ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:267/509)

Daj się ponieść rozkosznie pysznej przyjemności – lody karmelowe z orzeszkami i PDF z przepisami na Walentynki 190

wartości odżywczych i…. dać się ponieść rozpieszczającym zmysły kombinacji smaków a Walentynki potraktować jako zasłużony cheat day … … i przypomnieć sobie jak smakują lody, desery, bita śmietana, ciasto francuskie, pieczywo pszenne czy ser Nie masz pomysłu jak rozkosznie i pysznie spędzić Walentynki? Skorzystaj z moich propozycji <3 W rozkosznym menu znajdziesz: Płatki owsiane z truskawkami, awokado, chia(...)chia Zupa kokosowo-czekoladowa z bananami w karmelu waniliowym Muffinki bardzo czekoladowe z bitą śmietaną i truskawkami Coś niegrzecznego Studzenie zmysłów – lody z solonym karmelem i orzechami Błyskawiczne ciasto z pomarańczami i kremem czekoladowo-miętowym Mus kokosowy z nasionami chia Najprostsza miłość po włosku Sałatka pobudzająca zmysły ze szpinakiem, fetą, gruszką i suszonymi pomidorami Quiche z gruszką, wędzonym łososiem

Eat me! Fit me!
Ziemniaczane Ciasteczka Jak Krakersy 184

Ciastka te wspaniale smakują z  rożnymi dipami lub pastami, ale możemy chrupać je także same :) W przekroju (po ugryzieniu) rozwarstwiają się jak ciasto francuskie, a w smaku przypominają nam sklepowe krakersy :) Składniki: 150 g ziemniaków nie ugotowanych 150 g mąki pszennej 150 g masła 1 żółtko 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 12-18% 2-3 szczypty soli(...)odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Możemy także użyć ziemniaków wczorajszych tylko odnowa musimy je przegnieść aby nie było w nich grudek. 2. Do zimnych ziemniaków dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto które chowamy następnie do lodówki na około 1-2 godz. 3. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, wałkujemy i wykrawamy małe kwadraty lub romby. Układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej

Gotowanie...to proste !
CIASTKA SEROWE Z 3 SKŁADNIKÓW 119

Przed Wami prosty przepis na ciasteczka z 3 składników, bardzo łatwe w zapamiętaniu składniki, w równych proporcjach. Oprószone cukrem smakują obłędnie! Delikatne i chrupiące, przypominające w smaku i strukturze ciasto francuskie (podczas pieczenia tworzą się charakterystyczne chrupiące warstwy). Jednego jestem pewna, jeśli zasmakujecie – na jednym się nie skończy! Polecam ciasteczka serowe z 3 składników, które osłodzą każde popołudnie(...)Uwagi do przepisu: Mąkę przesiewam, twaróg mam w temp. pokojowej. Masło wyjmuję prosto z lodówki, siekam nożem na małe kawałeczki. Wystudzone ciasteczka oprószam cukrem pudrem. Jeśli chcecie możecie do ciasta dodać łyżeczkę cukru pudru, jednak nie jest to konieczne. PRZYGOTOWANIE: W większej misce (tak, by wygodnie się mieszało) mieszam mąkę z rozdrobnionym widelcem twarogiem i zimnymi kawałkami masła, siekam nożem

Zasmakuj Kuchni
20 przepisów na Wielkanoc 680

kiełbasa zapiekana z cebulką i papryką w piwnej zalewie 9.        Pieczeń rzymska z jajkiem – mięso mielone w innej odsłonie 10. Piersi kurczaka w cieście francuskim nadziane pieczarkami i cebulką SŁODKOŚCI   11. Domowa pasc h a   – przygotowana z zsiadłego mleka z dużą ilością bakalii 12. Babka makowa   – czyli pomysł na wykorzystanie suchego(...)miękki i niesamowity w smaku; nie pęka podczas pieczenia i idealnie się kroi 15. Mazurek orzechowy z pieczonym koglem – hit zeszłorocznych świąt wielkanocnych, czyli przepis na kruche, bezowe bezglutenowe ciasto 16. Mazurek z chałwą, orzechami i czekoladą – trzy smaki w jednym cieście 17. Mazurek z masą krówkową   – nadziany rozpuszczonymi krówkami 18. Kruche ciasteczka – w kształcie baranka, króliczka 19. Czekoladowe

Ugotować
Chrupiące kieszonki z ananasem w waniliowym sosie chili 159

spróbować. Do tego obłędny waniliowy, słodki sos z kawałkami chili, a całość posypana pistacjami. Postanowiłam nieznacznie przekształcić przepis tak, aby był wegański. Efekt wyszedł nieziemski! Ciasto filo przypomina ciasto francuskie, jednak jest nieco cieńsze i delikatniejsze. Bez problemu odnajdziesz je w chłodniach większości supermarketów. Co do sosu, nawet jeśli ostre smaki Ci nie odpowiadają, nie bój się chili. Słodki smak(...)ciastka przestygną, w przeciwnym razie grozi Ci poparzenie gorącymi i buchającymi kawałkami ananasa.  Składniki: 4 plastry świeżego ananasa (5-7 mm grubości) 3 łyżki oleju kokosowego 4 plastry ciasta filo cukier puder do posypania 1 laska wanilii  5 łyżek syropu klonowego 1 papryczka chili 4 łyżki posiekanych orzechów pistacjowych Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Blachę wyłóż papierem

Roślinna - blog wegański
Pierożki z "francuza" ze szpinakiem 177

Składniki : ciasto francuskie  4 "kostki " szpinaku mrożonego lub świeży ( choć 2 garści) 5 ząbków czosnku 7-10 dag żółtego sera 2 łyżki gęstej śmietany olej do smażenia szpinaku, sól, pieprz jajko     Przygotowanie : Szpinak lekko rozmroziłam i zmiksowałam , czosnek obrałam i drobno pokroiłam, ser starłam na drobno Na gorącym oleju  przesmażyłam szpinak, dodałam czosnek, a pod koniec(...)smażenia ser Smażyłam tak długo, aż składniki się połączyły, wtedy dodałam odrobinę śmietany, sól, pieprz do smaku - wszystko dobrze wymieszałam Na rozmrożone pokrojone, prostokątne płaty ciasta nakładałam farsz i sklejałam je widelcem Wierzch pierożków smarowałam roztrzepanym białkiem, piekłam w temp. 180' C do zarumienienia Jest to propozycja dla każdego, bo pierożki robi się szybko i łatwo, no i są smaczne

Proste Potrawy
Ciasteczka serowo-cebulowe z serka topionego 93

Ciasteczka smakują przepysznie! Posiadają strukturę ciasta francuskiego - fajnie się "listkują" i są kruche. Idealnie nadają się na prostą przekąskę oraz jako dodatek do różnych zup. Polecam! (około 40 sztuk - w zależności od wielkości) 200g serka topionego (2 sztuki) 200g mąki 125g margaryny 1/3-1/2 łyżeczki soli (według gustu i w zależności od smaku serka) Dodatkowo: 20g suszonej cebulki (*) przyprawy do posypania(...)Wszystkie składniki umieścić w misce i szybko zagnieść (razem z suszoną cebulką) na jednolitą masę. Całość schłodzić w zamrażalniku przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować (**) na grubość około 3 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. (Ciasto można lekko podsypywać mąką.) Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypać przyprawami. Piec w rozgrzanym piekarniku

Di gotuje
Indyk po francusku - rolada 145

Ciasto francuskie marznie bo jest mocno schłodzone, mięso z indyka jest już zmielone, ser camembert w plasterki pokroić by się chciało, ale to jeszcze za mało!  Oliwki nie chcą być już w całości, a musztarda i pieprz szaleją z ostrości.  Jajko chce pozbyć się swojej skorupki, a czosnek swojej cieniutkiej łupki.  Cebula z chęcią by się rozebrała(...)pokroić w kostkę by się dała.   Pomóżmy wszystkim składnikom spełnić ich życzenia i zróbmy z nich coś dobrego do zjedzenia. Farsz mięsny  na ciasto poukładajmy, sera camembert w plasterkach dodajmy. Jak już ciasto na roladę zwiniemy, na blachę przeniesiemy, jajkiem posmarujemy, pieprzem posypiemy to w piekarniku wypiekajmy, a potem przyjemności smakowej się oddajmy. Składniki: 300 g ciasta francuskiego

Moniki Smakołyki
Ciasteczka twarogowe. 68

Przechowuję ciasteczka w dużym słoiku lub puszce na blacie kuchennym i często  mi się zdarza niekontrolowane podjadanie he, he.... Ciasteczka twarogowe podczas pieczenia rozwarstwiają się podobnie jak ciasto francuskie.  Przechowywane w słoiku są miękkie przez kilka dni.  Po moich ciasteczkach nie ma już śladu, zostały tylko zdjęcia :)  Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru(...)oczkach,  lub pokrojone na kawałki.  Twaróg przecisnąć przez praskę, lub rozgnieść widelcem. Dodać do mąki z masłem  i wymieszać. Wbić jajko i dodać śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto.  Można to zrobić robotem.  Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłódź godzinę w lodówce.  Po tym czasie przełożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąka.  Rozwałkować

Agusiowe smakołyki
Tartinki z leśnymi grzybami 118

Grzybów nie nazbieraliśmy dużo, ale dal naszej czwórki starczy:-) mniaaam.  Składniki: Grzyby leśne ( dowolna ilość) Ciasto francuskie ( jedno opakowanie) 1 średnia cebula 4 suszone pomidorki ( można więcej) 250ml śmietany kremówki 30% natka pietruszki sól, pieprz, tymianek świeży lub suszony ząbek czosnku  5 plasterków sera Brie Przygotowanie: 1. Podsmażyć grzyby i cebulę, dodać pomidorki. Przyprawić do smaku solą, pieprzem(...)kosteczkę serek Brie, ładnie się roztopi. 2. Wlać na patelnię śmietankę i na wolnym ogniu zredukować ją troszkę. Wyłączyć gaz i dodać posiekaną natkę pietruszki. 3. Wyciąć do foremek ciasto nałożyć farsz posypać startym żółtym serem i zapiec przez 25min w temperaturze 200st

Gaździnka warzy
Ekspresowe przepisy na wystrzałowego Sylwestra – pobierz PDF z przepisami :) 256

KREMEM CZEKOLADOWO-MIĘTOWYM POBIERZ PDF przepisy-na-wystrzalowego-sylwestra-by-eat-me-fit-me A może skusisz się na BŁYSKAWICZNE CIASTO Z POMARAŃCZAMI I KREMEM CZEKOLADOWO-MIĘTOWYM? Wykonanie Ciasto francuskie rozwiń i nakłuj widelcem w wielu miejscach. Wstaw do piekarnika na około 15 minut i piecz w temp. 200 stopni. Do garnka wrzuć kawałki masła, dodaj masę i kakao, dodaj(...)prostu obrać i pokroić na plastry. Możesz też (jeśli masz trochę czasu) sparzyć je wrzątkiem i zetrzeć z nich skórkę (wysuszona z pewnością przyda Ci w kuchni). Na wystudzone ciasto wyłóż wystudzony krem i ułóż pomarańcze według własnej inwencji. Udekoruj listkami/gałązkami mięty. Jeśli czekasz na gości to wstaw je do lodówki, jeśli goście czekają na ciasto – po prostu podaj

