Karmelizowane jabłka, po prostu idealne. Kawałki jabłek pokryte cienką warstwą skarmelizowanego cukru. Doskonałe do ciast i ciasteczek. Doskonałe do deseru na bazie bitej śmietany czy właściwie
Marder&Marder ManufactureSkładniki: 1 kg sera twarogowego już zmielonego 6% tłuszczu 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 3 jajka starta skórka z jednej dużej pomarańczy (najpierw sparzyć pomarańcza
ClauditteMissCookingcukru czy syropów, w której spoiwem dla ciasta stały się owoce oraz suszone daktyle. Ciasto jest naturalnie słodkie, wilgotne, zwarte, pełne cudownie odżywczych składników, a przy tym przygotowane według tak prostego przepisu, że poradzą sobie z nim nawet te osoby, które podobnie jak ja, w pieczeniu makowców nie są nazbyt biegłe. Misję odczarowania makowych wypieków uważam za udaną Polecam(...)jeszcze raz starannie wymieszać, tak by nie pozostały widoczne ślady mąki. Formę delikatnie natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć masę, wyrównać, odrobinę dociskając. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 o C(T), piec około 50 – 55 minut. Upieczony makowiec pozostawić w formie do całkowitego wystudzenia. Wystudzony można polać roztopioną czekoladą, polewą karobową lub lukrem ksylitolowym
Even Better FoodNie wyobrażam sobie świąt bez tortu bezowego. Mega słodki z nutką soczystej maliny i orzeźwiającą miętą. Mmm uwielbiam... Składniki na bezę: 6 białek
Słodki ZakątekOd kilku dni miałam ochotę na szarlotkę ;), więc postanowiłam spróbować upiec. Składniki: Ciasto: - 500g mąki - łyżka proszku do pieczenia - łyżka cukru waniliowego - 250 g
W kuchni bez szafekkoniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie dodaję po jednym żółtku. Mąkę tortową i ziemniaczaną oraz kakao mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Biszkopt piekę w 180 stopniach przez 30-35 minut do suchego patyczka. Po wystygnięciu kroję biszkopt na trzy równe blaty. Przygotowuję poncz do nasączenia: 1 szklanka wody 4 łyżki soku z cytryny Składniki na mus czekoladowy(...)całym torcie i wyrównuję. Do dekoracji (bok i kwiatek) wykorzystałam 2 czekolady roztopione w kąpieli wodnej. Ażurowy bok wykonałam na grubszej folii (może być też papier do pieczenia ciasta) dociętej na wysokość tortu. Rozpuszczoną i schłodzoną czekoladą (stemperowaną) zrobiłam “esy floresy” na folii. Czekoladę zostawiłam do zastygnięcia, ale tak, żeby była jeszcze plastyczna. Następnie nałożyłam
Słodki sentymentmargaryny 2 łyżki oleju 190 g jogurtu naturalnego 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 1 olejek cytrynowy Krem miodowy: 2 opakowania budyni śmietankowych bez cukru 0,5 szklanki cukru 500 ml mleka 250 g margaryny 4 łyżeczki kremu o smaku miodu z cytryną i ekstraktem(...)ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać ma gładką masę. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem. Piec 45- 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Krem miodowy - 2 opakowania budyni śmietankowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń
Ciastka - domowe słodkościcoś, czego trzeba skosztować! Ciasto piekłam w blaszce o wymiarach 35×22 cm. Składniki: 250 g mąki 250 g margaryny 250 g cukru (ja dałam nieco mniej ok. 220 g.) 2 duże cytryny (lub 3 mniejsze) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek + ok. pół szklanki cukru pudru na lukier Jak zrobić ciasto cytrynowe? Margarynę i jajka(...)pieczenia, miksujemy krótko do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy ubitą pianę z białek, należy ją delikatnie wmieszać silikonową szpatułką. Ubita piana sprawia, że ciasto jest puszyste i dobrze napowietrzone, dlatego nie należy go na tym etapie zbyt długo mieszać – jedynie do połączenia składników. Ciasto wylewamy na blaszkę (nie trzeba jej wykładać wcześniej papierem do pieczenia). Pieczemy
