więc to niewiele więcej niż oczekiwanie na pizzę :P Zobaczcie jakie piękne cudeńko nam wyszło. A teraz do dzieła ! Bakłażany zapiekane w cieście francuskim (4 osoby) Składniki: 1 ciasto francuskie 1 bakłażan młody 3 łodygi selera naciowego 10 średnich pieczarek 100 g twarogowego solonego sera bałkańskiego oliwa z oliwek pestki dyni czarnuszka pieprz, estragon, sos chili, grzybowy sos sojowy(...)sporo estragonu, pieprz, sos chili i skrapiamy delikatnie sosem sojowym. Do warzyw ścieramy na tarce ser bałkański. Jeśli macie niezbyt zwarty to możecie pokruszyć go. Wszystko mieszamy. Wyciągamy ciasto z lodówki i na rozłożone nakładamy cały farsz zostawiając trochę wolnej części na dłuższym boku ciasta. Zawijamy ciasto tworząc coś w rodzaju strucli. Pamiętajcie, że zawijamy dłuższą częścią
vegetaniesiłę. Margaret Atwood Danie wyraźnie tłuste , więc niezalecane jako częsty posiłek lub w przypadku, gdy w ciągu dnia zjedliśmy już coś bogatego w tłuszcz. Składniki: Ciasto francuskie (1/3 arkusza, ok.92g) 1 cebula Winiary pomysł na francuską zapiekaną zupę cebulową (danie było inspirowane przepisem podanym na opakowaniu, składniki tego pomysłu są wegańskie, jedynie produkt może zawierać śladowe(...)wtedy dodajemy połowę zawartości mniejszej saszetki pomysłu na i mieszamy. Zdejmujemy cebulę z ognia, odsączamy z nadmiaru tłuszczu i odkładamy na bok. Przygotowujemy 1/3 arkuszu ciasta francuskiego, czyli ok. 92g i zawijamy brzegi prostokąta w małe ruloniki. Na środek nakładamy przygotowaną wcześniej cebulę. Całość pieczemy w 200 stopniach C przez ok.15 minut. Można polać ketchupem
Weganizm infantylnyszpinakiem możemy zabrać wszędzie, ponieważ są małe i możemy bez problemu spakować je do plecaka czy torebki. Są chrupiące i wbrew pozorom bardzo pożywne. PRZEPIS 🌿 ciasto francuskie xxl 1 op. 🌿 mięso mielone 300 g. 🌿 cebula 1 szt. 🌿 olej do smażenia 3-4 łyżki 🌿 szpinak w brykiecie 4 brykiety 🌿 vegeta natur(...)mieszając. Podgrzewać kilka minut cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i białym pieprzem. Sos połączyć z przesmażonym mięsem. Dokładnie wymieszać. Foremką okrągłą lub szklanką wykroić porcje ciasta. Układać na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Na środku każdej porcji nałożyć łyżkę farszu lub więcej ( brzegi ciasta mają być wolne, aby mogło wyrosnąć ). Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika
Kuchnia PaulettesOBŁOŻENIA TORTU: 500 g miękkiego masła 4 łyżki cukru pudru odrobina aromatu śmietankowego DODATKOWO: gotowa biała masa cukrowa (kupiłam gotowy, rozwałkowany blat ciasta o wadze 450 g, zapakowany jak ciasto francuskie) barwniki spożywcze w żelu: czarny i niebieski (lub inne według uznania) barwnik spożywczy w proszku: srebrny WYKONANIE: BROWNIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C. Blachę z wyposażenia piekarnika(...)szczyptę soli, i ponownie zmiksuj całość krótko na gładko. Do masy dodaj posiekane drobno śliwki suszone i wymieszaj. Przelej masę na blachę i piecz brownie przez około 30 min (ciasto ma pozostać wilgotne w środku, ale nie surowe). KREM CYNAMONOWY: Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodając w połowie ubijania cukier puder. Teraz dołóż w partiach mascarpone i cynamon. Zmiksuj
Słodko-Słony Świat Ilonyfarro możecie zamienić na kaszę pęczak, jaglaną lub bulgur. Wytrawne tarty Piknikowe menu urozmaicą wytrawne tarty na cieśnie francuskim lub kruchym. Bardzo lubię tę z botwinką, gorgonzolą i jajkiem . Ciasto francuskie podzielone jest na kwadraty, więc tarty nie trzeba kroić. Owińcie poszczególne kawałki w papier śniadaniowy i włóżcie na płasko do pudełka lub papierowej torby, a z pewnością dojadą(...)jest bardzo praktyczne i wygodne. Macie już gotowe pojedyncze porcje, nie musicie brać talerzyków, nic Wam się nie wyleje, bo słoiczki są zakręcone. Do słoiczków możecie zapakować różne desery - ciasta ucierane czy sernik na zimno. A spośród znajdujących się na blogu przepisów możecie skusić się na panna cottę - w wersji tradycyjnej, śmietankowo - waniliowej na żelatynie, lub wegańskiej z mlekiem kokosowym
Chilli Czosnek i Oliwakojarzą się z Wigilią. Przepis na wigilijne krokiety z kapustą i grzybami jest na blogu od dawna, możecie je przygotować na Wigilijną kolację zamiast uszek , pasztecików drożdżowych, pasztecików z ciasta francuskiego , groszku ptysiowego i innych dodatków, które można podać do wigilijnego barszczu , czy do czystej zupy grzybowej. Jak przygotować pieczarkowy farsz do krokietów? Farsz: 1 duża cebula 10 świeżych dużych(...)szkl.mleka, 1 szkl.wody gazowanej 2 jajka, szczypta soli, olej do smażenia Przygotowanie naleśników: Jajka ubijamy z solą, dodajemy mąkę, po 1 szkl. wody gazowanej i mleka, dokładnie mieszamy trzepaczką. Ciasto ma być lejące, ale nie rzadkie, smażymy naleśniki na gorącym oleju z obu stron. Studzimy. Na każdym przestudzonym naleśniku układamy duży plaster żółtego sera, rozsmarowujemy czubatą łyżkę farszu z pieczarek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębyć może pochodzi nazwa drożdżówki) użyłam masła. W sieci spotkałam się z dwiema wersjami tej drożdżówki. Do kawy w tym tygodniu upiekłam wersję, w której ciasto listkuje się dzięki kilkukrotnemu składaniu jak w cieście francuskim. Pracy przy nim jest jednak o wiele mniej, więc się nie przerażajcie 😊 Bardzo polecam ten cudowny wypiek z delikatnie chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Składniki(...)zaczynu drożdżowego dodać połowę mąki. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Odstawić na ok. godzinę pod przykryciem, by drożdże ruszyły. Do zaczyny drożdżowego dodać resztę mąki, sól i rozbełtane jajka. Wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania ręce posmarować oliwą i jeszcze chwilkę wyrabiać ciasto. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na godzinę - półtorej, by ciasto wyrosło. Włączyć piekarnik i nagrzać
Weekendy w domu i ogrodziemożesz przyrządzić na słodko - posypując je cukrem lub na słono - przed pieczeniem wystarczy posypać je lekko solą i ziołami. Ciasteczka bardzo rosną w górę, zachowują się niemalże jak ciasto francuskie. Moje dziecko mówi, że są czarodziejskie, sama podejrzewam je o to samo! :) Chciałam Wam się jeszcze pochwalić moją cudowną pastelowo różową filiżanką od Tarka i Miarka . Zakochałam się(...)ciastka mają być na słono - czy na słodko. Twaróg rozkruszamy w dłoniach. Masło kroimy na małe kawałki. Rozkruszony twaróg, pokrojone masło i mąkę zarabiamy do połączenia się składników. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm i wycinamy ciasteczka. Przy wałkowaniu pomagajcie sobie podsypując ciasto mąką, ponieważ wraz z ocieplaniem się masy zaczyna się mocno kleić. Ciasteczka wykładamy
MamaOskarkacały obiad, i pewnie dlatego jakoś nie po drodze mi z trzyskładnikowymi obiadami Składniki na 4-6 porcji: około 1 kg warzyw tj. pietruszka, seler, brukiew, rzepa, rzodkiew opakowanie ciasta francuskiego 300 ml mleka roślinnego (u mnie sojowe niesłodzone) 3 kopiaste łyżki mąki (najlepiej kukurydzianej) 4 łyżki oliwy łyżeczka soli łyżeczka czosnku suszonego pół łyżeczki kuminu 2-3 gałązki świeżego(...)kuminem i suszonymi drożdżami. Cebulę pokrojoną w półplasterki podsmaż na złoto na 2 łyżkach oliwy, dodaj posiekanie orzechy i rozmaryn, razem smaż jeszcze minutkę. Formę do pieczenia wylep ciastem, na dnie ułóż upieczone warzywa. Wylej na nie mleko połączone z mąką. Na górze posyp podsmażoną cebulą z orzechami. Całość piecz nie dłużej niż 30 minut w temp
greenscarfpracy. Były pycha i rozeszły się expresowo. Zapraszam Was także na kilka przepisów na inne muffiny: – jogurtowe muffiny z borówkami – muffiny malinowe – muffiny ananasowe – róże z ciasta francuskiego – muffiny dyniowe z figami – muffiny z nutellą – muffiny piernikowe MUFFINKI Z BORÓWKAMI Ilość porcji: 12 muffinek Przygotowanie: 40 minut Składniki: – 350 g mąki pszennej – 110 g drobnego cukru(...)cukry, proszek do pieczenia. Następnie składniki mokre wlej do tych suchych i całość wymieszajcie za pomocą łyżki do połączenia składników. Odłóż 1/3 szklanki borówek. Resztę owoców dodaj do ciasta i wymieszaj. Do formy do muffinów włóż papilotki, a do nich nałóż przygotowanie ciasto na muffinki. Na wierzchu każdej muffinki połóż jeszcze kilka borówek, korzystając z tych odłożonych. Piecz w piekarniku
nietylkopasta.plbardzo szybka w przygotowaniu. porcja na 2 osoby Składniki: 300 g filetu z dorsza 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 1 łyżka oleju 1 liść pora (zielony) płat ciasta francuskiego połowa serka typu philadelphia pół dużej cukinii sól i pieprz do smaku dodatkowo ćwiartki cytryny do skropienia Przygotowanie: Dwa filety przetnij wzdłuż tak aby powstały 4 długie kawałki(...)pietruszkę. Zawijamy filety w gniazdka i związujemy porem jak wstążką, tak aby wyglądały jak gniazda. Umieszczamy gniazda w naczyniu do pieczenia. Odstawiamy. Różyczki: Cukinię tniemy na bardzo cienkie plastry. Ciasto przecinamy wzdłuż na 4 długie paski. Ciasto smarujemy serkiem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Okładamy plastry cukinii na górnej krawędzi ciasta, jedną obok drugiej, tak aby lekko na siebie
Niezły Młynekbardzo szybka w przygotowaniu. porcja na 2 osoby Składniki: 300 g filetu z dorsza 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 1 łyżka oleju 1 liść pora (zielony) płat ciasta francuskiego połowa serka typu philadelphia pół dużej cukinii sól i pieprz do smaku dodatkowo ćwiartki cytryny do skropienia Przygotowanie: Dwa filety przetnij wzdłuż tak aby powstały 4 długie kawałki(...)pietruszkę. Zawijamy filety w gniazdka i związujemy porem jak wstążką, tak aby wyglądały jak gniazda. Umieszczamy gniazda w naczyniu do pieczenia. Odstawiamy. Różyczki: Cukinię tniemy na bardzo cienkie plastry. Ciasto przecinamy wzdłuż na 4 długie paski. Ciasto smarujemy serkiem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Okładamy plastry cukinii na górnej krawędzi ciasta, jedną obok drugiej, tak aby lekko na siebie
Niezły Młynekktóre zwyczajowo pija się wieczorami , lub przynajmniej po 17.00;). Hit wszystkich imprez - u mnie królują dość często ( lubię zmieniać menu). Przepis podaję na około 45 pasztecików. Składniki: - 2 płaty ciasta francuskiego - 80 dkg kapusty kiszonej - 50 dkg pieczarek - jajko do posmarowania pasztecików - łyżka masła do smażenia - sól, pieprz, kumin mielony lub zmielony kminek do smaku Kapustę kroję(...)odrobinę wody. Na koniec doprawiam do smaku i studzę. Kumin lub kminek jest tą przyprawą, która pomaga naszemu organizmowi trawić kapustę, poza tym dodaje specyficznego smaku. Rozkładam płat ciasta - obojętnie czy zrobicie to wzdłuż czy wszerz. Przy boku, zostawiając trochę miejsca układamy kapustę - na całą szerokość boku i zawijamy w rulonik. Odrobinę na wierzchu uklepujemy, żeby boki się przykleiły
Kuchnia Pełna Emocjizachował równowagę między słodyczą miodu i ostrością octu balsamicznego. Mieszając co chwilę dusić do momentu aż cebula stanie się pięknie szklista - zajmuje to ok. godziny. Dobrze schłodzone ciasto francuskie rozłożyć i wyciąć 8 spodów - ja użyłam wycinarki o średnicy 12,5 cm. Na każdym z nich wycinarką o mniejszej średnicy (u mnie 9,5cm) zaznaczyć (uwaga! nie wycinać(...)cebuli, na nią plaster (solidny!) koziego sera i jeśli macie świeża gałązkę tymianku. Dodatkowo udekorować uprażonymi orzeszkami piniowymi. Zapiekać w temperaturze ok. 200 stopni do momentu aż ciasta pięknie się zezłoci. Smacznego! * Autor: Anna Błońska, www.kopalniawiedzy.pl
KUCHARNIA