powodów zdrowotnych musicie unikać glutenu, wiecie, że dobry, miękki chleb bezglutenowy to rzadkość. Trudno też upiec idealny bochenek bez glutenu w warunkach domowych, bo pieczywo bezglutenowe rządzi się swoimi prawami, a sposób przygotowania odbiega od przepisów na tradycyjne ciasto na chleb. Dziś zapraszam na najlepszy chleb bezglutenowy z ziemniakami - prosty, puszysty i miękki, idealny do zdrowych kanapek :) Najlepszy(...)minut. Zmiksować w blenderze z ziemniakami. Przelać całość do mąki gryczanej, ryżowej, skrobi, soli i oleju. Wymieszać łyżką. Ciasto będzie dość mokre, gęste i lejące. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie zamieszać ciasto i odstawić na 15 minut. Po tym czasie przelać całość do foremki (ciasto wypełni prawie całą foremkę) i odstawić na 20 minut
Lekcje w kuchnibez problemu , część można wykorzystać do ciasteczek a resztę trzymać w lodówce . Wystarczy na nie spojrzeć aby nabrać ochoty na ich upieczenie. Ich wykonanie jest bardzo proste. Składniki na dużą blachę ciastek: 20 dag mąki pszennej 1 duże jajko 15 dag pasty orzechowej 10 dag masła 10 dag trzcinowego cukru muscovado 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)masę, dodać pastę orzechową oraz całej jajko, ponownie krótko zmiksować (2-3 minuty)na wysokich obrotach miksera. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do zmiksowanej masy razem z pokrojoną na małe kawałki czekoladą, całość wymieszać łyżką, aż do połączenia. Nabierać w dłonie porcję ciasta formując kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej pergaminem zachowując odpowiedni
Wanilia i Kardamonspędzenie czasu z dziećmi. Przygotowanie ciasteczek to dobry sposób na zorganizowanie czasu wolnego naszym dzieciom, które muszą przebywać cały czas w domu. Ciasteczka robi się bez wałkowania, wystarczy zlepić małą kuleczkę z ciasta i rozgnieść ją tłuczkiem do mięsa. Pożyteczne i przyjemne wykorzystanie energii dzieci, a przy tym fajna zabawa i mile spędzony czas. Uwieńczeniem tej pracy połączonej(...)pieczenia), biologii (układ pokarmowy, odżywianie), a nawet ekologii (ekologiczne produkty), nie wspomnę już o plastyce. Zapewniam, że takie zajęcia na długo pozostaną dzieciom w pamięci. Ciasteczka oprócz masła orzechowego zawierają również rozdrobnione orzeszki ziemne. Upieczone ciasteczka z masłem orzechowym można dodatkowo polać roztopioną czekoladą, wtedy nabiorą bardziej odświętnego smaku i wyglądu. Ilość porcji: 50 sztuk Czas przygotowania: 30 minut
Kuchcik gotujeSernik bez pieczenia w 20 minut. Masa serowa: 500 g twarogu, ½ kostki masła, 2 jajka, ½ szkl. mleka, 1 budyń waniliowy, ok. ½ szkl. cukru Polewa czekoladowa: ¼ kostki masła, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mleka, 3 łyżki kakao, 1 łyżka śmietany 18% Formę o wymiarach 21 x 24 cm wykładamy folią Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy miękkie masło(...)którą przygotowujemy w następujący sposób: masło podgrzewamy razem z cukrem i mlekiem, gdy składniki się rozpuszczą dodajemy kakao i śmietanę, mieszamy aż składniki się połączą. Wierzch dekorujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto najlepiej smakuje po 1-2 dniach
słodki bratekkażdy początkujący. Lubię go za wyczuwalną nutę cytryny, mimo, że nie jest wypiekiem na słodko. Dzięki dodatkowi masła i parmezanu jest wilgotny w środku i ja lubię go jeść bez dodatków, ale podany w formie tradycyjnych kanapek też zda egzamin :) 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej 120 g mąki krupczatki 30 g świeżych drożdży 2 łyżki ciepłego mleka 2 jajka(...)mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Kefir roztrzepujemy z jajkami oraz olejem. Mąkę mieszamy z solą. Dodajemy do niej mokre składniki oraz zaczyn. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Wyrośnięte rozciągamy na stolnicy na prostokąt o grubości ok 2 cm. Masło rozpuszczamy i mieszamy ze skórką z cytryny. Smarujemy nim ciasto. Posypujemy parmezanem i zwijamy jak roladę
Mienta blogszklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki oleju szczypta soli Białka oddzielamy od żółtek miksujemy na sztywno z dodatkiem soli. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku. Ubijamy na najniższych obrotach. Stopniowo wsypujemy mąki przesiane z proszkiem(...)dokładnie mieszamy. Na końcu wlewamy olej, mieszając. Wylewamy do tortownicy( boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą w spód wykładamy papierem do pieczenia). Pieczemy 45 minut w temp. 175-180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika w miejsce bez przeciągów. Po 5 minutach zdejmujemy obręcz tortownicy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Kroimy na 3 równe blaty. Składniki na lemon curd
Domowe ciastajakby mogło się wydawać, ale potrzeba trochę czasu, aby kremy i galaretka dobrze stężały. Ciasto na weekend, na Święta, na urodziny i bez okazji ;) Składniki: biszkopt: 4 jajka L, 4 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki skrobi ziemniaczanej, 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia, 6 łyżek cukru, opakowanie cukru wanilinowego, szczypta soli masa budyniowa: 6 żółtek, 750 ml mleka(...)szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo cukier, cukier wanilinowy po nim żółtka. Na sam koniec mieszając za pomocą szpatułki wymieszane wcześniej maki z proszkiem do pieczenia. Wykładamy na blachę. Pieczemy przez ok 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Gdy ostygnie nasączamy wymieszanym sokiem z 1/2 cytryny oraz woda. Masa budyniowa: Szklankę mleka wymieszać razem z żółtkami oraz skrobią
Lena Gotujegotowy w wiadereczku ) 5 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 15 dag masła lub margaryny 1 puszka mleczka kokosowego Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na czas przygotowania masy serowej(...)delikatnie mieszamy. 3. Do pieczenia: Połowę ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm, następnie wykładamy delikatnie i równomiernie masę serową i na koniec ścieramy pozostałe ciasto. 4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie
Izabelawkuchnitakiego solidnego kopa, może pomógłby chociaż na chwilę😉 Wracając do ciasteczek- są fajną przekąską niezależnie od tego jakiej pasty użyjecie, śmiało także możecie ją pominąć. Mojemu Mężowi właśnie takie- bez niczego smakowały najbardziej :) Składniki na ciasteczka: 200g sera białego tłustego 20g tartego parmezanu +/- 200g mąki pszennej 180g masła Szczypta soli 1 żółtko 1 łyżka mleka Czarny lub biały(...)biały ser. Zagniatamy na gładkie ciasto, owijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki na min. pół godziny. Po tym czasie wałkujemy na grubość ok 4mm i wycinamy okrągłe kółeczka lub krążki. Smarujemy żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w rozgrzanym do 190⁰C piekarniku na złoty kolor (u mnie ok 17 minut). Studzimy. Sposób przygotowania pasty: Pokrojone
Kuchnia w czekoladziepomarańczy i mielone orzechy z migdałami. Lepiej wyjść chyba nie mogło Jeśli lubicie makowiec z polewą – możecie użyć gorzkiej czekolady (ciasto i tak jest słodkie, więc nie ma potrzeby dodawania przesłodzonej polewy ;)). Makowiec japoński bezglutenowy i bez cukru 200 g mielonego suchego maku 250 ml wody 70 g ksylitolu 70 g erytrytolu 5 jajek 30 g masła klarowanego(...)mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo mak, ekstrakt i jabłka. Na końcu wmieszać bakalie, orzechy i skórkę z pomarańczy. Wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 45 minut w 180 stopniach. Artykuł Makowiec japoński bezglutenowy i bez cukru pochodzi z serwisu Fitkot