Ciastkozercyketogeniczną, czyli keto brownie z borówkami to czysta dekadencja, w dodatku bez wyrzutów sumienia! Jest to po prostu spełnienie marzeń wszystkich miłośników czekolady! Dania Deser Kuchnia Amerykańska , Wege Keyword brownie , ciasto z owocami , czekolada , owoce , Walentynki Porcje 16 porcji Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 30 minut Składniki 3 jajka 1/2 szklanki erytrytolu 100 g rafinowanego oleju kokosowego(...)erytrytolem na puszystą masę, dodać ekstrakt z wanilii, po czym małą strużką dolewać ostudzoną masę czekoladową. Suche składniki wymieszać osobno, dosypać do masy i delikatnie wymieszać do połączenia składników. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni w termoobiegu przez ok. 30 minut. Zaraz po upieczeniu wyłożyć na wierzch pozostałą czekoladę, a gdy się rozpuści równomiernie rozsmarować. Posypać borówkami. Można jeść
Modern Cave Girlszklanki) mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 400 g owoców (np. truskawki, borówki maliny) WYKONANIE Masło i jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki i zostawiamy na blacie do ocieplenia. Formę o wymiarach 20x30 cm. smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C. bez termoobiegu. Białka dokładnie oddzielamy od żółtek. Truskawki kroimy(...)dużą kostkę, maliny i borówki pozostawiamy w całości. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem. Ubijamy długo, około 10 minut, aż masa zwiększy objętość, zrobi się biała, lekka i puszysta. Cały czas miksując, dodajemy po jednym żółtku, kolejne dodając, gdy poprzednie połączy się z masą. Dodajemy mąkę z proszkiem
cool and mintymąki dodajemy pozostałe składniki : olej, jajko oraz przestudzoną masę, następnie zagniatamy miękkie ciasto. Ciasto nie może nam wyjść za twarde, a gdy wyjdzie nam zbyt rzadkie dosypujemy trochę mąki i zagniatamy. Tak przygotowane ciasto dzielimy na 4 równe części. 2. Pieczenie: Następnie każdą część ciasta osobno wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Wykładamy do tortownicy o średnicy(...)nakłuwamy widelcem. Za pierwszym razem tortownicę lekko smarujemy masłem, później już nie trzeba. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczone krążki studzimy. 3. Krem budyniowo - orzechowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier
Izabelawkuchnikremem waniliowym. Malutkie, kruche, słodkie rurki nadziane delikatnym waniliowym kremem to super propozycja zarówno na świąteczny jak i sylwestrowy stół! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 500ml mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 100g masła – musi być wcześniej wyjęte z lodówki by było w temperaturze pokojowej 4-5 łyżek cukru – w zależności czy chcecie by krem był słodszy czy też(...)ciepłe masło oraz cukier i dokładnie miksujemy. Krem jest gotowy. Ciasto francuskie kroimy w cienkie paski wzdłuż dłuższego boku. Każdy pasek nawijamy na foremkę do pieczenia rurek i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą rurkę smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy je 15 minut w temperaturze 200 stopni. Gotowe odkładamy do ostudzenia. Każdą rurkę
Życie ze smakiemmielonych migdałów 200 g dyni piżmowej (bez skórki) 200 g + 3 kostki gorzkiej czekolady 70 g masła 70 g cukru trzcinowego 4 jajka 1/2 łyżeczki cynamonu po 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej i imbiru szczypta mielonych goździków 1/4 łyżeczki soli morskiej Blaszkę o wymiarach 18 na 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Czekoladę(...)pozostawioną posiekaną czekoladą, możemy tez udekorować paseczkami julienne z dyni. Brownie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 12 minut. Moje piekło się ponad 20 ale miałam ciut mniejsza blaszkę. Warto sprawdzić patyczkiem czy masa nadal jest całkiem płynna czy zaczyna być ścięta. Ciasto powinno pozostać w środku wilgotne
