ciasto bez pieczenia - 39561 przepisów (strona:464/2638)

KOSTKA CHAŁWOWA 246

ciasto czekoladowe przełożone warstwą pysznego i delikatnego kremu chałwowego. Całość wykończona polewą czekoladową i pokruszonymi pistacjami. Jak każde ciasto typu kostka jest efektowne i bardzo podzielne. Idealne na wszelkiego rodzaju przyjęcia.  Czekoladowy biszkopt pieczemy bez dodatku proszku do pieczenia. Rośnie dzięki dobrze ubitym i napowietrzonym białkom. Po upieczeniu nasączamy go słodką herbatą, dzięki czemu jest wilgotny(...)śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki, pokruszone pistacje lub chałwa WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ z włączoną funkcją góra/dół bez termoobiegu. Spód formy o wymiarach 20x30 cm. smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. CIASTO : Białka umieszczamy w szklanej lub metalowej misie. Ubijamy ze szczyptą soli, aż zrobią się lekko sztywne. Stopniowo, cały czas miksując dodajemy

cool and minty
Keto ciasto drożdżowe z rabarbarem (Paleo, LowCarb) 40

mógłby się odbyć bez propozycji na pyszne keto ciasto z mojej strony! :D Nie zostawiłabym Was tak bez żadnego pomysłu na jego świętowanie... :) A że keto ciasto drożdżowe z rabarbarem wyszło przepyszne, to nie było sensu zwlekać z przekazaniem Wam przepisu... To keto ciasto z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom drożdżówek, drożdżowych ciast i babek, jak również(...)suche, czego osobiście nienawidzę w drożdżowych ciastach. Może odrobinę za mało słodkie (w końcu rabarbar jest kwaśny), ale generalnie zdecydowanie udane! Ciasto drożdżowe z tego przepisu wypróbowałam już kilkakrotnie przy okazji eksperymentów z keto pączkami . Niestety, nie do końca sprawdziło się w przypadku smażenia w oleju... :( Za to pieczone bułeczki i ciasta wychodzą z niego niczego sobie! :) Keto ciasto drożdżowe

Modern Cave Girl
Mazurek sernikowy z orzechami 95

powideł śliwkowych, masy serowej oraz karmelizowanych orzechów w miodzie. Ciasto trochę pracochłonne, ale mega pyszne! Masa serowa to sernik gotowany w garnku - bez pieczenia i bez miksera. Jedynie co musimy upiec, to spód z ciasta półkruchego. Kremowa, delikatna i nie za słodka masa sernikowa świetnie komponuje się z kwaśnymi powidłami śliwkowymi oraz słodkim i chrupiącym wierzchem(...)ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie, ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim wysmarowaną tłuszczem formę do tarty (u mnie wymiary 37 x 11 cm). Możemy też tartę wykoną w okrągłej formie o średnicy około 23-24cm. Ciasto nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy

Kuchnia MagdaLeny
Tarta ze śliwkami pod bezową pierzynką 313

dwie blaszki o średnicy 24cm): 0,5 kg mąki tortowej 1 kostka margaryny 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 1 całe jajko 2 łyżki oleju Beza: 3 biała (pozostaną nam z ciasta kruchego) 0,5 szklanki cukru -> można dać więcej jeśli lubimy słoddziutkie 1 łyżka mąki ziemniaczanek 1 łyżka octu Dodatkowo(...)schłodzeniu ciasta wyjmujemy je i rozwałkowujemy. Blachę to pieczenia lub formę to tarty smarujemy masłem. Wykładamy ciasto na formę i widelcem nakłuwamy delikatnie spód. Bezpośrednio na ciasto wykładamy przygotowane wcześniej śliwki, zasypujemy je brązowym cukrem i (opcjonalnie) odrobiną cynamonu. Przygotowane ciasto odkładamy na bok i bierzemy się za ubicie bezy. Białka jajek ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę

PastelFood
Ekspresowe ciasto ze śliwkami-pulchne i mięciutki+FILM 95

ciasto ze śliwkami. Zrobicie je zaledwie w kilka chwil :)Idealne do kawki Zapraszam na film  SKŁADNIKI *proporcje na małą blaszkę około 25x25cm -3 jajka -3/4 szkl cukru -1 cukier waniliowy -90ml oleju rzepakowego -225ml jogurtu naturalnego gęstego -360g mąki pszennej tortowej -2,5  łyżeczki proszku do pieczenia -ok400g pokrojonych śliwek (250g do ciasta(...)masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko miksujemy. Następnie dodajemy do ciasta pokrojone  250g śliwek. Wszystko mieszamy łyżką. Tak przygotowane ciasto dajemy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście układamy resztę czyli 150g pokrojonych śliwek. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu. Pieczemy około 45min.  Studzimy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto św Jakuba 163

szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, dzielimy je na 6 równych części (można się tutaj wspomóc wagą, wtedy wyjdą idealnie równe), owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Beza wiśniowa: 6 białek 6 łyżek cukru 3 kisiele wiśniowe (bez cukru) szczypta soli. wiśnie świeże, mrożone(...)białek, żeby bez nie była zbyt słodka Jedną część schłodzonego ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość blaszki (23x33 cm), na cieście wykładamy 1/3 piany białkowej, a na pianie układamy wiśnie. Rozwałkowujemy kolejną porcję ciasta i przykrywamy nim bezę. Podobnie przygotowujemy jeszcze 2 placki. Finalnie mamy mieć 3 placki: ciasto kruche/beza/ciasto kruche. Gotowe wkładamy do piekarnika nagrzanego

Cynamonowe szczęście
MAZUREK PODWÓJNIE CZEKOLADOWY 145

Prosty przepis na pyszne i nieskomplikowane ciasto.  Kruchy, maślany spód kakaowy wypełniony gęstym ganachem z gorzkiej czekolady i dużą ilością świeżych owoców. Dodałam ciemne bezpestkowe winogrona, ale z powodzeniem zastąpicie je borówkami, jeżynami lub innymi owocami. Klasycznie i dekadencko.  Można przygotować 1-2 dni przed planowanym podaniem.  SKŁADNIKI KRUCHY SPÓD 220 g mąki (1 i 1/2 szklanki(...)wstawiamy na 15-30  minut do lodówki Formę o wymiarach 20x30 cm (lub nieco większą) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C, bez termoobiegu. Schłodzone ciasto umieszczamy pomiędzy dwoma dużymi kawałkami folii spożywczej (lub arkuszami papieru do pieczenia) i rozwałkowujemy na cienki placek, o wymiarach nieco większy niż spód przygotowanej

cool and minty
Ciasto marchewkowe mieszane łyżką 95

przepis na szybkie ciasto marchewkowe mieszane łyżką. To chyba najłatwiejszy przepis na ciasto z tartą marchewką jaki do tej pory robiłam. Trzemy marchewkę, łączymy ją łyżką z innymi składnikami i gotowe. To ciasto marchewkowe uwielbia cała moja rodzina. Proste, a tak pyszne. Koniecznie spróbujcie. P.s. Będzie to też idealny przepis na proste ciasto na święta. Ciasto marchewkowe z przyprawą(...)kawałki suszone owoce, krótko mieszamy. Foremkę* smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną. Wykładamy nasze ciasto. *forma 18×28 lub 23×23 i podobne, ciasto na małą blaszkę Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) i pieczemy do tzw. suchego patyczka wbitego w ciasto. U mnie około 35 minut, ale czas pieczenia

Słodkie okruszki
SKUBANIEC / PLEŚNIAK z wiśniami 243

nazywa go moja mama, to przepyszne kruche ciasto z wiśniami, bezą, polane czekoladową polewą. Pleśniaka moja mama piekła przez kilka lat, minimum 2 razy w miesiącu! Ale mi niestety przez większość tego czasu to ciasto nie smakowało. Ba! Nawet nie chciałam go spróbować! Jak sama nazwa wskazuje to ciasto z pleśnią ;). Przez co moja wyobraźnia obrzydziła mi je na kilka(...)końcu, będąc nastolatką zrozumiałam, że to tylko tak się nazywa i pleśniak to bardzo pyszne ciasto! Jednak wtedy, jak na złość, mama przestała je piec i przerzuciła się na ciasto “Delicje“. Taka mnie spotkała kara za wybrzydzanie ;). Nie popełniajcie mego błędu i korzystajcie z przepisu kiedy tylko możecie! Składniki na skubaniec (forma

Słodki Pomysł
Makowiec japoński w płaszczyku 65

płaszczyku. Zazwyczaj jest pieczony bez spodu. My prezentujemy go w kształcie przypominającym roladę. Zawinięty w cienkie ciasto drożdżowe zdecydowanie wyróżnia się od rolady makowej. Masy jest bowiem o wiele więcej i zawiera ona dużo jabłek. Makowiec japoński w płaszczyku to również deser, który długo zachowuje świeżość i nie wysycha. To bez wątpienia pyszne ciasto które posmakuje każdemu. Jeszcze(...)Dokładnie mieszamy. 6. Na każdy placek rozkładamy połowę masy. Możemy zrolować jak roladę, albo skleić tylko brzegi ciasta, aby masa makowa pozostała w środku. Następnie owijamy w papier do pieczenia, zostawiając wokół rolady ok 1 cm luzu. Możemy również piec bez papieru, a wtedy ewentualne pęknięcia pokryje polewa czekoladowa. 7. Na koniec wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni

Kuchnia Na Wypasie
Wieniec drożdżowy z makiem 103

ładnie odchodzić od ścian miski zakończyłam wyrabianie. Ciasto pozostawiłam w misce, przykryłam je bawełnianą ściereczką i odstawiłam na około godzinę do wyrośnięcia. Gdy podwoiło swoją objętość, przełożyłam je na stolnicę i rozwałkowałam na prostokąt o wymiarach ok. 30x50cm i grubości ok. 0,5cm. Ciasto posmarowałam równomiernie masą makową. Masę oprószyłam kaszą manną. Ciasto zwinęłam w roladę wzdłuż dłuższego boku(...)połączyłam razem formując całe ciasto w kształt wieńca/koła. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pozostałe masło roztopiłam i posmarowałam nim ciasto z wierzchu. Wieniec przykryłam ściereczką i odstawiłam na ok. 20 minut do lekkiego wyrośnięcia. W tym czasie nagrzałam piekarnik do temperatury 180 stopni. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam ok. 25minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu

Waniliowe Improwizacje
Sernik na zimno truskawkowe ombre 233

Sernik na zimno bez sera, czyli niesamowite ciasto z truskawkami i bitą śmietaną w wersji na zimno. Ten deser bez pieczenia robi się super prosto. Efekt ombre wygląda cudownie a ciasto jest lekkie i pyszne! Gorąco polecę przy okazji mój przepis na ciasto pieczone, ale z dodatkiem zarówno galaretki, owoców i delikatnego kremu.. kostka biszkoptowa

AniaGotuje.pl
Wielkanocna babka Zebra – w wersji Tygrys ;) 141

przemian z mąką oraz proszek do pieczenia . Połowę ciasta przełożyć do innego naczynia. Do jednej części dodajemy kakao a do drugiej pomarańczowy barwnik oraz łyżkę mąki. Blaszaną formę dokładnie wysmarować rozpuszczonym masłem (nieocenione są silikonowe pędzelki!). Na środku formy zrobić małą kropkę z ciasta pomarańczowego, następnie na niej wykładamy niewielką porcję ciasta brązowego i tak na przemian. Jeśli robimy(...)komina pierścieniem, a nie w jedno miejsce jak w przypadku klasycznej formy. Polecam ten przepis do formy na babkę z dziurką – wtedy ciasto równiej i szybciej się piecze oraz zdecydowanie łatwiej o ładny wypiek bez zakalca Babkę piec w temperaturze 160 stopni bez termoobiegu aż do „suchego patyczka”. Ciasto idealnie nadaje się również do wypieku

Za drzwiami kuchni
Wielkanocna babka Zebra – w wersji Tygrys ;) 159

przemian z mąką oraz proszek do pieczenia . Połowę ciasta przełożyć do innego naczynia. Do jednej części dodajemy kakao a do drugiej pomarańczowy barwnik oraz łyżkę mąki. Blaszaną formę dokładnie wysmarować rozpuszczonym masłem (nieocenione są silikonowe pędzelki!). Na środku formy zrobić małą kropkę z ciasta pomarańczowego, następnie na niej wykładamy niewielką porcję ciasta brązowego i tak na przemian. Jeśli robimy(...)komina pierścieniem, a nie w jedno miejsce jak w przypadku klasycznej formy. Polecam ten przepis do formy na babkę z dziurką – wtedy ciasto równiej i szybciej się piecze oraz zdecydowanie łatwiej o ładny wypiek bez zakalca Babkę piec w temperaturze 160 stopni bez termoobiegu aż do „suchego patyczka”. Ciasto idealnie nadaje się również do wypieku

Za drzwiami kuchni
Bananowa chmurka 104

szybko zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć na dno schłodzone ciasto, wyrównać, ponakłuwać widelcem i piec przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Beza czekoladowa: białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier i ubijać do uzyskania gęstej, błyszczącej piany. Pod koniec ubijania dodać mąkę(...)czekoladę. Krótko wymieszać szpatułką i przełożyć na blaszkę ( taka sama wielkość jak na ciasto kruche) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 1 godzinę w temperaturze 140 st. Galaretka : galaretki cytrynowe rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestudzenia. Na osudzone ciasto kruche wyłożyć obrane, pokrojone na pół banany oraz odsączone i pokrojone na kawałki ananasy. Zalać tężejącą galaretką i odstawić

Pieguskowa Kuchnia
Bananowa chmurka 407

szybko zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć na dno schłodzone ciasto, wyrównać, ponakłuwać widelcem i piec przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Beza czekoladowa: białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier i ubijać do uzyskania gęstej, błyszczącej piany. Pod koniec ubijania dodać mąkę(...)czekoladę. Krótko wymieszać szpatułką i przełożyć na blaszkę ( taka sama wielkość jak na ciasto kruche) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 1 godzinę w temperaturze 140 st. Galaretka : galaretki cytrynowe rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestudzenia. Na osudzone ciasto kruche wyłożyć obrane, pokrojone na pół banany oraz odsączone i pokrojone na kawałki ananasy. Zalać tężejącą galaretką i odstawić

Pieguskowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania