ciasto czekoladowe najlepsze - 11000 przepisów (strona:314/734)

Kremowy torcik bezowy z ganache czekoladowym - idealny do kawy. 213

Kiedyś ktoś mnie zapytał: "Jakie ciasto podałabyś do pysznego Espresso?". Nie musiałam się długo zastanawiać nad odpowiedzią. Torcik bezowy z kremem czekoladowym o lekkim smaku alkoholu! Ale nie byle jaki tort. To musi być tort z domowej bezy, z takiej która tylko na zewnątrz jest chrupiąca a w środku białko pozostaje w formie lekko ciągnącej. Do tego pyszne ganache czekoladowe(...)serkiem mascarpone. Brzmi obłędnie, prawda? Z podanego przepisu przygotujesz torcik, który będzie wspaniałym uzupełnieniem pysznej kawy. Tutaj może nasunąć się pytanie, jaka kawa będzie odpowiednia do takiego ciasta? Odpowiedź także jest prosta - oryginalna włoska kawa Illy. Wszyscy wiedzą, że we Włoszech parzy się najlepszą kawę. Mielona kawa Illy Espresso nadaje się do tradycyjnych kawiarek i ekspresów, a jej smak jest

Poezja Smaków - blog kulinarny
Murzynek z jabłkami, orzechami włoskimi i kawałkami czekolady 187

Murzynek to ciasto, które nie wymaga wiele nakładu sił i pracy ze strony, pieczącego. Najczęściej pojawia się u mnie zwykły z polewą czekoladową. Czasem jednak jak w tym przypadku chciałam, aby był wilgotny, pachnący orzechami ( co kojarzy mi się z okresem zimowym) oraz delikatnie zaskakujący kawałkami czekolady w środku. Lubicie takie czekoladowe niespodzianki? Jeżeli tak to spróbujcie :)   Składniki(...)pszennej, aby nie opadły w cieście. Dosypuję do masy. Blachę (25x35cm) wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto. Wkładam do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na ok 50 minut (do suchego patyczka). Po przestudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową (ja lubię saute). Smacznego

ChilliJemy
Wegański TORT Z KREMEM w kilku wersjach + mały poradnik JAK W OGÓLE ZROBIĆ TORT + tzw. biszkopt Matki Weganki + bezglutenowy TOR 359

jeden kawałek, a i ten jeden wystarcza za deser i prawie kolację. Gości było dużo, więc ciasta potrzebowałam 2 sztuki, narobiłam się przy nich okrutnie, ale efekt był faktycznie powalający! Jedyne co zmieniłam w stosunku do oryginalnego przepisu to użyłam gotowego kremu czekoladowego z Rossmanna zamiast czekolady i masła orzechowego, o czym zresztą można przeczytać w komentarzach pod tortem Olgi(...)niespodzianką w cieście - bezcenny! Blaty jak najbardziej nasączone, "ponczem" bezalkoholowym czyli wodą z cukrem i cytryną, tort wykończony opłatkiem z nadrukiem, boki obsypane wiórkami kokosowymi. Nerkowców już nie używam ale kolorowa galaretka pokrojona w plasterki i lekko powciskana w krem to patent mojej Babci, który szczerze polecam do tortów nie tylko dziecięcych :) 2. Tort "Mon Cheri" - czekoladowe blaty smarowane konfiturą

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Babeczki Wielkanocne 245

moja drobna modyfikacja). Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy. Na koniec dodać esktakt waniliowy i wiórki czekoladowe. Mieszać tylko do połączenia się składników.Przygotować blaszkę do muffinek wyłożyć papilotkami, które wypełnić ciastem do 3/4 wysokości (fot.1). Piec około 20-25 minut w temperaturze 180ºC.Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Wystudzone

Świat Ciasta
Tort szwarcwaldzki 161

południowego krańca do środka Badenii-Wirtembergii, na długości około 160 km. W większość obszar ten porośnięty jest lasem. Głównymi składnikami jest biszkopt czekoladowy aromatyzowany wiśniówką, z wiśniowym nadzieniem, ze śmietaną i ozdobiony wiórkami czekolady. Ciasto nawiązuje do tradycyjnego kobiecego stroju – bita śmietana jak biała bluzka, wiórki gorzkiej czekolady jak czarna sukienka, wiśnie jak Bollenhut – charakterystyczne nakrycie głowy – czerwone kule(...)piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 25-30 minut. Patyczek włożony do ciasta ma być po wyjęciu suchy. Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Wyjąć ciasto z formy i odstawić na kilka godzin. Wiśnie umyć, osuszyć, wymieszać z cukrem, odstawić na 30 minut. Następnie wiśnie odsączyć, płyn wlać do garnka – uzupełnić wodą tak aby było

królestwo garów
Czekoladowe ciasto z wiśniami 144

środku suche - jeśli nie, pieczemy jeszcze przez kilka minut). Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika do ostudzenia. Odłożoną wcześniej masę czekoladową podgrzewamy a następnie wrzucamy do niej kawałki czekolady. Mieszamy do momenty aż się rozpuści. Polewę rozprowadzamy po wierzchu ciasta

Qchnia po prostu
MAZUREK KRÓLEWSKI 197

szkoda bo jest wyśmienity. Wspaniałe kruche blaty przekłada się kwaśnymi jabłkami, a na wierzch kładziemy pyszną orzechową masę, którą oblewamy polewą czekoladową.  Jak każdy tego typu wypiek należy przygotować dzień przed podaniem żeby ciasta zmiękły i dobrze się kroiły. Kto jeszcze nie miał okazji robić albo jeść tego ciasta to gorąco polecam, smakuje fantastycznie. A na nadchodzące Wielkanocne

Pani na deser
ANANASOWIEC Z BEZĄ 174

pyszne, lekkie i orzeźwiające ciasto z kokosową bezą w środku, jedno z moich ulubionych     SKŁADNIKI   BISZKOPT: blaszka 24x38 cm 7 jajek, 1 szkl. cukru, 1 szkl. mąki pszennej + 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju Beza kokosowa: 4 białka,  ¾ szkl. cukru,  1 szkl. wiórek kokosowych,  1 łyżeczka(...)masą krówkową, dodajemy żółtka, następnie ostudzony budyń- dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę ananasy i mieszamy łyżką.   Polewa czekoladowa: Rozpuszczamy margarynę z cukrem i mlekiem, dodajemy kakao- mieszamy dokładnie.   Przełożenie ciasta Biszkopt- krem- beza kokosowa – krem – biszkopt- polewa – wiórki kokosowe

słodki bratek
„Migdałowy Metrowiec ” – proste ciacho 302

tortowej 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliow ego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka gęstej śmietany lub jogurtu greckiego ciasto czarne : dokładnie tak samo jak białe , tylko dodatkowo dodajemy 2 łyżki gorzkiego kakao krem: 2 budynie czekoladowe 3 szklanki mleka 1,5 szklanki cukru 1 kostka masła lub margaryny ( z masłem smaczniejsze ) kilka kropli olejku migdałowego ( około(...)height: 1em; max-height: 1em;" /> . Dwie szklanki mleka , zagotowujemy razem z cukrem , w trzeciej rozpuszczamy budynie czekoladowe i wlewamy miesząc do wrzącego mleka . Mieszać trzeba intensywnie , żeby nie powstały kluchy , bo masa jest dość gęsta . Gotowy budyń odstawiamy do wystudzenia . Składniki na ciasto białe,wkładamy do miski , wszystkie oprócz margaryny , ją najpierw roztapiamy ( uważając,żeby nie zagotować,ma być płynna

Ogrodnik w podróży
Ciastka Leśne grzybki 207

białko Krem • 250 g masła • 500 ml mleka • 1/2 szklanka cukru • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 2 łyżki mąki pszennej • cukier waniliowy Polewa czekoladowa • 125 g masła • 1 szklanka cukru pudru • 2 łyżki kakao • 2 łyżki wody Wykonanie: Ciasto na grzyby • Przesiekać mąkę z masłem startym na grubej tarce, dodać śmietanę i zagnieść ciasto, następnie wstawić(...)Samą foremką wycinać kółka, tyle sztuk ile będzie kapeluszy, tworząc spody dla grzyba. W każdym kółku wyciąć małe kółeczko, w które wejdzie trzonek. • Odrywać po kawałeczku ciasta i w rękach formować trzonki, z jednej strony cienkie, aby swobodnie weszły w wycięte kółeczko spodu grzyba. • Każdy trzonek z grubszej strony maczać

To co kocham
Szybki piernik z powidłami 300

wbity w środek ciasta nie powinien być mokry – u mnie po 50 minutach ciasto było surowe, a po ’57 upieczone). Ciasto studzimy przez 10 minut w uchylonym piekarniku, a następnie wyjmujemy. Gotowe polewamy polewą czekoladową, możemy przełożyć je także marcepanem lub powidłami.Piernik naprawdę warto podać z polewą. Należy rozpuścić w rondelku: 1/3 kostki masła

Poezja smaku
Churros 184

Hiszpański przysmak ze smażonego ciasta parzonego, znany również jako "hiszpańskie pączki". Posypywane po usmażeniu cukrem drobnym i cynamonem oraz podawane z sosem czekoladowym. Szybkie w przygotowaniu. Składniki: szklanka wody 50 g masła łyżka cukru 3 jajka 200 g mąki pszennej szczypta soli cukier drobny cynamon na sos czekoladowy: 100 g ciemnej czekolady(...)olej. Wyciskać około 10 cm kawałki ciasta na rozgrzany tłuszcz, odcinając końcówki nożyczkami. Smażyć po około 2 minuty z każdej strony na złotobrązowy kolor. Cukier drobny wymieszać z cynamonem. Śmietankę zagotować, dodać połamaną czekolade i dokładnie wymieszać.  Usmażone churros osuszyć na ręczniku kuchennym, obsypać cukrem z cynamonem i podawać z sosem czekoladowym

wyzwania kuchenne
Pamarańczowe brownie z malinami 196

Brownie to jedno z moich ulubionych ciast. Robi się je bardzo szybko i jeszcze szybciej znika. Ta czekoladowa bomba  to na pewno "kobieta", bo rozumie mnie jak nikt inny i jest niezwykle sympatycznym towarzyszem popołudniowej kawy :) Pomarańczowa wersja jest bardzo aromatyczna, a dodatek malin sprawia, że każdy kawałek jest słodką, ale i delikatnie kwaskowata niespodzianką. Polecam szczególnie miłośnikom czekolady(...)miksować. Zmniejszyć obroty o połowę i powoli dodawać ostudzoną czekoladę.  Formę wysmarować tłuszczem (u mnie 20x30) i wylać na nią połowę masy. Wysypać maliny i zalać to pozostałym ciastem.  Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 30 minut. Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem. Smacznego

ChilliJemy
Mazurek z kremem czekoladowym i bakaliami 158

się nowych zdjęć. Coś czuję, ze wykonam go jeszcze kolejny raz, gdyż jest przepyszny! Składniki: Ciasto kruche: 200 gram masła 350 gram mąki pszennej tortowej + odrobina do podsypania (ja nie potrzebowałam) szczypta soli 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% 1/3 szklanki cukru pudru Czekoladowy krem: 400 ml śmietany kremówki 200 gram czekolady gorzkiej (lub jeśli ktoś jest łasuchem(...)tyle czasu na warkocz to wystarczy zrolować ciasto w dłoniach i przykleić rant. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, ciasto układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przed włożeniem do piekarnika nakłuwamy widelcem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20 minut. Studzimy. Krem czekoladowy Śmietankę kremówkę podgrzewamy w garnuszku razem z masłem nie doprowadzając do wrzenia. Ściągamy z ognia, dodajemy posiekaną

Mango Papaja