ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:677/867)

Pierogi z kaczką pieczoną i warzywami polane konfiturą z żurawin 166

jest to trudne do zrobienia, wymaga tylko czasu chociaż bez przesady... na takie pierogi warto poczekać. Na około 10 porcji po 10 pierogów albo więcej lub mniej, to zależy od  ich wielkości potrzebujesz: FARSZ: - 1 kaczkę około 2 - 2,5 kilo - główkę czosnku - dużą marchew - 3 ziemniaki - połowę małego  selera lub dużą pietruszkę - 2 łyżki majeranku - łyżka(...)Cebulę podsmaż na odrobinie tłuszczu z kaczki na złoty kolor dodając liście laurowe. Dodaj do zmielonego miąższu i wymieszaj dokładnie wszystko. Ciasto na pierogi:  Zagotuj mleko z masłem, zalej mąkę i wymieszaj. Poczekaj aż ostygnie i dodaj jajko oraz szczyptę soli. Wyrób ciasto i zostaw pod przykryciem na 30 minut. Zagotuj wodę, dodaj łyżkę soli ( 3 litry wody). Wałkuj

Pasje Jolki
Piernik (bez leżakowania) 89

Przepis na ten piernik dostałam kiedyś od koleżanki. Jest lekko wilgotny (dzięki dodatkowi dżemu w cieście), korzenny, wprost przepyszny! Gotowy do jedzenia tuż po przełożeniu i zastygnięciu polewy czekoladowej, więc idealny tuż przed Świętami :) Wiem, że przepis pochodzi z jakiegoś bloga, ale nie wiem teraz z jakiego, bo przepisałam go do zeszytu-przepisownika, a e-mail z linkiem do niego(...)kakao 2 jajka Polewa: 1/3 szklanki śmietany kremówki 1 tabliczka gorzkiej czekolady (może być też mleczna) 1 łyżka kawy zbożowej Sposób przygotowania: W rondelku roztapiamy masło z cukrem i miodem, dodajemy powidła śliwkowe, przyprawę do piernika, cynamon i kakao. Krótko podgrzewamy cały czas mieszając i zdejmujemy z ognia. Dodajemy kolejno: sodę, kawę zbożową, mleko i rozkłócone jajka. Musimy mieszać bardzo

Kolorowy Przepisownik
Sernik królewski, czyli sernik z kakaową kruszonką 3883

sernik jest wspomnieniem z mojego dzieciństwa. Na świątecznym stole pojawiał się zazwyczaj bogaty w rodzynki, ciężki i wilgotny sernik bez spodu oraz bohater tego posta - sernik z kakaową kruszonką, nazywany królewskim, który zawsze robiony był na płaskiej blasze i z wyglądu przypominał placek z kruszonką, a nie sernik.Postanowiłam zmierzyć się z przepisem, tych jest zresztą mnóstwo w internecie(...)też nie za ciepłe)- podane składniki można połączyć dłonią w drobną kruszonkę i taką wykorzystać do sernika, ja zagniatam ciasto w całość (jest to dość trudne i wymaga czasu), schładzam je i dopiero wtedy kruszę na wypiek- tak przygotowane ciasto podzielić na dwie części, po schłodzeniu jedną z części pokruszyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec przez

Smakołyki Bereniki
Jeszcze trochę letnia focaccia z jeżynami 147

Ja wiem - nudna już jestem z tymi jeżynami. Nic jednak nie poradzę, że jest ich zatrzęsienie, i coś muszę z nimi robić. Odczuwam mocny wewnętrzny przymus

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bezglutenowa tarta marcepanowa z marchewkowym musem 159

Tą tartę wymyśliłam jakiś czas temu na konkurs, ale pomyślałam, że świetnie będzie się prezentować na wielkanocnym stole. Smak marcepana kojarzy mi się z tymi świętami

Quinoa Raz!
Lekko świąteczne brownie 162

sporą słabość do wszystkiego co kwaśne (pewnie dlatego, że sama kwaśna bywam; częściej zresztą, niżby wypadało). Pijam herbatę z cytryną bez cukru, już od marca czekam na rabarbar, a od października - na świeżą żurawinę. Jej charakterystyczny smak zabiera mnie do krain kulinarnych rozkoszy, z których nie mam ochoty wracać. Jest kwaśna, czasami lekko gorzkawa, ale wystarczy ją przemrozić, żeby(...)czekolady; z odrobiną tylko mąki dla związania całości, opiera się właśnie na czekoladzie i jajkach. Wychodzi więc obłędnie kremowe, kleiste i rozpływające się w ustach. Pełna rozkosz gwarantowana, a chwila czekoladowego zapomnienia w ponury, listopadowy wieczór, jest jak najbardziej wskazana. Razem z żurawiną dodałam do ciasta marcepanu i płatków migdałowych, dzięki czemu zyskało przedświąteczny charakter, choć próżno w nim szukać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Moje małe Croquembouche. TU I TAM. 203

będzie gładkie). Odstawić do przestudzenia. Przełożyć do miski i ubijać drewnianą łyżką aż zupełnie ostygnie. Stopniowo dodawać roztrzepane jajka, po 3 łyżeczki naraz, dokładnie ubijając, aż całe jajka będą zużyte, a ciasto gęste i lśniące - wetknięta w nie drewniana łyżka powinna stać prosto. Przełożyć do szprycy i wyciskać maleńkie porcje, o średnicy ok. 3 cm ( w trakcie pieczenia(...)szprycy z najcieńszą końcówką i nadziewać nim ptysie (przez dziurki w spodzie zrobione na potrzeby suszenia profiterolek). Nadziane ptysie smarować lukrem jagodowym lub pokryć karmelem. Część ptysi celowo zostawiłam bez "dekoracji".   LUKIER JAGODOWY cukier puder (ilość "na oko":) sok z cytryny kilka kropli soku z jagód Cukier wsypać do miseczki (użyłam ok. 6 łyżek), dodać

KUCHARNIA
Mandarynkowy tort na Walentynki 185

Walentynki już w piątek, jeśli więc nie planujecie romantycznej kolacji poza domem, czas zabrać się za układanie menu. Ja mam o tyle dobrze, że zająć muszę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Koniec przynosi nowy początek. PUDDING CYTRYNOWO Z KOKOSEM. 170

Przychodzi taka chwila, kiedy wszystko staje na głowie. Gdy cały świat koziołkuje w zawrotnym tempie, przewraca się do góry nogami. Jest taki moment, kiedy zupełnie

W kuchni Karmel-itki
Ciasteczka owsiane z jabłkiem 152

Wczesne gimnazjum, początki mojej przygody z gotowaniem i pieczeniem. Na początku bez żadnej wiedzy, bez kulinarnej wyobraźni. Wtedy chodziło o coś innego – zmianę diety, wprowadzenie zdrowszych dań. Wtedy jeszcze tzw. healthy food nie było w ogóle popularne. W sklepie ciężko było dostać prawdziwy, żytni chleb, a co dopiero mówić o jakiś bezglutenowych wynalazkach, czy też zamiennikach białego(...)łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki cynamonu 2 jajka 100 ml mleka kokosowego 30 g odżywki białkowej o smaku szarlotki (można pominąć) Do misy przesyp płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon oraz suszoną żurawinę. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj je do suchych składników. W kubku wymieszaj jajka z mlekiem kokosowym, całość dodaj do miski

365 dni dookoła kuchni
SERNIK Z MUSEM POMARAŃCZOWYM ( JAFFA CHEESECAKE) 165

spodu. Wyjąć ciasto i wystudzić. *Jeśli nie masz czasu, to możesz użyć ciasteczek czekoladowych z nadzieniem czekoladowym ( ok. 200 g) np. markizy i połączyć je z masłem (40 g) w malakserze. Następnie taką bazę wyłożyć na dno formy o średnicy 24 cm i schłodzić przez min. 30 min. w lodówce. Składniki na pomarańczowy budyń : -2 duże jajka -2 żółtka(...)Składniki na masę serową ( WSZYSTKIE SKŁADNIKI W TEMP. POKOJOWEJ) -  630 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie -  3 jajka -  125 g drobnego cukru do wypieków -  skórka otarta z 1 pomarańczy -  1 łyżka mąki pszennej Jajka zmiksować krótko tylko do połączenia, może być ręcznie rózgą. Dodać pozostałe składniki. Zmiksować do połączenia; nie zbyt długo

Calzonella.com
Bułeczki dynie 199

gładki sernik z nuta pomarańczy, a może ciasto czekoladowe...? Nieistotne; najważniejsze jest, że w dyni się zakochałam! Jej nieco mdławy, delikatny smak stanowi idealne tło dla wszelkich kuchennych eksperymentów. Z zachwytem zagłębiłam się w dyniowy świat, odkrywając coraz to nowe odmiany, ich smaki i najlepsze sposoby na ich zużycie.  Dzisiaj jesieni bez dyni sobie nie wyobrażam. Kupuję zawsze(...)nimi. Stwierdziłam więc, że to doskonały moment na sięgnięcie po nieco już przeze mnie zapomniany przepis. Ponieważ dużo miałam na głowie, bułeczki przygotowałam w trybie nocnym. Wieczorem zagniotłam ciasto, wstawiłam je na noc do lodówki, a rano tylko uformowałam i upiekłam bułeczki. Oczywiście, można je odstawić na półtorej godziny w ciepłe miejsce, ale moim zdaniem nocne wyrastanie jest nie tylko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto z kruszonką z Ziemi Kłodzkiej - śliwkowe 183

Natomiast wiersz Hermana Baucha „Ciasto z kruszonką” stanowi dowód jak popularne i lubiane było na Dolnym Śląsku ciasto drożdżowe: „Śląskie ciasto, ciasto z kruszonką To jest ciasto, jasny gwint Na całym, wielkim, bozym świecie Nic lepszego nie znajdziecie. Nawet inne pyszne rzeczy Równie wspaniałym smaku Nie wzniosą się nigdy ponad Śląskie ciasto z kruszonką”. Ciasto z kruszonką dla wielu wrocławian(...)było i jest po dziś dzień ciastem wyjątkowym, zawsze obecnym podczas obchodów szczególnie ważnych uroczystości. źródło:  http://www.minrol.gov.pl/ Na stronie Ministerstwa można również znaleźć informacje jaki ciasto z kruszonką ma wygląd, kształt, rozmiar, barwę, konsystencję i smak. Ujmując wszystko w skrócie jest to ciasto drożdżowe z kruchą posypką i nadzieniem z owoców sezonowych lub masy makowej lub serowej. Jest

Passions hobbies life
pyszne naleśniki z naturalnie owocowymi dżemami Stovit na obiad... 129

Składniki: dżem wiśniowy Stovit, dżem cztery owoce Stovit, dżem owoce leśne Stovit Naleśniki: jajka 1 sztuka, woda gazowana 1/2 litra, mleko 3,2% 1/2 litra, mąką tortowa 50 dag, cukier 2 łyżki, sól 1/2 łyżeczki, aromat waniliowy 2 krople, olej rzepakowy 4 łyżki mam przyjemność testować i smakować dżemy Stovit "zobacz TUTAJ-stovit" jako Ambasador kampanii Stovit Naturalnie owocowe(...)wodnista od razu można dżemy użyć do pieczywa, tostów, gofrów, naleśników, lodów, do tortów przekładania, do jogurtów, musli i dodać można tylko do czego się lubi na ciasto naleśnikowe wszystkie składniki mikserem dokładnie zmiksować, odstawić na 40 minut, na patelni naleśnikarce 22 cm posmarowanej raz olejejm i mocno gorącej smażyć złociste naleśniki na naleśniki nałożyłam różne smaki dżemów z kawałkami

W Mojej Kuchni Lubię
Włochy: Tiramisu 163

p { margin-bottom: 0.21cm; } W języku włoskim tiramisu znaczy "deser stawiający na nogi", jak przypuszczam głównie ze względu na zawartość kawy espresso w dużych ilościach

Przepysznik - BLW i nie tylko