ciasto budyniowe - 5169 przepisów (strona:237/345)

deserek budyniowy a la monte 146

składniki: 500 ml mleka 2 łyżki cukru 40 g mąki ziemniaczanej 2 żółtka 100 ml śmietanki kremówki 36% 3-4 łyżki kremu czekoladowo orzechowego, do smaku

Domowy Smak Jedzenia
Kostka Snickers, bez pieczenia 644

Kostka Snickers, to warstwowe, rozpływające się w ustach ciacho, które zrobicie nie używając piekarnika. Pięć warstw krakersów – dających oryginalny, lekko słony posmak – przełożonych delikatnym

Domowe Torty
CIASTO CYTRYNOWE 169

Składniki: biszkopt: 5 jaj 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa budyniowa : 2

Darcia w kuchni
Ciasto dziura w płocie 164

Składniki: Beza 6 białek 3/4 szklanki cukru pudru 150g wiórków kokosowych 1 szklanka suchego maku 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Krem budyniowy 6

Pychotkaaa
Brzoskwiniowiec 493

Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 1

Czerwona Porzeczka
Rurki maślano-drożdżowe z nadzieniem (z drożdżami instant) 163

Były już rurki francuskie - klik , czy np. ekspresowe z ciasta kruchego - klik ... (Wszystkie tu - klik .) A co powiecie na takie małe, drożdżowe, maślane i po prostu przeeeeepyszne? Ciasto jest rewelacyjne (przepis z moich notatek na rogaliki) i nie wymaga wielkich umiejętności. Rurki możecie napełnić ulubionym nadzieniem, np. samą bitą śmietaną. Przyznam, że już chyba przerobiłam wszystkie swoje pomysły(...)cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 jajka (duże)  Dodatkowo:  jajko do posmarowania (może być same białko lub żółtko)   Moje nadzienie:  gotowe nadzienie brzoskwiniowe Zentis krem budyniowy z tego przepisu - klik (wystarczy zrobić połowę i jeszcze troszkę zostanie)  Masło należy roztopić w niewielkim rondelku, a mleko podgrzać i wymieszać z cukrami.  (Powinny się rozpuścić.) Mąkę

Di gotuje
Placek Muśnięty Musem 103

MASA BUDYNIOWA: 500ml mleka 1 budyń waniliowy 140g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki kartoflanej 220g masła WYKONANIE: 1. Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. 2. W drugiej połowie rozmieszać budyń i obie mąki. 3. Połączyć składniki i ugotować budyń. Odstawić do wystygnięcia. 4. Masło utrzeć, stopniowo dodawać budyń. 5. Wyłożyć na ciasto, wyrównać. MUS TRUSKAWKOWY

Dziś Ja gotuje
Ciasto z brzoskwiniami i budyniem 172

dodajemy proszek budyniowy rozmieszany z 1/4 szklanki mleka. Całość bardzo dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Pozostawiamy do ostygnięcia.  Do osobnej miski dodajemy jajka i cukier - miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy maślankę, oliwę z oliwek, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i startą na grubych oczkach białą czekoladę - miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Gotowe ciasto przekładamy

Emcia Pichci
Placek Muśnięty Musem 399

MASA BUDYNIOWA: 500ml mleka 1 budyń waniliowy 140g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 220g masła WYKONANIE: 1. Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. 2. W drugiej połowie rozmieszać budyń i obie mąki. 3. Połączyć składniki i ugotować budyń. Odstawić do wystygnięcia. 4. Masło utrzeć, stopniowo dodawać budyń. 5. Wyłożyć na ciasto, wyrównać. MUS TRUSKAWKOWY

Dziś Ja gotuje
Włoskie Frittelle di Carnevale 2691

karnawał to trzeba koniecznie coś usmażyć… Wybór padł na włoskie smażone pączki z ciasta parzonego, zwane frittelle bądź tortelli di carnevale. W trakcie smażenia nazwałam je “ frittelle  samo się” , ponieważ podczas smażenia  same rosną, a gdy osiągną odpowiednią wielkość same się przekręcają i to po kilka razy.  Nawet mój mąż widząc fikołkujące  frittelle nimi się zachwycał(...)cukrem pudrem i spałaszowane,mmm… najlepsze jeszcze chrupiące! Natomiast te “bez” czekały, a my z nimi, na  wypełnienie  pysznym kremem. Kremów do nadziewania jest kilka: tradycyjny pasticcera( budyniowy klasyczny, czekoladowy lub cytrynowy), zabaione( z winem marsala), chanillty(crema pasticcera z bitą śmietaną). Żeby się nie oddzielać od razu zrobiłam z podwójnej porcji… przepis zamieszczam na jedną porcję) Włoskie

Mia Cucina Sofieta
Ciasto Kapitańskie 1131

Już sama nazwa tego ciasta bardzo mi się spodobała, a gdy przeczytałam przepis wiedziałam, że muszę je koniecznie zrobić. Aromat kawy oraz  dyskretny posmak jajecznego likieru gwarantowały udany wypiek. Upiekłam, choć właściwie dużo pieczenia tutaj nie ma:) Na wilgotnym biszkopcie nasączonym mocną kawą znajduje się solidna warstwa kremu budyniowego z ajerkoniakiem i  biszkopcikami również naponczowanymi(...)minimum  i cienkim strumieniem wlać wodę i olej. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać i delikatnie, za pomocą łyżki lub szpatułki wymieszać z masą jajeczną. Ciasto wlać do blachy wyłożonej od spodu papierem do pieczenia. Piec w temp 175 C ok. 30 minut do tzw. suchego patyczka.   3. Masa ajerkoniakowa: Miękkie masło zmiksować  i dodawać

Maślane ciasteczko
Keto tarta cytrynowa (Paleo, LowCarb, bez glutenu, bez nabiału) 226

puszce . Można ją jednak też kupić jako osobny produkt. Ubita na puszysto na wzór bitej śmietany i wzmocniona odrobiną żelatyny stanowi świetny krem do dekoracji. Keto tarta cytrynowa Ciasto idealne na wielkanocny stół Tarta świetnie wpisuje się w wielkanocną kolorystykę. Żółciutki budyń, w niektórych kręgach znany pod nazwą lemon curd w połączeniu z bielą ubitej śmietanki kokosowej daje bowiem typowo(...)wśród kolorowych pisanek i kwiatów! Tym bardziej, że jak na świąteczny deser ma ona całkiem dobre proporcje makroskładników. Oczywiście zamiast cukru użyłam jego zdrowych zamienników: erytrytolu do masy cytrynowo- budyniowej, a stewii w płynie do ubitej śmietanki kokosowej. Pozwoliło to znacznie obniżyć zawartość węglowodanów. Zapewniam, że tarta nie straciła jednak nic a nic w kwestii smaku! A zatem uroczyście ogłaszam

Modern Cave Girl
Sernik czekoladowy 193

pewnym sensie jest także lekiem na smutek :)). Sernik czekoladowy możecie śmiało przygotować nawet w trakcie tygodnia, jest mało wymagający i tak naprawdę potrzebujecie jedynie 20 minut pracy i ciasto gotowe Chyba nie muszę go bardziej zachwalać :)? Sernik czekoladowy przepis na tortownicę o średnicy 18 cm 500 g twarogu na sernik 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany(...)ilość w zależności od wielkości blachy) Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do wystygnięcia. Do misy malaksera włóż twaróg, serek mascarpone, proszek budyniowy. cukier puder, kakao oraz dodaj śmietanę i jajka. Miksuj aż do połączenia się składników, pod koniec dodaj rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę. Blachę posmaruj delikatnie masłem lub olejem kokosowym. Na spodzie

365 dni dookoła kuchni
Sernik z malinową pianką 183

budyniu waniliowego 1 cukier waniliowy 500g malin świeżych lub mrożonych (bez rozmrażania) 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo cukier puder do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: Składniki na kruche ciasto ugniatamy mikserem z końcówką do wyrabiania lub ręcznie siekając składniki nożem, a następnie zagniatając. Dzielimy na dwie części- jedną owijamy folią i wstawiamy do zamrażarki, drugą w folii wkładamy(...)nagrzanego do 190⁰C piekarnika. Podpieczony spód studzimy. Sernik: Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem na kogel mogel. Dodajemy dwukrotnie zmielony ser biały, śmietankę i proszek budyniowy. Mieszamy i łączymy z ubitą z pozostałych białek pianą. Rozsmarowujemy równomiernie na podpieczonym spodzie. Pianka: Białka ubijamy. Gdy się spienią dodajemy szczyptę soli, a gdy się ubiją na sztywno, stopniowo dodajemy

Kuchnia w czekoladzie
tradycyjny sernik na kruchym 189

widelcem. Wstawić do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto podpiec w 200*C przez około 10 minut.  W tym czasie przygotować masę serową: masło utrzeć najpierw samo, później dodać cukier puder a kiedy masa będzie gładka dorzucać po żółtku.  Następnie dodawać po łyżce sera i proszek budyniowy. Białka ubić na pianę i delikatnie wmieszać do sera (nie miksować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania