bez przeciągów na całą noc. RANO Ciasto: Po tym czasie do zaczynu dodać pozostałe składniki ciasta i dobrze wyrobić rękami (ok. 10 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. W razie potrzeby dolać odrobinę wody lub dosypać mąki. Dobrze wyrobione ciasto jest sprężyste, gładkie i nie klei się do rąk. Ciasto przełożyć(...)miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na ok. 2 godziny do wyrastania (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Gdy ciasto wyrośnie, krótko wyrobić je rękami, a następnie podzielić na 16 równych części, każda po ok. 60 g. Dobrze jest pomóc sobie wagą kuchenną. Każdą część rozwałkować na owalny placuszek, a następnie zwinąć
Nastoletnie WypiekanieMasa serowa : 600 -700 g sera wiaderkowego 1 budyń waniliowy bez cukru 3-4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki oleju 1 jajko(...)proszkiem do pieczenia. Wymieszać do połączenia się składników. Twaróg przekładamy do miski i mieszamy z cukrem, budyniem, jajkiem i olejem. W razie konieczności dosładzamy. Papilotki na muffinki rozkładamy do formy na muffinki. Nakładamy po łyżce ciasta czekoladowego, resztę foremek uzupełniamy masą serową. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 30 minut. Serniczki po upieczeniu trochę
Kulinarne Fantazje Marioliroku wszystkie wypieki świąteczne miały być bez glutenu, ale w ostatniej chwili przypomniałam sobie o babce za którą wszyscy przepadają. Urozmaiciłam ją nieco herbatą matcha i efekt bardzo mnie zadowolił. Połączenie ciasta cytrynowego z herbacianym to strzał w dzisiątkę. Im lepszej jakości herbaty matcha użyjecie, tym ładniejszy kolor ciasta uzyskacie. Moje niestety wyszło nieco mdłe, ale w smaku rewelacja(...)cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło ucieramy z cukrem, żółtkami, sokiem i skórką z cytryny. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy z masą. Do jednej dodajemy herbatę i delikatnie mieszamy. Obie masy przekładamy do natłuszczonej formy (najpierw jasną) i pieczemy około 35 minut (do suchego patyczka), w piekarniku nagrzanym
Mienta blogpomidorowy . Niestety ja miewam okresy miłości i nienawiści pomidorowej (nie wiem czym spowodowane) i właśnie wtedy kiedy nie mam ochoty na pomidory w żadnej postaci robię tą pizzę bez sosu. Jest chrupiąca, serowa no i te oliwki… nic więcej do szczęścia mi nie potrzeba ! SKŁADNIKI: * 250 g mąki pszennej * 150 ml ciepłej wody * 10 g drożdży * ½ łyżeczki cukru(...)następnie dodajemy oliwę i spienione drożdże Całość wyrabiamy około 10 minut (można użyć maszyny z hakiem), przykrywamy i odstawiamy na około 1 ½ h. (Można też odstawić do lodówki na dłuższe wyrastanie). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i rękami rozciągamy na placki. Ciasto posypujemy solą, serem i oregano. Pieczemy około 12-13 minut w temperaturze 250 stopni (najlepiej na kamieniu
Mohiellababeczkę, kiedy najdzie mnie ochota na coś słodkiego, tym bardziej , że uwielbiam wszelakie babki i ciasta bez kremów :)) Składniki: 25 dag mąki pszennej 25 dag cukru 25 dag margaryny 4 jajka skórka otarta z 1 sparzonej cytryna 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo (jeśli lubimy) : 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej i 100g sparzonych i odciśnietych rodzynek Wykonanie(...)pieczenia oraz skórkę cytrynową. Na koniec ubijamy na sztywno białka i dodajemy je do masy babkowej. Delikatnie mieszamy wszystko łyżką, aż do dokładnego połączenia wszystkich składników. Dodajemy skórkę pomarańczową i rodzynki i jeszcze raz mieszamy. Formę smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok. 50 minut
