ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:654/1234)

WINOGRONOWIEC 123

winogrona bez pestkowego Przygotowanie: Winogron - oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy. Kruszonka cytrynowa - do miski wsypać mąkę, cukier i cukier cytrynowy. Następnie dodać pokrojoną plastry margarynę i rozetrzeć palcami tworząc kruszonkę - nie zagniatać. Na koniec dodać startą skórkę z cytryny, wymieszać.  Ciasto - margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do lekkiego schłodzenia. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Jajka(...)pieczenia - dokładnie wymieszać na gładką masę. Do ciasta dodać 3/4 części winogrona i za pomocą łyżki delikatnie wymieszać. Spód tortownicy o wymiarach 25x40 cm wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. Do tak przygotowanej tortownicy wylewamy całe ciasto wyrównujemy wierzch i układamy na wierzch pozostały winogron. Na koniec posypujemy kruszonką cynamonową.  Piec około 50 - 60 minut

Ciastka - domowe słodkości
Kubeczkowe jogurtowe z posypką 210

Kubeczkowe ciasto, bo odmierzane kubeczkiem po jogurcie.Już takie podobne jest na blogu, tym razem dodałam do ciasta posypkę kolorową do ciasta, następnym razem dam ciut

Moje domowe kucharzenie
Sernik kajmakowy z rodzynkami na krupczatkowym spodzie. 202

dużych jajek 1 niepełna szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 15 dag masła lub margaryny 20 dag masy krówkowej kajmakowej 1 szklanka rodzynek Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia, a w między czasie(...)delikatnie mieszamy. 3. Do pieczenia: Schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką pszenną stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm x 35 cm, gdyby ciasto nie dało się wałkować, należy wylepić nim dno blaszki. Na ciasto wykładamy równomiernie masę serową. 4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 minut około 60 - 70 minut

Izabelawkuchni
Ekspresowe babeczki bananowo-czekoladowe 150

Bezglutenowa wersja babeczek bananowo-czekoladowych Nigelli Lawson.  Szybki deser dla niespodziewanych gości lub remedium na "zjadłabym coś pysznego" 😊  Składniki na 12 babeczek: 3 mocno

Ze smakiem bez glutenu
Ekspresowe babeczki bananowo-czekoladowe 167

Bezglutenowa wersja babeczek bananowo-czekoladowych Nigelli Lawson.  Szybki deser dla niespodziewanych gości lub remedium na "zjadłabym coś pysznego" 😊  Składniki na 12 babeczek: 3 mocno

Ze smakiem bez glutenu
Ciasto Brzoskwiniowa Chmurka 562

www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Brzoskwiniowa Chmurka Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 6 sporych łyżek mąki pszennej – 110g (użyłam tortowej) 3 łyżki kakao bez cukru 1 szklanka cukru Krem: 1 galaretka brzoskwiniowa w proszku 1 galaretka malinowa w proszku 500ml gorącej wody 1200ml śmietanki kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej(...)jasną, kremową masę. 3. Mąkę wymieszać z kakao i przesiać na wierzch jajecznej masy, delikatnie wymieszać szpatułką. 4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30-35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem: 5. Obie galaretki wsypać do miseczki i zalać gorącą wodą, mieszać

Mała Cukierenka
Kokosowe babeczki a la bounty 195

pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 ml mleka na wierzch: polewa czekoladowa lub cukier puder Przygotowanie: W misce miksujemy masło z cukrem. Następnie dodajemy jajko, dokładnie miksujemy. Kolejno wsypujemy wiórki, miksujemy do połączenia składników. W osobnej misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do naszej kokosowej masy na przemian z mlekiem. Składniki mieszamy łyżką tylko do połączenia. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Przekładamy do niej nasze ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 25 minut (do tzw. suchego patyczka, grzanie góra-dół). Babeczki dekorujemy przed podaniem cukrem pudrem lub rozpuszczoną mleczną czekoladą (wówczas jeszcze bardziej przypominają bounty). Smacznego

Słodkie okruszki
Półfrancuskie rożki z serem i malinami. 156

chętny to poczęstuję. Ser i maliny to bardzo pyszne połączenie. Kwaśne maliny i ciasto bez cukru sprawiają, że rożki nie są zbyt słodkie, dlatego warto obficie oprószyć je cukrem pudrem i zrobić bardziej słodki serek do nadzienia. Takie rożki polecam na podwieczorek. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 25 dag masła lub margaryny 1 jajko pół szklanki śmietany(...)Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 60 minut. 2. Nadzienie:  Ser biały, cukier waniliowy, budyń w proszku, jajko i cukier do smaku miksujemy przez kilka minut blenderem, następnie wkładamy do lodówki do schłodzenia, po tym czasie dodajemy wcześniej umyte i osuszone maliny i delikatnie mieszamy. 3. Formowanie i pieczenie

Izabelawkuchni
Muffinki jagodowe 185

Muffinki to jak wiecie nasze ulubione ciasteczka - dziś przygotowałam wersję z jagodami. Sezonowe, letnie, na bazie mleczka kokosowego. Szybkie w przygotowaniu, świetne dla dzieci, podczas wizyty

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Kocie oczka 171

Kruche, rozpływające się w ustach, z delikatną warstwą kwaskowatego dżemu. Kocie oczka to moje wspomnienie dzieciństwa, moja mama zawsze wycinała naparstkiem 3 dziurki, mi zmieściły się

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
4-składnikowe gofry – proste i szybkie 140

szybko i prosto. 4 składniki, które każdy ma w domu. Bez dodatkowego cukru, bez tłuszczu. Nic tylko zakasać rękawy i przygotować weekendowe śniadanko. Smak tych gofrów bardzo mi odpowiada. Może sama struktura nie jest rewelacyjna, ale smak jak najbardziej. Szczególnie jeżeli dodacie do ciasta jakiś fajny aromacik. Przede wszystkim polubiłam w robieniu gofrów(...)kliknijcie tutaj -> klik ! 4-składnikowe gofry – proste i szybkie 2 porcje (8 gofrów, 1 porcja to ok. 400 kcal) czas przygotowania to ok. 20 minut (z tego 16 minut to pieczenie gofrów) koszt to ok. 2 zł 50 gr Składniki: jajka 2 sztuki mleko 300 ml soda oczyszczona 1 łyżeczka mąka pszenna 140g dodatki: aromat waniliowy, miód

rabarbarowo
Ciasto waniliowo-kakaowe 140

Wilgotne i pełne aromatu. Smakuje prawdziwą czekoladą. Łatwe w przygotowaniu, idealna przekąska do kawy. Na specjalną okazję i bez jakiejkolwiek okazji. Smacznego!   Ciasto waniliowo-kakaowe Porcje 24 Składniki 270 g mąka 2 łyżeczka proszek do pieczenia 120 g masło 200 g erytrol lub inne słodziwo 1 łyżeczka esencja wanilii 4 szt jajka 150 ml mleko(...)białek i dokładnie mieszamy. Wodę mieszamy z kakao na dość gęstą pastę. Dodajemy niespełna połowę ciasta - mniejszą część. Dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy do formy, keksówki ok. 25x15 cm. Ciasto wykładamy na przemian - białe, ciemne. Pieczemy w temp. 180 st. C przez 40-50 minut. Do suchego patyczka

Kucharzyca
Chlebek bananowo - kokosowy 157

Chlebek bananowy, wilgotny, długo zachowuje świeżość, bardzo aromatyczny. Ma mięsisty, gęsty, słodki miąższ. Banalny do przygotowania, zrobisz go bez użycia miksera. Przygotowanie ciasta bananowego ogranicza się do wymieszania składników i im krócej mieszasz, tym lepiej. Takie ciasto dla leniwców. Banany można rozgnieść widelcem, ja jednak zblendowałam je na gładką masę z dodatkiem oleju. Smakuje do popłudniowego kubka kawy, możesz(...)miski. Wmieszać cukier i wiórki kokosowe banany, olej i jajka wymieszać w drugiej misce  masę bananową dołożyć do suchych składników i wymieszać do powstania gładkiego ciasta. Napełnić ciastem przygotowaną foremkę piec 60 minut, do zrumienienia. Początkowo studzić w foremce, następnie ciasto wytrząsnąć z foremki i studzić na kratce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kruche ciasteczka herbaciane 180

