czemu robić powtórki... Na szczęście organizatorki zabawy wykazały się zrozumieniem i wybaczyły mi to uchybienie. Uff... Mogłam odetchnąć z ulgą.Kiedy tylko Marta zaproponowała mi wspólne pierniczenie, zgodziłam się bez chwili wahania. Pieczenie ciasteczek to ogromna frajda, szczególnie w dobrym towarzystwie. Wybrałam herbaciane pierniczki z bloga Ciastkarnia na kruchym spodzie, bo zaciekawił mnie właśnie dodatek herbaty. Okazało się(...)cukru pudru1/6 łyżeczki białego octu winnegoMiód z masłem rozpuścić, przestudzić. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, kakao, przyprawą do piernika i sodą. Wlać herbatę, miód z masłęm, wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać dowolne kształty. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasto, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia lub Karnawału. Miodownik (miodowe ciasto z orzechami) w zależności od regionu nosi równe nazwy: Stefanka, czy tez czeski placek. Dla mnie pozostanie miodownikiem. Miodownik może doskonale zastąpić piernik, za którym ja nie przepadam. Mój miodownik do tego nie jest pracochłonny, gdyż nie piecze się wielu warstw ciasta, jest(...)się zabrać dzień przed Wigilią Bożego Narodzenia, będzie obok sernika i makowca idealnym ciastem dla gości. Tegoroczne Święta w Moim domu będą miały zapach słodkiego miodu, orzechów i smak tradycyjnego ciasta, któremu nie można się oprzeć. Składniki na Ciasto: 1/2 kg mąki 20 dag cukru 2 jajka 2 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu 3 łyżki miodu lipowego 1 łyżeczka sody
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjajka, aromat, pozostałe mleko oraz przygotowane drożdże. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Ja użyłam robota i ciasto wyrabiałam około 6 minut. Ciasto musi być elastyczne i gładkie, nie kleić się. W razie potrzeby można dodać więcej mąki. Gotowe ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na około 50 minut w ciepłe miejsce. Ciasto(...)Masło chwile ucieramy w misce aby stało się łatwiejsze do rozsmarowania. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy je na prostokąt o bokach ok. 60x30 cm i grubości około 1 cm.Ciasto smarujemy dokładnie masłem i posypujemy równomiernie przygotowaną posypka. Lekko ją wklepujemy żeby dobrze przylegała do ciasta. Zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku i kroimy na grube (około
Mania GotowaniaJak już kiedyś wspominałam nie kupuję gotowego pieczywa. Piekę samodzielnie chleby, zarówno te na zakwasie jak i na drożdżach, a także bułki, które to
Smaczne ZdroweOd dawna w głowie mam ciasto słodzone daktylami. Nawet kilka takich przepisów, na ciasta gdzie zamiast cukru była zmiksowana masa z daktyli, wypróbowałam ale niestety zawsze
Cooking for EmilyPo ciężkim dniu w pracy, miałam straszną ochotę na coś mega pysznego. Moje podniebienie, aż się prosiło o pyszny deser ;) Długo myślałam nad tym, co przygotować
The Sweet Damseluwielbiam. Dziś mam dla Was przepis na ich zdrowszą wersję. Polecam Wam moje owsiane babeczki na jeżynowym jogurcie. Takie babeczki możecie dać swoim pociechą lub zjeść sami i to bez większych wyrzutów sumienia Spróbujcie. Babeczki są wilgotne, miękkie i smakują nawet przeciwnikom owsianki – wiem bo sprawdziłam na moim mięsożercu Każdą owsianą babeczkę dodatkowo posypałam po upieczeniu gryczankami. Owsiane(...)miski wsypujemy 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych. Dodajemy oba jogurty, przyprawę do piernika i karob, mieszamy dokładnie łyżką. Na koniec wbijamy jajko, znów dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do dwóch foremek na babeczki (foremki można wcześniej wysmarować tłuszczem, aby ciasto do nich nie przywarło). Babeczki wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 30-35 minut (ciasto
Słodkie okruszkistwardnieje w warunkach chłodniczych. Trzeba jednak pamiętać, że ciasto wg przepisu poniżej jest dość mało mączne i zawiera proporcjonalnie dużo wody. Dlatego podczas wałkowania ciasta, wycinania oraz lepienia pierogów, obie strony ciasta koniecznie muszą być pokryte cienką warstwą dodatkowej mąki. Daje do efekt tego rodzaju, że na zewnątrz ciasto jest łatwe w posługiwaniu się nim (oczywiście z zachowaniem pewnej minimalnej(...)kształt i rozmiar. Ciasto na pierogi gotowane 2015-11-07 21:45:25 Najlepsze ciasto na gotowane pierogi – szybkie w przygotowaniu, łatwe do wałkowania i lepienia pierogów, a zarazem wyjątkowo delikatne w smaku. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na ok. 20 sztuk średniej wielkości pierogów) 2 duże szklanki (ok. 600 ml) pszennej mąki + dodatkowa do wałkowania ciasta i lepienia pierogów
