wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę, wyrównać wierzch.Piec w 170 st. C. przez 60-70 minut, do suchego patyczka.Wystudzić w zamkniętym piekarniku.Gruszki obrać, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne.Wino zagotować z cukrem i miodem, aż wszystko się rozpuści i połączy. Zmniejszyć płomień, dodać gruszki. Dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 25-30 minut, aż gruszki będą miękkie(...)ułożyć ostatni blat ciasta, skropić pozostałym ponczem. Wstawić do lodówki do stężenia.Ciasto wyjąć z lodówki, zdjąć obręcz tortownicy.Ubić pozostałą kremówkę, rozsmarować na wierzchu i ewentualnie bokach. Udekorować ostatnią gruszką i płatkami orzechowymi.Smacznego!Przepis jest dość długi, całość dość czasochłonna, ale nie trudna. Efekt zdecydowanie wart jest każdej poświęconej mu minuty...Ja robiłam go bez laktozy - i wszystko
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUwielbiam serniki, dlatego często staram się urozmaicić ich smak. Tym razem z nutką cytrynową. Smacznego! Polecam również: Sernik z jabłkami Pomarańczowy sernik z kokosową pianką Sernik
Tradycyjna KuchniaJakie ciasta najbardziej kojarzą Wam się z dzieciństwem? Bo u mnie na pierwszym miejscu zdecydowanie znalazłoby się ciasto drożdżowe;) Mama zawsze piekła taką wielką blachę drożdżówki
Z miłości do słodkościjajko Wymieszać wszystkie składniki, wyrabiać ok 2 minuty aż składniki dobrze się połączą. Odstawić na godzinę i zagniatać ponownie przez minutę. Bigę umieścić w misce i przykryć. Odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Bigę można przechowywać w lodówce przez 8 godzin przed użyciem. Najdłużej do 3 dni. ciasto właściwe biga ciasto z rodzynkami 7 łyżek mąki pszennej razowej (użyłam(...)porcji) ciasto chlebowe Wymieszać wszystkie składniki oprócz orzechów aż powstanie miękka kula ciasta. Wyrabiać 3-4 minuty. Posypać posiekanymi orzechami i wyrabiać aż orzechy równomiernie się rozłożą w cieście. Zostawić ciasto na 5 minut aby odpoczęło. Wyrabiać kolejną minutę dla wzmocnienia glutenu. Uformować kulę i umieścić w naoliwionej misce. Przykryć i odstawić na 45-60 minut aż ciasto zwiększy objętość
Pieguskowa Kuchniakulek ciasta w roztopionej margarynie Optimie , a następnie w świeżo posiekanych ziołach i twardym serze grana padano, pachnie czosnkową nutą gdy się piecze cały dom, budzący wspomnienia mojego dzieciństwa …tak miłe! Upieczony według tradycyjnej receptury bez ulepszaczy smaku. Rewelacyjnie smakuje jeszcze ciepły, z chrupiącą skórką, rwany po kawałku bo kuleczki od siebie odchodzą i są akurat(...)miseczce do płynnej konsystencji. Z wyrośniętego ciasta forujemy w dłoniach dość spore kulki ( u mnie wyszło 10 sztuk) Maczamy w rozpuszczonej margarynie, pomagając sobie łyżką , a następnie obtaczamy w ziołowej mieszance. Układamy kulki ciasno obok siebie w wyłożonej papierem prostokątnej formie, zostawiamy na 20 minut aby ciasto podrosło. Pieczemy chlebek przez 30 -35 minut w temp
Wanilia i Kardamonszpinaku Spanakokeftedes to greckie placuszki ze szpinaku i białej części pora. Lekka, wegetariańska propozycja na obiad, który można zjeść również bez odgrzewania. Kaszkę kukurydzianą można zamienić na bułkę tartą. ➤czas przygotowania: 30 minut + 1-2 godziny na odstanie ciasta w 1 porcji: 431 kcal, B 21,6 g, W 29,7 g, T 23,3 g ➤ Kliknij - Przepis(...)którą wykorzystujemy w pełni do 3 różnych dań - nic nie zostaje :) Bataty rzeczywiście potrafią piec się dość długo, ale można je upiec nawet dzień wcześniej, czy dorzucić do piekarnika, gdy pieczemy coś innego. Bataty faszerowane mięsem mielonym na ostro ➤czas przygotowania: 30 minut + 60 minut pieczenie batata w 1 porcji: 740 kcal
