Babeczki z waniliowym kremem budyniowym to słodkie wspomnienie mojego dzieciństwa. Piekła je moja babcia, dziś ja postanowiłam się z nimi zmierzyć, dzięki Magdzie i Pawłowi i wspólnej akcji Wypiekanie na śniadanie . Babeczki wyszły dobre, natomiast za mało miały w środku budyniu. W oryginalnym przepisie do ciasta dodano śmietany, u mnie zastąpiłam ją jogurtem naturalnym. Jeśli
Kulinarne przygody GatityZrobiłam je z kruchych maślanych ciasteczek i waniliowego kremu budyniowego, do tego odrobina kolorowych koralików i voila! deser gotowy :) W wersji super ekspresowej kruche ciasteczka można zamienić na okrągłe biszkopciki - wtedy przygotowanie całości nie powinno zająć nam więcej niż 20 minut. Składniki na ciasteczka Składniki na krem +cukrowe kolorowe koraliki Ciasto przygotowujemy według przepisu . Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy
Ciastkozercytych sklepowych. Zawsze z jakimś przesłodzonym kremem budyniowym zapewne nic nie mającego wspólnego z budyniem i owocami, które zostały zepsute jakąś ohydną glazurą. Stwierdziłam, że moje muszą być inne, aby nie kojarzyły mi się z tymi kupowanymi. I tak powstały Strzępiaki mojego pomysłu. Smakują naprawdę rewelacyjnie. Strzępiaki Kruche ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 kostki masła 82% + 1 jajko
Eat ShrimpsPrzepyszne i orzeźwiające ciasto nie wymagające pieczenia. Przy dobrze zorganizowanej pracy również szybkie do przygotowania. Najdłużej czeka się na to aż ciacho nam stężeje ;) Wyśmienite na letnie upały. Polecam :) duże opakowanie kakaowych herbatników 1 l mleka 3 budynie waniliowe 2 galaretki cytrynowe 2 galaretki brzoskwiniowe 4-5 bananów bita śmietana i mięta do dekoracji Zaczynamy od przygotowania galaretki brzoskwiniowej, rozpuszczamy(...)wody, studzimy i wstawiamy do lodówki aby zaczęła szybciej tężeć. Blaszkę (21x21cm) wykładamy folią i układamy warstwę herbatników. Gdy zobaczymy, że galaretka brzoskwiniowa lada chwila zacznie gęstnieć, przygotowujemy masę budyniową. Zagotować 3/4l mleka, w pozostałym rozpuścić budynie. Gdy mleko zacznie się gotować, przygotować budyń. Do gorącego budyniu wsypać galaretki cytrynowe i szybko mieszać aż do rozpuszczenia. Po ok 10 minutach
Smakołyki Asiszklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki śmietany kremówki 0,5 szklanki oleju 1 jajko Składniki na krem budyniowy: 1 budyń 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru 0,5 kostki mleka +żelki ośmiornice, kokos, niebieski barwnik spożywczy, czekolada do rozpuszczenia Suche składniki mieszamy razem w misce. W osobnej(...)jajko, olej, mleko, śmietanę kremówkę. Łączymy razem suche i mokre składniki, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy M&Msy i krótko mieszamy – jeśli będziemy mieszać zbyt długo ciasto zafarbuje się na niebiesko. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Czas
Ciastkozercydodatkiem jogurtu greckiego i waniliowego budyniu. Możecie je przygotować z innymi sezonowymi owocami, np. z truskawkami; ja wybrałam rabarbar, bo kocham jego kwaśny smak połączony ze słodyczą ciasta :). Takie ciasto na pewno umili spotkanie z przyjaciółmi, wiosenny piknik czy po prostu popołudnie przy herbatce ;). Polecam :). Składniki: 400 g mąki pszennej tortowej 2 duże jajka 180 g masła 250 g cukru(...)pieczenia około 600 - 700 g rabarbaru + 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier puder do oprószenia Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej ( to bardzo ważne! ). Mąkę pszenną, proszek budyniowy oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Rabarbar umyć ( nie trzeba obierać łodyg ) i pokroić na 2 - 3 cm kawałki, wymieszać z mąką ziemniaczaną. Masło utrzeć z cukrem na jasną
Opowieści z piekarnikażółtek zagnieść kruche ciasto. Ja wysługuję się hakiem miksera, ale można także zagnieść ciasto ręcznie.W razie potrzeby dodać 1-3 łyżki zimnej wody. Ciasto powinno mieć konsystencję kruszonki. Ciastem wykleić dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie wygnieść spód i odstawić blaszkę do lodówki. Masa makowa: - 250g suchego mielonego maku - 250g (ml) wrzącej wody - 2 jajka (osobno białka(...)proszek budyniowy i wymieszać. Na końcu dodaję skórkę pomarańczową. Na schłodzony kruchy spód wykładam masę makową, równomiernie ją rozprowadzam, na masę makową wylewam masę serową, wyrównuję. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170*C i piekę do lekkiego przyrumienienia sernika ok.60 minut, na programie góra-dół. Przy większej ilości masy serowej, czas należy wydłużyć ok. 5-10 minut. Ciasto wyjmuję
Smaczne ZdrowePYSZNE ZIELONE CIASTO, NA KTÓRE CHĘTNIE SKUSZĄ SIĘ NIE TYKO DZIECI. SKŁADNIKI: 5 jaj 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia duża butelka zielonego pysio 3 budynie śmietankowe 3 zielone galaretki śmietana 30% 500 ml 2 opakowania delicji lub jedno duże SPOSÓB WYKONANIA: Przygotować biszkopt: Białka ubić(...)wymieszać, stopniowo dodawać do ubitej masy ( delikatnie mieszając łyżką ) Przełożyć masę do wysmarowanej blachy , piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni przez ok. 25-30 minut. Masa budyniowa: odlać szklankę soku pysio, dodać budynie i dokładnie wymieszać. resztę soku zagotować, dodać rozprowadzone budynie i ponownie zagotować. Gorącą masę położyć na wystudzony biszkopt. Na jeszcze ciepłą masę wyłożyć delicje
Darcia w kuchniZapraszam na ostatnie chyba w tym roku ciasto z dyni! Uwielbiam dyniowe specjały, a Wy? Składniki na ciasto: 1,5 szkl mąki pszenna typ 450, np. TOTA 1 szkl puree z dyni 3/4 szkl cukru pudru 200 g masła 2 łyżeczki cynamonu 4 jaja 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie budyniu śmietankowego skórka(...)puree z dyni Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Mąkę przesiać i wymieszać z cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i proszkiem budyniowym. W drugiej misce zmiksować masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym żółtku, nadal miksując. Kolejnym krokiem jest dodanie na przemian mąki i puree z dyni, mieszając
Trufelkowocałość. Ciasto i doskonale nadaje się na większe uroczystości. Polecam :) Biszkopt jasny: 4 jajka 3/4 szkl cukru 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Biszkopt kakaowy: 4 jajka 3/4 szkl cukru 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa(...)Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z olejem. Złożenie: biszkopt kakaowy, masa jasna, wafel, kajmak, wafel, masa kakaowa, biszkopt jasny, czekolada. Ciasto schłodzić
Smakołyki Asimasa zrobi się przezroczysta. Odstawić do przestudzenia. Masa budyniowa waniliowa - ugotować budyń waniliowy w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Dobrze wymieszać. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta wyłożyć
Ciastka - domowe słodkościktóre przyjdzie jeszcze czas, musiałabym przygotować krem budyniowy 😉 Składniki (na 16 pączków): 500 g mąki pszennej + mąką do podsypania przy wałkowaniu szczypta soli 100 ml cukru saszetka suchych drożdży (7 g) jajko ok. 200 ml ciepłego mleka 30 g miękkiego masła kieliszek spirytusu (u mnie limoncello , które dodatkowo perfumuje ciasto) Dodatkowo 0,6 l oleju cukier puder konfitura
Weekendy w domu i ogrodzieUwielbiam kajmak!!! Słodki, trochę ciągnący, intensywnie mleczny, najlepszy do przekładania wafli i dekorowania mazurków, choć równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do kremu
Rozpustne gotowanieulubione kremy do deserów – krem z białej czekolady i krem patissiere czyli francuski, waniliowy krem budyniowy. Dziś te 2 połączyłam w jedną całość i stworzyłam genialne babeczki, które podbiły serca znajomych. ( ps. gdybyście widzieli ich minę przy próbowaniu! #bujawobłokach ) Krucha tartaletka wypełniona kremem patissiere z białą czekoladą i dodatkiem borówek amerykańskich jest świetnym pomysłem na każdą okazję! Zachwycą(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUCHE BABECZKI: Mąkę przesiewamy z cukrem, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko, odrobinę śmietany i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywcza i dostawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wylepiamy foremki i wypiekamy na złoto w 180C. CREME PATISSIERE: Żółtka ucieramy z cukrem na gładką, jasną
Ostra na Słodkoulubione kremy do deserów – krem z białej czekolady i krem patissiere czyli francuski, waniliowy krem budyniowy. Dziś te 2 połączyłam w jedną całość i stworzyłam genialne babeczki, które podbiły serca znajomych. ( ps. gdybyście widzieli ich minę przy próbowaniu! #bujawobłokach ) Krucha tartaletka wypełniona kremem patissiere z białą czekoladą i dodatkiem borówek amerykańskich jest świetnym pomysłem na każdą okazję! Zachwycą(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUCHE BABECZKI: Mąkę przesiewamy z cukrem, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko, odrobinę śmietany i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywcza i dostawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wylepiamy foremki i wypiekamy na złoto w 180C. CREME PATISSIERE: Żółtka ucieramy z cukrem na gładką, jasną
Ostra na Słodko