ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:644/1234)

PIZZA Z PALUSZKAMI SEROWYMI 174

jeszcze jedno - ja swoją pizzę piekłam na kamieniu do pizzy, dzięki czemu jest chrupiąca od dołu, ale jeśli nie macie kamienia, możecie użyć zwykłej blachy. Pizza przecież niekoniecznie musi mieć okrągły kształt:) Byleby po bokach były te przepyszne serowe paluszki:) SKŁADNIKI NA 1 DUŻĄ PIZZĘ (33 cm) Z PALUSZKAMI + 1 MAŁĄ (BEZ PALUSZKÓW):450 g mąki pszennej tortowej(...)cukrem i 2 łyżkami bardzo ciepłej wody, dolej mieszankę do mąki i wlej 250 ml bardzo ciepłej wody. Całość zagnieć na jednolite, elastyczne ciastoCiasto będzie dość twarde, więc wyrób je przez kilka minut, aż będzie naprawdę elastyczne. Uformuj je w kulę i skrop całe ciepłą wodą z kranu, wsadź do miski, przykryj lnianą ściereczką i pozostaw

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto kawowe bez pieczenia 243

łyżka kakao KREM -litr mleka  -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -2 łyżki mąki -3 żółta -3/4 szkla cukru -cukier waniliowy -250g masła lub margaryny DODATKOWO -1,5 paczki herbatników kakaowych (u mnie bonitki) Paczka miała 250g  -troszkę czekolady do posypania ciasta Przygotowanie ciasta polecam rozpocząć od kremu a konkretniej od bazy kremu czyli(...)żelatynę. Miksujemy energicznie i bardzo szybko, i ekspresowo wykładamy piankę na ciasto, ponieważ zaczyna już tężeć :-)  Wyrównujemy, posypujemy startą czekolada i pokruszonymi herbatnikami  i chowamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. I gotowe :-) Ciasto pięknie się kroi i jest przepyszne. Mam teraz dylemat co będę piekła na święta, zbyt dużo kandydatów

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Włochy: Lasagne 151

temat. Dwie najbardziej prawdopodobne mówią, że potrawa pochodzi ze starożytnej Grecji, sama nazwa kojarzyć się może bowiem z greckim laganoz, które oznacza ciasto bez drożdży, z samej mąki i wody, płaski arkusz ciasta makaronowego pokrojony w paski, bądź lasanon, które oznacza trójnogi stojak pod garnek z wodą. Włosi "pożyczyli" sobie drugie słowo, by nazwać nim garnek do gotowania makaronu(...)kolejno płatki makaronowe, sos pomidorowy i cebulę z kurczakiem, aż do wykończenia wszystkich składników. Na samym wierzchu wysypać starty żółty ser. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 20 minut pod przykryciem i kolejne 20 minut bez przykrycia. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Keks 279

Keks to ciasto typowo świąteczne, pieczone zazwyczaj w formie keksówce, przepełnione różnorodnymi bakaliami. Można go upiec na kilka dni wcześniej, zawinąć w ściereczkę i pozostawić w niezbyt ciepłym miejscu, a będzie smakował równie dobrze jak po upieczeniu, a może nawet lepiej. Keks można wzbogacić o ulubione przez siebie bakalie: tzw. mieszankę keksową, czyli kandyzowane skórki owocowe, rodzynki, suszone morele, daktyle(...)minut lub do tzw. suchego patyczka - keks można piec również początkowo w 160 stopniach, a gdy równo wyrośnie, zwiększyć temperaturę do 170-180 stopni i piec do suchego patyczka - w zależności od rodzaju piekarnika, keks może się piec krócej lub dłużej niż przewidziany w przepisie czas, należy zawsze sugerować się wyglądem ciasta i sprawdzić patyczkiem stan jego upieczenia - upieczony keks

Smakołyki Bereniki
Wegański tort makowy z pralinami i kokosowym karmelem (bez cukru białego, laktozy, wegański) 126

wody -200g napoju roślinnego (np. ryżowe lub migdałowe) -3 płaskie łyżki zmielonego siemienia lnianego -5 łyżek ksylitolu -90g daktyli -50g gorzkiej czekolady (u nas bez cukru białego) -50g żurawiny/rodzynek itp. -70g orzechów włoskich i laskowych -10 łyżeczek niezbyt gęstych powideł śliwkowych Praliny figowo-makowe -100g suszonych fig (polecamy jeszcze takie soczyste(...)tyle wytrwała ostatnia pralinka :) WEGAŃSKI BISZKOPT Mąkę orkiszową, owsianą i z ciecierzycy, proszek do pieczenia, sodę, ksylitol wymieszać razem w dużej misce. Napój roślinny i ocet połączyć. Do suchych składników dodać mleko kokosowe, olej i napój z octem. Całość ma mieć konsystencję bardzo gęstego ciasta naleśnikowego. Masę wlać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piec

Candy Pandas
Naleśniki drożdżowe 131

prawie bez tłuszczu, gdyż ciasto naleśnikowe zawiera masło. Naleśniki po usmażeniu nie są z wierzchu tłuste, co podczas składania jest dużą zaletą, gdyż nie mamy tłustych rąk. Naleśniki będą dobrze się zwijały/składały, jeśli ciasto będzie miało konsystencję gęstej lejącej się śmietany, a porcje ciasta wylewane na patelnię nie będą zbyt duże. Zbyt gęste ciasto i zbyt duże(...)naleśniki. U mnie naleśniki najbardziej smakowały z serkiem mascarpone i dżemem truskawkowym, chociaż kilka pierwszych zniknęło bez niczego. Sposób podania według uznania np. bita śmietana, świeże owoce, roztopiona czekolada, miód, dżem, konfitura, karmelizowane jabłka lub gruszki. Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 30 minut Składniki na naleśniki drożdżowe: (składniki o temperaturze pokojowej) 450 g mąki pszennej 2 jajka

Kuchcik gotuje
Tort z czekoladowym kremem z suszonych śliwek 95

sojowego (bez dodatku cukru) 1 łyżka (15 ml) octu jabłkowego Poncz: 2 dojrzałe i soczyste pomarańcze 1/4 szklanki (60 ml) przegotowanej wody Krem: 400 g suszonych śliwek węgierek 2 duże banany 4 łyżki (60 ml) kakao Dodatkowo do dekoracji: pomarańcze, mandarynki, granat Wykonanie: Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Do większej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia(...)konsystencja). Dolewamy to do mieszanki z mąką i mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Potrzebujemy dwa takie biszkopty do naszego tortu i najlepiej upiec je jednocześnie w oddzielnych foremkach (przynajmniej ja tak robię :)). Pieczemy w temperaturze 180 stopni C (z termoobiegiem) przez około 20-22 minuty albo do momentu aż patyczek wetknięty w biszkopt będzie suchy

Lamarida.pl
Tarta z cukinią 112

Cukinię odkryłam stosunkowo niedawno i ciągle się zastanawiam, jak mogłam tyle lat przeżyć bez niej - królowej cukinii. P onieważ równie mocno jak cukinię uwielbiam tarty to dziś na kolację przygotowałam tartę z cukinią i serem feta, wyszła rewelacyjna. Składniki: Spód z mojego ulubionego kruchego ciasta 200 g mąki pszennej, 125 g masła, szczypta soli, 2 łyżki zimnej wody Farsz(...)masła, wody i szczypty soli wyrobić ciasto. Uformować je w kulę i wstawić do lodówki na około pół godziny (można na dłużej np. ciasto przygotować dzień wcześniej). Gotowym ciastem wylepić formę do tarty. Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć np. fasolą Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10 minut Po tym czasie zdjąć obciążenie

Moja kraina smaków
KREMOWY SERNIK ZE ŚMIETANĄ I WIÓRKAMI CZEKOLADY 159

szybki w wykonaniu. Bardzo delikatny, kremowy, aksamitny - wręcz "mazisty".  Idealny dla wszystkich lubiących tego typu serniki. Warunkiem uzyskania takiej konsystencji jest pieczenie ciasta w kąpieli wodnej, zmniejszenie temperatury pieczenia po 10 minutach, dodanie śmietany kremówki oraz pokojowa temperatura wszystkich składników. Tego typu serniki zawsze kroimy szerokim nożem, który zanurzamy za każdym razem w gorącej wodzie.  Polecam(...)twarogu 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy skórka otarta z 1 sparzonej cytryny + łyżka soku z cytryny 2 budynie śmietankowe (lub waniliowe) bez cukru  4 jajka Dodatkowo: starta czekolada lub czekoladowe kropelki skórka pomarańczowa rodzynki inne ulubione dodatki Wykonanie:  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na dół piekarnika wstawiamy naczynie

Walijskie Pichcenie
JOGURTOWE PLACUSZKI DYNIOWO-POMARAŃCZOWE 124

przerabiać na puree, wystarczy tylko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce. Dynię można również przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce, wtedy następnego dnia wystarczy nam dosłownie 5 minut, aby placuszki były gotowe! Placuszki na bazie jogurtu naturalnego są delikatne w smaku, a dodatek skórki pomarańczowej czyni je wyjątkowo aromatycznymi. Są naprawdę pyszniutkie! Najlepiej smakują na ciepło, ale również(...)pieczenia szczypta soli olej do smażenia Wykonanie: Dynię obieramy ze skóry, usuwamy pestki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je, a następnie mieszamy z jogurtem naturalnym. Dodajemy cukier ze skórką pomarańczową, sól oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki, aby powstało gładkie ciasto bez

Kuchnia MagdaLeny
Hot dogi z Zygzakiem 128

wydłużyć.  Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, mniej więcej na 30 minut. Kiedy bułeczki wyrosną smarujemy je mlekiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15 minut. Po upieczeniu dajemy im chwilę, żeby ostygły, ale w międzyczasie podgrzewamy parówki, a ogórka kroimy w grubsze plastry. Wykałaczki dzielimy na pół(...)Bułeczki kroimy na pół do 2/3 szerokości, wkładamy do niej gorącą parówkę, wbijamy nasze koła na półwykałaczki i polewamy ketchupem.  Kiedy bułki są zimne można je bez problemu odgrzać na przykład na patelni grillowej i będzie cudownie chrupiąca. :)  Polecam! Smacznego :) Wioleta Gargula

MamaOskarka
JOGURTOWE PLACUSZKI DYNIOWO-POMARAŃCZOWE 140

przerabiać na puree, wystarczy tylko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce. Dynię można również przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce, wtedy następnego dnia wystarczy nam dosłownie 5 minut, aby placuszki były gotowe! Placuszki na bazie jogurtu naturalnego są delikatne w smaku, a dodatek skórki pomarańczowej czyni je wyjątkowo aromatycznymi. Są naprawdę pyszniutkie! Najlepiej smakują na ciepło, ale również(...)pieczenia szczypta soli olej do smażenia Wykonanie: Dynię obieramy ze skóry, usuwamy pestki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je, a następnie mieszamy z jogurtem naturalnym. Dodajemy cukier ze skórką pomarańczową, sól oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki, aby powstało gładkie ciasto bez

Kuchnia MagdaLeny
BŁYSKAWICZNE JOGURTOWE BABECZKI Z TRUSKAWKAMI FIT 132

zdrowe i pożywne, naturalnie bez dodatku cukru, osłodziłam je ksylitolem, możemy użyć również miodu, lub syropu z agawy. Moje babeczki wychodzą trochę zakalcowate, ponieważ faszeruje je dużą ilością truskawek ( oczywiście jest to efekt zamierzony), aby były bardziej puszyste wystarczy połowa owoców. Smacznego! SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej(...)szklanki pokrojonych truskawek WYKONANIE: przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną dodaję do mąki truskawki  w drugiej misce mieszam jajka z ksylitolem (miodem), dodaję jogurt, olej i aromat waniliowy do masy jajecznej dosypuję mąkę i delikatnie mieszam nakładam ciasto do papilotek Piekę 20 -25 minut w 180 stopniach

Upiecz sobie babeczkę
Najłatwiejsza babka cytrynowa na żółtkach. 220

babka cytrynowa pod słońcem, wcale nie oznacza, że jest nijaka. Jest naprawdę pyszna. Niesamowicie pulchna, mięciutka i pachnąca cytrynami. Rozkoszna.  Ta babka cytrynowa ma w sobie 9 żółtek, bez białek. To gwarant naszego sukcesu. Nie mieszamy białek i żółtek, nie pozwalamy, by miało co się zepsuć, czy siąść. Jeżeli nie masz co zrobić z białkami, zrób Babkę zebrę(...)Składniki na ciasto (keksówka 24 cm).  9 żółtek 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 ml mleka niepełna szklanka cukru pudru skórka otarta z cytryny Składniki na lukier: pół szklanki cukru pudru łyżka gorącej wody  łyżka soku z cytryny Cukier puder najpierw ucieramy przez kilka minut z gorącą wodą, następnie dodajemy

Poezja Smaków - blog kulinarny
Rolowane naleśniki 128

Genialny pomysł na śniadanie, obiad i kolację. Każdy fan naleśników potwierdzi moje słowa. Wspaniałe nadzienie otulone delikatnym ciastem naleśnikowym i płynące żółtko jajka to orgazm. Tak, muszę bez ogródek - tak już mam :) Potrzebujemy: Naleśniki: 250 ml mleka 250 ml wody gazowanej 250 g mąki pszennej 2 jaja 20 g oliwy łyżeczka soli Farsz: 500 g pieczarek 1 cebula(...)pieczenia świeży koperek Z podanych składników na naleśniki robimy ciasto. Powinno wyjść około 10 cienkich naleśników o średnicy około 20 cm. Naleśniki smażymy na suchej patelni. Przygotowanie farszu: Pieczarki kroimy w mniejsze kawałeczki, cebulę drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy na nią cebulę, którą oprószamy solą i podsmażamy. Po około 4 minutach dodajemy

MamaOskarka
Jak upiec biszkopt? 137

ciasto, bo po prostu opadnie. Dopiero pod koniec pieczenia można sprawdzić patyczkiem czy biszkopt jest suchy w środku. Biszkopt należy piec w stosownej temperaturze i bez termoobiegu. Inaczej wierzch ciasta może za mocno wyrosnąć i popękać. Ponoć rzucanie upieczonym biszkoptem z wysokości 50 cm zapobiega opadnięciu biszkoptu…Ale jeśli upieczecie biszkopt według wyżej wymienionych wskazówek(...)jednym żółtku, miksując za każdym razem. Następnie dodaj przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj z masą jajeczną. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę, wygładź powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz biszkopt przez 35-40 minut. Odstaw do całkowitego ostygnięcia i pokrój na blaty.   The post Jak upiec biszkopt? appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Jak zrobić ciasto kruche ? 175

się usystematyzować wiedzę oraz przepisy. Ciasto kruche ma szereg zastosowań w kuchni. Nie wyobrażam sobie bez niego sernika czy szarlotki. Na bazie ciasta kruchego powstają przepyszne rogaliki czy ciasteczka. Możliwości jest bardzo dużo, wszystko zależy od naszej wyobrażni. Jakie proporcje składają się na ciasto kruche? Tak naprawdę to 3:2:1 czyli 300 g mąki, 200 g masła(...)cukier biały pali się pod wpływem wyższej temperatury. Jaka jest różnica pomiędzy ciastem kruchym a półkruchym? Ciasto półkruche zawiera dodatek proszku do pieczenia. Przez to nieco rośnie pod czas pieczenia. Co daje obecność śmietany i jajek w cieście? Obecność jajek sprawia, iż składniki ciasta łatwiej się ze sobą łączą. Śmietaną możemy zastąpić połowę masła. Jaki powinien być czas

Ciasta z tradycjami
Świąteczne korzenne ciasto z winną gruszką 126

ciasto z gruszką gotowaną w czerwonym winie w przyprawach korzennych. #ciastojakzobrazka Składniki: 1 kostka masła bez laktozy 2/3 szklanki cukru  trzcinowego lub ksylitolu ( 1/2 szklanki) (uwaga ! ksylitol w pieczeniu jest znacznie słodszy dlatego używam go mniej) 4 jaja w temperaturze pokojowej 1 i 1/2 szklanka mąki orkiszowej 4 łyżki  dobrego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)anyżu gwiazdkowego 1/2 laski cynamonu Do pieczenia: brytfanka prostokątna, tłuszcz, papier do pieczenia, mielone siemię lniane Gruszki obrać, włożyć do rondla wlać butelkę wina i zagotować z przyprawami ( jeśli wino jest wytrawne można wsypać  2-3 łyżki cukru). Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości gruszek ok 40 minut z uchyloną przykrywką. Wystudzić. Miękkie masło bez laktozy

AZgotuj!
Herbatniki pełnoziarniste orkiszowe z miodem 201

ciastach i ciasteczkach z jego wykorzystaniem chodzi głównie o smak i aromat wypieków, więc raz za czas można taką kulinarną zbrodnię popełnić Ciasteczka są do zrobienia na szybko, bez dodatku cukru, a z racji kaloryczności miodu dodałam jako drugie słodzidło erytrytol, który nie zawiera dodatkowych kalorii (jeśli wolicie ksylitol, możecie użyć go zamiennie). Do zimowej, rozgrzewającej herbatki(...)były widoczne kryształki słodzika. Przestudzić. Mąkę wymieszać z sodą i solą. Dodać jajko i przestudzone składniki mokre. Zagnieść ciasto i umieścić w lodówce na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować niezbyt cienko ciasto i wykrawać ulubione kształty. Piec około 10-15 minut w 180 stopniach do lekkiego zrumienienia. Artykuł Herbatniki pełnoziarniste orkiszowe z miodem pochodzi z serwisu Fitkot

