ciasto budyniowe - 5169 przepisów (strona:245/345)

Kremowy sernik waniliowy z kokosową pierzynką (pieczony) 167

waniliowego Wierzch: 3 białka 1/2 szklanki cukru 50g wiórek kokosowych Dodatkowo: 180g herbatników do wyłożenia spodu Jajka (całe i żółtka) utrzeć z cukrem, a następnie dodać twaróg, olej, proszek budyniowy i kilka kropel aromatu waniliowego. Całość wymieszać i stopniowo połączyć z mlekiem. Tak przygotowaną masę przelać do formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia i wyłożonej herbatnikami.  Sernik piec(...)pieczenia przygotować kokosową pierzynkę. Białka ubić na sztywno. Miksując - porcjami dodawać cukier, a na końcu delikatnie wmieszać wiórki. Sernik ostrożnie wyjąć z piekarnika i na wierzchu rozsmarować kokosową masę. Ciasto podpiec dodatkowe 15 minut, a następie ostudzić przy szeroko uchylonych drzwiczkach piecyka. Po ostudzeniu wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc. (*) Jeśli wolicie bardziej zwartą masę - dodajcie 2 opakowania budyniu

Di gotuje
Bezowa rolada cytrynowa 209

wprowadzają mnie ciasta cytrynowe - nigdy nie podejrzewałam, że one są takie pyszne. Teraz wszelkie torty, rolady i babki cytrynowe stały się moimi ulubionymi ciachami Rolada ta jak wiele innych ciast na blogu została najpierw wypróbowana przez Anię z którą pracuję - nasze dzielenie się wszelkimi przepisami to już tradycja... Aby zrobić masę do rolady trzeba wcześniej ,,ugotować" lemon curd - czyli najpyszniejszy(...)kolorze. MNIAM!!! Masa która później powstaje z użyciem lemon curd jest idealna do wszelkich bardzo słodkich bez i biszkoptów. Bardzo prosty a świetny sposób na dodanie pazura klasycznym masom budyniowym czy maślanym. Bezowa rolada cytrynowa Składniki: Beza: 6 białek z dużych jaj 300 g cukru 4 łyżeczki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka octu jabłkowego szczypta soli Krem: 250 g serka mascarpone

sierotka maRysia w kuchni
Torcik brzoskwiniowy na 1 urodziny bloga :) 191

tego sobie sama na te blogowe urodziny życzę ;) A ten torcik? Jak dla mnie pyszności :))) chodziło za mną "coś dobrego", przejrzałam zeszyt Mamy i wpadł mi w oko na "Ciasto ananasowe"... Ale nie dostałam (jak w przepisie) ananasowej galaretki, więc zrobiłam wersję brzoskwiniową ;) "odchudzoną" w dodatku, bo pokombinowałam z masą, żeby nie dawać zalecanej całej kostki margaryny! Nie dałam więc(...)Brzoskwinie odsączamy z soku na sicie. Sok wlewamy do garnka z 2 szklankami wody i zagotowujemy. Wsypujemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. W pozostałej szklance wody rozrabiamy proszek budyniowy, wlewamy na wrzątek, gotujemy chwilę i zdejmujemy z ognia ciągle mieszając. Odstawiamy do przestudzenia, ale nie zupełnego. Masa przed wylaniem na biszkopt powinna być jeszcze ciepła, aby "związała" dół i górę

Kolorowy Przepisownik
Lodowiec, czyli najlepsze ciasto lat 90-tych bez pieczenia 156

Lodowiec to ciasto, które pamiętam jako wielki hit lat 90-tych.    Było moim pierwszym ciastem na zimno, jakie robiłam setki razy - uczęszczając jeszcze do szkoły podstawowej. (Tak, tak mam już swoje lata..)  Do dziś Lodowiec w moim domu jest popularny i bardzo go uwielbiam! Przepis pochodzi z moich dawnych notatek. Polecam! (Tortownica o średnicy około(...)150g okrągłych biszkoptów 1 galaretka owoce (***) Galaretkę należy rozpuścić w 400-450 ml wody, a następnie po ostudzeniu schłodzić w lodówce. Żółtka utrzeć z cukrem oraz wymieszać z proszkiem budyniowym. Masę przelać do gotującego się mleka i mieszając - zagotować. Całość odstawić do ostudzenia.   Masło rozetrzeć na puch i połączyć (po 1 łyżce) z zimnym (!) budyniem. Krem podzielić

Di gotuje
ciasto Marysieńka s. Anastazji 2894

szpatułki. Ciasto przelewamy do blaszki (wyłożonej samo do papierem do pieczenia). Pieczemy przez ok. 25 min. w 170 st. C. Po pieczeniu odstawiamy biszkopta do całkowitego wystudzenia. składniki na ciasto orzechowe: 250 g orzechów włoskich 5 białek 1 i 1/2 łyżki miodu 200 g cukru 1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku(...)pieczemy przez ok 30 – 40 min. w 180 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia (ja pozostawiałam na noc w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami). składniki na krem budyniowy: 500 ml mleka 200 g cukru 5 żółtek 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 250 g masła, miękkiego wykonanie: 350 ml mleka zagotowujemy

