ciasto budyniowe - 5169 przepisów (strona:248/345)

Piernik przekładany kremem i powidłami 410

karobem (jeśli używamy sproszkowanego), całość przesiać przez sito i niewielkimi partiami dodawać do cały czas ucieranej masy. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, dodawać partiami do ciasta piernikowego i delikatnie wymieszać. Gotową masę piernikową delikatnie przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką keksówki Piec w piekarniku nagrzanym do 160 ºC przez 50 - 60 minut. Po upieczeniu wyjąć(...)wystudzić i przekroić na trzy części. Zazwyczaj jedną część pozostawiam nieco grubszą niż dwie pozostałe. Ścinam, też wszystkie nierówności górnej warstwy, ale nie jest to konieczne   Składniki kremu budyniowego 2 budynie o smaku śmietankowym lub waniliowym 500 ml mleka 150 g miękkiego masła lub margaryny Przygotowanie kremu budyniowego Przygotować budyń wg przepisu na opakowaniu, ale używając połowę podanego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Piernik przekładany powidłami i kremem 331

karobem (jeśli używamy sproszkowanego), całość przesiać przez sito i niewielkimi partiami dodawać do cały czas ucieranej masy. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, dodawać partiami do ciasta piernikowego i delikatnie wymieszać. Gotową masę piernikową delikatnie przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką keksówki Piec w piekarniku nagrzanym do 160 ºC przez 50 - 60 minut. Po upieczeniu wyjąć(...)wystudzić i przekroić na trzy części. Zazwyczaj jedną część pozostawiam nieco grubszą niż dwie pozostałe. Ścinam, też wszystkie nierówności górnej warstwy, ale nie jest to konieczne   Składniki kremu budyniowego 2 budynie o smaku śmietankowym lub waniliowym 500 ml mleka 150 g miękkiego masła lub margaryny Przygotowanie kremu budyniowego Przygotować budyń wg przepisu na opakowaniu, ale używając połowę podanego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tort jabłkowy 172

mąki     122 g cukru     1 łyżeczka proszku do pieczenia     1 łyżeczka ekstraktu z wanilii     30gr proszku budyniowego     szczypta soli     ok 2kg jabłek     1,5 opakowania galaretki truskawkowej     500 ml śmietany kremówki(...)dosypywać stopniowo cukry.  Do ubitych białek dodać rozbełtane jajka i wymieszać łyżką. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (tylko dno) i piec około 35 min w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka Po upieczeniu szybko wyjąć biszkopt i upuścić

Amatorka kuchenna
Pączki z kremem budyniowym 180

pozostałe składniki. Dokładnie wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h). Po tym czasie ciasto wyjąć na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkować na grubość około 1 - 1,3 cm i szklanką o średnicy 7 cm wykrawać pączki. Pączki odkładamy na oprószony mąką blat i zostawiamy(...)objętości. Wyrośnięte pączki smażymy na rozgrzanym oleju lub smalcu, po kilka minut z każdej strony. Usmażone odkładamy na papier w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Po lekkim przestudzeniu, nadziewać kremem budyniowym. Krem budyniowy: 6 żółtek 100 g cukru 40 g mąki 450 ml mleka kilka kropel zapachu waniliowego Żółtka razem z cukrem utrzeć mikserem. Dodać 50 ml mleka, mąkę, zapach

kulinarnyswiatdomi
Ciasto z truskawkami 190

mamą coś z niego zrobić. Szukałam, szukałam i nie powiem znalazłam sporo fajnych przepisów, ale stwierdziłyśmy, że zrobimy coś z głowy. No i wyszło takie oto ciasto :) Może nie jest jakieś nie wiadomo jak pomysłowe, ale na prawdę warto spróbować, tym bardziej, że nie wymaga poświęcenia dużej ilości czasu :) Składniki : Biszkopt : 3 jajka(...)mąki pszennej 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa : 1/2 kg sera na sernik lub jakiegoś innego kremowego 2 galaretki cytrynowe 1/2 szkl. cukru Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe ok. 1/2 szkl cukru kostka margaryny Mus truskawkowy: truskawki + cukier (ja co roku robię mus, miksuję truskawki z cukrem i zamrażam, ale można też zrobić

charlotte gotuje
Rolada pienikowa z kremem pomarańczowym 164

następnie przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 12-14 minut w 170 stopniach. Upieczone ciasto przekładamy z papierem do pieczenia na ścierkę kuchenną i zwijamy w rulon. Zostawiamy do ostygnięcia. masa: Żelatynę moczymy w soku. Budyń gotujemy na mleku i studzimy. Do ostudzonego budyniu dodajemy otartą(...)puder i żelatynę rozpuszczoną w soku (namoczoną żelatynę podgrzewamy 15  sek. w mikrofali, mieszamy i studzimy) W oddzielnym naczyniu ubijamy na sztywno śmietanę. Ubitą śmietanę łączymy z masą budyniową, odstawiamy do lodówki na kilka minut,aby masa zaczęła tężeć.  Tężejącą masę przekładamy na biszkopt,który ponownie zwijamy.  Roladę odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.  wierzch

