ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:250/509)

TARTA Z RICOTTĄ I PESTO Z NATKI MARCHEWKI 127

minut aż wierzch tarty się przyrumieni, a masa z ricotty i jajek zetnie. Podawaj z resztą pesto i zieloną sałatą (roszponką, rukolą, batawią) doprawioną winegretem. *Możesz użyć gotowego ciasta francuskiego. ** Jeśli wolisz, użyj śmietany sojowej. źródło inspiracji: francuski magazyn Slowly veggy

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Zupa cebulowa z koniakiem na karmelizowanej cebuli - Onion soup 146

zwykłego żółtego sera. Można tym zepsuć cały smak. Nie masz dobrego sera, Posyp tylko ciutke serem jaki masz i nakryj kokilki z zupąi przed włożeniem do piekarnika plastrem francuskiego ciasta dociskając je do rantów kokilek. French Onion Soup with cognac. SKŁADNIKI: 250 g karmelizowanej cebuli - tutaj przepis 1 łyżka maki 1 łyżka świeżych listków tymianku 2 łyżki koniaku (cognac

Sztuka gotowania w/g Samiry
Domowe nachos z paluchami z szynką 133

fajne zakąski. nachos: 50 g mąki pszennej 50 g mąki kukurydzianej sól, pieprz papryka słodka, ostra i wędzona kurkuma 2 łyżki oleju 60 ml wody gorącej paluchy: 1/2 opakowania ciasta francuskiego 100 g szynki schwarcwalckiej 1 jajko pozostałe: dip serowy 1 papryka czerwona 20 dkg winogrono ciemne Nachos: Do miski wsypuję mąki, dodaję przyprawy, gorącą wodę, olej i mieszam widelcem

wesoła kuchnia
Francuskie paszteciki z hummusem i papryką 177

hummusu (można wykonać samemu lub, tak jak ja, użyć gotowego. Do tego celu polecam hummus naturalny firmy Primavika, którego słoiczek idealnie pasuje na taką porcję) -żółtko -ulubione zioła Przygotowanie Ciasto francuskie rozwinąć (mrożone wcześniej rozmrozić). Posmarować dość grubo hummusem. Posypać lekko ulubionymi ziołami czy przyprawami. Pokroić na prostokąty (ok 7x10cm). Paprykę umyć, powycinać nasiona, pokroić w paseczki. Na każdy kawałek

Zielona Kuchnia
Francuskie zawijasy z szynką i pieczarkami 149

nasion chia. Takie przekąski zawsze smakują, możemy nadawać im dowolne kształty, cieszą także oko. Podaję je z domowymi dipami, np. pomidorowym, ajwarem lub czosnkowo-koperkowym. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego kilka plasterków szynki 3 pieczarki tarty parmezan 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy mielone: lubczyk, ostra i słodka papryka 1 małe jajko siemię lniane i mak do posypania Przygotowanie: Ciasto

Zasmakuj Kuchni
Serduszka z ciasta francuskiego 110

Idealny pomysł na ekspresowe ciasteczka na Walentynki. Nawet na ostatnią chwilę ;) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego powidła śliwkowe żółtko do smarowania cukier puder do posypania Ciasto francuskie rozwinąć. Posmarować je dosyć cienko powidłami śliwkowymi (fot.1) . Zwinąć w rulony w tzw. lornetkę, czyli do polowy z jednej strony i do połowy z drugiej - zaczynając od dłuższych brzegów ciasta  (fot.2) . Kiedy

Świat Ciasta
Rożki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami 127

bardzo uniwersalny przepis na przekąskę. Szybki w przygotowaniu, o ile farsz już mamy gotowy. Wystarczy ciasto francuskie, kwadrans oczekiwania, ukochana moja czarnuszka i gotowe, chrupiące rożki zachwycą każdego wielbiciela niespodzianek kulinarnych! Idealne nie tylko na wyjątkowe okazje, a nadzienie zależy już tylko od nas! Rożki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

Moja smaczna kuchnia
Wianek z dodatkami 146

Dziś polecam pyszny wianuszek. Pyszny, szybki i prosty wypiek. Smakował całej rodzinie. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, robi się go szybko i naprawdę warto. Spróbujcie. Wianek z dodatkami 1 ciasto francuskie 1 ogórek zielony 1 pomidor 30 dag pieczarek 1 puszka tuńczyka 1 papryka konserwowa 40 dag sera żółtego natka pietruszki 1 laska kiełbasy zwyczajnej lub grube plastry szynki

Gotuję Testuję
Sakiewki francuskie z wkładką 122

łyżka kukurydzy z puszki szczypta soli pół łyżeczki pieprzu czarnego pół łyżeczki ziół prowansalskich czarnuszka sos:1 łyżka majonezu 1 łyżka śmietany kwaśnej 18% 1 łyżka ketchupu Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na kwadraty(ok.15 sztuk).Buraczka kroimy w drobną kostkę,przekładamy do miseczki,dodajemy rybkę,kaszę,kukurydzę,sól,pieprz i zioła-dokładnie mieszamy.Na środek każdego kwadratu ciasta nakładamy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Gruszki z patelni z rozmarynem z kruszonką 164

chrupiącymi kawałeczkami wędzonej kiełbasy czy bekonu, bo one po prostu idealnie łączą się z takimi gruszkami i dla mnie są niezastąpione. Gruszka z rozmarynem pieczona w szynce parmeńskiej i cieście francuskim - to elegancka przystawka, którą już kiedyś zaskoczyłam gości. Cynamon w dużej części świata jest przyprawą i nie może zabraknąć go w potrawie i nie dodaje sie go tylko

Sztuka gotowania w/g Samiry
Paszteciki z ciasta francuskiego z kurczakiem, dynią i soczewicą 122

pieprzem, papryką słodką oraz gałką muszkatołową. Pół szklanki soczewicy czerwonej zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy z dodatkiem łyżki masła. Gdy soczewica ładnie napęcznieje, przyprawiamy kminkiem mielonym. Następnie cedzimy. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na 8 równych części. Na każdej z nich układamy plasterek sera żółtego oraz dodajemy łyżeczkę ketchupu. Następnie rozkładamy po równo pozostałe składniki na środku każdego kawałka

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Tarta z ciasta filo, wiśni i amarantusa 144

okazała się pyszna!  W związku z zainteresowaniem tym tematem, dodaję informację o samym cieście: Filo (phyllo) ma bardzo cienkie płaty i jest moim zdaniem znacznie mniej kaloryczną wersją ciasta francuskiego. Jego korzenie są grecko-tureckie, jednak dokładne pochodzenie nie zostało udokumentowane. Swoje zastosowanie znalazło w wielu kuchniach m.in.: egipskiej, bułgarskiej, serbskiej. Długo mi zajęło znalezienie gotowej wersji tego ciasta

Corner With Recipes
Paróweczki w cieście francuskim 197

opakowanie ciasta francuskiego 5 szt cienkich parówek mleko do posmarowania przyprawy do posypania ( można użyć: suszonego tymianku, papryki słodkiej, sezamu, ziół prowansalskich). Wykonanie: Każdą parówkę kroimy na 3 części. Ciasto francuskie kroimy na paski, wzdłuż dłuższego boku o szerokości nieco mniejszej niż kawałek parówki. Następnie każdy pasek dzielimy jeszcze na pół. Owijamy ciasno każdą parówkę i układamy na blasze. Wierzch

Czerwona Porzeczka
Tarta z boczniaków podgrzana w samochodzie 134

związku z tym, że zebrałem całkiem pokaźne zbiory boczniaków w tym roku, dam Wam tutaj kilka przepisów z wykorzystaniem , oto pierwszy z nich. Tarty to takie francuskie wynalazki, których korzenie sięgają XV wieku i był to w tym czasie szczyt finezji jeśli chodzi o tamtejsza kuchnię. Do tego momentu w zasadzie tylko piekło się tam wielkie kawałki mięsa natarte ziołami(...)samochodzie na dobrze nasłonecznionym parkingu. Po dwóch godzinach, czyli akurat wtedy , kiedy jej potrzebowałem, była gorąca. Natomiast godzina też by wystarczyła. Składniki: - boczniaki - cebula - kwaśne jabłka - majeranek - mąka - ciasto francuskie Wykonanie: Boczniaki kroimy w kostkę. Jabłka obieramy i kroimy na podobne kawałki. Cebulę też obieramy, ale idealnie, przynajmniej dla mnie, będą tu półplatserki. Wszystko razem podsmażamy i dodajemy majeranku. Dosypujemy

Kryzysowa Książka Kucharska
Ciasteczka śmietankowo-kakaowe 96

Ciasteczka śmietankowo-kakaowe są modyfikacją przepisu na ciastka śmietankowe z cukrem . W smaku przypominają ciasto francuskie, z zewnątrz chrupiące, w środku się rozwarstwiają. Co więcej, nie zawierają dużo cukru, znajduje się on tylko na wierzchu. Jeśli jednak lubicie słodsze ciastka, możecie dodać kilka łyżek cukru do ciasta. Gorąco polecam! Przepis na ciasteczka śmietankowo-kakaowe Składniki szklanka mąki (140 g) pół

WegePrzepis
Szybka Kremówka Papieska 6306

czasu. Wystarczy upiec dwa płaty ciasta, przygotować krem i mamy gotowe pyszne ciasto! Kto ma ochotę? Ja za chwilkę robię kawkę i zabieram się za kolejny kawałek ciacha😋😊 Składniki: ciasto francuskie 375 g, krem: mleko 1 litr, budyń śmietankowy 2 opakowania, cukier waniliowy 2 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, masło 200 g, cukier puder 1 szklanka, dodatkowo: cukier puder

kulinarne odsłony pati
Tarta z cukinią, pomidorami i parmezanem 209

już jest z kruchym ciastem. Jednak efekt z pewnością wynagrodzi Wam wysiłek włożony w przygotowane tego przepisu, a dla dużych leniuszków polecam zamianę ciasta kruchego na gotowe ciasto francuskie - tarta również wyjdzie pyszna. Krucha tarta z cukinią, pomidorami i parmezanem Składniki / na prostokątną blachę z wyjmowanym dnem 11 x 35 cm lub okrągłą o średnicy

Chilli Czosnek i Oliwa
Szybka pizza z ciasta francuskiego 128

Składniki ciasto francuskie, 1 opak ser żółty, 200g koncentrat pomidorowy, 5 łyżek sól, pieprz, bazylia, oregano jajko, 1 szt Przygotowanie Ser żółty ścieramy na tarce na dużych oczkach, koncentrat pomidorowy doprawiamy do smaku. Ciasto rozkładamy na blacie, rozsmarowujemy koncentrat, składamy i kroimy tak jak na zdjęciu poniżej. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180st przez około 15-20 minut

Gotowanie moimi oczami
,,Tarta z kurkami” 95

danie kuchni francuskiej. Składa się z kruchego drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie jak i słone. Prezentuje Wam przepis na tratę z kurkami. Składniki: ciasto francuskie Nadzienie: 30 dkg kurek 2 cebule kukurydza por Sos 2 jajka 1 łyżka śmietany 2 łyżeczki soli świeżo zmielony czarny pieprz 30 dkg sera żółtego Przygotowanie: Formę do tarty

Podróż w kulinaria
Tarta z wędzoną makrelą, gorgonzolą i gruszkami 173

opakowanie ciasta francuskiego  2 jajka  150 ml śmietany 18% 1 średnia wędzona makrela 200 g sera gorgonzola 2 średnie gruszki sól, biały pieprz  gałka muszkatołowa tymianek Piekarnik nagrzać do 190°C. Formę wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Zapiec 15 min. Gruszki umyć

Atlas Smaków
Grillowane białe szparagi w ostrym cieście francuskim 170

Białe szparagi delikatnie podgotowane, w ciasto francuskie pozawijane, na ostro doprawione, zostały na grillu upieczone. Takie szparagi można w piekarniku przygotować i na ciepło jak i zimno jako przekąskę serwować.  Składniki: 10 - 12 białych szparagów, 1 opakowanie ciasta francuskiego, pieprz czarny świeżo mielony, suszona papryczka chili świeżo mielona. Przygotowanie: Szparagi ze względu na lekko zdrewnienie skórki obieramy obieraczką

Moniki Smakołyki
Piwne ciasteczka Pani Frał :) 132

dlatego nazwałam je ciasteczkami "Pani Frał" (na cześć nauczycielskiego grona, które pozdrawiam :) W każdym razie przepis jest prosty, składników jest mało, a ciasteczka są po prostu pyszne. Przypominają trochę ciasto francuskie. Polecam każdemu :) Składniki: 1 kostka margaryny (czyli 250g) ½ szklanki jasnego piwa 2 ½ szklanki mąki (+ ½ szklanki do podsypania) ok. 250g marmolady (twardej) Margarynę rozpuszczamy, dodajemy piwo i 2 ½ szklanki mąki

Smakowy Raj