ciasto bez pieczenia - 40061 przepisów (strona:934/2671)

PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 270

miski wlewamy rozpuszczone masło z miodem i resztą składników, dodajemy jajko i wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Ja użyłam do tego malaksera. Gotowe ciasto podzielić na 4 części , każdą  zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce- przynajmniej 2h. Można całą noc. Ciasto można wyjąć z lodówki kilka minut przed wałkowaniem(...)wałkowałam zimne , prosto z lodówki, było mniej klejące. Przy ogrzaniu zaczynało się lepić. Można lekko podsypywać mąką, ja obyłam się bez, ale ciasto musi być dość chłodne. Wycięte pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku. Można piec w temp.170*C ok.12-13 minut ( termoobieg) lub 200*C ok.5-6 minut ( również termoobieg). Testowałam obydwa

Smaczne Zdrowe
Jabłecznik pod pierzynką 148

jabłecznik lub jak inni go nazywają szarlotka na kruchym cieście z duszonymi jabłkami ,bezą i delikatną kruszonką. Składniki - mąka pszenna 300 g (ja użyłam typ 650 ) - masło 170 g (min 82 % ) - śmietana 18 %  2 duże łyżki - cukier 100 g - żółtka 3 szt - olejek waniliowy 1 łyżeczka - proszek do pieczenia 1 łyżeczka Masa z jabłek - jabłka 1 kg ( najlepsze(...)kwaśności jabłek" Beza - białka 3 szt - cukier 125g ( ok pół szklanki ) jak ktoś lubi można użyć więcej białek ale należy proporcjonalnie zwiększyć ilość cukru Przygotowanie Składniki na ciasto zagnieść ,można ręcznie ale najlepiej w robocie , ok 1/3 ciasta wkładamy do woreczka i dajemy do zamrażarki resztę ciasta również do woreczka i do lodówki , kruche ciasto im zimniejsze tym po upieczeniu

Wypieki Rene
Makowiec pod pierzynką 132

cieście, a wszystko przykryte bezą. Bardzo smaczne ciasto i łatwe do zrobienia. Polecam! Masę makową wykorzystałam gotową z puszki, ale polecam również zrobioną samemu, taką domową. Postaram się w najbliższym czasie podać przepis na zrobienie takiego maku. Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu to podzielcie się swoją opinią w komentarzu. Zdjęcia Waszych potraw mile widziane. Ciasto 160 g mąki pszennej(...)Wyłożyć nim dno formy. Ponakłuwać widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C aż ciasto będzie rumiane. Wyjąć z piekarnika wyłożyć na nie masę makową i ubitą pianę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 10 minut aż beza będzie ścięta z wierzchu. Dodatkowo  1 puszka masy makowej (850 g) Beza  2 białka

O kuchni z uczuciem
Łatwa focaccia ze szpinakiem i bratkami 94

pobyt we Włoszech, zawiódł mnie kulinarnie... A czym jest focaccia? To gruby placek drożdżowy z ciasta na pizzę pieczony z dużą ilością oliwy, który wyrasta dużo dłużej od klasycznej pizzy, często w chłodzie przez około 8 godzin. W zależności od regionu focaccia może być bez żadnych dodatków, z rozmarynem i solą albo pulchna z wmieszanymi oliwkami i szuszonymi pomidorami(...)podlania ciasta garść świeżych liści szpinaku baby 2 szczypty suszonego tymianku Do tego: gruby szczypiorek kwiaty bratka krążki cebuli szczypta soli świeży koperek Sposób przyrządzenia: 1. Drożdże rozpuść w letniej wodzie i odstaw na 10-15min. 2. Dodaj do zaczynu sól i mąke - rozpocznij wyrabianie ciasta. 3. Dodaj do ciasta oliwę i zagnieć gładkie, jednolite ciasto. 4. Liście szpinaku

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Keks bakaliowy. Wesołych Świąt Bożego Narodzenia! ;) 138

także dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową. Dziś mój świąteczny keks. Pachnący delikatnym ciastem z cynamonem, bakaliami, w domu pięknie pachnie! Keks zwiastuje nadchodzące święta. Jest magicznie i już. Składniki: 12,5 dag mąki pszennej tortowej 12,5 dag cukru 3 jaja 1 paczka proszku do pieczenia 6 dag migdałów 12,5 dag orzechów laskowych, macadamia, włoskich – połączyłam(...)bakaliami oraz mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Włożyć do dobrze natłuszczonej formy (smaruję masłem lub olejem i wysypuję mąką) i piec 1 godzinę w temp. 180C grzaniem góra+dół, bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Keksówkę mam o wymiarach: 11×30 cm (w najszerszym punkcie). Przed wyjęciem ciasta sprawdzam je patyczkiem czy jest już suche

Zasmakuj Kuchni
Tort migdałowo-czekoladowy 89

koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam, aż piana będzie lśniąca i sztywna jak na bezę . Następnie dodaję po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka. Kiedy wystygnie, kroję

Słodki sentyment
Prince Polo 155

Pyszne ciasto, słodkie, z kremem i kokosowo-orzechową bezą. Poezja smaku <3 nie jest trudne do zrobienia, jednak trochę czasochłonne. Przepis dostałam od Basi, mojej koleżanki z pracy, która bardzo zachwalała to ciasto no i nie rozczarowałam się jego smakiem :) Jestem pewna, że i Was zauroczy. To jak, pieczecie? ;) Ps. Zajrzyjcie tutaj - http://www.chromecrm.com/ Składniki: Biszkopt czekoladowy: 5 jajek(...)czekoladę, połączyć. Stopniowo dodawać do masy jajecznej, mieszać bardzo delikatnie. Masę wylać do blachy o wymiarach 25 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (spód). Piec w temperaturze 160 stopni przez około 35 minut. Wystudzić. Beza kokosowo - orzechowa: 8 białek 400 g pokrojonych drobno orzechów włoskich 100 g wiórków kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 duże Prince

Domowa cukiernia Ewy
Tarta cytrynowa z bezą 140

wody Na bezę: 12 białek 200 g cukru 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Zagniatamy mąkę, posiekane na kawałki masło i cukier puder. Szybko łączymy składniki, żeby jak najmniej ogrzać ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie smarujemy formę masłem i wylepiamy ją ciastem, łącznie z bokami. Ciasto można nieco wywinąć za boki formy(...)żeby się lepiej trzymało podczas pieczenia. Nakłuwamy spód wilcem dokładnie miejsce przy miejscu i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia i przygotowujemy krem. Z wyparzonych we wrzątku cytryn ścieramy skórkę i wyciskamy sok. W rondelku mieszamy wszystkie składniki kremu i cały czas mieszając podgrzewamy aż masa zgęstnieje. Studzimy i wykładamy na podpieczony spód. Białka

Marder&Marder Manufacture
Pierniczki orkiszowe gotowe na już! :) Prosty przepis na pierniczki do zjedzenia od razu po upieczeniu. Plus kilka słów o ksylit 42

łyżki przyprawy piernikowej bez dodatku cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej. Nie ma nic lepszego niż wspólne, rodzinne pieczenie pierniczków Super zabawa dla najmłodszych! Sposób przygotowania Najpierw wrzucamy do miski suche składniki i dokładnie je mieszamy, czyli: mąkę, przyprawę do piernika, kakao, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia i sól. Następnie w garnuszku(...)mieszamy. Na koniec wlewamy płynną, ciepłą masę do suchych składników i zagniatamy ciasto. Następnie lepimy z niego kulę i wkładamy na 2-3 minuty do lodówki. Po tym czasie nasze ciasto już jest gotowe do wykrawania kształtnych pierniczków. Rozwałkowujemy je na 3-5mm i wycinamy kształty. Pieczemy przez około 10 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni, funkcja góra

Natka Pietruszki
Chleb ze słonecznikiem i sokiem jabłkowym 165

chleba nie piekłam... W ten weekend, zaczynając od dzisiaj, będę zajęta pieczeniem ciast - w niedzielę idziemy na pierwsze urodziny, co wymaga przygotowania tortu dla dziecka i sernika dla mamy. Sernik - wiadomo - prosta sprawa, szczególnie, że dostałam konkretne wytyczne - klasyczny, z rodzynkami, na kruchym cieście, z kratką albo bezą. Gorzej z tortem, bo usłyszałam, że jaki zrobię, będzie dobrze ... Wymyśliłam(...)zobaczymy tylko, co mi z tego wyjdzie... W każdym razie zaraz zabieram się do pracy - dwa ciasta są dość czasochłonne i wszystko mam dokładnie rozplanowane. Proszę trzymać kciuki za powodzenie misji. Za tydzień urodziny ma C., więc będzie jeszcze ciekawiej, bo do mojego pieczenia dojdzie C. gotujący obiad, a i posprzątać trzeba...  Damy radę ( grunt to optymizm ). Dzisiaj

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort truskawkowy (bez glutenu, low carb, dieta optymalna, keto) 231

Składniki na ciasto biszkoptowe: 6 jajek, 40-60g mąki kokosowej*, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, skórka i sok z połowy cytryny, 1 łyżka octu

Saganek
Schab długo dojrzewający 227

Składniki: 1 kg schabu bez kości 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki soli kamiennej 1 łyżeczka soli peklowej po szczypcie 5 rodzaj dowolnych ziół 2 listki

kgwjanczewo
Babka cytrynowa z cukinią super wilgotna 151

prostota jego wykonania. Nic dziwnego, że wciąż je piekę. To tylko moment wymieszać składniki i wstawić ciasto do piekarnika. Babka cytrynowa z cukinią Składniki: forma z kominkiem o pojemności 1,5 l lub dwie mniejsze 250 g pszennej mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 200 g masła 3 jajka 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 180 g cukru(...)bez termoobiegu 175ºC ). Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć pokojową temperaturę. Utrzyj masło z cukrem i wanilią. Dodaj po jednym jajku cały czas ucierając masę. Dodaj teraz otartą skórkę i sok z cytryny. Zmiksuj. Przesiej mąkę z proszkiem i wymieszaj z maślaną masą. Na koniec dodaj utartą cukinię i delikatnie wymieszaj. Przełóż ciasto do natłuszczonej i oprószonej formy. Piecz

codojedzenia
Kilimandżaro babci Basi 145

moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Składniki : 150 g masła, (gostyńskie ) 1 szklanka cukru, ( 3/4 szklanki rozpuścić , a 1/3 szklanki pozostawić do białek(...)łyżki kakao,(Wedel ) 1/3 szklanki wody, 1 i 2/3 szklanki mąki (Basia) 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 jajka, Krem : 1 szklanka śmietany kremówki 30 %, 250 g serka mascarpone, 3 łyżki pudru cukru, 1 puszka brzoskwiń w syropie. Przygotować ciasto : masło, cukier, wodę i kakao rozpuszczamy w garnku do uzyskania jednolitej masy ( nie zagotować ) i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka

Pysznosci Babci Basi
Ciasto Usta Adama 338

Smaki dobrane idealnie, polecam nie tylko od Święta ; )   2 paczki okrągłych biszkoptów dżem truskawkowy Ciasto: 1,5 szkl. mąki 1 margaryna 1/3 szkl. cukru 3 łyżki kakao 6 łyżek wody 6 jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia MASA: 2 budynie waniliowe bez cukru 1 łyżka mąki 3 szklanki mleka 6 łyżek cukru 25 dag masła lub margaryny(...)jeden obok drugiego, na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (20x30) Do zimnej masy kakaowej, dodaję 5 żółtek i jedno całe jajko, oraz mąkę i proszek do pieczenia, całość mieszam. Resztę białek ubijam ze szczyptą soli, dodaję do masy i delikatnie mieszam całość. Masę wlewam na przygotowane wcześniej biszkopty. Piekę 40-45 minut

Takie tam pichcenie