hansi-theme-font:minor-latin;} 6 jajek 7 łyżek mąki tortowej szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę: kostka masła (200g) 2 budynie waniliowe lub śmietankowe z cukrem (lub bez cukru + 4-5łyżek cukru) 500ml mleka Składniki na owocowy wierzch: 2 galaretki malinowe ok. 700g malin (1,5 koszyczka) Wykonanie(...)Gotową masę przełóż na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piecz ok. 35 minut w temp. 160 stopni. Wykonanie masy: Przygotuj 500ml mleka. Odlej 3/4 szklanki. Resztę zagotuj. Do szklanki wsyp 2 budynie i dobrze wymieszaj. Jeśli masz budynie bez cukru to dodaj cukier do szklanki. Gdy mleko się zagotuje wlej
Mania Wypiekaniabyło czasu (zresztą przyznam szczerze, że rzadko je piekę), ale za to zapraszam Was na pyszne, szybkie i zdrowe daktylowe trufelki z migdałami i karobem. Idealne małe słodkości na jeden kęs. A jeśli wolelibyście kawałek ciasta, to polecam wczorajsze "Black banana cakes. Czarne (czekoladowe) ciasto bananowe" lub moje "Mocno pomarańczowe ciasto urodzinowe" . Pozdrawiam Was serdecznie i... wracam do moich małych(...)suszonych daktyli bez pestek 4 łyżki karobu 6 łyżek płatków migdałowych 1 szklanka wody + 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej opcjonalnie: karob do obtoczenia trufli Przygotowanie: Przygotowujemy kawę z jednej łyżeczki w 3/4 szklanki wody. Daktyle lekko siekamy i przekładamy do misy blendera z ostrymi nożami. Zalewamy ciepłą kawą. Zostawiamy na 3-4 minuty. Następnie całość miksujemy. Dosypujemy karob, znów włączamy
Słodkie okruszkistarając się zaczerpnąć tego piękna stawiajmy na pierwszym miejscu bezpieczeństwo nasze i naszych bliskich. A na deser ciasto malinowe bez jajek! Smacznego! :) Ciasto z malinami Pyszne, wilgotne, błyskawiczne do wykonania i wegańskie. Przepis bardzo prosty, podobny do ciasta jogurtowego, tylko bez jajek i jogurtu Zainspirowany przepisem z bloga Trochę inna cukiernia Składniki: 1,5 szklanki mąki (u mnie(...)proszek do pieczenia, wanilię lub cukier z wanilią, sól. Dodajemy mleko, olej i ocet balsamiczny lub sok z cytryny. Wszystko mieszamy łyżką do połączenia składników a na końcu wsypujemy 1/ 2 kartonika malin i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Małą tortownicę (18 cm lub 22 cm) smarujemy olejem, przekładamy ciasto, posypujemy resztą malin i pieczemy ok. 35 minut w temperaturze
Moja Mama Gotujetego dania. Bez względu na to, czy lubimy pizzę na grubym, czy cienkim cieście, z dużą lub małą ilością dodatków oraz z dodatkiem sosów lub bez, podstawą każdej z nich jest ciasto, dzięki któremu pizza jest smaczna i chrupiąca. Domowa pizza Kiedy najdzie nas ochota na pizzę możemy udać się do ulubionej pizzerii. Kiedy czas nam nie pozwala(...)należy ugniatać ręką przez około 10 minut. Czym dłużej wyrabiamy ciasto tym lepiej. Jeśli ciasto będzie się zbyt mocno przyklejać do rąk, należy podsypywać mąką. Odpowiednio wyrobione ciasto nie przykleja się i z łatwością odchodzi od miski. Jednolitą kulkę ciasta należy przykryć ściereczką i odstawić na około 20 minut. Zbyt długie odstawienie ciasta do wyrośnięcia spowoduje, że będzie ono pękać
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!bez masła). Złożone ciasto wkładamy do lodówki na 30-40 minut (im bardziej schłodzone, tym lepszą będzie mieć konsystencję). Wyciągamy ciasto z lodówki i kolejny raz rozwałkowujemy w prostokąt i grubość 0,5 cm (nasze ciasto ma już teraz 9 warstw). Składamy znów na 3 i kolejny raz wkładamy do lodówki na 30-40 minut. Jeszcze raz wyciągamy ciasto(...)rogali uzyskać ładny kształt z uszami. Zawijamy rogale zaczynając od podstawy, lekko ją „rozkładając na boki”, formujemy rogale i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Rogale świętomarcińskie pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w rozgrzanym piekarniku (180-200 stopni) przez około 35-45 minut. Rogale powinny być zarumienione. Gdy lekko przestygną polewamy je lukrem (cukier puder
Pociąg Do Kuchniorzeszki i smażymy na gazie kilka minut (aż będą rumiane) Składniki na masę (bez mleka w proszku)zagotowujemy i dopiero jak się dobrze wymieszaja i rozpuszczą to dodajemy mleko w proszku.mieszamy ,masą napełniamy połówki upieczonych orzeszków można je obtoczyć w polewie czekoladowej i jeszcze obsypać np wiórkami lub posiekanymi orzeszkami(moje są bez niczego bo takie dzieci lubią(...)truskawkowy,lub jakiś inny ulubiony szczypta soli Przygotowanie: z mąki,soli,cukru,i masła śmietany i żółtka zagnieść gładkie ciasto,(nie ugniatajmy za bo kruche ciasto jest lepsze jeśli jest szybko i krótko zagniatane) ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na prostokąt(odsypując mąką stolnicę),posmarować dżemem, zwinąć w roladkę zawinąć w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki
Swojskie jedzonkoMocno czekoladowe, wręcz wytrawne ciasto, słodki karmel, chrupiące orzechy i nuta korzennych przypraw - to się nie mogło nie udać! :) Ciasto jest przepyszne, upieczcie przy najbliższej okazji, albo i nawet... bez okazji :) SKŁADNIKI (blacha 25 x 25 cm) 2 tabliczki gorzkiej czekolady ( użyłam 70% kakao) 120g masła 1 duża łyżka kakao 4 jajka 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej(...)całkowitego połączenia składników. Orzechy podprażamy na suchej patelni kilka minut, aż staną się chrupiące. Delikatnie siekamy i dodajemy do masy czekoladowej. Foremkę o wymiarach 25x25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy połowę masy czekoladowej. Na masę czekoladową wykładamy połowę masy kajmakowej i rozprowadzamy po całej powierzchni ciasta. Wykładamy druga część ciasta oraz pozostałą cześć kajmaku, postępujemy tak samo
DefinicjaSmakudelikatnie wymieszać szpatułką. Następnie przesiać wcześniej przygotowaną mąkę z kakao i wymieszać szpatułką. 5. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia (ważne: blaszkę wyłożyć papierem tak, aby wstawał poza blaszkę). Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem Waniliowy Diplomat: 6. Żelatynę(...)wlewać ją do ubitej śmietanki. Gotową śmietankę wylać na schłodzone ciasto, wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na około 15 minut. Na koniec na ciasto wylać pozostałą lekko tężejącą galaretkę i blaszkę wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. 17. Ciasto kroić na prostokąty, przed podaniem można ozdobić mini bezami. Przechowywać w lodówce. Udanych wypieków :) Related Images: [ See image gallery
Mała Cukierenkadelikatnie mieszamy, ja mieszam na najniższych obrotach miksera. Masę wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Równo rozprowadzamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy na programie do pieczenia biszkoptów lub góra-dół, bez termoobiegu ok.25 minut, aż się lekko przyrumieni, ale nie wysuszy. Blachę wyjmujemy z piekarnika i zrzucamy na podłogę(...)masa lekko tężeje (trwa to chwilę, masa śmietanowa jest zimna, galaretka również) wykładamy ją na schłodzony biszkopt (boki blaszki dokładnie wyłożone papierem do pieczenia (wysoko), by nie uciekła nam galaretka pod spód ciasta. Ja przewróciłam mój biszkopt do góry nogami, by szybciej odparował, zależało mi na czasie, przygotowywałam go bowiem późno w nocy, zwykle tego nie robię... Masę
Smaczne Zdroweczasie z ciasta formujemy bochenek, umieszczamy w naczyniu (wyłożonym ściereczką podsypaną lekko mąką), zbliżonym kształtem do garnka, w którym będziemy piekli chleb. Odstawiamy do wyrastania na ok.1,5-2h. Żeliwny lub żaroodporny garnek z pokrywką umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 230-240*C, na ok.30 minut przed pieczeniem chleba. Ja wstawiam garnek do zimnego piekarnika, ustawiam na szybkie(...)bardzo gorący ) Zdejmujemy przykrywkę, przekładamy chleb do gara, garnek zamykamy i umieszczamy z powrotem w piekarniku. Pieczemy w zamkniętym garnku, w temp. 230-240*C ok.40 minut, Następnie pokrywę zdejmujemy i dopiekamy chleb jeszcze ok.15 minut. Wszystko na programie góra-dół, bez termoobiegu. Garnek wyjmujemy z piekarnika, chleb przekładamy na deskę na min. 1h, do odparowania - oj, ciężko
Smaczne Zdrowełyżki brązowego cukru/syropu klonowego/ksylitolu/erytrytolu płaska łyżeczka proszku do pieczenia jajko lub banan 1/3 łyżeczki cynamonu 2 łyżki rozpuszczonego masła lub oleju kokosowego (ok. 25 g) garść żurawiny (można wymienić na/dodać orzechy, gorzką czekoladę lub ulubione ziarna) Czas przygotowania 15 minut Czas pieczenia 20 minut Temperatura 160 stopni Liczba porcji około 10-12 ciasteczek Wartości odżywcze(...)Wbijamy jajko lub dodajemy banana (w opcji z bananem można dodać mniej cukru) i wlewamy płynny tłuszcz. Wszystko mieszamy i ugniatamy dłonią. Piekarnik rozgrzewamy, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki odrobinę większe niż orzechy włoskie, rozpłaszczamy je na dłoni i układamy na papierze do pieczenia. Kiedy wszystkie będą już gotowe, to wkładamy je do nagrzanego
Analiza Smakuwyświetleń mojego bloga , za które bardzo dziękuję postanowiłam przygotować coś specjalnego. A jakie jest najlepsze ciasto, którym można uczcić szczególne wydarzenia ? Oczywiście tort w wersji FIT! Tort "Mleczna kanapka" (uważam, że bardzo przypomina sklepowe batoniki) jest bez glutenu, mleka i białego cukru . Krem powstał na bazie serka mascarpone oraz jogurtu greckiego. Idealny na wyjątkowe okazje(...)wlewamy do jednym żółtku. Całość łączymy. Na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Energicznym ruchem łączymy wszystkie składniki. Tak przygotowaną masę przelewamy do tortownicy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia. Kiedy ciasto ostygnie przekrawamy biszkopt na dwie części. Masa Dzień wcześniej jogurt układamy
Health-Fit-LifeSERNIK "TRZY CZEKOLADOWE MUSY" Cudowny, aksamitny sernik zrobiony z tony czekolady:) Zużyłam aż 6 (!!!) tabliczek, także sernik zaspokoi ochotę na nią na dłuuugo:)) Sernik składa się
Słodko-Słony Świat IlonyDomowe ciastka z ziaren sezamu. Składniki: 100g ziaren sezamu ćwierć szklanki cukru pudru lub glukozy 2 łyżki miodu łyżka oleju Wszystkie składniki prażymy w rondelku przez
prawdziwe jedzeniespód ciasta 200 g herbatników 100 g orzechów włoskich 170 g masła masa serowa 1 kg twarogu z wiaderka 4 jajka 250 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru opakowanie budyniu waniliowego bez(...)wsypujemy budyń, ciągle mieszamy i gotujemy do chwili aż będą powstawać pękające pęcherzyki powietrza. Masę serową zdejmujemy z ognia i studzimy około 10 minut, po czym wlewamy na spód herbatnikowo- orzechowy i starannie ją rozprowadzamy Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki aby stężało. Do miski przekładamy lekko podgrzaną masę kajmakową, dodajemy połamane orzechy włoskie i wszystko razem łączymy
Smakowite Dania