Dzieje kuchennej Wiewióryjogurtowe czy murzynek to pozycja której nie może zabraknąć w przepiśniku. Klasyczne, proste a zarazem pyszne samo w sobie, bez tony dodatkowych składników, kremów czy mas. Prawda jest też taka, że od kiedy mam dzieci ciasta z masami są u nas rzadkością;) Przepis pochodzi ze strony cudownej Ani Starmach, zmodyfikowany o kilka składników, ale jest tak pyszny(...)proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cynamonem. W drugiej misce mieszamy olej, brązowy cukier i cukier waniliowy, jajka. Mieszamy rózgą lub mikserem na wolnych obrotach. Jabłko i marchew obieramy i dodajemy do miski z mokrymi składnikami, mieszamy. A teraz mieszamy zawartości obu misek. Tortownicę 23 cm smarujemy olejem, wylewamy ciasto. Pieczemy 40 minut w 170 stopniach
Życie zaczyna się w kuchnimące pszennej. Ale ja nie byłabym sobą gdybym nie przerobiła jej na zdrowszą wersje - bez glutenu i cukru ;) Chętni na przepis? Zapraszam poniżej!:) Wartości odżywcze w 100 g: 217 kcal w tym: B: 5 g; W: 22 g; T: 12. Składniki Ciasto - 120 g mąki ryżowej -80 g mąki ziemniaczanej - 4 jajka - 100 ml oleju kokosowego(...)dodając je po kolei i po każdym dokładnie miksując. Tak przygotowaną masę dzielimy na dwie części. Pierwszą z nich wykładamy na formę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Podobnie postępujemy z drugą porcją ciasta. Masa W rondelku gotujemy 3/4 mleka wraz ze słodzidłem. W oddzielnym naczyniu miksujemy żółtka wraz z mąką
Health-Fit-LifeŚwietny prosty przepis na pyszne mięciutkie i wilgotne muffinki z rabarbarem, bez użycia miksera, potrzebne są tylko składniki i dwie miski, powstają w mig a jeszcze szybciej znikają, dla niespodziewanych gości a zapach rozchodzący się z piekarnika zwabi każdego! Zamiast maślanki ewentualnie można użyć zwykłego mleka ale na maślance o niebo lepsze ;) Składniki: Na 16 sztuk muffinek(...)wbić jajka, ręcznie, rozgą lub łyżką wymieszać, wsypać suche składniki zamieszać do jednolitego gęstego ciasta, wylać do papierowych foremek na muffinki, wierzch posypać pokrojonym rabarbarem, piec w nagrzanym piekarniku do 180*c przez 25 minut. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonmąki z bezglutenowych płatków owsianych), bez laktozy oraz jajek. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu a smakują wyśmienicie. Musicie ich koniecznie spróbować! Wartości odżywcze na 100 g: 247 kcal w tym: B: 6,8 g; W: 42 g; T: 3,7 g. Składniki (ilość zależy od wielkości naszych foremek do wykrawania) Ciasto - 60 g mąki owsianej(...)powstała zbita masa (jeśli będzie zbyt lepka można podsypać mąką). Następnie rozwałkowujemy ciasto - najlepiej zrobić to przez papier do pieczenia - oraz wykrawamy kształt ciastek. Układamy na blasze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 7-8 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia. W tym czasie przygotowujemy krem. Daktyle odsączamy z nadmiaru wody. Wkładamy
Health-Fit-Lifeudaje się zawsze, przyrządza się je w tempie ekspresowym. Polecam je na śniadanie, do lunchboxa, dla dzieci. To jedno z najzdrowszych ciast, bo pozbawione cukru (słodzone owocami) i oleju. Wpasuje się w Waszą dietę. Jedzcie jak my - bez ograniczeń. Składniki na okrągłą formę o średnicy 21 cm: 5 jabłek = 2,5 szklanki musu jabłkowego, 1 szklanka suchej kaszy(...)karob i kaszę jaglaną. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy do okrągłego naczynia ceramicznego lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Opcjonalnie posypujemy płatkami migdałowymi i/lub porzeczkami (warto, bo ich kwaśny smak doskonale podkreśla słodycz jabłek i daktyli). Pieczemy 55 minut w 180 stopniach (45 minut "góra i dół" + 10 minut "termoobieg"). Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuudaje się zawsze, przyrządza się je w tempie ekspresowym. Polecam je na śniadanie, do lunchboxu, dla dzieci. To jedno z najzdrowszych ciast, bo pozbawione cukru (słodzone owocami) i oleju. Wpasuje się w Waszą dietę. Jedzcie jak my - bez ograniczeń. Składniki na okrągłą formę o średnicy 21 cm: 5 jabłek = 2,5 szklanki musu jabłkowego, 1 szklanka suchej kaszy(...)karob i kaszę jaglaną. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy do okrągłego naczynia ceramicznego lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Opcjonalnie posypujemy płatkami migdałowymi i/lub porzeczkami (warto, bo ich kwaśny smak doskonale podkreśla słodycz jabłek i daktyli). Pieczemy 55 minut w 180 stopniach (45 minut "góra i dół" + 10 minut "termoobieg"). Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuwyciągamy wcześniej z lodówki, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na gęstą, błyszczącą pianę z połową ilości cukru. Piana powinna wyglądać jak na bezę – ma być sztywna, a kiedy rozetrzemy odrobinę między palcami, nie powinno w niej być drobinek cukru. Ubitą pianę odstawiamy na później. W mikserze ucieramy razem margarynę z pozostałym cukrem(...)pieczenia, miksujemy krótko do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy ubitą pianę z białek, należy ją delikatnie wmieszać silikonową szpatułką. Ubita piana sprawia, że ciasto jest puszyste i dobrze napowietrzone, dlatego nie należy go na tym etapie zbyt długo mieszać – jedynie do połączenia składników. Ciasto wylewamy na blaszkę (nie trzeba jej wykładać wcześniej papierem do pieczenia). Pieczemy
Ciastkozercyżółtka. Do masy wlewamy olej Wielkopolski i delikatnie mieszamy. Obydwie mąki łączymy z proszkiem do pieczenia i cynamonem, a potem przesiewamy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników. Masę wylewamy do formy oprószonej mąką. Pieczemy w 175 stopniach przez 20-25 minut. Upieczony biszkopt studzimy i kroimy na 3 blaty. poncz: Wodę gotujemy z cukrem(...)dodajemy skórkę pomarańczową. Wykonanie: Pierwszy blat polewamy ponczem, przykrywamy połową masy, wyrównujemy i przykrywamy następnym blatem ciasta. Biszkopt nasączamy ponczem, nakładamy pozostała część masy i przykrywamy trzecim blatem.Górny biszkopt też polewamy ponczem. Wierzch oraz boki tortu smarujemy 1/3 masy bez skórki pomarańczowej, którą zostawiliśmy do dekoracji. Tort wstawiamy do lodówki, aby masa stężała. #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski
Bon appetit mon amieczas temu zamieniliśmy na krzesło ale wkrótce będziemy mieć profesjonalny kitchen helper - wykonany przez tatę Szkrabiny (napewno Wam pokażę). Pierogi można zjeść bez niczego, można podać z surówką, sosem pomidorowym, czy polać roztopionym masłem Składniki: Ciasto : - 2 szklanki mąki grochowej - 5 łyżek oliwy z oliwek - 1 szklanka wrzątku - sól do smaku - mąka 00 do pizzy około 1 szklanki(...)oliwę z oliwek i zaczynamy wyrabiać ciasto, stopniowo dodając mąki do pizzy. Wyrabiamy i dodajemy stopniowo mąkę tak długo aż ciasto będzie plastyczne i nie będzie kleiło się do rąk. Formujemy kulkę, przykrywamy mokrą ściereczką i odstawiamy. Połówkę dyni kroimy na pół. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy około 30 minut. Soczewicę płuczemy, dodajemy poszatkowaną cebulę
Szkrab Je Samgóra – dół. 2. Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, sodę, wymieszać. Dodać przyprawy, wymieszać. 3. Do drugiej miski wbić jajka, dodać olej, cukier, purée z dyni, aromat i wymieszać krótko mikserem. 4. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać krótko mikserem do połączenia składników. 5. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać roztopioną czekoladę(...)keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia wylać połowę jasnego ciasta, wyrównać. Na wierzch wylać połowę ciemnego ciasta, wyrównać ( patrz FILM ). Wylać pozostałe jasne ciasto i na koniec pozostałe ciemne, znów wyrównać. 7. Ciasto posypać pestkami dyni i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić
Mała Cukierenkachmurka kremem z koksowej śmietanki z kawałkami chrupiących orzechów. Aż brakuje przymiotników, żeby opisać ten sernik! Po prostu idealny na jesień! A jak Wam jeszcze powiem, że jest bez cukru, to już chyba bardziej pokochać go rady nie dacie. * SKŁADNIKI na formę 20 cm Masa serowo-dyniowa: 750 g ricotty 400 g dyni piżmowej 100 g ksylitolu lub erytrytolu(...)garść orzechów laskowych * PRZYGOTOWANIE Spód Suche składniki wymieszaj ze sobą. Następnie dodaj posiekane masło, wbij żółtko i wlej mleko. Zagnieć ciasto i uformuj w kulę. Następnie wstaw na 30 minut do lodówki. Foremkę pokryj od spodu papierem do pieczenia. Kolejno ciasto rozwałkuj i wyłóż nim spód formy oraz boki do połowy wysokości. Ponakłuwaj widelcem, przykryj papierem do pieczenia