spotkały się w jednym herbatniku. Aromatycznie, chrupiące, takie och... ach... Na jednym nie poprzestaniecie. Ba nawet jedna filiżanka herbaty może nie wystarczyć. Te ciasteczka chce się chrupać nieustannie i bez końca. Składniki: 300 g mąki pszennej tortowej 150 g cukru 1 małe opakowanie cukru waniliowego 150 g zimnego masła 2 żółtka 3 łyżki herbaty liściastej ( wybrałam Assam Lord Nelson(...)solą. Odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać, dodać cukier, cukier waniliowy i pył herbaciany - wymieszać. Dodać pokrojone w drobną kostkę zimne masło - rozetrzeć mąkę z masłem. Następnie dodać jajko oraz esencję herbacianą - zagnieść szybko zwarte ciasto. Ciasto uformować w kulę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto wałkować na grubość około

kolorowotorcikowo
Pikantny placek dyniowy z ajwarem - super fit 258

łyżeczki soli zagnieść do połączenia składników i uformować kulę. Jeśli jest taka potrzeba dodać łyżkę zimnej wody. Ciastem wyłożyć dno torownicy o przekroju 26 cm , wyłożonej papierem do pieczenia, mocno docisnąć ręką. Wstawić do lodówki piekarnik nastawić na pieczenie góra-dół na 200`C dynię obrać, przekroić wzdłuż, pozbawić pestek i miękkich części, następnie zetrzeć na dużych oczkach(...)czosnek obrać, drobno posiekać, następnie wymieszać ze startą dynią. Doprawić solą, pieprzem i roztartymi w moździerzu ziarnami kolendry przprawina masę dyniową wyłożyć na przygotowane ciasto. Oliwki przepołowić i rozsypać na placku. Piec około 45 minut pomidorki umyć i w zależności od wielkości przepołowić lub podzzielić na mniejsze cząstki i rozłożyć na placku 10 minut przed zakończeniem pieczenia jogurt wymieszać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik z dynią 236

prostu nie mieściła się tortownicy ( co potwierdzają też tamtejsze komentarze czytelników ). Sernik świetnie sprawdzi się podczas Świąt Bożego Narodzenia, a jeśli obawiacie się dodatku dyni w masie to bez obaw – nie jest wyczuwalna Składniki na sernik: Spód brownie: 200g masła 200g czekolady mlecznej 2 łyżki ciemnego kakao 3 jajka pół szklanki cukru 135g mąki pszennej Masa serowa: 800g(...)jajka z cukrem, wlewamy roztopioną i przestudzoną masę czekoladową, miksujemy, wsypujemy mąkę z kakao, miksujemy do połączenia się wszystkich składników. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( tylko spód ), wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 25-30 minut. Po upieczeniu wyciągamy blachę z ciastem, lekko studzimy. Masa serowa: Piekarnik rozgrzewamy do 170stopni. Do dużej miski przekładamy twaróg, cukier, mąkę

NiePieprz.pl
Sernik mocno jagodowy 265

drobno pokruszyć w malakserze lub po prostu wrzucić je do torebki i pokruszyć wałkiem. Dodać masło, zagnieść do połączenia się składników. Ciasto powinno mieć konsystencję mokrego piasku. Dno okrągłej formy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, równomiernie rozprowadzić ją po całym dnie i docisnąć. Schłodzić w lodówce w czasie przygotowywania masy(...)cytryny. Całość dokładnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Masę serową przelać na schłodzony ciasteczkowy spód. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 ° C bez termoobiegu. Piec sernik przez około 70 minut. Gotowy sernik ma sprężysty wierzch i jest ścięty na środku. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić sernik do wystudzenia. Następnie wyjąć i schłodzić w lodówce przez kilka godzin