Kulinarna Pokusapołowy szklanki mleka dodaję pół szklanki kawy zaparzonej w mleku. Taka wersja bardziej odpowiada kubkom smakowym domowników. Przyprawy korzenne mielę tuż przed robieniem ciasta, przepis na mieszankę świąteczną podawałam TUTAJ . Dzięki temu aromat jest naprawdę niesamowity. Ciasto powinno długo oczekiwać na pieczenie, końcówka listopada to naprawdę ostatni dzwonek, żeby je przyrządzić. Piernik dojrzewający piecze się parę dni przed świętami(...)miodu naturalnego 1 szklanka cukru 125g masła 125g smalcu 125ml mleka łyżka kawy 1 kg mąki pszennej 3 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 3 łyżki przyprawy korzennej 3 jajka szczypta soli powidła śliwkowe Miód, cukier, masło i smalec podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Wrzącym mlekiem zalewamy kawę, studzimy. Do wystudzonej masy miodowej dodajemy przesianą mąkę z sodą, przyprawą i kakao
Wrzosowa Polanabędzie się odklejać od garnka. Ciasto przełożyć do misy miksera, miksować dodając po jednym jajku, dodać proszek do pieczenia, zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto podzielić na pół. Do każdej z form przełożyć ciasto, rozsmarowując łyżką maczaną w zimnej wodzie. Warto rozsmarować ciasto w ten sposób, aby brzegi były lekko wyższe. Formy wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika(...)połączenia składników. Krem odstawić do lodówki na czas przygotowywania bitej śmietany. Bita śmietana: 300-500 ml śmietany 36% schłodzonej 1 czubata łyżka cukru pudru 800 gr owoców umytych, osuszonych , bez pestek czy szypułek Przygotować owoce, większe pokroić na części wielkości jednego kęsa. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier i ubić tylko do połączenia. Wykonanie: Na zimne ciasto
moj przepis nabyło zupełnie niepoważne, podskakiwałabym w miejscu z tej dzikiej radości, która sprawia, że w brzuszku latają mi motylki...Na drogę potrzebne są dwie rzeczy. Po pierwsze, i najważniejsze - słodkości. Bez czegoś do pojedzenia tak długa podróż jest po prostu nie do zniesienia. W duchu tej myśli w sobotę w nocy piekłam ciastka. Skończyłam gdzieś przed trzecią, po czym wyspacerowałam(...)gazecie Dobre rady, wydanie specjalne, nr 2/2009. Co prawda jest poświęcona wypiekom świątecznym, ale ciii... Na zdjęciu był śliczne - płaskie, duże, ciemne, z kawałkami czekolady zatopionymi w cieście. Jak widać na zdjęciu - moje wyglądają zupełnie inaczej. Po pierwsze - są małe, bo specjalnie lepiłam mniejsze, żeby wygodniej się je jadło w podróży. Choć sporo rosną, to jednak nie rozpłynęły się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOto czym grozi jesienny wieczór w rodzinie, w której matka i córka czytają sobie w myślach. Miałyśmy ochotę na tort, ale nie wiedziałyśmy na jaki, więc
Wypisz WymalujSerniczek trochę inny od tych, które zazwyczaj piekę. Niemniej od razu skradł nasze serca, a raczej podniebienia. Bardzo delikatny i kremowy. Kiedyś bywał u
Smaczne Zdrowejajka rozmiar L 160 g cukru 3/4 szkl oleju rzepakowego 100 m mleka sok z 1 cytryny (ok. 6 łyżek) skórka otarta z 1 cytryny 230 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Dodatkowo: 400 g wiśni drylowanych 1 łyżka mąki pszennej cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta powinny(...)dołu. Owoce zalać ciastem, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st.C przez ok. 60 minut. W połowie tego czasu należy przykryć ciasto z wierzchu papierem do pieczenia, gdyż zacznie się dosyć szybko rumienić. Po godzinie wyjąć ciasto z piekarnika, ostrożnie oddzielić boki ciasta od rantów tortownicy (uwaga, by się nie poparzyć). Ciasto odwrócić do góry nogami
Nastoletnie WypiekanieDziś miałam takie oto zdrowe śniadanie :) Pieczone naleśniki bez glutenu i laktozy w sam raz dla alergików. Ciasto zrobiłam na mące z quinoy, która w porównaniu z innymi ma niski indeks glikemiczny, a mleko krowie zastąpiłam kokosowym. Naleśniki podałam z prozdrowotnym dżemem z rokitnika, suszonymi morelami, kumkwatem, liofilizowanymi wiśniami i posypałam je pudrem z liofilizowanych malin (łatwo(...)żeby je dokładnie umyć. No to do dzieła! Składniki: pół szklanki mąki z quinoy 2 łyżki mąki z tapioki 2 łyżki kakao pól łyżeczki proszku do pieczenie (opcjonalnie) 2 jajka pół szklanki mleka kokosowego 3 łyżki wody 2 łyżeczki domowej kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżeczki cukru kokosowego szczypta soli 2-3 łyżki dżemu Łowicz 100% owoców Rokitnik 2 suszone morele
Quinoa Raz!