ciasto budyniowe - 5169 przepisów (strona:230/345)

Ciasto mocno miętowe 145

budyń zaparzyłam torebkę mięty. Robiąc krem budyniowy, zawsze masło lub margarynę ucieram z pudrem- w przeciwnym wypadku mam bonus w postaci kryształków nierozpuszczonego cukru. Nie dodaję wtedy cukru do budyniu. No i główna zmiana- inne ilości składników- moja blaszka ma nieco mniejsze wymiary coś koło 25x30. Co to będzie, co to będzie... Składniki: Ciasto: 3 jajka 1/2 szklanki cukru

Wrzosowa Polana
Sernik delikatny, puszysty, tradycyjny 138

cały czas mieszać. Proszek budyniowy i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i dodać do masy, wymieszać. Rodzynki zalać wrzącą wodą, zostawić na 5 minut, odcedzić , dodać do masy. Ubić białka na sztywną pianę i powoli dodać do masy, bardzo delikatnie wymieszać, ale już łyżką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku

Kuchnia Pokoleń
Bezikowiec, czyli placek z bezami 152

Wczoraj dodałam przepis na bezy domowe i jeszcze trochę mi ich zostało, a że dziś Dzień Kobiet to i ciasta nie może zabraknąć. Bezy były gotowe, ciasto upiekłam, masę ukręciłam, polewę ugotowałam i takie oto ciacho powstało:) Biszkopt czekoladowy: 6 jajek 12 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka(...)wlewam proszek budyniowy. Zestawiam z ognia, przykrywam folią wierzch by nie utworzył się kożuch i odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Masło ucieram z cukrem, dodaję porcjami zimny budyń i wykładam na spód biszkoptowy. W masę delikatnie wciskam moje bezy i przykrywam pozostawionym biszkoptem.  Składniki na polewę rozpuszczam na niewielkim ogniu, studzę i smaruję wierzch ciasta. Odstawiam na kilka godzin

Ciasteczkowy Potwór
NALEŚNIKI Z TWAROGIEM ZAPIEKANE W SOSIE BUDYNIOWYM 174

Naleśniki na słodko z twarogiem dodatkowo zapiekane w sosie budyniowym to pyszne i bardzo sycące danie. Prosty sposób na podanie naleśników inaczej. Uwielbiam naleśniki i mogłabym je jeść bez końca a te zapiekane to takie urozmaicenie od tradycyjnych naleśników. Idealny pomysł na piątkowy bezmięsny obiad.  Składniki na naleśniki: * 250 ml wody gazowanej * 50 ml mleka * 2 łyżki oleju(...)jajko * półtora szklanki mąki pszennej * solidna szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce, dokładnie wymieszać mikserem. Odstawić na około 10-15 minut, by ciasto "odpoczęło". Patelnię nagrzać. Chochlą wylewać porcje ciasta na całą powierzchnię patelni. Smażyć naleśniki na złoty kolor z obu stron(naleśniki smażę na suchej patelni). Składniki na twaróg: * 500 g twarogu półtłustego (można użyć twarogu

Zrób to smacznie
Ciasto Shrek 357

już chyba będzie stałym elementem bloga, że na weekend zostawiam Was z ciastem. Dzisiaj pyszne, orzeźwiające i pięknie zielone ciacho. Kto jeszcze nie robił to poleca, bo jest genialnie proste, a efektowne i idealne na upały za sprawą orzeźwiającej galaretki agrestowej. Składniki : Biszkopt : * 3 jajka * szklanka mąki pszennej * łyżeczka proszku do pieczenia * 3/4 szklanki cukru Przygotowanie : Jajka ubić na puch(...)dodając cukier, wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać, przelać do prostokątnej foremki i piec 30 minut na złoty kolor w 180 stopniach. Masa budyniowa : * 900ml soku przecierowego zielonego * 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru * dodatkowo duże opakowanie ciastek typu delicje - około 30 sztuk Przygotowanie : Budyń przygotować według zaleceń producenta, tylko zamiast mleka ugotować go na soku

Magiczne Życie Marty
Ciasto Sama słodycz 177

mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru 3 żółtka 12 dag domowego masła 3 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia + dżem porzeczkowy Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Formujemy w kule, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę. Dzielimy na 2 części i wykładamy do blach 25 x 36 cm. Jedną smarujemy dżemem porzeczkowym. Pieczemy po 35 minut(...)cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mąkę, wlewamy 3/4 szklanki mleka i nadal miksujemy do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy do niego masę budyniową.  Mieszamy energicznie , aby nie było grudek. Studzimy. Miksujemy z masłem Składniki na kajmak : 500 ml mleka 400 g cukru cukier waniliowy 150 g masła Mleko gotujemy z cukrami na wolnym

Domowe ciasta
Tort czekoladowo-rumowy z kremem chałwowym i bakaliami 148

ciasto. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z biszkoptem i piec przez 40 minut ( do suchego patyczka ) na funkcji grzania góra-dół. Po upieczeniu ciasto wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. Zimny biszkopt wyjąć z formy i przekroić na trzy blaty. Krem – z podanej ilości mleka, cukru i budyni śmietankowych w proszku ugotować gęsty budyń(...)identycznej, pokojowej temperaturze. Masło utrzeć na puszystą masę. Do utartego masła dodawać po łyżce budyń nie przerywając ucierania. Chałwę waniliową pokroić na małe kawałki i dodać do kremu budyniowego. Krem podzielić na dwie części - 1/3 i 2/3. Rodzynki sparzyć, odsączyć, wystudzić. Migdały przełożyć do miseczki i zalać wrzątkiem i p ozostawić na około 20 minut. Po tym czasie obrać

WSZYSTKO SMACZNE
Kremowe ciasto cytrynowe 179

łyżce, nie przerywając ubijania, aż do wyczerpania cukru. Dodać masę żółtkową i zmiksować na niskich obrotach miksera. Dodać przesiane obie mąki i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką.  Ciasto przelać/przełożyć do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/mąką, wyrównać. Piec około 15 minut w temperaturze(...)suchego patyczka. Upieczony biszkopt lekko przestudzić w formie, następnie wyjąć z formy i odłożyć do całkowitego wystudzenia. Krem cytrynowy :* Zmiksować 1 szklankę wody z proszkiem budyniowym, mąką ziemniaczaną i żółtkami. Dodać sok z cytryny i ponownie zmiksować. Pozostałe 2 szklanki wody zagotować z cukrem. Zestawić z palnika i mieszając rózgą kuchenną wlać zmiksowaną mieszankę. Postawić z powrotem na palnik

Opowieści z piekarnika
Torcik brzoskwiniowo- makowy z kremem budyniowym 173

końcu do masy wsypać mak. Delikatnie wymieszać. Masę przełożyć na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Masa budyniowa: Z mleka odlać 100ml. Pozostałe mleko zagotować razem z cukrem kryształem. W odlanym mleku wymieszać budyń. Masę wlać do gotującego się mleka. Wymieszać i gotować 2 minuty. Odstawić do przestudzenia. Masło(...)brzoskwiniowa: Brzoskwinie razem z syropem zmiksować blenderem na jednolity mus. Mus przelać do garnka i zagotować. Do gorącego musu wsypać galaretki. Wymieszać. Odstawić do przestudzenia. Gęstniejący mus wyłożyć na ciasto, wyrównać. Odstawić do stężenia. 4. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Ubitą śmietaną udekorować wierzch ciasta

Tradycyjna kuchnia Kasi
Świąteczny czekoladowy sernik! 132

Sernik, bez tego ciasta nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia. Uwielbiam sernik w każdej postaci, ale mam kilku swoich faworytów. Prawdziwy sernik powinien być przygotowany na białym serze tzw. twarogu, jakość sera jest bardzo istotna. Zamarzył mi się sernik z czekoladą, lekko wilgotny i kremowy, delikatny i mocno czekoladowy. Idealny do kawy, do świętowania ważnych okoliczności, sprawdzi się wyśmienicie(...)dodaj proszek budyniowy.  Rozpuść czekoladę albo w kuchence mikrofalowej lub w gorącej kąpieli. Dodawaj cienkim strumieniem do masy serowej, dodaj esencję i całość dokładnie wymieszaj. spód do sernika: - 70 g masła - 150 g mąki pszennej  - 1 jajo - 2 łyżki cukru pudru DIAMANT - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia W/w składniki zagnieć na miękkie ciasto. Ciastem wylep średnią tortownicę

SMYKWKUCHNI
Makowa panienka 232

mieszamy delikatnie łyżką. Przygotowane ciasto dzielimy na pół i wykładamy do wyłożonych papierem blaszek (21×32). Pieczemy po 20 minut w 170 stopniach. Do rondelka przelewamy mleko, dodajemy do niego sok z cytryny, mieszamy. Odlewamy pół szklanki, a do reszty dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Odłożone mleko mieszamy z żółtkami, dodajemy proszek budyniowy i ponownie mieszamy do połączenia(...)zwykle jak widzę, że spód czekolady zaczyna się rozpuszczać, wyłączam palnik i dopiero wówczas zaczynam mieszać). Na polewę wykorzystałam pierwotnie jedną tabliczkę czekolady, gdy rozprowadziłam ją po wierzchu ciasta, wydawało mi się, że polewa „przebija”, więc szybko dorobiłam polewę z jeszcze jednej tabliczki. Warstwa polewy wyszła więc dość solidna i nie wiem czy to, czy może trzymanie ciasta

Smaki Na Talerzu
Ciasto witaminka 165

stopni przez około 45 min (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składanie ciasta: Rozpuszczamy galaretkę w szklance gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia Około 600 ml „witaminki” podgrzewamy w garnku, pozostały sok mieszamy z budyniami Następnie dodajemy do gotującego się soku cały czas mieszając aż budyń zgęstnieje Gorąca masę budyniowa przelewamy na biszkopt i odstawiamy do ostygnięcia Mleko ubijamy ze śnieżkami

Blog kulinarny S9.PL
muffinki na białkach 157

mikserem na najmniejszych obrotach tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonych papierowymi papilotkami foremek na muffinki (ok. 18 szt.). Pieczemy w ok. 170 st. C, do tzw. suchego patyczka przez ok. 25 min. Po upieczeniu studzimy na kratce. Dowolnie dekorujemy bitą śmietaną lub kremem budyniowym oraz owocami

Domowy Smak Jedzenia
kruche babeczki z czerwonymi owocami, budyniem i nutellą 174

piec około 10 minut, aż się zarumienią. Jeśli ciasto zjedzie z boków foremek, znaczy to, że było zbyt ogrzane. Wtedy następną turę babeczek schłodzić w lodówce przed pieczeniem już w foremkach.  Do wystudzonych babeczek nałożyć do odrobinie nutelli. Truskawki pokroić w plastry, czereśnie wydrylować. Proszek budyniowy wymieszać z cukrem i odrobiną mleka. Resztę mleka zagotować z masłem, wlać budyń

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ananasek 230

pieczenia. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Ciepłe ciasto wyjmujemy z formy i zdejmujemy papier. Masa ananasowa: Ananasy odsączamy z zalewy i kroimy w drobną kostkę. Do zalewy dolewamy tyle soku ananasowego, aby łącznie otrzymać 900 ml. Odlać trochę płynu i rozmieszać w nim proszek budyniowy. Resztę płynu zagotować i wlać zawiesinę budyniową. Masę zagotować i zdjąć

My simple kitchen
tartaletki z budyniem i dżemami Stovit... 200

ciasta ponownie rozwałkować i wyłożyć kolejne foremki, wyszło mi 20 sztuk, ciasto nakłuć widelcem, babeczki piec w 200 C przez 15-18minut do zrumienienia upieczone babeczki wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić, wyjmować delikatnie, odwracając foremki do góry nogami z mleka odlać pół szklanki, rozpuścić w nim proszek budyniowy, resztę mleka zagotować z cukrem i masłem, gdy mleko się zagotuje

W Mojej Kuchni Lubię
puszyste ciasto Kubuś 387

przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek mieszając delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 35-40 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu przekrawamy na 2 części. masa budyniowa: 2 małe soki „Kubuś” 2 budynie śmietankowe

Domowy Smak Jedzenia