Eat me! Fit me!
Ciasteczka twarogowe "gęsie łapki" 95

ciasteczka z ciasta z dodatkiem twarogu, które będą idealne do małe czarnej lub herbaty z cytryną. Nie są za słodkie, są mega chrupiące i delikatne, ciasto konsystencją nieco przypomina ciasto francuskie. Idealne dla dzieci i dorosłych. Są bardzo tanie, łatwe i ekspresowe w wykonaniu Polecam zrobić z większej porcji, bo u mnie już po godzinie od zrobienia nie było polowy(...)pszennej+ do podsypywania 2 żółtka jajka kilka łyżek cukru do obtaczania  Masło posiekać w misce nożem, do tego pokruszyć drobno twaróg i przesiać mąkę, dodać żółtka jajka. Zagnieść ciasto, owinąc w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować na 3 mm, a następnie wykrawać z niego kółka . Kółka z ciasta składać na pół i obtaczać

Krylowa Kuchnia
Pleciony chlebek z serem i pesto bazyliowym 97

chlebek z serem i pesto. Konsystencja tego pesto jest gęsta i oleista. Smak jest bardzo intensywny, dość słony, z wyczuwalnymi kawałkami orzeszków. To pesto świetnie się nada do kanapek, ciasta francuskiego, jako składnik do dań mięsnych a także do sałatek. Chleb z dodatkiem pesto wyszedł bardzo smaczny, a przepis jest baaardzo prosty. Polecam Składniki: – 400g mąki pszennej (u mnie(...)sera żółtego (u mnie gouda) Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże i wymieszać. Dodać sól, olej, miód i lekko podgrzany (temp. max 40stopni) kefir i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o grubości około 0,5cm, posmarować pesto i posypać serem startym na tarce na drobnych oczkach. Ciasto zawinąć w roladę, zaczynając od dłuższego boku. Roladę

Smaki Armine
Zawijaniec ze szpinakiem i pieczarkami 157

pracy,lub piknik.do środka tak naprawdę można dać wszystko co lubicie.Ja wybrałam moje ukochane połączenie szpinaku z fetą ,pieczarki z cebulką i serrrrrr duuużo sera-pychotka-polecam Składniki: op.ciasta francuskiego  1 cebula 25 dag pieczarek ok 40 dkg szpinaku(u mnie mrożony) op.sera typu feta 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki masła 20 dkg sera żółtego  Przygotowanie: Szpinak(...)pieprzem,studzimy. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na łyżce masła na złoty kolor razem z pokrojoną w kostkę cebulką,doprawiamy solą i pieprzem,studzimy. Ser ścieramy na tarce,ciasto francuskie rozwijamy i układamy wzdłuż na środku najpierw szpinak z fetą,na to pieczarki z cebulką i starty ser, brzegi nacinamy w paski i składamy je do środka tak żeby

Swojskie jedzonko
PAKIECIKI ZE SZPINAKIEM, PIECZARKAMI I SEREM FETA. 137

ramiona, uśmiechają się do siebie i podają ręce. Nikt nie jest sobie obcy, nikt nikomu wrogiem.   PAKIECIKI ZE SZPINAKIEM, PIECZARKAMI I SEREM FETA. /własny;/ 12 sztuk opakowanie ciasta francuskiego 250 g mrożonego szpinaku 200 g pieczarek 1 cebula 12 plastrów szynki drobiowej opakowanie (300g) sera typu feta jajko Cebulę siekam, szklę na maśle. Pieczarki oczyszczam, kroję w plasterki(...)podsmażam. Dodaję do niego  pokruszony ser typu feta, staram się go nieco roztopić, rozkruszyć. Do tego wrzucam pastę pieczarkową, wszystko razem przesmażam, po czym zostawiam do lekkiego przestygnięcia. Ciasto dzielę na 12 kwadratów. Na każdym układam plaster szynki, kleksa z powstałego nadzienia. Zawijam ładne pakieciki: sklejam naprzeciwległe rogi, składam jak kopertę. Dokładnie sklejam brzegi. Układam na blasze wyłożonej papierem

W kuchni Karmel-itki
Kruche ciasteczka jak francuskie 70

przybywam do Was z pysznymi ciasteczkami. Nie miałam foremek świątecznych, a córka bardzo chciała ciasteczka w kształcie serduszek, więc takie są :-) Ciasteczka po upieczeniu wyglądają jak by były z ciasta francuskiego. Są kruche i pyszne. Polecam i miłego dnia wszystkim życzę :-) Składniki na 3 blaszki: 250 g masła 2 żółtka  5 łyżek kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Dodajemy zimne masło i wszystko siekamy nożem. 2. Teraz dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. 3. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wkładamy spowrotem do lodówki. Stolnicę podsypujemy mąką, pierwszą połowę ciasta musimy rozwałkować na grubość około 3 - 4 mm. 4. Ciasteczka wykrawamy foremką i układamy

kruche babeczki
Stromboli, czyli zawijana pizza 130

nadzieniem w środku – możesz do niego użyć swoich ulubionych składników. Doskonale spisze się jako lekki obiad, kolacja lub przystawka na imprezie.   Inne pomysły na pizzę… ** Pizza na cieście francuskim ** Pizza z patelni ** Pizza KORONA Składniki: 100 ml letniej wody (ok. pół szklanki) 1 1/2 płaskiej łyżeczki drożdży instant 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju szczypta soli(...)włoskie   Do dużej miski wlej letnią wodę, drożdże, olej, cukier i szczyptę soli – wszystko dobrze wymieszaj łyżką. Mieszając stopniowo dosypuj mąkę, a pod koniec już ręką wyrób ciasto, aż powstanie jednolita kula. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40 minut, by ciasto podrosło. Na blachę połóż papier do pieczenia, wyłóż ciasto, rozgnieć palcami formując placek. Środek placka posmaruj

Kulinarne S.O.S.
Stromboli, czyli zawijana pizza 130

nadzieniem w środku – możesz do niego użyć swoich ulubionych składników. Doskonale spisze się jako lekki obiad, kolacja lub przystawka na imprezie.   Inne pomysły na pizzę… ** Pizza na cieście francuskim ** Pizza z patelni ** Pizza KORONA Składniki: 100 ml letniej wody (ok. pół szklanki) 1 1/2 płaskiej łyżeczki drożdży instant 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju szczypta soli(...)włoskie   Do dużej miski wlej letnią wodę, drożdże, olej, cukier i szczyptę soli – wszystko dobrze wymieszaj łyżką. Mieszając stopniowo dosypuj mąkę, a pod koniec już ręką wyrób ciasto, aż powstanie jednolita kula. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40 minut, by ciasto podrosło. Na blachę połóż papier do pieczenia, wyłóż ciasto, rozgnieć palcami formując placek. Środek placka posmaruj

Kulinarny S.O.S.
Tarta serowo-gruszkowa. 90

popołudniowej kawy zrobiłam tartę z gruszką i masą serową pachnącą cynamonem. Tarta jest mało słodka, jeśli chcecie więcej słodyczy do syropu i masy serowej dodajcie cukru! SKŁADNIKI: 1/2 porcji ciasta francuskiego XXL masa serowa: 2 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 70g. budyniu śmietankowego z cukrem 250g. sera białego z wiaderka syrop: 2 szkl. wody 1 łyżeczka miodu 5-10 goździków(...)papierowy ręcznik, osuszamy, nacinamy wąskie paski, odkładamy do wystygnięcia, formę do tarty smarujemy masłem, masę serową dokładnie mieszamy,  jeśli gruszki są już chłodne, to wylewamy masę serową na ciasto, układamy gruszki i posypujemy cynamonem, wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 25-30 min. i gotowe

Kuchnia Beaty