Grahamki z masłem czosnkowo -pietruszkowym 225Następnie podziel ciasto na 16 kawałków i uformuj okrągłe bułeczki. Ułóż bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia, tym razem na 30 minut. Wymieszaj masło z posiekaną pietruszką i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Natnij bułeczki. W nacięciu ułóż nadzienie. Wstaw blachę do nagrzanego na 250ºC piekarnika na termoobiegu (bez termoobiegu
codojedzenia
J. HAMELMAN- CHLEB NA ZAKWASIE 210miejscu bez przeciągów. W trakcie tego czasu ciasto należy dwukrotnie odgazować, przekładając je. Ciasto składamy po upływie 50 minut i 100 minut. Po tym czasie ciasto na chleb wyjmujemy z miski i formujemy bochenki, możecie uformować dwa bochenki bądź jeden większy. Na początek proponuje Wam dwa mniejsze. Ciasto przekładamy do koszyczków wcześniej posypanych mąką. Ja swój chleb piekłam(...)olejem, obsypałam mąką i ciasto na chleb wyrastało już w patelni. Ciasto wyrasta do 2,5 godzin. U mnie za pierwszym razem było to tylko dwie godziny, za drugim trzy godziny, a teraz 2,5 godzin. Wszystko zależy od szybkości fermentacji w cieście. Jeśli Twoje bochenki wyrastały w koszyczkach, przenieś je na kamień do pieczenia lub blaszkę. Przed
SMYKWKUCHNI
chleb z zakwasem z ogórków 195mąki :) Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 30 minut, można do lodówki w folii na całą noc,następnego dnia będzie jeszcze lepsze :) Po wyrośnięciu dzielimy na pół i zagniatamy chlebki do dwóch keksówek 30x11... Możemy ponacinać, posmarować jajkiem i posypać ziołami lub zostawić bez cudowania :) Gdy chleby w foremkach trochę podrosną, to włączamy piekarnik... Pieczenie: przez pierwsze
chleba naszego
Sernik wiedeński 218pianę z białek. Piec 60 minut w 180°. Jeśli chodzi o ser to próbowałam robić ten sernik z sera z wiaderka, ale nie za bardzo mi odpowiada. Ser wychodzi zbyt wilgotny, rozpadający się i od tego czasu wróciłam do starego sposobu mielenia zwykłego białego sera w maszynce. Biorę ser tłusty lub półtłusty. Skład ciasta krótki bez dodatku zapychaczy typu
Państwo Wojtczuk gotują
Waniliowe muffinki z dżemem brzoskwiniowym 212pieczenia, cukier z wanilią oraz cukier wsypujemy do mniejszej miski i mieszamy. Jajka wbijamy do większej miski i roztrzepujemy widelcem. Dolewamy masło oraz mleko i całość ponownie mieszamy widelcem (około 10 sekund). Suche składniki przesypujemy do mokrych i całość krótko mieszamy widelcem. Tylko do połączenia się składników. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Do papilotek wykładamy 2/3 ciasta. Następnie(...)wykładamy pozostałe ciasto. Papilotki będą wypełnione do około 3/4 wysokości. Na koniec każdą muffinkę posypujemy odrobiną brązowego cukru. Cukier da efekt chrupiącego wierzchu. Muffinki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 33 minuty w 175 stopniach (do uzyskania efektu suchego patyczka). Muffinki powinny się ładnie zarumienić. Ja piekę w temperaturze 175 stopni, grzałka dół + góra, bez termoobiegu. Smacznego
Smak mojego domu
Ciasto wegańskie z jagodami i porzeczką, bez cukru, bez glutenu 284składniki (bez owoców). 3. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać łyżką (powstanie gęste ciasto). 4. Ciasto przełożyć do blaszki 24x24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i na wierzchu poukładać owoce (jeśli owoce są kwaśne, radzę je troszkę posypać brązowym cukrem, najlepiej kokosowym). Ciasto piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 50-55 minut. Piekłam
Mała Cukierenka
Tarta z kremem tiramisu i malinami 986Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim spód oraz boki formy 24 cm posmarowanej masłem. Należy zwrócić uwagę, żeby spód w żadnym miejscu nie był zbyt gruby, ponieważ po upieczeniu będzie twardy. Spód wielokrotnie podziurkować widelcem (fot.1) . Wstawić do lodówki na 15 minut. Piekarnik nagrzać do 190°C (góra i dół bez termoobiegu). Piec przez 20-25 minut(...)uzyskania złotego koloru. Tutaj zrezygnowałam z pieczenia z obciążeniem i pokrywania folią aluminiową z góry - i efekt był w 100% zadowalający. Wyjąć i dokładnie ostudzić. Jajka ocieplić w temperaturze pokojowej (lub sparzyć skorupki wrzątkiem). Do żółtek dodać połowę cukru pudru i ubić mikserem na puszysty i jasny krem (ok. 7 minut). Osobno ubić białka z dodatkiem szczypty soli
Świat Ciasta
Babeczki czekoladowe 194Przygotowanie: Przygotowujemy dwie miski. Do jednej przesiewamy mąkę, dodajemy cukier ( babeczki nie należą do tych bardzo słodkich, dlatego jeśli lubicie bardzo słodkie, dodajcie 3/4 szklanki cukru.). Dodajemy proszek do pieczenia, przesiewamy kakao i wszystko razem mieszamy. Czekoladę używamy jakiej chcemy, ja polecam deserową, z mleczną mogą być za słodkie, a z gorzką zbyt gorzkie. Deserowa czekolada jest idealna(...)wysokości. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez około 15-20 minut, funkcja piekarnika góra-dół. Każdy piekarnik jest inny, należy zobaczyć patyczkiem, czy ciasto się nie klei. Wyjąć i ostudzić na kratce. Można udekorować polewą czekoladową i na to wiórki kokosowe lub posypka kolorowa. Choć i tak bardzo dobre są bez niczego i szybko znikają. Smacznego ;) Sypkie
Wołowina od rekina
Bułeczki z Suszonymi Pomidorami 194ciasto zwijam w rulonik i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – trudno jest to opisać ale na filmie i na zdjęciach dokładnie to pokazałam . Tak uformowane bułeczki będę piekła . Pieczenie bułeczek: Blachę z bułeczkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na środkową półkę i piekę około 18 minut . Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez
Uwaga Babcia Piecze Chleb
Ciasto grysikowiec bez pieczenia wg Ewy Wachowicz 1644blogu ciasta więc dziś łapcie to, pyszne bez pieczenia, bardzo szybkie. Składniki: 1 l mleka 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 200 g masła 1 szklanka kaszy manny 3 paczki herbatników polewa czekoladowa Wykonanie: Mleko, cukier, masło, kakao dodać do garnka zalać mlekiem i podgrzewać. Gdy mleko się zagotuje dodać kaszę mannę i gotować parę minut ciągle mieszając
Pychotkaaa
,,Mini szarlotki” 163masłem, oprószamy mąką. Ciastem wykładamy foremki na babeczki. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200ºC na złoty kolor. Wyjmujemy i wystudzamy. Nadzienie jabłkowe: 500 g jabłek 1 łyżka masła 3 łyżki cukru cynamon Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w paseczki. Wrzucamy do garnka i dodajemy masło, cukier, cynamon. Chwilę podgotowujemy, by jabłka lekko zmiękły. Beza: 3 białka
Podróż w kulinaria
Tarta z warzywami 191tart. Ciasto przykryć papierem do pieczenia, obciążyć fasolą i podpiec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180º C. Następnie zdjąć papier z fasolą i dopiekać spód jeszcze przez 5 minut. Kiełbasę pokroić w półksiężyce. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Kiełbasę i warzywa podsmażyć na oleju kokosowym, przez kilka minut. Składniki nadzienia dokładnie wymieszać bez koncentratu
Smaczne Potrawy
Pizza al tonno czyli pizza z tuńczykiem 219mogę się bez obejść) Wykonanie: Ciasto i sos pomidorowy wykonać według podanych przepisów. Na gotowym cieście posmarowanym sosem ułożyć mozzarellę pokrojoną w plastry. Następnie ułożyć tuńczyka (ale nie rozsmarowywać go po całej pizzy!) i anchovis; posypać drobno posiekanym chili i pokrojonymi oliwkami. Pizzę z tuńczykiem piec w rozgrzanym piekarniku (250 stopni) przez około 10-12 minut (ser musi się
Pociąg Do Kuchni
Pizza ze szparagami i feta 229wyrośnięcia. Podziel ciasto na 3 porcje i rozwałkuj na 3 okrągłe placki. Wymieszaj crème fraîche z czosnkiem, solą i pieprzem, posmaruj każdą pizzę. Poukładaj szparagi, pokrusz feta i posyp dymką pokrojoną w piórka. Całość posyp chili i sezamem. Piec pizza w nagrzanym piekarniku na 200ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 10 stopni więcej) przez około 15 minut. Podaj pizzę
codojedzenia
Sernik Bounty z musem z białej czekolady 224wybierać taki bez dodatku gumy guar ! zmiksować z cukrem masłem i żółtkami na jednolitą masę, budyń wymieszać z mlekiem kokosowym oraz likierem wlać do masy serowej zmiksować. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać. Wylać na kruchy spód. Wierzch ciasta przykryć aluminiową folią. Wstawić do piekarnika i piec 50 minut w temp
Wanilia i Kardamon