słodycz masła orzechowego, kremu z orzechów laskowych i czekolady jest przełamana kwaśnymi powidłami domowej roboty. Całość polana polewą nugatową. Na wierzchu ułożyłam motylki z masy marcepanowej. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – kostkę masła – niepełne 2 szklanki cukru (ja daję ok 1 szklanki) – cukier waniliowy – 2 łyżki kakao – 1/2 szklanki czerwonego wina/soku owocowego (jeżeli pieczemy dla dzieci(...)wypadku z większości cukru, jak nie z całego. Do miski wbić jajka, wsypać mąkę z proszkiem. Dodać ostudzoną masę czekoladową. Dokładnie wymieszać, aż masa będzie jednolita i bez grudek. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto do formy. Piec w 180 stopniach z termoobiegiem – 40 minut minimum. * Pokroić ciasto na cztery równe warstwy. Jeden blat (górę dolnego) posmarować masłem
Szybko Tanio Smacznieserka Almette fruit z Jagodą i Maliną 2 łyżeczki żelatyny 50 ml mleka 100 g masła 2 łyżki kakao herbatniki jasne typu petit beurre truskawki Polewa czekoladowa: 125 g masła 2 łyżki wody + 1 łyżeczka żelatyny (namoczyć) 1/2 szkl. cukru pudru 3 czubate łyżki kakao Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy polewę, rozpuszczamy w rondelku masło, dodajemy cukier puder, a gdy się cukier(...)folii aluminiowej układamy część masy serowej, na których układamy równo duże umyte, osuszone truskawki bez szypułek, które przykrywamy resztą masy serowej. Podnosimy folię z obu stron i składamy z ciasta tzw. „chatkę”, Smarujemy tak ułożone ciasta resztą polewy i zaciskamy mocno u góry brzegi folii. Odstawiamy ciasto na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmujemy je z folii, kroimy w plastry
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięHiszpański przysmak - churros. Zrobiłam z ciasta parzonego, smażonego na głębokim tłuszczu do chrupkości, a następnie posypałam cukrem i podałam z sosem czekoladowym. Bardzo takie nam smakowały. Składniki: 240 ml wody 50 g masła 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki cukru 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli Dodatkowo: olej do smażenia opcjonalnie cukier puder do oprószenia Przygotowanie(...)dodaniu. Ciasto powinno być gładkie i gęste. Ciasto przełożyć do przygotowanego rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie wciętej gwiazdki. Olej rozgrzać do temperatury 175ºC. Na olej wyciskać churros długości ok 12 cm, smażycpo 2 minuty z każdej strony do złotego koloru. Osuszyć na papierze, obsypać cukrem pudrem. Podawać z sosem czekoladowym. Sos czekoladowy: 50 g masła
Słodka Strefapierniczki. Ja z ciasta upiekłam trzy pierniki w keksówkach oraz dużą ilości pierniczków. Piernik piekłam 40 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C Po upieczeniu piernik przekroiłam na 3 części każdy blat posmarowałam powidłami a następnie obciążyłam piernik dość grubą książką i tak ponownie odpoczywał 2 dni. Dzisiejszego dnia polałam polewą czekoladową. Piernik jest miękki puszysty rozpływa(...)następny 1. słoik powideł śliwkowych 2. galaretka brzoskwiniowa 3. polewa czekoladowa Powidła podgrzać dodać galaretkę, dokładnie wymieszać odstawić aż powidła zaczną tężeć. Piernik przekroić na 2-3 część posmarować powidłami. Obciążyć piernik dość grubą książką i pozostawić aby odpoczywał 2 dni. Po tym czasie można już ciasto dowolnie udekorować i się nim delektować. rrarossa@gmail.com
RAROSSAkochanych .... serduszka orzechowe na kruchym spodzie z czekoladowym rantem. Wybaczcie, ale nie miałam czasu wcześniej Wam tego opisać. Oczywiście kształt serca nie jest konieczny i można na inną okoliczność zrobić kwadraty, prostokąty lub kółka. Ciastka są smaczne (niestety już dawno zjedzone) więc możecie przepis wypróbować. Ciastka orzechowe na kruchym spodzie ciasto: około 30 dag mąki 20 dag masła(...)białka 1 łyżeczka octu jabłkowego 20 dag posiekanych orzechów lub wiórków orzecha kokosowego do dekoracji stopiona czekolada lub polewa czekoladowa Masło posiekaj z 25 dag mąki. Dodaj cukier, sól, żółtka i śmietanę po czym zagnieć szybko kruche ciasto dosypując trochę mąki, by ładnie się skleiło. Wstaw ciasto do lodówki na pół godziny. Rozwałkuj ciasto podsypując je lekko maką
Gotuj Sam!Razem z bakaliami tworzą idealny duet – idealny deser, czyli muffunki z bakaliami. Można je dowolnie udekorować – bitą śmietaną (rozpusta!), polewą czekoladową lub dowolnie kolorowym lukrem. Dziś u mnie muffinki z bakaliami, puszyste i delikatne ciasto, wspaniałe na kilka kęsów Zapraszam Składniki: 2 szklanki mąki pszennej łyżka lekko posiekanej suszonej miechunki Helio 3 łyżki suszonej morwy białej Helio ½ szklanki
Zasmakuj Kuchniświątecznych potrawach miałam ogromną chęć na lekką zupę- krem z papryki i zamarzył mi się... serniczek czekoladowy, ale taki w wersji na zimno, gdyż jest on bardziej deserem niż ciężkim ciastem- jak np. tradycyjnie pieczony sernik. Sernik, mimo, że z mlecznej czekolady jest słodki, ale nie jest przesłodzony ani mdły, o delikatnie przebijającej się nucie wanilii, przełamany
Kraina Miodem PłynącaSpód owsiano-ciasteczkowy: 150 g płatków owsianych 1 łyżka miodu 50 g ciasteczek maślanych 40 g czekolady deserowej Masa serowa: 350 g sera twarogowego mielonego puszka kajmaku o smaku czekoladowym 40 g czekolady deserowej rozpuszczonej w kąpieli wodnej łyżeczka soku z cytryny 60-80 g cukru pudru- opcjonalnie- jeśli masa kajmakowa jest zbyt słodka, a twaróg kupny jest z zawartością(...)lodówki do całkowitego stężenia masy śmietanowej. Może to zająć od 30 minut do 2 h w zależności od stopnia chłodzenia lodówki. Stężałe ciasto obficie posypać grubo startymi wiórkami czekolady. Podawać schłodzone Smacznego :) Zobacz także: Sernik czekoladowy z malinami Sernik Blue Curacao
KreatywnePinydość płynna i raczej nie da się z niej formować dekoracji, ale tort możecie ozdobić owocami lub posypką czekoladową. Dodatki: kilka łyżek brzoskwiniowej konfitury (dżem dopasujcie do smaku użytych owoców) sok z cytryny 1 opakowanie brzoskwiń w syropie 2 banany Gdy ciasto wystygnie zdejmujemy spód z papieru i układamy je na paterze. Ciasto przekrawamy wzdłuż na połowę. Dolną część nasączamy(...)Następnie wylewamy ok. połowę masy twarogowej na owoce, na górze układamy brzoskwinie. Przykrywamy całość odciętą wcześniej częścią ciasta. Górę tortu także skrapiamy lekko sokiem z cytryny i smarujemy resztą masy twarogowej. Górę ozdabiamy wg własnego uznania - układamy owoce, posypujemy wiórkami czekoladowymi lub ozdabiamy literkami. Tort wstawiamy do lodówki do stężenia masy na przynajmniej 2-3 h, a najlepiej
Cooking Monsterminut (przed wyjęciem koniecznie sprawdźcie stan upieczenia za pomocą patyczka!). Wystudzoną zebrę można oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową białą lub ciemną (można też zrobić paski z obu czekolad, aby współgrały ze środkiem ciasta :)). Smacznego
MyCookBook.plMoje pierwsze zetknięcie z ciastem fasolowym i na pewno nie ostatnie, bo ciacho jest: niezwykle łatwe do przygotowania, mocno czekoladowe, wilgotne, więc nie potrzebuje nasączenia, bez grama mąki - idealne dla osób na diecie bezglutenowej, i co najważniejsze: jest przepyszne :) Fasola jest w ogóle niewyczuwalna. Z resztą przekonajcie się sami :) Składniki: Ciasto: 2 puszki po 400 g czerwonej fasoli
Domowa Cookierenka Agimarzenia, a świat będzie nasz! ..." Wszystkim dzieciom tym małym i tym dużym, życzę uśmiechu, szczęścia i spełnienia marzeń... SKŁADNIKI: ciasto 140 g mąki pszennej 75 g masła 1 żółtko 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka śmietany mus czekoladowy 250 g mascarpone 100 g gorzkiej czekolady ze skórką pomarańczową (lub bez) krem 250 g mascarpone 330 ml śmietanki(...)będzie gładkie. W razie potrzeby podsypywać mąką, aby nie kleiło się do rąk. Tak przygotowane ciasto schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować. Zawinąć na wałek i przenieść na formę. Wyłożyć nim dno i boki formy, całość nakłuć widelcem. Piec około 25 minut (na złoty kolor) w piekarniku nagrzanym
Kuchnia w opałachKiedyś ktoś mnie zapytał: "Jakie ciasto podałabyś do pysznego Espresso?". Nie musiałam się długo zastanawiać nad odpowiedzią. Torcik bezowy z kremem czekoladowym o lekkim smaku alkoholu! Ale nie byle jaki tort. To musi być tort z domowej bezy, z takiej która tylko na zewnątrz jest chrupiąca a w środku białko pozostaje w formie lekko ciągnącej. Do tego pyszne ganache czekoladowe(...)serkiem mascarpone. Brzmi obłędnie, prawda? Z podanego przepisu przygotujesz torcik, który będzie wspaniałym uzupełnieniem pysznej kawy. Tutaj może nasunąć się pytanie, jaka kawa będzie odpowiednia do takiego ciasta? Odpowiedź także jest prosta - oryginalna włoska kawa Illy. Wszyscy wiedzą, że we Włoszech parzy się najlepszą kawę. Mielona kawa Illy Espresso nadaje się do tradycyjnych kawiarek i ekspresów, a jej smak jest
Poezja Smaków - blog kulinarnyMurzynek to ciasto, które nie wymaga wiele nakładu sił i pracy ze strony, pieczącego. Najczęściej pojawia się u mnie zwykły z polewą czekoladową. Czasem jednak jak w tym przypadku chciałam, aby był wilgotny, pachnący orzechami ( co kojarzy mi się z okresem zimowym) oraz delikatnie zaskakujący kawałkami czekolady w środku. Lubicie takie czekoladowe niespodzianki? Jeżeli tak to spróbujcie :) Składniki(...)pszennej, aby nie opadły w cieście. Dosypuję do masy. Blachę (25x35cm) wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto. Wkładam do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na ok 50 minut (do suchego patyczka). Po przestudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową (ja lubię saute). Smacznego
ChilliJemyjeden kawałek, a i ten jeden wystarcza za deser i prawie kolację. Gości było dużo, więc ciasta potrzebowałam 2 sztuki, narobiłam się przy nich okrutnie, ale efekt był faktycznie powalający! Jedyne co zmieniłam w stosunku do oryginalnego przepisu to użyłam gotowego kremu czekoladowego z Rossmanna zamiast czekolady i masła orzechowego, o czym zresztą można przeczytać w komentarzach pod tortem Olgi(...)niespodzianką w cieście - bezcenny! Blaty jak najbardziej nasączone, "ponczem" bezalkoholowym czyli wodą z cukrem i cytryną, tort wykończony opłatkiem z nadrukiem, boki obsypane wiórkami kokosowymi. Nerkowców już nie używam ale kolorowa galaretka pokrojona w plasterki i lekko powciskana w krem to patent mojej Babci, który szczerze polecam do tortów nie tylko dziecięcych :) 2. Tort "Mon Cheri" - czekoladowe blaty smarowane konfiturą
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE