jajku, mieszając dokładnie za każdym razem. Dodać kawę, ekstrakt waniliowy i sól. Następnie do masy przesiać mąkę i ponownie dobrze wymieszać. Do mieszania nie należy używać miksera, ponieważ wtedy ciasto zbyt mocno się napowietrzy - i stworzy nam zbyt grubą, kruchą skórkę na powierzchni. Ciasto przelać do przygotowanej formy. Piec przez około 20-25 minut, do momentu aż ciasto lekko(...)ponownie wymieszać. Ciasto brownie wyjąć z formy i za pomocą foremki powycinać z niego, jak największą ilość serduszek. Uzyskaną ilość podzielić na pół. Przygotowany wcześniej krem malinowy, przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Odłożoną połowę ilości serduszek - pokryć równomiernie kremem malinowym. Następnie na każdym serduszku z kremem, ułożyć jedno z serduszek bez kremu, lekko dociskając
Świat CiastaPrzedstawiam grube, pożywne ciasteczka a'la owsianka.Ciasteczka są pyszne, zrobione z samych zdrowych składników. Doskonale zaspokajają apetyt na słodycze, przez co stanowią świetną przekąskę na diecie
Healthy food explorerklopsiki. Na takie klopsikowe zachcianki moja odpowiedź jest jedna. Chcą klopsiki to niech je mają, ale bez mięsa za to z dużą ilością jajek. Moja młodsza córka swego czasu mocno obraziła się na jajka i przestała jeść swoją ulubioną jajecznicę. Dziś jajka je przemycone w innych potrawach. Gdy nie widzi co jest w środku to sukces murowany(...)sami. Klopsiki jajeczno-jaglane składniki: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 1 jajko 3 jajka ugotowane na twardo pęczek dymki sól, pieprz do smaku mąka owsiana do obtoczenia klopsików masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia wykonanie: Kaszę jaglaną należy ugotować według opisu na opakowaniu. Po ugotowaniu wystudzić. 3 jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimna wodą, a następnie obieramy z łupinek
Przysmaki Karolkidosyć szybko przyswoiłam sobie taką oto piosenkę: „Raz tutaj jestem, a raz tam, Bo zdolność przenoszenia mam. Materię czuję tak jak pies, Od razu widzę co w niej jest… Bez mikroskopu widzę atomy, Widzę elektron co mknie jak szalony. Widzę i prąd, co po drucie gdzieś płynie, Widzę co robią wirusy. Tfu świnie!! Na księżyc chyba kopnę się(...)jajka 2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oleju 3 łyżki oliwy. Dodatki: bita śmietana, owoce, orzechy Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek i umieszczamy w sporej misce. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy mąkę, mleko, proszek do pieczenia, olej, oliwę, sól i cukier i wszystko miksujemy na gładziutkie ciasto. Powinno
Kate's Kitchenpieczenie góra/dół. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać do jajek suche składniki i olej, cały czas miksując masę. Do ciasta dodać odcedzone rodzynki, skórkę pomarańczową i marchewkę. Całość wymieszać dużą łyżką. Masę przełożyć do formy. Piec ok. 40 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika na kratkę, a gdy ostygnie, usunąć papier do pieczenia. Czas Świąt spędziłam(...)atmosfery i bliskości... Książka przypomina, co tak naprawdę ważne jest w czasie Świąt. Jest optymistyczna i ciepła, a przy tym ładnie, czasami żartobliwie napisana. Porusza rozmaite problemy zwykłych ludzi bez nadęcia i pretensjonalności. Z góry wiadomo, że dobrze się zakończy, ale to nie szkodzi, bo w tego rodzaju świątecznej literaturze chodzi właśnie o ciepło i dobro. Dzięki temu czytelnikowi
Weekendy w domu i ogrodzienajlepszej piekarni. Polecam! Składniki na 2 chałki: 500 g maki orkiszowej jasnej 700 250 ml mleka 30-40 g świeżych drożdży 60 g masła 4 łyżki miodu 2 jajka 1/2 łyżeczki soli Składniki na nadzienie makowe: 200 g suchego, zmielonego maku 180-200 ml mleka 3 łyżki miodu 2 łyżki likieru pomarańczowego 120 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki mielonych(...)wyrośnięte ciasto podzielić na 2 równe części. Z każdej części odważyć 3 kawałki o jednakowej wadze. Kolejno rozwałkowywać je na długość około 40 cm i 15 cm szerokości. Smarować masą makową zostawiając wolne brzegi. Jeden brzeg z dłuższej strony posmarować delikatnie wodą i zrolować. Odłożyć na blat/stolnicę podsypany mąką. Tak samo postąpić z pozostałymi 5-ma kawałkami ciasta. Trzy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej barwniki spożywcze: żółty, pomarańczowy, czerwony, zielony, niebieski, fioletowy ( ja używałam tych w proszku) 5 dodatkowych miseczek Krem: 750g serka mascarpone ( 3 opakowania po 250g) 5 łyżek cukru pudru 5 łyżek śmietany 18% 7 dorodnych truskawek spora garść malin Do tego: owoce do udekorowania wierzchu ciasta ( u mnie maliny(...)płatki migdałów do obsypania boków ciasta Sposób przyrządzenia: Biszkoptowe blaty: 1. Oddziel białka od żółtek. 