Rzymskie gnocchi to kolejne danie kuchni włoskiej które pokochaliśmy. W odróżnieniu od zwykłych gnocchi, które są odpowiednikiem naszych kopytek to rzymskie gnocchi to zapiekanka z semoliny
UgotujmyTo.plMamy lipiec. Ale aura najwidoczniej jest w tym roku na bakier z kalendarzem; ewentualnie ma na głowie mnóstwo innych spraw i zapomniała wyrwać kilka kartek, lub
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Gotuj Się Kto Możejajka 2 łyżki cynamonu szczypta wanilii szczypta soli Składniki na nadzienie chia: 2 szklanki mleka kokosowego 4 łyżki nasion chia 1 łyżka miodu Składniki na polewę: 4 łyżki soku z buraków 3/4 szklanki oleju kokosowego 2 łyżki miodu 2 łyżki masła klarowanego 2-3 łyżki ciepłej wody Przygotowanie ciasta: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Dwie okrągłe formy do ciasta (średnica(...)Przygotowanie polewy: Blendujemy wszystkie składniki razem do uzyskania jednolitej, aksamitnej konsystencji. Przygotowanie tortu: Wyjmujemy upieczone ciasto bananowe z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Jedną formę otwieramy i wyciągamy ciasto. Pudding z nasion chia mieszamy ponownie i wylewamy na ciasto, które nadal jest w formie. Na warstwę puddingu kładziemy drugi kawałek bananowego spodu. Taki torcik odkładamy na około godzinę do lodówki
PaleoLifeposiekać łopatka lub nożem. Wbić jajko i wlać śmietanę. Zagnieść ciasto i uformować w kule. Na blacie rozłożyć folie spożywcza i wyłożyć kulkę ciasta. Rozwałkować na folii na prostokąt wielkości naszej blaszki ( u mnie 35x30 cm). Formę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto (obracamy po prostu folie, układamy ciasto i dociskamy do formy, dopiero teraz ściągamy folie(...)tężejącej galaretki wylać na ser i wstawić do lodówki do stężenia. Truskawki ułożyć na warstwie galaretki. Przylać resztą tężejącej galaretki. Wstawić do lodówki, aby całość stężała. Ciasto podawać z małymi bezami. Przechowywać w lodówce. Smacznego
Chocolate Muffin Blogcała reszta była przygotowana bez jakiegokolwiek dzwonienia do nas, pytania, ustalania co i jak, po prostu 100% profeska, no i tyle :)) Wzięliśmy trochę rzeczy ze sobą ale zupełnie z własnej woli przyłączenia się do imprezowych przygotowań. Więc, oprócz tortu, o którym będzie w najbliższym czasie osobno, na wegańsko-niewegańskiej imprezie były jeszcze: SŁODKOŚCI: - nasze ciasto czekoladowe z wiśniami(...)PÓŁNOCY: - krokiety z mięsem dla większości i krokiety z pieczarkami dla nas, - pyszny wegański barszczyk dla wszystkich (fotek niestety brak). Co prawda w cieście naleśnikowym do krokietów znalazło się jajko ale zapytałam o nie dopiero teraz, kiedy piszę ten tekst, ponieważ patrząc na całość tego dania i ogólnie wszystko, co zostało przygotowane, nawet do głowy by mi nie przyszło
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEcukru pudru,4 jajka,2 łyżki kwaśnej śmietany,1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,1 płaska łyżeczka amoniaku,1-2 małe słoiki powideł (użyłam 1 standardowej wielkości słoika konfitury wiśniowej domowej roboty),20 dkg włoskich orzechów - użyłam orzechy Kresto.Margarynę, mąkę z proszkiem i amoniakiem, żółtka i śmietanę wymieszać i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie(...)lodówki na przynajmniej pół godziny.Każdą część rozwałkować i wyłożyć do prostokątnej blaszki. Ja użyłam nieco mniejszej, kwadratowej, stąd moje ciasto wyszło grubsze niż oryginał.Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Ciasto wysmarować powidłami (lub konfiturami, lub dowolnym dżemem) i rozłożyć równomiernie ubitą pianę. Na pianę rozsypać posiekane nożem orzechy.Piec w temperaturze
Codzienna kuchnia niecodziennazależy przede wszystkim od tego, jakie jajka chcemy uzyskać.Poza tym, jest kilka zasad, która sprawią, że nasze jajka będą idealne.Jajka należy umyć przed gotowaniem. Nie, nie oszalałam. Na skorupkach znajduje się mnóstwo drobnoustrojów. Niby wysoka temperatura je zabije? No, niekoniecznie. Wolałabym nie ryzykować ciężką grypą żołądkową, w najlepszym przypadku. Niby jajka prosto z łubianki są czyste(...)metoda polega na krótkim czasie gotowania jajek, a następnie na pozostawieniu ich, aby "doszły". Metoda wywołują spore kontrowersje, ze względu na ten krótki czas gotowania (salmonella i te sprawy). Ale jest dość przystępna i każdy sobie z nią poradzi.Do rondla wlewam tyle wody, aby zakryła jajka. Kiedy woda się zagotuje, powoli wkładam jajka za pomocą łyżki. Przykrywam pokrywką i gotuję
W kuchni Karmel-itkiNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Słodkie zapomnienieChlebek bezglutenowy na bazie mąki z niepalonej gryki - bez miksów, bez kukurydzy, ryżu. Charakterystyczny gryczany smak łagodzi dodatek karobu i kolendry. Wypieki z mąki
głodny alergikMuffinki jogurtowe to taki klasyk. Jeden z najbardziej podstawowych przepisów na muffinki. Ja korzystam z przepisu Nigelli Lawson, jedyne co zmieniłam to zastosowałam odrobinę większe proporcje
Poezja smakuTarta serowa ze szparagami Jest wiosna, są szparagi. To moje motto na wiosnę. Dzisiaj szparagi trafiły do tarty i jest naprawdę pysznie. Bardzo kruchy spód (jeżeli
Pełny talerzsezonie na dynie oprócz zup, puree i innych wytrawnych dań, zawsze piekę dyniowe ciasteczka. Chrupiące na zewnątrz a miękkie w środku, aromatyczne, niezbyt słodkie , bez dodatku jajka i masła. Idealne do moczenia w gorącej herbacie lub kakao . Zawsze te ż można zabrać te przepyszne ciasteczka do szkoły lub do pracy i w wolnych chwilach(...)szczyptę soli, proszek do pieczenia, cynamon, cukier, rodzynki i startą dyni ę. Na sam koniec dodajemy olej i mleko. Masę dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 1 godziny. Z ciasta formujemy kuleczki (ok. 40 gram), które wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki delikatnie spłaszczamy formując
La grande e la piccola cuocaChleb gryczany jest niebywale łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny. Piecze się go bez dodatku mąki, drożdży czy zakwasu. Chleb ten mogą jeść osoby uczulone
Codziennik Kuchennymiski wsypujemy cukier, wbijamy jajka, dodajemy ostudzone puree z batata oraz płynne masło. Wszystko dokładnie łączymy, mieszając trzepaczką. 5. CIASTO (1 min) Do miski z suchymi składnikami dodajemy mokre. Mieszamy całość szybko i niedbale, tylko do połączenia składników (nie martwcie się, jeżeli nadal będą widoczne grudki mąki). 6 . PIECZENIE (1h) Gotowe ciasto przekładamy do formy (u nas keksówka 12x24cm(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie rozprowadzamy ciasto i wkładamy je do rozgrzanego piekarnika. Po ok. 30-40 min pieczenia sprawdzamy, czy wierzch ciasta nie przypieka się zbyt mocno – jeżeli tak, nakładamy na niego luźno kawałek folii aluminiowej. Po 50 minutach sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Jeśli po włożeniu w środek ciasta wyciągniecie suchy patyczek, chlebek można wyjmować
Nerds Kitchen