ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:631/1234)

Wegańskie i bezglutenowe ciasteczka z kaszy gryczanej z bakaliami 139

łatwość przygotowania. Bez cukru, jajek, mleka czy glutenu. Pomysł autorski. Składniki na 2 blaszki ciasteczek: 100 g kaszy gryczanej (surowej) 250 ml mleka (u mnie sojowe) 10-15 daktyli 50 g płatków owsianych (bezglutenowych) 300 g bakalii (u mnie po 50 g siemienia lnianego pestek dyni sezamu rodzynek żurawiny ryżu preparowanego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego(...)papkę, dodać kaszę gryczaną, zmielić na gładką masę blenderem. Dodać resztę składników, wymieszać. Nakładać pełną łyżkę ciasta w małych odstępach, spłaszczać wierzchem łyżki. Piec 25 min w 180 st. Po 20 min pieczenia przewrócić na drugą stronę, aby się zarumieniły, piec 5 minut. Smacznego! Wegańskie i bezglutenowe ciasteczka z kaszy gryczanej z bakaliami Wegańskie i bezglutenowe ciasteczka z kaszy

moj przepis na
Pierś z kurczaka w cieście francuskim 227

Składniki Farsz: -300 g pieczarek -1 nieduża cebula -sól, pieprz -masło lub olej Dodatkowo: -4 pojedyncze piersi z kurczaka (bez polędwiczek) -sól, pieprz, słodka i ostra papryka, przyprawa do kurczaka -2 opakowania ciasta francuskiego -1 roztrzepane jajko Przygotowanie --> Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej lub masło(...)piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Ciasta francuskie dzielimy na 4 duże kawałki (z jednego ciasta francuskiego otrzymamy 2 kawałki). Na środku każdego kawałka układamy nadzianą pierś z kurczaka. Po dwóch stronach nacinamy ciasto tworząc paski, którymi otaczamy kurczaka (patrz zdjęcie). Wierzch każdego kawałka smarujemy roztrzepanym jajkiem. --> Pieczemy w piekarniku nagrzanym

Marta Gotuje
Pieczone nuggetsy z kurczaka – odchudzony przepis 133

faktu, że występują w mniejszości). Będąc w sklepie zawsze czytam składy produktów, ale czasami nie sposób znaleźć takiego bez żadnych zbędnych dodatków. Ale dość narzekania, zapraszam po przepis, bo pieczone nuggetsy z kurczaka są naprawdę pyszne ;)   Składniki na pieczone nuggetsy z kurczaka: około 0,5 kg udek z kurczaka pozbawionych kości lub piersi z kurczaka przyprawy: papryka ostra(...)mniejsze kawałki i mieszamy z bułką tartą i sezamem. Kawałki kurczaka obtaczamy najpierw w cieście jogurtowym, następnie w panierce z płatkami kukurydzianymi. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy około 30 minut na trybie górnej i dolnej grzałki. [caption id="attachment_8354" align="aligncenter" width="685"] Pieczone nuggetsy

e-PrzepisyKulinarne
Ciasto na zimno - mleczna pianka z galaretkami 283

zimno - mleczną piankę na spodzie herbatnikowym, nadzianą kolorowymi galaretkami i udekorowaną borówkami. Ciasto przygotujecie bez użycia miksera. Uwierzcie mi na słowo, że mało kto zorientuje się, że zajada się ciastem na zimno, które w swoim składzie zawiera zwykłe mleko 😋 Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm: 5 szklanek mleka (1,25 l) 4 łyżki(...)ognia i wsypać żelatynę. Gorące mleko mieszać, aż do rozpuszczenia się żelatyny. Ostudzić. Do przestudzonego mleka wsypać proszek ze śnieżki i całość wymieszać ze sobą (mikserem, około 2-3 minuty). Mleczną masę wstawić do lodówki i pozostawić do lekkiego stężenia. Galaretkę o smaku malinowym rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody. Galaretkę o smaku agrestowym również rozpuścić w 1 szklance wrzącej

Ugotować
Kruche ciasteczka 374

Dziś mam dla was przepis na proste, domowe kruche ciasteczka. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe. Do tego w robienie ciastek można zaangażować dzieci. Mogą one wycinać

Dieta bez mleka
ciasto kawosz-dla smakoszy kawy 232

składniki biszkoptu 6 jajek 1 szklanka cukru kryształu 1 szklanka mąki Basia 2 lyżki ciemnego kakao szczypta soli proszek do pieczenia 2 łyżeczki krem 3

Moje Wyroby
Jogurtowe ciasto ze śliwkami 339

Ciasto, które przygotujemy w kilka chwil, w dodatku bez użycia miksera:) Jest takie jak lubię – wilgotne i mięciutkie. Słodycz ciasta przełamują kwaśne śliwki. Jak dla mnie bomba:) Ja często wracam do tego przepisu. Polecam i Wam:) 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 100 g drobnego cukru do wypieków(...)Następnie dodajemy składniki suche, a więc cukier i mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Mieszamy łyżką. Gęste ciasto wykładamy na prostokątną blaszkę (21x28cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Umyte, odpestkowane śliwki układamy na cieście, rozcięciem ku górze. Pieczemy około 50 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem

Smaki Na Talerzu
Ciasto ze śliwkami i karmelizowanymi migdałami / Plum and candied almond cake 221

śliwkami i karmelizowanymi migdałami (12 porcji) Składniki: 180 g cukru 6 śliwek, bez pestek, pokrojonych na 6 klinów każda starta skórka z 1/2 pomarańczy 120 g masła, w temp. pokojowej 2 jajka 50 g zmielonych migdałów 120 g mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na karmelizowane migdały: starta skórka z 1/2 pomarańczy 25 g brązowego cukru(...)czym miksując dodawaj po jednym jajku. Następnie dodaj zmielone migdały, mąkę i proszek do pieczenia i zmiksuj do uzyskania jednolitego ciasta. Przełóż ciasto do formy, odlej płyn z miski ze śliwkami i ułóż je na wierzchu ciasta. Włóż do nagrzanego piekarnika na 25 minut. W międzyczasie rozpuść masło i wymieszaj je z cukrem, migdałami i skórką pomarańczową

karmelowy
Chleb 158

Przepis na ten chlebek wynalazła moja siostra..podesłała link , a ja zrobiłam.Małgoś dziękuję za przepis.[muszę w końcu kiedy upiec chlebek ten bez mąki, co też przepis mi podesłałaś ] 3 szkl.mąki  1 łyżeczka suchych drożdży 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego kminku lub sezamu , ziół itp [ u mnie sezam ] 1,5 kubka wody (jeśli(...)godzin.Po tym czasie ciasto wyłożyć na deskę posypaną mąką i rozwałkować ciasto na kształt prostokąta o około 3-centymetrowej grubości. Odstawić na 15 minut .Następnie ciasto złożyć  do środka – chwytając z lewej i prawej strony oraz z góry i z dołu. Odstawić ponownie ciasto , tym razem na 30 minut. Na koniec przełożyć uformowany bochenek do formy, którą

Moje domowe kucharzenie
Piwne Ciasto Czekoladowe z Kremem Orzechowym 195

zawartości kakao 60% 200g miękkiego masła 300g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 4 duże jajka 220g jasnego brązowego cukru 30g kakao bez cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli Krem: 250g serka mascarpone 250ml śmietanki kremówki 30% 3 kopiaste łyżki masła orzechowego (z orzeszków arachidowych, masło w temperaturze pokojowej) 50ml ciemnego(...)ozdoby Ciasto: 1. Czekoladę posiekać i przełożyć do miski. Piwo wlać do rondelka i podgrzewać, aż prawie się zagotuje (nie gotować). Gorącym piwem zalać czekolady i odstawić na około 20 sekund. Po tym czasie mieszać, aż czekolada się roztopi (mogą zostać małe kawałeczki czekolady). Masę czekoladową odstawić do ostygnięcia. 2. Mąkę przesiać z kakao, dodać proszek do pieczenia, sodę

Mała Cukierenka
Szarlotka z orzechami włoskimi. 144

Wyrabiamy ciasto kruche. Dzielimy na 2 części, umieszczamy w woreczkach i odstawiamy do lodówki. Umyte i obrane jabłka kroimy w cienkie plasterki, wkładamy do miski i skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy cukrem, cynamonem i przyprawą do deserów. Dokładnie mieszamy. Jedną częścią ciasta wyklejamy natłuszczoną/ wyłożoną papierem tortownicę. Pieczemy 10 min. w 180 °C. Na podpieczony m spodzie ciasta układ(...)końcu prze siewamy b udyń i miesza my łyżką. Na jabłkach delikatnie roz sm arowuje my pianę. Na wier zch kruszymy drugą część schłodzonego cia sta. Całość pieczemy 40 minut w 18 0 °C. Studzimy i po sypujemy cukrem pudrem. Smacznego

DominikaDolci
Ciasto bez pieczenia KOKOS – MANGO (wegańskie, bezglutenowe) 485

słodkie, soczyste i ma piękny kolor. Na pewno wiele osób uważa tak samo i chętnie zjadłoby ciasto z mango. Prezentuję Wam ciasto bez pieczenia z mango i kokosem na pysznym kakaowym spodzie! Ciasto jest wegańskie i bezglutenowe Do przepisu użyłam pulpę mango, która jest świetną alternatywą dla świeżego mango. Skład to jedynie mango, cukier i kwasek cytrynowy! Osobiście(...)ciepłej wody Część mango: 700 g pulpy mango 2 płaskie łyżeczki agar – agar + 50 ml ciepłej wody Sposób przygotowania: Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na 20 minut. Po tym czasie odsącz je z wody. Do daktyli dodaj płatki jaglane, kokos, kakao i pulpę mango. Całość wymieszaj, a następnie ręcznie lub za pomocą ręcznego blendera wyrób lepką masę

Via Gusto
Kawowo-czekoladowy tort śmietanowy 195

jest nam, aby się spotkać.  Tort wykonany tylko i wyłącznie ze śmietany i mascarpone. Bez masła. Z dużą ilością czekolady i owoców leśnych.  Ciasto to nie klasyczny biszkopt, ale moje ulubione ciasto czekoladowe. Polecam Wam na wyjątkowe okazje. Ciasto czekoladowe pieczone w czterech osobnych foremkach. Można upiec w jednej tortownicy i następnie przekroić na trzy lub cztery(...)proszku do pieczenia 1 laska wanilii lub aromat waniliowy. W misce roztrzepać krótko jajka, dodać mleko, olej, cukier, wanilię. Wymieszać krótko. W drugiej misce przesiać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia.  Sypkie produkty wymieszać z mokrymi.  Zamieszać krótko tylko do połączenia - ja robię to widelcem.  Przelać do foremek i piec w nagrzanym piekarniku

