ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:687/867)

1. Sernik jogurtowo-twarogowy I 291

Hej. Dzisiaj pierwszy dzień blogowania :) W sumie, robię to głównie dla siebie, nie liczę na popularność, ani na stałych bywalców. Aczkolwiek na pewno byłoby to miłe

Be Fit Be Strong
Wakacje! I prowiant na drogę 174

Spakowani, niemal gotowi do drogi. Ostatnie zerknięcia, odhaczanie pozycji na liście do zabrania. Zamykanie okien, karkołomne skoki Ptysi, która koniecznie chce o sobie przypomnieć, znoszenie bagaży

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chaczapuri "3 sery" z miętą 191

Kilka dni spędziłam bez dzieci. W obcym łóżku, bo musiałam się na chwil kilka pohospitalizować. Z tabletką na sen, żeby za dużo nie myśleć. I spałam jak suseł, śniła mi się matura z matematyki, kartki w kratkę pełne zadań absolutnie nie do rozwiązania. A w dzień, zamiast odpoczywać i czytać zaległe książki, nie mogłam odgonić myśli, które krążyły wokół(...)nadzieniem to propozycja na chwile, kiedy w lodówce zbyt wiele zapasów nie ma. Nie ma jajek, zostały jakieś resztki serów,  pół paczki drożdży, na wpół uschnięta mięta na oknie... Wychodzi więc to, co na załączonym obrazku. Bieda placek albo jak kto woli "chaczapuri" :) ciasto: 300 g mąki 100 ml mleka 2% 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 20 g świeżych drożdży

bistro mama
Tort czekoladowo-miętowy 259

zaczerpnięte z różnych stron, książek, zeszytów mamy lub są zlepkiem kilku różnych przepisów. Jednak ten tort zaliczam do ciast, które od samego początku do samego końca były tworzone bez żadnych pomocy czy inspiracji. Tort czekoladowo - miętowy , który chciałabym wam pokazać fantastycznie orzeźwia i chłodzi dzięki mięcie, nie jest przesłodzony, za to jest bardzo lekki i świetnie wyważony(...)świeżej, prosto z ogrodu to oczywiście możemy posiłkować się herbatami miętowymi czy miętą z marketu. Jeśli jednak mamy możliwość to warto kupić prawdziwą, dobrą miętę... jeśli nawet nie do ciasta, to po prostu do picia czy innych potraw. Oprócz tego aby uzyskać miętowy smak (nie rozcieńczając kremów zbytnio) będziemy potrzebować kropli miętowych z apteki. Nie lubię używać aromatów, dlatego krople

Jedzeniomania
Orkiszowe muffinki makowo – kajmakowe 150

Poniedziałek ogłaszam dniem pieczenia. Po mega intensywnym weekendzie, dziś miałam w planach popołudnie z książką – długie i słodkie lenistwo. Wczorajszy Półmaraton (jak tylko dojdę do

365 dni dookoła kuchni
Ciasteczka budyniowe z karobem i orzechami laskowymi 170

Tych ciastek właściwie nie planowałam piec przed świętami, ale do swojego przepisu na składane ciacha z powidłami wykorzystałam zmielone orzechy laskowe i efekt trochę przeszedł moje

Fitkot
Muffiny dyniowe 251

Sezon dyniowy trwa. Propozycji na dania z dynią jest mnóstwo. Ja zdecydowałam się zrobić muffiny. PRZEPIS ✔3 łyżki mąki ryżowej @purerein ✔1 jajko ✔1 banan ✔4-5 łyżek puree z dyni ✔1 łyżeczka cynamonu @purerein ✔1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki mieszamy. Masę wylewamy do foremek i pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok.30-40min, 180 stopni. Pilnujemy muffinek, żeby się nie przypaliły(...)swobodnie korzystać ze wszystkich funkcji, których potrzebujesz, bez konieczności poruszania się w gąszczu przycisków, akcesoriów i gadżetów, które komplikują gotowanie. Podświetlany pierścień w blenderze Illumina zmienia kolor przy 4 różnych prędkościach pracy urządzenia - każda prędkość służy do przetwarzania innego rodzaju pożywienia: • Prędkość 1: Krojenie w plasterki / Szatkowanie / Ścieranie • Prędkość 2: Ciasto / Śmietana • Prędkość 3: Mieszanie • Praca pulsacyjna (P): Siekanie

Tetiisheri
18 najczęściej popełnianych błędów kulinarnych 189

dostanie się do niego odrobina żółtka,  a danie w efekcie nie będzie takie jakie oczekiwaliśmy 6. Przechowujemy pomidory w lodówce, co powoduje, że stają się miękkie, popękane i bez wyrazistego smaku 7. Gotujemy zamiast dusić, w efekcie dostajemy twarde, suche i niearomatyczne potrawy. 8. Zważona śmietana w zupie lub grudki z mąki- powstają gdy zbyt szybko łączymy gorące(...)różnica odczynu uniemożliwi ziemniakom ugotowanie się do miękkości. 16. Otwieramy drzwiczki piekarnika podczas pieczenia ciasta- straty ciepła, w efekcie zakalec lub nierównomierne wypieczenie 17. Odchodząca panierka z mięsa- aby temu zapobiec należy obtoczyć mięso najpierw w mące albo wysuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie moczyć w jajku i w panierce  18. Gorzka fasolka po bretońsku powstaje gdy zbyt wcześnie dodamy

Tradycyjna Kuchnia
Co jeszcze kryje pudełko? II rozdział 227

zgodnie z obietnicą, zaglądamy głębiej do środka. Będzie pachniało goździkami, karmelem, chilli, orzechami i wanilią. Są ciasteczka z przepisów mojej Prababci Karolki i kilka mniej tradycyjnych, ale niezwykle smacznych, bez których nie wyobrażam sobie świątecznej patery ze słodkościami.  Wszystkie paczuszki powędrowały już w świat i mam nadzieję, że dotrą na czas pod wskazane adresy. Nie udało mi się(...)wszystkich słodkich podarków. Nie zobaczycie dziś migdałowych paluszków, kokosowo-kakaowej rolady, makaroników, orzeszków, śliwiaka i rumowych księżyców. Ale będą za rok! Bo za rok ponownie otworzymy babciny zeszyt, zagnieciemy ciasto i zaczniemy wielkie wypiekanie. I jak co roku będziemy się cieszyć na wspólne przeżywanie tej starej i pięknej tradycji, dzielenia się i wyczekiwania na pierwszą gwiazdę.  Spokoju i radości

KUCHARNIA
Odwrócone ciasto z pomarańczami 329

Ciasto zachwyciło mnie od momentu, gdy zobaczyłam jego zdjęcie na blogu Kalejdoskop Renaty . Pięknie się prezentuje i smakuje obłędnie :) Przymierzałam się do niego od dłuższego czasu

Weekendy w domu i ogrodzie
Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna - Monika Śmigielska 142

kredens. Polska kuchnia przedwojenna i trudno Autorce odmówić racji. Także w naszym domu najwięcej czasu spędzamy w kuchni, choć niewielkiej, to jednak pełnej rodzinnego ciepła i cudownych zapachów pieczonego ciasta i świeżo parzonej kawy. I choć nie przejadły mi się baba ganoush, ani inne potrawy rodem z kuchni arabskiej czy indyjskiej to z przyjemnością wypróbowałam kilka przepisów podanych przez Monikę(...)przepisów wymagających  zaawansowanych technologicznie urządzeń AGD.  Wprost przeciwnie - może uda się Wam, gdzieś z kuchennych zakamarków wygrzebać rózgę do ubijania białek, albo stary ręczny mikser, bo białka jajek były stosowane w dawnej kuchni dość często. Nie zabrakło  też w książce opowieści o tym, jak kiedyś nakrywano do stołu i jak serwowano potrawy. I jak pisze sama autorka

Cztery Fajery
Muffiny w przebraniu 183

wrócę do domu, będzie już październik. Październik! Halloween tuż-tuż, a Święta za pasem. Czas zabrać się za krojenie pierwszej zakupionej dyni, za planowanie strasznych słodkości i wyrabianie ciasta na piernik staropolski.  Was też spadające nieubłaganie kartki z kalendarza przerażają, czy też ze stoickim spokojem przyjmujecie ten szaleńczy bieg czasu...? Jeszcze na początku sierpnia byliśmy na chrzcinach małej Astrid(...)serka kremowego 400 ml mleka kokosowego (z kartonu) 160 ml oleju 2 jajka 170 g malin 130 g borówek amerykańskich dodatkowo: 1 białko 65 g cukru 85 g miękkiego masła 225 g malin Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Jajka roztrzepać, dodać serek, połączyć. Wlać mleko kokosowe, wymieszać. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Metrowiec z masą budyniową 228

minut ,do "suchego patyczka". Wyciągamy i po 10 minutach wyciągamy z blaszek na kratkę ,mi bardzo wyrosły w górę dlatego musiałam ściąć wierzchy aby po pokrojeniu ładnie wyglądało ciasto. Ciasto stygnie a my zabieramy się za masę budyniową. Mleko dzielimy na dwie części,jedną mieszamy z mąkami bardzo dokładnie żeby nie było grudek ,ja przetarłam przez sito po wymieszaniu(...)minut . Ciasto kroimy na plasterki ,ja mam blaszki półokrągłe z wgłębieniami co ułatwia mi krojenie równych plasterków ,jeśli blaszka jest typu zwykłej keksówki to plasterki kroimy na ok1 cm , smarujemy plasterek masą i przykładamy drugi plasterek i tak do końca :) ciasto wychodzi bardzo długie dlatego najlepiej podzielić je na dwa krótsze :) Jak zostanie masy to smarujemy ciasto po wierzchu. Robimy

Wypieki Rene
Trendy, regionalizm i rewolucja. Moskole z niebanalnym masłem 305

oznaczające dosłownie „wymieszany ryż”. Ryż miesza się z wołowiną, warzywami, na wierzch jajko i doprawia mocno pastą z papryczek chilli. Coś jak nasze łazanki, tylko że inaczej i bez jajka Czeka nas świetlana kariera wytrawnych lodów. Jadłam chrzanowe i musztardowe i jestem ciekawa co jeszcze zaproponują, bo te dwie kompozycje wybitnie przypadły moim kubkom smakowym. Ma również wrócić(...)znane mi ciotki. Żadnych jajek, mąk ziemniaczanych i innych sztuczek ze smażeniem na oleju włącznie. Dowolną ilość ugotowanych ziemniaków przeróbcie na gładką masę jak na kluski śląskie, Może być na tarce, maszynce lub prasce. Przyklepcie, podzielcie na cztery części i wyciągnijcie jedną część. W to miejsce wsypcie mąkę pszenną i szczyptę soli. Wróbcie zwarte ciasto, z którego da się uformować

ladykitchen
KNEDLE ZE ŚLIWKAMI Z KASZĄ JAGLANĄ - BEZGLUTENOWE 237

Domowe, pyszne, - knedle ze śliwkami, z kaszą jaglaną, w wersji bezglutenowej, bez jajek czy mąki pszennej. Użyłam tu mąki ziemniaczanej i kukurydzianej, którą również można zastąpić np. mąką ryżową. Co do tych obu mąk (kukurydzianej i ryżowej) to z zasady są one bezglutenowe, ale czasem mogą być zanieczyszczone minimalną ilością glutenu, dlatego warto kupić te mąki w sklepie(...)blenderze. Ziemniaki możesz przecisnąć przez praskę lub zmielić z kaszą w maszynce do mielenia mięsa. Jak Ci wygodnie.Do masy z ziemniaków i kaszy dodaj obie mąki i wyrób ręcznie ciasto. Ciasto będzie się trochę kleiło do rąk, dlatego lekko możesz je podsypywać mąką ziemniaczaną.Urwij kawałek ciasta, uformuj niewielką kulkę i rozpłaszcz ją na dłoni. W taki okrągły placuszek zawiń

Słodko-Słony Świat Ilony