ciasto budyniowe - 5169 przepisów (strona:243/345)

Tęcza Smaku 103

Zobacz filmik powyżej porada Beko, jak łatwo można pokroić ciasto WYMIARY BLASZKI : 39cmx24cm BISZKOPT: 5 jajek 3/4 szkl mąki 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić, dodać cukier. Na końcu delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec w temp 180* około 30 minut. MASA BUDYNIOWA: 0,5l mleka 2 budynie waniliowe albo śmietankowe 25 dag masła

Dziś Ja gotuje
Czekoladowe babeczki z kawowym kremem 116

foremek na muffinki wlewamy po łyżce ciasta. Pieczemy je przez ok. 20-25 minut w temp. 180 stopni C.  W  międzyczasie przygotowujemy krem - 2 łyżeczki kawy zalewamy łyżką ciepłej wody.  Dodajemy serek śmietankowy i cukier, a następnie miksujemy na gładki krem.  Pod koniec wsypujemy proszek budyniowy , aby zagęścić masę.  Tak przygotowanym kremem/polewą ozdabiamy nasze

Kuchnia Ellie
Mufinki z budyniem i truskawkami 221

zagotować z łyżką cukru, w pozostałym mleku rozrobić proszek budyniowy i wlać do gotującego się mleka. Gotowy budyń wystudzić. Jajka z cukrem utrzeć, następnie dodać jogurt i mleko oraz olej. Na koniec wsypać łyżką mąkę i proszek, zmiksować na gładką masę.  Do foremek na muffinki nakładać po łyżeczce ciasta, następnie nałożyć łyżkę budyniu oraz pokrojone truskawki. Warstwę budyniu

Moje domowe kucharzenie
Wegańskie pączki 173

ściereczką i czekamy aż wyrosną ok. 60 minut.  Wyrośnięte ciasto smażymy na głębokim, rozgrzanym oleju (potrzebujemy ok 300-400 ml) z dwóch stron. Pączki szybko się rumienią, więc trzeba uważać, żeby się nie spaliły. Gotowe odsączamy na ręczniku papierowym. Gdy wystygną nadziewamy je szprycą ulubioną masą - może być budyniowa, różana, u nas zagościły powidła śliwkowe.  Gotowe pączki dekorujemy

Bananowe Pole
Prinsesstarta - tort księżniczki 163

średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 – 170 stopni przez około 20 - 25 minut do tzw. suchego patyczka. Gorące wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić. Przekroić na 3 blaty. Krem budyniowy: 6 żółtek 100 g cukru 40 g mąki tortowej

kulinarnyswiatdomi
Muffinki budyniowe 173

oczyszczonej Lukier: pół szklanki cukru pudru 3 łyżki wody Proszek budyniowy, mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać przez sito do miski, dodać cukier i wymieszać łyżką. W drugiej misce roztrzepujemy jajka, wystarczy widelcem, dolewamy olej i mleko, mieszamy. Do miski z suchymi składnikami wlewamy mokre, mieszamy. Wykładamy ciasto do 12 papilotek. Wkładamy do pieca nagrzanego

Pelusiowa Kuchnia
.840. budyniowa bez budyniu...? 188

koniec gotowania dodałam do kaszki - tak samo jak robię "budyniową". Smakowała równie dobrze i była taaaka gęsta ♥ Wczoraj proponowałam pierniczki, a dziś zapraszam na piernik w wersji pełnowymiarowej :) Szybki i pyszny. Nie wymaga leżakowania, możecie upiec go w dzień Wigilii i od razu delektować się pysznym smakiem tego ciasta :) KLIK TUTAJ lub na zdjęcie

breakfast of dreams
Ciasto cytrynowe 131

połączenia się składników. Ciepłą masę wyłożyć na upieczony biszkopt. Ciasto dobrze schłodzić. Składniki na masę śmietanową: 1/2 l śmietany 30%; 1 cukier waniliowy; 1 łyżka żelatyny (rozpuszczonej w 6 łyżkach gorącej wody); Wykonanie: Śmietanę ubić z cukrem waniliowym , dodać ciepłą rozpuszczoną żelatynę, szybko miksować. Śmietanę wyłożyć na masę budyniową. Dodatkowo: 3-4 małe opakowania herbatników szkolnych; polewa czekoladowa; Na krem

In my kitchen
Herbatniki, kajmak, herbatniki, krem budyniowy, herbatniki, bita śmietana, czekolada! 1484

prostu fantastyczne! To co? Po kawałeczku ciasta dla każdego? Popularne ciasto 3bit bez pieczenia przepis na formę o wymiarach ok. 35x25 cm Do warstwy krówkowej będziemy potrzebować: 550-600 g kajmaku (może być gotowy lub ugotowane w puszce mleko skondensowane) 100 g prawdziwego masła w temperaturze pokojowej Do warstwy budyniowej: 500 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki

Ratunku obiad
Kostka kokosowa 240

ubić na puszystą masę. Następnie dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec dodać ubite białka. Blaszkę o wymiarach 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-12 minut, do suchego patyczka, funkcja góra dół. Biszkopt wystudzić.  Beza z kokosem  Białka ubić(...)budyniowy. Gdy mleko się zagotuje wlać zawartość garnuszka i ugotować budyń. Gotowy budyń wystudzić. Masło utrzeć z likierem kokosowym. Cały czas ubijać i porcjami dodawać wystudzony budyń. Gdy składniki się połączą dodać wiórki kokosowe. Ponownie zmiksować aby krem połączył się z kokosem.  Gotowy krem wyłożyć na wystudzony biszkopt i ładnie wyrównać. Na wierzchu delikatnie ułożyć wystudzoną bezę.  Ciasto

Monia miesza i gotuje
Ciasto Magiczne 8519

Jako ,że do Magii mam raczej sceptyczne podejście ,dlatego też  do upieczenie tego ciasta zbierałam sie chyba z rok .  I muszę powiedzieć ,że przygotowując  to cudo po raz pierwszy czułam się w trakcie pieczenia jak w laboratorium. Było to dla mnie troszkę dziwne , bo zazwyczaj nie posługuję się wagą , często odmierzam produkty "na oko" A dziś wszystko(...)skrupulatnie ważyłam i przeliczałam. No ale efekt magiczny osiągnięty , więc sukces jest . Podczas pieczenia powstały trzy piękne warstwy - dość zbity spód , miękka warstwa budyniowa i na górze delikatny , puszysty biszkopt .  Co do smaku to jest raczej jajeczny, budyniowy . Ponoć w wersji czekoladowej jest bardziej aromatyczny . Składniki :  4 jajka (oddzielnie białka i żółtka 150 g cukru 1 łyżka wody

Malinowa Kawiarenka
Ciasto kokosowe na orzechowym biszkopcie Siostry Anastazji 1709

Styczeń jest dla mnie okresem obfitującym w urodziny. Mam okazję pokosztować wypieków rodziny, a dodatkowo również wykazać się swoją inwencją twórczą. Dzisiaj przepis na ciasto kokosowe mojego pomysłu z wykorzystaniem przepisu na biszkopt orzechowy Siostry Anastazji (na swoje urodziny dostałam dwie jej książki kulinarne). SKŁADNIKI Na biszkopt orzechowy: 5 jajek 150 g zmielonych orzechów włoskich 5 łyżek cukru 5 łyżek(...)pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Na masę kokosową: 500 ml mleka 200 g kokosu 2 małe kieliszki wódki 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Na krem budyniowy: 1 opakowanie budyniu waniliowego 400 ml mleka 60 g cukru pudru 200 g masła Na polewę czekoladową: 1 czekolada 150 ml śmietany 30% Dodatkowo do dekoracji: 1 łyżka kokosu kilka

Passions hobbies life
Ciasto Kubanka 245

Ciasto składa się z kilku warstw: biszkoptu, masy śmietanowej, masy z nutellą, herbatników i lekko kwaśnego dżemu z porzeczek. Jedno z lepszych ciast jakie robiłam. Składniki: biszkopt: 8 jajek 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 1/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao łyżka oleju szczypta soli masa z Nutellą: 2 szklanki mleka(...)Dodajemy stopniowo masę budyniową i Nutellę. Miksujemy na gładką masę. Masa śmietanowa: Śmietanę ubijamy razem z cukrem i śmkietan fix. Dla wzmocnienia smaku możemy nasączyć biszkopt rumem. Na wystudzony biskopt wykładamy masę z Nutellą, następnie warstwę herbatników, dżem i drugą warstwę herbatników na końcu masę śmietanową. Posypujemy kakao. Wstawiamy do lodówki na 12 godzin, aby ciasto stęało i "się przegryzło

Lena Gotuje
3-bit 206

kakaowe (fot.1) i posmarować kremem budyniowym. Następnie na warstwie kremu ułożyć krakersy. Ubić śmietanę kremówkę ze Śmietan-fix-em. Odłożyć 1/4 śmietany na bok - a do 3/4 ilości dodać masę karmelową. Posmarować nią krakersy i ponownie ułożyć warstwę krakersów. Do odłożonej śmietany dosypać 2 łyżki cukru pudru i delikatnie wymieszać. Posmarować nią wierzch ciasta. Całość obsypać wiórkami kokosowymi i czekoladą

Świat Ciasta
CIASTO CYTRYNOWE 198

masą jajeczną. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni Celsjusza. Ciasto przelewam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do pieca na 30 minut,a najlepiej do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzę.  Teraz czas na masę cytrynową. 3 szklanki wody zagotowuję z cukrem. W czwartej szklance rozpuszczam proszek budyniowy i wlewam do wrzącej wody. Gotuję do zgęstnienia. Do bardzo

W kuchni Karmel-itki
Budyniowe naleśniki. 147

Zaciekawiły mnie te naleśniki z proszkiem budyniowym. Postanowiłam przygotować swoją wersję. Naleśniki są niezwykle pachnące, chrupiące i pyszne. Dodam, że wychodzą bardzo cieniutkie i nie chłoną tłuszczu. Polecam podać z ulubionymi dodatkami. U mnie z konfiturą morelową domowej roboty. Zachęcam serdecznie do przygotowania takich naleśników :) Składniki: Ciasto: 3 jajka 2 budynie waniliowe ( bez cukru i po 40 g każdy

Izabelawkuchni
Naleśniki z serem dla dzieci- delikatne nadzienie! 160

naleśnikowe wykonać wcześniej wg przepisu --> przepis podstawowy na ciasto naleśnikowe Nakładać farsz na naleśniki i zwijać w trójkąty, następnie podsmażyć jeszcze na małym ogniu z dwóch stron. Ja podaję je posmarowane konfiturą jabłkową, z kawałkami bananów i posypką czekoladową- ale tu już wedle uznania :) Najważniejszy jest delikatnie serowo- budyniowy farsz

Tradycyjna Kuchnia
Naleśniki budyniowe z twarożkiem i zdrowym kremem czekoladowym 144

orzechów i prawdziwego kakao ciężko się tam doszukać... NALEŚNIKI BUDYNIOWE Czas przygotowania 15 minut Z podanych składników wychodzi 5 naleśników Opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru Duże jajko Mleko Wszystkie składniki wystarczy dokładnie zmiksować na gładką masę Mleko dodać w takiej ilości, żeby uzyskać dość rzadką konsystencję. Ja robię to ciasto bardziej płynne niż w przypadku tradycyjnych naleśników, wychodzą wtedy cienkie

HealthyCreations
ŚWIĄTECZNY CYNAMONEK Z POMARAŃCZAMI 133

wykładamy nim dno formy, wcześniej natłuszczonej i obsypanej mąką. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na 15 min.,aby trochę podpiekło się. Następnie studzimy. Masa serowa: Jajko i żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodajemy porcjami zmielony biały ser, mleko, olej oraz proszek budyniowy, cynamon i proszek do pieczenia. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji

Kuchnia MagdaLeny
Ptysie z kremem waniliowym 150

przestudzenia. Do ciasta dodaję po jednym jajku i miksuję. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego. Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem wyciskam niewielkie ciasteczka. Ptysie piekę około 20 minut w temperaturze 190 stopni. 2. Krem: Z mleka odlewam ½ szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W mleku, które odlałam mieszam proszek budyniowy. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Jabłecznik na spodzie ryżowo-owsianym 183

podpieczony spód wyłożyć jabłka, wyrównać, na wierzch pokruszyć pozostałe ciasto. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 stopni (160 z termo obiegiem), piec około 45 minut. Wystudzić w tortownicy, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Wypiekałam razem z: Asią – szarlotka królewska z bitą śmietaną Asią – jabłecznik z bitą śmietaną Iwoną - jabłecznik z budyniową pianką

Kuchenne zapiski Edyty
Orkiszowe ciasto na białkach z orzechami i karobem 213

Często piekę ciasteczka budyniowe, które wymagają użycia samych żółtek i później powstaje u mnie problem wykorzystania białek. Czasami robię "jajecznicę" (która raczej powinna się nazywać "białkownicą" ;)), ale lubię też korzystać z przepisów na wypieki z wykorzystaniem samych białek. Niedawno wyszukałam przepis na czekoladowe ciasto na białkach i zmodyfikowałam je trochę. W rezultacie wyszło naprawdę pyszne i delikatne ciasto. Co prawda

FitKot
Naleśniki z serem, bakaliami i sosem czekoladowym 124

łyżeczki budyniu czekoladowego kilka kostek czekolady Składniki na ciasto zmiksować ze sobą na gładką konsystencję i usmażyć naleśniki. Ser połączyć z pozostałymi składnikami i dokładnie ze sobą wymieszać. Gdy masa będzie za sucha można dodać 2-3 łyżki śmietany. Słodzimy wedle własnego uznania. Z mleka, cukru i proszku budyniowego gotujemy budyń. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy czekoladę. Mieszamy

My simple kitchen
Ciasteczka budyniowe 237

Mnie tak. Dzisiaj proponuję chrupiące i delikatne  ciasteczka budyniowe .  Składniki: 250 g masła 100 g cukru pudru 250 g mąki tortowej 80 g budyniu waniliowego Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę i budyń (proszek). Dokładnie mieszamy, aby składniki połączyły się. Ciasto schładzamy w lodówce (1 godzinę). Zimne ciasto rozwałkowujemy

Salonik smaków