proszek do pieczenia i cukier waniliowy, mieszamy. Dodajemy żółtka oraz posiekana margarynę, zagniatamy szybko kruche ciasto dodając śmietanę. Ciasto dzielimy na 3 części. (część na spód największa ) Do jeden części dodajemy kakao. Częścią ciasta na spód wykładamy blachę, nakłuwamy i wkładamy do lodówki, pozostałe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na około 30 minut. Jabłka obieramy, ścieramy(...)oczkach, dodajemy sok z cytryny i cynamon, mieszamy. odstawiamy. Spód ciasta podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni prze z 7-8 minut. Ciasto smarujemy dżemem z czarnej porzeczki, na wierzch wykładamy dociśnięte z soku jabłka, oprószamy całość posiekanymi orzechami. Na jabłka ścieramy zmrożoną część ciemnego ciasta. Beza: białka ubijamy na sztywno dodając szczyptę soli, następnie dodajemy cukier
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiszklanki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 200g masła 1 łyżka śmietany 18% 3 żółtka pianka: 6 białek 1 szklanka cukru 100ml oleju (z pestek winogron, kokosowego lub rzepakowego) 1 op. budyniu malinowego (na 500ml mleka, bez cukru) 1 op. budyniu śmietankowego (na 500ml mleka, bez cukru) 2-3 szklanki malin opcjonalnie cukier(...)proszkiem i cukrem pudrem, posiekać z masłem, dodać żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Ciasto powinno być dość miękkie, wyglądać jakby takie duże "płaty" kruszonki. Formę (22x33cm) wyłożyć papierem. 1/3 ciasta odłożyć do lodówki, a pozostałym wyłożyć dno formy. Ciasto podpiec przez ok 10-12 minut w temp. 170stC. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Wsypać
Obiad gotowymiłośnikom dyniowych słodkości oraz tym, którzy nie zdążyli się jeszcze do owych wypieków przekonać, polecam pyszne wegańskie i bezglutenowe muffiny z orzechami. Ponieważ dyniowe purée świetnie spaja ciasta, babeczki obchodzą się bez jajek czy ich zamienników, a spora ilość orzechów czyni już niepotrzebnym dodatek innych tłuszczów. To proste składniki i jeszcze prostsze wykonanie, które gwarantuje miękkie, wilgotne, długo zachowujące(...)piekarnika nagrzanego do 160°C, piec około 25 (mniejsze) – 35 minut (większe muffiny), aż muffiny wyrosną i będą zrumienione, a wpity w nie patyczek nie będzie nosił śladów surowego ciasta (ciasto tuż po upieczeniu jest dość wilgotne, więc patyczek wbity w gotowe muffiny może nie być całkowicie suchy – mogą być na nim fragmenty wilgotnego ciasta, ale nie wyraźnie surowego
Even Better Fooddżem. Łączymy składniki suche z mokrymi, wsypujemy pokrojone orzechy i po wymieszaniu wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40 minut - do suchego patyczka. Smacznego :) Ciasto po upieczeniu jest naprawdę mięciutkie i wilgotne, ale nie gliniaste. Można je udekorować polewą karobową (1 łyżki masła, 1 karobu(...)wspomaga odporność organizmu.Zastosowanie: - do samodzielnego spożycia np. 2 łyżki dziennie,- jako słodzik do ciast, ciepłych i zimnych napojów, jogurtów, mleka,- jako polewa do lodów i deserów- do pieczenia chleba, ciast i ciasteczekWartość energetyczna i odżywcza 100g produktu: - wartość energetyczna 1155 kJ/275kcal,- białko: 1,16-1,18g,- węglowodany 62 g,- tłuszcz 0,2-0,6g PROSZEK
Symfonia SmakówDowolna polewa czekoladowa do dekoracji Prażone orzeszki arachidowe do posypania Jak wykonać ? Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia-samo dno. W rondelku umieścić masło, wlać wodę, wsypać kakao, kawę, cukier, podgrzać na średnim ogniu do rozpuszczenia masła i uzyskania jednolitej masy bez grudek. Zdjąć z ognia, przestudzić, gdy masa będzie wystudzona-może być letnia-dodać jajka, śmietanę oraz(...)połączenia. Wsypać mąkę wymieszaną z sodą oraz szczyptą soli. Wymieszać. Wylać do tortownicy. Piec w nagrzanym do 170*c piekarniku na grzaniu góra –dół przez około 45-50 minut-sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone, najwyżej zostawić jeszcze na kilka minut piekarniku. Zimne ciasto przekroić wzdłuż na 3 blaty. Przełożyć każdą warstwę powidłami, lekko docisnąć, wierzch polać rozpuszczoną
Wanilia i Kardamonkakao przesiewamy i dodajemy do puszystej masy jajecznej, delikatnie mieszając całość łyżką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód, resztę papieru wypuszczamy na zewnątrz) i przekładamy do niej ciasto. Formę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni i pieczemy przez 40 minut. Po upieczeniu wyciągamy formę z piekarnika i upuszczamy ją z 40 cm na podłogę lub blat. Odstawiamy(...)hibiskusowej śmietanki dodaję pozostałą część oraz cukier puder i całość miksuję kilka minut do uzyskania gęstego kremu. Malinowy mus Maliny gotuję z dodatkiem nalewki malinowej przez kilka minut do momentu aż uzyskam konsystencję musu a znaczna ilość wody odparuje. Mus powinien być gęsty. Studzę. Bezy kruszę na mniejsze części Puder hibiskusowy: w młynku do kawy miksuję suszone kwiaty hibiskusa
Mango Papajasię nie gubiły:-) Sernik z kawowymi biszkoptami troszkę trudne (czy ja kiedyś odważę się napisać ,,trudne"?) bez pieczenia biszkoptu ok 20 minut duża blacha - 25/35 Składniki: * gotowy blat biszkoptowy (ja upiekłam sama: 4 jajka, szklanka mąki, szklanka cukru, łyżeczka proszku do pieczenia) * 5 jaj * 25 dag serka homogenizowanego - waniliowego * 250 ml śmietany kremówki * cukier waniliowy * 5 łyżek(...)dodałam pół kieliszka wódki) * szklanka naparu z 5 łyżeczek kawy cappuccino o smaku brandy (zrobiłam cappuccino czekoladowe i po prostu dodałam brandy) - według mnie stanowczo za mało, robiłam to ciasto z połowy porcji a zużyłam całą szklankę. * 5 łyżeczek cukru - jak dla mnie za dużo - wystarczą 2 * duża paczka okrągłych biszkoptów * czekolada do polania - użyłam gotowej polewy i nie był
sierotka maRysia w kuchnimąki, kakao oraz proszek do pieczenia. Wsypujemy suche składniki do puszystej masy jajecznej, mieszamy całość łyżką lub szpatułką. Biszkopt przelewamy do blaszki o wymiarach mniej więcej 23 cm x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 30-40 minut. Wystudzony biszkopt kroimy na dwie części. Orzechowa beza: Piekarnik rozgrzewamy do temp(...)garnuszku podgrzewamy słodką śmietankę, wyłączamy gaz, do gorącej śmietanki wrzucamy połamaną czekoladę, całość mieszamy, aż czekolada się rozpuści Składanie ciasta: W blaszce umieszczamy połowę kakaowego ciasta, ciasto nasączamy kawą, rozsmarowujemy połowę waniliowego kremu, na kremie umieszczamy orzechową bezę, na bezie rozsmarowujemy drugą część kremu, przykrywamy drugą częścią kakaowego biszkoptu, biszkopt nasączamy kawą, na wierzchu ciasta rozprowadzamy polewę czekoladową. Uwagi
KulinarneImpresje.plminut), dodając po koniec starte na drobnych oczkach ziemniaki. Zalecam wyrabianie ciasta mikserem, gdyż jest bardzo klejące i nie dałoby się zagnieść go rękami bez dodatkowej mąki. Ciasto pozostawić w misce, przykryć ściereczką i pozostawić na kuchennym blacie w temperaturze pokojowej na 10-12 godzin. W połowie tego czasu odgazować ciasto oprószoną(...)mące dłonią, dzięki temu chlebek będzie bardziej puszysty. Ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość. Po tym czasie ponownie odgazować ciasto uderzając w nie pięścią. Kuchenny blat obficie wysypać mąką pszenną i przełożyć na nie ciasto. Oprószając mąką zarówno dłonie, jak i blat uformować z ciasta owalny bochenek. Ciasto będzie się kleić- nie żałujcie mąki :) Gdy już chlebek
Nastoletnie Wypiekanieproporcji 50:50 1 lekko czubata łyżka kakao/karobu 1 łyżka ksylitolu (najlepiej ksylitolowego pudru lub ksylitolu zmielonego na puder) 2 duże jajka 1/3 łyżeczki ekologicznego proszku do pieczenia bez fosforanów szczypta soli i przyprawy korzenne: 3 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka imbiru, 2/3 łyżeczki mielonych goździków, 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu, po dużej szczypcie mielonego anyżu, ziela angielskiego, gałki muszkatołowej(...)olej, jajka i syrop/syrop z melasą – całość połączyć mikserem (powstałe ciasto będzie gęste, z łatwością dające uformować się w kulę, nieklejące lub klejące się nieznacznie). Miskę z ciastem zabezpieczyć od góry talerzem lub folią spożywczą, odstawić do lodówki na 30 minut. Przygotować dużą blachę i arkusz papieru do pieczenia o wymiarach blachy. Bezpośrednio na papierze dość cienko rozwałkować część
Even Better FoodBiszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka octu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier, następnie ocet, żółtka, mąki i proszek do pieczenia. Całość pieczemy ok 30 minut w 180 st. C Pianka śmietanowa: 1 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie(...)cukrem (ale nie gotujemy) mieszamy z żelatyną, a gdy przestygnie dodajemy śmietanę. Galaretki kroimy w kostkę. Część wykładamy na biszkopt i pokrywamy masą śmietanową, resztę wciskamy na wierzch ciasta i gotowe. Odstawiamy całość do lodówki na kilka godzin by stężało
Cynamonowe szczęściezapiekania wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia, to zdecydowanie nam ułatwi wyjmowanie. Dajemy tego papieru ( folii) na tyle dużo aby także przykryć wierzch. Chyba, że mamy naczynie z pokrywką, a więc wtedy nie trzeba. Jeśli sos będzie gęsty, należy podlać 1/3 szklanki wody lub rosołu. Płaty ciasta bez względu co pisze na opakowaniu lekko obgotowujemy(...)warstwę ciasta, które posypujemy serem, następnie sos, znów ser, ale już bardzo niewiele. Ser na cieście zadziała także jako spoiwo i połączy składniki. Pół szklanki sera mieszamy ze śmietaną, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, lekko doprawiamy i zostawiamy sobie na później. I tak do wyczerpania produktów, kończąc na cieście. Przykrywamy i do piekarnika ( 180 stopni), po 20 minutach odkrywamy, smarujemy
Dieta moja pasjadodajemy do reszty składników. Zagniatamy, nie zbyt długo, na gładkie ciasto. Dzielimy na dwie równe połówki i wyklejamy nimi dwie takie same, wyłożone papierem do pieczenia formy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor w 150°C z termoobiegiem w sumie przez około 35-40 minut. W tym czasie przygotowujemy orzechy. Orzechy siekamy tak żeby część z nich(...)margarynę z miodem. Dodajemy posiekane orzechy i cukier puder. Podgrzewamy aż wszystko zacznie się gotować. Tak przygotowane orzechy wylewamy po około 15 minutach na jedno z podpieczonych ciast i pieczemy dalej przez kolejne 20 minuty. Upieczone ciasta pozostawiamy do wystudzenia. W garnku z grubym dnem zagotowujemy połowę mleka. Dodajemy do niego cukier i mieszamy aż się rozpuści. W drugiej części
PatiGotujedodajemy do reszty składników. Zagniatamy, nie zbyt długo, na gładkie ciasto. Dzielimy na dwie równe połówki i wyklejamy nimi dwie takie same, wyłożone papierem do pieczenia formy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor w 150°C z termoobiegiem w sumie przez około 35-40 minut. W tym czasie przygotowujemy orzechy. Orzechy siekamy tak żeby część z nich(...)margarynę z miodem. Dodajemy posiekane orzechy i cukier puder. Podgrzewamy aż wszystko zacznie się gotować. Tak przygotowane orzechy wylewamy po około 15 minutach na jedno z podpieczonych ciast i pieczemy dalej przez kolejne 20 minuty. Upieczone ciasta pozostawiamy do wystudzenia. W garnku z grubym dnem zagotowujemy połowę mleka. Dodajemy do niego cukier i mieszamy aż się rozpuści. W drugiej części
PatiGotuje