Przyznam się bez bicia: mam lenia. Ogromnego lenia patentowego. Staram się dziś nadrobić zaległości blogowe, bo oprócz lenia - dzieje się w życiu całkiem sporo. Sporo zmian mnie wkrótce czeka i staram się choć trochę oswoić i przygotować na nie. I tak prawdę powiedziawszy - nie wiem, czy się da, ale... jak nie sprawdzę, to się nie przekonam, prawda? W każdym(...)sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli 1/2 szklanki brązowego cukru 1 duże jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/2 szklanki otrębów owsianych lub płatków owsianych drobno posiekane orzechy laskowe - u mnie około 200 gram orzechów prze obraniem Masło z cukrem ucieramy na gładką, białą masę. Dodajemy roztopioną czekoladę, jajko i ekstrakt z wanilii i ucieramy na gładką masę. Dodajemy proszek
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Włoska klasyka w najlepszym wydaniu. 'Tiramisu' czyli po włosku "podnieś mnie, unieś'. Kawa w takiej postaci zdecydowanie pobudzi każdego do życia :-) Tiramisu ma wiele odmian. Nie
maniapieczeniajabłek było więcej, niż to konieczne. Ale to zupełnie nie szkodzi- w końcu to jesień, czas doherbacianych przegryzajek, ciast cynamonem i jabłkiem pachnących. I oto powstało ciasto- lekkie puszyste, bardzo aromatyczne, z wyczuwalną tymiankową nutą. To ona najbardziej charakteryzuje to ciasto, powodując że mam ochotę zaparzyć herbatę w stylu "Downton Abbey" i zasiąść przy kominku w mojej popołudniowej kreacji. Coś(...)wciąż w spodniach od piżamy. Też będzie fajnie:) CIASTO JABŁKOWE Z TYMIANKIEM 200g mąki 1/2 łyżeczki sody 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki ziela angielskiego (około pięciu ziaren, utartych w moździerzu) 1/4 łyżeczki soli 100g brązowego cukru 100g białego cukru 150ml oleju roślinnego 2 jajka 2 1/2 łyżki mleka 1 łyżka syropu waniliowego 2 jabłka
les mirabellesmoich ulubionych :) Ciasteczka inspirowane przepisem ze strony Moje Wypieki. Zapraszam do pieczenia! :) Składniki (na 1 blaszkę ciastek): 150 g gorzkiej czekolady 50 g masła 1/3 szklanki cukru 2 jajka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii cukier puder do obtaczania ciasteczek CZAS PRZYGOTOWANIA: 260 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Czekoladę(...)wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny (a najlepiej na całą noc. Im dłużej ciasto będzie w lodówce, tym bardziej popęka w trakcie pieczenia). 4. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Z przygotowanego ciasta formujemy kuleczki odrobinę mniejsze od orzecha włoskiego. Staramy się jak najkrócej trzymać ciasto w dłoniach, żeby go zbytnio nie ogrzać. Kuleczki obtaczamy w cukrze pudrze i układamy
My Culinary ArtChyba w tym roku rzeczywiście lasy są hojne, bo nawet ja uzbierałam pełny koszyk. I to dwa razy, a to dość niespotykane. Sezon grzybowy rozpocznie tarta
Pełny talerzKoniec lenistwa! Czas wziąć się do roboty i dać z siebie 100% w ostatnim tygodniu studiów! Od dziś zaczynam wielkie odliczanie do wakacji! Tak, jeszcze tylko
Be Fit Be StrongKolejna wersja pysznego , kremowego sernika . W połączeniu z creme brulee - dla mnie poezja. Myślę , że dla większości wielbicieli serników również. U nas znikał w
Smaczne Zdrowełyżeczki mielonego cynamonu Jajko ubić w misie. Dodać mleko, cukier, wodę różaną, kardamon i spirytus. Niech nie martwi dodatek spirytusu - w czasie wyrabiania ciasta i podczas smażenia wywietrzeje, a dzięki niemu ciastka nie będą wchłaniały tłuszczu podczas smażenia. Stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać powoli na jednolitą masę. Ciasto jest dość wilgotne i miękkie. Ciasto podzielić(...)trudne zadanie, bo ciasto wciąż potrzebuje mąki, ale warto, bo im cieńsze ciasto, tym ciastka są bardziej chrupkie. Szeroką szklanką lub filiżanką wyciąć krążki. Z każdego krążka kciukiem i palcem wskazującym uformować kokardkę. Odłożyć na bok. Skrawki ciasta ponownie wyrobić, wyciąć kółka i zlepić je pośrodku. Czynność powtarzać do zużycia ciasta. Olej rozgrzać w głębokim
Weekendy w domu i ogrodzieskładniki na ciasto umieścić w misie miksera i przy pomocy haka zagnieść kruche ciasto. Można również zagnieść ciasto energicznie ręcznie. Gotowe kruche ciasto uformować w kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić ok.30 minut w lodówce. W tym czasie formę do tarty wysmarować masłem i obsypać mąką, nadmiar mąki strzepnąć, formę wstawić do lodówki. Schłodzone ciasto wyjąć na blat(...)papieru do pieczenia (ja wkładam ciasto pomiędzy dwa arkusze papieru) rozwałkować na okrągły placek o grubości ok.3mm. Zdjąć jedną część papieru, ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej formy i wykleić dokładnie formę, usunąć drugi arkusz papieru, nadmiar ciasta zagiąć do wewnątrz lub odciąć i dokleić w miejsce gdzie jest go mniej. Formę z ciastem wstawić na 5-10 minut
Smaczne Zdrowedorasta do pięt makaronowi zrobionemu własnoręcznie. Na dwie osoby biorę dwa jajka, roztrzepuję je z łyżeczką soli i dodaję mąkę w ilości takiej, żeby uzyskać konsystencję miękkiej plasteliny. Wyrabiam do gładkości i odstawiam na 20 minut pod przykryciem, żeby ciasto sobie odpoczęło ;) Po tym czasie dzielę je na 4 części i każdą z nich(...)obficie przesypując je mąką i kroję makaron. Dziś były to szersze wstążeczki :) Pokrojone przełożyłam na bawełnianą czystą ściereczkę żeby podeschły. Wszystkie czynności (łącznie z "odpoczywaniem ciasta") zajęły mi około 40 minut. podsuszony makaron w oczekiwaniu na gotowanieRybę kupiłam wypatroszoną, więc pozostało mi tylko wyfiletowanie jej. Byłam pozytywnie zaskoczona brakiem ości poza tymi, które odchodziły
Codzienna kuchnia niecodziennaJuż jakiś czas temu robiłam drożdżowe gofry, ale jakoś zapomniałam się podzielić z Wami tym szczęściem, więc dziś nadrabiam. Nie wiem jak to u Was bywa
greenscarfMam dla Was super przepis na mini serniczki na zimno! Nie jestem fanką tego typu serników jednak ten wyszedł wprost genialny! Delikatnie słodki, nieco kwaśny, rześki
Mango Papajapatelni i można już jeść. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Spaghetti carbonara – Składniki 400 g makaronu spaghetti około 350 g boczku wędzonego bądź boczku surowego 4 żółtka jajek 200 g sera twardego np. grana padano albo pecorino czubata łyżeczka czarnego pieprzu świeża kolendra świeża pietruszka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Spaghetti alla carbonara – Wykonanie Cały boczek(...)patelnie dodać dodatkowo łyżkę bądź dwie oliwy z oliwek. Do osobnych miseczek wbij żółtka i białka jajek. Do spaghetti wykorzystujemy tylko żółtka. Część Włochów dodaje do makaronu całe jajka, jednak ja w swojej wersji dodaje tylko żółtka. Białka możesz wykorzystać do przygotowania np. bezy. Żółtka dokładnie wymieszaj za pomocą widelca bądź rózgi kuchennej. Do spaghetti carbonara dodajemy dobrej jakości
To Musisz Wiedziećszklaną miskę (o dnie dopasowanym do średnicy garnka) i dodać cukier. Piekarnik włączyć na 160 stopni C. Miskę umieścić na garnku z wrzącą wodą i od razu zacząć miksować jajka z cukier na puszystą masę, która w trakcie ucierania powinna zmienić kolor na coś, co przypomina biel i potroić swoją objętość. Zdjąć miskę z garnka i wciąż mieszając za pomocą(...)Całość przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Udekorować startą czekoladą, według mnie im bardziej gorzka, tym lepsza. ----- Podobne: Tureckie ciasto szpinakowe Jaglana szarlotka bez pieczenia Śmietanowiec majowy
Weekendy w domu i ogrodziełyżeczka ziół prowansalskich do smaku : sól , pieprz , pieprz cayenne (papryka ostra) olej do smażenia foremka aluminiowa 21 cm x 10 cm x 8 cm lub mała foremka do ciasta maszynka do mielenia mięsa Link do filmu z przygotowania : Pasztet domowy z pieczarkami https://www.youtube.com/watch?v=ilsiuIEWcaw Przygotowanie : Najpierw przygotuję mięso : Mięso płuczę i wycieram papierowym ręcznikiem lub ściereczką i kroję(...)minuty ( często mieszając ) . Końcowe przygotowanie pasztetu : W maszynce do mielenia mięsa mielę razem : ugotowane mięso , marchew , pietruszkę , seler , usmażoną cebulę i pieczarki , boczek , wątróbkę . Do zmielonej masy dodaję jajka , bułkę tartą , zioła prowansalskie , paprykę słodką , sól ( dwie duże szczypty ) , pieprz ( 2 dwie duże szczypty , pieprz cayenne ( 1 dużą szczyptę ) . Całość dokładnie mieszam dłonią lub łyżką tak żeby składniki dobrze się
Uwaga Babcia Gotuje