może być sezonu truskawkowego bez ucierańca. Tym razem postanowiłam wykorzystać przepis Bereniki . Ciasto wyszło przepyszne. Mięciutkie, delikatne. Polecam z całego serca. Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g cukru 130 g masła 3 jajka 1 łyżka soku z cytryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g truskawek Wykonanie: Tortownicę(...)Składniki ucierać, aż powstanie jednolita masa (nie trwa to długo). Gotowe ciasto przelać do przygotowanej tortownicy. Umyte i odszypułkowane truskawki przekroić na pół. Położyć na wierzchu ciasta, przekrojoną stroną do góry. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 50 - 55 minut (do suchego patyczka). Przestudzić w formie przez kilka - kilkanaście minut, a następnie wyjąć
Sto kolorów kuchnileniwych". Minimum wysiłku, maksimum smaku. Chleb wyszedł naprawdę dobry, miękki i jasny - taki właśnie "tostowy". Prawdę mówiąc już od dawna miałem ochotę na zwykły, prosty, pszenny, smaczny chlebek. Bez dziwactw, cudowania i wymyślnych składników :) Zwykły prosty chleb. I oto on! :) 340 g mąki pszennej 200 ml wody 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli(...)miski i wyrabiamy. Niestety tutaj na moment odłóżmy lenistwo i wyróbmy to ciasto porządnie. Przez 15 minut. A jak naprawdę masz lenia to możesz nawet i ze słonecznika zrezygnować, i tak wyjdzie pyszny chlebek :) Jak już wyrobimy to przekładamy do foremki (wyłożonej np. papierem do pieczenia) i smarujemy od góry odrobiną (naprawdę odrobiną) oleju. Zostawiamy do wyrośnięcia
Marder&Marder Manufacturesernik powstał przez przypadek. Pomyślałam, że ser sam w sobie zawiera tłuszcz, więc po co jeszcze dodawać masło?. Postanowiłam upiec sernik bez dodatku masła i byłam nieźle zaskoczona, gdy wyjęłam ciasto, następnie wystudziłam i posmakowałam, a smak miał nieziemski. Coś pomiędzy sernikiem, a ptasim mleczkiem, albo ptasie mleczko z sera :) Muszę upiec go ponownie, taki był pyszny(...)mleko cały czas miksując. Na końcu dodaję ubite białka i mieszam łopatką. Formę o wym. 24x25 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170°C na 60 min. Po 30-35 minutach pieczenia, wyjmuję ciasto i nakrywam wierzch folią aluminiową. Wstawiam do dalszej obróbki termicznej. Upieczony sernik zostawiam
Ciasteczkowy Potwórposypania Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C. Blachę wyściełamy papierem do pieczenia. Ciasto rozkładamy na blacie podsypanym lekko mąką, Rozwałkowujemy bo otrzymać prostokąt 30 na 40 cm lub o podobnej powierzchni. W miseczce mieszamy miód, imbir, cynamon, wanilię. Rozprowadzamy masę na cieście zostawiając 3 cm wzdłuż dłuższego boku ciasta. Całość posypujemy jabłkami i migdałami, i dość ciasno zwijamy(...)plastrów (każdy powinien mieć 2 cm grubości). Ciastka delikatnie przekładamy na blachę zachowując ok 2 cm odległości między nimi. Smarujemy ciastka żółtkiem, skrapiamy miodem i posypujemy migdałowymi płatkami. Pieczemy ok 20 minut by się stały się złote
Dzieje kuchennej WiewióryMuffiny po upieczeniu można oprószyć cukrem pudrem lub pozostawić bez niczego, gdyż są wystarczająco słodkie. Z poniższego przepisu przygotujecie 10 sztuk. Muffiny z gruszką Składniki: 200g mąki pszennej 125 cukru 100g śmietany 18% 80g masła 2 jajka 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 gruszki (około 300g) Wykonanie: - składniki powinny być(...)miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier - gruszki umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę - składniki suche połączyć ze składnikami mokrymi, krótko mieszając - do ciasta przełożyć pokrojone gruszki, wymieszać - formę na muffiny wyłożyć papilotkami - do papilotek nałożyć ciasto, wypełniając 3/4 ich wysokości - piec w 170 stopniach przez 20-25 minut do tzw. suchego patyczka
Smakołyki Berenikiczystym sumieniem! Tylko zakupy bez telefonu, proszę :) ciasto marchewkowe: 2 jajka 200 g brązowego cukru 150 ml oleju roślinnego 200 g drobno startej marchewki 50 g posiekanych orzechów włoskich lub migdałów 50 g wiórek kokosowych 200 g mąki 2 łyżeczki świeżo startego imbiru po 1 łyżeczce: cynamonu, sody, soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ubijamy(...)delikatnie mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól, delikatnie łącząc wszystkie składniki. Przekładamy do małej formy 21 x 21 cm lub tortownicy (22cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 1 godzinę, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Pieczemy ok. 40 minut, sprawdzając patyczkiem czy w środku nie jest surowe. Kiedy patyczek jest suchy
bistro mamaRzadko zdarza mi się przygotowywać ciasta bez zwykłej mąki, ale ta wersja nawet wyszła bardzo ciekawie. Delikatne ciasto pomarańczowe, konsystencją przypominające piankę. Idealne do popołudniowej kawki. Składniki: - 200 g cukru kryształu - 200 g mąki ziemniaczanej - 2 pomarańcze - 6 jajek Przygotowanie: Pomarańcze sparzamy i ścieramy delikatnie skórkę. Miąższ pomarańczy obieramy z białej skórki i błonek a następnie kroimy(...)łyżce mąki ziemniaczanej. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i łączymy delikatnie z masą pomarańczową. Ciasto przekładamy do wysmarowanej blachy o wymiarach 30 cm x 23 cm i pieczemy w 180 C przez około 45 minut (do tzw. suchego patyczka
Zainspirowana w kuchniżyciu prywatnym - emocjonalnie bywa ciężko, niemniej przepraszam za tę nieobecność. A w kuchni ostatnio bywałam rzadko. Przyznaję bez bicia - nie było na to czasu, ochoty, ale każdy ma chyba takie momenty? Udało mi się zrobić ciasto z przepisu Ewy Wachowicz. Ciasto zwane również salcesonem, gdyż ilość jabłek i gruszek w nim zawartych daje po przekrojeniu wrażenie ok salcesonu. Składniki(...)drugiej misce dokładnie mieszamy mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem. Dodajemy utarte jajka z cukrem i olej i całość dokładnei mieszamy. Dodajemy obrane, wydrążone i pokrojone w dużą kostkę jabłka i gruszki. Ciasto przelewamy do 2 posmarowanych masłem i wysypanych bułką keksówek. Pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!dnia. Odleżane ciasto wałkujemy na grubość 3 – 5mm, po czym wykrawamy foremkami różne kształty pierniczków i układamy je na blaszce wyłożonej pergaminem. Pierniczki pieczemy około 5 – 7 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia. Zimne pierniczki lukrujemy. Białka ubijamy na sztywno, po czym dodajemy do nich cukier puder i miksujemy jeszcze około 5 minut. Jeśli chcemy mieć(...)lukier nie wyschnie. Pierniczki pokrywamy lukrem, przy użyciu np. wypukłej części łyżeczki, małego nożyka lub innych przyborów. Pokrywane pierniczki obsypujemy kolorowymi posypkami lub pozostawiamy by wyschły. Wysuszone pierniczki bez posypki można pomalować innym kolorem lukru, wystarczy przełożyć lukier do woreczka lub szprycy i narysować na pierniczkach co nam wena podpowie :) Polukrowane pierniczki pozostawić by lukier dobrze wysechł. Lukier
Smakowy Rajdorszem, w piwnej panierce podawane z pieczonymi frytkami - no dobra, frytki powinny być smażone, ale ja wolę nie dodawać do nich zbędnego oleju, jak dla mnie lepsze są bez niego :) Obiad eM się spodobał - to fajna odskocznia od typowych w naszym domu, włoskich smaków, więc nic dziwnego :) To kto ma ochotę? :)Składniki:140 g mąkiłyżka miodu150 ml piwa jeżynowego(...)pieczenia i mieszamy, następnie nalewamy piwo i miód i całość mieszamy.Piekarnik nagrzewamy, wrzucamy pokrojone w paski ziemniaki, albo wcześniej przygotowane frytki. Ja zazwyczaj korzystam z kupnych - dobrej jakości. Pieczemy około 15 minut w 190`C.Dorsza myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.Do rondelka wlewamy olej i podgrzewamy do około 180`C. Pokrojone kawałki ryby maczamy w cieście
Słodkie Przyjemnościciąg dalszy… bo postanowiłam zrobić chlebek dyniowy. Mam mnóstwo przepisów na potrawy z dyni do zrobienia ale teraz mój wybór padł na ten prosty chlebek. Super szybki bo bez wyrastania, więc nadaje się do zrobienia dla wszystkich tych, którzy – jak ja – dopiero zaczynają swoją przygodę z chlebem. Chlebek wychodzi niezbyt duży, w sam raz na jeden(...)wszystko mieszam.Dodaję maślankę i wyrabiam na jednolitą gładką masę. Na posypanej mąką powierzchni wyrabiam ciasto aż będzie gładkie, w razie potrzeby dodając trochę mąki.Formuję ciasto w kształt bochenka i ostrym nożem nacinam wierzch.W piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni piekę chleb 30 minut, po czym zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę następnych 20 minut. Po wyjęciu
UgotujmyTo.plnigdy nie przygotowywałam ich sama. Aż do teraz. Sprawa jest dziecinnie prosta i szybka, mimo użycia drożdży. Wychodzą pyszne - chrupiące na zewnątrz, trochę miękkie w środku. Mocno pieprzne, ale bez przesady. Idealne do maczania w jakimś łagodnym dipie. Przepis znalazłam w Italieniske brød: fra focaccia til grissini Maxine Clark.Grissini z pieprzemSkładniki:(na 15-20 sztuk)12 g świeżych drożdży1/2(...)pieprz, zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, rozwałkować na prostokąt o szerokości blachy do pieczenia i grubości 3-5 mm. Pociąć na pasy o szerokości 1-1,5 cm, każdy skręcić. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeRobi się łatwo, szybko, bez wyszukanych składników i bez nadzwyczajnych umiejętności. Gdy zdarzy się, że trzeba coś upiec na szybko, z tego co jest pod ręką warto sięgnąć po ten przepis. Oryginalny przepis, z którego korzystałam znajduje się tu: http://www.wielkiezarcie.com/recipe25711.html , u mnie bardzo delikatnie zmodyfikowany.Na ciasto:20 łyżek mąki krupczatki12 łyżek cukru 20 łyżek oleju(...)1żółtkoDodatkowo:dowolne owoce lub marmoladaWszystkie składniki ciasta wymieszać łyżką. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce lub kawałeczki marmolady, lub co się komu podoba (u mnie tym razem rabarbar). Przygotować kruszonkę. Do rozpuszczonej i przestudzonej margaryny dodać pozostałe składniki. Zagnieść palcami. Ciasto posypać gotową kruszonką, Piec ok.45 minut w temperaturze 175 stopni z termo
Praktyczna plWiniary (jeden z cukrem, drugi bez cukru) olejek waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szkl. mąki, gwiazdki Dr. Oetkera Przygotowanie kruchego ciasta: Rozpuszczamy margarynę, dodajemy 3 żółtka, 1 szkl. mąki, 3 łyżki cukru waniliowego, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, miksujemy i wykładamy ciastem dno podłużnej formy wyłożone papierem do pieczenia. Masa serowa : Piekarnik nagrzewamy(...)przestudzenia. Dodajemy rozpuszczone masło i miksujemy. Na koniec dodajemy ubite białka, łączymy je z masą serową za pomocą silikonowej łyżki. Przekładamy masę serową na przygotowany spód, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy około 60 minut w tem. 180 stopni. Po tym czasie włączamy termoobieg, zmniejszamy temp. do 50 stopni i nagrzewamy jeszcze sernik. Studzimy przy otwartych drzwiach piekarnika. Po upieczeniu sernik zostawiamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięLubicie szarlotkę? A gdyby tak zrobić wersję na zimno, bez pieczenia? I dodać gruszki? Jeśli jesteście jej fanami polecam Wam przepis na orzeźwiające lody, które swym smakiem przypominają to pyszne i aromatyczne ciasto. Składniki: 3 duże jabłka 2 gruszki 120ml jogurtu naturalnego typu greckiego (można zastąpić śmietaną) 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonego(...)także przygotować inaczej, zamiast mrozić owoce, można zmiksować wszystko na początku, włożyć masę do zamrażarki i mieszać co 45 minut. Czynność tą należy powtarzać 3-4 razy. Chodzi o to żeby nie wytwarzały się w środku kryształki lodu. Pierwszy sposób jest zatem zdecydowanie
Ze smakiem i z pasją