Fitkotprzy minimalnie uchylonych drzwiczkach. PRZEPIS NA SERNIK bez spodu SKŁADNIKI: - 1100 g twarogu lub białego sera - 8 jajek - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżka mąki pszennej - 1 opakowanie skórki pomarańczowej - 190 g mała lub margaryny - szklanka mleka - 3/4 do 1 szklanki cukru ( w zależności od tego jak bardzo lubisz słodkie ciasta) W misie blendera kielichowego umieść 4 jajka(...)pszenną. Wymieszaj rózgą. Jeśli masz ochotę dodaj aromat do ciasta. Dużą tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto, posyp skórką pomarańczową -niezbyt dużo. Pieczemy według instrukcji na początku tego wpisu. Temp. 170 - 180 stopni C, grzanie: dół + góra. Czas u mnie 1 godzina i 10 minut. Piekarnik wyłączamy i dopiero po 15 minutach bardzo delikatnie uchylamy drzwiczki
SMYKWKUCHNIdoskonałą i smaczną bazą do przygotowania przeróżnych smakołyków. Dziś zapraszam na pyszne pizze na francuskim cieście:) Tuńczyk lubi kukurydzę, dziś więc takie właśnie zestawienie. Nie byłoby też pizzy bez sera – ja wykorzystałam i ser cheddar i tartą mozzarellę. Z połączenia tych kilku składników otrzymujemy pyszną i pięknie prezentującą się przekąskę, która pełni kolorów nabiera, gdy na koniec podamy(...)porcji: 2 op. ciasta francuskiego 1-2 puszki tuńczyka w sosie własnym ok. 1/2 puszki kukurydzy pęczek szczypiorku gęsta, kwaśna śmietana 18% około 100 g sera cheddar kilka garści tartej mozzarelli sól, pieprz Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy na 6-8 kawałków. Krawędzie ciasta zawijamy do środka, formując wyższe ranty. Przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę. Nakłuwamy
Smaki Na Talerzunastrój w paskudny listopadowy dzień, kiedy nie chce się wyściubić nosa na spacer, jemy je bez wyrzutów sumienia , są pyszne! Składniki na gofry: 15 dag mąki pszennej tortowej 10 dag cukru brązowego Dry Deremara 150 ml mleka 3,2% ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka cynamonu 70 ml maślanki naturalnej 6 dag roztopionego masła(...)cukier trzcinowy, cynamon, sodę oraz proszek do pieczenia i szczyptę soli. Żółtko jajka miksujemy z mlekiem maślanką oraz roztopionym masłem, dodajemy sypkie składniki, krótko miksujemy tylko do połączenia. Z białka ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Rozgrzewamy gofrownicę i nalewamy po porcji ciasta, pieczemy na złocisto 3-4 minuty. Przekładamy na kratkę, lekko studzimy. Frużelina, wiśnie
Wanilia i Kardamonmasła orzechowego : chrupkie (z kawałkami orzechów) i kremowe. Produkt ten znajduje zastosowanie jako smarowidło do kanapek oraz składnik domowych wypieków (np. ciasteczek). Aktualnym tematem Ciasta na niedzielę jest właśnie masło orzechowe. Tym razem u mnie bez rozgrzewania piekarnika, gdyż skorzystałam z możliwości wykorzystania tego składnika w deserze. Czekoladki orzechowo rumowe z amarantusem . Składniki: - 440 g masła orzechowego(...)Masę przygotujemy bez użycia robota. Przydadzą się jedynie… rękawiczki lateksowe. Miękkie masło i masło orzechowe przekładamy do miski, ręką (w rękawiczce) łączymy składniki. Dodajemy cukier puder – łączymy składniki rózgą. Dodajemy amarantus – ponownie łączymy składniki. Dolewamy rum – mieszamy (amarantus bardzo dobrze wchłonie alkohol). Miskę z masą przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Gdy masa stężeje
mojewypiekiinietylkobananem. Bez mąki, mleka i białego cukru. Bardzo szybkie w wykonaniu i niskokaloryczne. Można je zabrać ze sobą na wakacyjne letnie wycieczki:) Jeden batonik to: 45,2 kcal w tym: W:7,9 g; B: 1,82 g; T: 0,3 g. Składniki: - 1 puszka czerwonej fasoli - 1 banan - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2-3 łyżki(...)proszek do pieczenia oraz kakao. Ponownie blendujemy na koniec dodajemy pół banana. Blendujemy dokładnie. Tak przygotowaną masę przekładamy do foremki. Na wierz układamy resztę banana pokrojonego w plasterki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45-50 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie po wystudzeniu dzielimy ciasto krojąc
Health-Fit-LifePlacuszki jogurtowe z jagodami to kolejny przepis na wykorzystanie super zdrowych, czarnych jagódek. Koniecznie do przygotowania w sezonie jagodowym. Bardzo proste i super smaczne, puszyste
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ostatnio namiętnie wertuję karty słodkiej pozycji Hannah Miles na desery bez użycia piekarnika. Kopalnia uroczych zdjęć i inspiracji. Składniki 200g pieczonej lub gotowanej dyni 1 pomarańcza + skórka starta 50ml mleka 50ml śmietanki kremowej 100g oleju kokosowego 2 jajka 250g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy 1 czekolada karmelowa firmy Wedel(...)proszek. Składniki mokre połączyć z suchymi za pomocą drewnianej łyżki. Na samym końcu dodać otartą skórke pomarańczową i dynię. Całośc lekko wymieszać. Piec jako ciasto w formie keksowej lub w papilotkach na muffinki przez 30-35 minut w 180C. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Ciasto delikatnie podziurkować z wierzchu widelcem. Ciepłą czekoladą polać obficie ciasto. Na suchej patelni podprażyć płatki
Raj dla PodniebieniaGofry z bitą śmietaną i owocami! Takie poranki uwielbiam długie i leniwe. Rankiem na śniadanie można zjeść coś bardziej kalorycznego bez obaw, bo przez cały dzień zdążymy spalić ten posiłek. I chociaż gofry same w sobie nie są zbyt kaloryczne, to dodatki a jakimi najchętniej je jemu już niestety tak. Ale co tam! Raz na jakiś czas można zgrzeszyć(...)gazowanej - 1/4 szklanki mleka roślinnego - 1 łyżeczka cukru pomarańczowego - 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia - sok z 1/2 pomarańcza - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 jajko opcjonalnie: jeśli lubisz słodkie gofry dodaj 3 łyżki cukru W/w składniki wymieszaj dokładnie trzepaczką i odstaw na minimum 15 minut (ciasto możesz też przygotować wcześniej i wstawić na godzinę do lodówki). Smażymy na złoty kolor
SMYKWKUCHNIgorzkiej czekolady 150 g masła 100 g cukru trzcinowego 75 g m ą ki pszennej 75 g migdałów (bez sk ó rki) 50 g rodzynek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 pomarańcza 5 jaj cukier puder do dekoracji **** INGREDIENTI 200 g di cioccolato fondente 150 g di burro(...)pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubijamy białka na sztywną pianę, którą delikatnie wmieszamy do ciasta. Ciasto przelewamy do okrągłej formy o średnicy ok. 25 cm wcześniej wysmarowanej masłem. Ciasto pieczemy ok. 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Przestudzone ciasto dekorujemy lukrem
La grande e la piccola cuocafioletowe , słodkie . I właśnie węgierki wykorzystałam dziś do swojego ciasta. Ciasto twarogowe bez użycia jajek o pięknym cytrynowym aromacie + lekka polewa budyniowa + chrupiące migdały no i soczysta warstwa śliwek. Różne struktury fajnie się razem uzupełniają. Inspiracja : KLIK Składniki: foremka 25x 38 Ciasto: 250 g białego sera , twarogu ( ja użyłam takiego w kostce ) pół szklanki (110g) cukru(...)misce z cukrem , dodać mleko , olej , skórkę z cytryny. Połączyć składniki . Mąkę i proszek wymieszać , dosypywać partiami do masy twarogowej i dokładnie łączyć całość . Zagnieść ciasto w kulkę i schłodzić kilkanaście minut w lodówce. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na prostokąt ,wyłożyć nim dno i boki foremki. Na ciasto wyłożyć ściśle śliwki , posypać
Malinowa Kawiarenkaprosty i szybki pomysł Wam się spodobał i przygotujecie takie ciasteczka u siebie :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 op. budyniu waniliowego 350ml mleka 2 łyżki cukru kryształu owoce sezonowe lub konfitura cukier puder do posypania upieczonych ciasteczek Sposób przygotowania: 1. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na kwadraty. Wielkość ich zależy od tego ile ciasteczek chcemy. Każdy kwadrat nacinamy(...)mleka gotujemy, w reszcie rozpuszczamy proszek budyniowy wraz z cukrem kryształem. Gotujemy gęsty budyń. Jeszcze ciepły nakładamy na środek przygotowanych kwadratów i układamy świeże owoce lub konfiturę. Pieczemy do zrumienienia (ok 15 minut) w temp. 200st C. Przestudzone posypujemy cukrem pudrem
Kuchnia w czekoladziebakaliami są wprost obłędne... Ja sama robię je w różny sposób, a najczęściej właśnie tak, jak Wam to dziś opisałam :-) SKŁADNIKI Jabłka (nie wybierajcie jabłek tzw. do ciasta - maja tendencję do rozpadania się po upieczeniu, a tu nie o to chodzi) dowolne bakalie (rodzynki, orzechy, migdały, żurawina, skórka pomarańczowa itp.) po 2/3 łyżki na każde jabłko miodu(...)drugim). Przykrywamy odciętą górą, przypinamy ją wykałaczką. Jabłka wkładamy do kokilek lub do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 - 25 minut (pieczemy bez przykrycia; czas pieczenia uwarunkujcie twardością jabłek). Upieczone wyjmujemy odstawiamy na 2 - 3 minuty, a następnie jemy
Czary - gary w kuchniprzyjemne i bezstresowe ;) Czas przygotowania: Porcje: 12-15 szt. Składniki: Foremki z kruchego ciasta 350 g mąki pszennej 200 g zmrożonego masła 60 g cukru pudru 4 żółtka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki masła do posmarowania foremek mąka do posypania blatu i foremek Nadzienie Masa(...)dekoracja biała Helio Przygotowanie: Kruche foremki Masło zetrzyj na grubej tarce, dodaj przesianą mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieć ciasto, zawiń w folię, odstaw do lodówki na 30 minut. Pozostałe masło roztop, posmaruj foremki przy pomocy pędzla, posyp mąką, nadmiar mąki wysyp z foremek. Ciasto rozwałkuj na płat gr. około
SzczyptaSmaQserem. Bez różnicy jak nazwiemy to ciasto - i tak smakuje rewelacyjnie, a dodatkowo nie zawiera glutenu. Kruche ciasto sporządzone jest na bazie mąki kukurydzianej i ziemniaczanej, a d elikatna, kremowa masa serowa - świetnie komponuje się jabłkami. Jeśli nie jesteście zdecydowani jakie ciasto upiec - polecam właśnie to! Spokojnie możecie podwoić proporcje. (Tortownica o średnicy 18 cm) Ciasto: 75g mąki(...)Dodatkowo: 2-3 jabłka (średnie) 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie) Wszystkie składniki ciasta zagnieść - do połączenia się składników. 2/3 ciasta wyłożyć na dnie formy (wysłanej papierem do pieczenia), a resztę odłożyć do lodówki. Formę z ciastem wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 15-20 minut w 180 stopniach. W międzyczasie jabłka zetrzeć na tarce (o grubych oczkach
Di gotujewielkość kotlecika razy 2 plus niewielka obwódka dookoła, by bez problemu skleić brzegi ciasta. Na głębszy talerz nasypujemy takie same ilości bazylii, oregano i tymianku, dużą szczyptę soli i czubatą łyżeczkę pieprzu ziołowego. Mieszamy dokładnie. W tak przygotowanej mieszance obtaczamy kotleciki i podsmażamy je na patelni (jakieś 5-10 minut, zależnie od ich grubości). Należy często je obracać(...)potem układamy na brzegu ciasta, pamiętając o pozostawieniu rantu potrzebnego do sklejenia. Brzeg wokół mięsa smarujemy rozbełtanym z odrobiną wody jajkiem. Na mięso kładziemy pół łyżki sosu czosnkowego i składamy ciasto na pół. Zalepiamy jego brzeg, tworząc coś w na kształt pieroga. “Pierożki” układamy na blaszce i smarujemy wierzch jajkiem z wodą (dzięki temu ciasto nabierze ładniejszego złocistego koloru). Wkładamy
Gotuj z Rumcajsemsezamem, ale można je robić z wieloma innym dodatkami. My w naszych burgerowych przepisach będziemy chcieli wykorzystywać najróżniejsze bułki, z różnymi dodatkami. Tutaj przedstawię wam przepis na bułki bez dodatków (takie jak na zdjęciu), ale na końcu przepisu podam listę składników, których też możecie użyć. W przepisach na burgery będziemy się odwoływać właśnie do tego przepisu na bułki(...)zagniatamy ciasto przez 15 minut, aż będzie elastyczne i nie będzie się kleiło do dłoni. Odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i pozwalamy odpocząć przez 30 minut. Po tym czasie dzielimy na 6 części (po 140 g), lepimy kule i spłaszczamy mocno, tak żeby miały około 2-2,5 cm wysokości. I układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Marder&Marder Manufactureproszkiem dodajemy do masy po łyżce miksując na najniższych obrotach miksera. Pod koniec wlewamy cienkim strumieniem rozpuszczone i wystudzone masło mieszamy łyżką do połączenia.Ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki i pieczemy około 35 minut w temp 175*c. Po wystudzeniu kroimy wzdłuż na połowę. Masa: Jabłka obieramy kroimy na cząstki lub plastry wkładamy do garnka wsypujemy cukry dodajemy(...)blat ciasta przykrywamy drugim. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ze 100 ml śmietanki gdy masa będzie płynna dodajemy łyżkę żelatyny i mieszamy wszytko razem do rozpuszczenia żelatyny.Zimną kremówkę ubijamy na puch z cukrem pudrem wlewamy cienkim strumieniem rozpuszczoną czekoladę -chłodną ,należy robić to z wyczuciem aby masa się nie zważyła.Tak przygotowanym kremem smarujemy wierzch ciasta posypujemy pokruszonymi
Wanilia i Kardamonkwintesencja babiego lata :) Pewnie co niektórzy stwierdzą - "bez rewelacji" ale naprawdę gorąco zachęcam do upieczenia tego ciasta :) Tym bardziej, że nie wymaga zbyt wiele zachodu ani specjalnych umiejętności kulinarnych :) Tortownica o średnicy 26 cm 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z połowy cytryny około(...)następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypujemy skórkę z cytryny. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy połowę ciasta i układamy połowę jabłek. Następnie wlewamy resztę ciasta a na wierzchu układamy pozostałą część jabłek. Można teraz posypać dodatkowo ciasto cynamonem lub cukrem brązowym (niekoniecznie). Ciasto pieczemy 40 minut w temp. 180 o C. Gdy wystygnie
My simple kitchenweekend stworzyłam kilka wartościowych przepisów, leniwe śniadania, jedzone w spokoju, bez pośpiechu, jak ja to kocham!! Dziś przed powrotem do Poznania działałam w kuchni rodziców jak mały robocik :p zrobiłam kokosanki (niedietetyczne) oraz kule owsiane, na które przepis podam w najbliższych dniach, poszalałam :) Ale zacznę od gruszki w cieście która dziś dostąpiła zaszczytu bycia moim śniadaniem :) Składniki: 2 jajka(...)sztywną pianę jajko i żołtko miksujemy na najwyższych obrotach przez około minutę dodajemy len, płatki, sodę, ksylitol, cynamon, mieszamy na koniec dodajemy ubite białko masę przekładamy do żaroodpornego naczynia, a w nim zatapiamy obraną, wydrążoną z pestek, przekroją w pół gruszkę na wierzch sypiemy garść żurawiny pieczemy w temp. 180-200 stopni przez około 20 minut SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćzrobić pizze bez spodu z ciasta? Pizza bolońska na spodzie z bakłażana SKŁADNIKI: 2 średnie bakłażany 500g mięsa mielonego pomidory krojone 1 pomidor 2 kulki mozzarella cebula,sól, pieprz, czosnek, przyprawa włoska, oliwa Bakłażana pokroić w cieniutkie plastry, posolić i odstawić do wypocenia. W tym czasie przygotować sos boloński. Pokrojoną w kostkę cebulę delikatnie zeszklić na tłuszczu, dodać(...)sprasowany czosnek a następnie mięso mielone. Podsmażać całość ok 10-15 minut, dodać pomidory, i przyprawić solą pieprzem, papryczką chili i przyprawą włoską. Ja dodatkowo dodałam suszone oregano (otrzymane od Basi i Gianiego z włoskich wakacji). Opłukane bakłażany położyć na blasze tak by pokryły całą jej powierzchnie, posmarować oliwą. Wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika
MarciochaKucharzytruskawkami. Różowa poezja smaków! Zdjęcia nie oddają tego jaki był pyszny, musicie mi uwierzyć i sami wypróbować przepis :) Bazą tortu jest tak zwany biszkopt rzucany (bez proszku do pieczenia), robiłam go pierwszy raz i przyznam, że trochę się obawiałam tego przepisu - bałam się nim rzucić, ale się odważyłam i teraz mogę z całym(...)kolei żółtka, ciągle ubijając. Suche składniki delikatnie wmieszać do ciasta szpatułką, tak by składniki się połączyły a masa piankowa nie opadła. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, bokó w formy niczym nie smarować.Przełożyć do formy ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut, po tym czasie sprawdzić czy patyczek po wbiciu w ciasto jest
W kuchennej krainiePyszne, mięciutkie w środku a chrupiące z zewnątrz. Bez dodatku cukru, osłodzone miodem. Z wierzchu obsypane ziarnami dyni, w środku pyszny słonecznik. Czegóż chcieć więcej ? Nie tylko na śniadanie ale i na kolację polecają się przepyszne domowe grahamki;) Bardzo sycące, pyszne zarówno same jak i z dodatkami. Serdecznie polecam;) Składniki: 300 gram mąki pszennej graham(...)misce i dokładnie połączyć, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto podzielić na 6 części i uformować bułeczki. Gotowe umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować mlekiem i posypać ziarnami dyni. Gotowe pozostawić na około 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Bułeczki piec przez około 30 minut
Krakowskie smaki AniJedne z najprostszych bułeczek jakie robiłam. Bez żadnych dodatków. Nie zawierają też nabiału i tłuszczów. Najlepsze tego samego dnia Przepis wzięłam z Tej strony. Składniki na około 20 bułeczek: 780 g mąki pszennej 500 g letniej wody 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżeczki soli Ponadto: 1 jajko(...)misce i zostawić w cieple na 15 minut Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dobrze wyrobić aż ciasto będzie gładkie. Następnie uformować kulę i najlepiej włożyć do miski którą przykryć ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie uformować bułeczki, które następnie ułożyć na wyłożonej blasze papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i ponownie pozostawić do wyrośnięcia
Na słodko lub wytrawnieLekkie, pyszne, a przede wszystkim miękkie i sprężyste. Składniki około 35 sztuk małych : 1kg maki 100g drożdży 1 szkl cukru 1 szkl. mleka 1/2 szkl. maślanki( może być bez) 5 jajek + 1 jajko do smarowania cukier wanilinowy 3/4 kostki masła szczypta soli + lukier - pół szklanki cukru pudru, 3 łyżki wody - wymieszać tak aby nie był(...)wanilinowy, jajka, maślankę, tłuszcz, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Dokładnie zarobić ciasto ręką - napowietrzając je, Odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu formować spłaszczone kulki (zależy od wielkości jakie chcemy mieć drożdżówki) Łyżką uformować dziurkę w środku. Posmarować roztrzepanym jajkiem, nakładać powidła, posypać kruszonką. Piec około 15-20 minut w 180*C. Wystudzić, polukrować
Garnkowe fanaberienastępnie dodać posiekany lub przeciśnięty czosnek chwilę podsmażyć i dodać całą puszkę pomidorów. Doprawić i wymieszać całość ,smażyć bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, aż do wyparowania wody - sos ma być bardzo gęsty. Ciasto Kalafior porcjami rozdrabniać w malakserze powstanie coś na kształt drobnego, sypkiego, ziarnistego ryżu. W garnku zagotować(...)wodę (na ok. 5 cm) i na wrzątek wrzucić rozdrobniony kalafior - kiedy woda ponownie się zagotuje zmniejszyć ogień i gotować 10 minut. Po tym czasie odcedzić na durszlaku wyłożyć gazę i wsypać na nią kalafior, nadmiar wody odsączyć i odstawić do przestygnięcia. Gdy już ostygnie, należy zwinąć ściereczkę z kalafiorem w środku i wycisnąć nadmiar wody. Ważne: należy
Cukier&Pudernasion słonecznika Dodatkowo: Słonecznik do posypania chlebka Mąki, zakwas, sól oraz nasiona słonecznika wymieszać dodając wodę. Ciasto powinno być gęste i kleiste. Powinno też dać się wymieszać. Następnie przekładamy masę do formy o wymiarach 35 cm x 11 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Zwilżoną wodą ręką równamy wierzch, posypujemy nasionami słonecznikiem i delikatnie dociskamy. Owijamy folią spożywczą (albo wkładamy(...)wkładamy chleb do piekarnika nagrzanego na 240°C na 10 minut. Następnie temperaturę zmniejszamy do 200°C i pieczemy chleb przez 1,10 godz po czym wyjmujemy chleb z piekarnika, odrywamy papier do pieczenia i wkładamy chleb znowu do piekarnika na kolejne 10 minut na dopiekanie (bez foremki). Po tym czasie wyjmujemy chleb i studzimy na kratce. Upieczony
Delicious TitbitsSkładniki: pieczarki 50 dag, szpinak świeży lub mrożony 50 dag, pory 2 większe, cebula 1 sztuka, mięso wieprzowe bez kości 50 dag, Kucharek - uniwersalna 1 łyżeczka, natka pietruszki 1 pęczek, papryczka chili 1 sztuka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, ciasto francuskie 1 rolka, ser żółty 15 kostek, sos pomidorowy - ile potrzeba pieczarki pokroić w pół talarki i na oleju gorącym(...)natkę pietruszki razem z papryczką chilli z pestkami i podsmażać wszystko mieszając z 5 minut rolkę ciasta rozwinąć i podzielić na 15 kwadratów - każdy wkładać do foremek silikonowych do ciasta nakładać czubatą łyżkę nadzienia i na wierzch wcisnąć kostkę sera żółtego /użyłam królewski/ piec w 200C około 30-35 minut do złotego ciasta SOS: przecier pomidorowy 100 gram wymieszać
W Mojej Kuchni Lubiędokładnie wyrobiłam przy pomocy robota. Ciasto uformowałam w kulę, zwinęłam w folię i włożyłam na pół godziny do zamrażalnika. Po tym czasie wyjęłam ciasto na obsypany mąką blat i rozwałkowałam. Ciastem wylepiłam blaszkę do tarty, nakłułam w kilku miejscach widelcem i zapiekłam w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (przez ok. 15 minut). Budyń przygotowałam wg instrukcji podanej na opakowaniu(...)przekroiłam na ćwiartki, a potem na plasterki (średniej grubości). Na podpieczony blat wyłożyłam lekko ciepły budyń, w którym poutykałam plasterki jabłka (jak widać na zdjęciu), a całość obsypałam cynamonem. Piekłam 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni
Kulinarny Pamiętnikminut. Mąkę i sól przesiać do miski, zrobić w środku wgłębienie, w które wlać rozczyn z drożdży i łyżkę oliwy. Wyrabiać kilka minut ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Uformować w kulę, wsadzić do miski i przykryć ściereczką. Ostawić do podwojenia objętości na około 40 minut. Po tym czasie wyłożyć ciasto(...)Uformować owalny bochenek, ułożyć go na blaszce posypanej obficie mąką i ponownie przykryć. Odstawić na kolejne 40 minut w ciepłe miejsce. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200 stopni C.Po ponownym wyrośnięciu kilkakrotnie naciąć chleb i oprószyć mąką. Wstawić do piekarnika i piec około 45- 50 minut
wyzwania kuchenneulubione zapachy: czekolady, cynamonu, goździków, kardamonu. Zawsze mówię, że to najlepsza aromaterapia, jaka może być. Do tego jest to zapowiedź czegoś pysznego. Czasami są to małe ciasteczka, czasem niesamowite ciasto do popołudniowej herbaty, a innym razem danie główne. Dziś zdecydowanie jest to danie obiadowe. Proste, z małą ilością składników, a mimo to inne niż zwykle. Na tyle wyjątkowe, że doskonale(...)połamaną na 2-3 kawałki. Schab umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C i pieczemy 90 minut pod przykryciem. Pomarańcze pozbawiamy skórki i ostrym nożem wycinamy z nich miąższ. Czynność tę robimy nad głębokim talerzykiem, by zachować cały sok. W połowie pieczenia schabu, czyli po 45 minutach, wlewamy do niego sok z pomarańczy i wodę, i już
Przysmaki KarolkiDzisiaj trochę wykwintnie ale bardzo prosto, zresztą jak zawsze. Bezy po prostu wyszły Niezłe, do tego pyszny kremik, w którym zanurzamy bezę, a jeszcze jak dodamy
Niezły MłynekPigwa to owoc podobny do jabłek, chociaż dużo kwaśniejszy i twardszy, więc nie nadaje się do jedzenia na surowo, musi być przetworzony. Z tego owocu
Bon appetit mon amieZagubiłam gdzieś przepis, z którego zawsze korzystałam przygotowując krem do tego bardzo szybkiego ciasta, więc posłużyłam się przepisem stąd , pominęłam tylko budyń waniliowy - bez niego
Kulinarny PamiętnikMacie jeszcze ochotę na świąteczne klimaty? A może bliżej Wam już myślami do wiosny? Nic z tego! 😜 Dziś jeszcze proponujemy Wam mini korzenny jagielnik bez pieczenia dla dwóch osób. To taki deserek w postaci eleganckiego torcika 😊 Takiego wyglądu nadają mu małe pralinki oraz ekspandowana komosa Soligrano , która świetnie nadaje się właśnie do dekoracji tego typu deserów. Sam jagielnik(...)zostawić na 15-20 minut, kasza wpije resztę napoju i będzie jeszcze bardziej miękka. Gdy tak się stanie, odkryć garnek i poczekać aż odparuje. Następnie dodać masło orzechowe i 3 łyżki śmietanki powstałej ze schłodzonej puszki mleka kokosowego (stałą część) i całość zmiksować ręcznym blenderem na gładką masę. Okrągłą formę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia lub folią aluminiową
Candy PandasPrzepis na te bułeczki znalazłam w książce 120 przepisów bezglutenowych Beaty Połatyńskiej. Książkę dostałam pod choinkę (dzięki Klaudia:-)) i zawiera wiele cennych wskazówek technologicznych odnośnie wypieków
Ze smakiem bez glutenukroku przygotowujemy sobie odpowiednio tortownicę. Mianowicie dno montujemy odwrotnie niż należy Dlaczego? Bo wtedy ukrojony kawałek ciasta gładko się ześlizgnie na talerzyk Ciastka oreo przeznaczone na wykonanie spodu wrzucamy połamane do blendera miksujemy do całkowitego rozdrobnienia. Dolewamy płynny olej kokosowy i miksujemy przez minutę. Zawartość wykładamy do przygotowanej wcześniej tortownicy. Używając kubeczka lub miarki o gładkim dnie (u mnie super(...)ciasteczek oreo – w końcu to czekoladowy tort Oreo Tort podajemy mocno schłodzony. Smacznego! * Na podstawie mojego przepisu na czekoladowy ganache według tego przepisu . Artykuł Czekoladowy tort Oreo (bez pieczenia) pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.plW naszej okolicy wiele gospodarstw posiada w swoich ogrodach stare odmiany tego owocu. "Czarna porzeczka Lodzi" często brała udział w wielu konkursach kulinarnych, za niepowtarzalny smak
kgwjanczewoLubię zapach ciast bananowych. Ale że na prawdziwe ciasto szkoda to są muffinki. Pamiętam jak siostra robiła takie z wgniecionym bananem do ciasta, ja zrobiłam z
W kuchni bez szafekKremowy, delikatny.... co tu dużo pisać, po prostu pyszny! Taki serniczek będzie doskonałym deserem na wyjątkowe okazje. Przepis na sernik bez jajek, bez glutenu
Smakołyki Asiciasto kokosowo-kakaowe. Bez jajek i tłuszczu. Błyskawiczne w wykonaniu, wystarczy wymieszać składniki, nie potrzeba nawet miksera, wylać na blaszkę, wstawić do piekarnika i gotowe. Uda się każdemu. Doskonałe na co dzień, od święta, czy dla niespodziewanych gości. Polecam :) Składniki ( na tortownicę 22 cm lub mniejszą ) - 115 g wiórków kokosowych - 190 g mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)mieszam łyżką, do połączenia składników. 3/4 ciasta wylewam na uprzednio wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą tortownicę, do pozostałej części ciasta dodaję kakao, mieszam i wykładam na jasne tworząc zygzaki. Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni ( grzałka góra-dół ) do suchego patyczka. Gotowe ciasto można polać polewą, lub dowolnie ozdobić. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródcukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Owoce : 1,2 kg gruszek (u mnie Xenia) 900 ml wody Krem budyniowy : 35 dkg masła bez soli 700 ml soku gruszkowego 15 dkg cukru kryształu 40 gr budyniu śmietankowego w proszku 3 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wstawka gruszkowa : 3 galaretki cytrynowe (75 gr każda) 2 łyżki(...)pieczenia. Przesiać przez sitko. Żółtka jajek rozmieszać widelcem. Do ubitych z cukrem białek wlać żółtka, nie na raz a średnią strużką. Cały czas mieszać dość delikatnie. Na koniec dodać mąki, szybko i w mniejszych ilościach. Spód okrągłej formy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec przez
mecooksmożemy je przygotować jako jedną dużą tartę albo zrobić mniejsze, dla każdego osobno, bez potrzeby porcjowania! Smacznego! SKŁADNIKI: KRUCHE CIASTO: * mąka pszenna – 300 g * PALMA – 200 g * cukier puder – 100 g * jajko L – 1 szt + śmietana 30% i jajko do wysmarowania ciasta DODATKI : * owoce lata (czereśnie,wiśnie, porzeczki i rabarbar) – ok. 500 g * mąka(...)cukrem. Wszystkie składniki na ciasto powinny być zimne, szybko je wyrabiamy ( gdyby ciasto było za suche dodajemy niewielką ilość zimnej wody ). Formujemy kulę, zawijamy w folię, odstawiamy do lodówki. Schłodzone ciasto albo porcjujemy na 3 części albo w całości wałkujemy na płat o grubości ok. 0,5 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nadziewamy owcami i boki
Ostra na SłodkoLatem kiedy temperatura za oknem sięga 30 stopni odpalanie piekarnika jest raczej ostatnią rzeczą na jaką mamy ochotę. Najlepszą opcją wtedy okazują się desery na zimno
HealthyCreationstorty. Ten tort to połączenie zaparzonego biszkoptu z bezą szwajcarską. Beza szwajcarska jest bardzo prosta w przygotowaniu. Rozpuszczam cukier w białkach na parze, po czym ubijam lśniącą pianę. Bezę piekę w niskiej temperaturze, powinna być śnieżnobiała. Parzony biszkopt to ubite jajka zaparzone wrzątkiem. Ten biszkopt to mój ulubiony biszkopt do ciast z owocami i bitą śmietaną. Jest mięciutki i zawsze(...)wrzątek cały czas miksując. Przesiej mąkę z proszkiem i dodaj do jajecznej masy. Wmieszaj mąkę ekko szpatułką. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej masę i wygładź powierzchnię. Wstaw biszkopt do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut. Wyjmij z piekarnika i spuść biszkopt z wysokości około 50 cm. Odstaw do całkowitego ostudzenia. Zimny biszkopt przekrój na dwa grube placki
codojedzeniaWersja nieco odchudzona słynnego ciasta 3 bit. Spód z herbatników z masłem orzechowym a masa z twarogu. Przygotowanie: 30 minut Koszt: Tanie Dzisiaj przygotowałam coś wyjątkowego. Ciasto specjalnie wykonane na zamówienie z większą ilością białka i mało słodkie. Jedyne co ściągnęłam od podstawowej wersji 3 bita to herbatniki. Zamiast słodkiej masy z puszki zamieniłam je na masło orzechowe. Specjalnie wykorzystałam(...)smakoszy masła orzechowego i twarogu. Osobiście jestem wielkim fanem takiego połączenia! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam również na inną wersję w moim wykonaniu 3 bita. FIT 3 BIT BEZ PIECZENIA . Wartości odżywcze 1 porcji (16): 161 kcal B 14 g W 8 g T 7 g Składniki: ▸500 g twarogu chudego ▸300 g jogurtu naturalnego ▸90 g odżywki
Zdrowie i pysznie na talerzuopis powyżej), 1, 5 łyżeczki sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutaminianu, 1 łyżka wanilii w proszku (opcjonalnie, ale warto), 1/2 szklanki kakao lub karobu (jeśli używacie kakao - dodajcie 2 łyżki więcej cukru). 1 1/2 szklanki pulpy pomidorowej (Tak, pomidorowej! Za jej sprawą ciasto jest puszyste i wilgotne) 3/4 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego, 3/4 szklanki cukru(...)banany, słód i olej dokłanie ze sobą łączymy blendując. Suche składniki dokładnie mieszamy. Łączymy suche składniki z mokrymi. Mieszamy, a następnie gęstą masę umieszczamy w naczyniu do pieczenia. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Do mleka dodajemy ksylitol i agar. Postępujemy zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu agar agar. Ciasto przekrajamy na dwa blaty. Każdy z nich smarujemy
Jeść, by żyć w zdrowiuCiasto bez pieczenia na miarę sernika z dużą ilością kokosu na kakaowym spodzie. W środku znajdziesz również morele z syropu, które możesz zamienić na brzoskwinie. Nie przejmuj się, że w składzie jest soczewica i kasza jaglana – kiedy spróbujesz gotowe ciasto nie będziesz wyczuwał ich smaku! Zapraszam do obejrzenia video przepisu // Składniki na spód: 150 g płatków jaglanych(...)cukru kilka kropel soku z cytryny Dodatkowo: morele lub brzoskwinie w syropie kokos cukier gorzka czekolada lub polewa Sposób przygotowania: Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na około 15 minut. Do miski daj płatki jaglane, kokos, namoczone daktyle oraz wodę z daktyli. Dodaj też kakao. Całość wymieszaj i zblenduj do powstania lepkiej masy. Wylep nią spód formy. Aby przygotować krem
Via Gustotradycyjne ruskie pierogi ! Więc ten tego, proszę bardzo. Tradycyjne niedzielne ciasto z prodiża, ale bez prodiża. Smacznego! Przepis pochodzi z dodatku "Przepisy czytelników" z Poradnika Domowego z 2006 r. Składniki: na blaszkę 26x21 cm 350 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 170 g cukru 2 jajka 135 g zimnego masła 2 łyżki gęstej śmietany(...)Formę (26x21 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto i równo rozprowadzamy. Tartą bułkę mieszamy z cynamonem i cukrem i posypujemy taką mieszanką wierzch ciasta. Połówki śliwek rozkładamy na cieście skórką do dołu, lekko wciskając w ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy ok. 40-45 minut. Po upieczeniu studzimy, posypujemy cukrem pudrem
bistro mamacheddara, nie próbujcie z goudą bo wyjdą zupełnie bez smaku, polecam podawać ciepłe z domowym sosem czosnkowym, na spotkanie z przyjaciółmi rewelacja! Składniki: 2 rulony świeżego ciasta francuskiego 20 dag ostrego sera żółtego np. cheddar 10 dag szynki parmeńskiej Ostra papryka do posypania 1 jajko Jak wykonać ? Ciasto francuskie musi być dobrze schłodzone w lodówce. Szynkę parmeńską pokroić(...)szynkę parmeńską, rozłożyć drugi rulon ciasta francuskiego, docisnąć ręką, posmarować jajkiem, posypać resztą sera, lekko przyklepać aby ser złapał ciasta, radełkiem z krótszej strony kroić na paski około 1,5 cm-2 cm , zawinąć tworząc spiralę. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, włożyć do nagrzanego do 200*c piekarnika piec około 15-18 minut aż będą złociste. Przestudzić i podawać
Wanilia i Kardamonprzesiane przez sito mąki i proszek do pieczenia (można bez proszku, ale z nim biszkopt wychodzi wspaniały). Mieszamy powoli by nie stracić napowietrzenia białek. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Zakładamy obręcz i wykładamy masę. Pieczemy w 170 stopniach przez około 30 minut (do suchego patyczka). Masa: 1 opakowanie śmietany(...)dolny smarujemy pół masy, przykładamy drugi krążek, kolejne pół masy i przykrywamy wierzchem biszkoptu. Wkładam na chwilę do lodówki (na tacy od trortownicy z obręczą zapiętą w połowie ciasta) by masa stężała i wytrzymała ciężar galaretki i truskawek na wierzchu Przygotowuję galaretkę według instrukcji na opakowaniu. Dodatkowe truskawki kroję na pół (około 10 szt) Wyjmuję torcik z lodówki, układam truskawki
MojaQchnia.plkról wszystkich serników. Składniki: Ciasto: 25 dag mąki pszennej 10 dag cukru pudru 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag masła 1 łyżeczka smalcu 2 jajka 2 łyżki gęstej śmietany Mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, masło i smalec wyrabiamy na kruszonkę. Dodajemy jajka i śmietanę. Zagniatamy dokładnie ciasto i dzielimy(...)mąki tortowej Masła roztapiamy i studzimy. Do lekko ubitych białek dodajemy żółtka. Stopniowo dodajemy cukier, mąkę, budyń i ostudzone masło. Na koniec dodajemy twaróg. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 50 minut.Ciasto studzimy 10 minut w zamkniętym piekarniku. Smacznego
Pyszności Słodkościsycącym mięsnym farszem. Farsz można wzbogacić kolorową papryką. Danie można podać z ulubioną surówką lub bez dodatków. Przepis z miesięcznika "Gotuj krok po kroku". Polecam! Tarta z mięsem mielonym Składniki na formę 26cm: Na kruche ciasto: 200g mąki pszennej 100 g zimnego masła pół łyżeczki soli 50ml zimnej wody Na farsz(...)gładkie ciasto. Owijamy je folią i schładzamy 30 minut w lodówce. Następnie rozwałkowujemy na wymiar formy (tak, by ciasto przykryło też boki). Ciastem wylepiamy formę, nadmiar ciasta odkładamy na bok (można przed wałkowaniem odkroić nieduży kawałek na dekoracyjne paski). Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i obciążamy fasolą, grochem lub małymi kokilkami. Ciasto podpiekamy w 180 stopniach 15 minut, zdejmujemy
Smak mojej kuchnimoje pierwsze święta bez glutenu. Wiedziałam, że nie będę mogła jeść niektórych potraw. Nie stanowiło to dla mnie żadnego problemu. Jednak nie wyobrażałam sobie, że nie mogłabym skosztować pysznego, miękkiego i aromatycznego makowca. Wzięłam sprawy w swoje ręce. Poszukując inspiracji w internecie, prowadząc rozmowy z moją mamą stworzyłam swój własny przepis na smaczne świąteczne ciasto. Nie ukrywam(...)wiórek kokosowych - 3 łyżki skórki pomarańczowej - 100g rodzynek - 3 łyżki płatków migdałowych - tabliczka gorzkiej czekolady - puszka masy kajmakowej - łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia - 3 łyżki masła Sposób przygotowania: Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie wylewamy wodę i studzimy. Wiórki kokosowe smażymy chwilę na maśle. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je na gładką
Pan i Pani Smith w kuchniduża blacha): Ciasto kruche: 3 szklanki mąki (500 g) 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu 250 g margaryny 5 żółtek smalec do posmarowania blachy Masa: 3 x 400 g śmietany 18% 2 budynie śmietankowe 5 białek 1,5 szklanki cukru szczypta soli Przygotowanie: Ciasto kruche: Ze składników wyrobić ciasto (gdyby się(...)ubić ze szczyptą soli, pod koniec dodając cukier. Do ubitej piany dodawać małymi porcjami śmietanę, delikatnie wymieszać i wylać całość na ciasto. Na masę zetrzeć na tarce zamrożone ciasto i piec w temp. 180*C przez ok 45 minut. SMACZNEGO
Malinowo w kuchniakurat miałam pod ręką, ale można je zamienić na przykład na świeże żurawiny ( już niedługo! ), może maliny albo gruszki, albo zupełnie pominąć. Soczyste owoce dodają ciastu wilgotności i wyrazistości; bez nich tarta będzie idealnie gładka i kremowa. Kuszące, nieprawdaż...? A Wy...? Na jaką wersję się skusicie...? Karmelowo-kasztanowa tarta ze śliwkami Składniki: (na formę do tarty o średnicy(...)palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na okrąg nieco większy niż średnica formy; wyłożyć ciastem formę, formując brzeg. Schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę. Ciasto gęsto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać kamyczkami do pieczenia. Podpiec spód w 180 st. C. przez 12 minut. Zdjąć obciążenie i papier. Piec jeszcze
Pożeraczka, czyli raz adobrzeminut w lodówce. F oremki do tartaletek o średnicy 9cm wysmarować masłem (można rozpuścić masło i posmarować foremki pędzelkiem), ciasto rozwałkować (jeśli jest klejące, można lekko podsypać mąką) na placek o gruości 2- 3 mm. P lacek ułożyć na kilku ustawionych obok siebie foremkach, palcem lekko wyłożyć ciastem foremki, przycisnąć u góry, by brzegi foremek odcięły nadmiar ciasta lub większą(...)szklanką wykrawać koła. S krawki ciasta ponownie rozwałkować i wyłożyć kolejne foremki Ciasto nakłuć widelcem, babeczki piec w 190-200 stopniach przez 15-18minut do zrumienienia Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić, wyjmować delikatnie, odwracając foremki do góry nogami. Z mleka odlać pół szklanki, rozpuścić w nim proszek budyniowy, resztę mleka zagotować z cukrem i masłem, gdy mleko
Wołowina od rekinadziś na śniadanie mieliśmy pyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach pieczywo. Polecam je każdemu, kto lubi domowe bułki, kto chce wiedzieć czym karmi rodzinę lub tym, którzy zostali dziś bez pieczywka! :) Przepis zaczerpnęłam od Kasi z bloga Gotuję, bo lubię , po lekkich modyfikacjach. Składniki: (na 12 sporych bułek) 730g mąki pszennej typ 450 + trochę do podsypania 16g suchych drożdży(...)letnie) do suchych składników, dolać olej. Zarobić przez około 6 - 8 minut (najlepiej robotem z końcówkami do ciasta drożdżowego lub robotem planetarnym) dość rzadkie ciasto - nie będzie odchodzić od ścianek. Posypać z wierzchu lekko mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie wyłożyć ciasto na omączoną stolnicę, zarobić, podzielić na 12 części, każdą z nich
Cakes By Kejtboskie i urzekające, to jednak tutaj najbardziej polecam Wam właśnie mango. Składniki: 125 g masła 125 g cukru 300 g miodu 2 łyżeczki curry / garam masala w proszku (bez czosnku!) 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 600 g mąki (plus dodatkowo do podsypywania) 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej Delecta 250 g ugotowanej marchewki , zmiksowanej na puree 1 jajo(...)przyprawami oraz puree marchewkowe. Wyrobić gładkie ciasto. W razie konieczności dodać nieco mąki. Ciasto piernikowe schłodzić w lodówce przez 45 minut. Po chłodzeniu powinno mieć konsystencję plasteliny. Ciasto partiami rozwałkowywać na placki o grubości ok. 5mm. Jeżeli trzeba podsypywać mąką. Wykrajać pierniczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i oprószonej mąką (jeżeli podsypywaliśmy mąką podczas wałkowania
Pełny talerzzamian bardzo smaczne :) głównym warunkiem jest posiadanie wiśni w spirytusie, chodź uważam ,że wersja bez nich np. dla dzieci też jest bardzo dobra :) SKŁADNIKI Ciasto: 4 jajka 3 łyżki kakao 7 łyżek wody 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem kostka masła dwie owocowe galaretki 1/2 szklanki cukru pudru 3 żółtka(...)łyżki kakao 3 łyżki wody kostka margaryny 1/2 szklanki cukru Wykonanie: ciasto : Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy razem z szczyptą soli na sztywną pianę, do żółtek natomiast dodajemy wodę, kakao - wymieszać, następnie dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną , proszek do pieczenia - wymieszaj ze sobą wymienione składniki. Następnie do ciasta stopniowo dodaj ubite białka i wymieszaj wszystko delikatnie do chwili kiedy
W Moim Magicznym Domusolą i pieprzem do smaku. Wyrośnięte ciasto zbić kilka razy pięścią - w ten sposób się je odgazowuje . Podzielić je na 8 równych kawałków. Z każdego uformować kulę, którą następnie należy rozwałkować na owalny placuszek. Na każdy nakładać łyżkę lub więcej nadzienia. Dokładnie zlepić, formując podłużną bułkę. Układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu - w ten sposób(...)roztrzepać w miseczce z łyżką wody i posmarować nim bułki. Z wierzchu posypać ziarnami czarnuszki. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika - u mnie bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom piekarnika - i piec ok 20-25 minut w temp. 200C do zezłocenia - u mnie dokładnie 22 minuty . Bułeczki powinny być na koniec pieczenia wyraźnie rumiane. Najlepiej zajadać jeszcze ciepłe
Grunt to przepis!wytrawne. Myślę, że najbardziej trafnym określeniem będzie właśnie brownie. Niech będzie! Dwukolorowe brownie z dynią! Zapraszam! SKŁADNIKI NA BROWNIE Z DYNI: - 1 szklanka puree z pieczonej dyni Hokkaido - 1 szklanka puree z pieczonej dyni Green - 1 tabliczka czekolady - 6 jajek ekologicznych lub wiejskich - 4 łyżki miodu - 1 tabliczka czekolady gorzkiej - chili w proszku - 1 łyżeczka przyprawy do grzanego wina(...)łyżki masła - 1 duży budyń waniliowy WYKONANIE: - puree z dyni robimy w standardowy sposób, dynię myjemy, kroimy na ósemki, usuwamy gniazda nasienne, układamy na pergaminie i pieczemy w nagrzanym piecu przez 30 minut, potem za pomocą łyżki oddzielamy miąższ od skórki. Puree studzimy. - oddzielamy żółtka od białek - czekoladę rozpuszczamy w kubeczku np. w mikrofalówce, lub w kąpieli wodnej - masło rozpuszczamy
SMYKWKUCHNIwypróbować. Na pewno zakochasz się w nich jak ja. Nasiona te zaliczane są do produktów SUPER FOOD. Kupisz je w sklepach z półkami ze zdrową żywnością. Wersja bez glutenu Składniki: 90 g ziaren słonecznika 60 g pestek dyni 100 g ziaren siemienia lnianego 140 g płatków ryżowych albo gryczanych 70 g orzechów (laskowe/migdały/ziemne(...)Formę keksówkę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do środka ciasto, ugniatając je łyżką i wyrównując wierzch chleba. Formę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na minimum 2 godziny w ciepłym miejscu. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy (a raczej wysuszamy) przez 30 minut. Następnie odwracamy formę dnem do góry i pieczemy chleb
Bon Appetit Małgorzatycynamonu po 1/3 łyżeczki zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu (jeśli nie mamy, możemy pominąć kardamon) Krem budyniowy: 500ml mleka 250g masła w temperaturze pokojowej 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (polecam Dr.Oetker) 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g Masa jabłkowa: 1,5kg jabłek 1 łyżka masła 1 opakowanie galaretki (użyłam agrestowej) Dodatkowo: około 210g podłużnych biszkoptów(...)jasną, kremową masę. 3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i przyprawy. Delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 5. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, usunąć papier
Mała Cukierenkajest... Kiedy ciasto przygotowujemy bez okazji, tak na szybko, to zawsze wychodzi znakomicie. Jeśli pieczemy je na jakaś uroczystość to często się zdarza, że jednak coś będzie nie tak. U Was także tak jest...? Składniki: - 2 pełne szklanki mąki - 250g margaryny - 1 jajko - 1/2 szklanki cukru pudru - pół łyżeczki proszku do pieczenia - około 500g owoców (użyłam borówek amerykańskich(...)proszek do pieczenia i wszystko wyrabiamy na jednolita masę. Formujemy kulę. Przekładamy do woreczka i godzinę chłodzimy w lodówce. Blaszkę smarujemy tłuszczem. Schłodzonym ciastem wyklejamy formę. Owoce mieszamy z cukrami, mąką i wykładamy na ciasto. Następnie przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki dokładnie łączymy i posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 35 minut
Pan i Pani Smith w kuchnicynamonu po 1/3 łyżeczki zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu (jeśli nie mamy, możemy pominąć kardamon) Krem budyniowy: 500ml mleka 250g masła w temperaturze pokojowej 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (polecam Dr.Oetker) 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g Masa jabłkowa: 1,5kg jabłek 1 łyżka masła 1 opakowanie galaretki (użyłam agrestowej) Dodatkowo: około 210g podłużnych biszkoptów(...)jasną, kremową masę. 3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i przyprawy. Delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 5. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, usunąć papier
Mała Cukierenkajeśli macie – kilka drobno usiekanych liści świeżej szałwii. Ciasto dzielimy ‘Pi razy drzwi’, bez ważenia, na 4 mniej więcej równe porcje i zaczynamy wałkowanie. Podczas wałkowania jednej części, resztę ciasta trzymajcie w woreczku foliowym, żeby nie obsychała. Delikatnie podsypujemy stolnicę mąką i wałkujemy ciasto na grubość około 2-3mm. Ja robię pierogi wycinając okręgi dużą szklanką. Łyżeczką kładę(...)wodę z solą (łyżeczka soli na 3-4 litry wody) i partiami, po 8-10sztuk gotuję pierogi 2 minuty od wypłynięcia. Patent na to, żeby po ugotowaniu się nie zlepiały, jest prosty – naszykujcie sobie blachę do pieczenia i olej rzepakowy. Wlejcie na blachę, 2-3 łyżki oleju, wrzucajcie tam odcedzone, świeżo ugotowane i gorące pierogi, poruszając blachą
Karo in the KitchenCzas wykorzystać białka. Ja zrobiłam to od razu. Potrzebne będą małe foremki z kominkiem lub jedna duża. Ciasto jest bez cholesterolu, więc osoby mające kłopot z prawidłowym poziomem a lubiący coś na słodko będą fanami tego ciast(k)a. Ciasto w środku jest bielunie i ma świetną teksturę. Jest nieco cięższe od klasycznego biszkoptu na całych jajach. Dekoracja(...)proszku do pieczenia 9 łyżek mąki pszennej - przesianej przynajmniej 2 razy wysmarowane formy lub foremki Białka ubijać na sztywną pianę dodawać w miarę upływu czasu cukier. Kiedy piana będzie błyszcząca dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać jak najkrócej się da na jednolite ciasto. Przełożyć ciasto do formy lub foremek. I piec w 180 stopniach
AZgotuj!zrobić i składników wystarczy :) Polecam z czystym sumieniem. 'kruche ciasto z budyniem z białej czekolady i borówką amerykańską/jagodami' Składniki: * ciasto: - 2 żółtka - 0,5 szklanki cukru - 1,5 szklanki mąki pszennej - 1 łyżeczka śmietany 18% - 0,5 łyżki octu - 100g masła - 1 łyżeczka proszku do pieczenia * budyń: - 500 ml mleka - 5 żółtek - 1/4 szklanki mąki(...)mąki pszennej - 100g masła (schłodzonego) - 3 łyżeczki cukru pudru - 50g białej czekolady (startej na grubych oczkach) - 500g borówki lub jagód Ze składników na ciasto ugnieść szybko kruche ciasto i umieścić je na 20 minut w lodówce, do schłodzenia. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto zetrzeć na grubych oczkach do formy i równomiernie rozłożyć. Schłodzić w lodówce min.1h. Nakłuć
CookYourselfciasto, takie dla wszystkich domowników bez wyjątku. Smakowało nam bardzo! Kiedyś piekłam już podobne, lecz gdy zobaczyłam ten przepis na blogu AddioPomidory nie mogłam się powstrzymać! Zresztą czemu odmawiać sobie czegoś tak smacznego nawet jeśli to już nasze kolejne spotkanie z tym plackiem. Jogurtowe Ciasto Kubeczkowe 1 kubeczek jogurtu (u mnie(...)zrobiłam to widelcem, można również mikserem na niskich obrotach. Mieszanie nie powinno trwać zbyt długo. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, moja miała 26 cm. Na wierzchu układamy kawałki jabłek, maliny lub inne owoce. Placek pieczemy ok 30 minut w 180 st. C czyli do suchego patyczka
Dzieje kuchennej Wiewióryprzyozdobienia innego wypieku, ciasta, tortu bądź wykorzystania ich do przygotowania szybkiego deseru, kiedy goście już w progu. Wystarczy mascarpone lub bita śmietana, świeże owoce i powstanie fantastyczny deser, który zdecydowanie zadowoli podniebienia niejednego. Mini beziki z prawdziwą wanilią smakują doskonale, z wierzchu chrupiące a w środku lekko ciągnące. Bardzo polecam. Składniki na około 30 bez: 7 białek(...)spożywczy. Ubijamy do uzyskania gładkiej, lśniącej piany. Pianę bezową przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego tylką. Dużą formę wykładamy papierem do pieczenia. Wyciskamy beziki, w lekkich odstępach od siebie. Wkładamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Pieczemy 15 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 120 i pieczemy-suszymy jeszcze około 1 h 15 minut. Bezy zostawiamy do całkowitego wystudzenia
Made By Mom And Sonkakao dodałam 2/3 opakowania kisielu o smaku malinowym bez cukru. Rolada wyszła mi tak wspaniała, że zniknęła ze stołu jednego wieczoru. Na pewno jeszcze do niej wrócę. Polecam, naprawdę jest wspaniała. Składniki na biszkopt: 100 g mąki pszennej ¾ opakowania kisielu o smaku malinowym 100 g cukru ¾ łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 16 g cukru waniliowego Sposób wykonania(...)kisielem i proszkiem do pieczenia a następnie przesiać, całość dodać do ubitej masy jajecznej i całość chwilę zmiksować do dokładnego połączenia się składników. Dużą blachę o wymiarach 28 x 35 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto rozprowadzić równomiernie na całej powierzchni blachy i całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 12 – 15 minut w temperaturze 180 stopni
Na słodko lub wytrawniebudyń waniliowy 125 g miękkiego masła 3 jajka 1/2 szklanki cukru beza 5 białek 3/4 szklanki cukru szczypta soli oraz 1 puszka brzoskwiń Przygotować kruche ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać masło, posiekać nożem i dodać żółtka. Zagnieść ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce 1 godzinkę. Przygotować masę serową. Masło utrzeć z cukrem(...)soli. Następnie partiami dodawać cukier, cały czas ubijać aż cukier sie rozpuści. Przygotowaną pianę wyłożyć na pokrojone brzoskwinie. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut funkcja góra dół. Sernik pozostawić do wystygnięcia w uchylonym piekarniku
Monia miesza i gotujesiostrą staramy się nie jeść za dużo słodkiego, więc postanowiłam upiec coś dietetycznego, bez cukru i mąki. Za to otręby są jak najbardziej dietetyczne. Trochę się obawiałam, że wyjdzie twarde, ale moje obawy się rozwiały, bo ciasto wyszło może nie za duże (ale przecież to ciasto na dietę więc po kawałku wystarczy :)), ale naprawdę mięciutkie, i takie puszyste. Wszystkim(...)białek ubić pianę i delikatnie dodać, wymieszać ze składnikami (najlepiej łyżką). Ciasto przelać do formy. U mnie forma do babki. (Można dać do foremki kwadratowej lub okrągłej, lub zrobić babeczki, to zależy już od was).Piekarnik nagrzać do 190 stopni piec ok. 30 -35 minut.*Ciasto wyszło mało słodkie mimo łyżki słodzika, mi to nie przeszkadza, siostra trochę marudziła, więc
Moje pyszne gotowaniewypieki to ciasta przekładane najróżniejszymi masami. Nie przepadam za "suchymi" ciastami. Mam jednak kilka sprawdzonych przepisów na ciasteczka czy rogaliki bez kremów czy mas. Poniższy przepis na rogaliki dostałam bardzo dawno temu, kiedy chodziłam jeszcze do szkoły. Piekłam je na różne sposoby: nadziewane owocami, marmoladą, a nawet kawałkami czekolady. Przygotowuje się je szybko i prosto. Zjada jeszcze(...)Dodać kawałki margaryny i przesiekać nożem aż ciasto połączy się. Kiedy będzie już tworzyło w miarę zwartą bryłę, w której będą widoczne drobinki tłuszczu, zagnieść w kulkę. Starać się jak najmniej zagniatać rękami, żeby tłuszcz nie rozpuszczał się pod wpływem ich ciepła. Ciasto odstawić na 10-15 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie rozwałkować
Codzienna kuchnia niecodziennapiekę w automacie do chleba ,a czasem automat tylko wyrabia ciasto i tam rośnie..a piekę już w piekarniku..tak było i tym razem. Pyszny chlebek z dodatkiem suszonych daktyli ..i kaszy bulgur..[mój mąż nie lubi za bardzo takich "wynalazków"..jak chleb to bez żadnych dodatków a tym bardziej słodkich].Przepis na ten chlebek znalazłam tutaj.375 ml wody2(...)jedna i druga mąka, kasza, rozkruszone świeże drożdże.Ustawić program na wyrabianie - u mnie 8, po tym czasie chwilę wyrobić ciasto na posypanej mąką stolnicy.Uformować okrągły bochenek lub przełożyć ciasto do blaszki.Zostawić do wyrośnięcia na 40-60 minut, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziarnami [ zapomniałam]i delikatnie naciąć [ też zapomniałam].Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni
Moje domowe kucharzeniesię oprzeć. Pyszne daktyle znajdziecie na www.Skworcu.com.pl Składniki na ciasto: 23 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 12 dag cukru 1 jajko 12 dag masła 1/2 szk mleka 4 łyżki sztucznego miodu 2 łyżki melasy 17 dag daktyli bez pestek 8 dag orzechów włoskich drobno posiekanych sok i skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżeczka cynamonu(...)utrzeć. Dodać jajko i suche składniki. Wrzucić orzechy i wyrobić. Nałożyć połowę ciasta do formy, posmarować masą daktylową. Nałożyć resztę ciasta na wierzch i równo rozprowadzić. Piekarnik rozgrzać do 180 C i piec ciasto 45 minut. Wymieszać składniki posypki. Po upłynięciu podanego wyżej czasu pieczenia, posypać ciasto posypką i piec jeszcze 15 minut, aż posypka zacznie bulgotać. Po upieczeniu
Apetyczna babeczkabudyniu waniliowego bez cukru 210 ml mleka Dodatkowo: kakao do dekoracji CZAS PRZYGOTOWANIA: 150 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY 1. Z podanych składników na spód zagniatamy jednolite ciasto.Owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. 2. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wyklejamy naszym ciastem (dno + boki mniej więcej do połowy(...)mleko. Miksujemy na średnich obrotach tylko do połączenia składników, aby zbytnio się nie napowietrzyło. Na koniec wrzucamy resztę krówek i delikatnie mieszamy. 5. Masę wlewamy do tortownicy i pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Sernik studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wkładamy na noc do lodówki. 6. Gotowy sernik można udekorować kakao (mi to nie do końca
My Culinary Art