Składniki ciasto francuskie, 1 opak ser żółty, 200g koncentrat pomidorowy, 5 łyżek sól, pieprz, bazylia, oregano jajko, 1 szt Przygotowanie Ser żółty ścieramy na tarce na dużych oczkach, koncentrat pomidorowy doprawiamy do smaku. Ciasto rozkładamy na blacie, rozsmarowujemy koncentrat, składamy i kroimy tak jak na zdjęciu poniżej. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180st przez około 15-20 minut
Gotowanie moimi oczamidanie kuchni francuskiej. Składa się z kruchego drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie jak i słone. Prezentuje Wam przepis na tratę z kurkami. Składniki: ciasto francuskie Nadzienie: 30 dkg kurek 2 cebule kukurydza por Sos 2 jajka 1 łyżka śmietany 2 łyżeczki soli świeżo zmielony czarny pieprz 30 dkg sera żółtego Przygotowanie: Formę do tarty
Podróż w kulinariaopakowanie ciasta francuskiego 2 jajka 150 ml śmietany 18% 1 średnia wędzona makrela 200 g sera gorgonzola 2 średnie gruszki sól, biały pieprz gałka muszkatołowa tymianek Piekarnik nagrzać do 190°C. Formę wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Zapiec 15 min. Gruszki umyć
Atlas SmakówBiałe szparagi delikatnie podgotowane, w ciasto francuskie pozawijane, na ostro doprawione, zostały na grillu upieczone. Takie szparagi można w piekarniku przygotować i na ciepło jak i zimno jako przekąskę serwować. Składniki: 10 - 12 białych szparagów, 1 opakowanie ciasta francuskiego, pieprz czarny świeżo mielony, suszona papryczka chili świeżo mielona. Przygotowanie: Szparagi ze względu na lekko zdrewnienie skórki obieramy obieraczką
Moniki Smakołykidlatego nazwałam je ciasteczkami "Pani Frał" (na cześć nauczycielskiego grona, które pozdrawiam :) W każdym razie przepis jest prosty, składników jest mało, a ciasteczka są po prostu pyszne. Przypominają trochę ciasto francuskie. Polecam każdemu :) Składniki: 1 kostka margaryny (czyli 250g) ½ szklanki jasnego piwa 2 ½ szklanki mąki (+ ½ szklanki do podsypania) ok. 250g marmolady (twardej) Margarynę rozpuszczamy, dodajemy piwo i 2 ½ szklanki mąki
Smakowy Rajnowością i przyjemnym zaskoczeniem:). 1 arkusz ciasta francuskiego 3 białe kiełbasy surowe 3 łyżki chrzanu 1 jajko majeranek 1. Kiełbasę wyciągamy z flaka. Zagniatamy z chrzanem. 2. Ciasto francuskie przekrawamy wzdłuż na pół. Na środek każdego płatu wykładamy farsz, boki zwijamy i sklejamy ze sobą, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak by klejenie było pod spodem
Szefowa kuchnipotraw. I koniecznie zajrzyj na koniec wpisu, gdzie czeka na Ciebie minikonkurs, dzięki któremu możesz sprawić sobie świąteczny upominek :) Prawda jest taka, że uwielbiam pierogi, ale niekoniecznie ich lepienie ;) Ciasto francuskie przychodzi mi z pomocą zawsze, gdy chcę szybko przygotować jakąś przekąskę na imprezę. Do zrobienia pierożków czy też pasztecików nadaje się znakomicie, dając świetny efekt przy minimum wysiłku
Chilli Czosnek i Oliwaczekała na swoją kolej, a teraz grzecznie stygnie abym mogła podelektować się nią w czesie seansu filmowego. Zapraszam ;-) Szybka strucla jabłkowa SZYBKA STRUCLA JABŁKOWA 3 średnie jabłka 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL 2 łyżki mielonego cynamonu około 10 goździków 3 łyżki bułki tartej Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy i pozbawiamy środków nasiennych - kroimy na drobną kostkę. Mieszamy z cynamonem i utartymi
peggiwkuchnipuszka tuńczyka w sosie własnym 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula czerwona (można zastąpić np. porem) 2 jajka 3 łyżki śmietany 18% 1 szczypta soli 1 szczypta pieprzu Przygotowanie: Ciasto francuskie układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy kolejnym arkuszem papieru i obciążamy kulkami do pieczenia lub fasolą. Zapiekamy 15 minut w 190 stopniach po tym czasie zdejmujemy obciążenie
Bon appetit mon amieniego plasterki jabłek. Garnek przykrywamy i zostawiamy na 5 minut, żeby jabłka zmiękły. Następnie jabłka odcedzamy i studzimy. Powidła mieszamy z 2 łyżkami gorącej wody i 1/2 łyżeczki cynamonu. Ciasto francuskie kroimy wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości 6 cm. Połowę każdego paska smarujemy powidłami. Plasterki jabłka układamy na zakładkę, zostawiając na końcu 2 cm wolnego miejsca. Od dołu
Kulinarne przygody Gatitysmakuje z sosem majonezowo czosnkowym. Czyli kolejny smak, który obie uwielbiamy :) Składniki: 1 cienka kiełbasa, 1 cebula, groszek konserwowy, kilka plasterków salami, kilka pieczarek, ketchup, sól, pieprz, 2 gotowe ciasta francuskie, 2 pomidory, 3 ząbki czosnku, dwie garście startego sera żółtego, olej. Przygotowanie: Pieczarki i kiełbasę pokroić w plastry, cebulę pokroić w półksiężyce i razem podsmażyć. Pomidory pokroić
W kuchni u MonikiTakie przekąski są idealne na babskie wieczory - nie wymagają długiego przygotowania, nie zawierają skomplikowanych składników, ciekawie smakują i ładnie wyglądają. Idealne na wieczór z winkiem i ploteczkami. Składniki: Ciasto francuskie (gotowe) Puszka tuńczyka (w dużych kawałkach) Twarożek naturalny puszysty Kilka oliwek Pomidorki koktajlowe Mozzarella Sól, pieprz świeżo mielony Opcjonalnie 2 jajka Przygotowanie: Zaczynamy od babeczek (8 sztuk). Wylepiamy foremki
Kulinarne InspiracjeSzybciutki przepis na ślimaczki z masą orzechową. Jeśli tylko mamy zamrożone ciasto francuskie przygotowanie ciastek nie zajmie nam wiele czasu. Przepis znalazłam TUTAJ i od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Nie żałuję, bo wyszły pyszne. Przepis lekko zmodyfikowałam. Składniki: (ok 20 ślimaczków) opakowanie ciasta francuskiego (250 g) 100 g zmielonych orzechów włoskich (ja użyłam
Walijskie Pichcenie