temperatury 180°C. Na czas nagrzewania piekarnika blachę z kruchym ciastem wstawić do lodówki. Przed pieczeniem ciasto nakłuć widelcem. Podpiec wstępnie przez 10 – 13 minut, do lekkiego zarumienienia ciasta. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg zmielić w maszynce do mięsa przynajmniej dwukrotnie. Masło roztopić i przestudzić. Z puszki z mlekiem kokosowym wyjąć gęstą śmietankę, wodę odlać(...)każdym dodaniu, tylko do połączenia składników. Następnie dodać resztę składników ( oprócz malin ) i wymieszać wszystko do połączenia rózgą kuchenną lub krótko zmiksować. Maliny oprószyć mąką ziemniaczaną lub proszkiem budyniowym i delikatnie wymieszać. Masę serową przelać na podpieczony kruchy spód ( może być ciepły ), na masie poukładać maliny. Z lodówki wyjąć pozostałą kruszonkę i posypać nią wierzch sernika. Piec w temperaturze
Opowieści z piekarnikaCienko ją rozwałkowujemy, smarujemy połową dżemu i wykładamy połowę bezy. Posypujemy migdałami. Pieczemy w temperaturze 175 st. C przez ok 40 minut. W ten sam sposób postępujemy z drugą połową ciasta. Masa: 500 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3 łyżki cukru 200 g masła kilka kropel aromatu migdałowego Połowę mleka gotujemy z cukrem. Resztę(...)mieszamy do chwili aż stanie się gęste. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy zimny budyń, a na koniec aromat migdałowy. Przestudzone placki przekładamy masą budyniową i odstawiamy na min. 3 godziny do lodówki. Smacznego
Słodka Kraina Wypiekówkulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 60 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na okrąg nieco większy od formy. Wyłożyć ciastem formę, formując brzegi. Na cieście położyć papier do pieczenia, wysypać fasolą lub kulkami do pieczenia. Piec w 200 st. C. przez 15 minut. Zdjąć obciążenie i papier. Piec dodatkowe 15 minut(...)zmięknie. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć. Rabarbar zdjąć z palnika, dodać żelatynę, wymieszać. Ostudzić. Schłodzony rabarbar wyłożyć na ostudzony spód, wstawić do lodówki na 1 godzinę. Proszek budyniowy rozrobić w 100 ml mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Powoli wlewać budyń, cały czas mieszając; gotować, aż budyń zgęstnieje. Zdjąć garnuszek z palnika, dodać masło, wymieszać. Ostudzić. Ostudzony budyń wyłożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzesztywno. Do puszystej masy dodajemy mak, migdały oraz proszek do pieczenia. Wszystko razem dokładnie ucieramy, do masy nie dużymi porcjami, dodajemy ubite białka następnie bardzo delikatnie wszystko łączymy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm. Piecyk rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy około 40-45 minut. Biszkopt studzimy w tortownicy. Krem advocat Żółtka ucieramy z cukrem na bardzo puszystą(...)się połączyły. Mleko zagotowujemy, zestawiamy z ognia, dolewamy likier, następnie masę jajeczną, energicznie mieszamy, aż powstanie kremowa konsystencja. Masę zagotowujemy cały czas mieszając, aż do uzyskania gęstego budyniu. Masę budyniową studzimy. Serek mascarpone ubijamy na puszystą masę, po czym małymi porcjami dodajemy budyń. Biszkopt makowy przekrawamy na trzy części, przekładamy kremem advokat. Wierzch tortu dekorujemy według własnego uznania. Tort umieszczamy
kgwjanczewoprawdziwą wanilią - 1 żółtko - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (nie trzeba) Z powyższych składników zagnieść szybko kruche ciasto . Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki przesmarować delikatnie masłem. Kruchym ciastem wykleić dokładnie spód tortownicy i na czas przygotowywania masy serowej można całość włożyć do lodówki. Składniki masy serowej: - 1kg gęstego sera z wiaderka - 1szkl ksylitolu (lub cukru) - 170g miękkiego masła(...)ksylitolem w misie malaksera lub ubić mikserem. Cały czas ucierając dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy partiami biały ser. Na końcu dodać kilka kropli olejku śmietankowego i proszek budyniowy. Dokładnie wymieszać. Gotową masę serową wylewamy na kruchy spód i wkładamy do nagrzanego do 150*C piekarnika. Pieczemy 20 minut na termoobiegu a następnie przełączamy na program góra-dół i dopiekamy
Smaczne ZdroweTarty na zimno są również pożądane tak samo, jak serniki w cieplejsze dni. W dodatku przepis na tą tartę zapewniam zapadanie Wam długo w pamięci! Niezwykle
zdrowo i aktywnieżółtku, miksując na najniższych obrotach. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Dno formy w kształcie serca (tylko dno!) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy delikatnie do formy. Pieczemy 35 minut w temperaturze 175 stopni z termoobiegiem lub 40 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Studzimy i kroimy na 3 równej grubości blaty. *moja(...)wody + 4 łyżeczki cukru+ sok z połówki cytryny słoik dżemu morelowego Krem czekoladowy: 2 łyżki mąki pszennej budyń czekoladowy ½ l mleka ¾ szklanki cukru 250 g masła roślinnego Z proszku budyniowego, mąki i cukru gotujemy budyń. Studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodając po łyżce ostudzonego do uzyskania gładkiej masy dekoracja u mnie : wiórki waflowe zielone, posypka cukrowa WYKONANIE: blat