Walijskie Pichcenierozpuścić z mlekiem, cukrem i mlekiem w proszku. Dodać mąkę, roztrzepane jajko z żółtkiem , wymieszać na jednolitą masę.Zagniatać ciasto , dodając porcjami masło.Zagniatać,aż ciasto będzie sprężyste i sztywne.Odstawić do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na części.Z każdej części uformować lekko kule i za pomocą drewnianego wałka rozwałkować cienkie placki o owalnym kształcie(...)zwinąć je w rulon nadając kształt rogala. Ułożyć na blaszce i ponownie odstawić do wyrośnięcia, przykryte ściereczką.Piekarnik nagrzać do 200 stopni Bułeczki posmarować pozostałym białkiem.Piec około 20 minut
Moje domowe kucharzenieUwielbiam urocze przekąski – takie bez wątpienia są mini donuty :) W prawdzie ich przygotowanie wymaga cierpliwości, ale efekt jest fantastyczny! Donuty w standardowym rozmiarze można zobaczyć tutaj , ciasto to przepis na pączki mojej babci . Składniki: 250 g mąki 40 g drożdży 3 żółtka 5 łyżek cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/4 szklanki mleka 1/2 kieliszka wódki + cukier puder(...)wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę, szczyptę soli, wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką lub rękami. Na koniec dodajemy kieliszek wódki i zarabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i przykrywamy czystą ściereczką. Ciasto powinna rosnąć około 40 minut do 1 godziny i podwoić swoją objętość. Cześć wyrosnietego ciasta wykładamy na stolnicę. Wyrabiamy i walkujemy
CiastkozercyCiasto świetne na Święta dla osoby, która się odchudza, chce coś urozmaicić lub prowadzi zdrowy tryb życia. Jest pyszne, wilgotne i mocno czekoladowe - mimo, że bez czekolady. Na drugie śniadanie lub deser po obiedzie idealne. Ma niewiele kalorii, jest naturalnie słodkie dzięki stewii i bananowi. Składniki: 1 puszka fasoli (fasole należy dobrze opłukać w zimnej wodzie) 5 łyżek(...)kokosowych 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (może być bezglutenowy) Cynamon, przyprawa do piernika Przygotowanie: Białka ubić ze szczyptą soli. W osobnej miseczce zblenderować żółtka, fasolę, jogurt i banana. Dodać proszek, stewię oraz kakao. Wymieszać delikatnie z białkiem. Keksówkę wysmarować odrobiną masła i obsypać mąką pełnoziarnistą. Piec ok. 45 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach
Czarnawisienkadodatku białego cukru, bez pszenicy. Ksylitol można zastąpić cukrem trzcinowym. Polecam bardzo gorąco :-) Przepis znaleziony tutaj , lekko zmodyfikowany. Składniki: - 250g płatków owsianych górskich - 250g masła - 3 jajka - 2/3 szklanki ksylitolu lub cukru trzcinowego (lub pół na pół) - 100g mąki owsianej - 50g mąki orkiszowej (u mnie typ750) - 1 płaska łyżeczka naturalnego proszku do pieczenia - szczypta soli - 150g orzechów (dałam(...)misie miksera umieszczamy wszystkie suche składniki (mąki, orzechy, żurawinę, rodzynki, ksylitol lub/i cukier, sól, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jajka i roztopione masło. Mieszamy do połączenia składników. Można odstawić na ok.10 minut, do napęcznienia płatków. Z ciasta odrywamy kawałki (najlepiej w rękawicach lub zmoczonymi dłońmi) i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy na gr.ok
Smaczne Zdrowewymieszane z proszkiem do pieczenia, a na koniec ubite na sztywną pianę białka, delikatne mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia (można również posmarować blachę tłuszczem i posypać bułką tartą). Na spód przygotowanej formy wykładamy 2/3 ciasta, na wierzch rozkładamy masę makową zostawiając 0,5 cm rant. Na mak ostrożnie rozsmarowujemy pozostałe ciasto. Całość wkładamy do piekarnika(...)nagrzanego do 175-180 stopni C i pieczemy około 45-50 minut. Polewa. W rondelku umieszczamy tłuszcz, wodę, kakao, połowę cukru i podgrzewamy na małym ogniu aż do rozpuszczenia i połączenia składników. W razie potrzeby dodajemy resztę cukru. Zimne ciasto dekorujemy polewą oraz cukierkami. Gotowe
