dzień, im dłużej stoi tym lepiej smakuję, polecam. Składniki: Ciasto miodowe: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 150 gram masła 1 łyżeczka sody 2 łyżki miodu 0,5 szklanki cukru Biszkopt: 0,5 szklanki mąki pszennej 2 jaka 1/3 szklanki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 0,5 litra mleka 200 gram masła 0,5 szklanki(...)oleju Dodatkowo: Orzechy do posypania wierzchu Papier do pieczenia Forma 23x23 cm. Sposób przygotowania: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy, jajko, masło, cukier, rozpuszczony miód i sodę, wszystko razem zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części, blachę wykładamy papierem do pieczenia, spód wylepiamy ciastem wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Drugi placek pieczemy
Bajeczna Kuchniażółtku i po 2 łyżki cukru. Zmniejszam obroty miksera na drugi stopień i przesiewam delikatnie mąkę wymieszaną z kakao do masy jajecznej. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, przelewam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170°C na 35-40 minut. Upieczone wyjmuję, zdejmuje papier i odstawiam by wystygło. Odlewam pół szklanki mleka, dodaję żółtka, mąkę pszenną, mąkę(...)spód biszkoptowy. Ananasy osączam na sicie i układam na masie budyniowej. Obie galaretki rozpuszczam gorącej wodzie i odstawiam do momentu, aż będzie lekko ciągnąca, ale jeszcze dość płynna. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję po trochu cukier i lekko tężejąca galaretkę. Piankę wykładam na wierzchu ciasta i wstawiam do lodówki, aż całkowicie zastygnie. Wierzch ciasta można dodatkowo posypać startą
Ciasteczkowy Potwórmieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy trzepaczką. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1cm od brzegu, zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. Składniki na krem budyniowy: 1 opakowanie budyniu waniliowego 400 ml mleka 4 łyżki cukru 1,5 kostki masła Przygotowanie: Budyń rozpuszczamy
CityTaste - Przepisyzmielonych orzechów włoskich 100 g czekolady z kawałkami orzechów, pokrojonej na kawałki Dodatkowo: ulubiony krem, np. budyniowy czerwony barwnik spożywczy słupki migdałowe lub fistaszki mini pianki Marshmallows (mnie nie udało się ich znaleźć, więc zastąpiłam je cukierkami galaretkami w cukrze) Przygotowanie: Ciasto: Miękkie masło utrzeć z cukrem i solą do jasności i puszystości. Dalej miksować, dodać
Nastoletnie Wypiekaniedzielimy na w miarę równe kwadraty, formę do muffinów obracamy do góry nogami. Nakładamy każdy kawałek ciasta francuskiego na wystającą część formy, delikatnie dociskając spód, aby podczas pieczenia „szalupy” za bardzo się nie skurczyły i dało się do nich nałożyć masę budyniową. Patrz zdjęcie. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stop. C piekarnika (grzanie góra/dół) i pieczemy
gutfutPyszny, puszysty, domowy, malinkowy biszkopcik. Zwolennicy lekkich ciast i deserów z pewnością polubią jego smak bez żadnych dodatkowych urozmaiceń. Natomiast fani tortów mogą wykorzystać go do przełożenia najróżniejszymi, pysznymi kremami np. śmietanowymi, budyniowymi czy tymi z białej lub czarnej czekolady. Jego delikatny, malinkowy smak i czerwone kropeczki w wyglądzie sprawiają, że świetnie nadaje się na romanyczne torty w kształcie serduszka
Domowe Tortyproszkiem do pieczenia oraz makiem i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, mieszamy delikatnie np. drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 min. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. składniki na masę budyniową: 2 budynie waniliowe 500 ml mleka 250 g masła wykonanie: Gotujemy budyń na mleku i odstawiamy do ostygnięcia
Domowy Smak JedzeniaKiedy chciałam połączyć ciasto kruche z owocami, zawsze miałam problem jakiego kremu powinnam użyć.Do dnia, kiedy spróbowałam połączenia mascarpone z czekoladą. W mojej opinii wszystkie pracochłonne kremy budyniowe czy ich eleganckie francuskie wersje creme patissiere, mogą się schować w kąt i długo nie wychodzić. Ale to moje zdanie i wiem, że ktoś może mieć zupełnie inne upodobania :) Czytaj więcej
