ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:653/1234)

Bezglutenowa farinata z rozmarynem podana z marchewkami glazurowanymi dziką różą z białym makiem 215

cóż bez wątpienia jest to sport dla wytrwałych bo dłubaniny trochę przy tym jest. Od kiedy w sklepach pojawiły się prozdrowotne dżemy Łowicz, w tym Dzika Róża, życie stało się prostsze i można się nią zajadać codziennie, nie tylko przy okazji pączków na tłusty czwartek lub różanego mazurka na Wielkanoc ;)   Czas przygotowania: 35  minut(...)rozmaryn, dokładnie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Na środek formy do tarty wylej 2 łyżki oliwy i równomiernie rozprowadź, żeby pokryła całe dno. Na środek wylej ciasto, piecz 25-30 minut (grzanie góra dół), na złoty kolor aż brzegi będą chrupiące. Jeśli wierzch się nie zrumienił (co zależy od piekarnika) przełącz na górne grzanie (grill) na 5 minut

SzczyptaSmaQ
Pączki z białego sera 171

Pączki z białego sera to przepis na szybki deser, który będziecie w stanie zrobić w 10-15 minut. Do ciasta na początku dodajemy ser twarogowy, dzięki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jak przygotować wigilijną kolację 116

unowocześniania potraw, jednocześnie trzymając się klasycznych składników. Kutię można zapiec w cieście francuskim w formie pasztecików, polecam też wszelkie wariacje na temat wigilijnych ciast – szczególnie cenię sobie połączenie sernika z makiem, do tego mus z wiśni, malin lub żurawiny. Polecam wypróbować karpia w formie quiche (spód z ciasta kruchego z majerankiem, do tego rozdrobniony, wcześniej upieczony karp z rodzynkami, posypany(...)sobie nie są tuczące. To sposób ich przygotowania może wpłynąć na kaloryczność. Jeżeli zależy nam na odchudzeniu potraw to zamiast smażenia karpia wybierzmy pieczenie lub gotowanie na parze . Natomiast, jeżeli nie możemy obejść się bez smażenia, to wybierajmy zdrowe źródła tłuszczy, np. olej kokosowy, rzepakowy w rozsądnych ilościach , a potem odsączmy rybę z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym

Cztery Fajery
Tortilla z kapustą kiszoną i łososiem 181

Jakiś czas temu gotowaliśmy razem z innym blogerami i Karolem Okrasą na Stawach Milickich. Jednym z dwóch dań była kanapka rybna, którą przygotowaliśmy wspólnie z Kuchennymi

Niezły Młynek
Jesienna samotnia. 253

Uwielbiam klimat jesieni. Jest... pełen tajemnicy.Zapachy wilgoci i usychających liści,Dymu z pieców mieszkańców,Oblepiają moje włosy. Ziemia pokryta dywanem czerwieni, złotai brązu.Szeleści on pod

W kuchni Karmel-itki
Cukiniowe brownie z czereśniami, zdrowe ciasto bez cukru 120

W jednym z poprzednich postów wspominałam, że latem cukinia jest u mnie grana w przeróżnych wersjach i na pewno pojawi się także coś na słodko. Dotrzymuję

HealthyCreations
ZIOŁOWA PIECZEŃ RZYMSKA. 283

Gdybyśmy się już nie spotkali :Wielkanoc już puka do wypucowanych okien.Delikatnie stuka w szybę kolorową palmą.W lewej dłoni kosz do święcenia trzyma,baranek miota się

W kuchni Karmel-itki
Piernik na ciemnym piwie 63

książki a tam są perełki:) Zaskakują prostotą, małą ilością składników i nie zapomnianym smakiem i aromatem. Piernik na ciemnym piwie, jest tego przykładem. Niezwykle proste ciasto i każdy może upiec swój własny piernik, bez specjalnych zdolności cukierniczych:) Zachęcam do wypieków i zapraszam do przepisu. Składniki 150 g masła 300 g miodu, prawdziwego 150 g cukru trzcinowego 250 ml ciemnego(...)dodać cukier trzcinowy, wymieszać, odstawić na 10 minut. Mąkę, sodę i przyprawę do piernika, razem wymieszać, następnie dodać do masy. Wbić jajka, dodać jogurt i dokładnie ze sobą połączyć za pomocą łyżki lub miksera. Całość przelać do formy, moja okrągła z kominkiem średnica 25 cm. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 45-50 minut, lub do suchego

gotuj ze mną
Chleb mieszany na zakwasie 80

trudno go wyhodować, a raz dojrzały wymaga minimalnego wysiłku, by piec na nim przez lata. Mój Zdzichu jest z nami od 2013. W przypadku, gdy chcemy mieć chleb rosnący krócej można nawet do bochenka przygotowywanego       na zakwasie dodać odrobinę drożdży, co skraca wyrastanie ciasta. Jednak zakwas bardzo poprawia walory smakowe pieczywa. Jeszcze raz zachęcam(...)mieszam z zakwasem i wlewaną stopniowo wodą. Można dodać odrobiną miodu lub cukru, to także przyspiesza działanie drożdży. Trzeba uzyskać jednolitą masę bez suchych miejsc. Wystarczy działać zwykłą łyżką. Gotowe wyłożyć równomierne do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Moja to keksówka o długości około 40 centymetrów. Wierzch posypuję lekko mąką i siemieniem lnianym.  Tak przygotowany pozostawiam

I tu będę miała takie te
Mazurek czekoladowy kruchy 91

czekolady (u mnie deserowa i mleczna po połowie) 30 g cukru, 2 łyżeczki śmietany 30 %, Ciasto : masło utrzeć na śmietanę. Dalej ucierając dodawać na przemian cukier i żółtka. Następnie dodawać roztopioną (w kąpieli wodnej) czekoladę. Następnie dodać mąkę, wymieszać, zagnieść ciasto, zawinąć w ściereczkę i odłożyć do lodówki na około godzinę. Na przełożenie : zemleć lub utrzeć migdały. Zagotować w rondelku(...)Masę przełożyć do miski i utrzeć dodając cukier waniliowy (lub brandy waniliowe ) i sok z cytryny. Ciasto rozwałkować na dwa jednakowe prostokąty/kwadraty. Ciasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut. Na jednym placku rozsmarować masę migdałową, przykryć drugim plackiem. Docisnąć. Przygotować lukier czekoladowy: roztopić czekoladę

królestwo garów
Ciasto Seromakowiec (seromak) 101

papierem do pieczenia łyżką wykładamy na przemian masę makową i serową. Drugi rząd również układamy na przemian: tam, gdzie był ser kładziemy łyżkę maku i na odwrót. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy przez około 45 minut (do suchego patyczka). Następnie uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy w nim ciasto na 20 minut. W tym czasie(...)minut, aby lekko przestygła i wylewamy na wystudzone ciasto. Wierzch seromakowca posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Kiedy polewa ostygnie, ciasto wkładamy do lodówki. Po jakiś 12 godzinach ciasto staje się sztywne i daje się z łatwością dzielić na kawałki. [caption id="attachment_8563" align="aligncenter" width="1024"] Seromakowiec[/caption]   Zobacz inne przepisy na świąteczne ciasta: Makowiec

e-PrzepisyKulinarne
BEZGLUTENOWE GOFRY Z KOMOSY RYŻOWEJ NA WYTRAWNIE Z KREWETKAMI, SALSĄ I BAKŁAŻANEM 149

jednolite gładkie ciasto. Masło nadaje chrupkość ciastu więc go nie zamieniaj na olej. Ciasto jest dość gęste, nakładam łyżkę na wcześniej dobrze wysmarowaną olejem gofrownicę i tak jakby zgniatam całość gofrownicą i smażę. Gofry smażymy mniejsze, nie na całą powierzchnię gofrownicy, nie otwieramy gofrownicy przed upływem pieczenia. Gofrownica musi być o dużej mocy i musi być ustawiona na maximum(...)kroimy na cienkie plastry, solimy dużą ilością soli i czekamy 15 minut, aż się "spoci", opłukuje pod wodą, skrapiam oliwą z oliwek i grilluje z każdej  strony.  Plaster smaruje obficie burattą i zwijam. Na gofra możesz też po prostu położyć plaster bakłażana i posmarować burattą bez konieczności rolowania. Składniki układam na gofrze, trochę salsy, bakłażan i dwie

SMYKWKUCHNI
Sernikowe renifery na makowym spodzie (bez glutenu, cukru białego) 189

poprosiła o przepis na prosty sernik, który zrobi szał na stole, no i jest! Czy ktoś nie skusi się na Rudolfa z czerwonym noskiem? 😊 Serniczek jest korzenny z dodatkiem czekolady bez białego cukru Torras , na makowo-kokosowym spodzie. Precelki posłużą jako rogi (możecie użyć zwykłych, my mamy bezglutenowe) a cukierki jako noski. Oczęta natomiast możecie zastąpić czekoladowymi groszkami(...)Suche składniki wymieszać, dodać rozmieszane jajko z ok 1/2 szkl. wody lub mleka. Całość zagnieść, można dodać więcej wody/mleka aby ciasto nie było suche. 2. Ciastem wyłożyć spód tortownicy i wyrównać. Piec w 170’C ok 15-20 minut do zarumienienia, wystudzić. CZEKOLADOWY SERNIK 3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. 4. Ser, twaróg, rozpuszczoną czekoladę i kakao zblendować na gładką

Candy Pandas
ŚWIĄTECZNY MAKOWIEC CZYLI MAKOWA CHOINKA 113

masy makowej (ja użyłam własnej roboty bez dodatku rodzynek) 1 słoik powideł śliwkowych 1 żółtko 2 łyżki mleka LUKIER 1 łyżka wody 1 szkl. cukru pudru Przygotować ciasto: Mąkę przesiać. Do szklanki dodać pokruszone drożdże, 2 łyżki mąki, cukier i połowę lekko podgrzanego mleka. Odstawić na 15 minut aż drożdże zaczną pracować. Zaczyn drożdżowy dolać do pozostałej mąki. Dodać(...)rozpuścić, przestudzić i dodać do ciasta. Ugnieść ciasto na gładkie i elastyczne. Przykryć szmatką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie zagnieść ciasto aby go odgazować. Podzielić na 2 części. Rozwałkować każdą część ciasta na prostokąt o wielkości 15x45 cm. Każdy prostokąt posmarować masą makową i powidłami śliwkowymi. Zwinąć obydwa ciasta w rulon i pokroić na krążki

Kuchnia w oparach
Warzywna tarta francuska 154

Zapraszam na tanią, prostą w przygotowaniu i pyszną tartę z farszem warzywnym. Na gotowym cieście francuskim zrobimy ją szybko i bez większego wysiłku. Polecam Składniki: 1 op. ciasta francuskiego (275g) 450 g mrożonych warzyw na patelnię po grecku 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soli i pieprzu 50 g mozzarelli w wiórkach 1 jajko oraz forma na tartę o śred(...)lekko widelcem. Dodajemy ser oraz jajko i mieszamy razem. Tortownicę wykładamy ciastem francuskim a resztę ciasta kroimy w paseczki. Farsz przekładamy na ciasto i równo go układamy. Na farszu układamy paski z pozostałego ciasta tworząc kratkę. Gotową tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni

słodkie i nie tylko historie kulinarne

Proponowane wyszukiwania