Bon appetit mon amie
Ciasteczka Miodowo Imbirowe Z Kremem Cytrynowym 185

rondelku i rozpuszczamy. 2. W misce umieszczamy mąkę, jajko oraz proszek do pieczenia. Ścieramy imbir bądź dodajemy sproszkowanym, następnie wlewamy zawartość rondelka i zaczynamy wyrabiać ciasto. 3. Na stolnicy ciasto dzielimy na pół i wałkujemy na grubość 3-4 mm. Wykrawamy ulubione kształty. i układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy w 190-200 stopniach przez 10-12 min. Krem Cytrynowy(...)ścieramy skórkę z połowy cytryny oraz wyciskamy z niej sok. Uzupełniamy woda do 125 ml. Większą część wody gotujemy z cukrem cytrynowym w garnuszku, w reszcie mieszamy nasz proszek budyniowy. Gotujemy zwykły budyń tylko na wodzie. Teraz w tym momencie możemy utrzeć masło z cukrem pudrem. Do utartego dodajemy po trochu wystudzony budyń cytrynowy. Składamy ciastka po dwa nadziewając

Gotowanie...to proste !
PROFITEROLKI Z KREMEM CZEKOLADOWYM, NUTELLĄ I ORZECHAMI 267

nagrzewamy do 200C. CIASTO: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pokrojone masło, gotujemy na małym ogniu, doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia. Wsypujemy przesianą makę i ubijamy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odchodziło od boków garnka. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie dodajemy jajka i ubijamy na gładką masę. Wkładamy do szprycy i wyciskamy na blachę niewielkie gniazdka ( zostawiamy miejsca między(...)Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok.15-20 minut i pieczemy na złoto. Po upieczeniu każde nakłuwamy nożem, by wypuściło parę, studzimy. KREM CZEKOLADOWY: 0,5 szkl mleka mieszamy z proszkiem budyniowy, resztę gotujemy. Do gotującego się dodajemy rozrobiony budyń i dokładnie mieszamy, aż powstanie gładki krem, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Do przestudzonego, ale cały czas ciepłego dodajemy nutellę i bardzo drobno

Ostra na Słodko
Ciasto marchewkowe z kremem budyniowym i orzechami włoskimi 159

się całą paletą barw. Do tego oczywiście orzechy. Ja przeważnie wykorzystuję do tego ciasta orzechy włoskie ale w tym roku z powodu ich deficytu wykorzystałam orzechy laskowe. Przepisów na ciasto marchewkowe jest chyba tyle co na sałatkę jarzynową, bo w każdym domu smakuje ono zupełnie inaczej. Jest to doskonała propozycja np. na Andrzejki, które już na niedługo! Składniki: Biszkopt(...)łyżki cukru pudru – najlepiej przesianego, bez grudek sok z cytryny Przygotowanie: Przygotowujemy krem. Z przygotowanego mleka do wysokiego naczynia odlewamy ok 125ml i wsypujemy do niego proszek budyniowy, który dobrze mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozmieszamy proszek budyniowy i gotujemy by uzyskać gęstą i kremową konsystencję. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gdy budyń

Życie ze smakiem
Sernik z jabłkami pod czekoladową kruszonką 281

nich czekoladowe masło. Wymieszać i odstawić w chłodne miejsce. Składniki na masę sernikową powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg zmiksować z cukrem, po czym dodać jajka i proszek budyniowy. Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Nie należy ubijać zbyt długo. Obrane jabłka pokroić na ósemki i wymieszać w przyprawach. Kruszonkę po wyjęciu z lodówki rozetrzeć w palcach lub za pomocą widelca(...)wysypać resztę kruszonki i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 45 min. Sernik najlepiej się kroi po schłodzeniu. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta z owocami , Serniki pieczone , Szarlotki Tagged: budyń , czekolada , jabłka , płatki owsiane , twaróg

https:KKuchniaMniam
Naleśniki na majonezie 316

być gorąca!), wymieszać. Następnie dodać przesianą przez sitko mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Wymieszać ponownie na jednolitą masę (lub zmiksować). Na koniec dodać olej i ponownie wymieszać. Odstawić ciasto na ok. 20 minut, by nieco odpoczęło. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Smażyć naleśniki z obu stron na rumiano. Po usmażeniu odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Z podanych(...)naleśników o średnicy 30 cm. Podawać z ulubionymi dodatkami. Na zdjęciu wersja z bitą śmietaną i truskawkami. Smacznego!   Polecam również przepisy na nasze blogowe naleśnikowe hity : Naleśniki budyniowe – idealne dla dzieci i dorosłych Naleśniki nadziewane porem Naleśnikowa carbonara (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Naleśniki na majonezie appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Sernik z jabłkami na czekoladowym spodzie 328

Ciasto przelać do formy o wymiarach dolnych około 22 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec około 15 minut w temperaturze 160°C, do suchego patyczka. Upieczone ciasto odłożyć do wystudzenia. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg zmielić w maszynce do mięsa przynajmniej dwukrotnie.  Masło roztopić i odstawić do przestudzenia. Jajka ( w całości(...)cukrem wanilinowym na jasną i puszystą masę. Partiami dodawać twaróg, miksując na niskich obrotach miksera lub mieszając rózgą kuchenną po każdym dodaniu, tylko do połączenia. Następnie dodać przesiany proszek budyniowy i przesianą mąkę pszenną, sok, skórkę z cytryny oraz przestudzone masło i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia składników. Masę serową przelać na wystudzony czekoladowy spód, wyrównać. Piec około

Opowieści z piekarnika
Chałwowiec. 155

soli, pod koniec dodajemy partiamy cukier cały czas miksując, następnie pojedynczo dodajemy żółtka - dalej miksując. Dodajemy mąkę oraz kakao i dokładnie ze sobą mieszamy (drewnianą łyżką) do połączenia składników. Ciasto przekładamy na blaszkę 25x25cm(ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia). Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 40 minut. Następnie wyciągamy i odstawiamy na 10 minut, po tym czasie(...)góry nogami na kratkę tak aby odkleić papier. Pozostawiamy do wystudzenia. KREM 500 ml mleka gotujemy, budynie rozpuszczamy w 250 ml pozostałego mleka. Do gotującego mleka wlewamy naszą miksturę budyniową i gotujemy cały czas mieszając do momentu ponownego zagotowania. Gotowy budyń odstawiamy do wystygnięcia. Margarynę ucieramy na biały puch, dodajemy na przemian budyń i 250g pokruszonej chałwy.  Wystudzony biszkopt

Moje-pitraszenie
CIASTO CAPPUCINO 143

Wspólnie z synem upiekłam je na  Dzień Babci i Dziadka . Składniki:   biszkopt: 5 jaj 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki

Darcia w kuchni
CIASTO 3 BIT-BEZ PIECZENIA 174

OSTATNIO DOSTAŁAM TEN PRZEPIS OD MOJEJ DOBREJ KOLEŻANKI,CIASTO ZROBIŁAM WCZORAJ I OKAZAŁO SIĘ PYSZNE ,PROSTE BEZ PIECZENIA I JESZCZE TRZYMA SIĘ JE W LODÓWCE WIĘC NA TAKĄ POGODĘ IDEALNE,DZIĘKI DODANIU DŻEMU PORZECZKOWEGO NIE JEST ZA SŁODKIE TYLKO W SAM RAZ,NA PEWNO POSMAKUJE I WAM SKŁADNIKI: 4-5 PACZEK HERBATNIKÓW MASA KRÓWKOWA W PUSZCE PACZKA KRAKERSÓW DŻEM(...)CZARNEJ PORZECZKI 500 ML ŚMIETANY 30% 2 ŚMIETAN FIXY DO MASY BUDYNIOWEJ: 3/4 SZLK.CUKRU 2 CZUBATE ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ  2 CZUBATE ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ 200 G  MARGARYNY  500 ML MLEKA PRZYGOTOWANIE:  NAJPIERW GOTUJEMY MASĘ BUDYNIOWĄ BO ONA MUSI PRZESTYGNĄĆ,300 ML MLEKA ZAGOTOWUJEMY,W RESZCIE MLEKA MIESZAMY MĄKI I CUKIER I DODAJEMY DO ZAGOTOWANEGO MLEKA,MIESZAMY

Swojskie jedzonko
Sernik straciatella z musem truskawkowym 359

Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej lub posiekać nożem. Jajka zmiksować z cukrami, aż będą puszyste. Dodawać partiami zmielony twaróg oraz proszek budyniowy. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i połączyć z masą sernikową. Na końcu delikatnie wmieszać czekoladę. Wylać na schłodzony, czekoladowy spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez(...)ponownie zagotować. Wsypać galaretkę i chwilę mieszać. Wystudzić, a kiedy zacznie tężeć wylać na upieczony sernik. Po stężeniu wyjąć sernik z formy. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta czekoladowe , Ciasta warstwowe , Ciasta z owocami , Serniki pieczone Tagged: biszkopty , budyń , czekolada , kremówka , truskawki , twaróg

https:KKuchniaMniam