Ciasto francuskie z boczkiem w ruloniki zwijamy, na grillu ♨ układamy, kilkanaście minut grillujemy i już przekąskę jemy. Bo grillowanie nie ma ograniczenia, nawet co do pieczenia. Jeśli w piekarniku 🍴 paluchu przygotujecie, to z pewnością też, ze smakiem je zjecie 😍. Składniki: 100 g ( ok. 10 plasterków bardzo cienkich)boczku surowego wędzonego, 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 275 g, pieprz
Moniki Smakołykibędę się tu dużo rozpisywać, bo dla mnie takie rozwiązanie jest najlepsze, gdy muszę przygotować coś na szybko. Mam nadzieję, że i Wam posmakuje. Dla 4 osób : gotowe ciasto francuskie (275 gr.) 350-400 gr. mozzarelli w kawałku 300 gr. kiełbasy średniej wielkości czerwona cebula Piekarnik należy nastawić na 200 stopni. W tym czasie ser zetrzeć na tarce o grubych
Niebieski kubek z kawaszklani mleka. Zagnieć składniki i odstaw na 45 minut w ciepłe miejsce. Zamiast tego ciasta można użyć gotowego ciasta francuskiego. W oryginale ciasto nieco przypomina ciasto francuskie. Farsz: 6 gotowanych i pokrojonych w drobną kostkę ziemniaków, pęczek natki pietruszki, 2 marchewki starte na tarce, zeszklona cebula, pół kilo podsmażonego mięsa(...)sól i pieprz. Przygotowanie: Przygotuj farsz: podsmaż cebulkę, dodaj marchewkę, niech ostygnie. Dodaj do ziemniaków, dokładnie wymieszaj, dodaj natkę i podsmażone wystudzone mięso. Całość wymieszaj. Ciasto rozwałkuj cienko na ok. 3 milimetry, wytnij kwadraty 15 na 15 cm. Napełnij je farsze i zacznij zwijać od rogu do końca. Piecz w piekarniki 190 stopni
AZgotuj!która jest jedną z szybkich propozycji. Mało z nią pracy - raptem pokrojenie cukinii, zrobienie serowego nadzienia i włożenie do piekarnika. Sprawnie uzyskamy szybki i bardzo smaczny obiad. Składniki: arkusz ciasta francuskiego, 1 średnia zielona cukinia, 1/2 średniej żółtej cukinii, 6 łyżek ricotty, 2 łyżki śmietany 18%, 1 małe jajko, 2 ząbki czosnku, 1 pęczek natki, garść tartej mozzarelli, garść startego
Plate of Joytemaki (rożki z alg nori) - gunkan maki (łódeczki) - nigiri (formowane w dłoni małe paluszki). Może Ci się również przydać poniższy mini-słownik: filo cienkie warstwowe ciasto, wyglądem przypomina ciasto francuskie kampyo suszona tykwa kabayaki węgorz japoński miso tradycyjna zupa japońska, w składzie: bulion dashi, pasta miso, wodorosty wakame, tofu oshinko marynowana rzepa sashimi sposób serwowania ryb i owoców
Qlinarnie i Qlinarniewiem co mnie tak naszło na ciasto francuskie. Chyba wygoda i możliwość stworzenia wielu przekąsek. Zostało mi mięso mielone, niewiele. Myślę, że ok. 150 gramów. Postanowiłam zrobić paszteciki. Podałam je z surówką z kapusty pekińskiej. Bardzo podobnej do tej, którą kiedyś robiłam z białej kapusty . Zjadłam jako obiad:) Niewiele, ale za to jakie sycące! Składniki: 1 gotowy arkusz ciasta francuskiego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdanie niebanalne. Moją dzisiejszą propozycję stanowi pstrąg ze szpinakiem, zapiekany w cieście francuskim z prażonymi migdałami, podawany z ryżem i pomidorkami. Wystarczy kupić: filet z pstrąga - 1 płat, ciasto francuskie szpinak pomidorki koktajlowe ryż przyprawy cytrynę 1 jajko migdały w płatkach Przygotowanie: 1. Najpierw przygotowujemy szpinak. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy szpinak. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, ziołami
Mój Smak na Życiecioccolato bianco) Sałatka ziemniaczana z boczkiem w sosie musztardowym (Insalata di patate con pancetta e salsa di senape) Pieczone frytki z cukinii (Bastoncini di zucchine al forno) Tarta na francuskim cieście z cukinią, papryką i fetą (Torta di sfoglia con zucchine, peperoni e feta) Zapiekanka makaronowa ratatouille (Pasta al forno ratatouille) Gnocchi zapiekane z groszkiem, szynką speck i beszamelem (Gratin
