3 bita zrobi każdy, nawet początkujący kuchcik. Jest puszyste i takie delikatne....mniam :) Składniki na dużą foremkę do pieczenia 23x38 cm: 1 puszka masy kajmakowej
Apetyczna babeczkaminut do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 10 części, uformować bułki, ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i ponownie pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Bułki posmarować żółtkiem, posypać ziarnami słonecznika, płatkami owsianymi. Wstawić do nagrzanego na 200 stop. C piekarnika (grzanie góra/dół) i piec ok. 20 minut. Kotlety z czarnej fasoli Możecie użyć(...)palców ponad fasolę. Co prawda zmiana wody wiąże się z utratą większej ilości składników mineralnych, ale dzięki temu fasola będzie bardziej lekkostrawna. Gotować na dużym ogniu, bez przykrycia ok. 10 minut od czasu zagotowania. Po tym czasie, zmniejszyć ogień pod garnkiem, przykryć i gotować ok. 50-60 minut. 5 minut przed końcem gotowania posolić (sól powoduje, że fasola
gutfutNieprzeciętna tarta owsiana. Użycie samej mąki owsianej powoduje, że spód jest wyjątkowy w smaku, z charakterystyczną delikatną goryczką owsa. Jogurtowy środek i dodatek malin nadaje tarcie
KucharzycaJarska sałatka z gotowanych pieczarek z dodatkiem jajek na twardo, tartego sera żółtego i szczypiorku, podana z sosem majonezowo-jogurtowym. To bardzo popularna sałatka w moim
Kuchnia MagdaLenyjajek -4 łyżki mąki pszennej tortowej -2 łyżki mąki kartoflanej -6 łyżek cukru pudru lub kryształu -1 łyżeczka proszku do pieczenia -torebka cukru waniliowego Żółtka oddzielamy od białek. Obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito. Białka ubijamy mikserem lub ręczną trzepaczką, dodając stopniowo cukier, ale dopiero gdy białka zaczną(...)pieczenia blachy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (160-180 stopni) na 25-40 minut. Wszystko zależy od tego jaki mamy piekarnik. Najlepiej sprawdzić czy biszkopt jest upieczony wbijając jego środek wykałaczkę. Jeżeli po wyciągnięciu jest sucha to biszkopt powinien być upieczony. Ma mieć ładny, złocisty kolor. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia bez
Kulinarne przemysleniaWalentynki, wszędzie czerwone serca, brak wolnych stolików w restauracjach, wyznania miłosne i pierścionki zaręczynowe... A do tego ciastka - pyszne, maślane, rozpływające się w ustach... Składniki: 150
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!umytych bez szypułek Spód: 1. Blaszkę o średnicy 23-24cm wyłożyć papierem do pieczenia (jeśli mamy wykładamy również folią rantową, jeśli nie to pomijamy). 2. Spód blaszki wyłożyć dokładnie biszkoptami. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć biszkopty w blaszce. Środek: 3. Żelatynę wsypać do rondelka/garnuszka i zalać wodą, wymieszać. Odstawić na około 15 minut(...)szpatułką, patrz FILM . Do kremu dodać rozmieszaną żelatynę z musem truskawkowy i znów dokładnie wymieszać szpatułką (powstanie dość rzadki krem). Krem wstawić do lodówki na około 10-15 minut (co 5 minut należy sprawdzać, czy krem nie zaczął już tężeć). 7. Gdy krem zacznie delikatnie tężeć na biszkopty w blaszce wlać cienką warstwę kremu, wyrównać. Na wierzchu ułożyć przepołowione truskawki
Mała CukierenkaBardzo słodkie, bezowe ciasto z orzeźwiającymi truskawkami, przełożone kremem śmietanowym smakuje obłędnie i z pewnością zaspokoi kubki smakowe wszystkich łasuchów. Składniki: Beza: 4 białka 200g drobnego cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu szczypta soli Dodatkowo: 300g śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru 100g świeżych truskawek 50g białej czekolady Wykonanie: 1. Beza: Białka ubić na sztywno ze szczyptą(...)dodać mąkę, ocet i całość dokładnie zmiksować. 2. Gotową bezę przełożyć do rękawa cukierniczego i na papierze do pieczenia (wcześniej narysować ołówkiem kształt serca) wyciskając rozetki bezowe jedna obok drugiej aby utworzyć bezowe serce. 3. Bezę wstawić do piekarnika nagrzanego do 110 stopni i piec przez około 90-100 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić bezę
Szalona Kuchnia Ewelinybez cukru -1 1/2 szkl mleka -1 cukier waniliowy -6 żółtek (białka odkładamy) PIANA -10 białek (4 z ciasta, 6 z masy ) -1,5 szklanki cukru Wszystkie składniki na ciasto miksujemy. Blaszkę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto. Ciasta wychodzi nie dużo, ale smarujemy blaszkę nim cieniutko. Podczas pieczenia podrośnie(...)piana musi być ciężka, bardzo gęsta. Odsyłam do filmu tam jest wszystko pokazane :) Masę serową mieszamy z pianą-dokładnie i delikatnie. Wylewamy na ciasto. Pieczemy około 55-60 minut w temperaturze 170 stopni grzanie góra-dół. Wsadzamy do już nagrzanego piekarnika. WAŻNE!!!! podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika, nie zaglądamy. Po 55 minutach wyłączamy piekarnik
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumleka 3 łyżki cukru 2 budynie waniliowe bez cukru 2 czerwone galaretki, użyłam wiśniowej + 300ml gorącej wody 2 pomarańczowe galaretki + 600ml gorącej wody około 180g delicji w ciemnej czekoladzie (dwie paczki, ale trochę ciastek zostanie) około 180g ciastek typu delicje w jasnej polewie Biszkopt: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji(...)powstanie kremowa, jednolita masa. 5. Do jajecznej masy przesiać wcześniej przygotowaną mąkę z proszkiem i wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem: 6. Do rondelka wlać 500ml mleka, dodać cukier i zagotować
Mała Cukierenkadociskamy do dna foremek i nakłuwamy je widelcem. Na każdą foremkę z ciastem nakładamy odpowiedniej wielkości kawałek folii aluminiowej, delikatnie dociskając. Następnie nakładamy suchy gruch lub kaszę. Dzięki temu nasze kruche spody zachowają odpowiedni kształt. Tak przygotowane foremki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10-12 minut. Można kontrolować stan upieczenia – wystarczy wyciągnąć jedną babeczkę i odchylić kawałek folii(...)niewielki płomień). Do miski przekładamy ser mascarpone, dodajemy rozpuszczoną czekoladę i mieszamy składniki ręczną trzepaczką. Pod koniec dodajemy 3 łyżki śmietanki 30%, mieszamy. Krem powinien być gładki i bez grudek. Nakładamy go do szprycy i napełniamy nim nasze kruche spody. Każdą kruchą babeczkę z czekoladowym kremem dowolnie zdobimy. Smacznego
Słodkie okruszkipowodzeniem można użyć innego słodzidła. Idealnie sprawdzi się na weekendowy deser, którego można zjeść bez wyrzutów sumienia;) Wartości odżywcze na całość: 1284 kcal w tym: B: 73 g; W: 87 g; T: 72 g. Czas wykonania: 30 min (plus czas studzenia ciasta) Składniki Biszkopt (forma 24x30 cm) - 4 jajka - 40 g mąki kukurydzianej/kokosowej - szczypta sody oczyszczonej - 2 łyżki(...)Następnie dodajemy po kolei żółtka po każdym dokładnie miksując. Dodajemy słodzidło oraz mąkę i sodę oczyszczoną. Szybkim ruchem mieszamy wszystkie składniki. Wylewamy do formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Po tym czasie wyciągamy i zwijamy jeszcze ciepłe ciasto przy pomocy ściereczki w rulon. Pozostawiamy do wystudzenia. Masa Ser miksujemy z mleczkiem kokosowym oraz
Health-Fit-Lifełyżek mąki i kilku łyżek ciepłego mleka robimy rozczyn, zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, szczyptę soli, roztopione masło, mleko, resztę cukru i rozczyn, wyrabiamy gładkie, pulchne ciasto, zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm, wykrawamy szklanką koła, na każdy łyżeczką(...)nakładamy ser (dobrze wymieszany z cukrami i żółtkiem), zlepiamy i układamy w blaszce złączeniem do dołu, dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować margaryną, bułeczki układamy blisko siebie i odstawiamy jeszcze na 15 minut, żeby podrosły, wierzch smarujemy białkiem rozmąconym z odrobiną mleka, następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczem ok. 20-25 minut
KUCHNIA POLSKA