bistro mamaPodłużne ciastka z parzonego ciasta, czyli eklerki - z kremem waniliowym i polewą czekoladową. Składniki na około 25 sztuk: szklanka wody 100 g masła szklanka mąki 4 jajka dodatkowo: krem budyniowy lub bita śmietana na ganache: 100 g gorzkiej czekolady 100 g śmietany kremówki Do garnka wlać wodę i dodać masło. Podgrzać całość, aż się roztopi. Wsypać mąkę i energicznie
wyzwania kuchennericotty 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru CIASTO DROŻDŻOWE 50 g drożdży świeżych 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 2 jajka 1/2 szklanki oleju rzepakowego 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 250 g borówki amerykańskiej KRUSZONKA: 1/4 szklanki mąki pszennej 50 g masła 1/4 szklanki cukru Ricottę rozetrzeć z proszkiem budyniowym i cukrem. Odstawić Przygotować kruszonkę rozcierając w palcach miękkie(...)jajka i wsypać mąkę z solą. W takiej postaci, nie mieszając przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Po tym czasie drewnianą łyżką wymieszać ciasto, tylko do połączenia się wszystkich składników. Ciasta nie wyrabiamy. Wyłożyć do natłuszczonej formy o wymiarach 21 x 30 cm. Łyżką kłaść punktowo ricottę i rozłożyć borówkę amerykańską. Wierzch posypać schłodzoną
https:KKuchniaMniamłyżki soku z cytryny pianka budyniowa: 6 białek 1/2 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru dodatkowo: cukier puder do posypania bułka tarta do posypania pod jabłka Przygotowanie: Do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia dodać cukier i masło, posiekać nożem na drobne kawałki. Dodać żółtka, śmietanę, zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwa kawałki, jeden z 1/3 ciasta
Kuchcik gotujeBiszkopt pieczemy przez 1 godz w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu "rzucamy" ciastem z ok. 30 cm na podłogę. Delikatnie odcinamy biszkopt od blaszki i zdejmujemy obręcz. Studzimy biszkopt. Krem: od mleka odlewamy 2/3 szkl a resztę zagotowujemy z 4 łyżkami cukru. W pozostałym mleku rozrabiamy proszek budyniowy i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy gęsty budyń i odstawiamy(...)nasączamy go 4 łyżkami soku, na to nakładamy 4 łyżki kremu, wyrównujemy i układamy kawałki(15 szt) ananasa lekko je wciskając w krem. Na to układamy 2 krążek ciasta, nasączamy go, rozsmarowujemy 4 łyżki kremu i układamy kawałki ananasa(15 szt).Na górę układamy ostatni krążek ciasta, nasączamy go reszta soku i rozsmarowujemy resztę kremu. Układamy wokoło kawałki ananasa
słodkie i nie tylko historie kulinarneSernik to chyba jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce. Z racji tego, próbowałyśmy już całe mnóstwo sernikowych wariacji, ale zwykle coś było z nim nie tak - a to, za bardzo zbity (taki... babciny), a to za bardzo puszysty (coś bardziej jak budyniowa pianka z odrobiną sera). Za nasze serca chwycił dopiero sernik z brzoskwiniami - poezja (przepis niebawem). I tak, zauroczona(...)zaczęłyśmy razem kombinować. Nasz działkowy ogródek obrodził w malinki, więc mogłyśmy spokojnie ruszyć po ser. Metodą prób i błędów opracowałyśmy przepis na sernik idealny dla wybrednego podniebienia. Ani on budyniowy, ani on zbity... on jest po prostu malinowym cudem. Duża blacha przeżyła w naszym domu niecałą dobę. - To chyba najlepsza rekomendacja! :) SKŁADNIKI: Masa serowa: - 1 kg sera 3-krotnie zmielonego
Wypisz Wymalujskórką ;) Składniki na keksówkę Zaczyn: 20 gr drożdży świeżych 1/2 szkl mleka 1 łyżeczka cukru Ciasto : 300 gr mąki pszennej 60 - 80 gr cukru ( mniej słodkie lub bardziej słodki ciasto ) 1 jajko 50 gr masła roztop i ostudz. szczypta soli esencja waniliowa Nadzienie : 1 i 1/2 paczki budyniu 4 czubate łyżki cukru 2 szkl mleka 3-4 łyżki jagód goji(...)szkl zagotowujemy z cukrem, w pozostałej 1/2 szkl rozmieszamy proszek budyniowy, gotujemy całość około 3 min). Odstawiam do całkowitego ostygnięcia pamiętając o przykryciu wierzchu folią spożywczą aby nie powstał kożuch. 3. Z wyrośniętego zaczynu, mąki, cukru, masła oraz roztrzepanego jajka (zostawiamy sobie odrobinę do posmarowania wierzchu ) zagniatam ciasto. U mnie robot około 5-7 min. Odstawiam ciasto następnie do wyrośnięcia
Gotowanie...to proste !