Lauretta w gotowych do użycia rękawach z wymiennymi tylkami o smaku waniliowym i malinowym. Nadzienia opakowane są w wygodny worek z końcówką umożliwiającą wymianę różnych tylek i dekorowanie nimi ciast, deserów i nadziewanie np. pączków. Jest to świetna sprawa, zwłaszcza gdy nie ma zbytnio czasu na przygotowanie gotowego kremu. Worek wygodnie się trzyma w ręce, nie jest za ciężki. Nadzienia(...)pączki :) Ja wczoraj upiekłam z córką tort malinowo-waniliowy z okazji Dnia Babci i Dziadka. Tort wszystkim bardzo smakował i nawet siostra prosiła o przepis na tę "super masę budyniową" ;) Jakże była zaskoczona, gdy jej powiedziałam, że to gotowa masa i w dodatku dostępna w tak wygodnym do dekoracji worku cukierniczym. Biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl cukru z prawdziwą wanilią
Smakołyki AsiU mnie znowu opóźnienie.Wirus dosięgnął także mnie więc wczorajszy dzień spędziłam w łóżku, w towarzystwie miski. Dzisiaj, jako że czuję się zdecydowanie lepiej założyłam nowe
Dzieje kuchennej Wiewiórynastępnie żółtka. Miksujemy przez chwilę, po czym dodajemy bakalie (orzechy, kokos oraz rodzynki) wymieszane z mąką i proszkiem do pieczenia. Mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką do połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie części. Wykładamy na dwie równe blaszki wyłożone papierem do pieczenia (najlepiej tylko spód) lub najpierw pieczemy jeden biszkopt, a później drugi jeśli nie mamy dwóch takich samych blaszek(...)minut (grzałka góra- dół, do suchego patyczka). Krem: Brzoskwinie odsączamy. Do syropu dolewamy 200ml wody i dodajemy cukier. Gotujemy. W pozostałych 150ml wody mieszamy żółtka, proszki budyniowe oraz mąkę. Gdy nie będzie grudek wlewamy na gotujący się syrop i energicznie mieszamy przez kilkanaście sekund. Wierzch budyniu przykrywamy folią spożywczą i wynosimy do chłodu, by całkowicie wystygł. Wtedy ucieramy masło
Kuchnia w czekoladziesobą do pracy czy szkoły zamiast zwykłych kanapek. Składniki: 50 g płatków orkiszowych 70 g mąki ryżowej/lub innej 2 jajka 1 przejrzały banan 2 łyżki skrobi ziemniaczanej/proszku budyniowego 1,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka cukru trzcinowego 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Przygotowanie: Płatki zalać ciepłą wodą i odstawić do napęcznienia. Banana obrać i rozgnieść na ,,papkę" za pomocą widelca(...)cukier trzcinowy i sodę. W drugiej roztrzepać 2 jajka z dodatkiem szczypty soli, następnie połączyć z bananem, suchymi składnikami i płatkami. Wszystko delikatnie wymieszać przy pomocy łyżki. Gdy ciasto będzie zbyt gęste, dodać odrobinę wody. Patelnię rozgrzać i delikatnie natłuścić. Nakładać porcjami ciasto. Na jeden placuszek przypada ok. 1,5 łyżki ciasta. Gdy na powierzchni pojawią się delikatne pęcherzyki
Kuchnia Ellieczerwonych porzeczek 1 szkl borówek + owoce do dekoracji Składniki na sernik powinny być w temp. pokojowej. Żółtka utrzeć z cukrami i masłem na jasną puszystą masę. Dodać ser, proszek budyniowy i utrzeć do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą serową. Sernik piec w tortownicy o śr. 23 cm wyłożonej papierem(...)wyłączyć piekarnik i studzić go przy uchylonych drzwiczkach. Ostudzony sernik chłodzić najlepiej całą noc w lodówce. Galaretki przygotować w 3/4l gorącej wody, zostawić do lekkiego stężenia. Owoce rozsypać na cieście, zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Sernik udekorować porzeczkami, borówkami i miętą
Smakołyki Asimój 3 Bit :) Muszę się przyznać, że pierwszy raz robiłam te ciasto i jak na ten pierwszy raz to najgorzej mi chyba nie wyszedł :) Wygląd jak wygląd, ale w smaku był boski ! :) Następnym razem dam więcej śmietany, bo jednak wyszło jej według mnie za mało :) No i oto on ! :) Składniki: 2 budynie śmietankowe 1/2 l. mleka(...)łyżeczki żelatyny 1 galaretka cytrynowa mleko skondensowane albo masa krówkowa 7 paczek herbatników 1 margaryna 1 1/2 szkl. cukru 1/2 l. śmietany 30% Masa budyniowa : Ugotować 2 budynie na mleku z 1/3 cukru cukru (pół szklanki cukru do budyniu a jedna szklanka do śmietany). Do ugotowanego, gorącego budyniu wsypać suchą galaretkę. Wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Gdy budyń
charlotte gotujekruche słodkie, idealne;) Ciasto: 2 jajka, 250g margaryny, 3 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru pudru, 1/3 łyżeczki soli, 1 szczypta sody oczyszczonej. Ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto. Formować małe kulki i wylepić nimi specjalną formę na grzybki, szyszki i orzeszki. Następnie postawić na gazie i piec ok. 8min, w między czasie obracając na drugą stronę. Ostudzić. Krem(...)szklanki mleka, łyżka cukru waniliowego. W 1/2 szklanki mleka rozrobić budyń i żółtka. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać masę budyniową. Mieszać, aż masa całkiem zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć z margaryną na puch, dodawać po łyżce masy budyniowej. Kremem napełniać skorupki i sklejać. Dodatkowo: 100g mlecznej czekolady
Z miłości do słodkoścismaku śmietankowym+ łyżka kawy rozpuszczalnej typu crema 250 g masła roślinnego Żółtka miksujemy z cukrem, mąką, budyniem sypkim i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy. Masło miksujemy na puch, dodajemy po sporej łyżce ostudzonego budyniu. Miksujemy na gęsty krem. Dzielimy na dwie części: do jednej dodajemy sypką kawę i miksujemy do połączenia(...)WYKONANIE: blat biszkoptowy+ nasączenie ½ kremu z kawą blat biszkoptowy z otworami borówka i ananas pokrojony w kawałki zalewamy galaretką ½ kremu bez dodatku kawy biszkopty wycięte z ciasta owoce brzoskwini i galaretka brzoskwiniowa Ciasto schładzamy przed podaniem ok. 4 godziny Smacznego
Domowe ciastasię, że ten typ wypieku może być wyłącznie słodki i nic ponadto - żadnego głębszego, sensowniejszego smaku. Była to ogromna pomyłka! Ciasto jest pyszne! Ponadto naprawdę efektownie się prezentuje :) CIASTO Z MUSEM Z SOKU OWOCOWEGO I ŚMIETANKOWĄ PIANKĄ Składniki na biszkopt: - 4 jajka - 50 gram mąki - 50 gram cukru - 12 gram budyniu w proszku bez cukru (lub mąki ziemniaczanej) - 1 łyżeczka(...)zielony - 3 opakowania budyniu śmietankowego - duże opakowanie delicji Przygotowanie musu z soku owocowego: 250 mililitrów soku mieszamy z 3 budyniami. Pozostały sok gotujemy i wlewamy do niego mieszankę sokowo-budyniową. Szybko mieszamy do zgęstnienia. Gorącą masę wylewamy na upieczony wcześniej biszkopt , wyrównujemy. Układamy na wierzchu delicje, lekko dociskając. Składniki na masę śmietanową: - 500 mililitrów śmietanki kremówki 30% - 2 galaretki agrestowe
Życie zamknięte w smakuDzień dobry :-) Zbiór przepisów na ciasteczka z roku na rok rośnie. Nie tak szybko jak ciasta, ale staram się dodawać ciągle nowe propozycje. Mam nadzieję, że jakiś przepis przypadnie Wam do gustu i zrobicie na Święta :-) 1. Legnickie bomby piernikowe 2. Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą 3. Ciasteczka z lemon curd 4. Ciasteczka kokosowe(...)Ciasteczka cynamonowe II 9. Cynamonowe ciasteczka 10. Półksiężyce z lukrem 11. Wafle z masą z dodatkiem galaretki 12. C iasteczka budyniowe 13. Rogaliki z nutellą 14. Kruche ciasteczka z posypką orzechową 15. Budyniowe wersja II 16. Wafel z masą kajmakową i petitkami
kruche babeczkiilość oleju rzepakowego do smażenia o ile nie posiada się nieprzywierającej patelni do naleśników – w innym przypadku dodawanie oleju do smażenia nie jest konieczne – sam olej w cieście wystarczy). Usmażone naleśniki (u mnie były to 3 sztuki o średnicy 30 cm) wyłożyć na ręcznik papierowy, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Przykryć talerzem lub folią i odstawić(...)paseczki – tak żeby powstało coś na styl nitek/wstążek makaronowych. Dodawać do zupy lub jako makaron do bolognese czy carbonary. Smacznego! Polecam również przepisy: Naleśniki budyniowe Placuszki z serka homogenizowanego Naleśniki – przepis podstawowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Makaron naleśnikowy appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojetrosze przesianej mąki, cały czas dokładnie mieszając. Gładkie, wyrobione łyżką ciasto odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia, na około pół godziny. Jabłka kroimy w małą kostkę i wrzucamy do wyrośniętego ciasta. Placki kładziemy łyżką stołową (są wtedy idealnej wielkości) na rozgrzany na patelni tłuszcz. Smażymy z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Sos przygotowujemy tak, jak napisano w instrukcji na opakowaniu(...)wiem, że całe opakowanie to jednak za dużo. Tak więc połowę zawartości torebki budyniu rozpuszczamy w 1/4 szklanki mleka, dosypujemy łyżeczkę mielonego cynamonu. Resztę zagotowujemy, po czym wlewamy doń budyniową miksturę. Sos umyślnie jest nieco rzadszy, niż normalny deser budyniowy. Polewamy placuszki i posypujemy mielonym cynamonem. Pyyyyyycha
Kuchenna Kontrrewolucyasię ukryć, że sernik należy do najlepszych ciast. Wśród wielu jego gatunków każdy może znaleźć swój ulubiony. Jeżeli jesteście jeszcze na etapie poszukiwań zachęcam do wypróbowania przepisu na sernik waniliowy bez spodu. Bazą wyjściową był sernik z budyniem biszkoptowym . Składniki na formę 35 x 26cm: - 1,8 kg tłustego twarogu - 300 g masła - 12 jaj - 1,5 szklanki drobnego cukru(...)przez praskę). Masło rozpuszczamy w mikrofali, odstawiamy do wystygnięcia. Cukry ucieramy z żółtkami na puszystą masę. Do utartych żółtek dodajemy porcjami twaróg oraz kolejno – ostudzone, płynne masło, proszek budyniowy, pastę waniliową – miksujemy do chwili połączenia składników. Ubijamy schłodzoną śmietankę – odstawiamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Do masy serowej dodajemy ubitą śmietankę – delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy porcjami
mojewypiekiinietylkoPrzepis na ulubione ciasto mojej mamy. Specjalistką i autorką jest jej koleżanka i to właśnie od niej pochodzi ten przepis. Tym razem nic w nim nie zmieniałam, bo deser ten jest naprawdę idealny w smaku i skradł podniebienia każdego, kto go próbował! Zachęcam do przygotowania ;) Biszkopt: 6 jaj, 1 szkl cukru, 6 łyżek mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia, 2-3 łyżki kakao, Masa rodzynkowa: 1 gorzka czekolada, 1 mleczna czekolada, ½ kostki masła. Masa budyniowa: ½ l mleka, 6 łyżek cukru, Cukier waniliowy, po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej, 1 kostka masła lub margaryny, 2 łyżki kakao, 2 łyżki wódki. 40dkg rodzynek namoczyć na noc w 1 szkl wódki. Odsączyć na sicie. Alkoholem z rodzynek nasączyć obie części
Słodki Zakątekcałość dokładnie mieszamy łyżką. Do formy na tartę wsypujemy zmieszane z masłem ciastka i starannie rozprowadzamy je łyżką, wylepiamy nimi boki i spód formy lekko dociskając. Tak przygotowany spód ciasta wstawiamy na pół godziny do lodówki. masa Do miski wlewamy 1/2 szklanki mleka, wsypujemy budyń oraz cukier i wszystko dokładnie mieszamy mikserem lub trzepaczką. Pozostałe mleko wlewamy do garnka(...)całość energicznie mieszamy aż masa zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i studzimy. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę, następnie partiami nie przerywając miksowania dodajemy po łyżce budyniu. Gotową masę budyniową dokładnie rozprowadzamy na spodzie z ciastek. Obrane owoce kiwi kroimy na mniejsze cząstki. Wierzch tarty dekorujemy owocami kiwi i malinami. Tak przygotowaną tartę wstawiamy do lodówki na kilka godzin
Smakowite Dania