maniapieczenia
Cucurbita pepo, czyli dynia zwyczajna na deser 170

ukrytą nutą przypraw korzennych. Wypróbujcie i napiszcie, jak się poczuły Wasze kubki smakowe. Ciasto: 1 1/4 szklanki mąki 2 łyżki cukru szczypta soli 3 łyżki lodowatej wody 125 g masła zimnego pokroić w kawałki Wszystkie składniki  zagnieść, tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i włożyć na ok. 1 godzinę do lodówki. Masa: 1/2 dyni obrać, pokroić(...)cukru 2 jaja 100 ml śmietany 30% 1 łyżeczka imbiru 1 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta gałki muszkatołowej starta skórka z cytryny Po tym, jak podpiekliśmy dynię, podpiekamy ciasto przez ok 15-20 minut. Składniki miksujemy, na końcu dodajemy zmiksowaną dynię. Wykładamy na kruchy, wcześniej podpieczony, spód. Pieczemy dalej przez ok. 60 minut w temperaturze 180 st.  Ciasto po zmieszaniu

Kuchnia smaków
Rustykalna tarta z truskawkami i rabarbarem 185

znalazłam  tutaj . Tarta będzie krucha i smaczna, ale ważne jest użycie naprawdę zimnego masła i krótkie, szybkie zagniatanie. Najlepiej zrobić to w misie robota, bez kontaktu z ciepłymi dłońmi. Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa 630) 150 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli 3 łyżki cukru pudru/ksylitolu Składniki na nałożenie(...)plasterki lub ćwiartki. Rabarbar obrać i pokroić na małe kawałki. Truskawki i rabarbar wymieszać z cukrem i mączką ziemniaczaną przesiana przez sitko ciasto przed rozwałkowaniem wyjąć kilka minut wcześniej z lodówki. Rozwałkować na arkuszu papieru do pieczenia pod folią spożywczą na dowolny kształt. Rozwałkowałam na okrąg o promieniu 32-34 cm. Ciasto rozwałkować w miarę równomiernie, bo za cienkie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Paszteciki francuskie 160

przygotować w domu, ale czy nie szkoda czasu? Ja kupuję gotowe, mrożone, ale zwracam uwagę aby było z masłem!). Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. 600 g mięsa gotowanego bez kości (u mnie kaczka), 4 łyżki tłuszczu (u mnie tłuszcz kaczy), 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 50 ml bulionu, garść posiekanego tymianku, sól, pieprz, cukier, garść świeżo starego parmezanu(...)paprykę. Ciasto francuskie lekko rozwałkować. Masę mięsną ułożyć na cieście, wzdłuż dłuższego boku, zostawiając (wzdłuż drugiego dłuższego boku) wolny pas, szerokości około 3 cm. Lekko zwilżyć go wodą. Ciasto zrolować, zaczynając od dłuższego boku z farszem. Po zwinięciu lekko docisnąć aby lepiej się trzymało. Pokroić w plastry grubości około 1.5 cm. Układać plastry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

królestwo garów
Razowe drożdżówki z serem i bakaliami 175

ciasto, a następnie zostawiamy je do wyrośnięcia. Nadzienie: 400 g. twarogu kremowego 1 jajo 1 garść rodzynek 1 garść suszonej żurawiny Mieszamy ze sobą wszystko do połączenia składników. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy serem i zwijamy jak roladę. Następnie kroimy w plastry ok 2-3 cm grubości. przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 20 minut

Cynamonowe szczęście
Szarlotka z musem jabłkowym z nutą kokosu 195

jaki znalazłam sposób na przemycenie go do każdego ciasta - patent został zaakceptowany! :) Szarlotka z musem jabłkowym z nutą kokosu   Składniki: 500 g mąki (ja użyłam 300 g mąki zwykłej i 200 g mąki kukurydzianej - stąd lekko żółte zabarwienie ciasta) 2 jajka 200 g masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru szczypta soli 250 g jogurtu(...)jabłkowego - o przygotowaniu musu jabłkowego przeczytacie dokładnie tutaj ! :) Do przesianej mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli - mieszamy. Następnie wbijamy jajka (w temp. pokojowej) i dodajemy masło oraz jogurt naturalny. Ugniatamy ciasto. Kiedy będzie gładkie i elastycznie, odkładamy do lodówki na 15 minut.  W tym czasie blachę smarujemy masłem i obsypujemy.... grubą warstwą wiórek kokosowych! Wspaniale

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
.1085. bułeczki na sobotę 207

kiedy jadłam w formie gotowanej czy smażonej, jedynie dodawałam do ciast itp., gdzie nie były widoczne i wyczuwalne :P Puszysty omlet nie jest piorytetem w moim życiu, dam sobie bez niego radę ;) Zawsze można stworzyć przepis na omlet w wersji wegańskiej. I najwazniejsze - nie, nie będę czuć się ograniczona. Jeśli miałabym się tak czuć nie wybrałabym weganizmu. Wręcz przeciwnie(...)klonowego (lub więcej do smaku) ~2-3 łyżki mleka roślinnego jeśli ciasto będzie za gęste ~1/2 łyżeczki BG proszku do pieczenia Mąkę, gumę guar i proszek mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy dokładnie. Przekładamy masę do foremki (u mnie silikonowa w trójkątnym kształcie) i pieczemy 20-40 minut w zależności od wybranej foremki w 180*C. Najlepiej

breakfast of dreams
Jabłecznik z kokosową bezą + film 187

mąki pszennej 4 łyżki cukru 200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia                 beza kokosowa 3 białka 3/4 szklanki cukru 100 g wiórków kokosowych               masa jabłkowa 1,5 kg jabłek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka cynamonu(...)wsypujemy proszek do pieczenia i cukier. Wszystkie składniki siekamy nożem do momentu aż się połączą a następnie dłońmi zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto zawijamy w folie i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach  do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i równomiernie rozprowadzamy. Ciasto zapiekamy 15 minut w piekarniku rozgrzanym

Smakowite Dania
Cynamonowe ciasto z brzoskwiniami 146

wyżyny... Macie jeszcze brzoskwinie? I mało czasu na pieczenie? To poniższe ciasto jest dla Was :) Jest bardzo analogiczne do prezentowanego już wcześniej na blogu ciasta "Wiewiórka" ( klik ). Zwiększyłam tylko ilość cynamonu, jabłka zamieniałam na brzoskwinie i zrezygnowałam z bakalii. Efekt? Bardzo szybki i aromatyczny wypiek do kawki/herbatki :) Ciasto na małą blachę.  Składniki: 4jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki(...)pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 4-5 brzoskwiń Brzoskwinie obrać, przekroić na pół i usunąć pestki. Pokroić je w grubsze plasterki .Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać olej. Następnie wsypać mąkę z sodą, proszkiem i cynamonem. Wymieszać i wlać do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Na wierzchu poukładać kawałki brzoskwiń. Piec około 35 minut w temp

My simple kitchen
Pizza/ tarta na pełnoziarnistym spodzie 182

przygotowaniu ciasta stwierdziłam że bardziej nada się na pizzę lub tartę, jest bez drożdży więc typowo pizzowe nie jest, ale na spód spisało się doskonale :) Składniki (sam spód bez dodatków ma około 670 kcal): 50g płatków owsianych zmielonych na mąkę 50g płatków żytnich zmielonych na mąkę 70g mąki razowej pszennej 0,5 łyżeczki sody około 70 ml jogurtu naturalnego(...)przygotowane ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej (dzięki temu nie będziemy potrzebować więcej mąki a ciasto nie będzie się kleić) na placek grubości kilku mm :) z powstałego placka wycinamy okrąg (nie jest to konieczne, ja chciałam żeby ładnie wyglądał:) rozsmarowujemy sos/koncentrat pomidorowy i wykładamy ulubione dodatki pieczemy w temp. 200 stopni przez około 20 minut ciasto wychodzi bardzo chrupiące

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciasto z rabarbarem i galaretką na biszkopcie 292

budynie śmietankowe lub waniliowe w proszku, bez cukru 1 galaretka truskawkowa Wierzch: 500g śmietanki kremówki 36% 1 łyżka cukru pudru 1 galaretka w proszku (może być dowolny smak, ja użyłam jagodowej) Dodatkowo: różowy cukier do ozdoby     Biszkopt: 1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg(...)masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę z kakao i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. 6. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i ostrożnie

Mała Cukierenka
Ciastka bananowe z kokosem i siemieniem lnianym 285

prosty sposób przygotowania  zdrowych i smacznych ciasteczek . Oto kolejna kombinacja bananowych ciastek , które dla mnie są doskonałym dodatkiem do   śniadaniowych koktajli, jogurtów  i   kawy.  Bez cukru, jaj, mąki pszennej  i zbędnych tłuszczy.  To , co lubię najbardziej……… Składniki: 2  dojrzałe banany /średniej wielkości/ 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki siemienia lnianego(...)dodać kropelki czekoladowe, ponownie  wymieszać. -Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do temp.180st.C. -Łyżką  do lodów /lub zwykłą / nakładać  na blachę / w odstępach / niewielkie kupki ciasta ,  lekko je spłaszczać nadając   ciasteczkom odpowiedni kształt. -Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika . -Piec ok. 25 minut. Upieczone ciastka przełożyć na kratkę kuchenną do przestudzenia

Zakamarki mojej kuchni
Batoniki. Zdrowa przekąska 199

postanowiłam przyrządzić dla Was trochę smakołyków. Oczywiście fakt, że są zdrowe nie uprawnia nas do jedzenia bez ograniczeń:-) Jedna porcja 45 g to tylko 117 kcal. W przepisie użyłam zamiast jajek zamiennik wegański w postaci banana. Jest on doskonałym zlepiaczem, dzięki niemu ciasto nabiera wilgoci, ale nie rośnie. Batoniki musli Składniki: 1 szkl płatków błyskawicznych żytnich Szczytno; 1/2 szkl(...)mieszam. Rozpuszczam olej kokosowy w kąpieli wodnej i dodaję do całości wraz z wodą, ponieważ masa wyszła za sucha. Całość odstawiam na 10 minut. Po tym czasie formuję batoniki i układam na papierze do pieczenia. Wierzch smaruję odrobiną oleju kokosowego, która została w naczyniu po rozpuszczeniu, wtedy wierzch jest chrupiący a środek wilgotny. Piekę w 180 stopniach 25 minut

Życie na widelcu
Babka Piaskowa 168

Święta Wielkanocne nie mogą się obyć bez Baby. W zeszłym roku zachęcałam do upieczenia Dziada , w tym natomiast podaje przepis na pyszną babkę piaskową. Przepis prosty, a rezultat rewelacyjny. Babka piaskowa należy do ciast, które jak już się na nie skusi to nie można przestać je jeść. Naprawdę polecam wszystkim. Składniki: 4 jajka 1 kostka masła 1 szklanka cukru(...)Mąki przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Porcjami dodawać mąkę do wcześniej ubitej masy cały czas miksując. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Formę dokładnie wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy. Piec w temperaturze 170 o C przez 50 minut. Przed wyciągnięciem ciasta z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest

Mama Gotuje
You sexy thing! Figi, lody. Ostro i pieprznie. I kiedy przypada Piąta Pora Roku? 182

upychając brzegi do wnętrza tarty. Nakłuć widelcem w kilku miejscach i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni przez ok. 15-20 minut lub do momentu aż wierzch ciasta ładnie się zrumieni.  W trakcie pieczenia figi puszczają dużo soku - przed przełożeniem na talerz polecam lekko przechylić formę i do podstawionego naczynka odlać nadmiar płynu - będzie idealny(...)towarzystwie absolutnie cudownych lodów z kolorowym pieprzem. Zwolennikom ostrej jazdy nie muszę nawet polecać, by lody dodatkowo oprószyli świeżo mielonym pieprzem - mrauuuu LODY Z KOLOROWYM PIEPRZEM /trzyskładnikowe, bez użycia maszynki do lodów, przepis własny/ 4 szklanki śmietany kremówki 420 ml mleka słodzonego skondensowanego kolorowy pieprz – do smaku, gruboziarnisty W misce ubić śmietanę aż zacznie nabierać objętości. Odstawić

KUCHARNIA
Karnawałowy ring 335

biała 3 ząbki czosnku pęczek pietruszki 1 czerwona papryka 1 puszka pomidorów bez skórki w kawałkach 1 łyżeczka słodkiej papryki,  chilli, kolendry, tymianku, bazylii sól i pieprz do smaku oliwa do smażenia 10 g sera maasdam zbełtane żółtko do posmarowania ciasta Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, przykrywamy workiem i wstawiamy do lodówki na 2h.  Na patelni(...)minut. Farsz odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek ok 0,3 mm i wycinamy z niego trójkąty. Zewnętrzne trójkąty układamy nachodząc na siebie tworząc okrąg. Następnie układamy trójkąty w odbicie lustrzane.  Na linii stykających się trójkątów ciasta układamy farsz, tworząc okrąg. Następnie układamy cienkie plasterki sera i zakładamy ciasto na przemian

Niezły Młynek
Ciasto z żurawiną i orzeszkami arachidowymi 190

Jesienne, aromatyczne, wilgotne. Dzięki świeżej żurawinie lekko kwaśne, a dzięki skorupce orzechowo-miodowej przyjemnie chrupiące i słodkie. Bez dwóch zdań. To ciasto idealnie nadaje się na zimne, pochmurne wieczory przy ciepłej herbatce. To co, kto z Was skusi się  na ciasto z żurawiną i orzeszkami arachidowymi? Znajdą się chętni? :)"Składniki:4 żółtka2 jajkakostka masła śmietankowego145 g cukru210(...)proszkiem do pieczenia - mieszamy.Do średniej wielkości tortownicy wkładamy na spód papier do pieczenia, a następnie przekładamy ciasto, które następnie posypujemy żurawiną, lekko ją wciskając w ciasto. Ostatnią warstwą są lekko poszatkowane/zmielone orzechy arachidowe, które z wierzchu równo polewamy miodem naciowym.Tak przygotowane ciasto z żurawiną i orzeszkami arachidowymi wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 25-30 minut

Słodkie Przyjemności
Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym 310

przesiewamy razem ze wszystkimi przyprawami, dodajemy cukier, żółtko, pokrojoną w kosteczkę margarynę i śmietanę. Zagniatamy ciasto, jeśli będzie zbyt suche można dodać więcej śmietany. Po wyrobieniu ciasta jeszcze chwilę je zagniatamy, będzie wtedy bardziej elastyczne. Z ciasta formujemy wałek, zawijamy w folie(...)Wkładamy do lodówki na 30 minut.Ciasto wałkujemy cienko, delikatnie podsypując je mąką i wykrawamy gwiazdki. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy na kratce.W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Gdy  przestygnie dodajemy po łyżeczce mascarpone i mieszamy. Jeśli

Kulinarne przygody Gatity
Szwajcarska chałka 149

bułka jest znana w Szwajcarii pod nazwa ,,zupfe,, i często jada się ją tam w weekend. Ma lśniącą skórkę i cudownie miękki miękisz. W wersji oryginalnej robi się ją bez cukru, ja jednak zawsze dodaje ok. 7 dag. Składniki na 1 sztukę: 35 dag mąki pszennej 1 łyżeczka soli 2 dag świeżych drożdży 1 jajko, lekko roztrzepane(...)cukier kryształ. Podgrzaną śmietanę wyłączyć, dodać roztarte drożdże, wymieszać i całą płynną masę połączyć z mąką. Dodać jajko i masło. Składniki połączyć.3. Stolnicę podsypać mąką i wyrabiać ciasto przez 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Włożyć ciasto do natłuszczonej miski, przykryć natłuszczoną folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 godziny, by wyrosło i podwoiło

Apetyczna babeczka
Domowe bułki do hamburgerów 193

Robi się je szybko, przepis jest bardzo prosty. Pięknie wyrosły, w środku są puchate i delikatne, ale broń Boże gąbczaste. Oczywiście bułki też doskonale smakują bez mięsnych hamburgerów  :).Do ich upieczenia wykorzystałam przepis Doroty z bloga Moje wypieki.Przepis ten umieszczam na listopadowej liście Na zakwasie i na drożdżach. Domowe bułki(...)cukier. Dodajemy pokruszone drożdże i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy jajko, sól i 2,5 szklanki mąki. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto, dosypując więcej mąki jeśli zajdzie taka potrzeba. Ja zużyłam 3 szklanki. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto wykładamy na posypany mąką blat, dzielimy na osiem części i formujemy

Kulinarne przygody Gatity
Razowy chleb na zakwasie z ziarnami pszenicy 238

samymi pierniczkami człowiek żyje. Teraz więc przyszła pora na wytrawny wypiek, czyli chleb. W Święta bez chleba ani rusz, a już największa radość jest wtedy gdy podamy nasz własnoręcznie upieczony chleb ! Dziś będzie to żytni chleb razowy z dodatkiem ziaren pszenicy. Chleb wypatrzyłam na moim ulubionym chlebowym blogu u Wisły. Zmodyfikowałam go tylko(...)szklanki wody Wykonanie: Wieczorem w przeddzień pieczenia sporządzamy zaczyn. Mieszamy składniki w misce, przykrywamy i odstawiamy do  wyrośnięcia. Również wieczorem gotujemy ziarna pszenicy w małej ilości wody na małym ogniu przez około 45 minut. Odstawiamy do wystygnięcia, odcedzamy i zostawiamy pod przykryciem. Następnego dnia do zaczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta, oprócz pszenicy. Wyrabiany około  4 minut, odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
W jakie przepisy klikamy najczęściej? 204

pomidor! Gdy już zakręciłam ostatnie wieczko, sięgnęłam dalej... do przepisu, litewskiego. Pomidory przepyszne do obiadu, można też z nich zrobić przecier, a zalewa... idealna na kaca. W 3 minuty jak ręką odjął. 8 1450 wejść Tarta brokułowa     Któregoś dnia wpadło do mnie kilku znajomych i trzeba było przygotować coś na szybko. Co powstało? Tarta brokułowa(...)wejść  Ciasto 3 bit   To ciasto pojawiło się już na blogach tysiąc razy ale skoro ja również zrobiłam - dlaczego się nie pochwalić. Nie lubię piec, ani robić ciast z przepisu, cukiernictwo wymaga precyzji i cierpliwości, której mi brakuje. Zawsze gotuję na oko, dorzucę jeszcze to trochę tego, trochę tamtego. Nie potrafię powstrzymać tych zapędów robiąc ciasto co niestety

Brzuszki Łakomczuszki
Ciasto marchewkowe z kremem jaglano - kokosowym, bez glutenu, bez laktozy, bez jajek, bez cukru 161

Ciasto marchewkowe Składniki na ciasto: 5 marchewek 1 szklanka płatków jaglanych 2 szklanki mąki ryżowej 200 ml mleka ryżowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia BIO

nietadieta
Wykwintny jesienny obiad dla 6-8 osób 279

minut, aby mięso nabrało smaku. Marchewki i pora obieramy, następnie kroimy w plasterki, cebulę zaś siekamy w kostkę. W dużym garnku (bez teflonowego dna – zabierze więcej smaków na dnie – u mnie Ambition Cameron Plus z pokrywką 24 cm ) rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę, por i marchewkę przez ok. 4-5 minut, często mieszając. Zdejmujemy, dolewamy oleju i wrzucamy(...)pieczemy 60-70 minut w 180°C. Potem zwiększamy temperaturę do 220°C, zdejmujemy folię, posypujemy tartym serem i pieczemy bez przykrycia ok. 15-20 minut (do zrumienienia sera). Wyjmujemy, dajemy “odpocząć” zapiekance przez 5 minut, po czym kroimy na kwadraty/prostokąty i podajemy. Do zapiekania użyjmy formy non-stick. Ja użyłam formy Ambition Glamour z silikonowymi

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania