ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:268/509)

Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem i boczkiem 160

Jeżeli ktoś nie lubi szpinaku lub po prostu akurat go nie ma to tartę można zrobić bez szpinaku, jednak należy wtedy dodać więcej jajek 6-7. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1/4 paczki mrożonego szpinaku 1 łyżeczka śmietany 1 ząbek czosnku 30 dkg boczku wędzonego 1 czerwona cebula (może też być zwykła) 4 jajka 1/2 łyżki masła szczypta gałki muszkatołowej(...)cala woda odparowała. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę gałki muszkatołowej i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Smażymy ok. 2 min. Dodać śmietanę (nie smażyć) i gotowe. Ciasto wykładamy na blachę do tary (28 cm). Na cieście rozsmarowujemy szpinak. Jak boczek z cebulką lekko przestygnie mieszamy go z rozkłóconymi jajkami i szczypiorkiem, doprawiamy lekko solą i pieprzem

IMPRESJA SMAKU
Galette des Rois - francuska tarta migdałowa na Święto Trzech Króli 179

przypadkowy. Osoba, której przypadnie kawałek ciasta z niespodzianką zostaje królem lub królową wieczoru i otrzymuje papierową koronę. Fajne prawda? Podobno początki tej tradycji sięgają jeszcze czasów starożytnego Rzymu. Dawniej ciasto dzielone było w taki sposób, aby pozostał nadprogramowy kawałek przeznaczony dla pierwszej ubogiej osoby, która przekroczyła próg domu. W styczniu galette des rois można kupić we Francji w prawie każdej(...)południu - słodka korona Nie w całej Francji jedzą dziś galette des rois. Na południu kraju, m.in. Prowansji, na Epifanię tradycyjnie piecze się  gâteau des roi s - brioche ( francuskie ciasto drożdżowe ) w kształcie wieńca udekorowanego kandyzowanymi owocami i cukrem , co ma przypominać koronę ozdobioną drogimi kamieniami. Gdy w 1829 roku w Portugalii otwarto francuską piekarnię, tradycja przygotowywania Ciasta Trzech Króli

Chilli Czosnek i Oliwa
Parówki w cieście twarogowym 162

Przepis na te parówki dostałam od siostry, sprawdziły się jako przekąska wśród jej znajomych. Zazwyczaj robiłam parówki w cieście francuskim, a tym razem postanowiłam pokazać wersję na pewno mniej znaną, a równie smaczną lub nawet smaczniejszą. Bardzo lubi je moja córka, która jest chwilowo fanką parówek. Składniki: 25 dag mąki pszennej 15 dag twarogu półtłustego 8 parówek z szynki(...)twaróg, jajko, olej, mleko i wszystko miksujemy. Następnie dodajemy małymi porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz łyżeczką soli. Ucieramy mikserem dopóki pojawią się "grudki", a następnie wyciągamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy ręcznie na gładką konsystencję. Ciasto wałkujemy na placki, w które zawijamy parówki. Układamy je na papierze do pieczenia, w sporych odstępach, ponieważ ciasto znacznie urośnie

upichcic
Kostka warszawska (Napoleonka) 99

czubata szklanka mąki krupczatki -1 szklanka cukru pudru* -4-5 łyżek soku z cytryny* *składniki na lukier, który spotkał się u mnie ze sprzeciwem, dlatego posypałam cukrem pudrem. Przygotowanie Ciasto francuskie zostawić na ok. 20 minut w temperaturze pokojowej. Gdy rozmarznie, podzielić na 2 płaty. Przełożyć do blach wyłożonych pergaminem. Kolejno piec wg przepisu na opakowaniu. Do garnka wlać połowę(...)krem zgęstnieje. Zdjąć z ognia i przestudzić. Placki przełożyć jeszcze ciepłym kremem. Cukier utrzeć z sokiem cytrynowym na gęsty lukier. Posmarować nim wierzch napoleonki, a kiedy zastygnie, pociąć ciasto na porcje. Smacznego

Zielona Kuchnia
Croissanty z ciasta półfrancuskiego z jabłkami. 177

kroimy w 1,5 cm kostkę, wrzucamy do garnka, dodajemy rodzynki, cukier i cynamon. Całość smażymy 1-1,5 minuty (mają nieco zmięknąć, ale pozostać jędrne), studzimy.  CIASTO FRANCUSKIE: 500 g mąki tortowej 20 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych) 1 łyżeczka cukru 200 g ciepłego mleka 125 g jogurtu naturalnego 70 g cukru 25 g oleju(...)rozczyn, dostawiamy na około 10 minut. Ciepłe mleko mieszamy z jogurtem, cukrem, olejem i solą, dodajemy do wyrośniętego rozczynu i dokładnie wyrabiamy (około 10-12 minut). Gotowe ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto delikatnie wyrabiamy i dzielimy na 10 równych części. Każdą z nich wałkujemy na placek o średnicy

Rozpustne gotowanie
Tarta z kurkami i serem ricotta 111

zamrażalnika, to oczywiste. Kto późnym latem planuje, ten w zimę objada się kurkami :) Nazbieraliśmy, Madzia wpadła na pomysł żeby zamrozić, no i mamy teraz. Przy okazji odgrzebaliśmy jakieś zapomniane ciasto francuskie. Właściwie nie wiem skąd się wzięło w naszym zamrażalniku, bo w sumie nie jadamy takich rzeczy. Albo ktoś nam podrzucił, albo musiało kilka lat tam leżeć(...)czasie zrobiłem garnek pysznej zupy z kurkami. Obiad mieliśmy doskonały. Teraz więc przepis na tartę, a za parę dni na zupę. Tak żeby wam smaku tymi kurkami narobić :) opakowanie ciasta francuskiego 200 g kurek 1 łyżeczka miodu 3 jajka 150 g sera ricotta 2 łyżki oleju rzepakowego 1 cebula 4 łyżki posiekanej natki pietruszki szczypta suszonego tymianku pieprz, sól Kurki

Marder&Marder Manufacture
Szybka tarta z warzywami 170

pisałam poprzednio, przy okazji zamieszczenia przepisu na tartę ze szpinakiem i serem pleśniowym , lubię mieć pod ręką gotowe ciasto francuskie. Możemy je wykorzystywać do przygotowania przeróżnych dań słodkich i wytrawnych. Posłuży nam w momentach awaryjnych, gdy niespodziewani goście pojawiają się w  drzwiach, lub jako element dania  "na winie"... Już tłumaczę o co mi chodzi :-). Czasami zostają(...)rękę jak otworzymy lodówkę ! Ja otworzyłam i ujrzałam resztę szpinaku, który został mi po tarcie i 2 samotne cukinie :-).   Szybka tarta z warzywami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 małe okrągłe cukinie 2 ząbki czosnku 300 g świeżego szpinaku 2 jajka 200 ml śmietany 18 % sól świeżo zmielony pieprz 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowa Wykonanie: Szpinak płuczemy, usuwamy łodyżki

Kulinarne przygody Gatity
Czekoladowe tartaletki z krakersami i masłem orzechowym (bez pieczenia) 68

Drożdżowe ciastka z borówkami amerykańskimi Drożdżówki z agrestem i kruszonką Szwedzkie bułeczki kardamonowe Bułeczki cynamonowe Faworki z piekarnika Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread Bułeczki czekoladowo-cynamonowe Róże z jabłka w cieście francuskim Czekoladowe tartaletki z krakersami i masłem orzechowym Proporcje na 4 foremki o średnicy12 cm Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania Składniki Spód: 170 g krakersów 50 g roztopionego masła(...)podgrzewamy śmietankę wraz z połamaną czekoladą. Gdy czekolada się rozpuści, garnuszek zdejmujemy z kuchenki i dodajemy masło orzechowe. Dokładnie mieszamy, a gdy masa zacznie gęstnieć wylewamy na foremki z ciastem. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem wyjmujemy z foremek i folii, ozdabiamy krakersami. Czekoladowe tartaletki z krakersami i masłem orzechowym

Kulinarne przygody Gatity
Francuskie fantazje z kapustą i pieczarkami w siemieniu lnianym 191

Składniki: 1 ciasto francuskie kapusta kiszona 400 g pieczarki 500 g 2 cebule 1 jajko przyprawy: vegeta natur, pieprz, sól, papryka słodka i ostra - wg uznania siemię lniane do posypania wierzchu klarowane masło Wykonanie: Kapustę przepłucz kilkakrotnie, pokrój w kostkę, gotuj we wrzątku do miękkości, następnie dobrze odciśnij i przełóż do miski. Cebulę drobno posiekaj, smaż na klarowanym maśle(...)obierać, po prostu dobrze je wyszoruj). Gdy cebula z pieczarkami będzie miękka dodaj wcześniej przygotowaną i posiekaną kapustę. Przypraw i smaż kilka minut do połączenia składników. Rozwałkuj lekko ciasto, pokrój na niewielkie trójkąty. Na każdego z nich nałóż odpowiednią ilość farszu, posyp ostrą papryką, zlep. Posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp ziarnami siemienia lnianego. Piecz aż rożki z zewnątrz się zrumienią. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Francuskie ciastko z jabłkami i cynamonem. 147

chodziło  za mną ciastko z jabłkami, no i w końcu dzisiaj  zrobiłam. Pyszne, delikatne, chrupiące z nadzieniem jabłkowym, mmyyy pyszotka :) Zapraszam do wypróbowania :)   Składniki : 2 opakowania ciasta francuskiego 5 jabłek średniej wielkości 3 łyżki cukru 1 łyżka cynamonu 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki wody cukier puder do oprószenia Wykonanie : Jabłka obieramy i kroimy(...)będą miękkie ( moje dusiły się około 12 minut ) Gdy jabłka zmiękną i puszczą sok dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną w wodzie i chwilkę zagotowujemy. Masę odstawiamy do przestygnięcia. Z ciasta wycinamy dowolnej wielkości kwadraty lub prostokąty, na jednej połowie robimy radełkiem do kratki nacięcia, jeśli nie macie takiego przyrządu natnijcie paseczki nożem.Na całej połowie układamy około 2 łyżek masy jabłkowej

Sama słodycz i szczypta chili
Muffinki 98

jest tematycznie na rozdziały:pory roku ,a w przepisach wykorzystywane są produkty sezonowe, przede wszystkim owoce.Jest także kilka cennych informacji jak przygotować kruche ciasto, biszkopt, muffinki, ciasto parzone i ciasto francuskie. Super pomysł bo takie przepisy i rady to podstawa a dodatki możemy dobierać i modyfikować według własnego uznania. Ale przejdźmy do muffinów. Jak pisałam wcześniej ,przepis można modyfikować dodając(...)cienkim strumieniem do masła, ciągle miksując. Do jajek dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, całość dokładnie wymieszaj, ale delikatnie. Wlej mleko oraz ekstrakt i ponownie zamieszaj całość. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego budyniu i swobodnie opadać z łyżki. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego. Formę do wypieku muffinek wyłóż papilotkami i szprycą napełnij je do wysokości 2/3 papilotki. Do moich

Z Kuchni Do Kuchni
Najlepsze twarogowe rogaliki 84

twarogowe rogaliki. Na blogu pokazywałam je już kilkakrotnie, ale za każdym razem coś zmieniam, by smakowały jeszcze lepiej. Tym razem do ciasta dodałam odrobinę proszku do pieczenia, dzięki czemu wyszło miękkie i  przypominało ciasto francuskie. Rogaliki nadziałam konfitura z pomarańczy, ale sprawdzi się tu każda inna gęsta konfitura, marmolada, powidła lub kajmak. Szybkie, proste, a tyle radości;) Polecam również(...)pieczenia mały słoik konfitury lub powideł opcjonalnie: białko do posmarowania i brązowy cukier do posypania albo cukier puder Mąkę i proszek przesiać, posiekać z masłem, dodać twaróg, zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i schłodzić przez 30 minut. Ciasto podzielić na 4 szczęście, każdą rozwałkować na krąg o średnicy ok 24cm, pokroić na 8 trójkątów (jak tort

Obiad gotowy
Muffiny z malinami 259

bardzo pulchne i delikatne. Zapraszam Was także na kilka przepisów na inne muffiny: – muffiny z czekoladą i pomarańczą – muffiny z borówkami – muffiny ananasowe – róże z ciasta francuskiego – muffiny dyniowe z figami – muffiny z nutellą – muffiny piernikowe MUFFINY Z MALINAMI Ilość porcji: 12 muffinek Przygotowanie: 40 minut Składniki: – 260 g mąki pszennej (jeśli(...)drugiej roztrzepane jaja, mleko i olej. Składniki mokre wlej do suchych i za pomocą szpachelki lub łyżki wymieszaj całość. Odłóż 12 malin na bok. Resztę malin wsyp do ciasta i bardzo delikatnie wymieszaj aby nie uszkodzić owoców. Do blachy na muffiny włóż papilotki. Do papilotek nakładaj ciasta aż zapełnisz wszystkie. Na wierch ułóż po jednej lub 2 maliny. Wstaw

nietylkopasta.pl

Proponowane wyszukiwania