Rozpustne gotowaniebudyń, rabarbar i kruszonkę. Składniki i sposób przygotowania poniżej. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na 12 części. Formujemy z nich kulki i układamy w dużych odstępach na 2 płaskich blachach (najlepiej tych z wyposażenia piekarnika) na papierze do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok 30-40 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie za pomocą szklanki(...)posypujemy kruszonką. Pieczemy w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez ok 20-25 minut, aż drożdżówki ładnie się przyrumienią. Jeśli kruszonka będzie się nadmiernie przypiekała-przykrywamy bułeczki papierem do pieczenia. Gotowe drożdżówki studzimy na kratce. Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe. Budyń waniliowy: 300 ml mleka 3 żółtka 50 g cukru trzcinowego laska wanilii-same nasionka bez kory
Zawsze głodna!łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg jabłek, startych na tarce o grubych okach 1 łyżeczka cynamonu 150 g masła (3/4 kostki) W misce mieszamy mąkę z kaszą manną, cukrem i proszkiem do pieczenia - całość dzielimy na 3 części. Starte jabłka mieszamy z cynamonem i całość dzielimy na 2 części, Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wysypujemy równomiernie(...)połowę jabłek, na to znowu warstwę sypką, jabłka i ostatnią warstwę sypką. Na wierzch ścieramy masło i rozkładamy cienką warstwą na wierzchu ciasta. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 60 minut. Masło topiąc się zespoli wszystkie warstwy. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Zainspirowana pewnym przepisem oraz zdrowym odżywianiem postanowiłam zrobić muffiny bez mąki. I wyszły, piękne i słodkie. Cu-do-wne! Składniki: 3/4 szklanki mielonych migdałów 1 i 1/4 szklanka zmielonej na mąkę kaszy jaglanej (można użyć gotowej mąki jaglanej) szklanka puree z upieczonej dyni 1/2 szklanki świeżej żurawiny 50 gram posiekanych orzechów włoskich 2 jaja 3 łyżki miodu(...)mąkę jaglaną z mąką z migdałów, sodę i przyprawy. Dodajemy posiekane orzechy, żurawinę oraz zawartość pierwszej miski. Całość dokładnie mieszamy i wlewamy ciasto do foremek na muffiny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25 minut, następnie studzimy. Gotowe
Mango Papajatortów używam śmietany kremówki 36% Puratos. Śmietana ta nie potrzebuje żadnych dodatków, bez śmietan fix, czy też innych .Tort lalka śmietankowy SKŁADNIKI:BISZKOPTjajka - 9 sztocet - 1 łyżkamąka ziemniaczana - 2 łyżkimąka pszenna - 2 szklcukier - 2 szklproszek do pieczenia - 1,5 łyżeczkiKREMśmietana kremówka 36 % Puratos - 900 mldżem wiśniowy -1,5 słoikaPONCZwoda gotowana - 1,5 szklsok z cytrynyherbatacukierDODATKOWObarwnik czerwonyperełki srebrnelalkabułka tarta(...)wymiarach 26 cm, wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką, oraz formę na babkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką. Wylać ciasto do tortownicy i do formy na babkę.Wstawić obie formy do piekarnika i piec przez ok.35 minut w 175 stop. Upieczone ciasta wyjąć , ostudzić i obydwa przekroić tak by wyszło z każdego ciasta po 3 blaty.PONCZ
Kuchnia Danusibez modyfikacji. Super ciacho. Polecam. Składniki ciasta: 6żółtek3 czubate szklanki mąki3/4 szklanki cukru pudru1 margaryna cukier waniliowy3 łyżeczki proszku4 łyżki śmietany kwaśnejna czubek łyżeczki amoniaku2 łyżki kakaoDodatkowo:powidła węgierkowe1 szklanka cukru6 białek1 duży budyń śmietankowy (na 3/4 l mleka)cukier puder do posypaniaMargarynę z mąką,proszkiem i cukrem posiekać.Dodać żółtka rozmieszane ze śmietaną i amoniakiem,wszystko zagnieść.Ciasto(...)kakao. Ciasto mocno schłodzić. Większą cześć zetrzeć na grubej tarce, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,na to wyłożyć powidło, następnie zetrzeć ciasto kakaowe.Ubić pianę z białek na sztywno ,dodać 1 szkl cukru i jeszcze ubić, pod koniec ubijania dodać budyń (proszek).. Pianę wyłożyć na ciasto i na wierzch zetrzeć ostatnią część ciasta.Piec około 45 minut w temperaturze
Praktyczna pl