ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:268/509)

Kruche ciasteczka jak francuskie 70

przybywam do Was z pysznymi ciasteczkami. Nie miałam foremek świątecznych, a córka bardzo chciała ciasteczka w kształcie serduszek, więc takie są :-) Ciasteczka po upieczeniu wyglądają jak by były z ciasta francuskiego. Są kruche i pyszne. Polecam i miłego dnia wszystkim życzę :-) Składniki na 3 blaszki: 250 g masła 2 żółtka  5 łyżek kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Dodajemy zimne masło i wszystko siekamy nożem. 2. Teraz dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. 3. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wkładamy spowrotem do lodówki. Stolnicę podsypujemy mąką, pierwszą połowę ciasta musimy rozwałkować na grubość około 3 - 4 mm. 4. Ciasteczka wykrawamy foremką i układamy

kruche babeczki
Stromboli, czyli zawijana pizza 130

nadzieniem w środku – możesz do niego użyć swoich ulubionych składników. Doskonale spisze się jako lekki obiad, kolacja lub przystawka na imprezie.   Inne pomysły na pizzę… ** Pizza na cieście francuskim ** Pizza z patelni ** Pizza KORONA Składniki: 100 ml letniej wody (ok. pół szklanki) 1 1/2 płaskiej łyżeczki drożdży instant 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju szczypta soli(...)włoskie   Do dużej miski wlej letnią wodę, drożdże, olej, cukier i szczyptę soli – wszystko dobrze wymieszaj łyżką. Mieszając stopniowo dosypuj mąkę, a pod koniec już ręką wyrób ciasto, aż powstanie jednolita kula. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40 minut, by ciasto podrosło. Na blachę połóż papier do pieczenia, wyłóż ciasto, rozgnieć palcami formując placek. Środek placka posmaruj

Kulinarne S.O.S.
Stromboli, czyli zawijana pizza 130

nadzieniem w środku – możesz do niego użyć swoich ulubionych składników. Doskonale spisze się jako lekki obiad, kolacja lub przystawka na imprezie.   Inne pomysły na pizzę… ** Pizza na cieście francuskim ** Pizza z patelni ** Pizza KORONA Składniki: 100 ml letniej wody (ok. pół szklanki) 1 1/2 płaskiej łyżeczki drożdży instant 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju szczypta soli(...)włoskie   Do dużej miski wlej letnią wodę, drożdże, olej, cukier i szczyptę soli – wszystko dobrze wymieszaj łyżką. Mieszając stopniowo dosypuj mąkę, a pod koniec już ręką wyrób ciasto, aż powstanie jednolita kula. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40 minut, by ciasto podrosło. Na blachę połóż papier do pieczenia, wyłóż ciasto, rozgnieć palcami formując placek. Środek placka posmaruj

Kulinarny S.O.S.
Tarta serowo-gruszkowa. 90

popołudniowej kawy zrobiłam tartę z gruszką i masą serową pachnącą cynamonem. Tarta jest mało słodka, jeśli chcecie więcej słodyczy do syropu i masy serowej dodajcie cukru! SKŁADNIKI: 1/2 porcji ciasta francuskiego XXL masa serowa: 2 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 70g. budyniu śmietankowego z cukrem 250g. sera białego z wiaderka syrop: 2 szkl. wody 1 łyżeczka miodu 5-10 goździków(...)papierowy ręcznik, osuszamy, nacinamy wąskie paski, odkładamy do wystygnięcia, formę do tarty smarujemy masłem, masę serową dokładnie mieszamy,  jeśli gruszki są już chłodne, to wylewamy masę serową na ciasto, układamy gruszki i posypujemy cynamonem, wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 25-30 min. i gotowe

Kuchnia Beaty
Wytrawna tarta z grillowaną dynią i rozmarynem 115

piekę wieczorem, i jem na obiad na drugi dzień, ale z lodówki też jest pyszne, zresztą gorące też). Składniki na 4-6 porcji: około 600 g obranej dyni opakowanie ciasta francuskiego 200 ml niesłodzonego mleka sojowego 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej 50 g solonych orzechów ziemnym 2 gałązki świeżego rozmarynu 50 g suszonych pomidorów szczypta soli Przygotowanie: Wymieszaj dokładnie mleko(...)patelni grillowej jeżeli masz, po 3-5 minut z każdej strony, ewentualnie możesz je podsmażyć na zwykłej patelni lub upiec. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, wylep ciastem. Na ciasto wylej masę z mleka i całej reszty, a na tym ułóż podsmażoną dynię. Posyp lekko podprażonymi orzeszkami i ewentualnie szczyptą soli. Piecz około 25-30 minut w temperaturze

greenscarf
SAKIEWKI ZE SZPINAKIEM I FETĄ 111

250g mrożonego szpinaku  1/2 opakowania sera feta półtłustego 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 50g startego na grubych oczkach tarki sera żółtego oliwa sól, pieprz Sposób przyrządzenia: 1. Ciasto francuskie podzielić na kwadraty. 2. Cebulę i czosnek obrać i pokroić na drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanej oliwie (uważać aby czosnek nie przypalił się, ponieważ będzie gorzki(...)woda. Zdjąć z ognia. 4. Do szpinaku dodać pokrojony w kostkę ser feta i mieszać do rozpuszczenia się sera feta. 5. Porcję szpinaku o wielkości orzecha położyć na kwadracie ciasta francuskiego, a następnie posypać serem żółtym i zawinąć każdy kwadrat w sakiewkę.  6. Piec w rozgrzanym piekarniku około 15 min. w temp 200 stopni C. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Top 10 najlepszych ciast na Wielkanoc 79

innej wersji niż tradycyjnie. Warto wypróbować! Ciasto jogurtowe z masą makową Przepis tutaj (KLIK) Niesamowicie smaczne, ekspresowe i bardzo proste w wykonaniu, a do tego długo świeże. Jak dla mnie to ciasto posiada same plusy. Pyszne połączenie wilgotnego i delikatnego ciasta jogurtowego z aromatyczną masą makową. Makowiec wielkanocny Przepis tutaj (KLIK) Mięciutkie, maślane ciasto drożdżowe, zwinięte i upieczone z pyszną(...)makiem… czyli połączenie dwóch (moich ulubionych) ciast! Jest przepyszny, wilgotny, idealnie słodki, po prostu wspaniały. Co prawda wymaga trochę pracy, ale wykonanie idzie dość szybko i sprawnie. Polecam!   10. Rogaliki   Twarogowe rogaliki z marmoladą Przepis tutaj (KLIK) Delikatne, bardzo kruche rogaliki z ciasta serowego, którego struktura przypomina warstwowe ciasto francuskie. Do ich przygotowania nie używamy w ogóle cukru

Blog z Apetytem
Pieczone FIT pączki z masłem orzechowym 172

Waszym najbliższym. Ja zaraz będę szykować trzecią porcję pączków, gdyż każda poprzednia znikała w mgnieniu oka Zapraszam również do wypróbowania pieczonych pączków z dziurką i faworków z ciasta francuskiego! Składniki na 10-16 pączków: – 300g mąki pszennej typ 550 – 150ml letniej wody – 25ml oleju – 20g świeżych drożdży – 2-3 łyżki cukru pudru + pół łyżeczki(...)pół łyżeczki). Mieszamy widelcem, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą. Dodajemy przesianą mąkę, olej, cukier i szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i ręką wyrabiamy na elastyczne, jednolite ciasto, tak by odchodziło od ręki i miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30-60 minut w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte

Be Fit Be Strong
ekspresowe rurki z kremem dla zapracowanych 136

składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego 1 jajko dodatkowo: cukier puder do oprószenia wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy, delikatnie rozwałkowujemy i wycinamy 12 długich paseczków (ok. 2 cm szerokie). Każdy maseczek nawijamy na natłuszczone foremki do rurek. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w 180 st. C, do zrumienienia. Po upieczeniu ściągamy z foremek i odstawiamy(...)kajmakowej wykonanie: Kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo kajmak i miksujemy na gładki krem. Gotowym kremem przy pomocy rękaw cukierniczego nadziewamy rurki. Gotowe oprószamy cukrem pudrem. przykładowy sposób nawijania ciasta

Domowy Smak Jedzenia
Tarta Papay style - szpinakowa tarta ma tę moc 190

przykrością widzę ją właśnie w nieco przyciemnionej barwie. Dlatego, reasumując,  mam dziś proste danie w kolorowym wydaniu, by uciekać od szarości życia i wykorzystuję gotowe ciasto francuskie prosto ze sklepu, czasu zabrakło na przygotowanie domowej podstawy tarty. Ostatnio nieomal nadużywam szpinaku. Najczęściej baby w jego cudownej naturalnej postaci, ale dzisiaj  wykorzystuję prawie gotowca. Nie jest to jednak(...)przenosić bez wysiłku i przeszkód. Też tak chcę. Dlatego będę ciągle próbować. Może po kolejnej takiej szpinakowej kolacyjce poczuję te moc? Spróbujcie ze mną. Przygotujcie dla: - 1 płat gotowego ciast francuskiego - 1 op. szpinaku ok. 400g - 4 jajka - 100g sera cheddar - kubek gęstej kwaśnej śmietany - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka masła lub oliwy - szczypta gałki muszkatołowej - sól, pieprz - pomidorki koktajlowe

I tu będę miała takie te
Pieczone pierożki z młodą kapustą i białą kiełbasą 166

białej surowej kiełbasy 1 cebula 2 łyżki oleju 1/3 szkl. wody 5 łyżek siekanego koperku sól, pieprz, cukier, sok z cytryny do smaku świeże ciasto francuskie (50x25 cm) czarnuszka do posypania pierożków Przygotowanie: Kiełbasę obrać z osłonek i rozdrobnić na niewielkie kawałki.  Cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć razem z kiełbasą na oleju. Kapustę poszatkować na niewielkie kawałki i dodać(...)dodać posiekany koperek, sól, pieprz, cukier i sok z cytryny do smaku. Nadzienie do pierogów nie powinno być zbyt wilgotne, najlepiej przełożyć je na sito, aby usunąć nadmiar płynu. Ciasto pokroić na kwadraty, ułożyć na każdym z nich porcję wystudzonego nadzienia. Złożyć ciasto na pół i docisnąć brzegi pierożków. Pierożki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odległości między

Codziennik Kuchenny
Babka drożdżowa Panettone – Incola Gluten Free 72

oraz sprzedająca mąki, kasze, płatki itp. również oznaczone logiem przekreślonego kłosa. Z okazji świąt firma wypuściła na rynek limitowaną edycję babki drożdżowej Panettone! Jeśli ktoś jest fanem tego świątecznego ciasta to koniecznie przeczytajcie recenzję.          Nazwa: Bezglutenowe panettone z rodzynkami i kandyzowanymi owocami Firma: Incola Gluten Free Skład: zakwas (woda, skrobia kukurydziana, maka jaglana), woda, skrobia(...)razu czujemy słodki zapach ciasta drożdżowego. Smak: Babka jest niesamowicie miękka i pulchna, zawiera sporo bakalii ale nie jest ich ani za dużo ani za mało, dla nas po prostu w sam raz. W smaku jest bardzo ciekawa, ponieważ nie smakuje jak typowe drożdżowe ciasto. Nam przypomina smak pomiędzy drożdżowym a ciastem francuskim (coś jak croissant). Całość jest wystarczająco słodka

Candy Pandas
Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem i boczkiem 150

Jeżeli ktoś nie lubi szpinaku lub po prostu akurat go nie ma to tartę można zrobić bez szpinaku, jednak należy wtedy dodać więcej jajek 6-7. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1/4 paczki mrożonego szpinaku 1 łyżeczka śmietany 1 ząbek czosnku 30 dkg boczku wędzonego 1 czerwona cebula (może też być zwykła) 4 jajka 1/2 łyżki masła szczypta gałki muszkatołowej(...)cala woda odparowała. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę gałki muszkatołowej i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Smażymy ok. 2 min. Dodać śmietanę (nie smażyć) i gotowe. Ciasto wykładamy na blachę do tary (28 cm). Na cieście rozsmarowujemy szpinak. Jak boczek z cebulką lekko przestygnie mieszamy go z rozkłóconymi jajkami i szczypiorkiem, doprawiamy lekko solą i pieprzem

IMPRESJA SMAKU