ciasto budyniowe - 5169 przepisów (strona:246/345)

Jogurtowo - budyniowe ciasto z rabarbarem 334

dodatkiem jogurtu greckiego i waniliowego budyniu. Możecie je przygotować z innymi sezonowymi owocami, np. z truskawkami; ja wybrałam rabarbar, bo kocham jego kwaśny smak połączony ze słodyczą ciasta :). Takie ciasto na pewno umili spotkanie z przyjaciółmi, wiosenny piknik czy po prostu popołudnie przy herbatce ;). Polecam :). Składniki: 400 g mąki pszennej tortowej 2 duże jajka 180 g masła 250 g cukru(...)pieczenia około 600 - 700 g rabarbaru + 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier puder do oprószenia Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej ( to bardzo ważne! ). Mąkę pszenną, proszek budyniowy oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Rabarbar umyć ( nie trzeba obierać łodyg ) i pokroić na 2 - 3 cm kawałki, wymieszać z mąką ziemniaczaną. Masło utrzeć z cukrem na jasną

Opowieści z piekarnika
SEROMAK CZYLI SERNIK I MAKOWIEC W JEDNYM 184

żółtek zagnieść kruche ciasto. Ja wysługuję się hakiem miksera, ale można także zagnieść ciasto ręcznie.W razie potrzeby dodać 1-3 łyżki zimnej wody. Ciasto powinno mieć konsystencję kruszonki. Ciastem wykleić dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie wygnieść spód i odstawić blaszkę do lodówki. Masa makowa: - 250g suchego mielonego maku - 250g (ml) wrzącej wody - 2 jajka (osobno białka(...)proszek budyniowy i wymieszać. Na końcu dodaję skórkę pomarańczową. Na schłodzony kruchy spód wykładam masę makową, równomiernie ją rozprowadzam, na masę makową wylewam masę serową, wyrównuję. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170*C i piekę do lekkiego przyrumienienia sernika ok.60 minut, na programie góra-dół. Przy większej ilości masy serowej, czas należy wydłużyć ok. 5-10 minut. Ciasto wyjmuję

Smaczne Zdrowe
SHREK 106

PYSZNE ZIELONE CIASTO, NA KTÓRE CHĘTNIE SKUSZĄ SIĘ NIE TYKO DZIECI. SKŁADNIKI: 5 jaj 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia duża butelka zielonego pysio 3 budynie śmietankowe 3 zielone galaretki śmietana 30% 500 ml 2 opakowania delicji lub jedno duże SPOSÓB WYKONANIA: Przygotować biszkopt: Białka ubić(...)wymieszać, stopniowo dodawać do ubitej masy  ( delikatnie mieszając łyżką ) Przełożyć masę do wysmarowanej blachy , piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni przez ok. 25-30 minut. Masa budyniowa: odlać szklankę soku pysio, dodać budynie i dokładnie wymieszać. resztę soku zagotować, dodać rozprowadzone budynie i ponownie zagotować. Gorącą masę położyć na wystudzony biszkopt. Na jeszcze ciepłą masę wyłożyć delicje

Darcia w kuchni
Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy 152

Zapraszam na ostatnie chyba w tym roku ciasto z dyni! Uwielbiam dyniowe specjały, a Wy?  Składniki na ciasto: 1,5 szkl mąki pszenna typ 450, np. TOTA 1 szkl puree z dyni 3/4 szkl cukru pudru 200 g masła 2 łyżeczki cynamonu 4 jaja 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie budyniu śmietankowego skórka(...)puree z dyni Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli.  Mąkę przesiać i wymieszać z cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i proszkiem budyniowym. W drugiej misce zmiksować masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym żółtku, nadal miksując. Kolejnym krokiem jest dodanie na przemian mąki i puree z dyni, mieszając

Trufelkowo
Ciasto Toffi 725

całość. Ciasto i doskonale nadaje się na większe uroczystości. Polecam :) Biszkopt jasny: 4 jajka 3/4 szkl cukru 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Biszkopt kakaowy: 4 jajka 3/4 szkl cukru 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa(...)Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z olejem. Złożenie: biszkopt kakaowy, masa jasna, wafel, kajmak, wafel, masa kakaowa, biszkopt jasny, czekolada. Ciasto schłodzić

Smakołyki Asi
PRZEKŁADANIEC Z KREMEM WANILIOWYM I CZEREŚNIAMI 115

masa zrobi się przezroczysta. Odstawić do przestudzenia. Masa budyniowa waniliowa - ugotować budyń waniliowy w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Dobrze wymieszać. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta wyłożyć

Ciastka - domowe słodkości
Pączki na suchych drożdżach i "Łabędź i złodzieje" 203

które przyjdzie jeszcze czas, musiałabym przygotować krem budyniowy  😉 Składniki (na 16 pączków): 500 g mąki pszennej + mąką do podsypania przy wałkowaniu szczypta soli 100 ml cukru saszetka suchych drożdży (7 g) jajko ok. 200 ml ciepłego mleka 30 g miękkiego masła kieliszek spirytusu (u mnie limoncello , które dodatkowo perfumuje ciasto) Dodatkowo 0,6 l oleju cukier puder konfitura

Weekendy w domu i ogrodzie
Masa kajmakowa kakaowa. 175

     Uwielbiam kajmak!!! Słodki, trochę ciągnący, intensywnie mleczny, najlepszy do przekładania wafli i dekorowania mazurków, choć równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do kremu

Rozpustne gotowanie
KRUCHE TARTY Z KREMEM PATISSIERE I BIAŁĄ CZEKOLADĄ / IDEALNY KREM PATISSIERE 125

ulubione kremy do deserów – krem z białej czekolady i krem patissiere czyli francuski, waniliowy krem budyniowy. Dziś te 2 połączyłam w jedną całość i stworzyłam genialne babeczki, które podbiły serca znajomych. ( ps. gdybyście widzieli ich minę przy próbowaniu! #bujawobłokach ) Krucha tartaletka wypełniona kremem patissiere z białą czekoladą i dodatkiem borówek amerykańskich jest świetnym pomysłem na każdą okazję! Zachwycą(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUCHE BABECZKI: Mąkę przesiewamy z cukrem, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko, odrobinę śmietany i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywcza i dostawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wylepiamy foremki i wypiekamy na złoto w 180C. CREME PATISSIERE: Żółtka ucieramy z cukrem na gładką, jasną

Ostra na Słodko
KRUCHE BABECZKI Z KREMEM PATISSIERE I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 223

ulubione kremy do deserów – krem z białej czekolady i krem patissiere czyli francuski, waniliowy krem budyniowy. Dziś te 2 połączyłam w jedną całość i stworzyłam genialne babeczki, które podbiły serca znajomych. ( ps. gdybyście widzieli ich minę przy próbowaniu! #bujawobłokach ) Krucha tartaletka wypełniona kremem patissiere z białą czekoladą i dodatkiem borówek amerykańskich jest świetnym pomysłem na każdą okazję! Zachwycą(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUCHE BABECZKI: Mąkę przesiewamy z cukrem, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko, odrobinę śmietany i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywcza i dostawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wylepiamy foremki i wypiekamy na złoto w 180C. CREME PATISSIERE: Żółtka ucieramy z cukrem na gładką, jasną

Ostra na Słodko
Sernik marmurkowy z czekoladą 235

czekoladowego serniczka, bo oprócz doskonałych walorów smakowych charakteryzuje się on niecodziennym wyglądem i łatwością w wykonaniu. Koniecznie go zróbcie i przekonajcie się, że zasługuje na miano jednego z najlepszych ciast serowych! (Forma o wymiarach około 15 x 27 cm) Masa serowa: 100g czekolady (preferowana gorzka, ale może być dowolna) (*) 50g masła/margaryny 100g cukru   2 łyżki cukru waniliowego(...)delikatnie wrzącą wodą - nie może jej dotykać. Roztapiać na małym ogniu.) Masło z cukrami i szczyptą soli utrzeć do puszystości. Dodać (stopniowo) ser, śmietanę, jajka, kaszkę manną i proszek budyniowy. Całość dokładnie wymieszać i podzielić na 2 części. Jedną z nich połączyć z roztopioną czekoladą. Na dnie formy (wysłanej papierem do pieczenia) ułożyć warstwę herbatników i kolejno przelewać (średnim strumieniem

Di gotuje
Eklery z kremem budyniowym i malinami 145

Polecam Wam wspaniałe eklery z kremem budyniowym i malinami. Rewelacyjny smak i rozkosz podniebienia. Może skusicie się i zrobicie takie smakowitości. Na blogu znajdziecie również przepis na ptysie z bitą śmietaną, którą możecie również wykorzystać do przełożenia eklerów. Czekam na Wasze komentarze, zdjęcia. Podzielcie się swoimi uwagami z innymi i napiszcie czy Wam smakowały. Ja życzę Wam miłego wakacyjnego wypoczynku(...)Przepis na ptysie znajdziecie tutaj Składniki na 12 eklerów Ciasto 4 jajka 200 g mąki 80 g masła 250 ml wody szczypta soli W garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Dodać przesianą mąkę i mieszać energicznie i tak długo aż ciasto będzie odchodzić od garnka. i będzie szkliste. Ciasto przełożyć do miski i przestudzić. Kiedy już będzie letnie

O kuchni z uczuciem
Puszysty sernik z mlekiem w proszku 887

Puszysty sernik z mlekiem w proszku Delikatny i puszysty serniczek z polewą czekoladową, który wprost rozpływa się w ustach… Do wypieku ciasta użyłam foremki o wymiarach 26 x 26 cm.     Składniki: ok 20 sztuk herbatników 1 kg mielonego sera z wiaderka 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 6 jajek 2 budynie śmietankowe lub waniliowe(...)soli 1 łyżka masła lub margaryny   Polewa: 50g mlecznej czekolady 50g gorzkiej czekolady 1/3 szklanki mleka     *** Twaróg z wiaderka miksujemy z żółtkami, cukrem waniliowym i proszkiem budyniowym – na gładką masę. Następnie cienkim strumieniem wlewamy olej, cały czas miksując, dodajemy mleko w proszku i wszystko dokładnie mieszamy aby nie było grudek *** *** Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli

Blog z Apetytem
Tarta z kremem waniliowym, owocami lata i galaretką z białego wina 150

wysmarowanej uprzednio masłem i wysypanej mąką. Ponownie wstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 ºC. Ciasto ponakłuwaj widelcem, pokryj papierem do pieczenia i obciąż fasolą lub grochem. Piecz przez około 20 minut. Następnie zdejmij obciążenie oraz papier i piecz przez kolejny kwadrans, aż spód stanie się złotobrązowy. Odstaw(...)folią spożywczą (by nie utworzył się kożuch) i wstaw całość do zimnej wody, celem przestudzenia. Masło ubij do białości i dodawaj łyżka po łyżce masę budyniową, nie przerywając miksowania. Krem wyłóż na wystudzony kruchy spód i wyrównaj szpatułką. Galaretka Do rondla wlej wino, wsyp cukier i zagotuj. Żelatynę wsyp do garnuszka, wlej 3 łyżki zimnej wody

Food Square
Babka kakaowa z serem. 165

babkę z serem. Ciasto jest szybkie i proste w wykonaniu, ale co ważniejsze, pyszne! Czekoladowy smak ciasta idealnie współgra z aksamitnym, delikatnym smakiem masy serowej. To takie typowo niedzielne ciasto, choć i w Święta znajdzie amatorów. Polecam!!! Składniki na babkę kakaową z serem  na dużą formę  babkową (lub średnią i kilka babeczek ;) 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka(...)cukru 2 łyżki dżemu 2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kakao MASA SEROWA: 300 g twarogu (nie mielonego) 1 jajko 3/4 szklanki mleka 1,5 łyżki proszku budyniowego (waniliowego) lub mąki ziemniaczanej 2 łyżki  cukru waniliowego cukier do smaku  kilka kropel aromatu pomarańczowego (opcjonalnie)  1.5 łyżki słodzonego kakao (ewentualnie) DO DEKORACJI: ulubiona polewa czekoladowa płatki

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania