ciasto budyniowe - 5169 przepisów (strona:234/345)

Kostka kokosowa 267

ubić na puszystą masę. Następnie dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec dodać ubite białka. Blaszkę o wymiarach 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-12 minut, do suchego patyczka, funkcja góra dół. Biszkopt wystudzić.  Beza z kokosem  Białka ubić(...)budyniowy. Gdy mleko się zagotuje wlać zawartość garnuszka i ugotować budyń. Gotowy budyń wystudzić. Masło utrzeć z likierem kokosowym. Cały czas ubijać i porcjami dodawać wystudzony budyń. Gdy składniki się połączą dodać wiórki kokosowe. Ponownie zmiksować aby krem połączył się z kokosem.  Gotowy krem wyłożyć na wystudzony biszkopt i ładnie wyrównać. Na wierzchu delikatnie ułożyć wystudzoną bezę.  Ciasto

Monia miesza i gotuje
Ciasto Magiczne 8539

Jako ,że do Magii mam raczej sceptyczne podejście ,dlatego też  do upieczenie tego ciasta zbierałam sie chyba z rok .  I muszę powiedzieć ,że przygotowując  to cudo po raz pierwszy czułam się w trakcie pieczenia jak w laboratorium. Było to dla mnie troszkę dziwne , bo zazwyczaj nie posługuję się wagą , często odmierzam produkty "na oko" A dziś wszystko(...)skrupulatnie ważyłam i przeliczałam. No ale efekt magiczny osiągnięty , więc sukces jest . Podczas pieczenia powstały trzy piękne warstwy - dość zbity spód , miękka warstwa budyniowa i na górze delikatny , puszysty biszkopt .  Co do smaku to jest raczej jajeczny, budyniowy . Ponoć w wersji czekoladowej jest bardziej aromatyczny . Składniki :  4 jajka (oddzielnie białka i żółtka 150 g cukru 1 łyżka wody

Malinowa Kawiarenka
Ciasto kokosowe na orzechowym biszkopcie Siostry Anastazji 1731

Styczeń jest dla mnie okresem obfitującym w urodziny. Mam okazję pokosztować wypieków rodziny, a dodatkowo również wykazać się swoją inwencją twórczą. Dzisiaj przepis na ciasto kokosowe mojego pomysłu z wykorzystaniem przepisu na biszkopt orzechowy Siostry Anastazji (na swoje urodziny dostałam dwie jej książki kulinarne). SKŁADNIKI Na biszkopt orzechowy: 5 jajek 150 g zmielonych orzechów włoskich 5 łyżek cukru 5 łyżek(...)pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Na masę kokosową: 500 ml mleka 200 g kokosu 2 małe kieliszki wódki 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Na krem budyniowy: 1 opakowanie budyniu waniliowego 400 ml mleka 60 g cukru pudru 200 g masła Na polewę czekoladową: 1 czekolada 150 ml śmietany 30% Dodatkowo do dekoracji: 1 łyżka kokosu kilka

Passions hobbies life
Ciasto Kubanka 272

Ciasto składa się z kilku warstw: biszkoptu, masy śmietanowej, masy z nutellą, herbatników i lekko kwaśnego dżemu z porzeczek. Jedno z lepszych ciast jakie robiłam. Składniki: biszkopt: 8 jajek 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 1/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao łyżka oleju szczypta soli masa z Nutellą: 2 szklanki mleka(...)Dodajemy stopniowo masę budyniową i Nutellę. Miksujemy na gładką masę. Masa śmietanowa: Śmietanę ubijamy razem z cukrem i śmkietan fix. Dla wzmocnienia smaku możemy nasączyć biszkopt rumem. Na wystudzony biskopt wykładamy masę z Nutellą, następnie warstwę herbatników, dżem i drugą warstwę herbatników na końcu masę śmietanową. Posypujemy kakao. Wstawiamy do lodówki na 12 godzin, aby ciasto stęało i "się przegryzło

Lena Gotuje
3-bit 234

kakaowe (fot.1) i posmarować kremem budyniowym. Następnie na warstwie kremu ułożyć krakersy. Ubić śmietanę kremówkę ze Śmietan-fix-em. Odłożyć 1/4 śmietany na bok - a do 3/4 ilości dodać masę karmelową. Posmarować nią krakersy i ponownie ułożyć warstwę krakersów. Do odłożonej śmietany dosypać 2 łyżki cukru pudru i delikatnie wymieszać. Posmarować nią wierzch ciasta. Całość obsypać wiórkami kokosowymi i czekoladą

Świat Ciasta
CIASTO CYTRYNOWE 223

masą jajeczną. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni Celsjusza. Ciasto przelewam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do pieca na 30 minut,a najlepiej do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzę.  Teraz czas na masę cytrynową. 3 szklanki wody zagotowuję z cukrem. W czwartej szklance rozpuszczam proszek budyniowy i wlewam do wrzącej wody. Gotuję do zgęstnienia. Do bardzo

W kuchni Karmel-itki
Budyniowe naleśniki. 164

Zaciekawiły mnie te naleśniki z proszkiem budyniowym. Postanowiłam przygotować swoją wersję. Naleśniki są niezwykle pachnące, chrupiące i pyszne. Dodam, że wychodzą bardzo cieniutkie i nie chłoną tłuszczu. Polecam podać z ulubionymi dodatkami. U mnie z konfiturą morelową domowej roboty. Zachęcam serdecznie do przygotowania takich naleśników :) Składniki: Ciasto: 3 jajka 2 budynie waniliowe ( bez cukru i po 40 g każdy

Izabelawkuchni
Naleśniki z serem dla dzieci- delikatne nadzienie! 195

naleśnikowe wykonać wcześniej wg przepisu --> przepis podstawowy na ciasto naleśnikowe Nakładać farsz na naleśniki i zwijać w trójkąty, następnie podsmażyć jeszcze na małym ogniu z dwóch stron. Ja podaję je posmarowane konfiturą jabłkową, z kawałkami bananów i posypką czekoladową- ale tu już wedle uznania :) Najważniejszy jest delikatnie serowo- budyniowy farsz

Tradycyjna Kuchnia
Naleśniki budyniowe z twarożkiem i zdrowym kremem czekoladowym 179

orzechów i prawdziwego kakao ciężko się tam doszukać... NALEŚNIKI BUDYNIOWE Czas przygotowania 15 minut Z podanych składników wychodzi 5 naleśników Opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru Duże jajko Mleko Wszystkie składniki wystarczy dokładnie zmiksować na gładką masę Mleko dodać w takiej ilości, żeby uzyskać dość rzadką konsystencję. Ja robię to ciasto bardziej płynne niż w przypadku tradycyjnych naleśników, wychodzą wtedy cienkie

HealthyCreations
ŚWIĄTECZNY CYNAMONEK Z POMARAŃCZAMI 159

wykładamy nim dno formy, wcześniej natłuszczonej i obsypanej mąką. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na 15 min.,aby trochę podpiekło się. Następnie studzimy. Masa serowa: Jajko i żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodajemy porcjami zmielony biały ser, mleko, olej oraz proszek budyniowy, cynamon i proszek do pieczenia. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji

Kuchnia MagdaLeny
Ptysie z kremem waniliowym 176

przestudzenia. Do ciasta dodaję po jednym jajku i miksuję. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego. Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem wyciskam niewielkie ciasteczka. Ptysie piekę około 20 minut w temperaturze 190 stopni. 2. Krem: Z mleka odlewam ½ szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W mleku, które odlałam mieszam proszek budyniowy. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Jabłecznik na spodzie ryżowo-owsianym 203

podpieczony spód wyłożyć jabłka, wyrównać, na wierzch pokruszyć pozostałe ciasto. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 stopni (160 z termo obiegiem), piec około 45 minut. Wystudzić w tortownicy, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Wypiekałam razem z: Asią – szarlotka królewska z bitą śmietaną Asią – jabłecznik z bitą śmietaną Iwoną - jabłecznik z budyniową pianką

Kuchenne zapiski Edyty
Orkiszowe ciasto na białkach z orzechami i karobem 248

Często piekę ciasteczka budyniowe, które wymagają użycia samych żółtek i później powstaje u mnie problem wykorzystania białek. Czasami robię "jajecznicę" (która raczej powinna się nazywać "białkownicą" ;)), ale lubię też korzystać z przepisów na wypieki z wykorzystaniem samych białek. Niedawno wyszukałam przepis na czekoladowe ciasto na białkach i zmodyfikowałam je trochę. W rezultacie wyszło naprawdę pyszne i delikatne ciasto. Co prawda

FitKot
Naleśniki z serem, bakaliami i sosem czekoladowym 147

łyżeczki budyniu czekoladowego kilka kostek czekolady Składniki na ciasto zmiksować ze sobą na gładką konsystencję i usmażyć naleśniki. Ser połączyć z pozostałymi składnikami i dokładnie ze sobą wymieszać. Gdy masa będzie za sucha można dodać 2-3 łyżki śmietany. Słodzimy wedle własnego uznania. Z mleka, cukru i proszku budyniowego gotujemy budyń. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy czekoladę. Mieszamy

My simple kitchen
Ciasteczka budyniowe 254

Mnie tak. Dzisiaj proponuję chrupiące i delikatne  ciasteczka budyniowe .  Składniki: 250 g masła 100 g cukru pudru 250 g mąki tortowej 80 g budyniu waniliowego Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę i budyń (proszek). Dokładnie mieszamy, aby składniki połączyły się. Ciasto schładzamy w lodówce (1 godzinę). Zimne ciasto rozwałkowujemy

Salonik smaków