obie mąki i proszek do pieczenia. Dodajemy też sól i starty ser. Mieszamy. W osobnej misce łączymy mleko, jajko i olej, mieszamy rózgą lub widelcem. Mokre składniki dajemy do suchych, mieszamy, aż zacznie się sklejać. 2. Masę przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i zagniatamy na jednolite ciasto bez grudek. U mnie ciasto było strasznie lepiące więc dodałam mąki(...)Ciasto podzieliłam na dwie części, najpierw rozwałkowałam jedną na grubość około 7mm, pokroiłam w prostokąty i owinęłam parówki. Tak samo zrobiłam z drugą połową ciasta. 4. Świnki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem. W kubku rozbijamy jajko, rozkłócamy je i smarujemy nim nasze "świnki", następnie posypujemy sezamem, makiem lub startym serem. Pieczemy w 220 stopniach około 15 minut. smacznego
kruche babeczkipieczenia 5 dag mlecznej czekolady 15 dag masła lub margaryny Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie: 1. Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę. 2. Z podanych składników zagniatamy ciasto, dodajemy również pokrojoną czekoladę. ( Budyń dodajemy w proszku, nie gotujemy ). Następnie z ciasta formujemy niewielkie kulki, lekko je spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Ciasteczka(...)pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut do zrumienienia. 4. Upieczone ciasteczka studzimy i podajemy. Smacznego życzę. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności
Izabelawkuchnisię połączyć tworząc gładkie ciasto. Czarną porzeczkę oddzielić od łodyżek, umyć i dokładnie wysuszyć. Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze rozsypać czarną porzeczkę. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 45 – 55 minut. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia ciasta. Ciasto polać lukrem i pokroić na kawałki Lukier – cukier puder
Kuchnia Pokoleńdekoracji -zmielone orzechy do dekoracji CIASTO ORZECHOWE Jajka ubijamy z cukrem na białą masę. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy, dodajemy wodę i olej oraz orzechy i kakao. Miksujemy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy i obtaczamy w bułce tartej, wylewamy ciasto i pieczemy około 40 minut w temp 180 stopni, do suchego patyczka. Studzimy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokufoliową i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto w wyrośnie prawie do brzegów formy (2 - 3 godziny) włączyć piekarnik na 230oC. Kiedy temperatura osiągnie ok. 230oC naparować piekarnik spryskiwaczem i wstawić formę z chlebem. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 210oC i piec kolejne 25-30 minut. Gdyby skórka chleba zbyt mocno się przypiekała - nakryć formę(...)folią aluminiową. Wyjąć chleb z piekarnika, wyjąć z formy, zdjąć papier. Postukany od spodu chleb, powinien wydawać głuchy odgłos. Jeśli dół jest miękkawy, włożyć ponownie bochenek do piekarnika (już bez formy i dopiec ok. 5-10 minut). Studzić na kratce. Smacznego
Przepisy na domowy ser i chlebfoliową i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto w wyrośnie prawie do brzegów formy (2 - 3 godziny) włączyć piekarnik na 230oC. Kiedy temperatura osiągnie ok. 230oC naparować piekarnik spryskiwaczem i wstawić formę z chlebem. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 210oC i piec kolejne 25-30 minut. Gdyby skórka chleba zbyt mocno się przypiekała - nakryć formę(...)folią aluminiową. Wyjąć chleb z piekarnika, wyjąć z formy, zdjąć papier. Postukany od spodu chleb, powinien wydawać głuchy odgłos. Jeśli dół jest miękkawy, włożyć ponownie bochenek do piekarnika (już bez formy i dopiec ok. 5-10 minut). Studzić na kratce. Smacznego
Przepisy na domowy ser i chlebbanany pół łyżeczki soli szklanka wody lub ulubionego mleka roślinnego pół łyżeczki proszku do pieczenia (jeśli mają być bez glutenu to albo zrób bez proszku, albo użyj proszku do pieczenia bezglutenowego) dżem, syrop klonowy do polania Wykonanie tradycyjne: Ciecierzycę wrzucić do misy blendera i zblendować na mąkę (jeśli macie słaby blender to niestety nie polecam tego(...)gotową mąkę z cieciorki). Wszystkie składniki (poza dżemem oczywiście) wrzucić do blendera i zmiksować na gładko. Odstawić misę blendera na 10 minut. Rozgrzać patelnię. Jeśli macie teflonową możecie pominąć tłuszcz i usmażyć je beztłuszczowo. Nakładać małe porcje ciasta na patelnię i smażyć z obydwu stron na małym ogniu. Placuszki przewracać, gdy na powierzchni zobaczycie bąbelki. Z przepisu wyjdzie
Mania Wypiekaniaostudzić) -1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej -łyżka mąki pszennej -1 łyżeczka proszku do pieczenia KREM -4 żółtka (z ciasta orzechowego) -3/4 szklanki cukru -1 budyń śmietankowy bez cukru 40g -2 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej -1 opakowanie cukru waniliowego -3 szklanki mleka -200g masła lub margaryny DODATKOWO -1 tabliczka mlecznej czekolady -20g masła -3 łyżki(...)sztywno,dodajemy cukier i miksujemy chwilę do uzyskania błyszczącej masy,dodajemy żółtka-miksujemy. Dodajemy mąkę,kakao,proszek do pieczenia i miksujemy na najniższych obrotach. Ciasto dajemy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka) studzimy. Zimny biszkopt kroimy na dwa blaty. CIASTO ORZECHOWE 4 białka ubijamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuciągnącą się mozzarellą. Bez drożdży i czekania na wyrośnięcie ciasta, dla zapracowanych i zabieganych 2 porcje sycącego obiadu lub 4 podwieczorku. Składniki: • 1 opakowanie ciasta francuskiego • 150 g łososia surowego • 2 łyżki soku z ctrtyny • sól, pieprz cytrynowy do smaku • 2 kulki mozzarelli po 100g Wykonanie; • Na połowie prostokątnego ciasta francuskiego rozłożyć pokrojoną(...)mozzarellę. • Łososia pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem cytrynowym. • Rybę położyć na serze. • Przykryć drugą połową ciasta i posklejać dookoła brzegi. • Piec 30 minut w temperaturze 180 st.C
To co kochampuszyłam ciasto w koszyku do wyrastania chleba, ale nie jest to obowiązkowe. Ciasto wykładamy delikatnie na podsypany lekko mąką blat i formujemy bochenek (np. jak tutaj ). Odkładamy bochenek łączeniem do dołu na blachę z papierem do pieczenia i dajemy mu jeszcze 10-15 minut odsapnąć. Po tym czasie chleb nacinamy – ja nacięłam go za płytko więc lekko na szczycie(...)Smarujemy go pędzelkiem mieszanką miodu lub agawy, wody i oliwy i posypujemy czarnuszką. Wstawiamy blachę do zimnego piekarnika na środkowa półkę i ustawiamy temperaturę 190⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu i bez przyspieszonego podgrzewania. Przed osiągnięciem wymaganej do pieczenia temperatury chleb jeszcze podrośnie i wyraźnie się podniesie. Po osiągnięciu 190⁰C chleb pieczemy przez
Karo in the Kitchenproszku do pieczenia marmolada z pigwy lub inna niezbyt słodka Kisiel wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, solą i cukrem pudrem. Wszystko razem przesiać na stolnicę i zagnieść z pokrojonym masłem. Ciasto owinąć w folię i schłodzić w lodówce. Ze schłodzonego ciasta lepić niewielkie kulki i układać je na blaszce wyścielonej papierem. Następnie kulki z ciasta lekko spłaszczyć(...)łyżeczką lub widelcem. Piec w 180*C około 10 minut, kiedy na ciasteczkach zaczną się pojawiać czarne kropki, znaczy, że są upieczone. Po wystudzeniu smarować marmoladą i sklejać po dwa. Miseczka i talerzyk, które widzicie na zdjęciu pochodzą od marki Zuperzozial a możecie je kupić w sklepie StrefaUlubiona.pl pod tym linkiem: klik . Miseczki są niewielkie ale bardzo je lubię
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaoczyszczonej ¼ łyżeczki soli Tortownicę wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia, ścianki oprószyć mąką (można też tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub mąką, już bez papieru do pieczenia). Piekarnik nagrzać do 175°C . W jednej misce wymieszać łyżką płynne białka z cukrem i miodem. W drugiej wymieszać wszystkie sypkie składniki (mąkę, kakao, kawę, przyprawę(...)wlać rozpuszczone masło i wymieszać łyżką (lub rózgą/mątewką), aż składniki utworzą gładką masę. Nie mieszajmy długo, aby nie napowietrzyć zbytnio ciasta. Masę przelać do przygotowanej tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 35 - 40 minut. Po wyjęciu zostawić w formie na 10 minut, a później wyjąc na metalową kratkę i kontynuować studzenie. Najlepiej jeść letnie z lodami waniliowymi
Posadzone i zjedzonemożna zamienić na inne ciastka np. na ciasteczka pełnoziarniste, które również świetnie sprawdzą się w tej roli. Dla kogo: dla mających zepsuty piekarnik dla szukających spodu do ciast bez pieczenia dla kochających herbatnikowy smak Składniki: 250g herbatników (2,5 małej paczki) 100g masła łyżka cukru pudru (można pominąć) Wykonanie: Masło rozpuścić. Herbatniki zmielić w blenderze lub włożyć(...)wymieszać. Masę herbatnikową przełożyć do tortownicy i uklepać dłonią lub ubić za pomocą szklanki (można też uformować na brzegach rant). Włożyć do lodówki na co najmniej 10-15 minut, by spód stwardniał. Herbatników wystarczy na spód do tortownicy o średnicy
Mania Wypiekaniapodczas pieczenia, więc skórka będzie bardzo ciemna, śmiało możesz tego nie robić, jeżeli nie lubisz takiego efektu). Piecz chleb przez około 50 minut (jeżeli w dwóch formach), do 1 h w temp. 200-210 C na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu. Do piekarnika na dolną półkę wstaw wcześnie naczynie z wodą aby go zaparować i pozostaw na cały
greenscarfPancakes (placuszki) z owocami Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 340 g mąki pszennej szczypta soli 60 g cukru 2 duże jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 340 ml mleka 65 g oleju maliny borówka amerykańska 2-3 łyżki gęstego naturalnego jogurtu Wykonanie: W misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto. Najlepiej robić to jest trzepaczką lub mikserem
Kulinarne przygody Gatity