Fitkot
MARCHEWKOWE MUFFINKI 131

babeczki, zrobiłam i oniemiałam z zachwytu. Ciasto z nutką przyprawy korzennej, wyszło genialnie, mięciutkie i puszyste. Najważniejszą sprawą jest jeszcze jego bardzo proste wykonanie, bez konieczności włączania miksera. Polecam :)  SKŁADNIKI: 2 szklanki startej na grubych oczkach marchewki niepełna szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 1 łyżeczka(...)piernika. Za pomocą rózgi mieszamy jajka, olej, cukier, marchew oraz cukier waniliowy i aromat. Dodajemy mieszaninę mąki i mieszamy za pomocą łyżki. Wykładamy po równo do papilotek. Pieczemy ok. 25 minut do suchego patyczka. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :) Z tej porcji wyszło mi 12 sporych babeczek

Pani na deser
szarlotka na grysiku (sypana) 252

Błyskawiczna szarlotka bez zagniatania ciasta. Z wierzchu chrupiąca, w środku soczysta i bardzo aromatyczna. Świetnie smakuje na ciepło, z gałką lodów waniliowych. *foremka 25*34 cm Składniki: 2 kg jabłek 1,5 szklanki cukru pudru 1,5 szklanki kaszy manny 1,5 szklanka mąki 1 kostka masła (zmrożonego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu  Jabłka obrać(...)pieczenia i cynamon wymieszać w misce i podzielić na trzy części. Jedną część sypkich składników wyłożyć na dno foremki wyścielonej papierem. Następnie wyłożyć połowę jabłek i posypać cynamonem. Posypać suchymi składnikami, wyłożyć kolejna warstwę jabłek. Kolejną,  ostatnią maja stanowić sypkie składniki. Na wierzch zetrzeć masło. Posypać cynamonem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec około 40 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
"fistaszek"- ciasto z masłem orzechowym 480

ciasto z nutą masła orzechowego właśnie. Jak większość ciast robionych bez planu wyszło bombastycznie. Mąż powiedział, że to najlepsze z ostatnio pieczonych. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto orzechowe: 2 jajka 1/2 szklanki startych orzechów włoskich (nie zmielonych) łyżka mąki 1/2 szklanki cukru1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem budyniowy: 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 kopiata łyżka(...)żelatyny 300 g gęstej konfitury wiśniowej  Ciasto przygotować tak jak biszkopt. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać. Następnie dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z orzechami i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Upiec w foremce wyścielonej papierem w 175*C przez około 20 minut. Ciasto ma być cienkie. Wystudzić. Zimne ciasto posmarować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Truskawowe conieco 133

Sezon truskawkowy w pełni, więc nic dziwnego, że niemal w każdym domu królują serniki na zimno. Ciasta i desery bez pieczenia to zdecydowanie oszczędność czasu, a w letnią pogodę idealny sposób na orzeźwienie.  Dzisiaj zamiast klasycznego ciasta na zimno postanowiliśmy przygotować przepyszne muffinki z truskawkowym musem i budyniową masą. Tak przygotowany deser to doskonała alternatywa dla lodów(...)zagotuje wlewamy budyń. Odstawiamy do wystudzenia. Truskawki miksujemy wraz z żelatyną i rozlewamy do przygotowanych wcześniej foremek. Wstawiamy do lodówki, aby mus się ściął. Powinno to zając około 30 minut. Masło ucieramy przez około minutę i ciągle miksując dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. Gotową budyniową masę wykładamy na truskawkowy mus na około 3/4 wysokości. Robimy to delikatnie, aby masy się

Kuchnia od dwojga
Śląskie makrony- ciastka z bułki tartej 822

Odpustowe śląskie ciastka. Bez nich nie ma tutaj żadnego odpustu! To taki przysmak jak np. śląski kołocz z serem , który na ślubie, komunii czy urodzinach jest zawsze! Makrony to ciastka z nietypowego składnika. Oprócz białek, cukru pudru i odrobiny migdałowego olejku mają w sobie bułkę tartą. Przepis minimalnie zmodyfikowałam z tej strony . Polecam!   Składniki: (na ok. 25 sztuk(...)delikatnie wmieszać ją do piany. Na koniec wlać olejek, wymieszać.  Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać łyżeczką okrągłe porcje ciasta w niedużych odległościach od siebie.  Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 15 minut, aż ładnie się zarumienią. Upieczone wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Croissanty 224