La grande e la piccola cuocazwiedzania. Gotowi? No to w drogę! Fábrica de Pastéis de Belém Fábrica de Pastéis de Belém uważam za bezwzględnie najważniejszy punkt wycieczki do Lizbony! Warstwy maślanego i chrupiącego ciasta francuskiego, skrywające błogi budyniowy krem jajeczny o aromacie cynamonu, cytryny i wanilii sprawiają, że nie można się im oprzeć. Najlepsze p astéis dostaniemy oczywiście w Belém tuż obok(...)można spróbować francuskich wypieków. * Time Out Market || Avenida 24 de Julho, Lisboa godziny otwarcia: nd-śr: 10:00-0:00, czw-nd: 10:00-2:00 L’Éclair na Time Out Market. Eklerki z L’Éclair i Pastéis de Nata z Manteigaria na Time Out Market. Landeau Chocolate To cukiernia z obłędnym ciastem czekoladowym. Takim
Food Squarerazu wiedziałam, że muszę to zrobić! Ciekawe połączenie mięsa z ciastem francuskim, lekko wyczuwalne jabłka, idealnie uzupełnienie i wykończenie musztardą porzeczkową. Lekko zmodyfikowane. Polecam! Składniki: 3 kiełbasy białe (ugotowane), ciasto francuskie, kawałek pora, pół pęczka szczypiorku, 3 łyżki prażonych jabłek, majeranek, sól, pieprz , jajko + 2 łyżki mleka łyżka masła 3 łyżki porzeczek, łyżeczka musztardy, łyżeczka miodu Przygotowanie: Por kroimy drobno
Lena Gotujetworzą pyszną przekąskę. składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g) 4 duże figi 1 serek camembert 1 duża garść orzechów włoskich płynny miód 1 małe jajko do posmarowania ciasta Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 8 prostokątów, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Figi pokroić w plasterki. Serek camembert pokroić w trójkąty. Orzechy włoskie posiekać na drobniejsze kawałki
Monia miesza i gotujeCiasteczka robione w tosterze, to dla mnie absolutny hit, zwłaszcza, że uwielbiam ciasto francuskie. Ja nadziałam je serem i rodzynkami ale można dodać do nich w zasadzie wszystko co lubimy. Robi się je ekspresowo, smażenie trochę trwa i jest tym krótsze im wyższą moc ma toster. Myślę, że to świetne rozwiązanie dla osób, które nie mają piekarnika. Zresztą polecam
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzetrącić z okazji obiadu i nie mając żadnego pomysłu, zaczęliśmy żartować, że parówki. No i jak to w naszej kuchni, przeszliśmy od żartów do czynów - parówki, ciasto francuskie, ser i sos trafiły do mojego zakupowego koszyka, a następnie na kuchenny blat. I w ten oto sposób powstała smaczna i sycąca przekąska, która z powodzeniem zastąpiła obiadek. Parówki możecie zastąpić mini
W poszukiwaniu inspiracjipropozycja obowiązkowa przy wyborze np. domowej pizzy czy zapiekanek na obiad/kolację. Dobrze przyprawiony sos jest idealnym dodatkiem nie tylko do pizzy, także zapiekanek, grzanek wszelakich, calzone, przystawek z ciasta francuskiego czy grissini. Polecam pyszny i prosty sos pomidorowy ze świeżych pomidorów. Wpis, oprócz przepisu zawiera kilka ciekawych porad. Do domowego sosu pomidorowego można dodać 1 posiekaną cebulę, szczyptę cynamonu
Zasmakuj Kuchniszybka i smaczna przekąska którą zrobimy w zaledwie 30 minut, doskonała na zbliżającego się Sylwestra. SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego, 10 plastrów salami lub szybki, 10 dag sera żółtego, 1 jajko, czarnuszka i sezam do posypania, ketchup Kotlin, 15 dag pieczarek, 1 mała cebula, sól, pieprz, papryka słodka 1 łyżka masła WYKONANIE Pieczarki ścieramy na tarce. Cebulę kroimy
słodki brateksmakuje wyśmienicie . Czas przygotowania : 30 min. Pieczenie : 35 min Składniki na tart ę o średnicy 24 cm . Porcje dla 4-6 osób : Składniki na ciasto (lub gotowe ciasto francuskie): ● 250 g mąki pszennej (najlepiej typu 500 lub 550)* ● 125 g miękkiego masła ● 1 jajko ● Szczypta soli ● ok. 50 ml. wody Składniki na farsz: ● 150 g wędzonego łososia
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaPropozycja doskonała na wielkanocne śniadanie lub jako przystawka zaostrzająca apetyt przed daniem głównym. Delikatne, kruche ciasto francuskie z nadzieniem z białej kiełbasy, polanej pachnącym ziołami sosem serowo-śmietanowym. Wbrew pozorom ser pleśniowy zawarty w masie wcale nie ma dominującego charakteru ani zapachu. Sam sos jest bardzo aksamitny i delikatny. Całość jest naprawdę szybka w przygotowaniu i efektowna :) A do tego
MyCookBook.plkarnawał to muszą być słodycze. Ta słodkość zawsze będzie mi się kojarzyć z dzieciństwem, obok trójkątów z ciasta francuskiego, te zawsze kupowałam w sąsiadującej obok szkoły cukierni, sprzedawano je jako tzw „gniazdka”. Kto ich nie lubi? Podobno niektórzy znają je jako „pączki wiedeńskie” lub „pączki hiszpańskie”. Dla mnie zawsze to będą gniazdka. Jest(...)kolejna słodkość na blogu obok ptysi z bitą śmietaną , mini ptysi, karpatki, czy eklerków , które wykonuje się z ciasta parzonego. Wymyśliłam sobie, że zastąpię wodę – sokiem pomarańczowym, dodałam też nalewkę pomarańczowo-kawową, do lukru też wykorzystałam świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Gniazdka pomarańczowe są pyszne, delikatne, z delikatnym posmakiem pomarańczy, rozpływają się w ustach. Warte są zachodu. Składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciasteczka serowe pojawił się u mnie z potrzeby wykorzystania sera twarogowego, który został mi z robienia sernika. Ciasteczka są bardzo smaczne i w swojej strukturze nieco przypominają wypieki z ciasta francuskiego. Składniki: (na 2 blaszki ciasteczek) 200 g mąki 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 200 g masła 200 g sera Przygotowanie: Mąkę, cukier puder i cukier
Słodki BlogRożki z ciasta francuskiego z serem, są bardzo łatwe do wykonania. Wystarczy, że w lodówce mamy gotowe ciasto francuskie, a niespodziewani goście nie sprawią nam żadnego problemu i w kilka chwil wyczarujemy do kawy pyszne ciastko. U mnie w lodówce na pewno można znaleźć ser i to on tym razem wypełnił wnętrze rożków, co dało bardzo smaczny efekt. Zamiast sera
Kuchcik gotujelodówkę i co tam mam ? rzeczone ciasto , upieczoną makrelę i jajo . Z drugiej strony - można z tego całą ucztę zrobić . O TO CO WYSZŁO Składniki na 10 szt 1 ciasto francuskie 1/2 makreli upieczonej 2 jajka ugotowane na twardo 1 łyżeczka majonezu gęstego 1 łyżeczka musztardy. Wykonanie makrelę , jajka, majonez ,musztardę dokładnie mieszam . Można zmiksować ale ja gniotę składniki
Eli Gotowaniedużo pomysłów na bób. I nadal mi się nie znudził ! SKŁADNIKI: 400g ugotowanego już i obranego bobu 100g boczku 150g sera feta 100g żółtego sera 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko sól, pieprz,chili 2 ząbki czosnku Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć, do zarumienienia wraz z wyciśniętym czosnkiem i chilli. Żółty ser zetrzeć na tarce, fetę pokruszyć
MarciochaKucharzyCiasto francuskie jak paszteciki:) Nadziane wędliną, pieczarkami, cebulą i serem żółtym. Troszkę jak mini pizze, ale bez sosu. Dobry przepis na wykorzystanie resztek z lodówki. I dobry pomysł na chrupanie podczas meczu ;) Składniki: ok. 100 gramów wędliny 5-6 sztuk pieczarek 1 mała cebula 5 plasterków sera żółtego, ale można dać drugie tyle jajko do posmarowania ciasta zioła prowansalskie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com