Chilli Czosnek i Oliwałatwość przygotowania. Bez cukru, jajek, mleka czy glutenu. Pomysł autorski. Składniki na 2 blaszki ciasteczek: 100 g kaszy gryczanej (surowej) 250 ml mleka (u mnie sojowe) 10-15 daktyli 50 g płatków owsianych (bezglutenowych) 300 g bakalii (u mnie po 50 g siemienia lnianego pestek dyni sezamu rodzynek żurawiny ryżu preparowanego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego(...)papkę, dodać kaszę gryczaną, zmielić na gładką masę blenderem. Dodać resztę składników, wymieszać. Nakładać pełną łyżkę ciasta w małych odstępach, spłaszczać wierzchem łyżki. Piec 25 min w 180 st. Po 20 min pieczenia przewrócić na drugą stronę, aby się zarumieniły, piec 5 minut. Smacznego! Wegańskie i bezglutenowe ciasteczka z kaszy gryczanej z bakaliami Wegańskie i bezglutenowe ciasteczka z kaszy
moj przepis naSkładniki Farsz: -300 g pieczarek -1 nieduża cebula -sól, pieprz -masło lub olej Dodatkowo: -4 pojedyncze piersi z kurczaka (bez polędwiczek) -sól, pieprz, słodka i ostra papryka, przyprawa do kurczaka -2 opakowania ciasta francuskiego -1 roztrzepane jajko Przygotowanie --> Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej lub masło(...)piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Ciasta francuskie dzielimy na 4 duże kawałki (z jednego ciasta francuskiego otrzymamy 2 kawałki). Na środku każdego kawałka układamy nadzianą pierś z kurczaka. Po dwóch stronach nacinamy ciasto tworząc paski, którymi otaczamy kurczaka (patrz zdjęcie). Wierzch każdego kawałka smarujemy roztrzepanym jajkiem. --> Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Marta Gotujefaktu, że występują w mniejszości). Będąc w sklepie zawsze czytam składy produktów, ale czasami nie sposób znaleźć takiego bez żadnych zbędnych dodatków. Ale dość narzekania, zapraszam po przepis, bo pieczone nuggetsy z kurczaka są naprawdę pyszne ;) Składniki na pieczone nuggetsy z kurczaka: około 0,5 kg udek z kurczaka pozbawionych kości lub piersi z kurczaka przyprawy: papryka ostra(...)mniejsze kawałki i mieszamy z bułką tartą i sezamem. Kawałki kurczaka obtaczamy najpierw w cieście jogurtowym, następnie w panierce z płatkami kukurydzianymi. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy około 30 minut na trybie górnej i dolnej grzałki. [caption id="attachment_8354" align="aligncenter" width="685"] Pieczone nuggetsy
e-PrzepisyKulinarnezimno - mleczną piankę na spodzie herbatnikowym, nadzianą kolorowymi galaretkami i udekorowaną borówkami. Ciasto przygotujecie bez użycia miksera. Uwierzcie mi na słowo, że mało kto zorientuje się, że zajada się ciastem na zimno, które w swoim składzie zawiera zwykłe mleko 😋 Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm: 5 szklanek mleka (1,25 l) 4 łyżki(...)ognia i wsypać żelatynę. Gorące mleko mieszać, aż do rozpuszczenia się żelatyny. Ostudzić. Do przestudzonego mleka wsypać proszek ze śnieżki i całość wymieszać ze sobą (mikserem, około 2-3 minuty). Mleczną masę wstawić do lodówki i pozostawić do lekkiego stężenia. Galaretkę o smaku malinowym rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody. Galaretkę o smaku agrestowym również rozpuścić w 1 szklance wrzącej
UgotowaćDziś mam dla was przepis na proste, domowe kruche ciasteczka. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe. Do tego w robienie ciastek można zaangażować dzieci. Mogą one wycinać
Dieta bez mlekaskładniki biszkoptu 6 jajek 1 szklanka cukru kryształu 1 szklanka mąki Basia 2 lyżki ciemnego kakao szczypta soli proszek do pieczenia 2 łyżeczki krem 3
Moje WyrobyCiasto, które przygotujemy w kilka chwil, w dodatku bez użycia miksera:) Jest takie jak lubię – wilgotne i mięciutkie. Słodycz ciasta przełamują kwaśne śliwki. Jak dla mnie bomba:) Ja często wracam do tego przepisu. Polecam i Wam:) 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 100 g drobnego cukru do wypieków(...)Następnie dodajemy składniki suche, a więc cukier i mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Mieszamy łyżką. Gęste ciasto wykładamy na prostokątną blaszkę (21x28cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Umyte, odpestkowane śliwki układamy na cieście, rozcięciem ku górze. Pieczemy około 50 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem
Smaki Na Talerzuśliwkami i karmelizowanymi migdałami (12 porcji) Składniki: 180 g cukru 6 śliwek, bez pestek, pokrojonych na 6 klinów każda starta skórka z 1/2 pomarańczy 120 g masła, w temp. pokojowej 2 jajka 50 g zmielonych migdałów 120 g mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na karmelizowane migdały: starta skórka z 1/2 pomarańczy 25 g brązowego cukru(...)czym miksując dodawaj po jednym jajku. Następnie dodaj zmielone migdały, mąkę i proszek do pieczenia i zmiksuj do uzyskania jednolitego ciasta. Przełóż ciasto do formy, odlej płyn z miski ze śliwkami i ułóż je na wierzchu ciasta. Włóż do nagrzanego piekarnika na 25 minut. W międzyczasie rozpuść masło i wymieszaj je z cukrem, migdałami i skórką pomarańczową
karmelowyPrzepis na ten chlebek wynalazła moja siostra..podesłała link , a ja zrobiłam.Małgoś dziękuję za przepis.[muszę w końcu kiedy upiec chlebek ten bez mąki, co też przepis mi podesłałaś ] 3 szkl.mąki 1 łyżeczka suchych drożdży 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego kminku lub sezamu , ziół itp [ u mnie sezam ] 1,5 kubka wody (jeśli(...)godzin.Po tym czasie ciasto wyłożyć na deskę posypaną mąką i rozwałkować ciasto na kształt prostokąta o około 3-centymetrowej grubości. Odstawić na 15 minut .Następnie ciasto złożyć do środka – chwytając z lewej i prawej strony oraz z góry i z dołu. Odstawić ponownie ciasto , tym razem na 30 minut. Na koniec przełożyć uformowany bochenek do formy, którą
Moje domowe kucharzeniezawartości kakao 60% 200g miękkiego masła 300g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 4 duże jajka 220g jasnego brązowego cukru 30g kakao bez cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli Krem: 250g serka mascarpone 250ml śmietanki kremówki 30% 3 kopiaste łyżki masła orzechowego (z orzeszków arachidowych, masło w temperaturze pokojowej) 50ml ciemnego(...)ozdoby Ciasto: 1. Czekoladę posiekać i przełożyć do miski. Piwo wlać do rondelka i podgrzewać, aż prawie się zagotuje (nie gotować). Gorącym piwem zalać czekolady i odstawić na około 20 sekund. Po tym czasie mieszać, aż czekolada się roztopi (mogą zostać małe kawałeczki czekolady). Masę czekoladową odstawić do ostygnięcia. 2. Mąkę przesiać z kakao, dodać proszek do pieczenia, sodę
Mała CukierenkaWyrabiamy ciasto kruche. Dzielimy na 2 części, umieszczamy w woreczkach i odstawiamy do lodówki. Umyte i obrane jabłka kroimy w cienkie plasterki, wkładamy do miski i skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy cukrem, cynamonem i przyprawą do deserów. Dokładnie mieszamy. Jedną częścią ciasta wyklejamy natłuszczoną/ wyłożoną papierem tortownicę. Pieczemy 10 min. w 180 °C. Na podpieczony m spodzie ciasta układ(...)końcu prze siewamy b udyń i miesza my łyżką. Na jabłkach delikatnie roz sm arowuje my pianę. Na wier zch kruszymy drugą część schłodzonego cia sta. Całość pieczemy 40 minut w 18 0 °C. Studzimy i po sypujemy cukrem pudrem. Smacznego
DominikaDolcisłodkie, soczyste i ma piękny kolor. Na pewno wiele osób uważa tak samo i chętnie zjadłoby ciasto z mango. Prezentuję Wam ciasto bez pieczenia z mango i kokosem na pysznym kakaowym spodzie! Ciasto jest wegańskie i bezglutenowe Do przepisu użyłam pulpę mango, która jest świetną alternatywą dla świeżego mango. Skład to jedynie mango, cukier i kwasek cytrynowy! Osobiście(...)ciepłej wody Część mango: 700 g pulpy mango 2 płaskie łyżeczki agar – agar + 50 ml ciepłej wody Sposób przygotowania: Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na 20 minut. Po tym czasie odsącz je z wody. Do daktyli dodaj płatki jaglane, kokos, kakao i pulpę mango. Całość wymieszaj, a następnie ręcznie lub za pomocą ręcznego blendera wyrób lepką masę
Via Gustojest nam, aby się spotkać. Tort wykonany tylko i wyłącznie ze śmietany i mascarpone. Bez masła. Z dużą ilością czekolady i owoców leśnych. Ciasto to nie klasyczny biszkopt, ale moje ulubione ciasto czekoladowe. Polecam Wam na wyjątkowe okazje. Ciasto czekoladowe pieczone w czterech osobnych foremkach. Można upiec w jednej tortownicy i następnie przekroić na trzy lub cztery(...)proszku do pieczenia 1 laska wanilii lub aromat waniliowy. W misce roztrzepać krótko jajka, dodać mleko, olej, cukier, wanilię. Wymieszać krótko. W drugiej misce przesiać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Sypkie produkty wymieszać z mokrymi. Zamieszać krótko tylko do połączenia - ja robię to widelcem. Przelać do foremek i piec w nagrzanym piekarniku
Piekarz-Kucharz-Garkotłukskórą, ale bez pestek) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka ekstraktu z wanilii 150g orzechów włoskich LUKIER 100g cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - masło roztopić, ostudzić - orzechy włoskie posiekać na mniejsze kawałki - formę wyłożyć papierem do pieczenia - do miski(...)oraz proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną - wszystko wymieszać do uzyskania gładkiej masy - na koniec dodać cukinię startą na tarce o grubych oczkach (nie trzeba jej specjalnie odciskać, chyba że jest bardzo mokra) oraz orzechy, krótko wymieszać - masę przełożyć do formy, wyrównać - wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury około 170 stopni piec przez 40-50 minut
Smakołyki Berenikiwypiekach. Na pewno nie skończy się na tym cieście ;) Ten przepis bardzo, bardzo polecam! :) Pełnoziarniste orkiszowe ciasto z pasternakiem (bez cukru) 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej 0,5 szklanki mąki jaglanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 300 g pasternaku (waga po obraniu) 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu 5 łyżek mielonych orzechów włoskich 1/2 szklanki(...)syrop daktylowy, mleko i wymieszać. W osobnej misce zmieszać obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, skórkę z pomarańczy, stewię. Dodawać stopniowo po łyżce do ciasta, mieszając na wolnych obrotach miksera. Wylać przygotowane ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 50 minut w 180 stopniach. Najlepiej smakuje podane z kremowym twarożkiem, posypane siekanymi orzechami włoskimi
FitKotDodatkowo: orzechy laskowe lub włoskie 1 garść ~~METODA~~ Spód: W misie robota z hakiem umieścić wszystkie składniki. Zagnieść ciasto na niskich obrotach. Ciasto powinno być klejące i mokre. 3/4 ciasta wyłożyć łyżką na formę do tarty o średnicy 28 cm. Aby ciasto równomiernie rozłożyć łyżkę zanurzać w wodzie. Masa: Białka ubić, pod koniec ubijania, gdy masa zacznie robić się(...)jogurt, zmiksować na niskich obrotach tylko do połączenia się składników. Masę przelać na spód tarty. Z pozostałego ciasta odrywać strzępki i układać na piankowej masie. Między luki wsadzić orzechy. Tartę piec w 170 stopniach w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut. Jeśli wierzch zacznie się spiekać przykryć folią aluminiową świecącą stroną do góry/ na wierzch. Uwaga! Jeżeli ktoś
Kuchnia PaulettesQuiche to jedna z moich ulubionych potraw. Bazą tej potrawy jest jednak kruche ciasto przygotowane z mąki oraz masła. To powoduje, że quiche nie jest zaliczany do potraw dietetycznych. Dlatego wpadłam na pomysł by quiche upiec bez spodu – sam farsz. Jest to wyjątkowo korzystne dla osób, które dbają o linię lub chcą zwiększyć masę mięśniową i szukają potraw wysokobiałkowych(...)Pokrój kurczaka oraz paprykę w kostkę wrzuć na patelnię i podsmaż. Dodaj wszystkie przyprawy. Przełóż do naczynia do pieczenia wyłożonym papierem do pieczenia i zalej mieszaniną jaj, śmietany i mleka. Włóż do nagrzanego piekarnika (180 º C) na 30 minut
wysmienitydżemem. Postanowiłam wykorzystać te kwaśne łodygi i upiekłam szybką tartę. Kruche ciasto i rabarbarowe nadzienie. Tylko tyle. Bez kremu patissiere, choć taka wersja też mi bardzo smakuje, bez słodkiego waniliowego śmietankowego nadzienia, które w połączeniu z kwaśnym rabarbarem tworzy duet doskonały. Zatem hasło na dziś: prosto, szybko i pysznie:) Składniki: 2/3 szklanki mąki 1/2 szklanki krupczatki(...)ciasto, uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę. Rabarbar wymieszać z cukrem, podgrzewać, aż puści sok, ale się nie rozpadnie. Ostudzić. Ciasto rozwałkować na grubość ok 5mm, posypać bułką tartą i wyłożyć rabarbar, zostawiając ok 4cm brzegi. Nadzienie wyrównać, a brzegi zawinąć na nadzienie. Ciasto na brzegach posypać brązowym cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut
Obiad gotowyrodzime jabłka i gruszki, reszta to owoce importowane, niekoniecznie smakiem przypominające prawdziwy owoc. Ale kto nie lubi ciasta z jabłkami? My bardzo lubimy w każej postaci, szczególnie szarlotkę z kruszonką lub z bezą. Zrobiłam błyskawiczny deser jabłkowy czyli jabłka zapiekane z kruszonką. Pyszne jako samodzielny deser lub z lodami waniliowymi. Składniki(...)grubą kostkę. • Formę do pieczenia wysmarować masłem i posypać pokruszonymi biszkoptami. • Wrzucić do formy jabłka, posypać cynamonem, płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi. • Masło rozpuścić, dodać mąkę, otręby, cukier i wymieszać, po czym jabłka posypać kruszonką. • Piec w piekarniku nagrzanym do 150 st.C przez 20 minut, nastepnie zwiększyć temperaturę
To co kochamsię pomyliłam, bo są nie tylko urocze, ale i... pyszne! Takie czekoladowo-kawowe, lekko maślane, kruche... Nawet piekłam je kilka razy pod rząd... Zrobiłam dwie wersje: w czekoladzie i bez. Przyznam, że bardziej odpowiada mi ta druga - jest jakby delikatniejsza. Kombinowałam też z różnymi kawami Tommy Cafe : z naturalną i smakową... Pyszności! Koniecznie spróbujcie i zaskoczcie swoich bliskich! Efekt(...)proszku do pieczenia Dodatkowo (opcjonalnie): 50g czekolady 1 łyżka mleka 1 łyżka masła (płaska) Wszystkie składniki należy umieścić w misce lub na stolnicy, a następnie szybko zagnieść - do uzyskania jednolitej konsystencji. (W razie potrzeby - dosypać mąki.) Masę zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce - przez około 30 minut. Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki
Di gotujemogło się obyć bez ciasta z jagodami. Przepis na to kruche ciasto znalazłam na blogu u Kasi i od razu mi się spodobało. Nie wiem tylko czy nie jest w nim za mało sera, bo jest słabo wyczuwalny. Następnym razem zastanowię się czy nie zrobić z podwójną ilością masy serowej. Ciasto: 550 g mąki krupczatki 3/4 szklanki(...)margaryny 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 250 g mascarpone 2 jajka 3 łyżki cukru pudru 600 g jagód Mąkę połączyć z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. do mąki dodać posiekaną margarynę, całość mieszamy, aż powstanie kruszonka. Potem dodajemy jajka i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części - 2/3 i 1/3. Mniejszą część