ikipedia:  Croissant to pieczywo z ciasta francuskiego w kształcie rogalika, tradycyjnie bez nadzienia. Pierwszy oficjalny przepis na croissanty pochodzi z 1839 roku i jest wiązany z osobą Augusta Zanga, właściciela wiedeńskiej piekarni przy rue de Richelieu w Paryżu. Zanim zabierzecie się za pieczenie c roissantów, warto obejrzeć jak to robią inni, na przykład(...)przykrywamy i zostawiamy do następnego dnia (na 18 godzin) w temperaturze pokojowej. Dzień 2 Ciasto cały zaczyn z poprzedniego dnia 350 g mąki  25 g masła 175 g wody 12 g soli 25 g cukru Mieszamy wszystkie składniki w misce. Wyrabiamy mikserem ciasto: 4 minuty na wolnych obrotach i 1 minutę na szybkich. Wałkujemy je na blacie oprószonym małą

Przepisy na domowy ser i chleb
Kremówka rudnicka – kuchnia podkarpacka 261

Ciasto: 300 g mąki pszennej 1 szklanka gęstej słodkiej śmietany (najlepiej 36% z Piątnicy, ale może być też 18%, byle byłą gęsta) 250 g masła Krem: 3 jajka 1 litr mleka 100 g mąki pszennej 100 g maki ziemniaczanej 350 g cukru 2 cukry waniliowe Cukier puder do oprószenia Kremówka rudnicka - kuchnia podkarpacka Składniki ciasta siekamy i zagniatamy jednolite ciasto(...)części (najlepiej zważyć całe ciasto i równo je podzielić). Foremki wykładamy papierem do pieczenia i na każdej rozwałkowujemy ciasto. Będzie bardzo cienkie, dlatego właśnie warto zrobić to bezpośrednio na papierze do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 175-180 stopni C (grzałka góra-dół). W tym czasie chłodzimy ciasto w lodówce. Pieczemy około 15 minut, do zrumienienia. Jajka miksujemy

Trzeci talerz
Czekoladowo-waniliowy sernik z jagodami 117

proszek do pieczenia 1/2 szklanka jagody świeże lub wekowane lub mrożone 3 łyżki kakao 1 łyżeczka esencja wanilii Sposób przygotowania Białka ubijamy na sztywną pianę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka ucieramy z erytrolem. Twaróg ucieramy z masłem. Do masy serowej dodajemy utarte z erytrolem żółtka. Mieszamy dokładnie. Dokładamy mąkę z proszkiem do pieczenia i również(...)esencją, jedną z kakao i jedną z jagodami. Masę wykładamy warstwami do formy o boku ok. 25 cm lub średnicy ok 25-30 cm. Ciasto pieczemy w 180 st. C przez ok. 40-45 minut, do suchego patyczka

Kucharzyca
Tarta z creme patissiere i truskawkami 156

pieczenia, wysypać kulki ceramiczne do obciążenia ciasta (fasole, ryż lub groch około 1-1,5 kg), po to żeby ciasto zachowało kształt i nie zsuwało się z rantów formy. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Piec 15 min z obciążeniem, następnie papier i obciążenie zdjąć i piec kolejne 15 min bez obciążenia, do złotego koloru. Ciasto wyjąć, wystudzić(...)gorącego mleka, zmiksować. Gorące mleko znów postawić na palnik, podgrzewając, na średniej mocy palnika, powoli wlewać mieszankę z żółtek, cały czas mieszając. Od momentu zagotowania, gotować jedną minutę aż krem zgęstnieje, wolno mieszając. Krem zestawić z palnika, przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni budyniu, całkowicie ostudzić. Na zimny spód, wyłożyć zimny budyń, poukładać truskawki, schłodzić. Najlepsza następnego dnia

moj przepis na
Pleśniak z rabarbarem 116

którego piękne zielono-różowe łodygi przytargałam dziś ze straganu. Czy wspominałam już, że uwielbiam maj? Za rabarbar, szparagi, botwinkę, bez kwitnący za oknem i piękną pogodę. Miłego weekendu kochani! Składniki: Kruche ciasto: 400 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 70 g cukru pudru 200 g zimnego masła 5 żółtek 1-2 łyżki lodowatej wody(...)rabarbaru Przygotowanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Na stolnicy lub w malakserze siekamy mąkę z masłem i żółtkami. Jeśli ciasto nie będzie ładnie się łączyło dodajemy 1-2 łyżki lodowatej wody. Następnie ciasto dzielimy na 2 części i do jednej z nich dodajemy kakao i zagniatamy. Z ciasta formujemy 2 kule (jedną jasną, drugą ciemną

