Uwielbiam banany w połączeniu ze smakiem kakao. Oba te smaki można zamknąć w waflach i uzyskać pyszny deser bez pieczenia :) Jeden z przepisów na moje
Weekendy w domu i ogrodziegorzkiej czekolady 100 ml śmietany kremówki Wykonanie: obie mąki wymieszać i zagnieść z zimnym masłem pokrojonym na małe kawałeczki na jednolite ciasto. Gdyby masa się nie kleiła dodać 1 łyżkę zimnej wody. Ciastem wylepić tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia, następnie ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 30 minut. Upiec(...)SMACZNEGO ! Uwagi: ciasto biszkoptowe można upiec bez dodatku proszku do pieczenia, ale dodając proszek masz większą pewność, że ładnie wyrośnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Orzechy laskowe 38 97 Płatki kukurydziane z mlekiem 173 99 Jabłko 522 106 Ciasto drożdżowe 83 116 Ryż biały gotowany 206 119 Kasza jęczmienna gotowana 206 128 Czekolada 45 132 Grejpfrut 667 154 Musli z mlekiem 169 157 Banan 253 177 Jajko gotowane na twardo 173 179 Ser Gouda 76 223 Płatki owsiane z mlekiem 175 224 2. Uczucie(...)związek z wieloma czynnikami, w tym między innymi z poziomem cukru we krwi. Z kolei ładunek glikemiczny (ŁG) to iloraz indeksu glikemicznego i zawartości węglowodanów przyswajalnych (czyli bez błonnika), w porcji pożywienia. Wskaźnik ten jest dokładniejszy niż IG , ponieważ uwzględnia nie tylko jakość, ale i ilość spożywanych węglowodanów. Przytoczę tu słynny przykład arbuza. Owszem, ma wysoki
Powiedz dietom niespiżarni weszła od niedawna Odtłuszczona mąka kokosowa EFAVIT . Bardzo aromatyczna, intensywnie kokosowa , z dużą zawartością błonnika oraz białka - 11g białka na 100g mąki - idealnie sprawdza się w przeróżnych wypiekach: ciastach, gofrach, plackach, naleśnikach, chlebach, no i oczywiście omletach! Gdyby ktoś nie wiedział, skąd bierze się takie cudo - odpowiadam. Mąka kokosowa pozyskiwana jest z miąższu orzechów kokosa, który się suszy(...)Kokosowy spray do beztłuszczowego smażenia PAM COCONUT SPRAY są możliwe do zakupienia w internetowym sklepie ze zdrową żywnością GUILTFREE . Składniki na omlet o średnicy 20cm: 3 jajka szczypta soli - przy ubijaniu piany z białek 3 łyżki bezglutenowej mąki kokosowej EFAVIT 1/3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 1 łyżka stołowa mleka roślinnego - do wyboru, co akurat jest
Grunt to przepis!SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWE BLATY: 225 g. mąki pszennej 350 g. drobnego cukru 85 g. ciemnego kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki sody 2 jajka 250 ml. mleka 125 ml. oleju 2 łyżeczki waniliowego ekstraktu 200 ml. ciepłej, przegotowanej wody DODATKOWO: 250 ml. śmietany kremówki 60 g. kropelek czekoladowych z mlecznej czekolady 60 g. kropelek(...)wodę. W tym momencie nasze ciasto wydaje się bardzo wodniste i właśnie tak ma być! (Dlatego po upieczeniu wciąż pozostaje wilgotne i ciągnące). Przelewamy ciasto do tortownic- po połowie do każdej. Wkładamy tortownice do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35 do 45 minut, do tak zwanego suchego patyczka. (Zawsze przed wyjęciem sprawdzajcie patyczkiem dwa ciasta. Mi się bardzo często zdarza
Domowe Tortydodać jajko i żółtko, a następnie większą część śmietany, składniki zmiksować razem - w pozostałej śmietanie rozpuścić sodę oczyszczoną, od razu dodać ją do masy, wymieszać - mąkę przesiewać stopniowo do masy, miksując lub zagniatając ręką, gdy ciasto jest już bardzo gęste - jeśli ciasto jest za suche, można dodać nieco więcej śmietany, powinno być dość zwarte, ale i elastyczne - ciasto podzielić(...)piętnaście części, zafoliować i krótko schłodzić, zwłaszcza, jeśli zamiast margaryny użyjecie masła - każdy kawałek ciasta rozwałkować bardzo cienko (jak na makaron), aż placek będzie lekko przeźroczysty, od talerza o średnicy 20cm wykroić kształt koła - ścinki odłożyć na bok, powstaną z nich kolejne placki - u mnie powstało z nich dodatkowo pięć placków, tak więc upiekłam ich dwadzieścia - każdy placek ułożyć
Smakołyki Berenikijednej cytryny 4 łyżki marmolady wieloowocowej Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej. Ciasto I: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i odstawiamy. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i cukier waniliowy, ubijamy. Następnie dodajemy żółtka i obie mąki, mieszamy delikatnie łyżką, aż ciasto będzie jednolite. Na koniec dodajemy skórkę(...)wysoka i z góry ciasto się upiekło z dołu nie. Dlatego polecam po pół godziny pieczenia sprawdzić po prostu patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Jeśli z wierzchu za mocno się przyrumienia to na czas dopiekania można je przykryć folią lub papierem do pieczenia. Ciasto II Z ciastem II postępujemy analogicznie jak z ciastem I, jednak można je już
Czerwona Porzeczkasukcesów. Dobrze, że odszedł czas na budowanie czegoś nowego dużo lepszego - mam nadzieję. :) A teraz podsumowanie kulinarne. :) Co się działo na Brzuszkach? Oj troszkę się działo. Jadaliśmy śniadania: zapiekałam jajka z różnymi składnikami, a to w kokilce, a to kajzerce, a to smażone w bułce od hamburgera, zwykłe sadzone też się wydarzyło. Jadłam cudowną jajecznicę z kurkami, dietetyczne zapiekanki(...)ostre są papryczki piri-piri. A na deser trochę piekłam. Ciasteczka chałwowe, tak cudownie słodkie, andruty, trufle w przepięknej bombonierce i ciasto 3 bit, które podbiło serce M. Oraz kilka innych: duszone maślaki, fetuccine Alfredo bez fetuccine, a z linguine które było odkryciem roku, pastę z gorgonzolą i łososiem, sałatkę z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami pinii na szpinaku
Brzuszki ŁakomczuszkiLubię ruchanki. Krótkie i proste stwierdzenie, a potrafi zrobić duże wrażenie ;) Nazwa "ruchanki" słyszana po raz pierwszy zazwyczaj wywołuje przynajmniej uśmiech na twarzach (dlatego ruchanki biją
Pełny talerzTak, tak, to już dzisiaj. Na ten dzień czekam zdecydowanie bardziej niż na walentynki. Zwykle nie żałuję sobie wtedy słodkości i chyba nie ja jedna. Wśród
Ratunku obiadlekkim sosie pomidorowym, bez śmietany. Jest lżejsza, mniej kaloryczna, taką lubimy najbardziej. Czasem do farszu dodaję potarte pieczarki, czasem pokrojoną drobniutko paprykę. Przeważnie posypuję ja po wierzchu tartym serem i zapiekam, ale nie jest to konieczne. Polecam :) Składniki - 2 duże cukinie - 0,5 kg mięsa mielonego ( u mnie wieprzowe z łopatki ) - 100 gram ryżu - 1 jajko(...)przekroiłam jeszcze w poprzek na pół ), wyjmuję delikatnie miąższ i ewentualne pestki ( miąższ siekam i zostawiam, dodam go do farszu ) Ryż gotuję, odcedzam, studzę. Do ostudzonego ryżu dodaję mięso, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, odłożony wcześniej miąższ z cukinii, pół łyżeczki majeranku, szczyptę mielonego kminku, posiekaną natkę pietruszki ( około 2 łyżeczki ) sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszam, wyrabiam
Kuchnia z widokiem na ogródChoć w Danii Mikołajek się nie obchodzi (tu dzieci dostają prezenty w każdą niedzielę adwentową), to nas dzisiaj jeden odwiedził. Przyniósł kwiatki i sok jabłkowy z
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasto, które je z przyjemnością, nie mogłam zrobić nic innego. Cóż więc trudnego zrobić bezy? Gorzej było z wymyśleniem dodatków. Padło na budyń herbatnikowy, sos Custard oraz sos z jeżyn i soku cytryny. Smaki świetnie się ze sobą komponują, a kwasek owoców idealnie łagodzi słodycz bezy i sosu Custard. Radzę powtarzać ten przepis TYLKO podczas wyjątkowych okazji! :) Składniki na bezę(...)cukier i gotujemy ok. 7-8 minut ciągle mieszając trzepaczką, by nie powstały grudki. Studzimy. *Gdy budyń, przed nałożeniem na bezę, za bardzo nam zgęstnieje, możemy rozcieńczyć go niewielką ilością mleka. Składniki na sos Custard: - 4 żółtka (pozostałe z bezy) - 250ml mleka - 75ml śmietanki 30% lub 36% - 10g miałkiego cukru lub cukru pudru - 1 łyżka mąki ziemniaczanej *opcjonalnie: ziarenka
Be Fit Be StrongZa oknem dzisiaj nie korzystna aura więc trzeba sobie jakoś ten brak słońca zrekompensować. A co byście powiedzieli na słoneczne podpłomyki wykonane z wody, mąki z
vaniliowoczekoladowaŚwięta tuż tuż, dlatego pora na pierniczki, tym razem zaproponuję przepis na pierniczki które nie twardnieją i można je zrobić tuż przed świętami. Pierniczki są pulchne
IMPRESJA SMAKU