Ewusiowe Smakiżółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na piankę: 4 białka 2 budynie waniliowe bez cukru 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju 20 dkg truskawek przekrojonych na pół Przygotowanie : Wszystkie składniki na ciasto kruche, daję do miski i szybko łączę mokrą ręką Ciasto krótko wyrabiam i dzielę na 2 części, jedna(...)wlewam olej. Wszystko mieszam krótko, tylko do połączenia składników Pianę wykładam na ciasto kruche. Na pianę daję pokrojone truskawki, lekko wciskam owoce w pianę Na wierzch ciasta, ścieram schodzone ciasto kruche. Najlepiej trzeć ciasto na tarce o dużych oczkach Ciasto piekę około 30 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowe ciasto ostrożnie wyciągam z piekarnika
Proste Potrawymożemy pozwolić sobie na mały jedzeniowy grzeszek, bez wyrzutów sumienia. Skusicie się? Składniki: - 1 arkusz ciasta francuskiego - 1-2 tabliczki czekolady - jajko - posiekane orzeszki ziemne/posiekane migdały/krokant Przepis możemy wykonać tak, jak prezentują na filmiku poniżej (czekolada w poprzek, część ciasta francuskiego jest odcinana) lub by zużyć cały arkusz ciasta - przy użyciu dwóch tabliczek czekolady, ułożonych(...)pizzy wykrawamy paski (tak jak na filmiku) i zawijamy w warkocz. Jajko roztrzepujemy w miseczce i przy pomocy silikonowego pędzelka rozprowadzamy na wierzchu zawiniętego ciasta. Posypujemy posiekanymi orzechami lub krokantem. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach. Zajadamy jeszcze ciepłe! Smacznego
Be Fit Be Strongłatwość przygotowania. Bez cukru, jajek, mleka czy glutenu. Pomysł autorski. Składniki na 2 blaszki ciasteczek: 100 g kaszy gryczanej (surowej) 250 ml mleka (u mnie sojowe) 10-15 daktyli 50 g płatków owsianych (bezglutenowych) 300 g bakalii (u mnie po 50 g siemienia lnianego pestek dyni sezamu rodzynek żurawiny ryżu preparowanego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego(...)papkę, dodać kaszę gryczaną, zmielić na gładką masę blenderem. Dodać resztę składników, wymieszać. Nakładać pełną łyżkę ciasta w małych odstępach, spłaszczać wierzchem łyżki. Piec 25 min w 180 st. Po 20 min pieczenia przewrócić na drugą stronę, aby się zarumieniły, piec 5 minut. Smacznego! Wegańskie i bezglutenowe ciasteczka z kaszy gryczanej z bakaliami Wegańskie i bezglutenowe ciasteczka z kaszy
moj przepis nabez wyrabiania ciasta czy formowania à la pączki z ciasta francuskiego, z charakterystyczną dla amerykańskich doughnuts (w Polsce zwane donutami czy donatami) dziurką, oblane mleczną czekoladą i posypane posypką- by nie tylko smakowały, ale i cieszyły oko :) Wszak nie jest to tradycyjny pączek, ale liczy się fakt, iż jest tłusto i słodko! Przygotowanie ich zajmuje niecałe 30 minut(...)kupcie od razu 2 arkusze ciasta francuskiego :))) 12-15 szt.: * ciasto francuskie- 1 arkusz * czekolada biała- 100 g * czekolada mleczna- 100 g * kremówka- 2 czubate łyżki * ewentualnie barwnik spożywczy i posypki Z ciasta francuskiego wykroić szklanką kółka, w środku robiąc mniejszą dziurkę (np. kieliszkiem). Kółka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika
Kraina Miodem Płynącaogarnęłam bez problemu. Jako formę odpoczynku po świątecznych daniach i sylwestrowych pysznościach, proponuję przepyszny, prościutki chlebek bananowy. Część chlebka zjadamy na ciepło, a tą, która zostanie, przerabiam na tosty francuskie. Składniki: (na małą keksówkę) 130g masła 3 banany 3/4 szklanki brązowego cukru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 250g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100ml(...)wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, proszek, cynamon. Połączyć składniki suche z mokrymi, szybko zmiksować do połączenia składników. Ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub silikonowej, jak ja zrobiłam) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 170'C około 45 minut, do suchego patyczka. Ostudzić, posypać cukrem pudrem
Cakes By Kejtciasta, tzn. na czysty blat wsypać mąkę, cukier puder, uformować wgłębienie, wbić jajko, dodać posiekane masło. Za pomocą noża masło jeszcze bardziej rozdrobnić. Gdy składniki się ze sobą połączą to za pomocą dłoni szybko zagnieść kruche ciasto. Następnie umieścić je do worka i wstawić na pół godziny do lodówki. Na blat wysypać odrobinę mąki i rozwałkować kruche ciasto. Przełożyć(...)formy na tartę i nakłuć widelcem. Piec 30 minut w 180ºC (ciasto powinno się lekko zarumienić). Upieczone ciasto ostudzić. W międzyczasie przygotować budyń: do rondelka wlać 2 szklanki mleka. Zagotować. W pozostałej szklance mleka rozpuścić budyń (proszek) oraz cukier. Gdy mleko będzie gorące to powoli wlewać masę ze szklanki. Cały czas mieszać i trzymać na ogniu. Gdy budyń będzie gęsty
UgotowaćFILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka Składniki: 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 2/3 szklanki kakao bez cukru 1 płaska łyżeczka sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 80ml oleju 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 szklanka cukru 2 jajka 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 2/3 szklanki purée z dyni (przepis(...)mokrych składników dodać suche i wymieszać. Na końcu dodać czekoladę i wymieszać łyżką lub szpatułką. 5. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x12cm. Wierzch wyrównać i ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Udanych wypieków:) Zapraszam na FILM
Mała CukierenkaCiasto bezglutenowe, najlepsze jakie jadłam do tej pory .... no dobra bezy są the best! Ale to ciasto ma COŚ w sobie. Zainspirowała mnie Gabi z bloga Muffins&Cakes Ciasto bezglutenowe z jagodami Ja je trochę zmieniłam, ale ciasto wyrosło, nie kruszy się i jest wilgotne. Moje składniki szklanka mąki ryżowej z brązowego ryżu szklanka(...)pełnych łyżek Wszystkie składniki wymieszałam razem w misce, przełożyłam do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mielonym lnem. Na masę rozłożyłam mus jagodowym i posypałam kukurydzianą kruszonką. Piekłam 55 minut w 190 stopniach
AZgotuj!zrobieniu ciasta została mi całkiem niezła miseczka. Ponieważ nieco wyeksploatowałam się ciastowo w ostatnim czasie, miałam ochotę na coś bardziej wytrawnego. I wtedy pojawiła się inspiracja ze strony Domowe Gotowanie . Wiśnie jako dodatek do mięsa. Brzmiało kusząco. PIERŚ Z KACZKI W SOSIE WIŚNIOWYM 2 piersi z kaczki 1/2 czerwonej cebuli 120g wiśni (waga bez pestek) 100ml soku wiśniowo-jabłkowego(...)przeciąć mięsa właściwego. Solimy i pieprzymy z obu stron i smażymy 5 minut skórą do dołu, kładąc na mocno rozgrzaną, suchą patelnię. Po tym czasie ostrożnie obracamy mięso i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Podsmażone piersi umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, skórą do góry i pieczemy 45-50 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni po mięsie zostawiamy około dwie
les mirabellesdeserem :D Bez cukru, bez białej mąki, z minimalną ilością tłuszczu w postaci oleju kokosowego. Za to z owocami, jogurtem i intensywnym aromatem kakao oraz kawy zbożowej. Robi się je bardzo łatwo, wystarczy wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować, a potem przy pomocy łyżki nakładać malutkie porcje na patelnie. Smażyć parę minut i gotowe. Uwierzcie(...)innej zbożowej) 1 kopiasta łyżka kakao 1 jajko 1 łyżka oleju kokosowego 1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo ulubione owoce (u mnie czerwone pomarańcze oraz kiwi) jogurt naturalny miód (opcjonalnie) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w blenderze i miksujemy na jednolitą masę. Jeśli jest zbyt gęsta dolać mleka, jeśli zbyt rzadka dosypać mąki. Rozgrzać patelnię
DefinicjaSmakucynamonu to jak zima bez śniegu..:) Zatem może się skusicie na kawałeczek?;) Ciasto wykonałam na podstawie przepisu z czasopisma "Pyszne ciasta domowe", nr 3/2012, wprowadziłam jednak kilka zmian. Tortownica o średnicy 26 cm. Biszkopt cynamonowy: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka cynamonu Masa karmelowo(...)Białka ubijamy na sztywną pianę. Nadal ubijając dodajemy cukier a następnie żółtka. Na końcu wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao oraz cynamonem. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto lekko wystygnie zdejmujemy z niego papier i układamy na blasze/paterze. Przygotowujemy masę. Jabłka umyć
My simple kitchen180C w opcji góra-dół piekarnika - u mnie bez termoobiegu. W połowie pieczenia można obrócić formę wokół jej osi, dla równomiernego upieczenia ciasta - posiadacze termoobiegu nie muszą się trudzić... Bliżej końca pieczenia sprawdzać stan upieczenia ciasta "testem patyczka" - suchy patyczek, można wyjmować! Po wyjęciu z piekarnika, ciastu pozwolić trochę ostygnąć jeszcze w formie. Następnie już(...)kolorowe groszki - wychodzę z założenia że czekolady w cieście nigdy nie jest za dużo :) Przy pomocy łyżki oblać babkę polewą czekoladową - metodą wielu prób, rozczarowań i błędów doszłam do przepisu idealnego , stąd nie omieszkałam go wykorzystać . Na polewę wyłożyć dowolne dekoracje i całe ciasto włożyć potem na 30-40 minut do lodówki, do kompletnego zgęstnienia polewy. Babka wchodzi dość
Grunt to przepis!pieczenia mieszam i siekam nożem. Dodaje roztrzepane żółtka z cukrem i wyrabiam ciasto. Rozwałkowuję na cienki placek i wykrawam za pomocą kieliszka niewielkie kółka. Foremki smaruję tłuszczem, wykładam ciastem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp.180'C na 10-12 minut, do zrumienienia. Gorące wyjmuję z foremek i odstawiam by wystygły. Czynność powtarzam do wyczerpania ciasta(...)dodać spirytus:D Masę nakładam do połówek orzecha, tak by trochę wystawała, przykrywam drugą polówką orzecha i odstawiam by ciasto przeszło masą. Wierzch możecie posypać cukrem pudrem, ale ja sobie darowałam dodatkową ilość cukru. Według mnie i bez tego były wystarczająco słodkie
Ciasteczkowy Potwórgubię :) ) Dlatego trzymajcie mocno kciuk, tylko jeden, bo w drugiej ręce powinny znaleźć się ciastka z dzisiejszego przepisu. Zrobiłam je parę dni temu, miałam ochotę na kokosowy specjał, bez bezy. Szukałam przepisu odzwierciedlającego ten, którym raczą nas sklepikarze. Takie kruche, smaczne ciasteczka kokosowe. I znalazłam ... na Kwestii Smaku - maślane kokosowe ciacha, kto się skusi? "Sposób przygotowaniaMasa maślana2 szklanki mąki1/2(...)puder.Sposób przygotowania:Mąkę, proszek do pieczenia i sól łączymy ze sobą w jednej misce. W drugiej, ubijamy masło i cukier na gładką masę. Kolejnym krokiem jest wbicie jajka i dodanie cukru z wanilią. Następnie dodajmy po łyżce mąki, miksując do czasu połączenia się składników. Na koniec dodajemy do ciasta masę kokosową i dokładnie mieszamy. Masę
Słodkie Przyjemnościprzypadł mi do gustu pomysł na przygotowanie brytyjskiej wersji, która różni się od polskiej konstrukcją ciasta - jest to ciasto bez jajek i na wodzie, a jabłka pokrojone są w grubą kostkę z niewielką ilością cukru. Ale co jak co, ciasto wychodzi wyśmienite! Mam nadzieje, że i Wam przypadnie ono do gustu. Zapraszam na British Apple Pie!"Składniki(...)zalewamy to wodą i wyrabiamy (można ręcznie). Zwarte ciasto przekładamy na blat i dalej wyrabiamy. Ciasto dzielimy na dwie części, pierwszą zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika, drugą zaś rozwałkowujemy, a następnie wykładamy nią formę do pieczenia, wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 15 minut do zarumienienia - wyjmujemy i lekko studzimy.W tym czasie obieramy
Słodkie PrzyjemnościCiasto biszkoptowe z jagodami...Puszyty, słodki biszkopt.Kwaśne, soczyste jagody.Wierzch posypany cukrem pudrem.Proste, szybie i pyszne ciasto!Smacznego! Składniki:4 jaja;1 szklanka cukru;1
Gospodyni Miejska