ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:266/509)

Botwinka z pasztecikami 90

paszteciki. Składniki 1 pęczek botwinki 2 marchewki 1 pietruszka 1 seler korzeniowy 1 jabłko 1 suszony podgrzybek 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 opakowanie ciasta francuskiego 500 g bigosu olej 2 łyżki czarnuszki cukier sok z cytryny sól, pieprz Przygotowanie Marchewkę i pietruszkę kroimy na talarki, seler w drobną kostkę, buraki z botwinki w kostkę(...)wodą (około 1,5 l ) dodajemy nakrojone jabłko wraz ze skórką, rozgnieciony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, suszony grzyb, zagotowujemy. Dodajemy sól i pieprz. W tym czasie przygotowujemy paszteciki. Ciasto rozwijamy, kroimy wzdłuż na pół. Na dług bok ciasta układamy bigos, zawijamy, kroimy na kawałki, układamy na blaszce. Ciasto z wierzchu smarujemy olejem i posypujemy czarnuszką. Zapiekamy

R'n'G Kitchen
Tarta ze szpinakiem i łososiem. 209

upieczecie dużą blaszkę tarty, zaopatrzycie się w odpowiednią ilość napoi, to bez problemu przetrwacie do końca meczu. I nie zabraknie Wam siły do głośnego, triumfalnego okrzyku gooooool!!  Składniki: ciasto francuskie gotowe (lub z tego przepisu) 250 g łososia ulubione przyprawy do ryby 2 cebule 250 g świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku 10 pomidorków koktajlowych 2 jajka 2-3 łyżki(...)patelni rozgrzać oliwę. Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć. Dodać szpinak smażyć dalej ok. 10 minut. Doprawić solą.  Rybę doprawić ulubionymi przyprawami i podsmażyć na drugiej patelni. Ciasto wyłożyć na natłuszczoną  formę, nakłuć gęsto widelcem i podpiec 10 minut w temperaturze 200° C (termoobieg). Na podpieczony spód wyłożyć szpinak z cebulą i czosnkiem oraz kawałki podsmażonego łososia

zadanie-gotowanie
Karmelizowane jabłka we francuskim cieście 204

dnia i nocy. Tym razem, potrzebowałam jej NA TERAZ. Nie umiem Wam wytłumaczyć, dlaczego. Czasami tak po prostu mam (według Marcina cały czas). Jaki najlepszy na to sposób? Gotowe ciasto francuskie!  Bardzo rzadko bawię się w mrożonki, ale tym razem sprawa była poważna. Naprawdę. Dlatego postanowiłam zrobić wyjątek i...ani trochę nie pożałowałam. Takie ciastko, które jest gotowe(...)wyglądają podobnie do moich, lub Wam też zdarza się CHCIEĆ NATYCHMIAST, lub po prostu jesteście wielkimi fanami szarlotek- ten przepis jest DLA WAS.  Pyyyyszota!  KARMELIZOWANE JABŁKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM Składniki: 4 podłużne kawałki ciasta francuskiego 2 duże jabłka 4 łyżki masła 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu 1 jajo, rozbite cukier do posypania Przygotowanie: Blachę wyłożoną papierem

Gotowanie to kochanie
Sylwestrowe przekąski na 15 sposobów 78

przygotować na wiele sposobów, ale moją ulubioną wersją są koreczki z szynką i serkiem chrzanowym. 10. Poduszeczki szpinakowe Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie. Co pysznego można przygotować z ciasta francuskiego? A no na przykład takie niewielkie poduszeczki ze szpinakiem . Proste i smaczne! 11. Tartaletki z kapustą i śliwkami Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie. Wykorzystując ten przepis możecie wykorzystać(...)zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie. Pomidorowa pasta z cieciorki może posłużyć wam do przygotowania niewielkich kanapeczek dla gości. Możecie też wykorzystać ją jako dip do warzyw lub chipsów. 13. Ciasto Grzane Wino – bez pieczenia Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie. Grzane wino – ciasto bez pieczenia , które idealnie nadaje się na różnego rodzaju imprezy. Możecie też nim wznieść toast

okolicepalnika.pl
Tarta ze szparagami 146

głowy robiąc zakupy. Główkowałam co by tu zrobić szybko, najlepiej brudząc jedno lub dwa naczynia, musi wyjść tego dużo, bo wieczorem wpadają znajomi... Potrzebujemy: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 pęczek szparagów (obojętnie czy białe czy zielone) garść pokrojonego wędzonego boczku (można kupić taki w Lidlu, już pokrojony) 1 opakowanie pomidorów cherry 2 jajka 250 ml śmietany 12% garść startego(...)też inne białe słodkie wino) S&P tymianek Nagrzewamy piekarnik do 200C. W garnku gotujemy wodę, aby blanszować szparagi, woda powinna być lekko posolona. Blachę do tarty wykładamy ciastem. Ciasto dziurawimy widelcem, aby nam za mocno nie wyrosło. Wstawiamy do piekarnika na około 15 minut. Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki. Kroimy na około 1,5 cm długości kawałki. Wrzucamy

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Om Ali (Umm Ali) - deser wg Hossama 217

popularny, więc delektuję się nim przy każdej okazji. I od razu wiadomo, dlaczego po roku pobytu tutaj większości ekspatów przybywa na wadze po kilka kilogramów :) Składniki 1 opakowanie rozmrożonego ciasta francuskiego (można zastąpić 450 g płatków kukurydzianych z miodem - produkują takie m.in. Nestl, ale..... to już nie ten sam smak) 1 szklanka posiekanych orzechów pekan albo innych 1 szklanka wiórków(...)szklanki mleka  1/2 szklanki śmietany tortowej albo piana ubita z białek jaj  masło do posmarowania blachy  Przygotowanie Rozgrzać piekarnik do temperatury 170-180 stopni Ciasto ułożyć na wysmarowanej masłem blasze i upiec zgodnie z instrukcją każdy arkusz na jasno złoty kolor Kiedy wszystkie arkusze będą gotowane porwać je na małe kawałki. Wymieszać orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tarta pomidorowa z kozim serem. 141

końcu zbyt mała, to jedyny problem (mój urodzinowy prezent zawsze daje radę!). Zapewniam, że niezależnie od jakości kompozycji efekt będzie bardzo smaczny! Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (lub ciasto francuskie z tego przepisu, albo kruche z tego) Kilka dojrzałych pomidorów (najlepiej różnych kolorów i kształtów) 100 g koziego serka 1 duże jajko 2 łyżeczki otartych listków świeżego tymianku(...)cukru pudru Wykonanie: Pomidory pokroić w grube 1 cm plastry. Kozi serek zmiksować z jajkiem i tymiankiem. Ewentualnie dodać szczyptę soli jeśli serek nie jest słony. Natłuszczoną formę wyłożyć ciastem i nakłuć gęsto spód widelcem.  Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (termoobieg) na 10 minut. Wyjąć i wyłożyć masą serowo-jajeczną. Ułożyć w niej pomidory. Wstawić ponownie

zadanie-gotowanie
Ciasteczka serowo-cebulowe (z serka topionego) 105

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Zainspirowałam się przepisem: klik .  Postanowiłam zmodyfikować ciasteczka - dodając suszonej cebulki. Ciasteczka posiadają strukturę ciasta francuskiego - fajnie się "listkują" i są kruche. Idealnie nadają się na prostą przekąskę oraz jako dodatek do różnych zup. (Max 40 sztuk) 200g serka topionego (2 sztuki) 200g mąki 125g margaryny Dodatkowo: 1/3-1/2 łyżeczki soli (wg gustu(...)cebulki (idealna jest z firmy SYS ) przyprawy do posypania (opcjonalnie; u mnie czarnuszka) Wszystkie składniki umieścić w misce i szybko zagnieść (z solą i suszoną cebulką) na jednolitą masę. Ciasto schłodzić w zamrażalniku - około 40 minut. Po tym czasie cienko (*) je rozwałkować (na grubość około 3 mm) i wykrawać z niego dowolne kształty. (Ciasto lekko podsypywać mąką.) Ciastka ułożyć

Di gotuje
Bożonarodzeniowe warsztaty z firmą Sokołów 99

wskazówkom tatar smakował wyśmienicie! Polędwicę wołową doprawiłam solą i pieprzem, a następnie obsmażyłam z każdej strony. Zawinęliśmy ją w naleśniki z pastą pieczarkową i szpinakiem, a całość owinęliśmy ciastem francuskim. Po wspólnym gotowaniu wszyscy usiedli przy stole by skosztować przygotowanych potraw. Jak już wspomniałam, tatar smakował nieprzyzwoicie pysznie.  Kolejnym daniem były tortellini z bulionem. Pierożki miały ciekawy smak(...)włoską tradycją). Daniem głównym była polędwica wellington, która smakowała pysznie, mięso pozostało delikatnie różowe w środku, było miękkie i soczyste, a w otoczce z pieczarek, szpinaku i chrupiącego ciasta pięknie prezentowało się na talerzu.   Byłam bardzo ciekawa smaku deseru, tym bardziej że od jakiegoś czasu przymierzałam się do zrobienia nugatu z orzechami. Torrone był bardzo słodki, lekko ciągnący

Obiad gotowy
rogaliki półfrancuskie 596

Pyszne rogaliki z półfrancuskiego ciasta śmietanowego, które jest dużo prostsze w wykonaniu niż ciasto francuskie, a mimo to zachowuje jego walory, czyli listkową strukturę. U mnie rogaliki nadziane waniliowym budyniem i hojnie udekorowane lukrem królewskim, ale Wy możecie eksperymentować ;-)   składniki: 3 szklanki mąki 1 szklanka śmietany 18% 200 g masła 1 budyń waniliowy 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru(...)czubatych łyżek cukru pudru wykonanie: Ugotowałam budyń według przepisu na opakowaniu i odstawiłam do wystygnięcia.  Przesianą mąkę posiekałam z zimnym masłem, dodałam śmietanę i wyrobiłam  szybko ciasto, które następnie schłodziłam w lodówce przez godzinę. Po tym czasie podzieliłam ciasto na 4 części, każdą rozwałkowałam dość cienko na kształt przypominający koło. Każde koło podzieliłam przez środek (jak tort

babka w formie
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem 131

Dziś zapraszam na prostą tartę, do ktorej przygotowania wykorzystałam gotowe ciasto francuskie. Tarta ze szpinakiem i kurczakiem z dodatkiem mozzarelli może być daniem głównym, lunchem lub po prostu przekąska. Smakuje także dzieciom, a ponieważ jest bardzo łatwa w przygotowaniu, na pewno Wasze pociechy chętnie Wam pomogą w gotowaniu. Tarta ze szpinakiem i kurczakiem Proporcje na formę o wymiarach(...)Czas przygotowania: 70 minut Składniki:  1 pierś z kurczaka 400 g mrożonego szpinaku 1 mozzarella 3 jajka 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 opakowanie ciasta francuskiego olej do smażenia sól morska świeżo zmielony pieprz  1 żółtko do posmarowania ciasta Wykonanie:  Ciasto wyjmujemy z lodówki, aby się nieco ociepliło. Cebulę kropimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy. Smażymy

Kulinarne przygody Gatity
PIWNE CIASTECZKA 135

dodatku na piwie są dobre to bym pewnie nie uwierzyła. Ale zrobiłam i mogę wam zagwarantować są rewelacyjne. Kruchutkie, delikatne oraz rozpływają się w ustach.W  przekroju  przypominają ciasto francuskie.    Do naszego  nadzienia koniecznie trzeba wybrać twardą marmoladę, bo rzadsza wyciekła. Są pyszne także zamoczone w białku i cukrze. Zresztą kto nie zaryzykuję to nie spróbuje(...)masła lub margaryny DODATKOWO: twarda marmolada cukier puder do posypania WYKONANIE : Przesiewamy mąkę, dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki i siekamy. Następnie powoli dolewamy piwo, zarabiamy dość zwarte ciasto. Zawijamy w folie i chowamy na chwilę do lodówki. Następnie cienko wałkujemy, wykrawamy, kładziemy nadzienie i sklejamy lub zwijamy. Ja robiłam rogaliki, grzebyczki oraz pierożki. Wszystko zależy od naszej fantazji. Pieczemy

Pani na deser
Pierogi ruskie - rolowane 131

Pierogi ruskie robiłam już w wielu wariantach. Ulubiony farsz ziemniaczanno-serowy wylądował już zawinięty w naleśnikach, w cieście francuskim, w pierogach pieczonych w piekarniku, dziś zapraszam na pierogi ruskie rolowane. Dużo mniej z nimi pracy niż tradycyjnie, mozolnie lepione, a efekt smakowy identyczny. Pomysł na te pierogi narodził się przy okazji robienia chorwackich struklji - rolowanych pierogów z serem. Cóż stoi(...)ziemniaki i zrobić polską wersję rolowanych pierogów. I oto są rolowane pierogi ruskie - idealne dla miłośników ruskich, którzy bardzo lubią je jeść, ale lepić już nie koniecznie! Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa jasna) 1/2 szklanki gorącej wody 1 łyżka oleju szczypta soli Składniki na farsz: 500 g ziemniaków 250 g półtłustego twarogu 1 cebula sól

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarta szpinakowa na francuskim cieście 117

mrożonego szpinaku -cebula -2 ząbki czosnku -50 dag pieczarek -3 łyżki masła -sól, pieprz -2 łyżki mąki -pół litra mleka -10 dag startego żółtego sera -4 plastry salami Przygotowanie Ciasto francuskie rozmrozić, wyciąć 4 kwadraty (20x20cm), wyłożyć nimi żaroodporne foremki (ja robiłam w 2 większych). Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Pieczarki oczyścić, przekroić na pół. Połowę masła stopić(...)przyprawić do smaku. Pozostałe masło stopić w rondelku, dodać mąkę i mleko. Mieszając, zagotować. Dodać stary ser, wymieszać. Sos wymieszać ze szpinakiem i pieczarkami, przyprawić. Masą napełnić foremki z ciastem. Piec ok. 25 minut w temp. 200st. Udekorować salami. Smacznego

Zielona Kuchnia
Schabowe inaczej 143

pisała o szarlotce również ,zwłaszcza że wypieki słodkości nie są moją mocną stroną . Dlatego skoncentrowałam się na coś w rodzaju przystawki przedobiedniej.   Składniki  na 4 sztuki 1 ciasto francuskie 4 kotlety schabowe 1/4 główki kapusty białej kilka pieczarek 1 cebula  sól.pieprz Wykonanie kapustę siekam w paski, cebulę we wiórka ,pieczarki w plastry i na rozgrzanej patelni(...)Zwinięty schab kładę na kawałek ciasta ( płat ciasta dzielę na 4 części ) zwijam

Eli Gotowanie
Daj się ponieść rozkosznie pysznej przyjemności – lody karmelowe z orzeszkami i PDF z przepisami na Walentynki 190

wartości odżywczych i…. dać się ponieść rozpieszczającym zmysły kombinacji smaków a Walentynki potraktować jako zasłużony cheat day … … i przypomnieć sobie jak smakują lody, desery, bita śmietana, ciasto francuskie, pieczywo pszenne czy ser Nie masz pomysłu jak rozkosznie i pysznie spędzić Walentynki? Skorzystaj z moich propozycji <3 W rozkosznym menu znajdziesz: Płatki owsiane z truskawkami, awokado, chia(...)chia Zupa kokosowo-czekoladowa z bananami w karmelu waniliowym Muffinki bardzo czekoladowe z bitą śmietaną i truskawkami Coś niegrzecznego Studzenie zmysłów – lody z solonym karmelem i orzechami Błyskawiczne ciasto z pomarańczami i kremem czekoladowo-miętowym Mus kokosowy z nasionami chia Najprostsza miłość po włosku Sałatka pobudzająca zmysły ze szpinakiem, fetą, gruszką i suszonymi pomidorami Quiche z gruszką, wędzonym łososiem

Eat me! Fit me!
Ziemniaczane Ciasteczka Jak Krakersy 184

Ciastka te wspaniale smakują z  rożnymi dipami lub pastami, ale możemy chrupać je także same :) W przekroju (po ugryzieniu) rozwarstwiają się jak ciasto francuskie, a w smaku przypominają nam sklepowe krakersy :) Składniki: 150 g ziemniaków nie ugotowanych 150 g mąki pszennej 150 g masła 1 żółtko 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 12-18% 2-3 szczypty soli(...)odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Możemy także użyć ziemniaków wczorajszych tylko odnowa musimy je przegnieść aby nie było w nich grudek. 2. Do zimnych ziemniaków dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto które chowamy następnie do lodówki na około 1-2 godz. 3. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, wałkujemy i wykrawamy małe kwadraty lub romby. Układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej

Gotowanie...to proste !