Smakowity Blog Kulinarny
Sernik bardzo czekoladowy 205

łyżeczki rozpuszczone w 2 łyżkach wrzątku (dla smaku kawowego ;))   Polewa: 2 łyżki oleju kokosowego 50-60g czekolady gorzkiej (70-90% kakao lub czekolada domowa – najlepiej użyć czekolady bez cukru) 1 łyżka słodzidła – dowolnego 1 czubata łyżka kakao Opcjonalnie: 1 łyżka likieru kawowego/czekoladowego   UWAGA: Ważne, żeby składniki miały temperaturę pokojową. Niech jajka/twaróg wyjęte z lodówki postoją(...)konsystencję i wyczuwa się je w spodzie ciasta :) Do mąki orzechowej dodajemy erytrol, płynny olej kokosowy i kakao, i wszystko mieszamy na jednolitą masę. Połączoną masę wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i rozpłaszczamy równomiernie po całej formie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 175ºC i pieczemy przez 10 minut. Teraz pora na masę twarogową. Jeśli dokładamy kawy

Jak gotować i nie zwariować
Muffiny z żółtym serem 126

Cieplutkie - rewelacja, ale na zimno też smaczne. Kolejnego dnia - również zachowują świeżość i bez problemu można je podgrzać (np. w mikrofalówce). (7-8 sztuk) 75g żółtego sera 50g marchewki (*) 110 ml mleka 35-40 ml oleju 1 jajko 120g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich 1 szczypta gałki muszkatołowej (solidna(...)należy mieszać ręcznie - widelcem i do połączenia się całości, nie dłużej.)  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek).   Babeczki posypać startym serem i delikatnie oprószyć papryką.  Piec przez około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni.  Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. Przechowywać pod przykryciem

Di gotuje
Babka puchowa z lukrem różanym 137

Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia – mieszamy. Masło ucieramy robotem, dodajemy cukier. Do utartej masy wbijamy, po jednym, całe jajka. Każde następne dodajemy dopiero po wrobieniu poprzedniego. Partiami wsypujemy przesiane mąki. Kolejno dodajemy olej, esencję i na końcu ocet. Przez chwilę ucieramy jeszcze robotem, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Ciasto przekładamy do formy babkowej z kominkiem wysmarowanej masłem(...)minut. Gotowe wyjmujemy z piekarnika i po lekkim przestudzeniu wykładamy z formy. Wszystkie składniki na lukier ucieramy (łyżką lub robotem) na gładką masę. Polewamy przestudzoną babkę. Babka puchowa z lukrem różanym ma strukturę ciasta piaskowego. Możemy ją polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. Z polewą z czekolady też będzie wspaniała (ale oczywiście wtedy robimy bez lukru różanego). Jej zaletą jest

mojewypiekiinietylko
Batoniki mocy (bez glutenu i cukru) 194

suszonej żurawiny 100 g daktyli bez pestek 85 g migdałów 80 g pestek z dyni 80 g pestek słonecznika 50 g nasion chia 50 g sezamu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach dna około 21 x 32 lekko natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Daktyle i żurawinę pociąć na małe kawałki. Migdały(...)waniliowy i całość dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Powstałą masę przełożyć do przygotowanej formy. Wyrównać wierzch dłońmi, łyżką lub przy pomocy małego wałka do ciasta. Piec około 25 minut, do momentu aż wierzch będzie twardy a brzegi masy lekko zarumienią się. Wyjąć, postawić formę na kratkę na 10 minut. Następnie wyjąć masę wraz z papierem do pieczenia

maniapieczenia
Bardzo łatwe ciasto ucierane z truskawkami 300

która lubi ciasta bez udziwnień :). Upiekłam jedno, a szwagierka już następnego dnia piekła z tego przepisu kolejne. Można je upiec z innymi owocami sezonowymi. Bardzo polecam! Dla kogo: dla fanów truskawek dla szukających przepisu na ciasto z sezonowymi owocami dla lubiących proste w wykonaniu wypieki Składniki na ciasto: 340g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 190g miękkiego(...)łyżki brązowego cukru (demerara) Wykonanie ciasta: Włączamy piekarnik na 160 stopni. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na gładką masę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. Ciasto przelewamy do formy i na wierzchu układamy owoce (jeśli są duże należy pociąć je na kawałki). Owoce posypujemy z góry brązowym cukrem. Pieczemy ok. 50 minut.   Blacha: kwadratowa o wymiarach

Mania Wypiekania
Piernikowe muffinki z fasoli 150

Leniwa niedziela? raczej nie, dość wczesna pobudka, żeby móc zjeść spokojnie i bez pośpiechu śniadanie,  szykowanie się na pociąg, a potem marsz na dworzec, co przy tak słonecznej pogodzie było dla mnie przyjemnością (mimo ciężkiego plecaka). Dopiero co zasiadłam do komputera i dodaję obiecany wczoraj przepis na nową odsłonę fasolowych muffinek, pychota ;) Składniki(...)pieczenia 3 łyżki otrębów owsianych firmy Kupiec garść rodzynek garść orzechów włoskich Sposób przygotowania: Fasolę dokładnie przepłukujemy, a następnie wrzucamy do blendera dodajemy pozostałe składniki (poza rodzynkami i orzechami) i wszystko dokładnie blendujemy na jednolitą masę na koniec dodajemy rodzynki i pokrojone orzechy, mieszamy przekładamy ciasto do silikonowych papilotek na muffinki pieczemy około 30 minut w temp

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Babka drożdżowa 80

wyobrażam sobie Świąt Wielkiejnocy bez babki drożdżowej. Ta, która na stałe zadomowiła się u nas jest puszysta i delikatna a do tego polana cytrynowym lukrem. Jest to z całą pewnością jedna z najlepszych jakie kiedykolwiek miałam okazję próbować.  Składniki: Rozczyn:   125 g mąki   200 ml lekko ciepłego mleka   40 g drożdży 2 łyżki cukru(...)przygotowania: Z pierwszej partii składników zrobić rozczyn (powinien być konsystencją zbliżony do gęstej śmietany) i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie wymieszać składniki na babkę i dodać przygotowany rozczyn. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i piec ok.30 minut w 170 stopniach. Najlepiej by ciasto wystygło na kratce. Ze składników na lukier utrzeć gładką masę i udekorować wystudzone

Wielki apetyt
Wielkanocna szarlotka z białą czekoladą, budyniem i bezą 118

którzy uwielbiają szarlotkę! Kakaowe ciasto z jabłkami w cynamonie, z białą czekoladą i bezą. Dla mnie rewelacyjna i na pewno nie raz ją powtórzę. W takiej postaci może zagościć na wielkanocnym stole. Tortownica 24 cm 3 szklanki mąki 3 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny lub masła 2 łyżki śmietany(...)łyżki cukru Szczypta soli Na stolnicę przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Dodać cukier, pokrojoną margarynę i śmietanę. Całość dość szybko zagnieść na jednolite ciasto. Masę podzielić na dwie części, przełożyć do woreczków. Jedną część schować do lodówki, drugą do zamrażarki ( na 30-40 minut). Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.  Po tym czasie wylepić

VioletoweKucharzenie
Odchudzone ciasto ze śliwkami + film 118

dodatkiem zdrowych otrębów pszennych, niewielkiej ilości cukru, bez dodatku tłuszczu to ciekawa propozycja dla osób dbających o linie. Ciasto przygotowuje się bardzo szybko i łatwo,  jest bardzo smaczną propozycją na podwieczorek.  składniki na tortownicę 23 cm  4 jajka szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka otrębów pszennych 1/2 szklanki cukru(...)proszkiem do pieczenia wsypujemy do masy jajecznej i ponownie miksujemy na końcu dodajemy otręby pszenne i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy. Do tortownicy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką wlewamy ciasto i dokładnie je rozprowadzamy, na wierzchu ciasta układamy połówki śliwek skórkami do dołu. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 40 minut, po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy

Smakowite Dania
Pissaladiere 132

pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut. W misce wymieszać mąkę, drobno posiekany rozmaryn, olej, jajko i wlać mieszaninę drożdży. Wymieszać, a następnie zagniatać przez około 5 minut na jednolite ciasto. Ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnęcia ( u mnie około 40 minut). W międzyczasie cebulę obrać i pokroić w piórka(...)rozgrzanej patelni z oliwą, dusić na małym ogniu 20 minut. Dodać sól, pieprz, cukier i ocet i dusić jeszcze 2-3 minuty. Zdjąć z ognia i  lekko przestudzić.    Wyrośnięte ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Przenieść na blachę wyłożona papierem do pieczenia  i podzielić na równe prostokąty. Rozłożyć pozostawiajac około 3 cm wolnego z każdej

Gosia gotuje