Keto bounty – czyli wegańskie niskowęglowodanowe batony będące zdrowszą wersją znanych wszystkim kokosowych batonów. Fenomenalnie proste w przygotowaniu, potrójnie kokosowe, dodatkowo bez cukru i bez
WegePrzepisroboty są świetnym sposobem na taką przypadłość.Pożywne, wartościowe, a przede wszystkim bez chemii i tony cukru. Przepis znalazłam na blogu Niebo na talerzu. Podaję od razu ze swoimi modyfikacjami. SZYBKIE CIASTECZKA OWSIANE /inspiracja: Niebo na talerzu/ 2 szklanki płatków owsianych- półtorej szklanki mąki- 2 jajka- 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego, ale niekoniecznie) - 100 g roztopionego masła- pół łyżeczki(...)ciasteczek 2 szklanki płatków owsianych 1,5 szklanki mąki 2 jajka 1/2 szklanki ksylitolu (cukier brzozowy) 100g roztopionego masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej garść rodzynek Wszystkie składniki wymieszałam łyżką. Gdy masa będzie zbyt gęsta, dodać łyżkę lub dwie mleka albo wody. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Układam łyżeczką porcje ciasta w odległości na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę
W kuchni Karmel-itkiŚwięta Bożego Narodzenia to najmilsze i najbardziej oczekiwane ze wszystkich dni w roku. Ważna jest w nich tradycja, niezmienność, wspomnienia z dzieciństwa, zapamiętane zapachy, smak wigilijnych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCzłowiek szybko się przyzwyczaja do dobrego... Przez pewien czas mieliśmy z C. okazję żyć jak ludzie - budziliśmy się razem, spać kładliśmy się razem, jedliśmy wspólnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię na koniec sierpnia. Wylądowało w pudełkach dla gości, mam nadzieję, że im również smakowało :) Zapraszam też na drugą część wpisu, krótko do poczytania pod przepisem :) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 2/3 szkl. mąki pszennej 4 czubate łyżki kakao 5 łyżek cukru Masa wiśniowa: 1/2 litra wydrylowanych wiśni z kompotu (lub z soku własnego) 1/2 litra soku wiśniowego (może być(...)wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier, a następnie likier advocatowy. Na koniec wlewamy ciepłą, ale nie gorącą żelatynę - podczas wlewania cały czas miksujemy! Masę rozprowadzamy na cieście, a następnie na wierzch ścieramy gorzką czekoladę (można też wykorzystać gotowe posypki). Całość chłodzimy w lodówce. A teraz troszkę literatury :) 11 września mój blog obchodzi 2 urodziny
Kolorowy PrzepisownikMoi drodzy choć za oknami czuć już wiosnę, to na świeże owoce czy też warzywa przyjdzie nam jeszcze trochę poczekać. Jak za pewne wiecie nie stronię
vaniliowoczekoladowaodstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości - ok. 1,5 h. Gdy ciasto wyrośnie Pani Dorota zaleca podzielić ciasto na 10 równych kawałków, ja skłaniałabym się jednak ku 5-6 większym bajglom. Z każdego kawałka ciasta formujemy kulkę i w środku każdej robimy otwór. Okręcamy ciasto na jednym palcu, a gdy dziura się rozszerzy - dwoma. Bajgle kładziemy na oprószonej mąką(...)mąkę wymieszaną z chilli oraz odrobiną soli i pieprzu. Drugi - na jajko rozbełtane z odrobiną wody i startym na małej tarce cheddarem, trzeci - na bułkę tartą wymieszaną z sezamem oraz czwarty - na gotowe kotleciki. I tak najpierw każdy kawałek obtaczamy w mącę i przyprawach, następnie dokładnie w jajku z serem i na końcu w bułce tartej oraz sezamie. Układamy obok
Cooking Monsterkażdy chyba choć jedną Ankę zna). I choć Duńczycy imienin nie obchodzą (znów wywołałam falę zdziwienia domagając się od C. życzeń chociażby), to przygotowałam sobie ciasto lekko udające tort. Historia ciasta jest prosta, acz niezwykła - otóż zobaczyłam w sklepie porzeczki. Phi! - niejeden wzruszy ramionami. Porzeczki, a cóż to za ekstrawagancja? Na każdym ryneczku można kupić kilogram za parę złotych(...)brownie ciasto czekoladowe doskonale kontrastuje z lekkim, kwaskowatym kremem, w którym czerwone kuleczki niemal eksplodują smakiem po rozgryzieniu. Polewa i dekoracja to taka kropka nad i - dzięki temu ciasto naprawdę pięknie się prezentuje. W ramach imienin częstuję więc ciastem porzeczkowo-czekoladowym: prostym, a jednocześnie wykwintnym. Czekoladowe ciasto z kremem porzeczkowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 28 cm) ciasto czekoladowe
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTak banalne, a jednak prawdziwe!! Wpisem tym biorę udział w akcji: Co można powiedzieć o mnie i moich preferencjach kulinarnych zaglądając do mojej spiżarni (czytaj
Mia Cucina Sofietapozostałe składniki na ciasto oprócz masła. Składniki mieszam w misce łyżką, gdy wstępnie się połączą dodaję masło i nadal mieszam ciasto w misce do momentu aż tłuszcz wchłonie się w ciasto. Następnie ciasto wykładam na blat podsypany mąką i wyrabiam około 4 minut aż ciasto stanie się gładkie, lśniące i nie będzie kleiło się do dłoni. Ciasto jest dość delikatne(...)ciasto do wyrośnięcia. Po 30 minutach – odpowietrzanie ciasta: Ciasto po 30 minutach wyrastania odpowietrzam, ciasto kilkukrotnie ugniatam w misce i ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. Końcowe przygotowanie drożdżówek : Na blat podsypany mąką wykładam wyrośnięte ciasto i dzielę na 10 w miarę równych części, aby łatwiej było mi je podzielić z ciasta
Uwaga Babcia Piecze Chlebwyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia. Po około 40 minutach – końcowe przygotowanie pasztecików: Wyrośnięte ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką, przerabiam kilka razy, nakrywam ściereczką i odkładam na około 5 minut aby odpoczęło – według mnie dzięki temu ciasto łatwiej się wałkuje. Następnie ciasto rozwałkowuję na prostokąt o szerokości około(...)centymetrów i grubości około 3 milimetrów i dzielę na 3 paski o szerokości około 11 centymetrów (najlepiej użyć do tego linijki). Na rozwałkowane ciasto nakładam wzdłuż ciasta farsz bliżej jednego z brzegów. Następnie ciasto zwijam ściśle w rulon, po zwinięciu delikatnie spłaszczam dłońmi od góry. Tak uformowany wałek kroję nożem na kawałki o długości około 3 centymetrów. Paszteciki układam
Uwaga Babcia GotujeDzisiejsz ą tart ę upiekłam po raz pierwszy i od pierwszego kęsa zachwyciłam sie jej smakiem. Na pewno będę powtarzała
La grande e la piccola cuocatworzą jakieś kompozycje na talerzu. Mogą wykonać proste czynności kuchenne, takie jak na przykład: obieranie gotowanych jajek ze skorupek, miksowanie blenderem składników na pastę, smarowanie chleba, układanie plasterków warzyw czy sera na kanapkach. Dzieci w wieku szkolnym mogą już nawet upiec proste ciasto czy zrobić nieskomplikowany obiad. Są w stanie na przykład samodzielnie obrać warzywa ze skórki (używając odpowiedniego noża(...)naprawdę piękne dzieła sztuki kulinarnej Podobnie jak w przypadku kanapek, dekorowanie gofrów możemy zlecić nawet najmłodszym dzieciom. Przedszkolaki mogą przygotować mus owocowy lub bitą śmietanę, a nastolatki – przygotować ciasto i upiec samodzielnie gofry. Polecam Wam ten przepis na tradycyjne gofry – zawsze się udaje. Koktajle z warzyw i owoc ów Przygotowanie koktajlu to bardzo prosta czynność, która daje dzieciom
WiszniówkaMama Karmele-ona pożyczyła mi książkę kucharską - "TANIA KUCHNIA NA CIĘŻKIE CZASY" , autorstwa Edy Kierskiej, aż z 1916 roku, która należała do Jej
W kuchni Karmel-itkimojprzepisna.pl | Pavlova z frużeliną rabarbarowo-truskawkową ze śmietanką kokosową Na prośbę mojego męża, jeden z najbardziej lubianych deserów, królowa wśród bez – Pavlova! Tym razem
moj przepis na