Domowy Smak Jedzenia
Kruche babeczki z kremem karpatkowym i owocami 233

budyniowym kremem jak do karpatki i świeżymi, choć już kwaskowatymi truskawkami, malinami i borówkami. Idealne na imprezę, każdy może sięgnąć po dowolną ilość. Przyznaję, że łatwiej i szybciej zrobić jedną dużą tartę, lecz takie małe słodkości prezentują się bardzo uroczo, no i nie trzeba nic kroić ;) Zostawiam Was z przepisem, życzę miłego popołudnia, a sama uciekam przygotowywać ciasto do popołudniowej

Słodkie inspiracje
Jabłecznik pełnoziarnisty 243

upieczenia ciasta sprawdzać testem "suchego patyczka" - być może będzie trzeba potrzymać w piekarniku trochę dłużej . Pozostawić do ostudzenia w blaszce. WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: SAMA S Ł ODYCZ I SZCZYPTA CHILI... - Jabłecznik z bit ą śmietaną SMAKO Ł YKI ASI - Szarlotka królewska z bitą śmietaną KUCHENNE ZAPISKI EDYTY - jabłecznik na spodzie ryżowo-owsianym GOTOWANIE... TO PROSTE! - Jabłecznik z budyniową pianką

Grunt to przepis!
.1111. musiałam 191

waniliowe budyniowe kluski kładzione na mleku sojowym z cynamonem, figą i wegańskim sosem czekoladowym ~ Jaki fajny numerek posta! :)) Ostatnio tyle osób kusiło mnie różnymi kluskami, że musiałam je w końcu zrobić... To moje pierwsze w wegańskiej wersji i były bardzo dobre, jednak muszę jeszcze trochę popracować nad przepisem, żeby były bardziej zwarte...Być może trzeba zrobić jeszcze gęstsze ciasto

breakfast of dreams
czekoladowa niedziela #7 - sernik dyniowy na kakaowym biszkopcie 174

Przelewamy ciasto do tortownicy i wyrównujemy wierzch. Pieczemy 10 minut w 180*C. W tym czasie przygotowujemy masę serową: składniki w temperaturze pokojowej ~800g 3-krotnie zmielonego twarogu ~400g puree z dyni, gęstego i suchego – najlepsze będzie z dyni hokkaido ~1 - 1 1/2 szklanki cukru (w zależności od tego jak słodkie serniki lubicie) ~5 jajek ~25g waniliowego proszku budyniowego

chili & sugar
Orzeszki 253

ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, następnie włożyć do specjalnej maszynki i usmażyć w niej ciastka. Wystudzić. Nadzienie: 1 duży słoik kremu typu Nutella; cukier puder do posypania; Połówki orzeszków napełnić kremem i zlepiać po dwie. Gotowe orzeszki delikatnie posypać cukrem pudrem. Uwagi: 1 szklanka = 250 ml. Zamiast kremu Nutella można orzeszki nadziać innym ulubionym kremem, np. budyniowym

In my kitchen
Tort chałwowy i pierwsze urodziny bloga 168

ciasta. Wymieszać do połączenia się składników. Piec około 30-35 minut w temp. 160 stopni. Po wystudzeniu przekroić na 3 części. 1 i 1/2 szklanki mleka zagotować. 2 jajka rozkłócić z resztą mąki pszennej i ziemniaczanej, 1/4 szklanki cukru i cukrem wanilinowym. Masę rozprowadzić w 1/2 szklanki mleka i wlać do gotującego mleka. Mieszać do zgęstnienia. Masę budyniową wystudzić. Masło

dom-agi.pl
Orzeszki 11112

masą budyniową z dodatkiem mielonych migdałów. składniki: 300 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 250 g mąki krupczatki 250 g miękkiego masła 3 łyżki cukru pudru 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu 150 ml gęstej śmietany 18% Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść miękkie elastyczne ciasto. Następnie

Monia miesza i gotuje
sernik "witaminka" z bezą 191

różnych serników (wszystkie przepisy tutaj-klik ), większością z nich byłam zachwycona ale ten chyba pobił je wszystkie. Był absolutnie GENIALNY!  Zainspirowałam się bardzo smacznym, lubianym przez nas ciastem Kubuś ( przepis-klik ) ale nie spodziewałam się, że wyjdzie aż tak dobrze:) Dobrą robotę zrobiła tutaj chrupiąca beza, która była wspaniałym wykończeniem. Goście pytali co to za pomarańczowa masa(...)Składniki: na sernik: 1,5 kilogram sera na sernik z wiaderka 6 jajek 1,5 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 3 opakowanie budyniu śmietankowego na masę budyniową: 1 litr soku marchewkowego z brzoskwinią 2 opakowania budyniu waniliowego 2 łyżki cukru 3/4 kostki masła 4 żółtka (pozostałe z bezy) 2 łyżki mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej na bitą śmietanę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Wiśniak 350

dodaniu, aż do wyczerpania cukru. Dodać żółtka i zmiksować na niskich obrotach miksera do dokładnego połączenia i otrzymania kremowej masy. Wsypać przesiane mąki i delikatnie wymieszać szpatułką, do połączenia. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 23 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką, wyrównać. Piec przez około 20 - 25 minut w temperaturze(...)przez całą noc mogły się rozmrażać ). Połowę kompotu ( 1 szklankę ) zagotować, zdjąć z ognia i wsypać galaretkę, wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. W pozostałym kompocie ( zimnym ) rozprowadzić proszek budyniowy, następnie wlać to do rozpuszczonej galaretki, postawić na palniku i mieszając rózgą kuchenną zagotować. Mieszanka wyraźnie zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia, od czasu do czasu mieszając. UWAGA : Masa ma być wystudzona

Opowieści z piekarnika