Chlebek bezglutenowy na bazie mąki z niepalonej gryki - bez miksów, bez kukurydzy, ryżu. Charakterystyczny gryczany smak łagodzi dodatek karobu i kolendry. Wypieki z mąki
głodny alergikMuffinki jogurtowe to taki klasyk. Jeden z najbardziej podstawowych przepisów na muffinki. Ja korzystam z przepisu Nigelli Lawson, jedyne co zmieniłam to zastosowałam odrobinę większe proporcje
Poezja smakuTarta serowa ze szparagami Jest wiosna, są szparagi. To moje motto na wiosnę. Dzisiaj szparagi trafiły do tarty i jest naprawdę pysznie. Bardzo kruchy spód (jeżeli
Pełny talerzsezonie na dynie oprócz zup, puree i innych wytrawnych dań, zawsze piekę dyniowe ciasteczka. Chrupiące na zewnątrz a miękkie w środku, aromatyczne, niezbyt słodkie , bez dodatku jajka i masła. Idealne do moczenia w gorącej herbacie lub kakao . Zawsze te ż można zabrać te przepyszne ciasteczka do szkoły lub do pracy i w wolnych chwilach(...)szczyptę soli, proszek do pieczenia, cynamon, cukier, rodzynki i startą dyni ę. Na sam koniec dodajemy olej i mleko. Masę dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 1 godziny. Z ciasta formujemy kuleczki (ok. 40 gram), które wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki delikatnie spłaszczamy formując
La grande e la piccola cuocaChleb gryczany jest niebywale łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny. Piecze się go bez dodatku mąki, drożdży czy zakwasu. Chleb ten mogą jeść osoby uczulone
Codziennik Kuchennymiski wsypujemy cukier, wbijamy jajka, dodajemy ostudzone puree z batata oraz płynne masło. Wszystko dokładnie łączymy, mieszając trzepaczką. 5. CIASTO (1 min) Do miski z suchymi składnikami dodajemy mokre. Mieszamy całość szybko i niedbale, tylko do połączenia składników (nie martwcie się, jeżeli nadal będą widoczne grudki mąki). 6 . PIECZENIE (1h) Gotowe ciasto przekładamy do formy (u nas keksówka 12x24cm(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie rozprowadzamy ciasto i wkładamy je do rozgrzanego piekarnika. Po ok. 30-40 min pieczenia sprawdzamy, czy wierzch ciasta nie przypieka się zbyt mocno – jeżeli tak, nakładamy na niego luźno kawałek folii aluminiowej. Po 50 minutach sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Jeśli po włożeniu w środek ciasta wyciągniecie suchy patyczek, chlebek można wyjmować
Nerds KitchenPrzyznam się bez bicia: mam lenia. Ogromnego lenia patentowego. Staram się dziś nadrobić zaległości blogowe, bo oprócz lenia - dzieje się w życiu całkiem sporo. Sporo zmian mnie wkrótce czeka i staram się choć trochę oswoić i przygotować na nie. I tak prawdę powiedziawszy - nie wiem, czy się da, ale... jak nie sprawdzę, to się nie przekonam, prawda? W każdym(...)sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli 1/2 szklanki brązowego cukru 1 duże jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/2 szklanki otrębów owsianych lub płatków owsianych drobno posiekane orzechy laskowe - u mnie około 200 gram orzechów prze obraniem Masło z cukrem ucieramy na gładką, białą masę. Dodajemy roztopioną czekoladę, jajko i ekstrakt z wanilii i ucieramy na gładką masę. Dodajemy proszek
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Włoska klasyka w najlepszym wydaniu. 'Tiramisu' czyli po włosku "podnieś mnie, unieś'. Kawa w takiej postaci zdecydowanie pobudzi każdego do życia :-) Tiramisu ma wiele odmian. Nie
maniapieczeniajabłek było więcej, niż to konieczne. Ale to zupełnie nie szkodzi- w końcu to jesień, czas doherbacianych przegryzajek, ciast cynamonem i jabłkiem pachnących. I oto powstało ciasto- lekkie puszyste, bardzo aromatyczne, z wyczuwalną tymiankową nutą. To ona najbardziej charakteryzuje to ciasto, powodując że mam ochotę zaparzyć herbatę w stylu "Downton Abbey" i zasiąść przy kominku w mojej popołudniowej kreacji. Coś(...)wciąż w spodniach od piżamy. Też będzie fajnie:) CIASTO JABŁKOWE Z TYMIANKIEM 200g mąki 1/2 łyżeczki sody 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki ziela angielskiego (około pięciu ziaren, utartych w moździerzu) 1/4 łyżeczki soli 100g brązowego cukru 100g białego cukru 150ml oleju roślinnego 2 jajka 2 1/2 łyżki mleka 1 łyżka syropu waniliowego 2 jabłka
les mirabellesmoich ulubionych :) Ciasteczka inspirowane przepisem ze strony Moje Wypieki. Zapraszam do pieczenia! :) Składniki (na 1 blaszkę ciastek): 150 g gorzkiej czekolady 50 g masła 1/3 szklanki cukru 2 jajka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii cukier puder do obtaczania ciasteczek CZAS PRZYGOTOWANIA: 260 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Czekoladę(...)wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny (a najlepiej na całą noc. Im dłużej ciasto będzie w lodówce, tym bardziej popęka w trakcie pieczenia). 4. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Z przygotowanego ciasta formujemy kuleczki odrobinę mniejsze od orzecha włoskiego. Staramy się jak najkrócej trzymać ciasto w dłoniach, żeby go zbytnio nie ogrzać. Kuleczki obtaczamy w cukrze pudrze i układamy
My Culinary ArtChyba w tym roku rzeczywiście lasy są hojne, bo nawet ja uzbierałam pełny koszyk. I to dwa razy, a to dość niespotykane. Sezon grzybowy rozpocznie tarta
Pełny talerzKoniec lenistwa! Czas wziąć się do roboty i dać z siebie 100% w ostatnim tygodniu studiów! Od dziś zaczynam wielkie odliczanie do wakacji! Tak, jeszcze tylko
Be Fit Be StrongKolejna wersja pysznego , kremowego sernika . W połączeniu z creme brulee - dla mnie poezja. Myślę , że dla większości wielbicieli serników również. U nas znikał w
Smaczne Zdrowełyżeczki mielonego cynamonu Jajko ubić w misie. Dodać mleko, cukier, wodę różaną, kardamon i spirytus. Niech nie martwi dodatek spirytusu - w czasie wyrabiania ciasta i podczas smażenia wywietrzeje, a dzięki niemu ciastka nie będą wchłaniały tłuszczu podczas smażenia. Stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać powoli na jednolitą masę. Ciasto jest dość wilgotne i miękkie. Ciasto podzielić(...)trudne zadanie, bo ciasto wciąż potrzebuje mąki, ale warto, bo im cieńsze ciasto, tym ciastka są bardziej chrupkie. Szeroką szklanką lub filiżanką wyciąć krążki. Z każdego krążka kciukiem i palcem wskazującym uformować kokardkę. Odłożyć na bok. Skrawki ciasta ponownie wyrobić, wyciąć kółka i zlepić je pośrodku. Czynność powtarzać do zużycia ciasta. Olej rozgrzać w głębokim
Weekendy w domu i ogrodzieskładniki na ciasto umieścić w misie miksera i przy pomocy haka zagnieść kruche ciasto. Można również zagnieść ciasto energicznie ręcznie. Gotowe kruche ciasto uformować w kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić ok.30 minut w lodówce. W tym czasie formę do tarty wysmarować masłem i obsypać mąką, nadmiar mąki strzepnąć, formę wstawić do lodówki. Schłodzone ciasto wyjąć na blat(...)papieru do pieczenia (ja wkładam ciasto pomiędzy dwa arkusze papieru) rozwałkować na okrągły placek o grubości ok.3mm. Zdjąć jedną część papieru, ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej formy i wykleić dokładnie formę, usunąć drugi arkusz papieru, nadmiar ciasta zagiąć do wewnątrz lub odciąć i dokleić w miejsce gdzie jest go mniej. Formę z ciastem wstawić na 5-10 minut
Smaczne Zdrowe