ciasto budyniowe - 5169 przepisów (strona:255/345)

Makowa panienka 210

sobą suche składniki delikatnie wmieszać szpatułką. Wyłożyć na niedużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok.20-25 minut w 170­°C. Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Pierwszy blat ciasta delikatnie nasączyć wodą z sokiem cytrynowym. Z podanych składników przygotować budyń. W połowie szklanki mleka wymieszać mąki i jajka. Resztę mleka zagotować z cukrem, wanilią. Do delikatnie gotującego się mleka dodać(...)jajkami i cały czas mieszać aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia i wystudzić. Masło utrzeć do białości z sokiem z cytryny i skórką oraz stopniowo dodawać wystudzony budyń. 3/4 kremu budyniowego rozsmarować na pierwszym blacie wcześniej posmarowanym dżemem.  Przykryć drugim blatem i również go delikatnie nasączyć. Posmarować pozostałym kremem. Na wierzch posypać uprażonymi wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce

Pysznie & Pięknie
Tort Napoleon 496

czasie zacznij stopniowo dodawać mąkę - mieszaj. Kiedy masa będzie gęsta i ciężko będzie ją mieszać, przełóż wszystko na stolnicę. Dalej dodaj mąkę (do czasu uzyskania przez ciasto konsystencji plasteliny). Ciasto podziel na pół, a następnie każdą z części na 5-6. Każdy kawałek rozwałkuj na papierze do pieczenia (aby placki były równe, można wyrównać je przykładając do nich spód tortownicy(...)Przygotowane placki nakłuj w kilku miejscach widelcem i piecz przez około 5-6 minut w piekarniku nagrzanym do około 180-190 stopni C . Odstaw wszystko do całkowitego ostudzenia. Krem budyniowy: ½  l mleka + 1/2 szklanki do rozrobienia mieszanki ¼  szklanki cukru 2 żółtka 1 budyń waniliowy 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 100 g masła 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie

Kulinarna (nie)codzienność
Tarta Z Czerwoną Porzeczką 171

ucinarką ) i chowamy do lodówki na 30 min 2. Kiedy ciasto odpocznie wylepiamy nim formę do tarty ( u mnie jednorazowa , nie trzeba potem myć, a ciasto możemy zabrać np. na przyjęcie do znajomych ) nakłuwamy gęsto widelcem i podpiekamy w piekarniku przez 15 min w 220 stopniach grzanie góra - dół bez termoobiegu. Odstawiam następnie do przestygnięcia. 3. Od żółtek(...)szczypta soli ubijam na sztywno, utrwalam połowa cukru przeznaczonego do masy. Następnie tymi samymi ubijakami, miksuje żółtka razem z jogurtem greckim, cukrem, oraz olejem. Następnie dodaje proszek budyniowy i znów krotko miksuje. Na sam koniec dodaje piane z białek i delikatnie mieszam całość łyżka/szpatułka. Wykładam masę na podpieczony spód, a następnie obsypuje całość czerwona porzeczką. 4. Całość piekę

Gotowanie...to proste !
Tarta z kremem budyniowym i owocami 432

pyszna tarta z lekkim budyniowym kremem,galareką i owocami,można użyć dowolnych,ja wybrałam truskawki i jagody-pyszna!!! SKŁADNIKI: 200 g mąki, 60 g cukru pudru 250 g masła, 1 jajko+2 żółtka 300 ml mleka 100 g cukru  1 opakowanie budyniu waniliowego 1/2 cytryny 30 g wiórków kokosowych 250 g owoców 1 opakowanie galaretki PRZYGOTOWANIE: z mąki ,cukru(...)jajka i 150 g masła-wyrobić gładkie ciasto,wstawić je na 1-2 godz do lodówki następnie rozwałkować na okrągły placek i wyłożyć nim dno formy na tartą,na ciasto dać papier do pieczenia i na nie wysypać fasolę (czyli tak jak zawsze przy tartej) piec w 180 stopniach ok20 min,następnie zabrać fasolę i piec jeszcze ok 10 min.wystudzi

Swojskie jedzonko
Stefanka kawowo michałkowa bez pieczenia 2283

Idealne ciasto - bo nigdy no będzie miało zakalca. Złożone z herbatników i dwóch rodzajów kremów. Smakiem przewodnim jednego z nich są cukierki michałki, które darzę miłością nieskończoną a drugiego - kawa. Połączenie tych dwóch smaków - słodkiego, orzeszkowego i delikatnie gorzko kawowego jest kompozycją idealną. Najlepsze na drugi dzień, kiedy herbatniki zmiękną a smaki zaczną ze sobą współgrać. Wykonanie kremu michałkowego najlepiej(...)rozpuszczalnej - 1 łyżeczka sypkiej kawy naturalnej - 2-3 łyżki cukru - 120 gram miękkiego masła masła - 1 łyżka soku z cytryny Odlać 1/4 szklanki mleka i rozpuścić w niej proszek budyniowy. Resztę zagotować z cukrem i oboma rodzajami kaw. Wrzące mleko zalać rozmieszanym proszkiem i ugotować budyń. Wystudzić. Miękkie masło rozetrzeć, dodawać małymi partiami wystudzony budyń, na koniec sok z cytryny

kawawszklance
Słodka kostka czyli ciasto architekta 232

kolejny stopień wtajemniczenia w sztukę cukierniczą. Nie był łatwy do zrobienia ale trzeba sobie stawiać coraz wyższe poprzeczki. Jestem bardzo zadowolona, ze udało mi się w końcu upiec to ciasto, bloczki wyglądały na talerzu uroczo i chyba wszystkim smakowały.  Polecam wszystkim cierpliwym zapaleńcom sztuki cukierniczej i wszystkim łasuchom. A ja zabieram się tym czasem za wypieki świąteczne(...)kakao przesiewamy z proszkiem do pieczenia i powoli wsypujemy ją do masy jajecznej delikatnie mieszając.  Gotową masę wlewamy do brytfanki i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Masa budyniowa:  Gotujemy 4 budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu i studzimy. Masło ucieramy na biały puch i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Masę dzieli na dwie części i do jednej

ciastkarnia na kruchym spodzie
Grzybki wg Siostry Anastazji 197

pomocą szklanki) oblepiamy posmarowaną miękkim masłem zewnętrzną stronę foremek. Z części ciasta formujemy wałek, kroimy go na mniejsze kawałki. Z każdego przygotowujemy „nóżki” grzybka, formując z ciasta stożek. Jeden koniec każdego kawałka (ten grubszy) moczymy w białku, a następnie otaczamy w maku. Ciasteczka wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy na złoto (najlepiej każdą partię piec(...)Wlewamy przygotowaną mieszankę i gotujemy, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy mielone orzechy oraz przestudzony budyń. Kapelusze grzybków wypełniamy masą budyniową, przykrywamy krążkiem z dziurką, do której wkładamy „nóżkę” grzybka. Składniki na polewę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na średnim ogniu. Przygotowaną polewą ozdabiamy kapelusze ciasteczek

Smaki Na Talerzu
Torcik " Niebieska laguna " 245

Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : ok. 40 minut Składniki: Biszkopt: 60 g mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 180 g cukru pudru 5 jaj szczypta soli Krem budyniowy: 1 torebka budyniu waniliowego 100 g cukru 500 ml mleka 250 g masła Ponadto truskawki galaretka niebieska  brzoskwinie Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Cukier wsypujemy do miski(...)biszkopt na dwa placki , pomiędzy nakładamy cały krem , na krem układamy całe truskawki , przykładamy drugim  plackiem i lekko przygniatamy go z góry. Przygotowana wcześniej galaretkę tężejącą wylewamy na ciasto udekorowane brzoskwiniami i truskawkami. Wkładamy do lodówki i chłodzimy. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Tort biszkoptowy z kremem budyniowym, ananasem i drugi rok bloga. 165

proszku do pieczenia Biszkopt ciemny: 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 500 ml mleka 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 4 kopiaste łyżki cukru pudru 25 dag margaryny ,, Kasia'' 1 puszka ananasa w syropie Pianka(...)wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 25 - 30 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony

Izabelawkuchni
Sernik klasyczny 183

wielkość blachy, przełożyć je do formy, następnie dokładnie wylepić nim jej spód. Piekarnik nagrzać do 180°C. Na czas nagrzewania piekarnika formę z ciastem wstawić do lodówki. Przed pieczeniem ciasto ponakłuwać widelcem. Wstawić no piekarnika i podpiekać przez 12 - 15 minut, do lekkiego zezłocenia. Podpieczony kruchy spód wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.   Masa serowa: Wszystkie składniki(...)pokojowej. Twaróg zmielić razem z ugotowanymi i wystudzonymi ziemniakami, przynajmniej dwukrotnie. Masło roztopić i odstawić aby przestygło. Do sera z ziemniakami dodać żółtka, wystudzone masło, cukier puder, śmietanę, proszek budyniowy i wybrany aromat ( jeśli używacie ). Wszystko zmiksować na średnich obrotach miksera, do połączenia się składników, nie dłużej. Uwaga: będzie potrzebna dość duża miska, masy serowej wyjdzie sporo. Białka ubić

Opowieści z piekarnika
placuszki z truskawkami 183

efektowne śniadanie, dlatego chętnie próbujemy nowych smaków i połączeń, najczęściej w weekendowe poranki :-) Były więc placuszki jogurtowe z borówkami , otrębowe z kokosem i jagodami , gryczane z bakaliami , jaglane , budyniowe , dyniowe i bananowe . Dziś przepis na pyszne placuszki z truskawkami. Pospieszcie się, bo w tym roku to już ostatni dzwonek, by je przygotować :-) składniki:    1 szklanka mąki(...)jajko  1/4 szklanki oleju  1 szklanka jogurtu naturalnego   1 szklanka pokrojonych w kawałki truskawek wykonanie:   Wszystkie składniki mieszam łyżką. Rozgrzewam patelnię do pankejków i nakładam ciasto. Placuszki smażę powoli, żeby zdążyły wyrosnąć i nie przypaliły się. Gdy robią się w nich dziurki przekładam delikatnie na drugą stronę. Podaję udekorowane świeżymi truskawkami

babka w formie
Tarta z pistacjami w roli głownej 183

Przepyszna tarta na kruchym spodzie z pistacjowym kremem budyniowym i serkiem mascarpone. Tarta z pistacjami z roli głównej to dobra pozycja na słodkie stoły, krem wytrzyma kilka godzin nie tracąc swojej konsystencji.   Z poniższego przepisu zrobimy około 4-5  sztuk mini tart wielkości około 12 cm średnicy, lub jedną większą o średnicy około(...)Zobacz inne przepisy na mini tarty:  Mini tarty z cytrynowym nadzieniem    ,    Tarta z morelami i migdałami  . Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej 120 g masła w temp. pokojowej 3 łyżki cukru pudru 2 żółtka szczypta soli Krem: (jeśli robicie dużą tarte to krem zróbcie z podwójnej porcji) 125 g serka mascarpone 125 ml śmietanki

Rusty Fork
Tarta z agrestem i bezą 265

pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia tak, aby miało średnicę większą niż forma na tartę (najlepiej użyć formy 23-24 cm). Wykładamy ciastem formę i nakłuwamy je widelcem. Obciążamy ciasto – wykładamy na wierzch folię aluminiową i wsypujmy suchą fasolę, groch lub ryż. Podpiekamy tak przygotowany spód przez 12 minut. Potem zdejmujemy obciążanie wraz z folią i pieczemy jeszcze 5 minut(...)pozbawiamy szypułek. Gdy spód się upiecze, wyjmujemy go i zostawiamy do przestygnięcia. Dwa całe jajka lekko roztrzepujemy z połową szklanki cukru (drugą połowę odkładamy), kremówką, ekstraktem i proszkiem budyniowym. W osobnym naczyniu trzy białka ubijamy ze szczyptą soli, a gdy będą sztywne - powoli dosypujemy odłożony cukier i ubijamy ok. 2- 3 minuty. Na upieczony i wystudzony spód wykładamy agrest. Zalewamy

Poezja smaku
Bułeczki drożdżowe z budyniem i owocami 159

Najlepsze ciasto na drożdżówki jakie robiłam. Bardzo delikatne i mięciusieńkie. Przepis pochodzi z bloga  Niebo na talerzu , jednego z moich ulubionych:) . Bułeczki są pyszne zarówno z truskawkami -jak w oryginale, ale jagodowym i tym z jeżynami też nie można się oprzeć. Ja zawsze piekę z podwójnej porcji, bo znikają zanim jeszcze dobrze nacieszą oko:) Te drożdżówki(...)szklanki mleka  1/2 szklanki cukru (12dkg)  2 jajka  8 dkg roztopionego masła  szczypta soli dowolne owoce ( truskawki, jagody , wiśnie. U mnie jeżyny) masa budyniowa: 1/2 l mleka 3 łyżki cukru laska wanilii , łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii 4 łyżki mąki ziemniaczanej łyżeczka mąki pszennej żółtko Lukier owocowy : 3 łyżki

Maślane ciasteczko
Bezglutenowa Wegańska Tarta kokosowa z truskawkami. 182

krowiego, proszku do pieczenia ani produktów glutenowych . Spód to kombinacja mąki gryczanej oraz kokosowej, doprawiony solidną porcją cynamonu. Słodką nutę tworzy ciemny cukier trzcinowy oraz masło daktylowe. Masa iście budyniowa, gładka, aksamitna i bardzo kokosowa. Bazą kremu jest mleko kokosowe, które nie dosyć że jest doskonałą alternatywą dla zwykłego krowiego mleka to jeszcze doskonale pasuje do truskawek. Na koniec musicie(...)truskawek  Wykonanie :  1. Piekarnik rozgrzać do 180 st C. Wszystkie składniki na spód wymieszać do uzyskania konsystencji mokrego piasku.  2. Formę do tarty lekko natłuścić Wyłożyć ciasto lekko dociskając wyrównując wierzch. Piec przez 15-18 minut. Po upieczeniu wystudzić inaczej budyń się rozpuści na gorącym spodzie.  3. mleko kokosowe razem z wanilią umieścić w rondlu

vaniliowoczekoladowa
Sernik z musem wiśniowym 246

rozpuszczonego masła. Masa serowa : 1 kg sera na sernik (użyłam wiaderkowego) 330 ml śmietany 30% 1 szklanka cukru 4 jajka 2,5 opakowania budyniu waniliowego (łącznie 100g proszku budyniowego) 250 g wydrylowanych wiśni. Mus wiśniowy: 500g wydrylowanych wiśni pół szklanki cukru 6 łyżeczek żelatyny 300 ml śmietany 30% 1 op. cukru waniliowego Wykonanie : Ciastka zblendować lub rozkruszyć za pomocą wałka(...)wypełnioną wodą. Wstawić sernik do piekarnika i piec ok 2 godzin w temp 160'C. W połowie pieczenia , delikatnie wysunąć foremkę i posypać sernik  po wierzchu wiśniami.( wierzch ciasta jest już wówczas ścięty i owoce nie zapadną się. Po upieczeniu i wystudzeniu sernik schłodzić kilka godzin w lodówce. Wiśnie na mus zblendować . Można dodatkowo przetrzeć przez sito jeśli chcemy

Malinowa Kawiarenka
Tort orzechowy z masą z masła orzechowego 155

pianę. Nadal miksując dodawać po jednym żółtku. Orzechy, mąkę i kaszę manną wymieszać a następnie łyżką połączyć z masą jajeczną. Dno tortownicy (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać biszkopt. Ciasto piec ok 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i przekroić na trzy krążki.  Masa: Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, nadal miksując(...)masy odłożyć do dekoracji. Resztę zmiksować z masłem orzechowym. Krążki biszkoptu nasączyć herbatą z dodatkiem alkoholu, posmarować cienko dżemem i masą orzechową. Wierzch i boki tortu posmarować masą budyniową. Ja położyłam opłatek z masy cukrowej i polałam boki rozpuszczoną białą czekoladą.  Tort można jednak dowolnie udekorować. Schłodzić

Smakołyki Asi
3 BIT 183

Ciasto bez pieczenia , które bardzo szybko się przyrządza Składniki: 500 g herbatników 1 puszka masy kajmakowej 2 budynie śmietankowe 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 3/4 kostki masła 2 śmietan - fixy 0,5 l śmietany kremówki, cappucino 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Sposób przyrządzania: Blaszkę o wymiarach ok 23x33 wyłożyć warstwą herbatników. Masę kajmakową przełożyć do garnuszka, lekko podgrzać, wyłożyć(...)herbatniki. Przykryć warstwą herbatników. Przygotować masę budyniową. Ugotować budyń z dwoma łyżkami cukru, wg przepisu umieszczonego na opakowaniu pamiętając o tym by zmniejszyć ilość mleka o połowę ( 2 szklanki ). Wystudzić. Miękkie masło zmiksować, dodając po łyżce chłodnego budyniu aż do wyczerpania składnika.Wyłożyć na herbatniki . Wyrównać. Przykryć warstwą herbatników. Przygotować masę z bitej śmietany. Śmietanę ubić ze śmietan - fixami

Darcia w kuchni
Tartaletki z rabarbarem i budyniem 124

trzeba smarować blaszek masłem i posypywać bułką tartą). Na ciasto (na każdą tartaletkę) wyłożyć po kawałku folii aluminiowej, a na nią wrzucić po kilka ziaren fasoli, by obciążyć ciasto. Piec ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni. (Moje się trochę przychwyciły bo piekłam 20 minut). Ostudzić. Wykonanie nadzienia: Rabarbar umyć, oczyścić, a następnie obrać ze skórki i pokroić na kawałki(...)dodać 8 łyżek cukru, łyżkę cukru waniliowego i 3 łyżki przegotowanej wody. Gotować ok. 10 minut (uwaga, by rabarbar zbyt się nie rozgotował). Oddzielić owoce od syropu rabarbarowego. Proszek budyniowy rozmieszać z kilkoma łyżkami mleka i 1 łyżką cukru. Resztę mleka zagotować i dodać do niego rozrobiony proszek budyniowy. Doprowadzić do wrzenia, a następnie ostudzić. Galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance

Mania Wypiekania
143. Budyniowiec pod galaretką 121

Mój budyniowiec powstał ze składników, które akurat miałam pod ręką czyli budyni, galaretki, ciastek i owoców. Wymyśliłam go sobie w 3 minuty, a samo wykonanie

Jadło i czytadło
Tort z kremem adwokatowym 274

Dzisiaj bardzo pyszny tort z kremem budyniowym z dodatkiem adwokatu no i tradycyjnie już z truskawkami.  Dzięki współpracy z sklepem Emako.pl otrzymałam do przetestowania  tortownicę z plastykową pokrywką oraz szklaną paterę na której podałam ten pyszny tort.  Tortownica ma specjalną powłokę z technologią non-stick która zapobiega przywieraniu i ułatwia wyjmowanie wypieków. Dołączona do kompletu przykrywka(...)rączkami ochroni je również wypieki przed wysychaniem, sprawdza się w przechowywaniu w lodówce ponieważ ciasto nie  wchłania obcych zapachów oraz jest wygodna do transportu. Szklana patera jest bardzo efektowna i co bardzo mi się spodobało to to że się obraca, dzięki czemu kremowanie tortu po bokach było dużym udogodnieniem. Posiada stabilną podstawę a po złożeniu zajmuje niewiele miejsca. Ponadto

Ala piecze i gotuje