Dodajemy wodę, cukier, cukier wanilinowy oraz kakao i gotujemy 5 minut. Pozostawiamy do wystudzenia. Rozdzielamy żółtka od białek. Do zimnej masy dodajemy żółtka i dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do masy kakaowej dajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, ucieramy. Następnie na niskich obrotach miksera ucieramy ciasto i stopniowo dodajemy całą pianę. Przygotowanie masy serowej zaczynamy(...)sera dodajemy stopniowo pianę i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Połowę ciasta przelewamy do wyłożonej papierem formy do pieczenia. Następnie wykładamy masę serową, a na górę wylewamy resztę ciasta. Wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy około godzinę w 160°C z termoobiegiem (bez termoobiegu 180°) do tzw. suchego patyczka. Gotowy wystudzić. Smacznego Artykuł Sernik Isaura pochodzi
PatiGotujeopakowanie cukru wanilinowego 16g 250g margaryny lub masła – roztopionego 2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300g umytych truskawek bez szypułek, pokrojonych na kawałki 300g rabarbaru pokrojonego na kawałeczki cukier puder do posypania 1. Białka przełożyć do suchej, czystej miski i ubić mikserem. Gdy białka się już dobrze spienią, dodać(...)pieczenia, wymieszać. 3. Do piany z jajek dodać w 3 partiach roztopiony tłuszcz, po każdym dodaniu wymieszać szpatułką ( patrz FILM ). Następnie na masę przesiać wcześniej przygotowaną mąkę i wymieszać dokładnie szpatułką. 4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i na wierzchu poukładać truskawki i rabarbar. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec
Mała CukierenkaZapraszam na kolejne ciasto bez pieczenia. Tym razem będzie to inna odmiana wszystkim znajego ciasta 3 bit :) nie zawiera masy kajmakowej ale ma pyszny mus truskawkowy :) Polecam ! Składniki: * herbatniki 450 g Warstwa budyniowa * 500 ml mleka * 200 g masła * 3 łyżki cukru * 2 budynie śmietankowe Warstwa truskawkowa: * 500 g truskawek zmiksowanych świeżych lub mrożonych * 2 galaretki truskawkowe(...)budyniowa Blaszkę 25 na 35 wykładam papierem do pieczenia a na nim pierwszą warstwę herbatników. Z mleka odlać pół szklanki i wymieszać z budyniami ( proszkiem ). Do pozostałej części mleka dodać cukier i zagotować. Gdy mleko się zagotuje zmniejszyć gaz do minimum i wlać rozrobiony budyń cały czas mieszając ( ok. 1 minuty). Zdjąć z gazu i przełożyć masę budyniową
Kulinarne przygodyświeżych daktyli bez pestek -500ml/480g musu z gruszek (z ok 1kg świeżych) -300g napoju roślinnego -łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym -tabliczka gorzkiej czekolady bez cukru (u nad 70% kakao) Kokosowy karmel -250ml mleka kokosowego lub śmietanki kokosowej powstałej z puszki mleka kokosowego (u nas śmietanka się po prostu nie oddzieliła :P) -cukier(...)czekoladą. Mokre składniki wymieszać ze suchymi przy pomocy miksera na wolnych obrotach. Ciasto ma być bardzo gęste i lepkie ale nie suche. Tortownice wyłożoną na dnie papierem do pieczenia wypełnić ciastem dociskając i wyrównując je mokrą łyżką. Piec brownie w 180’C ok 50-60 minut (należy sprawdzać patyczkiem czy ciasto nie jest surowe). KOKOSOWY KARMEL Śmietankę kokosową
Candy PandasCo można zrobić z resztkami ze świąt – np. kapustą wigilijną? Standardowa odpowiedź to bigos. My mamy dla Was inną, mniej kaloryczną i bardziej oryginalną propozycję
Niedzielny kucharzPierniczki na ostatnią chwilę. Po upieczeniu są miękkie i bez problemu możemy je upiec tuż przed świętami. Możemy z nich wykonać witraże, które pięknie będą się prezentować na choince (pamiętajcie jednak o wycięciu dziurek na sznurek przed pieczeniem!). Przepis z Moich Wypieków. Polecam! Pierniczki Składniki na 3 blaszki: 300g mąki pszennej 100g mąki pełnoziarnistej ( u mnie orkiszowa(...)witraże Wykonanie: Wszystkie składniki na pierniczki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Ciasto od razu wałkujemy na grubość około 4mm wycinamy pierniczki. Jeśli chcemy zrobić pierniczki z witrażami to w wyciętych kształtach wycinamy otwory i wsypujemy w nie pokruszone landrynki (z okopką). Pierniczki pieczemy 8-10 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu pierniczki dekorujemy lukrem. Lukier: białko (wcześniej jajko
Smak mojej kuchniPolecam ten biszkopt. Jest idealny do tortów i nie tylko. Z powodzeniem można go rozkroić na 3 części. Biszkopt osiąga wysokość nawet 6-7 cm. Rośnie bez proszku do pieczenia. Jest pulchny, puszysty i lekki. Cały sekret w idealnym biszkopcie to dobrze ubite białka, odpowiednie proporcje no i oczywiście po upieczeniu trzeba rzucić biszkopt na podłogę(...)sitko mąkę. Wymieszać mikserem na najwolniejszych obrotach. Dno foremki o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Do formy wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do 170'C. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, do tzw. "suchego patyczka". Biszkopt wyjąć z piekarnika i zrzucić na podłogę z wysokości kolan, następnie włożyć ponownie
Zrób to smacznieciastem. Żeliwny garnek wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy ciasto i wygładzamy je mokrymi rękoma. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 godzin do wyrośnięcia. Chleb możemy też upiec w 2 foremkach keksówkach. Po tym czasie zdejmujmy folię i pieczemy chleb w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Po upieczeniu wierzch smarujemy wodą(...)nóż do pokrojenia upieczonego przeze mnie bochenka. I co się okazało ? Mój nowy nóż poradził sobie z tym doskonale ! Nóż jest bardzo ostry i ukroiłam nim cienkie kromki chleba bez żadnego problemu. Muszę przyznać, że w swojej długoletniej kulinarnej karierze niejeden nóż już wyszczerbiłam i stępiłam 😀, dlatego tym bardziej moje zadowolenie z użytkowania noża Zwilling jest bardzo zasadne
Kulinarne przygody Gatityproduktów odzwierzęcych i bez glutenu. Ciasto jest naprawdę proste w przygotowaniu. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to koniecznie to nadróbcie. I dajcie znać jak smakowało :) Składniki (na keksówkę o wym. 11x30 cm): 1 szklanka mąki z brązowego ryżu pół szklanki mąki owsianej pół szklanki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki(...)rozpuszczonej w kąpieli wodnej z dodatkiem łyżki oliwy, maliny Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Blachę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Siemię lniane zalać 7 łyżkami wody, wymieszać i odstawić na 2 minuty. W większej misce wymieszać wszystkie składniki suche (7 pierwszych składników), tj. mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, szczyptę soli. Za pomocą blendera
Domowa Cookierenka Aginatka pietruszki do posypania #MyVictorinox Ciasto: Do miski wsypać suche składniki, wymieszać. Dolać ciepłe mleko i oliwę, wyrobić gładkie ciasto. Ciasto przykryć i w tym czasie przygotować dodatki. Oczyszczone kurki usmażyć na maśle do odparowania płynu. Doprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem. Ser żółty zetrzeć na tarce a mozzarellę pokroić w kostkę. Ciasto na pizzę cienko rozwałkować (wystarczy na dużą(...)blaszkę, ja zrobiłam dwie mniejsze pizze) posypać pokrojoną mozzarellą, połową żółtego sera i kurkami. posypać resztą sera i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok 15 minut. Pizzę podawać posypaną natką
Smakołyki Asimiejsce bez przeciągów na 30 minut do „ruszenia drożdży". Po tym czasie do wyrośniętych drożdży dodać pozostałe składniki ciasta (wraz z resztą cukru i mąki), pod koniec dodając stopione i przestudzone masło. Dobrze wszystko wyrobić rękami (ok. 10 minut) lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. W trakcie wyrabiania można delikatnie podsypywać ciasto mąką. Dobrze wyrobione ciasto jest(...)sprężyste i jednolite. Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej na godzinkę do wyrastania (ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość). Masa serowa: Twaróg rozetrzeć z pozostałymi składnikami. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść. Podzielić na 2-3 części, by ułatwić sobie pracę. Ciasto cienko rozwałkować, a następnie pokroić na kwadraty o boku
Nastoletnie Wypiekanieidealna, chrupiąca z zewnątrz, ziołowa i wyrośnięta, dzięki świeżym drożdżom. Unikam jak ognia tych w proszku. Wystarczy nieco cierpliwości i w niemal godzinę otrzymujesz najlepszy, świeży wypiek na świecie! Bez zbędnych, niezdrowych dodatków. Na szczęście od pewnego czasu mogę pochwalić się posiadaniem rewelacyjnej patelni, która nadaje się także do piekarnika. Jest solidna, a focaccia wczoraj upieczona wygląda bardzo(...)wysmarowania blachy Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy pokruszone drożdże, ser, oregano, czarnuszkę i sól. Dolewamy wodę i oliwę. Ciasto wyrabiamy na blacie posypanym mąką, przez 10 minut, aż będzie gładkie. Naczynie żaroodporne/blachę/patelnię do pieczenia smarujemy oliwą z oliwek. Do naczynia wkładamy ciasto i rozciągamy po całej powierzchni. Przykrywamy ręcznikiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce
Moja smaczna kuchniaPrzedstawiam moją propozycję na to jak powinna wyglądać i smakować pizza wiejska;). Oczywiście na cieście bez wyrastania. Całkiem sporo na niej dodatków, jest naprawdę smaczna a przepis wart wypróbowania. Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanka mleka 25g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju Dodatki: kilka plasterków kiełbasy, u mnie Krakowska Sucha(...)mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do środka brzegi. 2. Smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy ziołami, pieprzem i czosnkiem . Wykładamy mozzarellę , kukurydzę konserwową, kiełbasę oraz pokrojone: cebulę, paprykę, ogórka, pieczarki. 3. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15-20 minut, do zarumienienia brzegów
Szefowa kuchnibez powodu przez niektórych nazywane polską chia. Są źródłem błonnika, witamin grupy B, A, E, magnezu, cynku, żelaza oraz kwasów omega-3. Mają dobroczynny wpływ na układ pokarmowy, wzmacniają włosy, poprawiają wygląd skóry, pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu i cukru we krwi. Takie małe, a tyle dobra mają w sobie! Najczęściej dodaję je do ciasta, gdy piekę chleb(...)porcje): 200ml wody 3 łyżki siemienia lnianego 1 dojrzały banan 1 kopiasta łyżeczka kakao do dekoracji: płatki migdałowe, wiórki czekolady Wodę zagotować, wsypać siemię lniane, gotować ok 2-3 minut, ostudzić. Po ostudzeniu wywar będzie bardzo gęsty, galaretowaty. Banan, kakao i wywar lniany zmiksować, przełożyć do pucharków, udekorować płatkami migdałów i czekolada. Smacznego
Obiad gotowyciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Ciasto po wyrobieniu powinno być elastyczne, miękkie. Przygotować 2 blaszki oraz 2 arkusze papieru. Ciasto podzielić na 16-20 części (u mnie wyszło 20 plus jeden mały placek do posypania). Każdy kawałek rozwałkować cienko, wyciąć krąg o średnicy 22cm, nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 3-4 minut(...)temp 200st na lekko złoty kolor. Póki jeden placek się piecze, rozwałkować drugi itd. (u mnie zmieściły się dwa na jednej blasze). Blaty podczas pieczenia się nieco kurczą, jednak gdy zmiękną od kremu znów będą miały większy rozmiar. Krem: żółtka rozetrzeć z cukrem, dodać budyń i mąkę, wymieszać z 1 szklanką mleka. Resztę mleka zagotować, do gotującego się mleka
Obiad gotowy