Domowe ciastaLekko kwaśny, orzeźwiający, delikatny i kremowy sernik z serków homogenizowanych z dodatkiem limonki oraz melisy. Składniki: 300 g serka waniliowego homogenizowanego, 2 jajka, 100 ml jogurtu
Lena GotujeDzień dobry :-) Kilka dni temu był wpis z zestawieniem ciast, które można zrobić na święta, dzisiaj zrobiłam takie samo zestawienie z ciasteczkami w roli głównej. Przepisów przybyło, wybierajcie i korzystajcie :-) Miłego dnia Wam życzę :-) 1. Legnickie bomby piernikowe 2. Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą 3. Ciasteczka z lemon curd 4. Ciasteczka kokosowe 5. Ciasteczka(...)Ciasteczka cynamonowe II 9. Cynamonowe ciasteczka 10. Półksiężyce z lukrem 11. Wafle z masą z dodatkiem galaretki 12. C iasteczka budyniowe 13. Rogaliki z nutellą 14. Kruche ciasteczka z posypką orzechową 15. Budyniowe wersja II 16. Wafel z masą kajmakową i petitkami 17. Kulki
kruche babeczkiTarty na zimno są również pożądane tak samo, jak serniki w cieplejsze dni. W dodatku przepis na tą tartę zapewniam zapadanie Wam długo w pamięci! Niezwykle
Zdrowie i pysznie na talerzuurocze? Pieczone w silikonowych serduszkach, wypełnione budyniowym twarożkiem waniliowym, na pełnoziarnistym kruchym spodzie... takie małe, a takie pyszne! Szczerze przyznam, że nie wiem jakie podać proporcje, ponieważ przygotowywałam swoje na próbę - z trzech łyżek mąki i składników "na oko" :) Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno :) Składniki na dwie babeczki: 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 białko(...)całe jajko szczypta cynamonu 2 łyżki jogurtu lub maślanki 2 łyżki twarożku 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka budyniu waniliowego Zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim foremkę silikonową tworząc koszyczek. Zostawiamy troszkę ciasta na wieczko. Twarożek łączymy z jogurtem i budyniem. Wypełniamy babeczkę. Przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Pieczemy 15 minut w 180*C. Podajemy na ciepło lub na zimno
Chocolate Muffin Blogcukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej ziarna z 1 laski wanilii cukier puder do dekoracji Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzewamy do 220`C Dużą kwadratową formę (u mnie ceramiczna) wypełniamy ciastem francuskim, które wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy około 25 minut. Studzimy w formie. Do rondelka wlewamy 350 ml mleka i gotujemy razem z ziarenkami i laską wanilii. W szklance mieszamy(...)mleko się zagotuje dolewamy wymieszane żółtka i szybko mieszamy, chwilę gotujemy, do momentu aż masa zgęstnieje i zdejmujemy z ognia. Na upieczony blat wylewamy przygotowaną i ostudzoną masę budyniową, a na wierzchu układamy wiśnie umyte i wydrążone wiśnie. Całość posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Słodkie PrzyjemnościSłonecznikowiec Połączenie chrupiącego skarmelizowanego słonecznika ze słodką masą krówkową. Ciasto to upodobała sobie moja mama i najchętniej gościłaby go na stole przy każdej rodzinnej uroczystości. Składniki: (na duża blaszkę 25x36 cm) Na I biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki ciemnego kakao 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej(...)może pod wpływem cukru się posklejać, jednak łatwo można do rozkruszyć później np. w dłoniach. Krem: 2 szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałej szklance mleka rozprowadzić proszek budyniowy. Do gotującego się mleka wlać rozprowadzony budyń. Gotować, cały czas mieszając, aż do powstania gęstej masy (powinna powstać masa przypominająca gęsty budyń). Zdjąć garnek z ognia, wierzch masy przykryć folią
My sweet a lifepieczemy biszkopt. Białka ubijamy na sztywno, po czym łyżkami dodajemy cukier puder. Gdy masa będzie jednolita, dorzucamy żółtka i porcjami dosypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przelewamy do małej blaszki z dnem wyłożonym papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 30 minut. Wyjmujemy, rzucamy z wysokości kolan i wrzucamy(...)cukier, mąkę i olej, mieszamy trzepaczką aż do połączenia się składników. Garnek z masą wstawiamy na najmniejszy palnik i bardzo powoli podgrzewamy, cały czas mieszając. Krem powinien mieć mocno budyniową konsystencję, więc chwilę musicie poczekać zanim zgęstnieje. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno (pamiętając, żeby naczynie w którym ubijacie było suche). Dodajemy kakao i cukier puder, miksujemy
sama złodycz