ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:470/2705)

Ciasto Pani Walewska z bakaliami 333

hitem :). Przy przenoszeniu ciasta z bezą proszę uważać, bardzo łatwo je połamać. Jeśli nie lubimy powideł śliwkowych, możemy użyć kwaskowatego dżemu. Polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „ciasta czytelników” ).     Ciasto Pani Walewska z bakaliami Składniki: Kruche ciasto: 400g mąki pszennej (użyłam tortowej) 260g masła 150g cukru 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki śmietany(...)zagnieść rękoma ciasto. Podzielić je na dwie równe części. 4. Dwie blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Każdą z nich wyłożyć ciastem (jeśli mamy tylko jedną blaszkę, przygotowujemy najpierw jedno ciasto, później drugie). Wierzch ciasta posmarować powidłami. Beza: 5. Białka ubić na sztywną pianę. Powoli wsypać cukier i ubijać mikserem, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać wiórki

Mała Cukierenka
Ciastka z masłem orzechowym 77

masłem orzechowym: 100 g masła 100 g masła orzechowego 1 jajko 1/2 szklanki cukru (około 100 g) 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 50 g gorzkiej czekolady szklanka o pojemności 250 ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Masło, masło orzechowe i jajko należy wyjąć wcześniej z lodówki(...)drobno posiekać i dodać do ciasta. Całość chwilę wyrabiać dłonią, do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Jeśli mamy czas to gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut, wówczas łatwiej będzie nam formować ciasteczka. 4. Piekarnik nastawić na 175 stopni, góra – dół, bez termoobiegu. 5. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić

Gotuj z Prezesem
Szybkie, ucierane, kokosowe ciasto z rabarbarem i truskawkami 263

wyczuwalny, a ulotny aromat kokosowy z rabarbarem i truskawkami uwodzi kubki smakowe. Ciasto jest na tyle stabilne, że możesz dodać dowolną ilość owoców bez obawy, że podczas pieczenia opadną na dno. Amatorów ucieranych ciast z owocami, na drugie, równie pyszne ciasto z rabarbarem oraz owsianą kruszonką zapraszam tutaj. Składniki: 260g mąki 60 g wiórkówk kokosowych 160 g cukru

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Malinowa chmurka 368

galaretką malinową i kremem śmietanowym, pokryte delikatną, kruchutką bezą. Ciasto wprost rozpływa się w ustach. Polecam wszystkim miłośnikom malin - i nie tylko! :) Na początek kilka ważnych rzeczy: Jeżeli używamy malin mrożonych, wcześniej należy rozmrozić je na durszlaku.  Wszystkie składniki na kruche ciasto powinny być schłodzone.  Pieczenie ciasta warto rozłożyć sobie na dwa dni. Pierwszym powodem jest dość(...)temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużyć (lub skrócić) czas pieczenia. I tak jak wspominałam na początku najlepiej zostawić ją do wystygnięcia na całą noc w piekarniku. Na koniec krem. Należy przygotować go bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Ubijać do momentu

Świat Ciasta
Bezglutenowe kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem 256

posmarowania foremki zmielony na puder ksylitol do oprószenia WYKONANIE: W misce wymieszać wszystkie mąki, proszek do pieczenia, ksylitol, wanilię i zmielone orzechy. Dodać zimne masło i posiekać je z mąką na drobne grudki. Dodać jajko i dobrze wymieszać całość łyżką.  Ciasto przykryć folią i z miską wstawić do lodówki na około 60 minut. Rabarbar umyć, osuszyć, odciąć końcówkę(...)około 2/3 schłodzonego ciasta, piec 15 minut. W międzyczasie osączyć rabarbar z soku jaki się wytworzył, dodać do niego truskawki, zasypać łyżką mąki ziemniaczanej, delikatnie wymieszać i wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzch pokruszyć pozostałą część ciasta. Tortownicę ponownie wstawić do piekarnika, piec 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni z termo obiegiem (170 bez) i piec

Kuchenne zapiski Edyty
Ciasto kruche z malinami 150

pieczenia • 3 żółtka Owoce • 600 g malin • 400 g nektarynek lub brzoskwiń • 1 łyżka mąki ziemniaczanej Beza • 3 białka • 150 g cukru • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie : Ciasto Formę o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki). Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Mąkę wsypać na stolnicę lub do misy(...)następnie dodać żółtka (białka zachować do bezy) i zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę. Ciasto pokroić nożem na plasterki i wyłożyć nimi spód oraz ok. 2 cm boków, ugniatając ciasto palcami. Spód podziurkować widelcem. Owoce Nektarynki lub brzoskwinie pokroić na kawałki usuwając pestki. Połączyć z malinami i mąką ziemniaczaną delikatnie mieszając. Beza Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo

KUCHNIA POLSKA
Kremowy sernik bez pieczenia 785

dzieciństwa, ale przepis w prasie zaciekawił mnie przez fakt nie pieczenia ciasta. W przygotowaniu, ciasto jest proste i dość szybkie. Natomiast efekt smakowy – niesamowity, przepyszny i co najważniejsze bardzo kremowy. Do przygotowania ciasta wykorzystałam brytfankę o wymiarach... Read More The post Kremowy sernik bez pieczenia appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Cynamonowo - orzechowy biszkopt z miodem i jabłkiem 29

okresie. Proszę, nadrabiam niedopatrzenie - dziś więc słodko, przytulnie,  lekko i całkiem bezgrzesznie, choć z niewielką ilością miodu. Biszkopt bez dodatku mąki i cukru, puszysty, delikatny,  pachnący jabłkami w cynamonie i orzechami. Wykorzystałam już wielokrotnie polecaną mieszankę do ciast z podketo.pl,  mielone orzechy, słodkie jabłko, korzenne przyprawy  i ostatnio odkryty i doceniony miód wierzbowy. Biszkopt jest(...)pieczenia,  proszek budyniowy i przyprawy. Mieszamy całość delikatnie szpatułką, by masa pozostała napowietrzona. Po połączeniu składników wsypujemy zmielone orzechy i pokrojone jabłko. Ponownie łączymy wszystko mieszając szpatułką  i wylewamy do przygotowanej okrągłej formy - u mnie silikonowa. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 165 - 170 stopni, pieczemy około 30 minut, funkcja góra - dół, bez termoobiegu. Ciasto z uwagi

Kronika Piekarnika
Śliwkowa rozkosz 94

ciasto kruche. Żeby było ciekawiej ciasto kruche zrobiłam w wersji czekoladowej, bo kto nie lubi śliwek w czekoladzie? :) Dopełniłam całość bitą śmietaną i proszę bardzo tak oto powstała Śliwkowa rozkosz. Od razu uprzedzam ciasto jest dość pracochłonne, czasochłonne i trochę trudne. Trud wynagrodzi Wam smak ciasta. Ciasto kruche jest na prawdę kruche. Słodycz bezy przełamana jest kwaśnymi pieczonymi śliwkami, całość(...)lodówki na minimum godzinę lub jak się zmieści to do zamrażali (razem z formą oczywiście) – Chłodzenie jest konieczne, bo inaczej ciasto podczas pieczenia skurczy się. Po tym czasie ciasto włożyć do nagrzanego do 180 st. piekarnika, piec 25 min. Spód ma być dobrze wypieczony, ale nie przesuszony. Upieczony spód ostudzić, następnie schłodzić do temp. 20 st. lub niższej

moj przepis na
Śliwkowa rozkosz 83

ciasto kruche. Żeby było ciekawiej ciasto kruche zrobiłam w wersji czekoladowej, bo kto nie lubi śliwek w czekoladzie? :) Dopełniłam całość bitą śmietaną i proszę bardzo tak oto powstała Śliwkowa rozkosz. Od razu uprzedzam ciasto jest dość pracochłonne, czasochłonne i trochę trudne. Trud wynagrodzi Wam smak ciasta. Ciasto kruche jest na prawdę kruche. Słodycz bezy przełamana jest kwaśnymi pieczonymi śliwkami, całość(...)lodówki na minimum godzinę lub jak się zmieści to do zamrażali (razem z formą oczywiście) – Chłodzenie jest konieczne, bo inaczej ciasto podczas pieczenia skurczy się. Po tym czasie ciasto włożyć do nagrzanego do 180 st. piekarnika, piec 25 min. Spód ma być dobrze wypieczony, ale nie przesuszony. Upieczony spód ostudzić, następnie schłodzić do temp. 20 st. lub niższej

moj przepis na
Śliwkowa rozkosz 131

bezy przełamana jest kwaśnymi pieczonymi śliwkami, całość dopełniona bitą śmietaną. Ciasto można zacząć robić dzień wcześniej. Wówczas można przygotować ciasto kruche, włożyć je do lodówki, aby sobie odpoczywało (nieupieczone oczywiście), można również upiec śliwki, można też przygotować bezowy placek, i zostawić w piekarniku na całą noc do całkowitego wystudzenia. Składniki na duża blachę 38 cm na 25 cm Ciasto kruche(...)czasie ciasto wyjąć i rozwałkować na wielkość naszej blachy między dwoma arkuszami papieru (inaczej może być ciężko bo się trochę klei). Odkleić papier od góry, przenieść na blaszkę. Dokładnie nakłuwać widelcem. Włożyć do lodówki na minimum godzinę lub jak się zmieści to do zamrażali (razem z formą oczywiście) – Chłodzenie jest konieczne, bo inaczej ciasto podczas pieczenia skurczy się

moj przepis na
Śliwkowa rozkosz 210

bezy przełamana jest kwaśnymi pieczonymi śliwkami, całość dopełniona bitą śmietaną. Ciasto można zacząć robić dzień wcześniej. Wówczas można przygotować ciasto kruche, włożyć je do lodówki, aby sobie odpoczywało (nieupieczone oczywiście), można również upiec śliwki, można też przygotować bezowy placek, i zostawić w piekarniku na całą noc do całkowitego wystudzenia. Składniki na duża blachę 38 cm na 25 cm Ciasto kruche(...)czasie ciasto wyjąć i rozwałkować na wielkość naszej blachy między dwoma arkuszami papieru (inaczej może być ciężko bo się trochę klei). Odkleić papier od góry, przenieść na blaszkę. Dokładnie nakłuwać widelcem. Włożyć do lodówki na minimum godzinę lub jak się zmieści to do zamrażali (razem z formą oczywiście) – Chłodzenie jest konieczne, bo inaczej ciasto podczas pieczenia skurczy się

moj przepis na
śliwki cynamonowe w cieście francuskim ze słonecznikiem... 171

blaszce na papierze do pieczenia umyte śliwki bez pestek ułożyć na środku, posypać cynamonem, cukrem brzegi ciasta ponacinać nożyczkami na paski z 2 cm szerokości, nakładać na śliwki pędzelkiem maczanym w zimnej wodzie posmarować ciasto i obficie posypać słonecznikiem piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40 minut, wystudzone przed podaniem posypać pudrem

W Mojej Kuchni Lubię
Muffinki jabłkowo-cynamonowe z kruszonką. 99

Muffiny są smaczne, wilgotne i aromatyczne.   Składniki : 2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej ( typ 650 ) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka mielonego cynamonu 3/4 szklanki cukru 100 ml oleju 2 jajka(...)muffiny wykładamy papierowymi foremkami. Ciastem napełniamy papierowe foremki na muffinki do wysokości 2/3 foremki. Z podanych składników na kruszonkę wyrabiamy rękami kruszonkę , najlepiej zrobić to w misce. Kruszonka powinna się ładnie rozsypywać. Przygotowaną kruszonką posypujemy muffiny w foremkach, lekko dociskamy kruszonkę palcami, aby nie spadała z ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 C ( bez termoobiegu ) przez około 25 minut. Patyczkiem

Przepisy i porady kulinarne