ciasto budyniowe - 5169 przepisów (strona:239/345)

Naleśniki budyniowa fantazja 138

się proszek budyniowy,  kiedyś słyszałam o przepisie na naleśniki budyniowe i tak wybrnęłam z problemu zbyt małej ilości mąki w domu. Naleśniki są elastyczne i dzięki dodatkowi budyniu, smakowo nieco różnią się od zwykłych naleśników, dzięki czemu są dobrą odmianą. Składniki: (na 4 naleśniki) Na ciasto: 2 jaja 2 łyżki cukru szczypta soli 1 szklanka mleka 3/4 szklanki mąki

My sweet a life
Rurki z kremem z soku owocowego. 119

pory rurki robiłam z kremem budyniowym lub z bitą śmietaną. Tym razem postanowiłam przygotować je z kremem z wykorzystaniem soku owocowego i wyszło naprawdę pysznie. Polecam upiec je na podwieczorek. Do przygotowania kremu użyłam pysznego soku Witaminka od HORTEX. Zapraszam:) Składniki: Ciasto: 25 dag mąki tortowej 12,5 dag masła lub margaryny 1 jajko szczypta soli pół szklanki śmietany

Izabelawkuchni
Rurki z kremem. 192

Krem zależy od waszych upodobań ,u mnie zostały nadziane domowym kremem budyniowym. Przepis podpatrzyłam u Małgosi z bloga Na Piecyku – polecam bardzo!. Składniki : na około 30 rurek 2,5 szklanki mąki 125 g masła Szczypta soli 1 szklanka śmietany 18 % Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą masę. Jeśli ciasto jest za rzadkie dosypujemy mąkę ,ma być elastyczne,ale nie twarde.Zawijamy

Ladylaura.
Tartelki z owocami i budyniem 175

odstawiamy do ostygnięcia. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Ciasto dzielimy na 8 części i wylepiamy nim foremki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut, aż się zarumienią. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Wyciągamy z foremek. 3. W 1/2 szklanki mleka mieszamy proszek budyniowy. Resztę mleka wlewamy do garnka, dodajemy ziarenka z laski wanilii i laskę wanilii

My Culinary Art
Tort z frużeliną wiśniową 191

kawowym, następnie przelać do pierwszej masy i wymieszać do połączenia się składników. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy. Piec około 40 min (do tzw. suchego patyczka), po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na ok. 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć i ostudzić. Składniki na masę kremowo-budyniową: 1 litr mleka 3,2% 100 g cukru 5 żółtek 3 łyżki

Kulinarna (nie)codzienność
Ciasteczka z budyniem i owocami 150

konfitura cukier puder do posypania upieczonych ciasteczek Sposób przygotowania: 1. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na kwadraty. Wielkość ich zależy od tego ile ciasteczek chcemy. Każdy kwadrat nacinamy tak jak na zdjęciu, a następnie składamy rogi do środka. 2. 300ml mleka gotujemy, w reszcie rozpuszczamy proszek budyniowy wraz z cukrem kryształem. Gotujemy gęsty budyń. Jeszcze ciepły nakładamy na środek przygotowanych

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto Kubuś 178

wymiarach 23 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Masa Kubusiowa: 1 l soku przecierowego Kubuś 3 budynie śmietankowe bez cukru 200 g masła Z soku przecierowego i proszku budyniowego ugotować budyń - 3/4 litra soku przelać do garnka z grubym dnem i zagotować

Domowa cukiernia Ewy
Ciasto Brazylianka 1733

śmietany (tylko jeśli ciasto jest za mało elastyczne) Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i podzielić na 3 równe części.  Jedną część rozwałkować i przenieść do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Piec ok. 20 minut w 180 st. C. Pozostałe dwie części upiec tak samo. Składniki na masę budyniową:  2 szklanki mleka 3 łyżki cukru 1 opakowanie budyniu śmietankowego

talerz przyjemności
łatwy tort biszkoptowy 259

przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek mieszając delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 25 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia i kroimy na 2 części. składniki na masę budyniową: 1000 g mleka 240 g cukru 4 łyżki budyniu waniliowego 2 łyżki

Domowy Smak Jedzenia
Budyniowa tarta pod złotymi kroplami 155

sztywną pianę, dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy. Na podpieczone ciasto wykładamy jagody, na to wylewamy budyń. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i pieczemy ok 25 minut. Po tym czasie wyciągamy tartę, zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 100 stopni C. Na podpieczona masę budyniową wylewamy ubite białka wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze ok 15 minut

kgwjanczewo
Truskawkowy szał. 42293

czekolady.  Obiecuję Wam nie zawiedziecie się na tym cieście. Osobiście nie potrafiłam się od niego oderwać.  Powstały 2 wersje z czekoladą i bez.  Obie równie smaczne, dla mnie wygrała wersja z ... Składniki:   Mus truskawkowy:   500 g truskawek (kaszubskie) 2 galaretki truskawkowe kardamon mielony Masa budyniowa: 4 budynie waniliowe bez cukru 1l mleka 170 g masła

Malinowe Pocałunki
Ciasto Czarna róża. 121

Pozostałe ciasto wyjmujemy z lodówki, każdą część wałkujemy na placki o wymiarach 16x35 cm, smarujemy chłodną masą makową, zwijamy na rolady i układamy obok siebie w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (taka sama blaszka jak poprzednio). Otrzymane cztery rolady wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni C i pieczemy 30-35 minut na złoto. Chłodzimy. MASA BUDYNIOWA: 1 litr(...)budyń, gotujemy ciągle mieszając przez 1-2 minuty, następnie zdejmujemy z ognia dodajemy masło i mieszamy, aż masło całkowicie się rozpuści. Studzimy. PRZEŁOŻENIE: Blaszkę, w której piekły się wszystkie ciasta, wykładamy papierem lub folią aluminiową. Na spód wykładamy jeden placek, na nim rozsmarowujemy połowę kremu, na nim układamy makowce, na nich drugą część kremu i drugi placek. Ciasto zabezpieczamy folia

Rozpustne gotowanie
3 BIT 126

Szukając inspiracji w sieci natrafiłam na blog Małej Cukierenki , który jest bogaty w przeróżne słodkości. Zaintrygował mnie przepis na ciasto 3 Bit no i wpadłam po uszy. O niczym innym nie mogłam myśleć a dochodziła już północ. Jak nigdy chciałam żeby już był ranek :) aby dorwać się do moich kuchennych zabawek i wyczarować to cudo.  No bo przecież(...)rozprowadzić masę budyniową, przykryć ją drugą częścią herbatników, lekko je dociskając.  Równomiernie rozsmarować masę kajmakową (można ją wcześniej zanurzyć w gorącej wodzie). Na masę wyłożyć pozostałe herbatniki i trochę je docisnąć.  Wierzch na całości równo pokryć bitą śmietaną.  Czekoladę połamać i zemleć w blenderze (lub zetrzeć na tarce, na grubych oczkach). Ciasto posypać czekoladą (lub kakao

Kuchnia w opałach
Ciasto Barbie 189

Całość mieszamy delikatnie,ale dokładnie. Gotowe ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem blachę. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25 - 30 minut. Gdy ciasto lekko przestygnie wyjmujemy je z formy, zdzieramy ze spodu papier. Blachę wykładamy świeżym papierem do pieczenia i ponownie wkładam biszkopt. *Moja uwaga: biszkopt z mąką ziemniaczaną wychodzi nieco bardziej suchy(...)celu wody z sokiem z cytryny i cukrem. Masa różowa: Odlewamy szklankę soku, w której rozprowadzamy budynie z 3 łyżkami cukru. Resztę soku zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć wlewamy rozwór budyniowy i mieszamy aż całość zgęstnieje. Gorącą jeszcze masę wylewamy na biszkopt i równo rozprowadzamy. Na masie układamy ciastka czekoladą do góry. Pianka różowa : Galaretki przyrządzamy według przepisu na opakowaniu

My simple kitchen
torcik waniliowy z ananasem i truskawką... 154

BISZKOPT: jajka 4 sztuki "L", cukier 150 gram, woda gorąca 5 łyżek, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 100 gram, mąka ziemniaczana 100 gram, proszek do pieczenia - szczypta KREM BUDYNIOWY: mleko 1 litr, cukier 4 łyżki, budyń waniliowy 2 opakowania, mąka tortowa 2 łyżki, masło 250 gram, cukier puder 2 łyżki, cukier wanilinowy 1 opakowanie DODATKI: dżem 250 ml/aroniowy, ananas(...)dodawać mąki z proszkiem, z 1 minutę mieszać większy torcik był do pracy męża, tortownica 20 cm, keksówka 20x15 cm, dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować, ciasto przełożyć do form, piekarnik nagrzany na 170 C, grzanie góra/dół, piec około 35-40 minut, do suchego patyczka zimne ciasto przekroić na połowę, nasączyć sokiem z ananasa, posmarować

W Mojej Kuchni Lubię
Rafaello na krakersach - bez pieczenia 2846

szaleć i muszę przygotowywać "szybkie" dania;) Dlatego na deser zrobiłam bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu rafaello bez pieczenia. Ciasto zamieniłam na krakersy, a masę śmietanową na budyniowo - śmietanową. Ciasto zniknęło w równie szybkim tempie w jakim powstało:) Składniki: 250g masła lub margaryny,  750ml mleka,  2 budynie waniliowe,  2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,  1 i 1/2 szklanki(...)masy budyniowej dodać ubitą śmietankę, chwilę miksować. Następnie dodać do masy wiórki kokosowe oraz płatki migdałowe. Całość dokładnie wymieszać. Na dnie blaszki o wym. 23x33cm ułożyć warstwę krakersów i rozsmarować połowę masy. Przykryć drugą warstwą krakersów oraz resztą masy. Rozłożyć ostatnią warstwę ciastek. Czekolady połamać na kawałki wraz ze śmietanką stopić na parze. Lekko przestudzić i polać wierzch ciasta. Posypać

Z miłości do słodkości
Pyszne kakaowe ciasto dla zakochanych 153

obroty 5 wylać ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki piec jak wyżej, naczynia nie trzeba myć ponieważ będziecie robić krem. Wykonanie kremu – masło z cukrem utrzeć na puch. Dodać po jednym jajku nie przerywając mieszania. Powoli dodawać spirytus, ciągle mieszając. Musi powstać puszysta gładka masa. Jak nie lubicie takiego kremu można zrobić czekoladowy krem budyniowy. Mój mąż powiedział(...)masło, dodać cukier i orzechy. Smażyć cały czas mieszając aż orzechy lekko się zarumienią. Orzechy położyć na sitku i zostawić aż ostygną. Masa stwardnieje, ponownie trzeba wszystko rozbić. Składanie ciasta – na zimne ciasto rozłożyć krem i obsypać prażonymi orzechami. Ciasto jest bardzo bardzo pyszne

Kuchnia Pokoleń
Kremowe jaglane ciasto z owocami. Bez pieczenia 218

jego kolejną odsłonę. Dzisiejsze kremowe ciasto z owocami też nie wymaga pieczenia i poleca się jako idealny deser w upalne dni. Moja teściowa powiedziała, że jest aż ZA dobre...  Składniki (u mnie forma 20 cm): SPÓD: - 1/2 szklanki płatków jaglanych (szklanka = 200 ml) - 1/2 szklanki wiórków kokosowych - 1 szklanka suszonych daktyli JAGLANA MASA BUDYNIOWA: - 1 szklanka surowej kaszy jaglanej(...)wody odlanej z daktyli. Formę z wyjmowanym dnem (najlepiej z papierem do pieczenia) wykładamy masą daktylową, dokładnie dociskamy.  Na spodzie rozsmarowujemy krem jaglany. Dekorujemy owocami. Wkładamy ciasto do lodówki przynajmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.  Na upały polecam też inne moje ciasta i desery bez pieczenia, m.in.: - błyskawiczne babeczki z kremu rafaello - pyszny blok czekoladowy

Smakuje zdrowo
Ciasto mocno miętowe 117

budyń zaparzyłam torebkę mięty. Robiąc krem budyniowy, zawsze masło lub margarynę ucieram z pudrem- w przeciwnym wypadku mam bonus w postaci kryształków nierozpuszczonego cukru. Nie dodaję wtedy cukru do budyniu. No i główna zmiana- inne ilości składników- moja blaszka ma nieco mniejsze wymiary coś koło 25x30. Co to będzie, co to będzie... Składniki: Ciasto: 3 jajka 1/2 szklanki cukru

Wrzosowa Polana
Sernik delikatny, puszysty, tradycyjny 114

cały czas mieszać. Proszek budyniowy i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i dodać do masy, wymieszać. Rodzynki zalać wrzącą wodą, zostawić na 5 minut, odcedzić , dodać do masy. Ubić białka na sztywną pianę i powoli dodać do masy, bardzo delikatnie wymieszać, ale już łyżką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku

Kuchnia Pokoleń
Bezikowiec, czyli placek z bezami 123

Wczoraj dodałam przepis na bezy domowe i jeszcze trochę mi ich zostało, a że dziś Dzień Kobiet to i ciasta nie może zabraknąć. Bezy były gotowe, ciasto upiekłam, masę ukręciłam, polewę ugotowałam i takie oto ciacho powstało:) Biszkopt czekoladowy: 6 jajek 12 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka(...)wlewam proszek budyniowy. Zestawiam z ognia, przykrywam folią wierzch by nie utworzył się kożuch i odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Masło ucieram z cukrem, dodaję porcjami zimny budyń i wykładam na spód biszkoptowy. W masę delikatnie wciskam moje bezy i przykrywam pozostawionym biszkoptem.  Składniki na polewę rozpuszczam na niewielkim ogniu, studzę i smaruję wierzch ciasta. Odstawiam na kilka godzin

Ciasteczkowy Potwór
NALEŚNIKI Z TWAROGIEM ZAPIEKANE W SOSIE BUDYNIOWYM 141

Naleśniki na słodko z twarogiem dodatkowo zapiekane w sosie budyniowym to pyszne i bardzo sycące danie. Prosty sposób na podanie naleśników inaczej. Uwielbiam naleśniki i mogłabym je jeść bez końca a te zapiekane to takie urozmaicenie od tradycyjnych naleśników. Idealny pomysł na piątkowy bezmięsny obiad.  Składniki na naleśniki: * 250 ml wody gazowanej * 50 ml mleka * 2 łyżki oleju(...)jajko * półtora szklanki mąki pszennej * solidna szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce, dokładnie wymieszać mikserem. Odstawić na około 10-15 minut, by ciasto "odpoczęło". Patelnię nagrzać. Chochlą wylewać porcje ciasta na całą powierzchnię patelni. Smażyć naleśniki na złoty kolor z obu stron(naleśniki smażę na suchej patelni). Składniki na twaróg: * 500 g twarogu półtłustego (można użyć twarogu

Zrób to smacznie
Ciasto Shrek 332

już chyba będzie stałym elementem bloga, że na weekend zostawiam Was z ciastem. Dzisiaj pyszne, orzeźwiające i pięknie zielone ciacho. Kto jeszcze nie robił to poleca, bo jest genialnie proste, a efektowne i idealne na upały za sprawą orzeźwiającej galaretki agrestowej. Składniki : Biszkopt : * 3 jajka * szklanka mąki pszennej * łyżeczka proszku do pieczenia * 3/4 szklanki cukru Przygotowanie : Jajka ubić na puch(...)dodając cukier, wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać, przelać do prostokątnej foremki i piec 30 minut na złoty kolor w 180 stopniach. Masa budyniowa : * 900ml soku przecierowego zielonego * 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru * dodatkowo duże opakowanie ciastek typu delicje - około 30 sztuk Przygotowanie : Budyń przygotować według zaleceń producenta, tylko zamiast mleka ugotować go na soku

Magiczne Życie Marty

Proponowane wyszukiwania