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Ciasto z cukinią i orzechami 309

skórą, ale bez pestek) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka ekstraktu z wanilii 150g orzechów włoskich LUKIER 100g cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - masło roztopić, ostudzić - orzechy włoskie posiekać na mniejsze kawałki - formę wyłożyć papierem do pieczenia - do miski(...)oraz proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną - wszystko wymieszać do uzyskania gładkiej masy - na koniec dodać cukinię startą na tarce o grubych oczkach (nie trzeba jej specjalnie odciskać, chyba że jest bardzo mokra) oraz orzechy, krótko wymieszać - masę przełożyć do formy, wyrównać - wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury około 170 stopni piec przez 40-50 minut

Smakołyki Bereniki
Pełnoziarniste orkiszowe ciasto z pasternakiem (bez cukru) 219

wypiekach. Na pewno nie skończy się na tym cieście ;) Ten przepis bardzo, bardzo polecam! :) Pełnoziarniste orkiszowe ciasto z pasternakiem (bez cukru) 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej 0,5 szklanki mąki jaglanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 300 g pasternaku (waga po obraniu) 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu 5 łyżek mielonych orzechów włoskich 1/2 szklanki(...)syrop daktylowy, mleko i wymieszać. W osobnej misce zmieszać obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, skórkę z pomarańczy, stewię. Dodawać stopniowo po łyżce do ciasta, mieszając na wolnych obrotach miksera. Wylać przygotowane ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 50 minut w 180 stopniach. Najlepiej smakuje podane z kremowym twarożkiem, posypane siekanymi orzechami włoskimi

FitKot
TARTA ORZECHOWO CZEKOLADOWA ( BEZ MĄKI/ MASŁA I CUKRU BIAŁEGO ) 219

Dodatkowo: orzechy laskowe lub włoskie 1 garść ~~METODA~~ Spód: W misie robota z hakiem umieścić wszystkie składniki. Zagnieść ciasto na niskich obrotach. Ciasto powinno być klejące i mokre. 3/4 ciasta wyłożyć łyżką na formę do tarty o średnicy 28 cm. Aby ciasto równomiernie rozłożyć łyżkę zanurzać w wodzie.  Masa: Białka ubić, pod koniec ubijania, gdy masa zacznie robić się(...)jogurt, zmiksować na niskich obrotach tylko do połączenia się składników. Masę przelać na spód tarty. Z pozostałego ciasta odrywać strzępki i układać na piankowej masie. Między luki wsadzić orzechy.  Tartę piec w 170 stopniach w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut. Jeśli wierzch zacznie się spiekać przykryć folią aluminiową świecącą stroną do góry/ na wierzch. Uwaga!  Jeżeli ktoś

Kuchnia Paulettes
Dietetyczny quiche – niskokaloryczny, niskowęglowodanowy, niskotłuszczowy. 192

Quiche to jedna z moich ulubionych potraw. Bazą tej potrawy jest jednak kruche ciasto przygotowane z mąki oraz masła. To powoduje, że quiche nie jest zaliczany do potraw dietetycznych. Dlatego wpadłam na pomysł by quiche upiec bez spodu – sam farsz. Jest to wyjątkowo korzystne dla osób, które dbają o linię lub chcą zwiększyć masę mięśniową i szukają potraw wysokobiałkowych(...)Pokrój kurczaka oraz paprykę w kostkę wrzuć na patelnię i podsmaż. Dodaj wszystkie przyprawy. Przełóż do naczynia do pieczenia wyłożonym papierem do pieczenia i zalej mieszaniną jaj, śmietany i mleka. Włóż do nagrzanego piekarnika (180 º C) na 30 minut

wysmienity
Rustykalna tarta z rabarbarem 217

dżemem. Postanowiłam wykorzystać te kwaśne łodygi i upiekłam szybką tartę. Kruche ciasto i rabarbarowe nadzienie. Tylko tyle. Bez kremu patissiere, choć taka wersja też mi bardzo smakuje, bez słodkiego waniliowego śmietankowego nadzienia, które w połączeniu z kwaśnym rabarbarem tworzy duet doskonały.  Zatem hasło na dziś: prosto, szybko i pysznie:) Składniki: 2/3 szklanki mąki 1/2 szklanki krupczatki(...)ciasto, uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę. Rabarbar wymieszać z cukrem, podgrzewać, aż puści sok, ale się nie rozpadnie. Ostudzić. Ciasto rozwałkować na grubość ok 5mm, posypać bułką tartą i wyłożyć rabarbar, zostawiając ok 4cm brzegi. Nadzienie wyrównać, a brzegi zawinąć na nadzienie. Ciasto na brzegach posypać brązowym cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut

Obiad gotowy
Jabłka pod kruszonką 121

rodzime jabłka i gruszki, reszta to owoce importowane, niekoniecznie smakiem przypominające prawdziwy owoc. Ale kto nie lubi ciasta z jabłkami? My bardzo lubimy w każej postaci, szczególnie szarlotkę z kruszonką lub z bezą. Zrobiłam błyskawiczny deser jabłkowy czyli jabłka zapiekane z kruszonką. Pyszne jako samodzielny deser lub z lodami waniliowymi. Składniki(...)grubą kostkę. • Formę do pieczenia wysmarować masłem i posypać pokruszonymi biszkoptami. • Wrzucić do formy jabłka, posypać cynamonem, płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi. • Masło rozpuścić, dodać mąkę, otręby, cukier i wymieszać, po czym jabłka posypać kruszonką. • Piec w piekarniku nagrzanym do 150 st.C przez 20 minut, nastepnie zwiększyć temperaturę

To co kocham
Ciastka "Ziarna kawy" (czekoladowo-kawowe) 151

się pomyliłam, bo są nie tylko urocze, ale i... pyszne! Takie czekoladowo-kawowe, lekko maślane, kruche... Nawet piekłam je kilka razy pod rząd... Zrobiłam dwie wersje: w czekoladzie i bez. Przyznam, że bardziej odpowiada mi ta druga - jest jakby delikatniejsza. Kombinowałam też z różnymi kawami Tommy Cafe : z naturalną i smakową... Pyszności! Koniecznie spróbujcie i zaskoczcie swoich bliskich! Efekt(...)proszku do pieczenia Dodatkowo (opcjonalnie):  50g czekolady  1 łyżka mleka 1 łyżka masła (płaska)  Wszystkie składniki należy umieścić w misce lub na stolnicy, a następnie szybko zagnieść - do uzyskania jednolitej konsystencji. (W razie potrzeby - dosypać mąki.) Masę zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce - przez około 30 minut. Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki

Di gotuje
Kruche ciasto z jagodami i serkiem mascarpone 320

mogło się obyć bez ciasta z jagodami. Przepis na to kruche ciasto znalazłam na blogu  u Kasi  i od razu mi się spodobało. Nie wiem tylko czy nie jest w nim za mało sera, bo jest słabo wyczuwalny. Następnym razem zastanowię się czy nie zrobić z podwójną ilością masy serowej. Ciasto: 550 g mąki krupczatki 3/4 szklanki(...)margaryny 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 250 g mascarpone 2 jajka 3 łyżki cukru pudru 600 g jagód Mąkę połączyć z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. do mąki dodać posiekaną margarynę, całość mieszamy, aż powstanie kruszonka. Potem dodajemy jajka i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części - 2/3 i 1/3. Mniejszą część

Ewusiowe Smaki
Kruche ciasto z truskawkami 648

żółtka  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na piankę: 4 białka  2 budynie waniliowe bez cukru  3/4 szklanki cukru  1/4 szklanki oleju  20 dkg truskawek przekrojonych na pół  Przygotowanie : Wszystkie składniki na ciasto kruche, daję do miski i szybko łączę mokrą ręką  Ciasto krótko wyrabiam i dzielę na 2 części, jedna(...)wlewam olej. Wszystko mieszam krótko, tylko do połączenia składników  Pianę wykładam na ciasto kruche. Na pianę daję pokrojone truskawki, lekko wciskam owoce w pianę Na wierzch ciasta, ścieram schodzone ciasto kruche. Najlepiej trzeć ciasto na tarce o dużych oczkach  Ciasto piekę około 30 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  Gotowe ciasto ostrożnie wyciągam z piekarnika

Proste Potrawy
Ciasto pełne czekolady na 1. urodziny bloga 214

możemy pozwolić sobie na mały jedzeniowy grzeszek, bez wyrzutów sumienia. Skusicie się? Składniki:   - 1 arkusz ciasta francuskiego - 1-2 tabliczki czekolady  - jajko - posiekane orzeszki ziemne/posiekane migdały/krokant Przepis możemy wykonać tak, jak prezentują na filmiku poniżej (czekolada w poprzek, część ciasta francuskiego jest odcinana) lub by zużyć cały arkusz ciasta - przy użyciu dwóch tabliczek czekolady, ułożonych(...)pizzy wykrawamy paski (tak jak na filmiku) i zawijamy w warkocz. Jajko roztrzepujemy w miseczce i przy pomocy silikonowego pędzelka rozprowadzamy na wierzchu zawiniętego ciasta. Posypujemy posiekanymi orzechami lub krokantem. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach. Zajadamy jeszcze ciepłe! Smacznego

Be Fit Be Strong
Wegańskie i bezglutenowe ciasteczka z kaszy gryczanej z bakaliami 232

łatwość przygotowania. Bez cukru, jajek, mleka czy glutenu. Pomysł autorski. Składniki na 2 blaszki ciasteczek: 100 g kaszy gryczanej (surowej) 250 ml mleka (u mnie sojowe) 10-15 daktyli 50 g płatków owsianych (bezglutenowych) 300 g bakalii (u mnie po 50 g siemienia lnianego pestek dyni sezamu rodzynek żurawiny ryżu preparowanego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego(...)papkę, dodać kaszę gryczaną, zmielić na gładką masę blenderem. Dodać resztę składników, wymieszać. Nakładać pełną łyżkę ciasta w małych odstępach, spłaszczać wierzchem łyżki. Piec 25 min w 180 st. Po 20 min pieczenia przewrócić na drugą stronę, aby się zarumieniły, piec 5 minut. Smacznego! Wegańskie i bezglutenowe ciasteczka z kaszy gryczanej z bakaliami Wegańskie i bezglutenowe ciasteczka z kaszy

moj przepis na
Francuskie à la donuty w czekoladzie 218

bez wyrabiania ciasta czy formowania à la pączki z ciasta francuskiego, z charakterystyczną dla amerykańskich doughnuts (w Polsce zwane donutami czy donatami) dziurką, oblane mleczną czekoladą i posypane posypką- by nie tylko smakowały, ale i cieszyły oko :) Wszak nie jest to tradycyjny pączek, ale liczy się fakt, iż jest tłusto i słodko! Przygotowanie ich zajmuje niecałe 30 minut(...)kupcie od razu 2 arkusze ciasta francuskiego :))) 12-15 szt.: * ciasto francuskie- 1 arkusz * czekolada biała- 100 g * czekolada mleczna- 100 g * kremówka- 2 czubate łyżki * ewentualnie barwnik spożywczy i posypki Z ciasta francuskiego wykroić szklanką kółka, w środku robiąc mniejszą dziurkę (np. kieliszkiem). Kółka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika

Kraina Miodem Płynąca
Chlebek bananowy 164

ogarnęłam bez problemu.  Jako formę odpoczynku po świątecznych daniach i sylwestrowych pysznościach, proponuję przepyszny, prościutki chlebek bananowy. Część chlebka zjadamy na ciepło, a tą, która zostanie, przerabiam na tosty francuskie.  Składniki: (na małą keksówkę) 130g masła 3 banany 3/4 szklanki brązowego cukru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 250g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100ml(...)wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, proszek, cynamon. Połączyć składniki suche z mokrymi, szybko zmiksować do połączenia składników. Ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub silikonowej, jak ja zrobiłam) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 170'C około 45 minut, do suchego patyczka. Ostudzić, posypać cukrem pudrem

Cakes By Kejt
Tarta z budyniem i jabłkami 188

ciasta, tzn. na czysty blat wsypać mąkę, cukier puder, uformować wgłębienie, wbić jajko, dodać posiekane masło. Za pomocą noża masło jeszcze bardziej rozdrobnić. Gdy składniki się ze sobą połączą to za pomocą dłoni szybko zagnieść kruche ciasto. Następnie umieścić je do worka i wstawić na pół godziny do lodówki. Na blat wysypać odrobinę mąki i rozwałkować kruche ciasto. Przełożyć(...)formy na tartę i nakłuć widelcem. Piec 30 minut w 180ºC (ciasto powinno się lekko zarumienić). Upieczone ciasto ostudzić. W międzyczasie przygotować budyń: do rondelka wlać 2 szklanki mleka. Zagotować. W pozostałej szklance mleka rozpuścić budyń (proszek) oraz cukier. Gdy mleko będzie gorące to powoli wlewać masę ze szklanki. Cały czas mieszać i trzymać na ogniu. Gdy budyń będzie gęsty

Ugotować
Ciasto MEGA czekoladowe z dynią 345

FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka       Składniki: 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 2/3 szklanki kakao bez cukru 1 płaska łyżeczka sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 80ml oleju 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 szklanka cukru 2 jajka 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 2/3 szklanki purée z dyni (przepis(...)mokrych składników dodać suche i wymieszać. Na końcu dodać czekoladę i wymieszać łyżką lub szpatułką. 5. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x12cm. Wierzch wyrównać i ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Udanych wypieków:)     Zapraszam na FILM

Mała Cukierenka
Bezglutenowe ciasto z musem jagodowym 206

Ciasto bezglutenowe, najlepsze jakie jadłam do tej pory .... no dobra bezy są the best! Ale to ciasto ma COŚ w sobie.  Zainspirowała mnie Gabi z bloga  Muffins&Cakes  Ciasto bezglutenowe z jagodami Ja je trochę zmieniłam, ale ciasto wyrosło, nie kruszy się  i jest wilgotne.  Moje składniki szklanka mąki ryżowej z brązowego ryżu szklanka(...)pełnych łyżek Wszystkie składniki wymieszałam razem w misce, przełożyłam do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mielonym lnem. Na masę rozłożyłam mus jagodowym i posypałam kukurydzianą kruszonką. Piekłam 55 minut w 190 stopniach

AZgotuj!
Kaczka z wiśniowym sosem 178

zrobieniu ciasta została mi całkiem niezła miseczka. Ponieważ nieco wyeksploatowałam się ciastowo w ostatnim czasie, miałam ochotę na coś bardziej wytrawnego. I wtedy pojawiła się inspiracja ze strony Domowe Gotowanie . Wiśnie jako dodatek do mięsa. Brzmiało kusząco. PIERŚ Z KACZKI W SOSIE WIŚNIOWYM 2 piersi z kaczki 1/2 czerwonej cebuli 120g wiśni (waga bez pestek) 100ml soku wiśniowo-jabłkowego(...)przeciąć mięsa właściwego. Solimy i pieprzymy z obu stron i smażymy 5 minut skórą do dołu, kładąc na mocno rozgrzaną, suchą patelnię. Po tym czasie ostrożnie obracamy mięso i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Podsmażone piersi umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, skórą do góry i pieczemy 45-50 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni po mięsie zostawiamy około dwie

les mirabelles
Mini placuszki bananowo - owsiane z kawą inką 216

deserem :D Bez cukru, bez białej mąki, z minimalną ilością tłuszczu w postaci oleju kokosowego. Za to z owocami, jogurtem i intensywnym aromatem kakao oraz kawy zbożowej. Robi się je bardzo łatwo, wystarczy wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować, a potem przy pomocy łyżki nakładać malutkie porcje na patelnie. Smażyć parę minut i gotowe. Uwierzcie(...)innej zbożowej) 1 kopiasta łyżka kakao 1 jajko 1 łyżka oleju kokosowego 1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo ulubione owoce (u mnie czerwone pomarańcze oraz kiwi) jogurt naturalny miód (opcjonalnie) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w blenderze i miksujemy na jednolitą masę. Jeśli jest zbyt gęsta dolać mleka, jeśli zbyt rzadka dosypać mąki. Rozgrzać patelnię

DefinicjaSmaku
Cynamonowo-jabłkowy torcik 181

cynamonu to jak zima bez śniegu..:) Zatem może się skusicie na kawałeczek?;)   Ciasto wykonałam na podstawie przepisu z czasopisma "Pyszne ciasta domowe", nr 3/2012, wprowadziłam jednak kilka zmian. Tortownica o średnicy 26 cm. Biszkopt cynamonowy: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka cynamonu Masa karmelowo(...)Białka ubijamy na sztywną pianę. Nadal ubijając dodajemy cukier a następnie żółtka. Na końcu wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao oraz cynamonem. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto lekko wystygnie zdejmujemy z niego papier i układamy na blasze/paterze. Przygotowujemy masę. Jabłka umyć

My simple kitchen
Kolorowa babka z białek 457

180C w opcji góra-dół piekarnika - u mnie bez termoobiegu.   W połowie pieczenia można obrócić formę wokół jej osi, dla równomiernego upieczenia ciasta - posiadacze termoobiegu nie muszą się trudzić...   Bliżej końca pieczenia sprawdzać stan upieczenia ciasta "testem patyczka" - suchy patyczek, można wyjmować! Po wyjęciu z piekarnika, ciastu pozwolić trochę ostygnąć jeszcze w formie. Następnie już(...)kolorowe groszki - wychodzę z założenia że czekolady w cieście nigdy nie jest za dużo :) Przy pomocy łyżki oblać babkę polewą czekoladową - metodą wielu prób, rozczarowań i błędów doszłam do przepisu idealnego , stąd nie omieszkałam go wykorzystać .   Na polewę wyłożyć dowolne dekoracje i całe ciasto włożyć potem na 30-40 minut do lodówki, do kompletnego zgęstnienia polewy. Babka wchodzi dość

Grunt to przepis!
Orzeszki wg Siostry Anastazji 412

pieczenia mieszam i siekam nożem. Dodaje roztrzepane żółtka z cukrem i wyrabiam ciasto. Rozwałkowuję na cienki placek i wykrawam za pomocą kieliszka niewielkie kółka.  Foremki smaruję tłuszczem, wykładam ciastem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp.180'C na 10-12 minut, do zrumienienia.  Gorące wyjmuję z foremek i odstawiam by wystygły. Czynność powtarzam do wyczerpania ciasta(...)dodać spirytus:D Masę nakładam do połówek orzecha, tak by trochę wystawała, przykrywam drugą polówką orzecha i odstawiam by ciasto przeszło masą.  Wierzch możecie posypać cukrem pudrem, ale ja sobie darowałam dodatkową ilość cukru. Według mnie i bez tego były wystarczająco słodkie

Ciasteczkowy Potwór
Kokosanki 202

gubię :) ) Dlatego trzymajcie mocno kciuk, tylko jeden, bo w drugiej ręce powinny znaleźć się ciastka z dzisiejszego przepisu. Zrobiłam je parę dni temu, miałam ochotę na kokosowy specjał, bez bezy. Szukałam przepisu odzwierciedlającego ten, którym raczą nas sklepikarze. Takie kruche, smaczne ciasteczka kokosowe. I znalazłam ... na Kwestii Smaku - maślane kokosowe ciacha, kto się skusi? "Sposób przygotowaniaMasa maślana2 szklanki mąki1/2(...)puder.Sposób przygotowania:Mąkę, proszek do pieczenia i sól  łączymy ze sobą w jednej misce. W drugiej, ubijamy masło i cukier  na gładką masę. Kolejnym krokiem jest wbicie jajka i dodanie cukru z wanilią.  Następnie dodajmy po łyżce mąki, miksując do czasu połączenia się składników. Na koniec dodajemy do ciasta masę kokosową i dokładnie mieszamy. Masę

Słodkie Przyjemności
British Apple Pie 143

przypadł mi do gustu pomysł na przygotowanie brytyjskiej wersji, która różni się od polskiej konstrukcją ciasta - jest to ciasto bez jajek i na wodzie, a jabłka pokrojone są w grubą kostkę z niewielką ilością cukru. Ale co jak co, ciasto wychodzi wyśmienite! Mam nadzieje, że i Wam przypadnie ono do gustu. Zapraszam na British Apple Pie!"Składniki(...)zalewamy to wodą i wyrabiamy (można ręcznie). Zwarte ciasto przekładamy na blat i dalej wyrabiamy. Ciasto dzielimy na dwie części, pierwszą zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika, drugą zaś rozwałkowujemy, a następnie wykładamy nią formę do pieczenia, wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 15 minut do zarumienienia - wyjmujemy i lekko studzimy.W tym czasie obieramy

Słodkie Przyjemności
Ciasto biszkoptowe z jagodami 287

Ciasto biszkoptowe z jagodami...Puszyty, słodki biszkopt.Kwaśne, soczyste jagody.Wierzch posypany cukrem pudrem.Proste, szybie i pyszne ciasto!Smacznego! Składniki:4 jaja;1 szklanka cukru;1

Gospodyni Miejska
Strucla drożdżowa 193

jakieś 10-15 minut. Cukier i żółtka ucieramy na gładką masę, mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy olej i podrośnięte drożdże. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. Z podanej ilości składników możemy upiec jedno duże ciasto lub dwa mniejsze. Rozwałkowane ciasto smarujemy ulubionymi konfiturami np. z porzeczek(...)jagód czy truskawek albo powidłami ze śliwek. Ciasto zwijamy w rulon. Formę wykładamy papierem do pieczenia albo używamy silikonowej. Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni ale czas zależy od grubości ciasta. Wierzch strucli polewamy lukrem (cukrem pudrem rozpuszczonym w podgrzanym soku cytrynowym

prawdziwe jedzenie
Jak zrobić tort - przepis na prawdziwy biszkopt 253

Bardzo prosty i szybki przepis na ciasto bez proszku do pieczenia. Składniki: mąka pszenna lub kukurydziana 160 g 8 jaj szklanka cukru szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny (można pominąć) Żółtka jaj ucieramy z cukrem a następnie powoli dodajemy mąkę (najlepiej przesiać ją przez sitko). Pod koniec ucierania ciasto jest bardzo gęste.Białka z solą ubijam(...)soku z cytryny, aby ciasto lepiej wyrosło. Piana musi być sztywna, po przechyleniu pojemnika nie wypływa płynne białko.Piekarnik już nastawiam na 180 stopni.Tortownicę smaruję po dnie tłuszczem i posypuję bułką tartą lub zmielonymi płatkami owsianymi. Boki pozostają suche. Czasem zamiast tego dno wykładam papierem do pieczenia i dopiero zamykam obręcz.Do ciasta delikatnie przekładam pianę i szybko

prawdziwe jedzenie
Wyśmienity biszkopt orzechowy z bitą śmietaną (bez cukru i mąki) 251

przepis na ciasto bez mąki? Składniki (na okrągłą blaszkę o średnicy 24 cm): 100 g drobno mielonych orzechów laskowych 100 g drobno mielonych migdałów 80 g masła  5 jajek (osobno białka i żółtka) 3 łyżki miodu akacjowego (lub cukru/ksylitolu) 1/3 łyżeczki sody 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 250 ml kremówki 36% - do przełożenia ciasta 60 g gorzkiej(...)naczyniu wymieszać zmielone orzechy laskowe, migdały, proszek do pieczenia i sodę.Białka jajek ubić na sztywną pianę. Miksując na małych obrotach dodawać kolejno żółtka i miód.Następnie szpatułką delikatnie wmieszać w ciasto zawartość naczynia z orzechami.Masę przelać do formy i natychmiast wstawić do rozgrzanego piekarnika.Piec przez 30-35 minut, potem wyłączyć i otworzyć piekarnik i zostawić

Ze smakiem i z pasją
Malzenstwo doskonale... 179

bylo czuc, ze cos z nim nie tak.To chyba zasluga tego genialnego kremu z czekolady, mascaropne i kremowki. Nie bez znaczenia pozostal tez olejek pomaranczowy i swieza pomarancza, bo wydaje mi sie, ze to wlasnie one dodawaly temu ciastu calego aromatu i charakteru.Mimo paru niedoskonalosci moge powiedziec, ze to najlepszy tort jaki zrobilam w ostatnim czasie. Moi goscie byly(...)pieczenia Mikserem ubijamy bialka z cukrem na sztywna piane. Dodajemy do nich roztrzepane zoltka, mieszamy lyzka dosc energicznie.Maki, kakao i proszek do pieczenia nalezy dokladnie razem wymieszac i na koncu dodac do masy jajecznej. Mieszamy bardzo dokladnie i energicznie.Gotowe ciasto przekladamy do nasmarowanej tluszczem tortownicy, ale smarujemy tylko dno, brzegow nie nalezy smarowac.Pieczemy przez okolo 45 minut

Przysmaki Karolki
Tort Orzechowy z Czekoladowym Kremem 356

ozdoby + srebrny barwnik spożywczy w proszku pokruszone, liofilizowane maliny (pokruszyłam dwie) 1. Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Prażyć w temperaturze 180C przez około 8-10 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Z orzechów laskowych będzie łatwo odchodziła skórka, więc możemy troszkę je oczyścić ( patrz FILM(...)dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę, dodać zmielone orzechy i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką ( patrz FILM ). 4. Tortownicę o średnicy 23-24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około

Mała Cukierenka
Fotoreportaż z nadmorskich knajp cz.2 160

tymi wszystkimi smakami była caiem niezła, no i ciasto cienkie i dobrze przypieczone. Jak nie przepadacie za rybą, polecam spróbować właśnie pizzę, chociaż nieskromnie powiem, że z mojego przepisu znajdującego się na blogu, robi się o niebo lepszą i płaci trochę mniej. Pizza HawajskaPosiłek IXNie ma wyjazdu nad morze bez wędzonej ryby. Ostatnia rybka kupiona tego lata(...)płotce. Do środka ryby włożyć zioła, dodać 1/4 łyżeczki masła, posolić i popieprzyć. Na wierzch ułożyć po dwa plasterki cytryny i zawinąć jak cukeirek. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175`C przez 30 minut. Podawać z gotowanymi ziemniakami i warzywami z pary. Smacznego!Płotki piczone w folii z rozmarynemJeżeli miałabym określić jakość knajp we Władku, to powiem szczerze

Słodkie Przyjemności
18 najczęściej popełnianych błędów kulinarnych 196

surowe, podczas gdy na zewnątrz jest spieczone/ lub przegotowane. Mięso gotuje się znacznie bardziej równomiernie, jeśli pozwoli mu się poleżeć w temperaturze pokojowej przez 15 - 30 minut 13. Solimy mięso wołowe przed pieczeniem czy gotowaniem, co powoduje że po upieczeniu jest twarde i nieapetyczne. Aby było kruche i smaczne potrawę dosalamy dopiero pod koniec. 14. Dosalamy zupę na samym(...)dodaje się dopiero, gdy ziemniaki w pełni się ugotują. W przeciwnym razie będą twarde, bo różnica odczynu uniemożliwi ziemniakom ugotowanie się do miękkości. 16. Otwieramy drzwiczki piekarnika podczas pieczenia ciasta- straty ciepła, w efekcie zakalec lub nierównomierne wypieczenie 17. Odchodząca panierka z mięsa- aby temu zapobiec należy obtoczyć mięso najpierw w mące albo wysuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie moczyć

Tradycyjna Kuchnia
Gotowana rolada 186

Rolada jest zwarta, prosta w wykonaniu, idealna na kanapki. Dużo zdrowsza od tych kupowanych w sklepie, ponieważ wiemy co zawiera na 100% i możemy podać małym

kgwjanczewo
Sernik matcha z owocami leśnymi 180

Sernik z zieloną herbatą matcha chodził za mną już od dłuższego czasu. Matcha to sproszkowana zielona herbata. Jedna ze zdrowszych. Tak, tak. Są zdrowe i zdrowsze

Kucharzyca
Serniczek truskawkowo-śmietankowy 579

Delikatny serniczek na bazie bitej śmietany i musu truskawkowego. Serniczek jest przepyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu a do tego szybko znika:) składniki: masa truskawkowo-śmietankowa

Monia miesza i gotuje
Pączki karnawałowe po wiedeńsku 323

„Podróży z wypiekami” ciąg dalszy… Dzisiaj odwiedzimy Wiedeń i posmakujemy karnawału . Najprawdziwsze pączki karnawałowe po wiedeńsku smażone są na smalcu, wypełnione są dżemem morelowym i posypane

Słodki sentyment
Zapachniało ziołami 183

przygotować... I kiedy mam wolny dzień, jak dzisiaj, robię to z największą przyjemnością. Pieczenie bułeczek sprawia mi ogromną frajdę - wyszukiwanie nowych smaków, które przypadłyby mu do gustu, odnajdywanie najlepszych proporcji, dzięki którym bułeczki będą mięciutkie i puchate. Tym razem poszłam do kuchni zupełnie bez pomysłu, i po prostu zmieszałam to, co wydawało mi się, że w bułkach(...)sól i suszone zioła. Zagnieść ciasto. Wlać oliwę, wyrobić gładkie ciasto (może się nieco lepić). Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Wyrośnięte ciasto szybko zagnieść, podzielić na 10 równych części, z każdej uformować podłużną bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawić do lodówki na noc.Wyjąć blachę z lodówki 30 minut przed planowanym pieczeniem.Bułeczki opędzlować jajkiem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Większa sprawa - tort 187

miksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami wsypywać przesianą mąkę z kakao, miksując na najniższych obrotach.Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Masę wylać do formy.Piec w 170 st. C. 70-80 minut, do tzw. suchego patyczka.Upieczony biszkopt zrzucić na ziemię (w formie) z wysokości 60 cm, po czym wystudzić w uchylonym piekarniku.Krem:Mascarpone utrzeć(...)cały czas miksując. Schłodzić w lodówce przez 10-15 minut, aż nieco stężeje.Kremówkę ubić na sztywno. Dodać do masy, wymieszać na gładko.Biszkopt przeciąć na trzy części, ściąć ewentualną górkę.Pierwszy blat położyć na talerzu, skropić sokiem z cytryny wymieszanym z wodą. WYłożyć 1/2 kremu, przykryć drugim blatem, docisnąć. Ciasto nasączyć, wyłożyć resztę kremu, przycisnąć trzecim blatem. Wstawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
CYTRYNÓWKA 120

łyżki oleju 190 g jogurtu naturalnego 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 1 olejek cytrynowy 4 jabłka Krem cytrynowy: 2 opakowania budyni cytrynowych bez cukru 3/4 szklanki cukru 500 ml mleka 250 g margaryny sok wyciśnięty z 3 - 4 cytryn Dekoracja: garść płatków czekoladowych(...)mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać ma gładką masę. Na koniec dodać pokrojone w średnią kostkę jabłka i delikatnie za pomocą łyżki wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem.  Piec 45- 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Krem cytrynowy

Ciastka - domowe słodkości
Ciasteczka z masłem orzechowym 110

roku jakoś o nich zapominam (bez sensu, bo są pyszne). Jeśli macie ochotę na bajkowe święta to przygotujcie sobie te ciacha Ciasteczka z masłem orzechowym Składniki: 180 g mąki pszennej 100g masła 100 g masła orzechowego 100g brązowego cukru 100g białego cukru 1 jajko pół łyżeczki esencji waniliowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę soli. Ucieraj do czasu, aż składniki się połączą Gotowe ciasto owiń folią i wstaw na godzinę do lodówki. Następnie odmierzaj ok. 40 g ciasta, formuj z niego kulki i każdą kulkę spłaszcz. Gotowe ciacha układaj na blasze do pieczenia, pamiętając o odstępach między nimi. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 15/16 minut

365 dni dookoła kuchni
Quiche z wędzonym łososiem, serem pleśniowym i owocową nutą 177

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, jajko, proszek do pieczenia, sól i zagnieść na jednolite ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować, wylepić formę tarty o średnicy 24 cm, wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą.  Całe ciasto nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut na złoty kolor. 2. Masa jajeczna: Jajka roztrzepać(...)stopni i piec przez 20 minut. 5. Gotowy quiche podawać na gorąco lub zimno posypany rukolą. Na każdym etapie hodowli starannie wybieramy łososie, które Wam podamy – dzięki temu jesteśmy w stanie zapewnić Wam łososia najlepszego z najlepszych – tylko takie ryby zaliczają się do Ekskluzywnego Klubu Łososia MOWI. #lososmowi To proste: w świecie bez alternatyw alternatywą jest MOWI

Szalona Kuchnia Eweliny
Bułki do kebaba 132

przygotowywałam domowe pizze, czy hamburgery. Za to kebab zrobiłam po raz pierwszy. Muszę podziękować Szefowej w swojej kuchni, bo to u niej znalazłam przepis na bułki. Z pewnością bez nich, nie doszłoby do skutku wykonanie kebaba w domu;) TUTAJ przepis na mięso do kebaba. 600 g mąki pszennej 250 ml ciepłej wody 50 g drożdży 1 łyżeczka cukru(...)gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Rozprowadzamy na nim wyrośnięte ciasto, formując koło (jak na pizzę). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia. Przed pieczeniem wierzch ciasta nacinamy ostrym nożem (w kratkę) oraz smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy przez około 25-30 minut

Smaki Na Talerzu
Ciasto czekoladowe z suszoną śliwką 208

blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. kroimy na 2 równe blaty. Składniki na masę: śliwki: 200 g suszonych śliwek 120 ml spirytusu Śliwki przekładamy do słoika, wlewamy alkohol, zakręcamy i odstawiamy na noc do lodówki. Po tym czasie odsączamy( alkohol zostawiamy do nasączenia ciasta) i kroimy w kostkę. 2 budynie śmietankowe(...)WYKONANIE: biszkopt czekoladowy+ ½ nasączenia   ½ masy   biszkopt czekoladowy+ ½ nasączenia   ½ masy   polewa   Całość schładzamy w lodówce ok. 3-4 godziny ( wierzchnia warstwa musi stężeć, aby ciasto bez problemu można kroić) Smacznego

Domowe ciasta
BARDZO KRUCHE RURKI Z KREMEM KAKAOWYM 183

olejek spirytusowy rumowy Przygotowanie: Ciasto - mąkę krupczatkę z cukrem pudrem przesiać. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka oraz śmietankę do kawy. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Odkroić kawałek ciasta i rozwałkować na grubość około 2 - 3 mm. Rozwałkowane ciasto przeciąć za pomocą radełka na paski(...)tego jak duże mamy foremki do robienia rurek). Paseczki ciasta nawinąć na foremkę do rurek zaczynając od wąskiej strony, tak aby ciasto nachodziło na siebie (do połowy już nałożonego paska). Ciasto nawijać do 2/3 wysokości foremek. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 - 30 minut w temperaturze 200 stopni C. Po upieczeniu, gdy parę minut odparują jeszcze

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto Maczek Porzeczkowy 1149

sernik 5 łyżek cukru pudru 350g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 2 galaretki w proszku (użyłam gruszkowej i przezroczystej truskawkowo – waniliowej) 450ml gorącej wody 400g umytej porzeczki bez szypułek 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Do nasączenia: 60ml soku z cytryny 140ml wody 1-2 łyżeczki cukru pudru Wierzch: 560g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 fix do śmietany(...)kremową masę. Dodać ekstrakt, wymieszać szpatułką. 3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać ją na jajeczną masę, dodać mak i delikatnie wymieszać szpatułką. 4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem: 5. Obie galaretki

Mała Cukierenka
ciasto cytrynowe piaskowe - bardzo łatwe :D 183

poczekamy ciut jeszcze :) Piszę w koło, ale bez konkretu. Dobra. Jak napiszę to pójdę jeszcze podziwiać widoki, ale najpierw przepis. Polecam go nawet tym, którzy nie mają "ręki" do wypieków. Cała tajemnica tkwi w tym, by cierpliwie postać z mikserem przy blacie kuchennym. Prawie samo się robi :D Składniki na ciasto cytrynowe: * 5 jajek * 20 dkg masła(...)cukier i na końcu żółtka. Wsypałam mąkę ziemniaczaną i nie przestałam miksować. Dodałam sodę, skórkę z cytryny i sok z cytryny. Masło roztopiłam i wlałam do masy. Tyle :) Piekłam przez 20 minut w  160 stopniach a przez następne pół godzinki w 170. Jak już ciasto się upiekło, ostudzone polałam lukrem. Do cukru pudru dodałam kilka kropel wody gorącej

Pieprzyć z Fantazją
babka cytrynowa - bardzo łatwa 161

poczekamy ciut jeszcze :) Piszę w koło, ale bez konkretu. Dobra. Jak napiszę to pójdę jeszcze podziwiać widoki, ale najpierw przepis. Polecam go nawet tym, którzy nie mają "ręki" do wypieków. Cała tajemnica tkwi w tym, by cierpliwie postać z mikserem przy blacie kuchennym. Prawie samo się robi :D Składniki na ciasto cytrynowe: * 5 jajek * 20 dkg masła(...)cukier i na końcu żółtka. Wsypałam mąkę ziemniaczaną i nie przestałam miksować. Dodałam sodę, skórkę z cytryny i sok z cytryny. Masło roztopiłam i wlałam do masy. Tyle :) Piekłam przez 20 minut w  160 stopniach a przez następne pół godzinki w 170. Jak już ciasto się upiekło, ostudzone polałam lukrem. Do cukru pudru dodałam kilka kropel wody gorącej

Pieprzyć z Fantazją
Dwukolorowa babka wielkanocna z adwokatem 205

szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżka ciemnego kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny Dr.Oetker Sposób przygotowania ciasta: Masło rozpuścić do płynnej konsystencji, wystudzić. Wlać do masła adwokat.  Mąkę pszenną wymieszać w misce z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić na puszystą pianę z cukrem, stopniowo   wlewać masło , na przemian(...)wlać ekstrakt z cytryny, zmiksować do połączenia. Formę do dużej babki   natłuścić (ja miałam silikonową więc niczym nie natłuszczałam ) wylać ¾ ciasta, do reszty dodać łyżkę ciemnego kakao, wymieszać i wylać na jasne ciasto. Babkę piec 50 minut w temp 180*c. Zimną udekorować wg uznania, lukrem lub polewą z białej czekolady. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Babka „Tulipan” 559

miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy olej oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy tylko do połączenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy część do masy i delikatnie mieszamy szpatułką. Gdy stanie się nieco rzadsza, dodajemy resztę ubitych białek i mieszamy aż do połączenia. Przygotowane ciasto dzielimy na 4 równe części. Do jednej dodajemy kisiel, do drugiej budyń(...)czwartej suchy mak. Wszystkie masy dokładnie, lecz delikatnie mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy poszczególne warstwy ciasta (kolejność dowolna). Na sam koniec przez środek robimy nożem nacięcie wzdłuż blaszki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60-80 minut (sprawdzamy patyczkiem). Moja babka piekła się dokładnie 80 minut (na ostatnie 15 minut przykryłam wierzch folią aluminiową

Smaki Na Talerzu
Kremowy Sernik Zebra z Polewą Czekoladową 306

Naturalnego ekstraktu Wanilia Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami Dr. Oetkera Polewa: 100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 100ml mleka + 3 łyżki 1 łyżka masła 1 łyżka kakao bez cukru Ciasto: 1. Do miski przełożyć oba sery, dodać obie mąki, cukier, Cukier z wanilią Bourbon z Madagaskar Dr. Oetkera i Naturalny ekstrakt Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera, wymieszać(...)pieczenia, tylko dno. Na sam środek blaszki wyłożyć dwie spore łyżki jasnej masy serowej. Na środek jasnej masy wyłożyć 2 łyżki ciemnej masy i tak postępować, aż do wyczerpania obu mas serowych. 5. Lekko potrząsnąć blaszką, żeby masa serowa trochę się wyrównała i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200°C przez 10 minut. Po tym czasie

Mała Cukierenka
Ciasteczka budyniowe z karobem i orzechami laskowymi 183

ciastkami nie wyjechała z piekarnika to nawet nie pomyślałam, że będzie tak dobrze Wiecie, jak to smakuje (i pachnie)? Jak nugat. Nadzienie nugatowe, które pamiętam z czekoladek (w wersji bez karobu czuć to najlepiej). Zapach cu-dow-ny. Myślałam, że ciasteczek z orzechami włoskimi nic nie jest w stanie pobić, ale… No cóż, sorry, ciastki, musicie teraz ustąpić(...)karobu Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i zagnieść gładkie ciasto (jeśli jest zbyt suche, można dodać odrobinę więcej mleka). Rozwałkować na grubość kilku milimetrów i wycinać ciasteczka. Ja wycinałam koła i użyłam ozdobnych pieczątek w świątecznym klimacie. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10-12 minut w temperaturze 180 stopni. Artykuł Ciasteczka budyniowe z karobem

Fitkot
Ciastka owsiane bez cukru 199

sięgam po kolejne ciastko bez wyrzutów sumienia. Są lekko chrupiące, szczególnie na brzegach, słodkie w sam raz i bardzo smakowite:) Składniki (na ok 25 sztuk): 150g płatków owsianych 70g mąki pszennej pełnoziarnistej 3 łyżki płynnego miodu 3 łyżki oleju kokosowego 5 dużych daktyli (dałam świeże) 1 duże jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka maku(...)płatki, proszek i przyprawę wyspać do miski, wymieszać. Wlać płynne składniki, dodać bakalie, wymieszać. Zwilżonymi dłońmi nabierać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, formować kulki, następnie spłaszczać. Ciastka układać na blasze w niewielkich odstępach. Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 15 minut w temp. 170stC aż się staną złociste. Po upieczeniu ciastka ostudzić, zdjąć z blachy. Przechowywać w szczelnym pojemniku

Obiad gotowy
CIASTO FASOLOWE 166

bez mąki i cukru, z białą fasolą, której w ogóle nie czuć w cieście. Jest bardzo wilgotne i ma ciekawy smak.      SKŁADNIKI Ciasto: 240 g ugotowanej fasoli (lub fasola w puszce) 1 dojrzały banan, 2 jajka, 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego, 3 łyżki płynnego miodu, 2 łyżki kakao (użyłam karobu), 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)dzień przed zrobieniem ciasta zalewamy wodą, następnego dnia wodę odlewamy, gotujemy w zmienionej wodzie do miękkości. Blaszkę o wymiarach 10x22 cm wykładamy pergaminem. W blenderze umieszczamy osączoną z zalewy fasolę, miksujemy, dodajemy pokrojonego banana, miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki (za wyjątkiem wiórek i żurawiny), miksujemy dokładnie, dodajemy wiórki i żurawinę, wylewamy na formę. Pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach

słodki bratek
Fit sernik na zimno z musem rabarbarowym 275

ciasto wyszło lepsze niż się spodziewałam, a miałam tylko jakoś spożytkować zalegający w lodówce serek homogenizowany. Wszystkie smaki doskonale się uzupełniają, od słodyczy spodu na bazie płatków owsianych, daktyli kakao, po nutę serową i lekko kwaśny mus z rabarbaru – po prostu bajka. Spód na tyle mi smakuje, że stwierdziłam, że będzie fajną bazą do zdrowych batoników bez pieczenia(...)łyżeczki żelatyny Mus z rabarbaru: 300-350g rabarbaru 2 łyżki ksylitolu (lub cukru) Odrobina wody 2 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Daktyle zalać wrzątkiem i namoczyć ok 15-20 minut. Płatki owsiane zblendować (drobno, ale nie na pył). Dodać kakao, odsączone daktyle i rozpuszczony olej kokosowy. Ponownie zblendować na gładką masę. Spód tortownicy wysmarować tłuszczem. Wyłożyć gotową masę. Wstawić do lodówki

Fabryka pomysłów
Marchewkowe muffiny z orzechami włoskimi i gorgonzolą (Muffin di carote, noci e gorgonzola) 172

lievito per torte salate 3-4 carote (circa 350 grammi) 100 ml di latte 50 ml di olio extravergine 4 uova sale, pepe PRZYGOTOWANIE Orzechy włoskie bez łupin drobno kroimy. Marchew ścieramy na tarce o małych oczkach. Ser gorgonzola kroimy w kostkę. Gorgonzol ę  możemy zastąpić dowolnym rodzajem sera. **** PREPARAZIONE Tritate finemente le noci. Pelate(...)polvere per torte salate e un pizzico di sale. Per ultimo unite le noci, le carote e il gorgonzola. Mescolate bene il tutto. Ciasto przelewamy do foremek do muffinów. Muffiny pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do tzw. suchego patyczka. **** Riempite gli stampi  con l'impasto per i muffin.  Cuocete

La grande e la piccola cuoca
Czeska zupa czosnkowa 171

miski, dodajemy sól i wlewamy zimną wodę. Drewnianą łyżką mieszamy chwilę składniki, aż ciasto osiągnie formę kuli. Przekładamy ją na blat i wyrabiamy aż przestanie lepić się do rąk (ciasta nie jest dużo, najlepiej wyrabiać zagarniając krawędzią dłoni. W razie potrzeby delikatnie podsypać stolnicę mąką). Powstałe ciasto cienko wałkujemy. Kroimy w paseczki lub trójkąty podobnej wielkości. Wierzch smarujemy za pomocą(...)pędzelka odrobiną wody i posypujemy przyprawami. Krakersy kładziemy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy w 200 stopniach przez ok. 8 minut

Smaki Na Talerzu
Makowiec 368

Tradycyjny makowiec z przepisu mojej mamy Ciasto bez którego nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia. Delikatne ciasto drożdżowe i aromatyczna masa makowa z rodzynkami i skórką pomarańczową. Długo zachowuje świeżość. Z podanego przepisu wychodzą dwa makowce o długości ok. 40 cm. Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 5 dag drożdży 3/4 szklanki cukru 4 żółtka 0,5 szklanki mleka(...)szklanka orzechów włoskich Dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczowa, lukier Dzień przed pieczeniem mak zalać wrzącą wodą i zagotować. Mak ostudzić a następnie wylać na sito. Następnego dnia dobrze odsączony mak zemleć dwukrotnie, dodając do drugiego mielenia cukier. Masło rozpuścić. Dodać do niego zmielony mak i mieszając ogrzewać kilka minut. Ubić pianę z białek i otrzeć skórkę z pomarańczy. Do maku

Bullio
Ciasteczka orzeszki 212

Bez tych ciasteczek nie wyobrażam sobie świąt. Chociaż pracy z nimi nie mało bo trzeba każdą połówkę upiec osobno później skleić kremem i jeszcze udekorować w polewie i mielonych orzechach. Ale nie odstraszajcie się bo smakują rewelacyjnie. Składniki: Ciasto: 280 g masła lub margaryny 140 g cukru pudru 4 żółtka 450 g mąki pszennej 2 łyżki kakao Nadzienie: puszka(...)cukrem pudrem i żółtkami. Dodać przesianą mąkę, kakao i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie mocno kleić się do rąk dosypać mąki. Z ciasta uformować kulkę owinąć folią spożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki. Odrywać po kawałku ciasta i wylepiać foremki do orzeszków. Piec około 10-12 minut w 180 stopniach. Ostudzić po upieczeniu. Polewa: Margarynę rozpuścić (nie gotować

Ala piecze i gotuje
Cieciorkowy chleb 147

gęsta i nie trzeba czekać na wyrośnięcie ciasta. Chleb jest puszysty, ma wyjątkowy smak ciecierzycy, a chrupiące ziarna sprawiają, że można go zajadać jak ciasto. Od razu mogę powiedzieć, że wyjątkowo smakuje ze śliwkową marmoladą bez cukru – sprawdzałam :D {"@context":"http:\/\/schema.org\/","@type":"Recipe","name":"Cieciorkowy chleb","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished(...)u0142y\u017ceczka s\u00f3l"],"recipeInstructions":["Wszystkie sk\u0142adniki mieszamy dok\u0142adnie, a\u017c uzyskamy mas\u0119 bez grudek. Mas\u0119 wylewamy do wy\u0142o\u017conej papierem do pieczenia keks\u00f3wki. Pieczemy od razu w 180 st. C przez ok. 45 minut."],"recipeCategory":"Pieczywo","recipeCuisine":"Bez glutenu"} Cieciorkowy chleb Danie Pieczywo Kuchnia Bez glutenu Składniki

Kucharzyca
Orkiszowe ciasteczka z cynamonem 180

Ostatnio miałam ogromna ochotę na takie razowe ciasteczka bez cukru, więc postanowiłam upiec je z mąki postanowiłam z dodatkiem cynamonu, wyszły bardzo smaczne. Będąc na diecie o niskim indeksie glikemicznym można czasem sobie pozwolić na takie ciasteczka. Wzorek na ciasteczkach wykonałam wałkiem od firmy MyGiftDna .   Składniki: 200 gram mąki orkiszowej razowej typ. 2000 100 gram masła 1 jajko(...)pieczenia Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone masło, jajko oraz pozostałe składniki. Wszystko razem zagniatamy na gładkie ciasto, zawijamy w torebkę foliową i wstawiamy na godzinę do lodówki. Ciasto wałkujemy n grubość 0,5 cm, wałkujemy wałkiem ze wzorem, foremką wycinamy ciasteczka. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy przygotowane ciasteczka, wstawiamy do piekarnika i pieczemy

Bajeczna Kuchnia
Rolada bezowa z kremem śmietanowym i malinami 174

Ciasto idealne do niedzielnej kawy - rolada bezowa z kremem śmietanowym i malinami ♥ C iasto, które musicie wypróbować :)  Beza przygotowana w poniższy sposób będzie miękka i puszysta. Perfekcyjnie pasuje do kremu na bazie śmietany kremówki i mascarpone oraz kwaśnych malin.  Składniki*: "biszkopt" bezowy 4 białka jaj 1 i 1/5 szklanki zwykłego cukru (250 g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)ubitych białek dodawać partiami zwykły cukier. Cały czas miksować, aż do rozpuszczenia cukru. Pod sam koniec dodać ocet i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Rozsmarować ciasto. Piec około 15 minut w 150ºC, a następnie 15 minut w 165ºC. Gorący biszkopt bezowy przełożyć do góry nogami na czysty arkusz papieru do pieczenia, od spodu oderwać

Ugotować
Pavlova 205

Pavlova jest ciastem, które znajduje się na mojej prywatnej liście Top Cake. Lekki bezik z kremem i sezonowymi owocami. Jest to deser, który tygryski lubią najbardziej.  Bezę z tego przepisu robiłam już kilka razy i zawsze wychodziła idealnie chrupka na wierzchu i puszysta wewnątrz. I jak tu utrzymać dietę, kiedy tyle przepisów jeszcze do wypróbowania ;)   Beza 4 białka(...)ryżowego Włączamy piekarnik bez termoobiegu by w trakcie ubijania już się nagrzał do 120°C. Białka wrzucamy do miski, dodajemy szczyptę soli i miksujemy na sztywną pianę. Gdy białka są już dobrze ubite dodajemy sukcesywnie cukier i dalej miksujemy do momentu aż masa będzie gładka. Wlewamy ocet i łyżeczkę mąki ziemniaczanej i miksujemy jeszcze około minutę. Ubitą masę wykładamy

Emskie Smaki
Sernik na zimno z ricotta 240

Sernik na zimno to idealne ciasto na lato. Bardzo lubię letnie serniczki bez pieczenia udekorowane sezonowymi owocami. Taki sernik na zimno mogę jeść codziennie! Dzisiejszy sernik na zimno jest bardzo łatwy do przyrządzenia ale wymaga schłodzenia w lodówce. Zrobiłam go na spodzie z ciastek digestive. Sernik na zimno najlepiej smakuje ze świeżymi owocami i owocowym sosem. Sernik(...)śmietanki 1 łyżka soku z cytryny skórka otarta z jednej cytryny Dodatkowo 450 g sezonowych owoców 4 łyżki cukru 1 listek żelatyny Namocz żelatynę w zimnej wodzie na 20 minut , również żelatynę na owocowy sos. Digestive ciastka zmiksuj lub pokrusz tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj. Ustaw metalowe obręcze na równej desce wyłożonej aluminiową folią. Napełnij je równomiernie

codojedzenia
Ciasteczka marchewkowe z bakaliami 521

bardziej klejące niż ciasto kruche, powinno jednak bez problemu dać się zagnieść - ciasto zafoliować i schłodzić, lub od razu podzielić na dwie części i uformować w rulony o średnicy około 3,5-4cm (schłodzone łatwiej będzie uformować) - każdy rulon zawinąć w folię spożywczą lub aluminiową, schłodzić w zamrażarce, aż ciasto stwardnieje (1-2 godziny) - schłodzone rulony wyjąć(...)starając się nie zgniatać ciasta przy krojeniu, aby plasterki się nie deformowały - jeśli nie macie dużej blachy, na której zmieszczą się wszystkie ciasteczka, resztę ciasta należy przechowywać w zamrażarce (chyba, że pokroicie od razu oba rulony, wtedy ciasteczka mogą czekać na papierze do pieczenia w lodówce) - ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie

Smakołyki Bereniki
Ciasteczka owsiane z bakaliami i polewą czekoladową 173

płatków owsianych (albo żytnich) – 150 g bakalii (rodzynki, morele lub inne) – 3/4 szklanki gorącej wody – 2 łyżki masła – łyżka miodu – pół szklanki brązowego cukru lub zwykłego białego ( lub bez jeżeli ktoś woli mało słodkie ciastka) – płaska łyżeczka sody oczyszczonej – płaska łyżeczka soli ( najlepiej zdrowej, himalajskiej) PRZYGOTOWANIE: W rondelku podgrzej wodę i rozpuść w niej masło. Płatki owsiane zmiel(...)zagnieć ciasto, a następnie delikatnie rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm. Ciasto powinno być plastyczne Wytnij ciasteczka i przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną masłem. Wycięte ciasteczka wykładaj szpatułką, możesz je lekko podsypać mąką by się nie przyklejały do blatu/ stolnicy. Ciasteczka owsiane piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C i piecz przez

Calzonella.com
Chleb z burakiem Emmanuela Hadjiandreou. Styczniowa piekarnia 204

Autor opracował ciekawą technikę zagniatania chleba (zobacz na filmie klik ). Chleb zachwyca i kolorem i smakiem. Nie obeszło się bez problamów, bo choć dałam nieco mniej wody niż wskazywał przepis (mąka orkiszowa zbiera jednak mniej wody niż pszenna) to ciasto było bardzo klejące i trudne do współpracy. Kierując się czasem wyrastania (2-6 godzin) z przepisu, trochę przecholowałam(...)chlebek przegarowałam, dlatego jest dość niski. Nie stracił jednak nic na smaku. Dziękuję Ani za trafny wybór chlebka i wszystkim, którzy wzięli udział we wspólnym pieczeniu! Składniki na 1 bochenek: 370 g mąki orkiszowej (200 g 630 i 170 g 1050) 8 g soli 160 g startych buraków 220 g aktywnego zakwasu 200 g ciepłej wody 15 g oliwy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Piernik z kremem czekoladowym 304

łyżki miodu 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika domowej lub gotowej 1 szklanka powideł śliwkowych ( u mnie domowe bez cukru) 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie Winiary) 1 łyżeczka sody Krem czekoladowy do przełożenia: 150g śmietany kremówki 30 %, 150g mascarpone, 1 łyżka cukru pudru 100g gorzkiej czekolady, Polewa(...)przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Jajka ubijamy ze szklanką cukru na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy wcześniej podgrzewaną masę oraz przesiane suche składniki, wszystko razem mieszamy. Keksówkę o wym. 25×15 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 60 minut, albo do tzw. suchego patyczka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto dyniowo-marchewkowe 170

ciasto to specjalność mojej siostry Agnieszki, a przepis - z Kuchni Lidla. Kiedy pierwszy raz je jadłam urzekło mnie konsystencją - puszyste i wilgotne jednocześnie, o pięknym słonecznym kolorze w środku, pachnące korzennymi przyprawami... pycha. Idealne rozwiązanie na pochmurny jesienny czy zimowy dzień!   Składniki: 250 g mąki 150 g cukry trzcinowego 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka mieszanki przypraw korzennych (cynamon(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawami korzennymi. Wymieszać i dodać dynię z marchewką. Wszystko dokładnie połączyć. Wstawić do średniej wielkości tortownicy i piec w temperaturze 185 stopni bez termoobiegu przez 35 minut. Po wystudzeniu można polać czekoladą rozpuszczoną z odrobiną masła lub śmietanki i udekorować posiekanymi orzechami lub migdałami

Kulinarne Inspiracje
Czekoladowe ciacha na białkach 134

białek i postanowiłam je dobrze wykorzystać :) Ciacha, bo ciasteczkami raczej nie można ich nazwać ze względu na ich wielkość ;) są obłędnie czekoladowe i rozpływają się w ustach. To trochę mini bezy w wersji mocno czekoladowej. Jak dla mnie bomba! Moja córcia też jest zachwycona takimi czekoladowymi ciachami. Nie dosyć, że naszpikowane ulubioną przez nią czekoladą to jeszcze w wersji maxi ;) Przepis(...)białko. Czekoladę posiekać, wsypać do masy kakaowej, wymieszać. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką nakładać porcje ciasta w dosyć dużych odstępach bo ciastka pod wpływem temperatury zwiększą swoją objętość. Ciasteczka piec ok 12 minut, do czasu kiedy ich powierzchnia będzie lekko błyszcząca i popękana. Po wyjęciu z piekarnika zsunąć razem z papierem

Smakołyki Asi
Bezglutenowa tarta czekoladowa z orzechami 200

kruchym spodzie z orzechami i migdałami. Niebo w gębie. Bez glutenu, mleka, cukru ale nie bez smaku! Na przekór złośliwym, którzy twierdzą że "dieta" jako zdrowe odżywianie to pasmo wyrzeczeń i zerowa przyjemność z jedzenia. Składniki (8 porcji): Ciasto: 1 szklanki mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki kokosowej/drobnych wiórków 75 g oleju kokosowego/masła 3 łyżki miodu 1 duże(...)słodkiego kremu Dekoracja: 2 łyżki migdałów w płatkach 10 pokruszonych orzechów włoskich Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj i ugnieć. Wstaw do lodówki na godzinę. 2. Wyłóż ciastem formę na tartę, bardzo dokładnie ugnieć i wyrównaj. 3. Piecz ok. 15-20 minut w 180 stopniach (do lekkiego zarumienienia). 4. W tym czasie zrób krem. Kaszę wypłucz kilka razy, następnie

Powiedz dietom nie
Chlebek bananowy (bez glutenu, jajek, cukru i laktozy) 224

nasion chia 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cynamonu 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu ½ łyżeczki sody oczyszczonej  oraz: sezam do posypania wierzchu wiórki kokosowe do posypania foremki Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i nasionami chia. Daktyle wrzucić do miseczki i zalać wrzątkiem tylko tyle by woda je przykryła. Gdy zmiękną(...)pieczenia, krótsze boczki posmarować olejem i posypać wiórkami kokosowymi. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175°C. Masę bananową przelać do miski. Stopniowo wsypywać mąkę mieszając dokładnie masę łyżką lub szpatułką. Ciasto będzie bardzo gęste. Przełożyć ciasto do przygotowanej foremki, wygładzić wierzch. Posmarować wierzch chlebka wodą najlepiej przy pomocy pędzelka i posypać obficie sezamem. Piec około 50 minut, do momentu

maniapieczenia
Mufinki z winogronami 180

mufinki bez jajek..co na samym wstępie autorka napisała..no, ale tak to jest jak wszystko robi się na szybko i nie zdążyło tego wstępu przeczytać. Razem ze mną mufinki piekły: 325 g mąki pszennej 3/4 szkl. otrąb owsianych lub pszennych  110 g brązowego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli(...)składniki przelać do suchych i dokładnie wymieszać. Przygotować papilotki, do każdej nałożyć około 1 łyżki ciasta, nałożyć 3-4 winogrona, kolejną porcję ciasta, znowu winogrona i  przykryć ciastem. Muffiny posypać cukrem waniliowym lub kokosowym. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut

Moje domowe kucharzenie
Brownie z kaszy jaglanej 249

Ostatnio bardzo ciągnie mnie do czekolady (czasem i tabliczka dziennie nie wystarcza ;)), więc postanowiłam upiec coś z jej dodatkiem (tudzież jako jeden z głównych składników). Ciacho zdrowe, absolutnie bezglutenowe (bez ani grama mąki!) i bardzo wilgotne... niczym oryginalne amerykańskie brownie. :)  Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 200 g kaszy jaglanej 2 szklanki mleka 1 tabliczka gorzkiej czekolady (u mnie(...)kaszą.  W misie rozmiksować ze sobą pozostałe składniki dodając stopniowo zblendowaną kaszę.  Formę o wymiarach 20x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, a wierzch posypać posiekanymi orzechami.  Piec przez ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni C.  Wyjąć, wystudzić.  Udanych wypieków

Kuchnia Ellie
Ciasto kiszone 286

przygotowała je moja Mamcia, dlatego nie uraczę Was zdjęciami z etapów przygotowania. Myślę że i bez nich sobie poradzicie :) Składniki: Na blaszkę ok 40x30cm Ciasto: 1/2 kostki margaryny 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 3 jajka 1 łyżeczka amoniaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka drożdży Krem: 4 jajka 1/2l mleka 4 łyżki cukru 2 cukry waniliowe(...)godzin do kiszenia. Następnie dać tyle mąki ile przyjmie ciasto (ok 1,5szklanki). Ciasto jest miękkie, ciężko nawet przenieść je na wyłożoną papierem blaszkę, dlatego jeśli porobią się dziury, to musimy je dokładnie zalepić już na brytfannie. Nakłuć widelcem. Upiec 3 placki w temp 180 st C (ok. 30 minut każdy). 2. 1/2 l mleka gotujemy, dodajemy 4 łyżki cukru

Kuchnia w czekoladzie
Rogaliki drożdżowe 161

cukier, mieszamy z mąką. Na koniec dodajemy drożdże z wodą.    Wyrabiamy ciasto. Robimy z niego kulę i wkładamy do zimnej wody na ok. godzinę. Ciasto urośnie i wypłynie na wierzch. Jeszcze raz ciasto dokładnie wyrabiamy (ręcznie albo mikserem). W miarę potrzeby dosypujemy trochę mąki. Ciasto dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy tworząc koło. Dzielimy na ok. 8 części(...)kładziemy odrobinę dżemu zwijamy od strony szerszej do węższej. Na wierzchu smarujemy białkiem (u nas ten etap pominięty) lub wodą. Układamy rogaliki na papierze do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, aż ciasto będzie rumiane. Gotowe rogaliki posypujemy cukrem pudrem, posypką czekoladową lub smarujemy lukrem

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Tarta z malinami i jeżynami 205

Kruche ciasto z malinami i jeżynami w waniliowym kremie. Idelana na podwieczorek dla małego alergika - bez jajek i krowiego mleka. Kruche ciasto: 2 szklanki mąki 125 g schłodzonej margaryny, pokrojonej w kostki 1/4 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 3 łyżki zimnej wody Krem: 250 ml mleka sojowego waniliowego 2 żółtka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)misce połączyć suche składniki. Stopniowo dodawać wodę, zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić pół godziny w lodówce. Piekarnik nagrzać do 190°C. Formę na tartę wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie sie podczas pieczenia ). Zapiec 15 min. Wyjąć i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem

Atlas Smaków
56. Bułki żytnio-pszenne z siemieniem i sezamem 199

struktury bez grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Pamiętajcie, że prawidłowy zaczyn to podstawa i warunek udanego pieczywa! Jeżeli on nie wyjdzie, to należy go wylać i przygotować jeszcze raz. Jeśli za kolejnym razem się nie uda, powinniście kupić nowe drożdże. (Najprawdopodobniej kupiliście źle przechowywane lub stare)   Składniki na ciasto właściwe: - 300g(...)sezam Wszystkie składniki wraz z przygotowanym zaczynem wyrabiamy na jednolitą masę, umieszczamy w miseczce i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6-8 równych części, formujemy bułeczki, układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 30 stopni na 30-40 minut i uchylamy drzwiczki. Bułki wyjmujemy, smarujemy mlekiem

Be Fit Be Strong
Piegusek z delicjami 196

świąteczny wypiek, robię go dla moich łasuchów, nie wyobrażamy sobie bez niego świąt jest pyszny i efektowny. SKŁADNIKI: CIASTO: 5 jajek 50 g suchego maku 1 czubata szklanka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 9 łyżek cukru 5 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 1 łyżeczka proszku do pieczenia KREM BUDYNIOWY: 3 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy(...)Sposób przygotowania Ciasto:  Białka jaj ubijamy na sztywną pianę z cukrem dodajemy cukier waniliowy i nie przerywając ucierania dodajemy po jednym żółtku, wlewamy sok z pomarańczy dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i suchym makiem.  Tak przygotowane ciasto wylewamy do blaszki o wym 24/24 cm pieczemy 35 minut w temp

Wanilia i Kardamon
Placek serowy 278

kokosową bezę na wierzchu. Ja dodałam jeszcze do sera opakowanie rodzynek bo lubię to połączenie. Ciasto jest słodkie, dla mnie troszkę za bardzo, więc przy kolejnym jego pieczeniu zmniejszę trochę ilość cukru, ale Was zostawiam z oryginalną wersją :) Składniki: - 1 i 1/2 kg mielonego sera - 9 jajek - 300 g cukru pudru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)pieczenia Przygotowanie: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy po jednym żółtku i po łyżce sera oraz cukier waniliowy, proszek do pieczenia i budyń śmietankowy. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączy z masą serową. Sernik przelewamy do wysmarowanej blachy o wymiarach 25cm x 35 cm i pieczemy w 180 C przez 50 minut. Białka ubijamy

Zainspirowana w kuchni
Sernik z rosą 171

jajka 4 żółtka 2 szklanki mleka budyń śmietankowy bez cukru (35 g) Rosa z białek : 6 białek 1 szklanka cukru WYKONANIE: Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy w  lodówce ok pół godziny. Dużą blachę (25x36 cm) wykładamy papierem do pieczenia . Do przygotowanej formy wkładamy schłodzone ciasto. Masa serowa: Twaróg mielimy  2 razy w maszynce . Dodajemy(...)dodajemy stopniowo cukier. Białka ubijamy podczas pieczenia sernika, najlepiej przed samym wyłożeniem piany na sernik. Pieczenie: Na ciasto wylewamy masę serową i pieczemy ok. 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C.  Pod koniec pieczenia (gdy ser będzie lekko rumiany) wykładamy pianę ubitą z cukrem, wyrównać lekko powierzchnię i piecz jeszcze chwilę do momentu gdy piana będzie

W kuchennym oknie Ewy
Biała pavlova z truskawkami i borówką amerykańską 148

pavlova była moim prezentem dla mojej Mamy w jej dniu. Widziałam, że bardzo smakowała i z czego bardzo się cieszę, bo co jak co, ale znikające w ekspresowym tempie ciasto, cieszy mnie najbardziej :) Jeśli nie robiłaś/eś jeszcze pavlovej, to nie ma się czego bać. A warto, szczególnie teraz kiedy owoców mamy pod dostatkiem :) 'biała pavlova z truskawkami(...)sztywnej piany. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Krótko zmiksować. Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy ok.23cm. Wyłożyć pianę i delikatnie ale sprawnym ruchem podnieść boki bezy. Piekarnik nagrzać do 150C (bez termoobiegu). Wsadzić bezę i piec 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100C i piec-suszyć przez 3h (nie uchylać drzwiczek piekarnika). Długie

CookYourself
Bananowe ciasto z kajmakiem i otrębami 184

pieczenia - kubeczek jogurtu naturalnego  - 100 g dowolnych orzechów  Przygotowanie:  Piekarnik nastawić na 170 stopni. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. W osobnej misce utrzeć banany, masę krówkową i jogurt, połączyć z mąką, otrębami i proszkiem do pieczenia. Orzechy drobno posiekać i dodać do masy. Ubitą pianę z białek delikatnie wmieszać do ciasta(...)Całość przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą keksówki o wymiarach 25x12cm. Piec do tzw. ,,suchego patyczka" przez ok. 50 minut. Zostawić przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia.  Udanych wypieków

Kuchnia Ellie
Kruche różyczki 198

marmolady Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i sól, wymieszać. Następnie dodać żółtka i posiekaną margarynę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na pół, rozwałkować na płaty o grubości około 3 mm i za pomocą szklanki wykrawać kółka. 5 krążków ciasta ułożyć w szeregu jeden obok drugiego, tak aby ich brzegi lekko nachodziły na siebie, miejsca połączeń posmarować białkiem. Wzdłuż(...)rulon, po czym przekroić na pół - powstaną dwie różyczki. Przygotowane różyczki przełożyć na blachę i rozchylić płatki.Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 25 - 30 minut, powinny się lekko zrumienić.Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem

Moje domowe kucharzenie
Mufinki z suszoną śliwką 183

suszone owoce? bo ja tak...Śliwki kalifornijskie można podjadać bez niczego [pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu jelit i przyśpieszają spalanie tłuszczów], ale można wykorzystać do różnych potraw..ja na początek zapraszam na mufinki z dodatkiem takich własnie śliwek.. 2 szkl. mąki  1 szkl. cukru  2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 łyżeczka sody oczyszczonej  szczypta soli(...)naczyniu wymieszać składniki mokre. Połączyć zawartość obu naczyń i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełnić ciastem i posypać cukrem wymieszanym z orzechami. Piec w temperaturze 200ºC, około 20 - 25 minut, aż będą lekko złociste. Wyjąć z foremek jeszcze gorące i wystudzić na kratce. Śliwki kalifornijskie HELIO Natura nie zawierają typowego dla tej grupy

Moje domowe kucharzenie
Herbaciana babka z pieprzem 175

wszystkim jest bez jajek, a głównym "mokrym" składnikiem jest czerwona herbata. Dodatkowo smak zaostrza nietypowy w cieście składnik, pieprz cytrynowy. Babka jest aromatyczna, wilgotna, z dodatkiem kawałków czekolady. Pyszna! Składniki:  2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  szklanka cukru, 125g masła,  2 łyżeczki czerwonej herbaty Pu-Erh Slim Skworcu,  2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, sól, pieprz oraz przyprawę do piernika. Dodać masło, posiekać nożem, by składniki się połączyły. Wlać herbatę, dokładnie wymieszać. Czekoladę posiekać na dość duże kawałki, dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto wylać na przygotowaną foremkę - keksówkę, równomiernie rozprowadzić i piec około 60 minut w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania