Podczas pieczenia śliwki puszczą dużo soku, ale on odparuje i kruchy spód nim nie nasiąknie. Ciasto zaliczam do ciast „na ostatnią chwilę”, czyli mają być goście a ja muszę ogarnąć mieszkanie i jeszcze upiec coś pysznego :). Polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łatwe Kruche Ciasto ze Śliwkami Składniki: Ciasto: 170g mąki(...)bardzo krótko wymieszać mikserem. Ciasto krótko zagnieść rękoma, trochę spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na około 45 minut. 2. Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując delikatnie mąką, na wielkość blaszki 25x35cm (blaszka wyłożona papierem do pieczenia) i ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać jeśli trzeba. Na wierzchu dość gęsto poukładać połówki śliwek i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika
Mała CukierenkaRozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Blaszkę smarujemy cienko margaryną (Dlaczego? Bo dzięki temu spód naszej pizzy będzie bardziej chrupki). Na blaszkę wykładamy ciasto, ugniatamy ręką aż ciasto ładnie pokryje blaszkę. Ostawiamy na około 15-20 minut pod ściereczką. Następnie dziurkujemy ciasto widelcem i smarujemy sosem (u mnie meksykański, nadał wspaniałego smaku). Przygotowujemy farsz. Cebulę(...)przygotowany farsz wykładamy na pizze. Na wierzch układamy plasterki kiełbasy. Całość posypujemy startym żółtym serem (polecam użyć mozzarelli, ja dziś nie miałam). Pizze wkładamy na środkowy poziom rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 22 minuty (pizze należy obserwować, każdy piekarnik inaczej piecze). Podajemy z ulubionymi sosami, ketchupem. Smacznego Poza pizza, idealne na każde weekendowe spotkania czy przyjęcia jest… SNACK Przysmak Świętokrzyski
Słodkie okruszkiwędzonym łososiem i szpinakiem. Tym razem jednak upiekłam tartę z surowym łososiem. Tak pysznej tarty dawno nie jadłam. Dawno też nie piekłam w takim wydaniu! Tarta z łososiem najlepiej smakuje jeśli po upieczeniu odstawimy ją na 15 minut. Wtedy też lepiej się kroi. Tarta z łososiem Składniki: okrągła forma o średnicy 28 cm i wysokim boku Spód do tarty(...)zagnieć ciasto. Zagniataj jedynie do połączenia składników. Zawiń w folię i włóż ciasto do lodówki na 30 minut. Wyjmij z lodówki i rozwałkuj na placek grubości 0,5 cm. Wyłóż formę ciastem, przykryj brzegi aluminiową folią, lekko dociskając. Zapobiegnie to nadmiernym zrumienieniu brzegów i ich obsunięciu. Nakłuj spód widelcem i wstaw do nagrzanego na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu
codojedzeniapieczenia. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć nim dno formy: można wcześniej lekko rozwałkować, można odrywać po kawałku i układać w formie, następnie wyrównać np. wałkując szklanką (ułożoną na boku) wewnątrz formy. Na wierzchu ułożyć ćwiartki śliwek Piec w temperaturze 190-200 o C przez około 30-40 minut lub krócej, do zezłocenia i wypieczenia ciasta. Wyjąć, wystudzić. Krem(...)nasionka z 1 laski wanilii Wszystkie składniki (koniecznie schłodzone!) umieścić w misie miksera. Ubić (końcówka miksera do ubijania białek) do otrzymania gęstego kremu. Wyłożyć na ostudzone ciasto ze śliwkami. Czekoladowa beza: 4 białka, w temperaturze pokojowej 200 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej 80 g gorzkiej czekolady, roztopionej i lekko przestudzonej Białka umieścić w misie miksera
Czerwień i błękitsmaku wanliowym łyżeczka proszku do pieczenia Płatki owsiane zalać w miseczce ciepłą wodą i odstawić do napęcznienia. Dodać jajko, rozgniecionego banana, proszek budyniowy i proszek do pieczenia, chwilę przemieszać. Smażyć na niewielkiej ilości oleju (u mnie kokosowy) po kilka minut z każdej strony. Na jeden placuszek przypada ok. 1,5 łyżki ciasta. Placuszki podawać z ulubionymi dodatkami(...)moim przypadku same kanapki to zazwyczaj za mało, więc przeważnie robię do nich jakąś sałatkę z warzyw, które akurat mam pod ręką. Składniki: pieczywo pełnoziarniste twaróg półtłusty (u mnie bez laktozy) pomidor rukola sól, pieprz, oregano Kromki chleba wcześniej podpiec w tosterze, posmarować masłem, nałożyć porcję twarożku, posolić. Ułożyć plasterki pomidora i rukolę, następnie przyprawić solą, pieprzem i oregano
Kuchnia Ellieokoło 0,5 cm, przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i obsypaną mąką, nakłuwamy widelcem, wstawiamy do lodówki na około 0,5 godziny. 3. Po tym czasie wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 - 200°C i pieczemy przez około 15 minut - na złoty kolor. Po upieczeniu odstawiamy spód do tarty do wystygnięcia(...)masę do wystygnięcia. Beza: 1. Białka ubijamy ze szczyptą soli za pomocą miksera na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy porcjami cukier cały czas ubijając. Ubijamy jeszcze przez około 10 minut. Ma powstać gęsta, biała masa bez wyczuwalnych drobinek cukru. Tarta cytrynowa: 1. Na upieczony spód do tarty wykładamy masę cytrynową. Równo rozsmarowujemy. 2. Ubitą bezę przekładamy do rękawa cukierniczego
W kuchni Katieczubate) 3-4 łyżki miodu 0,5 szklanki daktyli bez pestek 100 g gorzkiej czekolady 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 2 łyżki oleju Czerwoną fasolę dokładnie odsączamy i płuczemy zimną wodą. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Banany obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki. Czekoladę(...)proszek do pieczenia i kawę rozpuszczalną. Całość miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. U siebie użyłam blendera ręcznego. Zajmuje to kilka minut aby masa była gładka. Foremkę o wymiarach 24*24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę i wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika. Pieczemy na funkcji góra – dół przez 60 minut. Warto
VioletoweKucharzenieCzas leci i chociaż jestem na urlopie to mimo wszystko muszę mieć plan. Dzisiejszy dzień zaczęłam od pieczenia. Ciasteczka imbirowe to bardzo świąteczne wypieki . Nie może ich zabraknąć na święta. Malutkie ciasteczka …Nauczyłam się piec minimalne wypieki. Piekę mnóstwo rzeczy na święta, więc chcę aby moi goście spróbowali wszystkiego. Ostatnio dostałam pytanie na facebook czy ja tyję(...)mąkę, sodę oczyszczoną, drobno pokrojoną czekoladę i sól. Dodaj maślaną mieszankę i wymieszaj. Ciasto na początku wydaje się rzadkie, ale po 15 minutach tężeje. Uformuj z ciasta małe kulki, około 20 gramowe. Obtocz obficie w perłowym cukrze i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj odstępy między ciastkami. Piecz przez 15 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Ciastka
codojedzeniasoli *opcjonalnie: 2 łyżki sezamu/ulubione zioła Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce i wyrabiamy sprężyste ciasto ok. 5-7 minut. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ją na kilkanaście minut. Ciasto dzielimy na 6-8 równych części, a z każdej formujemy kuleczki. Na silikonowej stolnicy (taka jest najlepsza, gdyż przy jej użyciu możemy zrobić bardzo cienkie placki, a na drewnianej(...)przygotowane tortille nakładamy na wałek i umieszczamy je na rozgrzanej patelni, piekąc je bez użycia tłuszczu po 20 sekund z każdej strony (ten czas jest bardzo ważny, jeśli chcemy otrzymać miękkie tortille, chcąc otrzymać twardsze placki możemy piec je nawet 4 minuty z każdej strony). Faszerujemy lub jemy na sucho. Smacznego
Be Fit Be Strongcytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 50 g cukru 50 g masła 3 żółtka ok. 250 ml wody beza: 4 białka (W temp. pokojowej) 270 g cukru 1 łyżeczka octu winnego (ewent. zwykłego) Wykonanie: Składniki ciasta dokładnie wyrobić razem, zagnieść kulę. Ciasto zawinąć w folię, lekko rozpłaszczyć i włożyć do lodówki na 2 godziny. Cytryny wyszorować. Zetrzeć z nich skórkę(...)tarty (ok. 23-24 cm średnicy). Ciasto przełożyć do formy; nakłuć widelcem. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć (np. fasolą, ryżem). Piec przez 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Następnie zdjąć obciążenie i piec jeszcze przez kolejne 12-15 minut na złoto. Białka ubić na sztywno; gdy będą już prawie gotowe dodawać cukier partiami; na koniec
Pociąg Do Kuchnidostępnego na rynku jogurtu naturalnego bez laktozy marki Mlekovita. Ciasto: 250 g świeżego szpinaku 4 jajka 80 ml oleju 40 ml wody gazowanej 3/4 szkl. cukru trzcinowego 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 1 puszka brzoskwiń 350 g jogurtu naturalnego bez laktozy Mlekovita 5 łyżek cukru 4-5 łyżek żelatyny Dodatkowo(...)rozdrabniaczu do warzyw). Przekładamy na durszlak. Jajka miksujemy wraz z cukrem na jasną i puszystą masę (przez około 10 minut). Następnie obroty miksera zmniejszamy i naprzemiennie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz zmiksowany szpinak. Ciasto przelewamy do tortownicy (24 cm) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około
Smaki Na Talerzubiałkowa jest już sztywna kolejno dodajemy po jednym żółtku. Na koniec dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25x40 cm. Piec w nagrzanym do 170*C piekarniku przez 18 minut. Ostudzić biszkopt i skropić wymieszanym sokiem z cytryny i wódką. Wierzch posmarować dżemem połączonym z wódką. Masa kajmakowa(...)ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dodajemy kajmak (po 1 łyżce), wódkę i kawę. Wyłączamy mikser i łyżką mieszamy z pokruszonymi bezami. Masę wykładamy na warstwę dżemu. Masa śmietanowa: Żelatynę łączymy z sokiem z cytryny i wodą. Odstawiamy na 10 minut żeby napęczniała. Po tym czasie podgrzewamy ją w kąpieli wodnej (wstawiłam szklankę do gotującej się wody i mieszałam do momentu
VioletoweKucharzeniesuche drożdże). Całość dokładnie mieszam (gdy używamy mąki pszennej ciasto musimy kilka minut wyrabiać, przy mące orkiszowej nie ma takiej potrzeby). Po dokładnym wymieszaniu ciasta formuję z niego kulę i przekładam do miski przesmarowanej olejem. Zakrywam folią spożywczą i odstawiam do podwojenia objętości, na ok.1-1,5h. Po tym czasie ciasto zbijam, wykładam na blat, a następnie dzielę(...)ok.1h. Wyrośnięte bułki nacinam ostrym nożem, smaruję roztrzepanym jajkiem z łyżeczką mleka (szybciej się rumienią). Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190*C i piekę ok.12-14 minut, do lekkiego przyrumienienia, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Odstawiam do przestudzenia, choć to trudne, Mała podkrada z blachy jeszcze gorące... :-) Smacznego
Smaczne ZdroweMuffiny wstawić do piekarnika nagrzanego do 205 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 15 - 18 minut, aż staną się złociste, a wbity w ich środek patyczek/wykałaczka wyjdzie czysty. Upieczone muffiny wyjąć z piekarnika i odstawić na około 10 minut do lekkiego przestygnięcia. Lekko przestudzone muffiny wyjąć z blachy do muffinek. POLEWA: Cukier puder(...)hermetycznie zamkniętych pojemnikach/puszkach, w temperaturze pokojowej, przez okres do 5 dni. W przypadku, gdy w formie na muffiny pozostały miejsca wolne (bez ciasta), należy wlać do nich po 2 - 3 łyżki zimnej wody, zapewni to równomiernie pieczenie się muffinek. Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy muffinki są już upieczone. Jeśli po wbiciu w muffinkę patyczek pozostaje suchy
Gospodyni MiejskaSpróbujecie? Polecam! Większość składników do ciasta możecie nabyć na stronie: alezielonysklep.pl . (Forma o wymiarach około 9 x 22 cm) 200g daktyli suszonych (bez pestek) 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej 1,5 łyżki przyprawy do piernika 250 ml wody 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 60g oleju kokosowego (można użyć masła(...)zalać wodą. Całość gotować (na małym ogniu) 10 minut, a następnie zblendować na gładką masę. Miękki olej kokosowy należy utrzeć z cukrem i kolejno z jajkami oraz pastą z daktyli. Mąkę połączyć z sodą i proszkiem do pieczenia - po czym stopniowo dodać do pozostałych składników i dokładnie wymieszać. Ciasto przelać formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić
Di gotujesię jesień to myślę, że na świątecznym stole też mogłoby się pojawić. *foremka 23*28 cm Składniki: na ciasto: 5 jajek 250 g pierniczków glazurowanych (bez nadzienia) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na piankę: 1 opakowanie śnieżki 200 ml zimnego mleka 2 opakowania galaretki wiśniowej na wierzch: 1 l wiśni(...)przesianą z proszkiem do pieczenia i pierniczki. Delikatnie wymieszać i przelać do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 180*C około 20-25 minut. Wystudzić. Przekroić na dwa blaty, górny pokruszyć. Dwie galaretki rozpuścić w 3/4 szklanki wody i wystudzić. Śnieżkę ubić z mlekiem, wlać galaretki. Do tej masy dodać pokruszone ciasto i od razu wyłożyć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia