Kolejny truskawkowy torcik, tym razem z masą budyniową z dodatkiem mleka w proszku oraz konfiturą malinową. Maliny idealnie współgrają z truskawkami, a masa mleczna nadaje całości
Słodka Stronaznajomemu cukiernikowi, że się nigdy nie nauczę, że umrę jako debil cukierniczy, że wszyscy będę piec mega ciasta, a ja będę szlochać w kącie. Znajomego cukiernika chyba trafił szlag, bo mieszanką hebrajskiego i polskiego nazwał mnie głupią krową i kazał zrobić ciasto proste, tak banalnie proste, że musiałabym być turbo debilem, żeby mi nie wyszło. Oraz coś jeszcze powiedział(...)ciasto cytrynowe. Miałam obawy, że będzie słodkim ulepem, ale było pysznie kwaskowe, lekko słodkie, cytrynowe, wilgotne i pyszne. Na zdjęciu zobaczycie pęknięcia w cieście, to nie wina ciasta, to ja. Nie poczekałam, aż ostygnie i usiłowałam go wyrwać z foremki. Ciasto robiłam w tortownicy o średnicy 14 cm. Jeśli nie macie takiej małej, pomnóżcie składniki x2 lub nałóżcie ciasto porcjami
ladykitchenodstawiamy do wyrośnięcia . Mleko podgrzewamy, masło rozpuszczamy. M ą k ę przesiewamy, dodajemy wyrośnięty rozczyn i miksujemy ciasto dodając stopniowo pozostałe składniki. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i start ą skórkę z pomarańczy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciep ł e miejsce do wyrośnięcia ok 1h. W tym czasie sporządzamy(...)ostygnięcia . Gdy ciasto będzie już wyrośnięte to wykładamy je na oprószony m ą k ą blat i krotko wyrabiamy. Pamiętajmy, ż e do podsypywania pączków używamy jak najmniej m ą ki, ponieważ w tedy p ą czki będą bardziej delikatne. Następnie odrywamy kawałki ciasta, rozpłaszczamy
kulinarne odsłony patizaburzy nam strukturę ciasta. Dużą blaszkę ( 25 x 40 cm )wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, równamy i pieczemy w 180 stopniach około 45 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Na mleku gotujemy kaszkę, ma być bardzo gęsta, taka że łyżka stoi. Też odstawiamy aby sobie wystygła. Tak ciasto, jak i kaszkę dobrze jest sobie(...)wsypujemy mleko i dokładnie mieszamy. Wtedy można dosłodzić, jeśli uznamy, że jest mało. Ciasto przekrawamy na dwa cienkie placki. Każdy z placków lekko nasączamy ponczem. 3/4 kremu wykładamy na jeden placek, przykrywamy drugim, wierzch smarujemy pozostałą masą. Składniki na polewę podgrzewamy ( bez gotowania) razem, a jak się ładnie połączą, odstawiamy aż lekko zacznie tężeć. Wtedy wylewamy
Dieta moja pasjaByłam niedawno u psiapsiółki. Jak zwykle, przy kawie, próbowałyśmy naprawiać świat . W końcu zeszło na tematy związane z kulinariami, i Karolina dumnie wyciągnęła z szuflady gazetę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeI kolejny raz gotowałam, a raczej piekłam z Karoliną. Odkryłam, że to świetny sposób na wspólne spędzanie czasu, którego mi wiecznie brakuje. Mam frajdę z takiego
Kulinarne Inspiracjemąką. Dodajemy wodę i roztrzepane jajko, i mieszamy by składniki połączyły się w kulę. Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce by drożdże w cieście zaczęły pracować. Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt, lekko podsypujemy mąką stolnicę i wałek. Ciasto wałkujemy tak, by dłuższe boki były na górze i dole ciasta, a krótsze po bokach. Końce(...)środka. Następnie całość składamy jak książkę, na pół. Proces wałkowania i składania powtarzamy 2 - 4 razy, aż widoczne kawałki masła znikną. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut, by ciasto odpoczęło. Ciasto w lodówce urośnie (ja na zdjęciu powyżej). Wyjmujemy je z lodówki i rozwałkowujemy na duży prostokąt o grubości około 1 cm. Tniemy
Dzieje kuchennej WiewióryMini serniczki z nutellą i truskawkami. Świetne, aby zabrać ze sobą do szkoły lub pracy. Przekrojone owoce, przypominają urocze serduszka. Jeśli mamy malakser lub blender z
Poezja smakuZ okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy nie mogło i u nas zabraknąć tego przysmaku. Bowiem cała Rodzinka bez wyjątku, wręcz ją uwielbia.Dla dzisiejszego
Smaczne Zdroweposiekany tłuszcz oraz żółtko, zagnieść szybko gładkie ciasto, schłodzić je przez 30 minut w lodówce- ciasto wyłożyć na spód tortownicy przykryty papierem do pieczenia (wypuszczonym na zewnątrz), nakłuć widelcem i podpiec 15 minut w 180 stopniach, ostudzić- masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku, za każdym razem chwilę miksując, dodać twaróg, ponownie krótko zmiksować do połączenia się składników- brzoskwinie(...)lodówce, zwłaszcza ze względu na wierzchnią warstwę musu, która zawiera żelatynę, choć nie jest to wypiek, który trzeba podawać schłodzony i wytrzyma jakiś czas w temperaturze pokojowej, bez utraty walorów wizualnych
Smakołyki BerenikiNiesamowicie cieszy mnie to, że piszecie wiadomości o komentarze o tym, co chcecie, by pojawiło się na blogu! Każda Wasza uwaga i prośba jest dla mnie
Ostra na Słodkojajku, mieszając dokładnie za każdym razem. Dodać kawę, ekstrakt waniliowy i sól. Następnie do masy przesiać mąkę i ponownie dobrze wymieszać. Do mieszania nie należy używać miksera, ponieważ wtedy ciasto zbyt mocno się napowietrzy - i stworzy nam zbyt grubą, kruchą skórkę na powierzchni. Ciasto przelać do przygotowanej formy. Piec przez około 20-25 minut, do momentu aż ciasto lekko(...)ponownie wymieszać. Ciasto brownie wyjąć z formy i za pomocą foremki powycinać z niego, jak największą ilość serduszek. Uzyskaną ilość podzielić na pół. Przygotowany wcześniej krem malinowy, przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Odłożoną połowę ilości serduszek - pokryć równomiernie kremem malinowym. Następnie na każdym serduszku z kremem, ułożyć jedno z serduszek bez kremu, lekko dociskając
Świat CiastaPrzedstawiam grube, pożywne ciasteczka a'la owsianka.Ciasteczka są pyszne, zrobione z samych zdrowych składników. Doskonale zaspokajają apetyt na słodycze, przez co stanowią świetną przekąskę na diecie
Healthy food explorerklopsiki. Na takie klopsikowe zachcianki moja odpowiedź jest jedna. Chcą klopsiki to niech je mają, ale bez mięsa za to z dużą ilością jajek. Moja młodsza córka swego czasu mocno obraziła się na jajka i przestała jeść swoją ulubioną jajecznicę. Dziś jajka je przemycone w innych potrawach. Gdy nie widzi co jest w środku to sukces murowany(...)sami. Klopsiki jajeczno-jaglane składniki: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 1 jajko 3 jajka ugotowane na twardo pęczek dymki sól, pieprz do smaku mąka owsiana do obtoczenia klopsików masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia wykonanie: Kaszę jaglaną należy ugotować według opisu na opakowaniu. Po ugotowaniu wystudzić. 3 jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimna wodą, a następnie obieramy z łupinek
Przysmaki Karolkidosyć szybko przyswoiłam sobie taką oto piosenkę: „Raz tutaj jestem, a raz tam, Bo zdolność przenoszenia mam. Materię czuję tak jak pies, Od razu widzę co w niej jest… Bez mikroskopu widzę atomy, Widzę elektron co mknie jak szalony. Widzę i prąd, co po drucie gdzieś płynie, Widzę co robią wirusy. Tfu świnie!! Na księżyc chyba kopnę się(...)jajka 2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oleju 3 łyżki oliwy. Dodatki: bita śmietana, owoce, orzechy Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek i umieszczamy w sporej misce. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy mąkę, mleko, proszek do pieczenia, olej, oliwę, sól i cukier i wszystko miksujemy na gładziutkie ciasto. Powinno
Kate's Kitchen