minut) i wszystko staje się gładkie. Następnie wsyp resztę składników powoli mieszając (mikser na najmniejszych obrotach będzie idealny) i zmieszaj wszystko dokładnie. Wlewaj ciasto do dobrze rozgrzanej maszynki. Piecz około 5 minut aż kulki będą rumiane. Upieczone nabijaj na patyczki. Teraz najprzyjemniejsza część (poza jedzeniem oczywiście -dekoracja ) Kwestię dekoracji pozostawiam Tobie, Twojej wyobraźni i smakowym upodobaniom My rozpuściliśmy białą czekoladę(...)popsów z fotografii to jedyne co udało mi się uwiecznić, bo chłopcy na bieżąco wszystko zjadali i zanim zdążyłam je udekorować większości już nie było. Tak naprawdę same lizaki bez dekoracji (albo jedynie posypane cukrem pudrem) też są niezłą atrakcją dla maluchów- moi mali asystenci z dumą trzymali patyczki i widać było że im się bardzo podobają
Arbuziakibez poszarpania jej i wygląda apetycznie na talerzu = w misie robota drożdże wymieszać ze szklanką letniego mleka, łyżką cukru i mąki i zostawić na 30 minut przykryte do wyrośniecia wsypać przesianą mąkę, cukier, sól, cukier wanilinowy, wbić jajka i hakiem wyrabiac ciasto, w trakcie wlać stopioną margarynę z pół szklanki mleka, ciasto wyrabiać z 8 minut wierzch ciasta obsypać(...)ciut mąką, przykryć talerzem misę i do wyrośnięcia na około godzinę, morele i śliwki umyć i wypestkować forma 40x25 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy, poukładać w ciasto morele i śliwki piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze w formie wystudzić - puchata, lekka
W Mojej Kuchni Lubięjeszcze dołożyć płatki w miodzie? Przesada, zdecydowanie przesada (jak dla mnie). Ale wróciłam do przepisu, który zapamiętałam jako pierwszy, a był to przepis na blogu www.przepisyjoli.com - tu wyglądem ciasto bardziej przypomina batonika, bo jest niskie, nie było tego dodatkowego cukru, ale były płatki w miodzie ;) więc w mojej wersji przygotowałam je wysokie, a zamiast prażonej pszenicy w miodzie użyłam orkiszu(...)startą gorzką do masy, by przełamać smak i zmienić wygląd w przekroju. Ta wersja jest nadal słodka, ale nie przesadzona, więc śmiało spróbuj, bo w kilka minut przygotujesz wspaniały torcik bez pieczenia . Składniki: Masa jasna: 200 g słodkiej śmietany 30% 250 g serka mascarpone 2 tabliczki białej czekolady 3 szkl. ziaren zboża ekspandowanego 3 łyżki startej gorzkiej czekolady
Kolorowy Przepisownikciasto francuskie stworzyły te pyszne rollsy no i nie mogło obejść się bez sosu czosnkowego :) Składniki : arkusz ciasta francuskiego ok 400 gr piersi kurczaka sezam sól, pieprz papryka ostra wędzona Przygotowanie : Pierś kurczaka ścinamy z grubości i cienko rozbijamy Następnie rozkładamy ją na całej powierzchni ciasta francuskiego Przyprawiamy pieprzem, solą oraz papryką wędzoną ostrą lub słodką wedle uznania Całość(...)zwijamy w roladę i kroimy w ok 1,5 cm plastry Każdy z rollsów wkładamy jedną stroną do miseczki z sezamem i układamy na blasze Pieczemy w 170 oC przez ok 30-35 minut Podajemy z sosem czosnkowym
Mechanik w kuchniżółtku. Wlewamy olej i jeszcze chwilę miksujemy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i za pomocą szpatułki łączymy delikatnie z ubitą masą jajeczną. Ciasto przelewamy do tortownicy (24cm) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy około 25-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy. Maliny przekladamy do rondelka i podgrzewamy na średnim ogniu dodając około
Smaki Na Talerzuzmielonych na pył migdałów 100 g wiórków kokosowych Masa budyniowa: 500 ml mleka 5 łyżek cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki soku z cytryny 100 g budyniu waniliowego bez cukru (w proszku) 4 żółtka 200 g miękkiego masła Dodatkowo: 100 g białej czekolady + kilka łyżek mleka na polewę Białka ubić na sztywno za szczyptą soli(...)partiami wsypywać wymieszany mak, migdały oraz wiórki, delikatnie mieszając wszystko plastikową łopatką lub drewnianą łyżką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto i piec w temp. 180 stopni C przez ok. 25-30 minut, aż wierzch się delikatnie zarumieni, a włożony do ciasta drewniany patyczek będzie suchy. Ciasto zupełnie ostudzić, powoli przyzwyczajając je do temperatury
Simply Foodsuchej patelni, aż się ładnie zrumienią. Można też dać bez prażenia, jednak te rumiane dodają, dużo, dużo więcej smaku, niż białe. Gdy masa lekko ostygnie dodajemy jajko. Ciasto wałkujemy na cienki placek, smarujemy jajkiem, układamy nadzienie i rolujemy. To zapobiegnie wypadaniu kapusty ze środka, przywrze do ciasta i wszystko ładnie się trzyma. Kroimy na niewielkie paszteciki, układamy na blaszce(...)łączeniem do spodu, smarujemy jajkiem. Ja do posypania użyłam maku i sezamu, można też użyć orzechów. To już indywidualna sprawa, jak tam kto woli. Pieczemy w 180 stopniach, około 40 minut, aż się ładnie zrumienią. Dzięki krupczatce, paszteciki są bardzo kruche i delikatne. Podawane z czerwonym barszczem tworzą znakomity duet, którym się nie powstydzi żaden wigilijny stół
Dieta moja pasjazmielonym na puder ksylitolem. Bezglutenowe ciasto bananowe z orzechami i karobem bez cukru 3/4 szklanki mąki jaglanej 3/4 szklanki mąki gryczanej 2 jajka 2 dojrzałe banany 2 łyżki 2 łyżki syropu daktylowego 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka domowego(...)pojemnika z olejem kokosowym, jajkami, syropami i zmiksować. W osobnej misce połączyć suche składniki wraz z orzechami. Dobrze wymieszać. Wyłożyć f oremkę papierem do pieczenia wylać ciasto. Piec około 60 minut w 180 stopniach. inspiracja
FitKotPianka 6 białek 1/2 szkl.cukru 1 budyń bez cukru (proszek) 3 łyżki tartej bułki cukier puder do posypania Ciasto: Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać Masło pokroić na kawałki, dodać do mąki i wymieszać aż masa będzie grudkowata. Dodać żółtka i kwaśną śmietanę i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części 1/3 i 2/3. Zawinąć(...)schłodzić w lodówce (co najmniej kilka godzin) lub w zamrażarce (około godziny). Nadzienie: Jabłka obrać i pokroić w półplasterki.Przełożyć do rondelka, dodać wodę i dusić przykryte około 15 minut, nie mieszać. Dodać cynamon i cukier, lekko wymieszać. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z sokiem cytrynowym, dodać do masy jabłkowej i dusić jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna być bardzo gęsta
Moje domowe kucharzenieciasto wyłożyć na blat oprószony mąką i wyrobić kilkoma ruchami ręki. Podzielić na trzy części i przełożyć do keksówek. Przykryć i zostawić na 40 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 220°C i włożyć wszystkie trzy chleby. Spryskiwaczem z wodą spryskać ścianki piekarnika i chleby i piec 15 minut w tej temperaturze. Następnie obniżyć temperaturę do 200°C i piec(...)jeszcze około 30 minut. Po wyjęciu z foremek chleb popukany od spodu powinien wydać głuchy odgłos. Gdy tak nie będzie, włożyć chleb bez foremek jeszcze na kilka minut do piekarnika. Chleb studzić na kratce. A na koniec przesyłam trochę słoneczka - zdjęcie sprzed dwóch tygodni
Posadzone i zjedzonecukru 1 łyżka waniliowego ekstraktu 3 jajka 3 łyżki maku 200 g mąki 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 400 g śliwek tłuszcz i mąka do formy Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC lub wedle piekarnika). Zmiksuj masło z cukrem i solą na puszystą masę. Dodaj po jednym żółtku cały(...)teraz pianę, delikatnie mieszając. Wyłóż masę do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy. Przekrój śliwki na pół, wypestkuj i ułóż na wierzchu ciasta lekko dociskając. Wstaw pieguska do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45-50 minut. Dla pewności czy ciasto jest upieczone sprawdź za pomocą drewnianego szpikulca. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź w formie. Ciasto piegusek utrzymuje wilgotność
codojedzeniaproszkiem do pieczenia wsypujemy do miski. Następnie dodajemy zimną margarynę, pokrojoną na małe kawałeczki, mieszamy ją z mąką i rozdrabniamy palcami. Do całości dodajemy żółtka (białka odkładamy do piany) I wyrabiamy ciasto, nie za długo, ciasto musi być delikatne, elastyczne i gładkie. Dużą blaszkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. następnie ciasto wałkujemy i wkładamy do blaszki, nakłuwamy(...)olej, budyń miksujemy Na końcu dodajemy mleko. Masę dokładnie miksujemy i wylewamy na ciasto. Pieczemy około 50 min w temp 170 stopni. PIANA: -0,5 szkl cukru -6 białek Białka ubijamy i dodajemy cukier, ubijamy do rozpuszczenia się cukru. Po 40 minutach pieczenia sie sernika (gdy widzimy zrumienione boki) wyciągamy go z piekarnika wykładamy pianę, i pieczemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokutrzy części. Każdą z nich cienko rozwałkować na wielkość blaszki do pieczenia. Przygotować sezam: masło rozpuścić, dodać miód, sezam i cukier. Mieszając gotować kilka minut. Ciepłą masę sezamową rozłożyć na dwóch blatach ciasta. Wszystkie trzy części ciasta upiec w 200*C przez około 10 minut aż się zarumienią. Wystudzić. Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń(...)masło rozetrzeć a następnie ucierając dodawać po trochę budyniu. Gotową masę podzielić na połowę. W blaszce wyścielonej papierem lub folią ułożyć jeden blat ciasta z sezamem. Rozsmarować na nim połowę kremu, przykryć ciastem bez sezamu. Posmarować powidłami a na nich delikatnie rozłożyć resztę kremu. Przykryć ostatnim ciastem. Wstawić na kilka godzin do lodówki, do schłodzenia
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapieczenia - 2-3 łyżki kwaśnej śmietany Żółtka oddzielić od białek. Z mąki zrobić kopczyk, dodać cukier i proszek do pieczenia. Przesiekać sypkie składniki z masłem. Po chwili dodać żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie w miarę równe części. Jedną część rozwałkować i wykleić nią blachę. Drugą część schować do zamrażalnika. Nadzienie: - 80 dag rabarbaru(...)błyszcząca. W tym momencie dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać. Na schłodzony spód wyłożyć rabarbar, na niego pianę. Na wierzch piany zetrzeć bądź rozkruszyć palcami zmrożoną część ciasta. Ciasto piec 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180'C Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Można ciasto podawać na ciepło z kulką lodów waniliowych. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej
kawawszklancePyszna i przypieczona beza w zestawie z wyrazistym czatni i korzennym spodem. Ostro-słodka tarta, która zniknęła u nas niesamowicie szybko. Składniki: 200g mąki pełnoziarnistej 120g zimnego masła 2 łyżki przyprawy do piernika 1 jajko 1 łyżka zimnej wody szczypta soli czatni czarna porzeczka(...)morelą 2 białka 60g cukru pudru Mąkę, masło, jajko, przyprawę do piernika, wodę i sól zagniatamy na kruche ciasto. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia, wylepiamy spód i boki przygotowanym ciastem, nakłuwamy widelcem i wsadzamy do lodówki na 60 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 190*C, pieczemy tartę przez 15 minut. Upieczony spód studzimy, na letnim rozprowadzamy czatni, czyli ostrą
Gotowanie i blogowanie