Food Squarepaliwo do spędzania czasu bez wyrzutów sumienia. Moja propozycja piknikowego dania to proste i szybkie ciasto z płatków, truskawek i margaryny Omega Optima. Jest to typowo letnia propozycja, która zasmakuje zarówno tym starszym, jak i młodszym uczestnikom wspólnie spędzonego czasu podczas piknikowych szaleństw. Obłędny zapach wody różanej powoduje, że nie można się od ciasta oderwać i zazwyczaj na jednym(...)banany 1 jajko 3 łyżki mąki orkiszowej typ 2000 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 750 gram truskawek 1 łyżka wody różanej 50 gram płatków migdałów Truskawki kroję na ćwiartki i duszę z dodatkiem wody różanej przez 15-20 minut, do momentu aż odparuje płyn. Margarynę rozpuszczam. Banany rozgniatam. Mieszam płatki, mąkę, proszek do pieczenia
Mango Papajafajnej książki :) proste ciasto bez maki - mus z gorzkiej czekolady z kawą i kardamonem. Można je upiec w tortownicy z wyjmowanym dniem lub upiec i podać w małych foremkach, z kulką lodów waniliowych lub z kilkoma płatkami/kryształkami soli morskiej. Może być ciekawym akcentem na świątecznym stole :). Ciasto - mus z gorzkiej czekolady z kawą i kardamonem(...)piekarnik do 200 st. C. Wyłóż tortownicę z wyjmowanym dnem (średnica 24 cm) papierem do pieczenia. Rozpuść czekoladę w żaroodpornej misce w kąpieli wodnej. Wlej do czekolady oliwę i mieszaj, aż się połączą. Zdejmij miskę z garnka i odstaw na 15 minut, żeby czekolada wystygła. Dodaj do niej kawę i kardamon a następnie wszystko starannie wymieszaj. Utrzyj
SzczyptaSmaQkompozycja smakuje świetnie, namawiam do Was do spróbowania tego kolorowego clafoutis, będącego zapowiedzią lata. Przygotowanie: 20 min Pieczenie: 40 min Dla 6 osób: ● 150 g mrożonych truskawek bez szypułek HORTEX ● 150 g mrożonych malin HORTEX ● 100 g mrożonych jagód HORTEX ● 4 jajka ● 250 ml mleka ● 200 ml śmietanki kremówki ● 125 g cukru ● 1 opakowanie cukru waniliowego(...)śmietaną, nadal ubijając. Nagrzej piekarnik do temperatury 180° C. Wysmaruj masłem tortownicę o średnicy 24 cm lub wyłóż ją papierem do pieczenia.** Ułóż owoce na dnie, zalej je ciastem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 minut. Clafoutis powinno być lekko ścięte, puszyste i lekko przyrumienione***. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw clafoutis do ostudzenia przed wyjęciem
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaOszukana pizza, czyli ciasto bez drożdży z kurczakiem i warzywami. Bo cóż innego zrobić, gdy dzieciaki mają chęć na pizzę, ale już nie mają chęci czekać, aż ciasto dojrzeje? Tak właśnie powstała „prawie pizza”. Z kurczakiem, kukurydzą i mrożonym groszkiem. 4 porcje: 190-200 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko(...)trzy garści mrożonego groszku Mąkę, proszek do pieczenia, sól i jedną łyżeczkę ziół dokładnie mieszamy. Dodajemy jajko i mleko. Ciasto wykładamy do formy ok. 25×25 cm. Smarujemy oliwą i sosem pomidorowym. Posypujemy tartym serem. Układamy pierś indyka pokrojoną w kostkę, groszek i kukurydzę. Posypujemy pozostałymi ziołami. Pieczemy ok. 40 minut w 170 st. C z termoobiegiem. Smacznego
KucharzycaKolejne domowe bułeczki, tym razem z ostropestem i ziarenkami szałwi hiszpańskiej - chia. Równie proste i pyszne jak poprzednie. Bez konieczności sporządzania rozczynu co także ułatwia ich przygotowanie. Składniki na 10 bułek: 350 g mąki pszennej typ 450 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej 300 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju 10 g drożdży instant (ok 1,5 opakowania(...)Wszystkie składniki wsypać do miski i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto może lekko się kleić, nie należy dosypywać mąki, bo bułki będą twarde i zbite. Spód miski oprószyć mąką, włożyć do niej wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na minimum 45 minut. Po tym czasie jeśli ciasto znacznie zwiększyło już swoją objętość, uformować 10 płaskich
Ze smakiem i z pasjąCiasto z serii "jadą goście". Na szybko, bez zbędnych zabiegów i bicia piany. A efekt? Przepyszny! Pierwsze ciasto marchewkowe robiłam x lat temu (z 10) i pamiętam, że nie byłam nim zachwycona. Postanowiłam dać mu jeszcze jedną szansę i wykazało się! Moja Malwinka pochłonęła po obiadku spory kawałek, mówiąc "mama, to pycha!" Składniki: (na małą keksówkę) 1 szklanka marchewki(...)olej, przyprawy i masło orzechowe, chwilkę pomiksować do połączenia składników. Przelać do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (lub do silikonowej, jak w moim przypadku), piec w 180'C około 40 minut, do suchego patyczka. Wystudzić, ewentualnie posypać cukrem pudrem
Cakes By Kejtsłodkiego. I tak powstał prosty, smaczny placek ze śliwkami. Oczywiście kruszonkę można zrobić bez orzechów. Zajadajcie póki śliwek dostatek! składniki ciasto: 250 g mąki 125 g masła 60 g cukru (lub ksylitolu) 1 jajo 1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie: 700 g dowolnych śliwek (użyłam węgierek) 2 łyżki maki kukurydzianej 1 łyżka cukru(...)mąki 75 g zmielonych orzechów 40 g cukru (ksylitolu) przygotowanie składniki ciasta zagnieść ręcznie lub włożyć do robota, zagniatać aż ciasto się scali i utworzy kulę. Wyjąć, rozwałkować pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia lub folii do żywności. Formę (ok 23 cm) nasmarować masłem i wyłożyć rozwałkowanym ciastem. Umyte owoce pozbawić pestek i przekroić na 4 części. Wymieszać
Stare Garyksylitolu - 1 budyń śmietankowy bez cukru lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Opakowanie budyniu lub mąkę ziemniaczaną łączymy z mlekiem, tak by nie było grudek. Awokado i mango miksujemy na mus. Do dużej mąki wsypujemy przesianą mąkę, mleko z budyniem, mus owocowy, płatki migdałów, jajka, ksylitol i proszek do pieczenia i mieszamy/miksujemy(...)otrzymania jednolitej konsystencji. Do formy na tartę wysmarowanej olejem kokosowym przelewamy otrzymaną masę i posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach. Smacznego
Be Fit Be Strongbardzo nadaje, quiche wyszło naprawdę pyszne, mieliśmy z Madzią doskonałą kolację. Teraz już przejdę do sedna, bez zbędnego przedłużania, bo dochodzi północ i muszę za moment iść spać. Wspomnę tylko, że za mąkę dziękuję (nie po raz pierwszy) sklepowi e-maka.pl . Przepis na ciasto jest tutaj . Ale jeśli się komuś nie chce tam sięgać to skopiuję go i wkleję tutaj(...)resztą składników. Szybko wyrabiamy ciasto do połączenia składników, czyli przez kilka minut. Jeśli byłoby za luźne/za twarde to dodajemy odrobinę mąki/wody. Ale powinno być w sam raz. Formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i chowamy na 50 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy, dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy i wykładamy ciastem nasmarowane olejem foremki do tarty. Wierzch
Marder&Marder Manufacturemąka delikatności, a podmłoda na mleku i maślanka wzbogaciły smak. Bułki bez żadnych szaleństw z dodatkami, formowaniem i nacinaniem i glazurowaniem. Po prostu zwykłe, okrągłe bułki - aczklowiek upiekłem również podłużne i maczugowate :). A więc tak - wieczorem mieszamy trochę mleka, trochę mąki i drożdży. Po dosłownie kilku minutach podmłoda ląduje w lodówce, a my możemy cały wieczór snuć opowieści chlebopiekarnicze(...)ociepli, zanim dodamy resztę mąki, maślankę i pozostałe składniki. Wyrabiamy ręcznie - ciasta nie jest dużo i nie ma potrzeby wyciągać artylerii, zwłaszcza że ciasto jest bardzo przyjemne podczas wyrabiania, nie klei się i szybko nabiera sprężystości. Potem wstępne wyrastanie, formowanie bułek, drugie wyrastanie i do piekarnika. Po dwudziestu minutach w piekarniku mamy pyszne bułki na śniadanie. Zaskakujące jest
Grahamka, weka i kajzerka