2. Białka ubij na sztywną pianę. 3. Nie przestając miksować dodawaj partiami cukier. 4. Wciąż miksując dodawaj do masy żółtko po żółtku. 5. Do masy dodaj przesiane mąki i wymieszaj dokładnie szpatułką do połączenia się składników. 6. Gotową masę podziel na 6 równych części, rozdzielając
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPrzynajmniej dumą mojej Kuchni :) I to jaką! Podchodziłam do niej kilka razy, ale za żadnym nie udało mi się uzyskać smaku, który wymyśliłam sobie w głowie
Kuchnia w Słońcu SkąpanaKolorowe, pachnące, wypełnione malinowym dżemem i aromatycznym budyniem, orkiszowo-twarogowe bułeczki. Słodkie i w dodatku zdrowe. Przygotowałam je dzisiaj z rana. Co mnie do tego
Smiling Shrimpzawiodła standardowa 30%, bądź 36%. Śmietana Bravo nie ma szans na niepowodzenie, nie może się nie udać. Ubija się niezwykle szybko, jest nieco słodka i można nią ozdabiać torty bez użycia usztywniacza w postaci żelatyny, czy innych substancji typu fix ;) Kształt jaki jej nadamy nie zmienia się tak jak to bywa w śmietanie, którą zwykliśmy kupować. Praca z nią(...)cukrem ubijamy na bardzo puszystą jasną masę. Przestajemy miksować i dodajemy powoli przesiane mąki razem z proszkiem do pieczenia, mieszając uważnie, aby nie uszkodzić nadto struktury piany z jajek. Wylewamy do tortownicy o średnicy 22-23 cm. Papierem do pieczenia wykładamy jedynie dno, a boki pozostawiamy suche, nie smarujemy niczym. pieczemy 35 - 40 minut w temperaturze 160 - 170°C. Pamiętajmy
MamaOskarkaSezon owocowy w pełni. Nic tylko przebierać w darach natury. Tym razem na targu moją uwagę zwróciły nadzwyczaj dorodne morele. Chwila, moment i jest koncept) Flan
Mia Cucina SofietaBardzo lekka tarta czekoladowa, a właściwie tarta z czekoladowym musem. W zależności od użytej czekolady, może być bardzo słodka, albo lekko gorzkawa – wytrawna. Jednak w
Pociąg Do KuchniJuż wszystko gotowe? Tak, na pewno... Baranek z masła, kiełbasa, baby i serniki, żur, galareta, pasztet i pieczenie,sos do jaj, szynka w galarecie, sałatka
W kuchni Karmel-itkikluski to bez wątpienia smak mojego dzieciństwa. Kojarzą mi się z mieszkaniem babci na Mokotowie. Kluski szare z tartych ziemniaków zawsze uwielbiałam. Lubiłam podkradać je na zimno i wcinać gdy już były zimne. U nas tradycyjnie jedzone z podsmażaną cebulką lub boczkiem. Rodzice i dziadkowie jedli zawsze do nich zsiadłe mleko. Jak chyba do większości obiadów(...)testową. Jeśli się rozpada, dodaję mąki. Jeśli trzyma formę, jadę z resztą ciasta. Tak czy siak….Takich smaków i aromatów z dzieciństwa chyba się nie zapomina Drukuj Kluski szare, żelazne kluski window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 5-6 dużych ziemniaków 6 łyżek mąki pół łyżeczki soli jajko Cebulka, boczek na okrasę. Wykonanie Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce
Mieszam w Garnkumasła, schłodzonego 1 jajko 2 łyżki cukru pudru 1 – 2 łyżki zimnej wody (ewentualnie) Z podanych składników zagnieść szybko ciasto, najlepiej wszystkie składniki wrzucić do malaksera i siekać dopóki wszystkie składniki się dobrze nie połączą (porobią się z nich takie niby kulki). Jeżeli ciasto nie będzie chciało się połączyć dodać lodowatą wodę. Ciasto uformować w kule, spłaszczyć, owinąć(...)wysmarowaną wcześniej masłem i oprószoną mąką. Wyrównać. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać specjalne kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może to być również fasola lub ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 10 minut. Wyjąć z piekarnika. Składniki na nadzienie porzeczkowe: 700 g porzeczki czerwonej
moj przepis na