wstawiamy do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika na 5 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy ok 30 minut do suchego patyczka. Po kilku minutach do formy przykładamy deskę, odwracamy ją razem z ciastem i rzucamy biszkopt na ziemię z ok 30 cm, aby ładnie nam odszedł. Całą sytuację powtarzamy przy drugim biszkopcie, dodając(...)powtarzamy. Na trzeciej warstwie układamy świeże maliny i przykrywamy ostatnim czwartym spodem. Całość wstawiamy do lodówki. W tym czasie ubijamy masło razem z cukrem pudrem na gładką masę bez grudek. W końcowej fazie dolewamy ekstrakt oraz mleko. Masą przykrywamy tort na wierzchu oraz po bokach (masa cukrowa musi być ułożona na masie maślanej, aby pozostała w odpowiedniej konsystencji
ChilliJemyprzepis na pyszne ciasto kokosowe z morelami. Błyskawiczne do zrobienia i przepyszne! Nie zawiera innych mąk niż mąka kokosowa, jest bez cukru i mleka. Jest bezglutenowe i bez laktozy. Śmiało może być przygotowywane i jedzone przez osoby z alergiami pokarmowymi. A do tego jest niesamowicie pyszne! Jest świetnym pomysłem nie tylko na deser ale też jako przekąska(...)szybko go wchłania, a ciasta z Jej dodatkiem są bardziej „zbite” ( co nie znaczy, że nie smaczne! ) SKŁADNIKI: * duże jajka – 5 szt * mąka kokosowa – 0,5 szkl ( do kupienia TU ) * roztopiony olej kokosowy – 1/4 szkl ( do kupienia TU ) * miód wielokwiatowy – 2 łyżki * proszek do pieczenia bg- 2 łyżeczki * morele/brzoskwinie Ps. mąkę kokosową możemy
Ostra na SłodkoSuper szybkie ciacho na weekend. To taka jakby wersja sernika, chociaż nie dokońca. Na pewno bezglutenowa, migdałowa z całą furą migdałów na wierzchu! Do przygotowania
Szybko Tanio Smaczniepiersi z kurczaka 1 cebula przyprawa do kurczaka u mnie moja ulubiona bez konserwantów :) 1 jajko Sos 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 ząbek czosnku zioła prowansalskie sól pieprz Ciasto francuskie podzielić na kwadraty, prostokąty. Jeśli chcecie faktycznie chcecie sakiewki to polecam podzielić ciasto na większe części niż ja to zrobiłam:) W pierwszej kolejności przygotowujemy sos, łącząc wszystkie składniki(...)końcu pieczarki. Nastawiamy piekarnik na około 180 stopni. Ciasto francuskie smarujemy najpierw sosem, a potem wykładamy nasze składniki. Zamykamy nasze "sakiewki" łącząc naprzeciwległe kąty ze sobą. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, po czym smarujemy je roztrzepanym jajkiem. W trakcie pieczenia po około 15 minutach, wyciągamy z piekarnika jeśli nasze sakiewki zrobił się juz gniazdkami
Justa próbuje gotowaćsumienia możemy pozwolić sobie na taki kawałek. Bez cukru, bez mąki a krem zrobiony jest na bazie fasoli. Szczególnie polecany dla osób, które unikają cukru. Łatwy w przygotowaniu, jedynie trzeba poczekać aż biszkopt wystygnie. Najlepiej przygotowanie takiego tortu rozłożyć sobie na 2 dni. W pierwszym upiec ciasto, w drugim przełożyć kremem i ozdobić. Składniki na biszkopt (mała blaszka(...)zmiksuj mikserem lub w młynku. Mikserem wymieszaj z żółtkami oraz olejem kokosowym. Następnie dużą łyżką lub szpatułką wymieszaj razem z białkami. Przełóż do małej natłuszczonej blaszki do pieczenia. Piecz około 40 minut w 180 º C. Następnie ostudź, przekrój na pół. Fasolę (ja użyłam z puszki) odcedź i zmiksuj ze słodzikiem oraz wiórkami kokosowymi. Ananasa obierz a następnie pokrój
wysmienitykukurydziane. Z takim śniadaniem dzień z pewnością będzie udany. 2 szt tortilli 150 g białego sera mielonego (może być z wiaderka) 3-4 łyżki dżemu 100% Czarny bez Łowicz 1 jajko karmelizowane płatki: ½ szklanki płatków kukurydzianych rozkruszonych na drobno 1 łyżka masła 2 łyżki cukru 1 łyżka mleka w proszku 4 łyżki mleka dodatkowo(...)pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i pieczemy przez 30 minut. Przygotowujemy masę do tortilli. Jajko ubijamy, dodajemy do sera i dżemu, dokładnie mieszamy. Każdą tortillę smarujemy masą serową pozostawiając centymetrowy margines, następnie placek składamy na pół i lekko dociskamy brzegi. Tortillę zapiekamy na grillu elektrycznym lub w piekarniku do zezłocenia ciasta. Gotowe tortillę polewamy
Jadło i czytadłozauważyć i na tyle, by nie zniechęcić. Jednym słowem: wyborne! Makowiec selerowo-marchewkowy Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu Porcje 8 Składniki 1/2 szklanka seler naciowy tarty 1/2 szklanka marchewka tarta 2 szt jajko 1 szklanka mąka kukurydziana lub dowolna, inna 1 łyżeczka proszek do pieczenia 4 łyżeczka mak 2/5 szklanka erytrol lub inne słodziwo 1/4 szklanka olej kokosowy(...)dokładnie mieszamy. Suche składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy do mokrych i mieszamy do czas, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Pieczemy w formie o średnicy 20 cm lub małej keksówce, w 180 st. C, bez termoobiegu, przez 25 minut
KucharzycaWyrobić gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia na 45-60 minut. W tym czasie przygotować nadzienie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać przyprawy, skórkę z pomarańczy i pokruszony marcepan, zmiksować na gładką masę. Odstawić. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść. Lekko podsypując mąką, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x45 cm. Posmarować nadzieniem, a następnie ciasto zawinąć w rulon(...)dłuższego boku. Przeciąć na pół w poprzek, a następnie każdą część wzdłuż, nie rozcinając jednak do końca. Zapleść razem końcówki, a następnie z obu części ciasta uformować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia serce. Odstawić do napuszenia na 30-45 minut. Piec w 190 st. C. przez 15-20 minut. Ostudzić. Pistacje posiekać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKlawisze to jedne z ulubionych ciasteczek, które pamiętam z dzieciństwa. Delikatne ciasto, kruchutka beza i słodka marmolada różana. Te kupowane w sklepie były ze zwykłego kruchego ciasta, natomiast moja Mama robiła je z ciasta orzechowego i taki przepis dziś przekazuję. Składniki: na ciasto: 350 g mąki 50 g startych orzechów włoskich 3 żółtka 250 g masła łyżka cukru pudru szczypta(...)marmolady różanej 2 białka 250 g cukru pudru łyżeczka soku z cytryny Składniki ciasta posiekać i zagnieść. Wstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt prostokąta. Białka utrzeć z cukrem na gęsty lukier, pod koniec dodać sok z cytryny. Lukrem posmarować ciasto. Radełkiem pokroić je w miarę równe prostokąty o wymiarach około 3*7 cm. Delikatnie podważać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDużą blaszkę ( 25 x 40 cm )wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, równamy i pieczemy w 180 stopniach około 45 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Na mleku gotujemy kaszkę, ma być bardzo gęsta, taka że łyżka stoi. Też odstawiamy aby sobie wystygła. Tak ciasto, jak i kaszkę dobrze jest sobie zrobić dzień wcześniej(...)wsypujemy mleko i dokładnie mieszamy. Wtedy można dosłodzić, jeśli uznamy, że jest mało. Ciasto przekrawamy na dwa cienkie placki. Każdy z placków lekko nasączamy ponczem. 3/4 kremu wykładamy na jeden placek, przykrywamy drugim, wierzch smarujemy pozostałą masą. Składniki na polewę podgrzewamy ( bez gotowania) razem, a jak się ładnie połączą, odstawiamy aż lekko zacznie tężeć. Wtedy wylewamy
Dieta moja pasjadodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej, część z dodatkiem kakao. Oczywiście bez mleka, tradycyjnie na żółtkach. Zamiast wody możecie użyć mleka i wbić całe jajka. Dodatki też według uznania, nam bardzo posmakowały ze skórką pomarańczową. 2 szklanki mąki tortowej 2/3 szklanki cukru 1 łyżka proszku do pieczenia garść rodzynek skórka pomarańczowa (u mnie suszona, można użyć świeżej bądź(...)pieczenia przesiać, dodać cukier, rodzynki i skórkę pomarańczową. Żółtka wymieszać z wodą i olejem dokładnie, wlać do składników suchych i rozmieszać. Masę podzielić na połowę, do jednej części dosypać kakao i wymieszać. Gotowe ciasto wlewać do małych foremek, do kilku wlać ciasto jasne, do kilku ciemne (można też wlewać warstwami,wtedy babeczki będą łaciate). Piec ok. 30-40 minut
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieTarta jabłkowa z rodzynkami i owocami goji Składniki na kruche ciasto: 2 szklanki mąki ryżowej pół szklanki mąki gryczanej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 150 g
nietadietawięc 1/4 kostki. Teoretycznie należy wszystko oprócz mąki umieścić w misce, dosypywać mąkę i wyrabiać ciasto najpierw łyżką, a potem rękami i jeśli jest czas zostawić chleb do wyrośnięcia, a jeśli nie, to piec od razu w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 45 minut. Postaram się jednak napisać trochę więcej w tym temacie, z myślą o takich osobach(...)dać mu wyrosnąć. Przykrywam ciasto ściereczką, kładę obok kaloryfera i zapominam o nim na jakąś godzinkę - dwie. Kiedy ciasto wyrośnie już prawie do brzegów miski, zbieram je ponownie w kulę, smaruję blaszkę z piekarnika olejem, wykładam na nią kulę ciasta i albo zostawiam taką okrąglutką, albo spłaszczam i wydłużam trochę na kształt jaja, albo dzielę ciasto na pół i formuję
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIECiasto - mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Następnie jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijać do momentu zbielenia jajek. Potem dodać roztopioną margarynę, wymieszać. Dodać mleko ponownie wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać mikserem. Ciasto wyłożyć do tortownicy o wymiarach 23 x 36 cm posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Ciasto jest(...)bardzo gęste najlepiej rozprowadzić je delikatnie palcami. Na wierzch posmarować masą kokosową. Piec 45 minut w temperaturze 200 stopni C na złoty kolor. Masa budyniowa - z mleka, budyniu w proszku zagotować budyń. Wystudzić. Następnie margarynę z masłem utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy- ubić na puszysta masę do momentu rozpuszczenia cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo ostudzony
Ciastka - domowe słodkościSposób przygotowania: Na stolnicę przesiewamy mąkę pszenna z proszkiem do pieczenia i cukier puder, dodajemy masło i żółtka, zagniatamy gładkie ciasto. Z białek ubijamy pianę, ucierając wsypujemy przesiany cukier puder z mąką ziemniaczaną. Jedną część ciasta wałkujemy, układamy na dnie formy (25x40cm.) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy połową powideł. Wykładamy połowę piany z białek i posypujemy(...)połową płatków migdałowych i orzechów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut. Z drugim plackiem postępujemy w ten sam sposób. Jedną szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, pozostałe mleko miksujemy z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną, wlewamy do gotującego się mleka, mieszając gotujemy budyń, pozostawiamy do studzenia. Masło ucieramy do białości, ucierając
Bajeczna Kuchnia